Sivu 1/1

Time nimesi Stalinin 1939 vuoden mieheksi

Lähetetty: 28.04.21 22:21
Kirjoittaja Veikko I Palvo
Talvisodan joulukuussa 1939 puna-armeijan oli määrä marssia Helsinkiin, Stalin täytti 60 vuotta 21.12. tai 28.12.1939 ja onnittelusähkeen lähetti mm. Adolf Hitler "vallankumoukselliselle Neuvostoliiton fyhrerille."

Time Magazine julkaisi 1.1.1940 Stalinin elämänkerrallisen artikkelin ja nimesi Stalin "vuoden mieheksi" ja kansikuvamieheksi.
Timen seitsemän nettisivun artikkeli Suomen Talvisodan aikana.

Time kirjoittaa Stalinin, `teräsmiehen´, syntyneen Gorissa, Tiflisin lähellä ja artikkelissa kerrotaan Stalin opiskeluista pappisseminaarissa ja liittymisestä Venäjän sosiaalidemokraattiseen puolueeseen ja muutama vuosi myöhemmin puolueen Leninin bolshevikkisiipeen.
Stalin saavutti bolshevikkien joukossa korkeamman aseman Leninin varainhankkijana, kerrotaan mm. suuresta pankkiryöstösta Tiflisissä 1907 ja saaliina oli 170000 $, myöskin kiristystä harjoitettiin ja ehkäpä Nobeliakin kiristettiin. ( mm. S.S.Montefiori kirjoitti v. 2003 jokseenkin samat asiat Stalin-elämänkerrassaan ja ruotsalainen prof. Anton Karlgren laajemminkin v. 1942: Punainen diktaattori - Stalin ja bolshevismin kehitys leninismistä stalinismiin )

Espanjan sisällissotaa ja Kominternia Times ei 1.1.1940 mainitse, eikä kolmen diktaattorin; Stalinin ja Hitler-Mussolinin osuutta 1936-1939 ennen Mynchenin konferenssia 1938, jonne Stalinin Neuvostoliiton edustajaa ei ehkäpä Espanjan sisällissodankaan takia kutsuttu.
http://content.time.com/time/specials/2 ... 59,00.html

Yöllä 23-24.8.1939 Kremlissä allekirjoitetun Nazi-Soviet-sopimuksen Times mainitsee ja Suomen suunnalla sodan kirjoitetaan sujuneen Neuvostoliiton kannalta huonosti ja epäillään, ettei Venäjän armeijan suorituskyky ja tehokkuus ole tsaari-Venäjän ajoista kohentunut.

Generalissimus Stalin oli Nobel-rauhanpalkinnon ehdokkaana vuonna 1945 ja 1948.
http://warhistoryonline.com/instant-art ... inees.html
Diktaattoreista ensimmäisenä Nobel-ehdokkaana on ollut Mussolini vuonna 1935 ja Hitler on ollut Nobel-rauhanpalkinnon ehdokkaana 1939, mutta tuona vuonna ei rauhanpalkintoa myönnetty kenellekään.
Stalin on ehkäpä Nobel-ehdokkuutensa mitätöitymisen johdosta vuonna 1949 perustanut Stalinin rauhanpalkinnon, jollainen on myönnetty mm. H:gin yliopiston professori Felix Iversenille v. 1954 tämän toiminnasta NL:n rahoittamassa Maailman rauhanneuvostossa ( WPC ).

Stalinin kuoleman 1953 jälkeen rauhanpalkinnon nimi on muutettu Leninin rauhanpalkinnoksi, jollainen on myönnetty mm. presidentti
Urho Kekkoselle vuonna 1979.

Stalinin rauhanpalkinto on myönnetty 1953 Korean sodan aikaan jälkikäteen Voice of America-radiolähetysten pääkirjoittaja
Howard Fast´lle, ehkäpä Amerikan kom.puolueeseen 1943 liittynyt Fast oli ollut osaltaan luomassa `Uncle Joe´-myyttiä tai ainakin levittämässä sitä?
http://coldwarradiomuseum.com/created-7 ... ward-fast/
Voice of America ( VOA ) on lähettänyt myöskin suomenkielistä ohjelmaa 1942-1945 ja 1951-1953. BBC:kin on lähettänyt propagandaa suomenkielellä sodan jälkeen. Leningradin tiltu on hänkin tai ainakin suomenkielellä on lähetetty vielä sodan jälkeen ohjelmaa Leningradista ikäänkuin "Valvontakomission äänitorvena" ilmeisesti?

Veikko Palvo

Re: Time nimesi Stalinin 1939 vuoden mieheksi

Lähetetty: 01.05.21 11:29
Kirjoittaja Veikko I Palvo
Stalin oli vapun 1907 aikoihin Lontoossa puoluekongressissa nimellä mr. Ivanovitsh, Dzugashvili ryhtyi käyttämään Stalin nimeä myöhemmin.
Bolshevikkieliitti oli majoittunut hienoon hotelliin ja Dzugashvili-Stalin johonkin rähjäiseen hostelliin, pitäähän ne "luokkaerot" aina olla ja myöhemminhän Stalin "puhdistikin" useimmat noista bolshevikki-intelligentsian edustajista.

Bolshevikit ja menshevikit olivat Venäjän sos.dem.puolueessa vastakkaisia ryhmittymiä ja mensevikit hyväksyttivät päätöslauselman, jolla kiellettiin pankkiryöstöt. Bolshevikkien varainhankkijan, pankkirosvon ja kiristäjän, Dzugashvilin Lenin oli kutsunut Lontooseen tämän menestyksekkäiden varainhankintojen johdosta ja asia lienee ollut menshevikkienkin tiedossa.

Venäjän Sosialidemokraattisen TyöväenPuolueen Bolshevikkisiipi vuodesta 1903 vuoteen 1912, jolloin Bolshevikkipuolue omaksi puolueekseen?
Vuodesta 1914 - 1917 Venäjällä lienee ollut kaksi sos.dem.puoluetta: Bolshevikkien ja Menshevikkien sos.demot ja 1917 taas yksi puolue?

Suomessakin oli itsenäisyyden alussa kaksi sosialidemokraattista puoluetta eduskunnassa, Väinö Tannerin SDP ja
Moskovan SKP:n, bolshevikkien, perustama Suomen Sosialidemokraattinen Puolue O.V.Kuusisen kirjoittamalla puolueohjelmalla ja
SKP:n, Kominternin? sos.demot lakkautettiin elokuussa 1923 "Kallion leikkauksella."

WW2 aikana Stalin sanoi nähneensä Lontoossa 1907 myös Benito Mussolinin, mutta tämä ei siellä ollut ja Stalin lienee nähnyt Mussolinin jossain sosialistitapaamisessa Saksassa.
S.S.Montefiore kirjoittaa Stalinin käyneen myös Wienissä ja ehkä tuleva diktaattori on nähnyt vilaukselta tulevan kollegansa Hitlerinkin.
Stalin oli Lontoossa kongressissa myös 1905.

Bolshevikkisiipi, puolue vuodesta 1912 alkaen, perustettiin Lontoossa 1903 puoluekongressissa, joka oli häädetty sinne Brysselistä.
Puoluekongressi on pidetty Islingtonissa
http://closedpubs.co.uk/london/n1_islin ... johns.html Three Johns Pubissa.

Pubiin on mahtunut varsin pieni joukko vallankumouksellisia, mutta pubissa Leninin bolshevikit ovat olleet enemmistönä.
Vappua juhlittiin niin bolshevikkien piirissä kuin Hitlerin kansallissosialistienkin punalippuja heilutellen. Nyky-Saksassa walburgisnacht taidetaan nähdä enemmänkin `noitien yönä´ ja erityisesti Harzin alueella ja Hexentanzplatzilla
http://dw.com/en/walburgis-night-is-wit ... a-18421538
Jostain pienestä oluttuvasta Mynchenissä Hitlerkin taisi uransa aloittaa?

Veikko Palvo

Re: Time nimesi Stalinin 1939 vuoden mieheksi

Lähetetty: 08.05.21 20:54
Kirjoittaja Veikko I Palvo
Talvisotaa oli käyty runsas kuukausi kun USAlainen TIME Magazine nimesi 1.1.1940 Stalinin vuoden kansikuvamiehekseen.
Stalin lienee jo tuohon aikaan tai ainakin piakkoin vuodenvaihteen 1939-1940 jälkeen alkanut saada tiedustelutietoja Britanniasta eri reittejä pitkin ja Stalinhan lukemani mukaan päätti lähinnä itse ja yksin, mitkä tiedustelutiedot olivat luotettavia ja varteenotettavia ( ja sopivat Stalinin omiin suunnitelmiin? ).

"Suomen auttamiseksi" Britannian satamiin on alettu helmi- ... maaliskuussa 1940 koota aluksia ja joukkoja, ja tieto on arvattavasti vaikkapa Cambridgen vitosten toimesta kulkeutunut Stalinillekin, Narvikin maihinnousuun, joka sitten toteutuikin 9.4.1940 ja maihinnousuja Norjaan tehtiin myöskin Namsosissa, Åndalsnesissä, Moldessa ja Ålesundissa.

Myöskin tieto operaatiosuunnitelma PIKEsta on kulkeutunut Kremliin Stalinin pöydälle ja ensi reaktiona Baku - Batum -linjan öljykenttien ilmatorjuntaa on kiireisesti vahvistettu.
NationalInterst 20.11.2015 kirjoittaa operaatio PIKEn olleen "crazy plan", jonka toteutuessa voittaja olisi lopulta ollut Hitlerin Saksa, vaikkakin kirj. arvellaan, että Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa olisivat liittyneet MR-sopimustakin 23.8.1939 tiukemmin yhteen taistelemaan Iso-Britanniaa ja Ranskaa ja USA:aa vastaan. NL:n sanotaan jo 23.8.1939 sopimuksella muuttuneen Saksan vihollisesta Saksan liittolaiseksi.

Prof. Sean McMeekin´nin 848 siv. teoksessa Stalin´s War, A new history of world war II, 2021 kirjoitetaan operaatio PIKEsta:
https://www.express.co.uk/news/uk/14321 ... stalin-spt

Neuvostoliitto sai Baku-Batum -linjan öljyalueiltaan 3/4 öljystään ja Saksa MR:n taloussopimusten perusteella hieman vähemmän, koska se sai öljyä Romaniastakin. Mutta silti kolmasosa Saksan öljynsaannista keväällä 1940 oli Baku-Batumin neuvostoöljyn varassa.

Ennen Ranskan valtausta ja ehkä tuon öljynsaannin loppuminen olisi saanut Hitlerin empimään hyökkäystä Ranskaan sen raaka-ainelähteidenkin saamiseksi sotataloutensa käyttöön. Baku - Batumin öljyntuotantoalueiden pommitukset olisivat horjuttaneet Stalinin ja Hitlerin sotakoneistoja.

Baku - Batum -linjan tiedustelulentoja britit ovat tehneet ainakin maaliskuussa 1940 Irakin Habbaniyan tukikohdasta tunnuksettomilla Lockheed Mod14 Super Electra -lentokoneilla ja arvattavasti neuvostolaiset lienevät huomanneetkin nuo valokuvauslennot vaikka eivät ole pystyneet niitä estämään.
Operaatio PIKEn pommituskoneiden oli määrä käyttää lentotukikohtia Iranissa, Turkissa ja Syyriassa, Western Air 106-peitenimelläkin.

Kirjoituksissa, mm. NationalInterest, arvellaan jälkiviisaudella, että Baku - Batumin pommitukset toteutuessaan olisivat olleet tehottomia ja verrataan vaikkapa Romanian öljyalueiden pommituksia myöhemmin ja Saksan kaupunkien pommituksia, brittien 1000 pommikoneen yöllinen hyökkäyskään ei ollut tuhonnut täysin kohteena ollutta kaupunkia, Kölniä. Kölniä britit ovat pommittaneet 262 kertaa ja ensimmäinen 1000 brittipommittajan öinen isku Kölniin on ollut 30/31.5.1942 ,
https://wikiwand.com/en/Bombing_of_Colo ... omber_raid eli yksinomaan brittien pommituksilla olisi ehkä ollut jonkinlaista vaikutusta Baku-Batumissakin?


Mutta entä jos Saksa ja Neuvostoliitto olisivat ajautuneet Puolassa 1939 sotimista tiukemmin aseveljiksi sotaan Länsiliittoutuneita vastaan, aluksi Englantia ja Ranskaa?

Oletettavasti Stalinin NL olisi öljy- ja raaka-ainetoimituksin mahdollistanut tuossakin tapauksessa Saksan sotatalouden ja Saksan nopean Ranskan valloituksen, Hitlerin ei olisi tuossakaan tapauksessa tarvinnut pelätä kahden rintaman sotaa.
"Etupiiri-Suomelle" tuo syntynyt tilanne olisi arvattavasti ollut toteutunutta Talvisotaa huonompi, toteutuessaan NL:n Baku-Batumin öljyntuotantoalueiden pommitukset tuskin olisivat estäneet miljoonan sotilaan vahvuiseksi kasvanutta puna-armeijaa Suomen suunnalla?
Stalininkaan ei olisi tarvinnut pelätä Hitlerin Saksan hyökkäystä keväällä 1940?

Saksa sai valloittamiltaan alueilta raaka-aineita ja kykeni aloittamaan Barbarossan. Ja Stalinin Neuvostoliitto alkoi hetimmiten saada apua USAsta, W.Churchill lähetti ensimmäisen saattueen Islannin vesiltä Arkangeliin ja myöhemmin USA:ssa säädettiin virallisestikin LendLease-apu.
Sunday Times 3.4.2021 kirjoittaa Professri McMeekin´n teoksesta `Stalinin sota´ historiakirjan nimen olevan myöskin argumentti ja
Sean McMeekin esittää Stalinin myöskin manipuloineen presidentti F.D.Rooseveltiä, ohjailleen ja johtaneen harhaan.

Argumentti: Stalinin sota, " Stalin käynnisti toisen maailmansodan. "



Stalin solmi yllättäen rauhan 12.3.1940 Suomen kanssa, Baku-Batumin öljyalueen pommitusuhka ja maihinnousu-uhka Narvikiin "Suomen auttamiseksi" olivat vaikuttaneet.

Veikko Palvo

Re: Time nimesi Stalinin 1939 vuoden mieheksi

Lähetetty: 13.05.21 09:45
Kirjoittaja Veikko I Palvo
Veikko I Palvo kirjoitti:
08.05.21 20:54

Sunday Times 3.4.2021 kirjoittaa Professri McMeekin´n teoksesta `Stalinin sota´ historiakirjan nimen olevan myöskin argumentti ja
Sean McMeekin esittää Stalinin myöskin manipuloineen presidentti F.D.Rooseveltiä, ohjailleen ja johtaneen harhaan.


Argumentti: Stalinin sota, " Stalin käynnisti toisen maailmansodan. "



Nimeä ` Uncle Joe ` Stalinista ryhtyi ilmeisesti käyttämään USAn presidentti F.D.Roosevelt, joka on muutoinkin ollut `Stalin-ystävällinen´ ja Stalin puolestaan näyttäisi wwII-ajan konferensseissa huomioineen Rooseveltin lausunnot huolellisemmin, W.Churchillistä ei ollut niin väliä.
Edustihan Roosevelt tietysti mittavaa LendLease-apuakin Neuvostoliitolle.

Time-lehden kansikuvamies 1.1.1940 Josef Stalin, "vuoden mies 1939" on julkaistu Suomen Talvisodan kestettyä kuukauden ajan ja
"vuoden mies" oli tehnyt Stalin-Hitler-sopimuksenkin.

Artikkelissa 1.4.1989: Why F.D.Roosevelt loved uncle Joe
http://reason.com/1989/04/01/why-fdr-loved-uncle-joe/ kirjoitetaan miten glasnostin tulo Neuvostoliitossa on tuonut yllätyksiä mukanaan.

"Jotkut ovat alkaneet puhua Stalinin rikoksista ja on jopa puhuttu muistomerkin pystyttämisestä stalinismin `miljoonille uhreille´, joita tieteellisten arvioiden mukaan on noin 25 miljoonaa." ( Venäjällä kirj. nyt 2021 suuressa isänmaallisessa sodassa kuolleen 25-27 miljoonaa, ehkäpä siihen sisällytetään `stalinismin miljoonat uhritkin?

Art. sanotaan myöskin USAssa jouduttavan ottamaan kantaa siihen, että Stalinin NL oli liittolainen "hyvässä sodassa". Roosevelt-myytin kannattajien on kohdattava kysymys: "Mikä tuomio on annettava presidentille, joka oli Stalinin ihailija?"
F.D.Roosevelt julisti New Dealin ja tunnusti Neuvostoliiton v. 1933, mutta artikkelissa sanotaan vasta sodan korjanneen USAn talouden.
"WW2-aikana USAssa harvoilla oli kannaotoissaan mm. Herbert Hooverin henkinen selkeys: Hitlerin ja Stalinin moraali oli samanlaista ja kommunismin voiton vaarat nähtiin."
"Stalinia suosiva mielipide vakiintui sodan aikana lehdistönkin välityksellä ulottuen Valkoisen talon rva Rooseveltiin ja erityisesti FDR:n läheiseen neuvonantajaan Harry Hopkinsiin."
"Morgenthau-suunnitelman sodanjälkeisen Saksan takapajuisen maatalousyhteiskunnan aikaansaamiseksi sanotaan artikkelissa "vetävän vertoja Hitlerin kansanmurha-ajatuksille puolalaisista ja venäläisistä siviileistä."

F.D.Roosevelt ei Suomesta piitannut edeltäjänsä presidentti Herbert Hooverin tavoin, Hoover oli jo vuosina 1919- 1920 järjestänyt Suomelle elintarvike- ja vaateapua Tampereen ja Helsingin keskuksista, enimmillään 128000 suomalaista kuukaudessa sai elintarvikeapua.

Joulukuussa 1939 Herbert Hoover perusti Finnish relief fundin suomalaisten auttamiseksi.
H.Hoover oli v. 1938 vastaanottanut Helsingin yliopistossa kunniatohtorin miekan,
http://museovirasto.finna.fi/Search/Res ... s&limit=50 ja vertauksena W.Churchill luovutti Stalinille Teheranin konferenssin alkajaisiksi teettämänsä "voittajan miekan".
Herbert Hoover kävi Suomessa myöskin vuonna 1946.

Henkilökysymyksetkin ovat merkityksellisiä arvioitaessa presidenttien F.D.Roosevelt ja Herbert Hoover ja heidän kokoamiensa `esikuntien´ eroja, FDR oli Stalinin ystävä puhuen "Uncle Joesta" ja H.Hoover oli ilmeisesti humanistinen antikommunisti?

Veikko Palvo