Veikko I Palvo
Viestit: 1382
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Tämä "Tiitisen lista" leviää salamana

"Tämä "Tiitisen lista" leviää salamana - wikileaks paljastusten siivittämänä" otsikoi Ilta-Sanomat artikkelinsa 2.12.2010:
http://is.fi/kotimaa/art-2000000360871.html

"Ilta-Sanomien saama 33-sivuinen asiakirjanippu pitää sisällään kaksi liuskaa nimiä, pääosin SDP:n tärkeimmistä poliittisista vaikuttajista
1960-1970-lukujen vaihteessa.
Kyse ei ole paljon kohutusta " Tiitisen listasta ", vakuuttaa Suomen ja DDR:n suhteita tarkoin tutkinut professori Seppo Hentilä Helsingin yliopistosta----
---vaan DDR:n kommunistisen puolueen keskuskomitean kansainvälisen osaston asiakirjoja....peräisin Berliinin kansallisarkistosta, jonne ne päätyivät DDR:n romahtamisen jälkeen vuonna 1993."

IS:n kuvassa Mauno Koivisto, Rafael Paasio, Paavo Lipponen, ja osa listan nimistä.

Suomalaispoliitikoilla oli YYA-aikana "kotiryssiä" ja monien suomalaisten poliitikkojen on sanottu olleen DDR:n yhdyshenkilöiden ( stasinkin? ) tietolähteinä.
Stasin kirjoitetaan olleen hyvin läheisessä yhteydessä Neuvostoliiton KGB:hen, oikeastaan KGB:n alaosastona, palvelihan KGB-majuri V.Putinkin Dresdenissä.

Saksan The Federal Archivesin säilyneitä Stasi-arkistoja ei liene täysin tutkittu,
https://stasi-unterlagen-archiv.de/en/
Stasi-asiakirjoja näyttää säilyneen 111 hylly-kilometriä ja lieneekö niitä tutkittu tarkkaan kaikkia, työ jatkunee?

Revityistä ja pussitetuista polttamista odotelleista asiakirjoista on säilynyt 16000 pussia, 1,7 miljoonaa sivua 600 pussista on rekonstruoitu, indeksoitu ja arkistoitu manuaalisesti plus 91 000 sivua 23 pussista tietokoneavusteisesti. Tähän mennessä?
Ja tietoja paljastunee muidenkin tutkimusten yhteydessä?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1382
Liittynyt: 04.03.13 22:09

KGB- ja STASI-mies PUTIN

"Stasin arkistoista löytyi KGB-majuri Vladimir Putinin henkilökortti, oli STASInkin jäsen vuosina 1985 - 1989," kirj. Iltalehdessä 11.12.2018 Katriina Mäkelä".
"Alpo Rusin vahingonkorvausoikeudenkäynnissä puolustus on esittänyt listan henkilöistä, jotka olivat tiiviissä yhteistyössä entisen Itä-Saksan lähetystön kanssa".
http://mtvuutiset.fi/artikkeli/rusi-esi ... #gs.3f96mn
"Sosiaalidemokraattisen puolueen Paavo Lipponen, Kalevi Sorsa ja Matti Ahde mm."Yksikään kuultaviksi nimetyistä johtavista poliitikoista ei ilmestynyt oikeussaliin, Helsingin käräjäoikeuteen."
Oleg Gordievsky, Reino Hassinen, "salattu Tiitisen lista" ja mm. Rosenholz-aineisto https://fi.wikipedia.org/wiki/Rosenholz-aineisto nousevat esiin SDP:n "derkkuilijoiden" nimilistoina, wikileakskin.

http://suomensotilas.fi/2022/03/24/stasi-lista/ nimilista: mm. Paavo Lipponen, Tarja Halonen, Kalevi Sorsa, Erkki Tuomioja................

On ilmeistä, että erityisesti SDP:n poliitikoilla oli kanssakäymistä DDR:n edustajien kanssa ja mm. DDR:n Helsingin Kulosaaren tiloissa saunottiin ja "vaihdettiin tietoja".
Tiedot ovat kulkeutuneet samalla myöskin KGB:lle ja Stasille ja "derkkuilijat" on mitä ilmeisimmin nähty DDR-/Stasin taholla hyödyllisiksi, koska tapaamiset ovat olleet jatkuvia ja " kotiryssät " ovat toimineet omalla tahollaan ja Moskovassa tiedot on yhdistetty.

Mutta mitä nämä poliitikot sitten saivat "kotiryssiltään" ja DDR:n ja Stasin taholta?

Ehkäpä YYA-Suomessa saattoi parantaa asemiaan sisäpolitiikassa hyväksytyillä Neuvostoliitto- ja DDR-yhteyksillä ja kontakteilla, tosin on kanssakäymistä jälkeenpäin vähätelty sanomalla KGB- ja Stasi-miesten ja puoluelinjan edustajienkin halunneen ainoastaan tarjoilla
"ilmaisia lounaita" ja saunailtoja.
Neuvostoliitossa ja Itä-Saksassa monet myöskin opiskelivat, mm. Suomen ja DDR:n suhteita tutkinut prof. Seppo Hentilä, myös SDP:n jäsen vuodesta 1973 alkaen ( wiki ) Yhteyksiä Neuvostoliiton ja DDR:n "elimiin" on luotu jo tuolloin, jotkut tosin muistelevat nyttemmin, etteivät sortuneet syötteihin.
YYA-aikakaudella ja erityisesti ylipolitisoituneella 1970-luvulla tällainen toiminta oli tietystikin " tavanomaisen normaalia ", eikä siitä voine takautuvasti nostaa syytteitä, ei edes eettisessä mielessä? Rikoksiahan ne NATO-Suomessa olisivatkin?

Mutta toisaalta vasemmisto nostaa nykyään syytteitä takautuvasti " vanhoista puheista " yrittäen ilmeisestikin vaikuttaa päivänpoliittisesti?
Mutta
historiankirjoituksen kannalta YYA-ajan suomettuneet ilmiöt olisi syytä saattaa päivänvaloon?

Veikko Palvo

jk. En ole ollut niinkutsutun populistipuolueen äänestäjä ja kannattaja, mutta vasemmisto-opposition historiapoliittinen hurskastelu tympii.
Medialla ei ole enää julkaistavien tietojen valitsemisen ja muokkaamisen portinvartija-asemaa ja sosiaalinen media on noussut "politiikan vahtikoiria" merkittävämmäksikin ja netistä tietoja löytyy nopeasti Suomen ulkopuoleltakin.
Ennen korkeintaan Akateemisesta kirjakaupasta saattoi ostaa ulkomaankielisiä lehtiä ei-akateeminenkin.

Veikko I Palvo
Viestit: 1382
Liittynyt: 04.03.13 22:09

KGB- ja STASI-mies PUTIN

SUPO ei ole 20 vuoteen toimittanut syyttäjälle harkittavaksi ainoatakaan rikosepäilyä vakoilusta ja maanpetoksesta, kirjoittaa 24.11.2022
Sos Demokraatti / Mikko Gustafsson/STT
RUSI-tapaus oli niin kova kolaus, että "syytekynnys nousi".
Supo epäili Berliinin Stasi-arkiston agentti PEKKAn olevan Alpo Rusi vaikka hän olikin maanpetokseen syyllistyneen ja tunnustaneen Jukka Rusin vakoilun alkaessa 16-vuotias, eikä STASI värvännyt lapsityövoimaa.

Jukka Rusi oli myöhemmin toiminut presidentti Martti Ahtisaaren ulkopoliittisena neuvonantajanakin.
------------------------

Ilmiantajan tarina http://yle.fi/aihe/artikkeli/2001/01/15 ... ikirjoitus kertoo Vasemmistoliiton kansanedustaja agentti Pentti Tiusasen tarinan. Tiusanen toimi DDR:n Geifswaldissa Stasin värväämänä ilmiantajana ja urkkijana Berliinin Stasi-arkiston tietojen mukaan, agenttinimenä mainitaan "Timur" ja Tiusasen itse valitsemana peitenimenä " MAX ".
Stasi-tiedoissa on tarkkaa raportointia Maxin toiminnasta.
MOT ei kerro jatkuiko tiedotustoiminta Suomeen palattua, P.Tiusanen perusti kansanedustajana Kotka-Greifswald -ystävyysseurankin.
-----------------------

Prof. Seppo Hentilä, Harppi-Saksan haarukassa kertoo Turun Sanomien 2005 mukaan:
http://ts.fi/teemat/1074078539
"DDR:ssä opiskeli 1970- ja 1980-luvuilla nelinumeroinen määrä Suomen kansalaisia....osa uurasti 4 - 5 vuoden apurahalla ja osa jatko-opiskelijoina". ( `apuraha´ tarkoittanee DDR opiskelijan palkkaa ja ilmaista asuntoa? )
"Suomalaisopiskelijat olivat 1970-luvulla suurin DDR:ssä asunut ulkomaalaisryhmä".

Suomessa tuohon aikaan lehdet kirjoittelivat DDR:n olevan "sosialismin mallimaa" tai ainakin kertoivat elintason DDR:ssä olevan itä-blokin maiden korkeimman ja nuo `totuudet´ romahtivat Berliinin muurin murtuessa 1989.
Stasin aineistokin päätyi CIAn Rosewood-tiedoiksi ( = Saksan Rozenholz-aineisto + Saksan itsensä kokoama SIRA-tietokonetiedosto )

Suomi- Neuvostoliitto- Seuran kautta välitettiin opiskelijoita Neuvostoliittoon ja 1992 nimi vaihtui Suomi- Venäjä- Seuraksi.
Venäjällä ja Neuvostoliitossa opiskelleilla on oma yhdistyksensäkin VENEOY.
Oppia Neuvostoliitosta, hist. gradu v. 2011 http://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/1 ... sequence=1

Tässä matkailun opinnäytetyössä
http://theseus.fi/bitstream/handle/1002 ... sAllowed=y on 4.8. kohta:
Kehitysideoita Suomi - Venäjä - Seuralle: SVS:n kannattaa panostaa...., SVS:n kannattaa panostaa jne......

YYA-aikana Neuvostoliitossa ja Itä-Saksassa opiskelleiden lukumäärä on ollut tuhansia ja heille lienee molemmissa kommunistimaissa tarjottu
"täysihoito", palkka ja asunto ja oletettavasti myöskin tarjottu poliittista koulutusta ja edellytetty sitä omaksuttavan ja tiedottajia ja agenttejakin KGB ja STASI lienevät vähintäinkin yrittäneen värvätä jokaisesta?

Veikko Palvo
Stasin arkistoja on säilynyt 111 hyllykilometriä ja
http://stasi-unterlagen-archiv.de/en/ar ... -archives/ ne näyttävät olevan vapaasti tutkittavissa.
Arvattavasti enimmäkseen tutkijat etsivät stasi-arkistoista tietoja, tuskin tiedustelupalvelut ja tuskin SuPo:kaan etsii stasi-arkiston tietoja?

VP

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”