Peter Tikka
Viestit: 166
Liittynyt: 03.08.06 16:53
Paikkakunta: Espoo

Suomen politikkojen vastuu talvisodasta ?

Mitäköhän netistä löytyisi kirjoituksia Suomen poliittisen johdon vastuusta siitä, että he johtivat Suomen (ennakkoarvioiden mukaan varmuudella) hävittävään talvisotaan? Vaakakupissahan oli koko maan itsenäisyys.

Ei voi välttyä vaikutelmalta, että katsottiin että mielummin sitten kaikki, siis koko Suomi kuin että oltaisiin otettu lusikka kauniiseen käteen ja luovutettu ilman sotaa ne alueet, joita vaadittin, jotka vastasivat kait aika tarkkaan (sittemmin) luovutettuja alueita. Toimittiin siis ajatuksella että kaveria ei jätetä eikä ketään heitetä veneen keventämiseksi veneestä, vaikka muut paitsi uhrattu (mereen heitetty) pelastautuisi, vaan upotaan sitten uljaasti koko konkkaronkka? Ennakkonhan ei voinut tietää, että Suomen puolustus olisi niin taitava/onnekas ja ennen kaikkea että venäläiset olisivat niin kehnoja/huono-onnisia kuin sittemmin oli. Ei kukaan voinut suunnitelmissaan lähteä siitä, että venäläiset tulevat kiltisti kävelemään motteihin ja puolittain paleltuvat. Luulisi, että tämän ajatuskulun mukaisia mietteitä olisi riepoteltu vaikka huru mycket ja myös löytyisi netistä?

Terv.

Sano Petteri vaan :cool: :cool:

Tylsimys
Viestit: 334
Liittynyt: 15.10.06 21:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Täytyiti tuonkin asian pohjia myöten tietäminen melkein ainakin Elias Erkon arkistojen aukenemista. Ehkäpä ne ovat juuri tuosta syystä salaiset. FD Roosevelt taisi amerikkalaismielistä Erkkoa ainakin petkuttaa. Stalinin ja FDR:n arkistot ovat tietääkseni myös osittain salaiset.

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Pengoin verkkoa jonkin aikaa erilaisilla hakutavoilla, enkä löytänyt tuosta asiasta mitään. Kysymys ei ole siis viime aikoina ollut mitenkään esillä. Tuon tapaisia ajatuksia esitettiin kyllä 1970-luvulla, etenkin silloin, kun telkkarissa esitettiin sarjaa "Sodan ja rauhan miehet", noiden sotavuosien hienoa dramatisointia. Kun sitten Neuvostoliitto kukistui, Baltian maat itsenäistyivvät ja Venäjäkin tunnusti, että Mainilan laukaukset ampui neuvostoarmeija, ajatus jäi unohduksiin ja aivan toisenlainen henki pääsi vallalle. Kylmän sodan jälkeen, kun suomettumista muisteltiin kauhunsekaisella innolla ja Suomen rooli toisessa maailmansodassa rehabilitoitiin taas kerran, ei tuollaisille näkemyksille ollut tilaa suomalaisessa keskustelussa.

Muutenkin keskusteluissa Suomen touhuista toisessa maailmansodassa talvisota on jäänyt jatkosodan varjoon; ilmeisesti talvisodan tilanne oli sen verran selkeä ja tietynlainen "talvisotatarina" kaikkien hyväksymä, ettei siitä lohkea oikein keskusteltavaa. Tuulettaminen voisi silti tehdä aina joskus hyvää. (Itse en kyllä usko, että mahdolliset myönnytykset olisivat auttaneet Suomea, mutta se on vain minun arvaukseni.)

Peter Tikka
Viestit: 166
Liittynyt: 03.08.06 16:53
Paikkakunta: Espoo

Klaus Lindgren kirjoitti:Pengoin verkkoa jonkin aikaa erilaisilla hakutavoilla, enkä löytänyt tuosta asiasta mitään. Kysymys ei ole siis viime aikoina ollut mitenkään esillä.

-----

Muutenkin keskusteluissa Suomen touhuista toisessa maailmansodassa talvisota on jäänyt jatkosodan varjoon; ilmeisesti talvisodan tilanne oli sen verran selkeä ja tietynlainen "talvisotatarina" kaikkien hyväksymä, ettei siitä lohkea oikein keskusteltavaa. Tuulettaminen voisi silti tehdä aina joskus hyvää. (Itse en kyllä usko, että mahdolliset myönnytykset olisivat auttaneet Suomea, mutta se on vain minun arvaukseni.)
-----

Hämmästyttävää. Luulisi, että nuinkin merkittävälle asialle löytyisi tilaa ihmisten sydämistä (vai pitääkö sanoa sydämmistä ihan kahdella ämmällä)

Allkutilanne: N:liito esitti vaihtokauppaa, aluevaihdoksia. Suomipoika sanoi ei, ei käy.

Lopputilanne: 26 662 kuoli, 39 886 haavoittui ja 1 000 jäi vangiksi (lähde: suomenkielinen Wikipedia). Suomi menetti alueissa sen minkä N:liitto oli esittänyt saavansa vaihtokaupassa eikä saanut sitä, minkä N:liitto oli tarjonnut (saati sitten, että olisi tingitty jotain muuta kaupan päälle)

Lisäksi oli panoksena Suomen itsenäisyys joka on minusta liian arvokas asia tunaroitavaksi jääräpäisyyden alttarille. Ilmeisesti Suomessa mukaanlukien maan poliittinen johto uskottiin, että ryssät sallisivat, että natsit marssivat esteettä Suomen kaakkoisosan läpi meidän itärajalle Kuokkalaan, josta matkaa Leningradiin se tunnettu tykinkantama eli 31 kilometriä. Sitten ihmetellään täällä, että jumalauta, ryssät tulevat. Tottakai ne tulivat. Mutta silloin ei ollut enää kysymys niistä alueista joista sittemmin luovuttiin, silloin oli panoksena Suomen itsenäisyys. Sen aikoivat jääräpäisyyttään uhrata - ja Helsingin rautatieasemalla esitetyn virren voimalla ja säestyksellä (muistaakseni suomalaiset veisasivat "Jumala ompi linnamme") lähetettiin neuvottelukunta Moskovaan sanomaan Stalinille njet.

Tottakai Stalin oli neuvotellut Molotov-Ribbentrop-sopimuksessa oikeuden pitää Suomea etupiirinään Hitleriä vastaan - ei natsit halvalla saaneet ostettua itselleen takeet kahden rintaman sotaa vastaan. Siinä sitten suomalaiset valtiomiehet sanoivat njet - ja panivat peliin koko Suomen, kun ei ymmärrystä herunut sille ajatukselle, että Leningradin puolustus - ja Suomenlahden sotilaallinen ylivalta oli niinkuin tärkeitä asioita Stalinin työpöydällä.

No, eivätpä ne Karjalan suoalueet, joita naapuri tarjosi kaupassa olleet Suomelle mitenkään arvokkaiita, olisivat kaiketi jos ne olisi liitetty Suomeen maan heikoimpia kehitysalueita riippana kansakunnan taloudelle - kuten muukin osa karjalaa on - enkä minä ole mikään Karjala takaisin-halaja - lisää kehitysalueita ei maahamme tarvita, mutta kummiskin, olis saanut ainakin jotain eikä menetetty niin tuhoisan paljoa.

Minusta not very good, not very good at all.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Suomen hallitus ei sanonut "ei käy" vaan olisi ollut valmis luovuttamaan saaria ja oikaisemaan rajan Kannaksella. (Muuten, kyseessä eivät olleet vain "alueet" vaan tuhansien ihmisten kodit.) Neuvostoliitto vaati kuitenkin isompaa aluetta, mikä olisi merkinnyt pääpuolustuslinjan katkaisemista (jolloin portti Viipuriin olisi ollut avoin) ja laivastotukikohtaa Hangossa (mikä olisi merkinnyt luopumista puolueettomuudesta).

Suomen hallitus oli toki naiivi, kun uskoi ettei sotaa tule, mutta se ei myöskään "valinnut" sotaa. Sen teki NL, joka ei - toisin kuin kansainvälinen tapa on - antanut ultimaatumia. Ilman sitä Suomen hallitus ei olisi missään tapauksessa saanut sopimukselle eduskunnalta 2/3:n enemmistöä.

Koska NL:n vaatimuksiin suostuminen olisi olleelisesti heikentänyt Suomen mahdollisuuksia puolustautua jatkossa, suostuminen olisi edellyttänyt, että olisi uskottu, ettei uusia vaatimuksia tule (vrt. Tshekkoslovakia 1938-9).

Siinäkin tapauksessa Stalinin aikeet olisivat olleet mitä parhaat, "tilanteen logiikka" olisi voinut viedä uusiin vaatimuksiin: kun Saksa miehitti Tanskan ja Norjan, NL liitti itseensä Baltian maat.

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Emma-Liisa kirjoitti: Suomen hallitus ei sanonut "ei käy" vaan olisi ollut valmis luovuttamaan saaria ja oikaisemaan rajan Kannaksella.
Niin Kuokkalan mutkan kohdalta ja osia Terijoen alueesta kuten seuraavassa:


Kuva

(kuvassa Kuokkalan mutka on merkitty ellipsillä). Varsinkin alempana olevasta kartasta näkyy selvästi, että Kuokkalan mutkan suoristamisen jälkeenkin saksalaisilla olisi Suomen kautta ollut käytössään strategisesta tärkeä Leningradin lahden pohjoisranta.

Laajempaa katsottuna:

Kuva


Stalin vielä viimeisen neuvottelutilaisuuden lopuksi osoitti sormellaan käsillä olleessa kartassa näkyvää saarta (en muista enää mitä, ilmeisesti Suursaarta) ja kysyi että eivätkö suomalaiset voisi luopua edes siitä, mutta mikään ei käynyt suomalaisille (lainsäädäntöneuvos Lars Duvholm mainitsi tarinan aikoinaan minulle, todenperäisyydestä en muuta tiedä). Mutta meillä vallitsi Talvisodan henki, veisattiin Jumala ompi linnaamme ja rukoiltiin Jumalan apua suurta idästä tulevaa pahaa vastaan eikä mikään sopinut.
Emma-Liisa kirjoitti: (Muuten, kyseessä eivät olleet vain "alueet" vaan tuhansien ihmisten kodit.)
Niin oli, he menettivät ne joka tapauksessa, kuten hyvin tiedetään. Lisäksi meni henki 30.000 suomalaiselta. Oliko tuhansien ihmisten kotien menettämisen välttämiseksi syytä sotia seurauksin, että menetettiin ne tuhansien ihmisten kodit, joiden kotien menettämisen välttämiseksi sodittiin? Toisessa vaakakupissa oli (Kremlistä katsottuna) Leningradin 4 miljoonan asukkaan henki (Hitler ilmoitti Barbarossa-suunnitelman käynnistyttyä, että Leningrad hävitetään maan tasalle).

Emma-Liisa kirjoitti: Neuvostoliitto vaati kuitenkin isompaa aluetta, mikä olisi merkinnyt pääpuolustuslinjan katkaisemista (jolloin portti Viipuriin olisi ollut avoin)
Niinpä, varsin oleellinen seikka. Pääpuolustuslinja menetettiin. Oliko sen puolustuslinjan menettämisen välttämiseksi syytä sotia seurauksin, että menetettiin se puolustuslinja, jonka menetyksen välttämiseksi sota sodittiin. Koska koko Viipuri menetettiin ei sen puolustus tullut enää kysymykseen eikä mitään aukkoa Viipurin puolustuksessa enää tietenkään ollut. Onko niin parempi?
Emma-Liisa kirjoitti: Neuvostoliitto vaati kuitenkin isompaa aluetta, ...ja laivastotukikohtaa Hangossa (mikä olisi merkinnyt luopumista puolueettomuudesta).
a) Hanko menetettiin Lappohjaa myöten ja lisäksi n. 400 saarta Hangon ympärillä (pohjoisessa, lännessä, etelässä ja idässä, siis kaikissa ilmansuunnissa). Oliko syytä sotia sen välttämiseksi, että Hanko menetettäisiin seurauksin, että menetettiin se Hanko, jonka menettämisen välttämiseksi sodittiin? Venäläiset rakensivat sinne myös sitten sen laivastotukikohdan. Oliko niin parempi?

b) Miten niin tämä olisi merkinnyt puolueettomuudesta luopumista? Onko laivastotukikohdan sijainti Suomen alueella "puolueettomuudesta luopumista". Menetettiinkö tämä ”puolueettomuus” kun Hanko menetettiin ja N:liitto rakensi sinne laivastotukikohdan? Muodostuiko sittemmin rakennetun laivastotukikohdan myötä Suomen ja N:liiton välille jokin liitto niin että Suomi olikin N:liiton liittolainen - eikä puolueeton?

c) Onko ”puolueettomuus” niin tärkeää, että kansakunnan itsenäisyys voidaan uhrata kunhan puolueettomuus vaan saadaan säilytettyä. Oliko Suomi muka puolueeton kun koko pohjois-Suomi oli täynnä saksalaisjoukkoja. Koko Suomen ulkopolitiikka 1920 jälkeen perustui suuntautumiseen Saksaan päin ja vastaavasti vähintäänkin kyräilyyn N:liitton päin, mutta pikemminkin hiljaiseen aggressiivisuuteen, ja osittain avoimeenkin aggressioon (Suur-Suomi ideologia). Oliko Suomi puolueeton kun se Natsi-Saksan liittolaisena (”im bunde”, liitossa, kuten Hitler lausui) hyökkäsi N:liittoon? Vai käytätkö ”puolueettomuutta” käsitteenä jota pitää kumartaa, korotatko puolueettomuuden pyhäksi?


(Hävityn) sodan käymistä ei voi - kuten Sinä olet yllä olevissa kohdissa tehnyt - puolustella sillä, että sodan välttäminen olisi muka ollut edullista siksi, että sodan välttäminen olisi maksanut - vähemmän kuin mitä jouduttiin maksamaan. Suomen politiikan lopputulos oli että jouduttiin maksamaan enemmän kuin mitä N:liitto esitti ja lisäksi tuli sodan hinta. Argumentaatiosi vuotaa kuin seula ylläesitetyiltä osin. Enintään voidaan sanoa - mutten tiedä kenen sydäntä se lämmittää - että kävi se kalliiksi naapurillekin, hekin menettivät ihmishenkiä. Minusta olisi ollut parempi, että olisimme sovinnollisesti hetkeksi katsoneet karttaa ja todenneet, että Leningradin asema oli Kremlistä katsoen sietämätön eikä hyväksyttävissä ja että heidän huolensa oli paitsi aito myös perusteltu.

Ainoa argumenteistasi joka on validi on mainintasi, että N:liiton esityksen hyväksyminen olisi johtanut Suomen sotilaallisen aseman heikentymiseen, mikä olisi ollut merkityksellistä jos N:liitto olisi myöhemmin, heikennettyään ensin diplomaattisilla keinoilla Suomen puolustusta, esittänyt lisävaatimuksia. Tähän myös johdonmukaisesti viittaat. Tämän argumentin heikkous on tietenkin, että silloinkin olisi pitänyt voida arvioida, että Suomella oli realistisia mahdollisuuksia selvitä ennakoitavissa olevasta sodasta voittajana niin ettei sitä mihin tämän argumentin mukaan pyrittiin, puolustusasemien säilyttämiseen, olisi kuitenkin hävitty. Ennakkoon ei kuitenkaan ollut arvioitavissa, että puolustuksessa pärjättäisiin edes sen vertaa minkä pärjäsimme. Edelleen pitää silloin ajatella, että N:liiton vaatimusten taustalla eivät olleet defensiiviset tarkoitusperät vaan ekspansiivinen pyrkimys laajentaa N:liiton aluetta. Toteatkin esityksessäsi tämän.
Emma-Liisa kirjoitti: Suomen hallitus oli toki naiivi, kun uskoi ettei sotaa tule, mutta se ei myöskään "valinnut" sotaa. Sen teki NL, joka ei - toisin kuin kansainvälinen tapa on - antanut ultimaatumia. Ilman sitä Suomen hallitus ei olisi missään tapauksessa saanut sopimukselle eduskunnalta 2/3:n enemmistöä.
Minusta Suomen poliittisen johdon kuuluu noudattaa sellaista politiikkaa joka on maan eduksi eikä nostaa käsiä pystyyn ja omalta osaltaan olla johtamassa maata tuhoon. Tuonkaltaisia argumentteja tapaa tavan takaa yleisesti ottaen muissakin yhteyksissä jossa poliittinen johto muka vapautuisi vastuusta siitä politiikasta, jota he harjoittavat koska se on ”kansan tahtomaa”. Itse olen (pien)veneillyt sen verran, että tiedän etten kipparina milloinkaan suostuisi ohjaamaan venettä karille (= tuhoon) vaikka matkustajat kuinka vaatisivat enkä kyllästyneenä matkustajien jankutukseen kääntäisi venettä kohti karikkoa ilmoittaen matkustajille ”no jos kerran haluatte hukkua niin mikä ettei”. Jos hallitus ei olisi saanut yrityksistä huolimatta tahtoaan läpi eduskunnassa - mikä ei varmaan pidä paikkansa, sitä ei edes yritetty - sen olisi tullut ainakin viimeisenä keinonaan erota, mutta eihän hallitus edes yrittänyt, koska siihen ei ollut hallituksessa tahtoa. Tässä sanottu pätee myös yleisellä tasolla niihin lukuisiin aivan muihin asioihin joissa poliittisen johdon vastuunpakoilua puolustellaan vetoamalla alempien instanssien vastustukseen (kuten eduskunnan väitettyyn vastustukseen). Argumenttisi että johdon ei pidä pyrkiä parhaaseen mahdolliseen päämäärään ennakoimansa vastustuksen vuoksi, ei ole validi argumenttina, se on opportunismia.

Mitä tulee siihen (moraaliseksi käsitettyyn ) argumenttiisi että N:liitto ei antanut ultimaatumia (se puoli argumentistasi jossa lausut ”hyi hyi N:liitto”) niin siitä voidaan käydä keskustelua lähinnä kansainvälisen oikeuden sodankäynnin sääntöjä ja moraalia koskevassa keskustelussa. En sotkisi sitä keskustelua kuitenkaan tähän keskusteluun joka avauksen mukaisesti koskee lähinnä valtapolitiikkaa, joskin sodankäynnin sääntöjä koskeva keskustelu olisi mielestäni erittäin tarpeellinen.

Sikäli kun kolmanneksi haluat esittää maininnallasi ultimaatumista, ettei Suomi aloittanut sotatoimia olet tietenkin aivan oikeassa. Suomalaiset veisasivat virsiä ja Leningradin puolustuksessa oli ammottava kolo jota suomalaiset kieltäytyivät näkemästä koska he olivat mielestään oikealla asialla ja venäläiset taasen olivat vääryyden tiellä sillä valtioiden alueellinen koskemattomuus on pyhä asia. Näin kaiketi ajateltiin - ja lisäksi turvattiin Natsi-Saksaan.
Emma-Liisa kirjoitti: Koska NL:n vaatimuksiin suostuminen olisi oleellisesti heikentänyt Suomen mahdollisuuksia puolustautua jatkossa, suostuminen olisi edellyttänyt, että olisi uskottu, ettei uusia vaatimuksia tule (vrt. Tshekkoslovakia 1938-9).
Olet mielestäni täysin oikeassa. Tuohon ei ole huomautettavaa.
Emma-Liisa kirjoitti: Siinäkin tapauksessa Stalinin aikeet olisivat olleet mitä parhaat, "tilanteen logiikka" olisi voinut viedä uusiin vaatimuksiin: kun Saksa miehitti Tanskan ja Norjan, NL liitti itseensä Baltian maat.
Totta kai. Varaukset esitin jo yllä.

On myös täysin mahdollista että Saksa olisi miehittänyt Suomen - vrt. täällä paraikaa käytävä keskustelu aiheesta "Ruotsalaisväite: Suomi valehtelee natsikytkennöistä” jossa tarkemmin on tuotu esiin ajatus, että Suomen oli jatkosotaan tultaessa valittava ruton tai koleran väliltä (eli N:liiton ja Natsi-Saksan), kuten Max Jacobson asian on ilmaissut. Toisaalta on muistettava, että Kaakkois-Suomesta maitse johtavalla portilla Leningradiin olisi ollut vain melko marginaalinen hyöty saksalaisille heidän hyökkäyksessään Leningradiin. Muurmannin radan katkaisu on myöskin huomioitava tavoite.

Minun näkemyksessäni on keskeistä, ettei mikään osa Suomen alueesta ollut niin tärkeä strategisesti sen enempää Neuvostoliitolle kuin Saksallekaan, että nämä olisivat hyötyneet riittävästi Suomen miehittämisestä. Tässä suhteessa oli tilanne Suomessa päinvastainen kuin Baltian maissa ja keskisen Euroopan maissa, jotka, koska ne sijaitsivat Saksan ja Venäjän välillä - ja sijaitsevat siellä yhä edelleen - välttämättä joutuivat, ensin saksalaisten ja sitten näiden perääntyessä puna-armeijan miehittämiksi. Seuraus on tunnettu. Kylmä sota jakoi sen jälkeen Euroopan. Saman kohtalon saattoi Suomi välttää koska Suomi sijaitsi hiukan syrjässä, tosin vain hiukan mutta riittävästi. Tämä sijainti oli myös seikka joka mahdollisti Suomen vetäytymisen sodasta omalla erillisellä välirauhansopimuksella 1944.

Puolueettomuudestaan kiinnipitävää Suomea vastaan ei olisi kannattanut siksi sen enempää saksalaisten kuin venäläisten hyökätä talvisodan jälkeen. Siksi olisi pitänyt Suomen kannalta kaikin keinoin välttää kaikki sellaiset konfliktit N:liiton kanssa joiden seurauksena Kreml joutuisi välttämättä komentamaan niukkaa puna-armeija-resurssiaan hyökkäykseen tänne. Nyt suomalaiset kaksi kertaa uh­masivat kohtaloa, kaivoivat verta nenästään, mutta pelastuivat täpärästi kun oli moukan tuuria (toki sodan voittaminen oli hiuskarvan varassa kun Natsi-Saksa kolkutti melkein - mutta vain melkein - Moskovan portteja jouluna 1941, niin että oli vain lyhyen ajan kysymys saisimmeko puhutella Hitleriä Euroopan kiistattomana valtiaana Euroopan Füh­re­riksi, jolloin Suomi olisi ollut yhdessä liittolaisensa Natsi-Saksan kanssa voittajia (ja N:liitto luhistuneena, Englanti yksin tappion edessä tekisi kehnoilla ehdoilla rauhan (USA oli vasta lähtökuopissa, USA:n puolueettomuusjulistus oli annettu 3.9.1941 ja oli voimassa kunnes sodanjulistus annettiin 15.12.1941 kaksi päivää Pearl Harbor-hyökkäyksen jälkeen.).

No, varmaankin syy siihen että Suomi kuitenkin, poliittisen johdon toimista huolimatta, pysyi itsenäisenä oli ettei N:liitolla ollut sotilaallisstrategisia syitä joiden vuoksi sen olisi välttämättä pitänyt hyökätä laajemmin Suomeen - uhraukset olisivat olleet saavutettavissa olevaan hyötyyn nähden liian suuret. Samat N:liiton sotilasstrategiset, siis tuohon aikaan defensiiviset, pyrkimykset näkyvät myös 1) talvisotaa edeltävistä N:liiton vaatimuksista, 2) sitten Moskovan rauhanehdoista 1940, 3) Pariisin rauhanehdoista 1947 ja 4) YYA-sopimuksen 1 artiklasta: ”Siinä tapauksessa, että ..Neuvostoliitto Suomen alueen kautta joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi Saksan tai muun sen kanssa liitossa olevan valtion taholta, Suomi uskollisena velvollisuuksilleen itsenäisenä valtiona tulee taistelemaan hyökkäyksen torjumiseksi.”

Vaikka ainakin tarinan mukaan pres. Kekkonen YYA-sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa (tai sitä koskevassa neuvottelutilaisuudessa ) laski Stalinin läsnäollessa muun neuvottelukunnan kauhistukseksi leikkiä ilmoittaen sopimuksesta että ”sehän on Paasikiven diktaatti” niin ei voitane olla eri mieltä siitä että tuo sopimus sisältää juuri sen mikä oli N:liitolle puolustusstrategisesti olennaista. Tarkalleen sama N:liiton pyrkimys on havaittavissa Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta ja sen salaisesta lisäpöytäkirjasta. Kremlistä katsoen pääuhka, nykyisin sanottaisiin kauhuskenaario1939 oli Saksan ennakoitu hyökkäys.

Tylsimys
Viestit: 334
Liittynyt: 15.10.06 21:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Ei Suomi antanut rannikkoaan saksalaisten käyttöön Leningradia vastaan, vaikka Suomi valloitti alueensa takaisin.

Stalin oli valmistautunut syömään Suomen. Siksi vaatimukset olivat niin kovia, että Suomi ei niihin suostuisi.

Väität, että sota olisi voitu välttää. Kuitenkin on todistettu, että Satlin valmisteli koko maan valtaamista jo kesästä lähtien.

Talvisodassa Suomen puolustus oli jo romahtamispisteessä, kun rauha tuli. Vähänkin tietävät, ajattelevat ihmiset tajuavat, että Suomen pelasti Talvisodasta Saksa. Se alkoi vaatimaan rauhaa, ensin suurlähettilään välityksellä 27.1.1940 ja sitten nooteilla, joista Ylikangas ja Tahvanainen/Hautakäki ovat kertoneet. Tahvanaisen aineisto pitänee melko varmasti paikkansa. Se todistaa, että Suomi oli Talvisodan rauhanteosta lähtien vain Saksan tuen varassa. NL pyysi kolme kertaa jo huhtikuussa Suomen lopullista tuhoamista Saksalta, koska Saksa oli tehnyt tyhjäksi länsimaiden intervention. Marraskuussa 1940 Molotov pyysi lupaa Suomen syömiseen. Siis Saksa oli muuttanut mieltään Suomen suhteen.

Talvisodan rauhan taustalla oli siis Saksa. Täten Suomi ei voinut mitään sodalle. Sitäpaitsi Jatkosodan alussahan nimenomaan NL hyökkäsi Suomeen.

Martin Allen kertoo dvd:llä Geheimakte Hess, että nimenomaan Ryti yritti yhtenä Hitlerin asiamiheneä välittää rauhaa Saksan ja Englannin välille. Tällöin ei Barbarossaakaan olisi tullut. NL aikoi hyökätä länteen nimenomaan USA:n ja Englannin luvalla. Englanti ei suostunut rauhaan, koska odotti N-liiton hyökkäävän Saksan kimppuun.

Todellisuudessa koko sodan taustalla oli nimenomaan Stalin, joka solmi hyökkäämätömyyssopimuksen Hitlerin kanssa. Sopimus sai aikaan Puolan sodan ja länsimaiden sodanjulistukset. Hyökkäämättömyyssopimus solmittiin juuri siksi, että länsimaat ja Saksa olisi saatu sotimaan, jolloin NL olisi voinut hyökätä näiden näännytettyä toisensa ja bolshevisoida koko Euroopan.

http://personal.inet.fi/koti/juhani.put ... 190839.htm

http://personal.inet.fi/koti/juhani.put ... tleria.htm

Aika paljastavat linkit. Suosittelen.

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Tylsimys kirjoitti: Talvisodassa Suomen puolustus oli jo romahtamispisteessä, kun rauha tuli. Vähänkin tietävät, ajattelevat ihmiset tajuavat, että Suomen pelasti Talvisodasta Saksa. Se alkoi vaatimaan rauhaa, ensin suurlähettilään välityksellä 27.1.1940 ja sitten nooteilla, joista Ylikangas ja Tahvanainen/Hautakäki ovat kertoneet. Tahvanaisen aineisto pitänee melko varmasti paikkansa. Se todistaa, että Suomi oli Talvisodan rauhanteosta lähtien vain Saksan tuen varassa.

I.
Kysymystä on valottanut Erkki Tuomioja blogissaan osoitteessa: http://www.tuomioja.org/index.php?mainA ... category=3
seuraavasti:
Tuomioja kirjoitti:
Miksi Suomi torjui länsimaiden avuntarjouksen maaliskuussa 1940 ja taipui Moskovan rauhaan, jossa se menetti Viipurin ja Karjalan ja jonka seurauksena yli kymmenesosa väestöstä joutui evakoksi? Heikki Ylikangas hylkää käsityksen, jonka mukaan se olisi johtunut tarjotun länsiavun riittämättömyydestä ja epävarmuudesta sekä Suomen puolustuksen uhkaavasta romahduksesta. Ylikankaan mukaan se johtui Rytin ja Tannerin helmikuun lopulla saamasta T.M. Kivimäen välittämästä marsalkka Göringin viestistä, jossa Suomea kehotettiin hyväksymään Neuvostoliiton sanelemat raskaat rauhanehdot ja säilyttämään itsenäisyytensä, sillä Saksa takaisi, että Suomi saisi Saksan Venäjälle tekemän hyökkäyksen jälkeen menetyksensä korkojen kera takaisin.
----
Historiantutkijana ja -tulkitsijana Ylikangas kuuluu Suomen ehdottomaan eliittiin. Hänen taipumuksensa kärjistämiseen ja ehdottomuuteen tulkinnoissa on synnyttänyt monia värikkäitä polemiikkeja, jotka ovat olleet sivullisillekin herkullista antia. Näin on myös talvisotapolemiikin suhteen.
.----
Epäilen, että kyse on Ylikankaan tarkoituksella käyttämästä metodista ravistaa totuttuja historiankäsityksiä ja saada suppeita asianharrastajapiirejä laajempi lukijakunta kiinnostumaan käsitellyistä aiheista, eikä siitä voi kuin kiittää. Entä kuka sitten on "oikeassa" tuon Göringin viestin merkityksen suhteen, Ylikangas vai hänen arvostelijansa? On vähän banaalia todeta, että "totuus" asettunee johonkin ääripäiden välille. Historiantutkimuksessa toteutuu, ainakin joskus ja joissain asioissa, dialektiikka. Sen perusteella uskon, että tuleva historiankirjoitus tulee olemaan jonkinlainen synteesi nyt esitettyjen kärjekkäiden näkemysten välissä. Oma käsitykseni on näin ollen se, että Ryti ja Tanner saivat Göringin viestistä itselleen lisävakuutusta tehdäkseen ratkaisun, joka tuskin olisi muutoinkaan ollut vältettävissä.

Joulukuu 2001
Hiukan erilainen näkemys kuin Tylsimyksen "Suomen pelasti Talvisodasta Saksa. Se alkoi vaatimaan rauhaa" T:n kirjoitus on häneen itseensä kohdistuvaa yleistä epäluotettavuutta luovaa virheellisen väitteiden esittämistä merkittävän auktoriteetin, eli Heikki Ylikankaan - näkemyksistä omien tarkoitusperiensä edistämiseksi. Ylikankaan näkemyksillä ja T:n väitteillä Ylikankaan näkemyksistä ei ole mitään yhteistä.


II. Tahvanaisen ylipäätään olemassaoloa on epäilty netissä ja hänen kirjaansa on pidetty fiktiona eikä dokumenttina, vaan mielikuvituksen vapaana tuotteena ilman muuta todellisuuspohjaa kun sen asettuminen Suomeen sotien aikaan. Loppu on kaiketi agenttitarinaa, jotain vapaasti keksittyä suomalaista James Bondia.

Ks. tältä osin esim. osoitetta http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/Sota/ ... nainen.htm
jossa Leo Mirala niminen henkilö, joka on kotoisin alkuaan siltä paikkkakunnalta, johon Tahvanainen sijoittaa kirjansa seikkailut, arvioi Tahvanaisen kirjan realistisuutta. Mirala paikallisasiantuntemuksensa nojalla kykenee vakuuttamaan lukijan siitä, että Tahvanaisen jutut ovat mielikuvituksen tuotetta. Miralan loppupäätelmä kuuluu:
Mirala kirjoitti: ”Koska Erkki Hautamäen kirja Suomi myrskynsilmässä perustuu suurelta osin Tahvanaisen kirjaan, siitäkin voi esittää vakavia epäilyjä. Tosin Hautamäki on ilmeisesti jotain tutkinutkin, toisin kuin Tahvanainen.

Helsingissä 20.10.2005, Leo Mirala”
Miralan juttu on ihan vilkaisemisen arvoinen, tosin hieman pitkä mutta ellei syvenny dekkaripuoleen ei kovin pitkä. Minä en välittänyt syventyä niihin yksityiskohtiin. Mirala onnistui tekemään vakuuttavan kuvan ankaran kriittiseltä vaikuttavalla oman aiheensa lähestymisellä.

Muilta osin en katso tarpeelliseksi puuttua tässä vaiheessa T:n juttuihin.


Hmm, pikku vilkaisu kevennykseksi paitsi Saksaan myös Ranskaan ja sen historian oppitunti on varmaan myös paikallaan. Seuraavassa toinen auktoriteetti, Google, tuo puolestaan esiin näkemyksensä Ranskan menestymisestä sotahistoriassa. :evil:


Kuva
(paina "Kokeilen onneani"-nappulaa, ei yleistä "Google.haku"-nappulaa!
Viimeksi muokannut Heikki Jansson, 05.04.07 16:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Tylsimys
Viestit: 334
Liittynyt: 15.10.06 21:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Ylikangas meni myöntämään, että salaisessa kansiossa on Hitlerin kirjeitä ja "länsimaita mustavaa bluffiaineistoa". Hän on ehkä unohtanut lehtijuttunsa, jos ei enää puhu mitään kansiosta. Tämä juuri viittaisi siihen, että "salainen kansio" on uudelleen julistettu salaiseksi. Siten sitä ei tarvitse selitellä ja puheet voidaan varmaankin perua. Kuitenkin vuoden 2001 ja 2001 lehdistä voi käydä katsomassa juttuja, kun "Mannerheimin salainen arkisto" tuli Suomeen. Näitä asioita juuri kyselintuollaalempana (M:n salainen kansio).

Miralan Tahvanais-viha herättää epäluuloja. Aivan kuin valtiovalta olisi laittanut lukuisat Tahvanaisen solvaajat asialle. Hänestä kerrotaan mitä pöyristyttävimpiä ja mielikuvtuksellisimpia tarinoita. Itse en kertakaikiaan ymmärtänyt, miten Miralan juttu muka kyseenalaistaisi Tahvanaisen tarinan. Ostin Erikoistehtävän ja katsoin siitä, mutta en vain ymmärtänyt. Mielestäni Miralan juttu on typerää propagandaa, jos hän ei pysty esittämään asiaansa siten, että muutkin ymmärtäisivät. Ehkä hän toivoo, että ihmiset lukisivat otsikon, kun hän on niin varmana asiastaan. Tai sitten hän kuvittelee, että tietämättömät ihmiset nyt ajattelisivat hänen todistaneen jotain, vaikka eivät itse jaksa syventyä (tai heistä tuntuu siltä Miralan hölynpölyn kanssa).

Loppujen lopuksi kuitenkin ilmenee Erkki Hautamäen kirjasta, että Tahvanaiselta jäi jotain julkaisematonta tulenarempaa aineistoa jäämistöön. Kirjassa myös esitetään talousneuvos Axel Hallbergin todistus, jonka mukaan Tahvanainen radioi Joensuusssa Talvisodan aikana ja desanttitorjuntaa oli käsketty antaa hänen rauhassa lähetellä radiolähetyksiään. Siten Tahvanaisella oli tärkeä tiedustelutehtävä Talvisodan aikana. Kuinka "hullulle" Tahvanaiselle voitaisiin antaa tärkeä tiedustelutehtävä, jos hän on "varkautelaisten mukaan hullu" ja "juttujen sepittelijä"?

En oe väittänytkään Ylikankaan teorioita järkeviksi. Kaikkea muuta. Hänhän juuri väitti kivenkovaan, että Hitlerin viesteillä ja nooteilla ei olisi ollut vaikutusta Mannerheimiin tai sodan päättymiseen. Sitä hän ei perustellut. Hänen oma tulkintansa on todella naurettava ja järjetön perusteluja myöten.

Tylsimys
Viestit: 334
Liittynyt: 15.10.06 21:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Yhdysvallat petti Suomen Talvisodassa

Promerit-nettisivustolta (www.Promerit.net, linkistä "Sotahistoria" etusivulla pääse tähän, jossa myös keskustelua oikeassa linkistössä esim. G Hägglundin gradusta):

"STT- 7.4.2000

Yhdysvallat petti Suomen talvisodassa

Talvisodan historiasta tehdään jatkuvasti uusia tulkintoja. Samaten tutkijoiden kiistat tulkintojen yksityiskohdista jatkuvat; poliittisen historian professori Jukka Nevakivi tyrmää varsin selkeästi professori Heikki Ylikankaan esittämät teesit talvisodan päättymisestä.

Ylikangas on esittänyt, että Suomen johto teki rauhan Saksan patistamana. Herman Göring oli ilmoittanut suomalaiselle viestintuojalle Saksan aloittavan pian sodan Neuvostoliittoa vastaan. Suomea kehotettiin tekemään rauha millä ehdoin tahansa, sillä myöhemmin Suomi saisi kaiken takaisin korkojen kera.

Nevakivi korosti, että helmi-maaliskuun taitteessa 1940 Suomessa ei voitu uskoa, että Saksa voittaa suursodan. Hänen mielestään olisi ollut uskomatonta, jos vastuulliset johtajat olisivat ajatelleet näin. Tässä yhteydessä hän puhui jo syyntakeettomuudesta.

Nevakivi muistutti myös, että länsivaltojen esittämä apu oli bluffia. Lisäksi länsivallat eivät pystyneet takaamaan Puolaa saatikka Suomea. Näin ollen Karjalaa ei olisi läntisellä avulla saatu takaisin, kuten Ylikangas on esittänyt.

Nevakivi on tehnyt uudistetun laitoksen vuonna 1972 ilmestyneestä, jo klassikoksi muodostuneesta teoksestaan Apu, jota ei pyydetty. Uudistetun laitoksen henkeä kuvaa hyvin, että sen nimi on Apu, jota ei annettu.

Taustalla Ruotsin malmivarat

Nevakivi sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että Suomelle esitetty tarjous läntiseen liittokuntaan yhtymisestä oli siis poliittista bluffia. Länsi oli käytännössä kiinnostunut vain siitä, etteivät Ruotsin malmivarat pääse Saksaan.

Länsiliittoutuneilla oli suunnitelmia, joilla joukkoja lähetettäisiin Suomeen. Nämä interventiohankkeet auttoivat Nevakiven mukaan Suomea vain poliittisesti. Neuvostojohtaja Josif Stalin nimittäin pelkäsi lännen väliintuloa.

Nevakiven mukaan Stalinille selvisi, että Neuvostoliiton oli hoidettava suhteet Suomen kanssa niin kauan kuin Saksa oli kiinni länsirintamalla. Maaliskuussa tehty välirauha oli siten tervetullut Stalinille.

Nevakivi yhtyy myös niihin arvioihin, joiden mukaan materiaalipula ja tappiot olivat Suomessa nousseet maaliskuussa jo niin suuriksi, ettei Suomi olisi kestänyt kuukauttakaan.

Nevakivi on myös varma, että vaikka lännestä olisi tullutkin joukkoja Suomeen, ei esimerkiksi Britannian ja Neuvostoliiton välille olisi syntynyt sotaa.

Yhdysvallat petti

Aiemmassa teoksessaan Nevakivi jätti Yhdysvaltojen osuuden talvisotaan hyvin vähälle huomiolle, koska talvisodan aikana Yhdysvallat oli vielä puolueeton. Nevakiven löytämät uudet arkistotiedot asettavat Yhdysvallat kuitenkin uuteen asemaan.

Hän itse asiassa luonnehtii Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön arkistojen tietoja pöyristyttäviksi. Ne paljastavat, että Yhdysvaltain hallituksen politiikka oli aivan ristiriidassa yleisen mielipiteen kanssa.

Arkistotietojen mukaan Yhdysvallat viivytteli, esti ja jopa kielsi asetoimituksia Suomeen. Suomeen jäi viivyttelyjen vuoksi tulematta mm. 40 Brewster-hävittäjää. Myös Suomelle luvattu 150 miljoonan dollarin jälleenrakennuslaina peruttiin.

Samaan aikaan Yhdysvallat osti Neuvostoliitosta kultaa ja rahoitti sillä sotamateriaalin ja lentobensiinin vientiä Neuvostoliittoon. Näistä kuvioista on aiemminkin ollut tietoa, mutta nyt Nevakivi on saanut ne "hevosen suusta" eli alkuperäisistä lähteistä.

Selityksenä Yhdysvaltojen käyttäytymiselle olivat syvät ristiriidat sisäpolitiikassa. Franklin Roosevelt valmistautui kolmannelle kaudelleen. Hänen oli tyynnyteltävä myös niitä piirejä, jotka vastustivat sekaantumista Euroopan asioihin.

Kaikkinensa Nevakivi piti melkoisena puutteena sitä, että Suomessa on vanhastaan totuttu pitämään talvisotaa kansallisena tapahtuma.

Päinvastoin hänen mielestään talvisodalla oli monia ja taas monia kansainvälisiä yhteyksiä. Nevakivi ehdottikin, että pitäisi tehdä laaja tutkimus talvisodan kansainvälisistä yhteyksistä.

Lähde: STT-MH 7.4.2000"

Suosittelen kirjaa, vaikka tästäkin selviää sen jäävän puolitiehen. Kirja tosin päättyy mielenkiintoisesti, lisätutkimustarpeen korostamisen jälkeen suunnilleen näin: "Tutkimusaiheeseeni liittyy lisäksi teemoja ja aiheita, josta voisi todeta, että historia on niin hirveää, että siitä haluaisi herätä".

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Hyvä Heikki Jansson, skenaariosi edellyttää, että tuohon aikaan eläneet suomalaiset olisivat olleet toisenlaisia, heillä olisi ollut erilainen menneisyys ja erilaiset arvot kuin oli.

Sama koskee neukkuja. Oletat ilman muuta, että Stalin olisi toiminut ennen sotaa ja sodan aikana samoin kuin sodan jälkeen, mikä on alkeellinen virhe. Stalinin tavoitteet muuttuivat moneen kertaan, aina tilanteen mukaan. Sodan jälkeen häneen vaikutti kokemus suomalaisten uppiniskaisuudesta, kuten Molotov on todistanut.

Ylipäänsä se, että suomalaiset yhä pannaan vastuuseen kaikesta, on huvittavaa sen jälkeen kun Viktor Vladimirov teoksessaan Kohti talvisotaa päätyi siihen, että Stalin teki erehdyksen ylipainottaessaan alueita: Hangon tukikohta ei 1941 ollut NL:lle miksikään hyödyksi sen jälkeen, kun Saksa valloitti Suomenlahden eteläpuolen, ja talvisodalla Suomi oli saanut "revanshismin basillin". Siten toisenlainen politiikka, jonka seurauksena Suomi olisi pysynyt puolueettomana, olisi ollut myös NL:lle edullinen.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”