Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Matti Pelhon kannattaisi lukea edes Pasi Jaakkosen Huhtiniemi-kirja, koska siitä hän saisi tiivistetyssä muodossa selville, että hänen väitteensä on todettu valheiksi tai väärinkäsityksiksi. Niitä on siis turha toistaa, jos mitään uutta ei ole esittää.

Jaakkonen toteaa mm. että luita löytyi 70-luvulla jopa Esplanadilta, eikä niistä lehtiin kirjoitettu kuin korkeintaan pikku-uutinen. Etelä-Saimaa vaikeni, koska ei kehdannut suoraan menneensä retkuun, kun torivalvoja väitti ensinäkemältä luita teloitettujen luiksi, vaikka asiantuntijaltakin jo luiden iänmääritys vie aikaa.

Huhtiniemi on kohta kohdalta todistettu pelkäksi huhuksi ja kiinnostavaa on enää, miksi siihen enää uskotaan. Matti Pelhon kirjoitukset antavat erään vastauksen.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Pelho jatkaa kummallisia väitteitään. Muutama kommentti.
Martti Pelho kirjoitti:Ylikankaan mielestä kyseisten luetteloiden puuttuminen haittaa pahoin karkureina kadonneiden sotilaiden kohtalon selvittämistä.
Tutkijat Jukka Kulomaa ja Jarmo Nieminen ovat todenneet asiasta ”ettei käsitellyistä tuhansista sotilaista ehditty laatia edes nimiluetteloita – tai edes luotettavia tilastoja – kuulustelupöytäkirjoista puhumattakaan”.
Ylikangas on todennut sattuvasti Kulomaan ja Niemisen väitteistä, että historiantutkijoidenkin olisi syytä pysähtyä miettimään, kuinka sitten kaikki suorat ampumiset samana aikana tulivat tarkkaan ja huolellisesti kirjatuiksi, jos ei kerran karkureitakaan ehditty luetteloida nimiltä?
Vastaus on aivan yksinkertainen. Pääosa pidätetyistä karkureista, eksyneistä jne palasi/palautettiin riviin tai sijoitettiin esimerkiksi työosastoihin. Heidän osaltaan asia oli sillä selvä. Ne, jotka eivät suostuneet palvelukseen tai jatkoivat karkumatkaansa, kuulusteltiin ja rangaistiin. On selvää, että rangaistukset kirjattiin. Teloituksia tuomittiin vain kenttä- tai pikaoikeuksissa, joiden päätösasiakirjat ovat tallessa.
Martti Pelho kirjoitti:Teoriassahan on mahdollista, että kesällä 1944 Lappeenrannan seudulla ja Saimaan saaristossa yli 10000 kiinniotetun karkurin luettelot, kuulustelupöytäkirjat ja sotatuomari (1918-1944) Toivo Tapanaisen kenttäoikeuden Huhtiniemessä tuomitseman yli 2000 "punikkiryssäkarkurin" ja sotapoliisien päiväkirjojen kadonneet asiakirjat, tuomiolauselmat ja revityt sivut ovatkin olleet sota-arkiston laatikkojen kätköissä ja pysyneet yksinomaan ja ainoastaan salaisina "lajittelemattomuutensa" takia. Asia selvinnee vuonna 2013.
Edes teoriassa ei Lappeenrannan seudulla ole pidätetty 10 000 karkuria. Kannaksen koko "viralllinen" karkurimäärä oli noin 8 000. Pääosa tästä joukosta palautettiin siis suoraan yhtymiinsä. Lappeenrannan kautta palautettiin myös kotiseudulle ehtineitä tai junista kiinniotettuja karkureita.
Tapanaisen kenttäoikeus ei ole voinut tuomita ketään, koska se on olemassa vain putkiasentaja Veli Holapan tökerössä väärennöksessä. Jopa Ylikangas on sen tajunnut.

Entisen sota-arkiston johtaja, arkistoneuvos Jaana Kilkki on selvittänyt arkiston kunnostusta Mikkelissä ( HS 14.11. 07). Se oli edellytys Kansallisarkistoon liittämiselle. Hän toteaa, ettei ole todennäköistä että aineistosta paljastuisi ennen tuntemattomia sotasalaisuuksia. Sen sijaan aineistosta voi löytyä lisätietoja puolustusvoimien arkipäivän elämästä ja materiaalia sosiaali- ja kulttuurihistoriallisten kysymysten alueelle.

Pelho jatkaa kummallisia vihjauksiaan "suojeluskuntalaisten jälkeläisistä". Asiasta olisi syytä esittää todisteita. Muuten kyseessä on jatkuva valehtelu. Se ei näy olevan Pelholle mitenkään ongelmallista. Kun ei ole tietoa, turvaudutaan ideologiasta ammennettuun uskoon. Ymmärtääkseni valehtelussa rikoskynnys ylittyy jossain vaiheessa? Ainakin vihjaillaan, että arkiston kunnostuspaikan valinnassa ja henkilöstössä olisi jotain hämärää. Syyttääkö Pelho arkistovastuussa olevaa henkilöstöä virkavirheestä? Silloin olisi paikallaan kääntyä poliisin puoleen.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Syy miksi sota-arkiston asiakirjat ovat niin kauan joutuneet odottamaan järjestämistään on selvä. Suuri osa asiakirja-aineksesta on edelleen siinä asussa kuin se on rintamalta tullut. Koska a) sitä on valtavan paljon b) puolustusvoimilla ei ole ollut resursseja sen järjestämiseen, sillä arkiston ylläpito ei ole koskaan kuulunut sen päätehtäviin.

Väite, että vapaaehtoiset arkiston järjestäjät seuloisivat kompromettoivan aineksen pois on naiivi ja epärealistinen. Rohkenen väittää, että pääosalla avustajista ei ole ollut näin laajaa tietämystä yksittäisten joukko-osastojen vaiheista tai isommista kuvioista. Pystyäkseen hävittämään oikeat asiakirjat pitäisi olla ensin tehnyt tutkimus aiheesta ja käyttää sen lähdemateriaalina tuhottavaa ainesta.

Jos toimittaisiin näin kuten Pelho esittää, lopputulos olisi, että aineistoa olisi ryhdytty hävittämään sattumanvaraisesti ja subjektiivisin perustein. Asiantuntijoita ei olisi voinut olla riittävästi jokaisen asiakirjan lukemiseen, päätelmien tekemiseen ja arvioimiseen, olisiko tämä nyt sellainen vaarallinen ja hävitettävä vai kenties turvallinen ja säästettävä. Tällä tavalla ei pystyttäisi hävittämään teloituksista kertovaa materiaalia, koska sitä todennäköisesti ei ole merkitty lapulla "Huhtiniemeä koskeva teloitusasiakirja - hävitä".

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Itse olen siinä käsityksessä, että nyt lajiteltavakin aineisto on arkistoitaessa pikaisesti käyty läpi. Ei tosin lapun tarkkuudella, vaan nimenomaan nipuittain. Ns. kiinnostava ja tutkimuksellisesti tarpeellinen aineisto on sitten ollut käytettävissä. Järjestämätön aineisto on sitten huoltoa yms. Tähän tapaan asiaa joskus arkistolaitoksen työntekijät ovat selittäneet.

Voi tietysti olla, että olen käsittänyt väärin.

Ja mitä noihin "Huhtiniemeä koskeva teloitusasiakirja" -lappuihin tulee, olen joskus kuullut, kun sota-arkiston asiakas tilaa "Huhtiniemen paperit. Kaikki."

Asiakkaan mukaan tällainen erillinen arkistokokonaisuus on olemassa. Sota-arkiston henkilökuntaa on vain kielletty tuomasta sitä tutkijasaliin.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

"Jsn" ja Kämäräinen ovat myös minun tietojeni mukaan oikeilla jäljillä ja Pelho väärillä tässä entisen sota-arkiston asiassa.

Arkistoneuvos Kilkin mukaan kyse oli myös siitä, että "fyysiset säilytysvälineet" eli ymmärtääkseni lähinnä arkistokansiot ja -kotelot eivät täyttäneet arkistosäilytyksen vaatimuksia tai niitä ei ole edes ollut. Kaikki aineisto ei ollut luetteloitu, mutta kyse oli nimenomaan toisarvoisesta materiaalista.

"Huhtiniemi-aineistolla" tarkoitettaneen kesää -44 koskevia karkureiden käsittelyohjeita ja muuta sotilaskurinpitoon liittyvää aineistoa sekä tietysti Lappeenrannan seudun tapahtumia koskevia asiakirjoja. Olen niitä itsekin tutkinut. Parhaan käsityksen niistä saa "kuusikon" TT-44:n lähdeapparaatista. Keskeiset asiakirjat ovat myös Jarmo Niemisen sivustoilla. Niitä ei ole millään tavalla salattu.

Pelhon väitteisiin totean vielä, että henkilöiden ja yhteisöjen leimaaminen rikollisiksi ilman todisteita täyttää käsittääkseni jossain vaiheessa rikoksen tuntomerkit. Oleellistahan on, että Huhtiniemen huhuun ei ole todistettu liittyneen rikoksia sen enempää Huhtiniemessä kuin muuallakaan. Väitteitä on esitettty. Ne on kaikki faktoin kumottu.
Missä määrin Huhtiniemen huhun levittäjät valehtelevat tarkoituksella ja missä määrin vilpittömästi tarinoihinsa uskoen, lienee vain heidän itsensä tiedossa.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

J Kämäräinen kirjoitti: Ja mitä noihin "Huhtiniemeä koskeva teloitusasiakirja" -lappuihin tulee, olen joskus kuullut, kun sota-arkiston asiakas tilaa "Huhtiniemen paperit. Kaikki."

Asiakkaan mukaan tällainen erillinen arkistokokonaisuus on olemassa. Sota-arkiston henkilökuntaa on vain kielletty tuomasta sitä tutkijasaliin.
Hihhih!

Pyynnön esittäjän pitäisi ensin opiskella arkistojen järjestelyperiaatteita.

Eki

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Emma-Liisa kirjoitti:
...
Huhtiniemi on kohta kohdalta todistettu pelkäksi huhuksi ja kiinnostavaa on enää, miksi siihen enää uskotaan. Matti Pelhon kirjoitukset antavat erään vastauksen.
Emma-Liisalla on selvästi pelisilmää.

Suotta kyllä olet antanut Martti Pelhon juoksuttaa itseäsi. Ärhäkkä kirjoittelusi voidaan tulkita niinkin, että salaa pelkäät Huhtiniemestä vielä löytyvän jotain kamalaa.

Kyllähän tällaiseen asiaan kuulukin ottaa tiukka kanta. Mutta niin juuri on valtion taholta tehtykin. Se, että aina löytyy ihmisiä, jotka eivät luovu käsityksistään, on sitten oman sarjan asia. Aika hoitaa.

Ilmo Kekkosen pelisilmä on pahasti sumeessa. Asiantuntemustasi ei toki epäile kukaan. Se ei vaan toimi, koska olet tiukalla sanelulinjalla.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Lainasin parissa kirjoituksessani kolmen aikalaisen todistajakertomusta kesän 1944 tapahtumista Lappeenrannassa. Kertomuksia ei ole julkaistu aikaisemmin.

Väite, jonka mukaan vain, ainoastaan ja yksinomaan "rahapula" on estänyt armeijamme kontrollissa olleen valtion sota-ajan arkiston lajittelun, kunnostuksen ja hyllytykset 1940-, 1950-, 1960-, 1970-, 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla, ei ole uskottava.

Vuonna 1944-45 suojeluskuntajärjestöjen peitejärjestöille siirrettiin hallintaan ja omistukseen yli 300 velatonta suojelukuntarakennusta ja valtavat metsävarat.

Maan hallituksella ja armeijan johdolla oli virkavelvollisuus pyytää vuonna 1945 liittoutuneiden valvontakomissiolta virka-apua rahoituksen saamiseksi edes suojeluskuntien oma arkistoaineiston selvittelyihin. Mutta tekemättömät paperityöt päätettiin salata.

Olematta juristi, otaksun, että valtion sota-arkiston lähes 70 vuoden "lajittelemattomuus" on myös rikoslakirikoksena virkarikos, joka on jäänyt kiireisiltä ja huonotapaisilta sinivalkosilta ylimmiltä laillisuusvalvojiltamme lähes 70 vuotta huomaamatta.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande (Malaga)
Andalusia

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti:Väite, jonka mukaan vain, ainoastaan ja yksinomaan "rahapula" on estänyt armeijamme kontrollissa olleen valtion sota-ajan arkiston lajittelun, kunnostuksen ja hyllytykset 1940-, 1950-, 1960-, 1970-, 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla, ei ole uskottava.
Voin vakuuttaa sinulle, että sama on tilanne monen muunkin viranomaisen arkistossa. Asiakirjoja jää niitä hoitaneiden virkamiesten haltuun, eivätkä he toimita niitä arkistoon. Sitten he poistuvat tai jäävät eläkkeelle. Paperit hautautuvat jonkun seuraajan kaappiin. Kukaan ei tohdi hävittääkään. Arkistojen järjestäminen ei yleensä ole ykkösasia, niin toivottavaa kuin olisikin.

Silloin kun sota-arkisto vielä oli puolustusvoimien hallussa, niin se oli pahasti aliresursoitu. Jokainen joka on vieraillut vanhassa Siltavuoren toimipisteen tutkijasalissa, voi tämän vahvistaa. Oikeassa olet siinä, että puolustusvoimat halusi sangen pitkään pitää arkistostaan kiinni. Ei siinä kuitenkaan mistään salaliitosta ole ollut kyse. Puolustusvoimat on halunnut pitää kaikesta muustakin omaisuudestaan kiinni viimeiseen asti.

Arkistolaitoksen sivuita löytyy faktoja, joista selviää, että järjestäminen on todellakin ollut resurssikysymys:
Arkistolaitos kirjoitti:Sota-arkistoon luovutettiin jatkosodan jälkeen lyhyessä ajassa suuri määrä puolustusvoimien ja suojeluskuntien asiakirja-aineistoa. Sen asianmukaiseen arkistointiin ja luettelointiin ei kuitenkaan ollut resursseja. Vuosina 2003–2007 näitä aineistoja kunnostettiin vapaaehtoistyönä Sota-arkiston ystävät –projektissa noin 1,2 hyllykilometriä.

Vuonna 2007 aloitettiin Sota-arkiston huonokuntoisten aineistojen kunnostamisprojekti. Projektissa inventoidaan, kunnostetaan ja luetteloidaan nykyisessä Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteessä säilytettävät huonokuntoiset ja puutteellisesti luetteloidut asiakirjat vuosilta 1918–1945.

Kunnostettavaa aineistoa on yhteensä noin 15 hyllykilometriä. Työ tehdään ostopalveluna Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkistossa (Elka) Mikkelissä puolustusministeriön rahoituksella. Kansallisarkisto vastaa projektin laadullisesta ohjauksesta. Projekti päättyy vuonna 2013.

Kunnostettava aineisto on jaettu kolmeen kokonaisuuteen:

1. suojeluskuntajärjestön asiakirjat (noin 3 hyllykilometriä)
2. puolustusvoimien asiakirjat vuosilta 1918–1939 (noin 3 hyllykilometriä)
3. puolustusvoimien asiakirjat vuosilta 1939–1945 (noin 9 hyllykilometriä)
Asiakirjojen määrä talvi- ja jatkosodan ajalta on yksinkertaisesti valtava.
Martti Pelho kirjoitti:Olematta juristi, otaksun, että valtion sota-arkiston lähes 70 vuoden "lajittelemattomuus" on myös rikoslakirikoksena virkarikos, joka on jäänyt kiireisiltä ja huonotapaisilta sinivalkosilta ylimmiltä laillisuusvalvojiltamme lähes 70 vuotta huomaamatta.
Samalla perusteella voisi syyttää useita viranomaisia. Samalla voisi laajentaa syytettä koskemaan kaikkia niitä tahoja, jotka ovat leikanneet ja taas kerran leikanneet valtionhallinnon määrärahoja sitten vuoden 1945.

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Emma-Liisa kirjoitti:
J Kämäräinen kirjoitti: Ja mitä noihin "Huhtiniemeä koskeva teloitusasiakirja" -lappuihin tulee, olen joskus kuullut, kun sota-arkiston asiakas tilaa "Huhtiniemen paperit. Kaikki."

Asiakkaan mukaan tällainen erillinen arkistokokonaisuus on olemassa. Sota-arkiston henkilökuntaa on vain kielletty tuomasta sitä tutkijasaliin.
Hihhih!

Pyynnön esittäjän pitäisi ensin opiskella arkistojen järjestelyperiaatteita.
No vielä hupaisampi oli "Olen lähdössä sotahistoriallisen retken oppaaksi Karjalaan. Saisinko Kollaan paperit. Kopiotkin käy, jos alkuperäisiä ei saa lainaan. Lähtö on huomenna, eli voisitteko toimia nopeasti." ja siihen päälle "Miten niin talvi- vai jatkosota? Mitä eroa niillä on?"

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

J Kämäräinen kirjoitti: No vielä hupaisampi oli "Olen lähdössä sotahistoriallisen retken oppaaksi Karjalaan. Saisinko Kollaan paperit. Kopiotkin käy, jos alkuperäisiä ei saa lainaan. Lähtö on huomenna, eli voisitteko toimia nopeasti." ja siihen päälle "Miten niin talvi- vai jatkosota? Mitä eroa niillä on?"
Tuota noin, tämä henkilö oli siis lähdössä oppaaksi, vieläpä sotahistorialliselle retkelle?



Best,

J. J.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Eki kirjoitti:Ilmo Kekkosen pelisilmä on pahasti sumeessa. Asiantuntemustasi ei toki epäile kukaan. Se ei vaan toimi, koska olet tiukalla sanelulinjalla.
Tässä ei ole kyse pelisilmästä, vaan perättömien väitteiden oikomisesta faktoilla ja tutkimustuloksilla. Jokainen voi suoritta vertailun Pelhon perustelemattomiin väitteisiin. Keitä ovat esimerkiksi nämä "aikaislaistodistajat" ja mihin heidän tietonsa perustuvat? Ne muistutttavat hämmästyttävästi "Syväkurkun" tarinoita.
Omta tekstini perustuvat myös suoraan veteraaneilta saamiini tietoihin.
Martti Pelho kirjoitti:Maan hallituksella ja armeijan johdolla oli virkavelvollisuus pyytää vuonna 1945 liittoutuneiden valvontakomissiolta virka-apua rahoituksen saamiseksi edes suojeluskuntien oma arkistoaineiston selvittelyihin. Mutta tekemättömät paperityöt päätettiin salata.
Kas, kun hallitus ja armeijan johto eivät älynneet pyytää virka-apua suojeluskuntien arkistoaineksen selvittelyyn. Olisko syynä ollut, että Pelhon tasoisia näkijöitä ei silloin ollut käytössä? Muuten, mikä olisi ollut vastaus moiseen pyyntöön ja velvoitettiinko siihen välirauhan ehdoissa? Pelho siirtyy taas ideologisen huumorin puolelle.

Mitkä olivat suojeluskuntien "peitejärjestöt" ja mistä niille olisi tullut "valtavat metsävarat"? Suojeluskuntien maaomistukset olivat lähinnä ampumaratoja.

Suojeluskuntien arkistoista todettakoon vielä, että selvittämättä olivat lähinnä paikallisten suojeluskuntien sodan ajan arkistot. Niillä ei kuitenkaan ollut juuri ollut toimintaa, koska aktiivihenkilöstö oli rintamalla ja lopuistakin huomattava osa ilmasuojeluyksiköissä tai kiinni siviilitöissään. Suojeluskuntapiirien ja muiden kotijoukkojen ( koulutuskeskukset) arkistot on järjestetty ja olleet tutkijoiden käytössä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Eki kirjoitti: Kyllähän tällaiseen asiaan kuulukin ottaa tiukka kanta. Mutta niin juuri on valtion taholta tehtykin.
Tarkoittanet, että rikokset pitää tutkia, myös ja ennen kaikkea valtion tekemät. Olen ihan samaa mieltä.

Mutta ei poliisikaan rupea käynnistämään rikostutkimusta noin heikoin perustein. Ensin tutkitaan, onko rikosta edes tapahtunut.

Huhtiniemen tapauksessa väitteet olisi saatu pätevästi todistettua vääriksi jo ennen ja ilman kaivauksia. Mutta koska valtamedia ja eräät historiantutkijatkin menivät retkuun, ne tietenkin olivat välttämättömiä.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Museoviraston sivustolla on tuoteseloste Huhtiniemen vuoden 2009 kaivauksista:
"Kaivaustenjohtaja: Anna Wessman

KUVAUS

"Helsingin yliopiston arkeologian oppiaine suoritti arkeologiasia tutkimuksia Lappeenrannassa, Huhtiniemen matkailukeskuksessa. Vuoden 2009 kenttätyöt olivat jatkoa lokakuussa 2006 aloitetuille tutkimuksille, jossa tutkittiin 1800-luvun puoleenväliin ajoitettua venäläistä sotilaskalmistoa (Huhtiniemi 2).

Koekaivausten tarkoitus oli selvittää sotilashautausmaan laajuus, sillä aluetta oli tarkoitus kaavoittaa tulevia rakennushankkeita varten. Syksyllä 2008 Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu oli Sami Kurkelan johdolla suorittanut laajoja maatutkauksia alueella. Maatutkatuloksissa tavattiin kolme anomalia-aluetta, jotka sijaitsivat vuoden 2006 kalmiston vieressä. Arkeologinen kaivaustoiminta keskittyi maatutkauksissa havaittujen anomalioiden luonteen selvittämiseen, mutta koekuopitusta tehtiin myös anomalia-alueiden ulkopuolella.

Kaivaminen suoritettiin pääosin koneellisesti mutta myös lapiotyönä. Vuoden 2009 tutkimuksissa kaivettiin yhteensä kahdeksan koeojaa tai -kuoppaa. Vain kahdessa koekuopassa tehtiin havaintoja haudoista ja ihmisluista, jotka todennäköisin liittyvät 1800-luvulle ajoitettuun sotilaskalmistoon. Kaivauksissa ei todettu mitään vuoden 1944 tapahtumiin viittaavaa.
"
Museoviraston oheista Huhtiniemi-tutkimusselostetta voi tulkita niinkin, ettei Huhtiniemen kaivauksissa vuosina 2006-09 ollut edes tarkoitus kuulla aikalaistodistajia ja kaivaa heidän tarkasti osoittamia joukkohautapaikkoja.

Sadat toimittajamme tuhansissa jutuissaan vuosina 2006-09 kertoivat meille Huhtiniemen kaivauksissa olevan kysymys juuri kesän 1944 teloitettujen rintamakarkureiden joukkohautojen etsimisestä ja kaivamisesta Lappeenrannan alueelta aikalaistodistajien kuvausten ja osoitusten perusteella.

Venäläisten sotilaiden ortodoksikalmiston olemme tienneet olevan karttojemme perusteella Huhtiniemessä jo vuodesta 1753. Nyt tätä ortodoksikalmistoa – ja vain sitä – etsittiin. Ja löydettiinhän se! Lappeenrannan kaupungin, paikallispoliisin, suojelupoliisin, keskusrikospoliisin ja armeijamme sinivalkoisella opastuksella!

Silti museoviraston selosteen lopun johtopäätöksessä otetaan kantaa joukkohauta-asiaan. Kerrotaan niin ettei mitään vuoteen 1944 viittaavaa löytynyt vaikka kesän 1944 teloitettujen joukkohautojen etsimisestä saati kaivamisesta ei ollut selosteen mukaan edes kysymys.

Häveliäisyyssyistä selosteessa kirjoitetaan "vuoden 1944 tapahtumista" kun tarkoitetaan vuoden 1944 teloitettujen rintamakarkureiden joukkohautoja.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande
Andalusia

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Lappeenrannan seudun kesän 1944 tapahtumista ja Huhtiniemessä toimeenpannuiksi kerrotuista suomalaisten sotilaiden suorittamista suomalaisten sotilaiden teloituksista ja joukkohaudoista lehtien arkistot ovat pullollaan erilaista aineistoa.

Muun muassa Etelä-Saimaa ja Ilta-Sanomat ovat nyt sensuroineet sivustojensa arkistoista runsaasti Huhtaniemeä koskevaa ja sivuavaa aineistoa.

Ilta-Sanomien arkistossa on haulla “Huhtiniemi” v32 tallennetta.

Huhtiniemi-otsikon alle arkistossa on tosin tallennettu nyt oma IS-juttu puolustusvoimain komentajan myöntämistä sotilasansiomitaleista Ilta-Sanomien toimituspäällikkölle ja uutistoimittajalle lehden talvisotakirjoituksista.

Mainitut Ilta-Sanomien omat talvisotakirjoitukset eivät koskeneet tai liittyneet mitenkään Lappeenrannan Huhtiniemeen tai siellä lukuisten aikalaistodistajien tapahtuneiksi kertomiin kesän 1944 suomalaissotilaiden teloituksiin ja joukkohautoihin.

Iltasanomien tuoretta sensuroitua arkistoa voi nyt tulkita niin, että Ilta-Sanomien mielestä sotilasansiomitalit myönnettiinkin Ilta-Sanomien kahdelle toimittajalle puolustusvoimien edustajien kesän 1944 Huhtiniemen virkatoimiin kohdistuneiden perusteltujen virkarikosepäilyjen torjunnassa saavutetuista ansioista.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande
Andalusia

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”