Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Sota-ajan armeijan asiakirjat yhä salaisia

Arkistolaitoksen mukaan armeijan itsensä valvoma sota-arkisto ei koskaan lajitellut kaikkia sinne toimitettuja sota-ajan asiakirjoja. Sota-arkisto lakkautettiin 1.1.2008 alkaen.

Nämä lajittelemattomat sota-ajan armeijan asiakirjat ovat siis olleet salaisia jokohta 70 vuotta - kuten Venäjällä!

Eduskunta jatkoi armeijan edustajien vaatimuksesta sota-ajan asiakirjojen salaamista 1990-luvulla. Yksikään kansanedustaja ei ollut tietoinen, mistä asiakirjoista on kysymys tai ketkä ovat asiassa asianosaisia, joilla oli laillinen oikeus tulla kuulluksi salaamispäätöstä valmisteltaessa.

Lajittelemattomat - siis yhä salaiset - sota-ajan armeijan asiakirjat vuosilta 1939-44 ovat nyt lajiteltavana Mikkelissä Elinkeinoelämän keskusliitto ry-nimisen yksityisen yhdistyksen arkistossa suojeluskuntalaisten perillisten voimin.

Teoriassahan on mahdollista, että Lappeenrannan seudun rintamakarkureiden ampumisia ja teloituksia koskevat asiakirjat ovat olleet tallella sota-arkistossamme ja ovat pysyneet salaisina yksinomaan ja ainoastaan "lajittelemattomuutensa takia".

Näin salatut sota-ajan asiakirjat eivät ole koskaan tulleet asianosaisten, omaisten tai sotahistoriamme vapaan tutkimuksen tai tutkijoiden käytettäviksi.

Se, lahtasivatko suojeluskuntalaiset ja sotapoliisit kesällä 1944 Lappeenrannan seudulla ja Saimaan saarissa 2000 vai 3000 punikeiksi, kommunisteiksi ja hulluksi luokittelemiansa rintamakarkuria ja työväenjärjestöjen aktiivia, on siis tänään tutkimuksellisesti ja rikosoikeudellisesti avointa ja epäselvää.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande
Andalusia

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Sota-ajan armeijan asiakirjat yhä salaisia

Muutama kommentti Pelhon kummallisiin väitteisiin.
Martti Pelho kirjoitti: Sota-arkisto lakkautettiin 1.1.2008 alkaen.
Sota-arkisto todella yhdistettiin 2008 osaksi Kansallisarkistoa. Se toimii edelleeen täysin entisellä tavalla ja entisessä paikassa.
Martti Pelho kirjoitti:Lajittelemattomat - siis yhä salaiset - sota-ajan armeijan asiakirjat vuosilta 1939-44 ovat nyt lajiteltavana Mikkelissä Elinkeinoelämän keskusliitto ry-nimisen yksityisen yhdistyksen arkistossa suojeluskuntalaisten perillisten voimin.
Yhdistämisen yheydessä saatiin määräraha vielä kunnostamattoman pääasiassa toissijaista tietoa ( paikalliset suojeluskunnat ym) sisältävän arkistoaineksen järjestämiseksi ulkopuolisella työllä. Oma henkilöstö oli vuosikymmeniä järjestänyt materiaalia voimiensa mukaan. Käytössä on ollut myös vapaaehtoista työvoimaa.
Martti Pelho kirjoitti:Eduskunta jatkoi armeijan edustajien vaatimuksesta sota-ajan asiakirjojen salaamista 1990-luvulla. Yksikään kansanedustaja ei ollut tietoinen, mistä asiakirjoista on kysymys tai ketkä ovat asiassa asianosaisia, joilla oli laillinen oikeus tulla kuulluksi salaamispäätöstä valmisteltaessa.
Lakiesityksen valmisteli Pääesikunnan lainoppinut asessori apulaisineen. Se perustui arkistolainsäädäntöön.Sen tarkisti myös PLM. Käsittely eduskunnassa oli aivan normaali.
Sota-ajan asiakirjojen pääosa ( myös salaisten) on ollut vuosikymmenet tutkijoiden käytettävissä.
Martti Pelho kirjoitti:Teoriassahan on mahdollista, että Lappeenrannan seudun rintamakarkureiden ampumisia ja teloituksia koskevat asiakirjat ovat olleet tallella sota-arkistossamme ja ovat pysyneet salaisina yksinomaan ja ainoastaan "lajittelemattomuutensa takia".


Mahdollisuus on todella hyvin teoreettinen. Tapahtumattomista teloituksista tuskin on laadittu asiakirjoja.
Rintamakarkuruutta käsittelevä asiakirja-aineisto on laaja ja palvellut mm. kahta väitöskirjaa ja lukuisia muita tutkimuksia.
Martti Pelho kirjoitti:Lajittelemattomat - siis yhä salaiset - sota-ajan armeijan asiakirjat vuosilta 1939-44 ovat nyt lajiteltavana Mikkelissä Elinkeinoelämän keskusliitto ry-nimisen yksityisen yhdistyksen arkistossa suojeluskuntalaisten perillisten voimin.
Olisi taas mielenkiintoista tietää Pelhon lähde noiden arkistotyöntekijöiden periytymisestä?
Martti Pelho kirjoitti:Se, lahtasivatko suojeluskuntalaiset ja sotapoliisit kesällä 1944 Lappeenrannan seudulla ja Saimaan saarissa 2000 vai 3000 punikeiksi, kommunisteiksi ja hulluksi luokittelemiansa rintamakarkuria ja työväenjärjestöjen aktiivia, on siis tänään tutkimuksellisesti ja rikosoikeudellisesti avointa ja epäselvää.
On todella. Mistä on tiedot moisista lahtauksista? Asia on tosiaan avoin ja epäselvä. Voisiko Pelho edes hieman täsmentää? Tarkistamatta on siis vain lukumäärä? Silloin on helppo lyödä muut faktat pöytään. Ja mitenhän tuo luokittelu mahdettiin suorittaa?

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sota-ajan armeijan asiakirjat yhä salaisia

Ilmo Kekkonen kirjoitti: Mahdollisuus on todella hyvin teoreettinen. Tapahtumattomista teloituksista tuskin on laadittu asiakirjoja.
Unohdat väärennökset. Syväkurkku onnistui hämmästyttävän pitkään.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Sota-ajan armeijan asiakirjat yhä salaisia

Emma-Liisa kirjoitti:Unohdat väärennökset. Syväkurkku onnistui hämmästyttävän pitkään.
Totta. Ei kuitenkaan onnistunut tutkijoiden ja sotilasasiantuntijoiden suhteen. Metsään menivät lähinnä arvostelukyvyttömät toimittajat sekä ne.jotka omista asenteistaan johtuen uskoivat satusetien juttuihin ja parantelivat niitä.

Oma lukunsa ovat ne "tutkijat", jotka satuihin uskoen lähtivät todistamaan niitä oikeiksi.

Viittaan omaan analyysiini toisessa topicissa.

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Sota-ajan armeijan asiakirjat yhä salaisia

Olen Jarmo Nieminen, everstiluutnantti evp. Toimin vuosina 2006-2011 Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian laitoksen johtajana ja sotahistorian tutkijana. Olen perehtynyt kesän 1944 arkistoihin perusteellisesti.

Herra Pelhon väitteet jatkosodan aikaisten arkistojen salaamisesta ovat täysin perusteettomia. Ne osoittavat väitteen esittäjän täydellisen tietämättömyyden sota-arkiston aineiston säilyttämisestä ja esilläolosta.

Se, että osa sodan aikaisesta asiakirja-aineistosto on ollut luokittelematta, ei ole tehnyt niistä salaisia. Väite on perätön. Toki kyseisen asiakirja-aineiston tutkiminen on edellyttänyt tutkijalta rautaista sotalaitoksen esikuntajärjestelmän tuntemista, joka on ominaista juuri puolustusvoimien omille tutkijoille ja yleisesikuntaupseereille. Siviilistä tullut tutkija on uupunut helposti valtaisan asiakirja-aineiston edessä. Monia olen auttanut. Toki poikkeuksiakin on.

Voin opastaa herra Pelhoa paikan päällä arkiston saloihin, niin saa hänkin ymmärryksen siitä, mistä kirjoittaa.

Jarmo Nieminen
Everstiluutnantti
Helsinki

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”