Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Nimimerkki JNSlle ja Ilmo Kekkoselle

Kesäkuussa 1944 Huhtiniemen ampumaradan kaksikerroksisen huoltorakennuksen viereen tuotujen konttien aikalaiskuvaus on varsin tarkka, täsmällinen ja näin uskottova.

Jos kiistämme perusteluitta ettei aikalaisten kertomia kontteja ole koskaan ollut mainitussa paikassa mainittuna aikana, sitoutamme itsemme epäuskottavaan kenraaliemme vuonna 1944 lanseeraamaan viralliseen totuuteemme.
Jos taasen hyväksymme aikalaiskertomukset tosiasiaksi, joudumme vääjäämättä vastaamaan lukuisiin epämiellyttäviin kysymyksiin.

Mielestäni tutkimuksellisesti järkevin vaihtoehto on kysyä myös muilta aikalaisilta ja Huhtiniemen esikunta-alueen tapahtumia kesällä 1944 seuranneilta kansalaisilta, onko heillä muistikuvaa tai tietoa, oliko ampumaradan huoltorakennuksen vieressä aikaisten kertomia kontteja. Ja jos oli, onko muistikuvaa siitä, milloin kontit tulivat sinne ja milloin ne vietiin pois?

Ilmo Kekkonen väittää tai herjää Jorma Uskin isän kertomuksen olevan satua. En ole koskaan tavannut veteraani Uskia tai tämän poikaa.

En myöskään kululu perussuomalaisten kannattajiin tai ole mukana muittenkaan suomalaisten (tai espanjalaisten) puolueitten toiminnassa tai jäsenyydessä.

Mutta jos julkisesta virasta nyt eläkkeellä olevan Ilmo Kekkosen julkinen väite käsiteltäisiin ja ratkaistaisiin käräjäoikeudessa herjarikosjuttuna, toveri Kekkonen saisi todennäköisesti 30-40 päiväsakon suuruisen rangaistuksen vasten parempaa tietoa suoritetusta julkisesta herjauksesta ja sotiemme veteraania koskevan perättömän tiedon levittämisestä.

Tutkimusryhmän johtaja Mika Lavento on toisaalla kertonut myös muille aikalaisatodistajille, ryhmänsä tutkijoille ja parille toimittajalle Jorma Uskin isän osoittamaan koodipaikkaan haudatun teloitettuja rintamakarkureita.

Miksi Lavento ei suostunut virkavelvollisuuksistaan poiketen kaivamaan ( tai kaivattamaan) koodatusta kohteesta, on perusteltu kysymys?

Lavento kertoi julkisuuteen sadoissa lehtijutuissa ja haastatteluissaan ryhmänsä kuulevan aikalaistodistajia ja tarkistavansa todistajien osoittamat hautapaikat kaivauksin. Näin ei kuitenkaan todistettavasti tapahtunut. Miksi?

Suoritin aikoinaan (1976-77) varusmiespalvelun Haminassa. Kävin KymJPn aliupseerikoulun. Koulun jälkeen toimin 7 kuukautta talousalikessuna Haminan varuskunnallisessa ruokalassa. Sen muonitusvahvuus oli RUKn kurssien yhteydessä parhaimmillaan 2400.

Syksyn 1976 kuntavaalit repivät Haminan toimiupseerien ja upseerien välit verille.
Armeijan kantahenkilöstön aktiivit oli mukana vuoden 1976 kuntavaalissa varuskunnan yhteislistalla. Valituksi tuli vain kaksi toimiupseeria. Upseerit vaativat paikkaa Haminan kaupunginhallituksessa, johon toimiupseerit eivät suostuneet. Toimiupseeri Leevi Ivanoff johti toimiupseerien joukkoja ja kutsui upseereja härnätäkseen omia joukkojaan "punikeiksi" ja toisia "lahtareiksi".

Lappeenrannan seudun kesän 1944 karkureitten joukkoteloitukset putkahtivat esille jopa näiden viikkoja Haminan ruokalassa kestäneiden kapiaisten riitelyjen yhteydessä. Niistä puhuivat sekä toimiupseerit että upseerit toisiaan syytellen. Minulla oli velvollisuus (tai oikeus) ruokailla sitten näiden riitaisten "toverien" pöydissä. Tosin riitojen aikaan toimiupseerit ja upseerit eivät edes mahtuneet samoihin pöytiin. Ruokailinko Haminassa "lahtarien" vai "punikkien" pöydissä, jääköön arvoitukseksi.

Puolustusvoimain silloinen lääkintäkenraalimajuri Martti Karvonen sovitteli sitten ruokalassa näitä "tovereiden" riitoja.

Karvonen muuten osoitti meille ruokalan varusmiehille paikan, missä 17-vuotias Urho Kaleva Kekkonen antoi Haminan valleilla ampumiskäskyn 10 punikkivangin teloittamiseksi. Tästäkään teloituksesta ei ole toistaiseksi löytynyt asiakirjaa sota-arkistostamme. Miksi?

Haminan kapiaisten vuoden 1976 riitely on hyvin dokumentoitu sanomalehdissä ja asiakirjoissa. Niitä ei kuitenkaan ole sota-arkistossa. Miksi?

Martti Pelho
suuhygienisti, alik.
Alhaurin el Grande
Andalusia

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

jsn kirjoitti: Epäilenpä myös, että perussuomalaisissa on mukana vahvoja voimia, jotka eivät missään nimessä halua lähteä ratsastamaan Huhtiniemellä, sillä sellainen rikkoo heidän omat ihanteensa.

Ei välttämättä. Perussuomalaisessa puolueessa on kaiken "kansallismielisyyden" rinnalla säilynyt myös populistisille aatteille ominainen ja myötäsyntyinen herraviha ja oletetun "eliitin" halveksunta. Huhtiniemi-myytti istuu tähän täydellisesti. Sehän ei riistä arvoa tavallisilta yksittäisiltä suomalaisilta sotilailta kansansa edustajina ja isänmaansa puolustajina, vaan asettaa syypäiksi salassa toimineet valtaapitävät tahot, kuten upseerit ja päämajan.

Siinä mielessä ei ole hämmästyttävää, että Uski on Perussuomalaisten valtuutettuna allekirjoittanut Huhtiniemi-tarinan. Mutta reilusti pitää toki mainita, että hän on toki tässä suhteessa omanlaisensa tapaus.


Best,

J. J.

Eki

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Ensiksi Kiitos Martti Pelholle, että halusit vastata vähäiseen viestiini. Oli myös hienoa, että toisaalla kerroit aika paljon taustastasi mm varusmiesajastasi Haminassa.

Edellä olevassa Jussi Jalosen kirjoituksessa on aika paljon totuutta. Myyttien analysoinnille olisikin hyvä olla palstatilaa jossakin. Se, että niitä joudutaan ruotimaan historiapalstalla, tekee palstasta raskaslukuisen ja epäinformatiivisen. Myytit kuitenkin heijastavat paljon suomalaisesta mielenlaadusta. Sisällöltään nurjinakin, kuten tämä "Huhtiniemi" myytit kertovat suomalaisten oikeudentunnosta, kärsivien puolelle asettumisesta ja epäluulosta vallan ja rahan turmelemia johtajia kohtaan.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Eki kirjoitti:Haminan kapiaisten vuoden 1976 riitely on hyvin dokumentoitu sanomalehdissä ja asiakirjoissa. Niitä ei kuitenkaan ole sota-arkistossa. Miksi?
Voisiko Pelho esittää muutaman dokumentin väitteensä tueksi? Entiseen sota-arkistoon tallennetaan lähinnä sotahistoriaan liittyviä dokumentteja, tuskin kunnallispoliittisia väittelyjä.
Martti Pelho kirjoitti:Jos kiistämme perusteluitta ettei aikalaisten kertomia kontteja ole koskaan ollut mainitussa paikassa mainittuna aikana, sitoutamme itsemme epäuskottavaan kenraaliemme vuonna 1944 lanseeraamaan viralliseen totuuteemme.
[

Ketkä aikalaiset ovat näin kertoneet? Ampumaradalla on voinut olla tauluvarasto, mutta ei mitään kaksikerroksista huoltorakennusta. Ainoa kyseeseen tuleva rakennus on noin kilometrin päässä sijaitseva esikuntarakennus, jossa toimi kaksikin ilmavoimien johtoporrasta käytännössä koko kesän -44. Sen pihalla on voinut olla esikunnan tarpeisiin sopivia väliaikaisia toimisto- ja varastoparakkeja. Niitä on voinut olla myös Huhtiniemen majoitusalueella.

Vielä kysymys: ketkä kenraalit lanseerasivat -44 jonkun "virallisen" totuuden ja missä se on tapahtunut?

quote="Martti Pelho"]Tutkimusryhmän johtaja Mika Lavento on toisaalla kertonut myös muille aikalaisatodistajille, ryhmänsä tutkijoille ja parille toimittajalle Jorma Uskin isän osoittamaan koodipaikkaan haudatun teloitettuja rintamakarkureita. [/quote]

Missä ja milloin tämä on kerrottu?

[/quote]="Martti Pelho"]Mutta jos julkisesta virasta nyt eläkkeellä olevan Ilmo Kekkosen julkinen väite käsiteltäisiin ja ratkaistaisiin käräjäoikeudessa herjarikosjuttuna, toveri Kekkonen saisi todennäköisesti 30-40 päiväsakon suuruisen rangaistuksen vasten parempaa tietoa suoritetusta julkisesta herjauksesta ja sotiemme veteraania koskevan perättömän tiedon levittämisestä.[/quote][

" Herjarikos"? Onpa kovaa juridista asiantuntemusta...Vai yrittääkö toveri Pelho säikytellä minua??? Turha toivo. Ensinnäkään ei ole herjannut ketään, vielä vähemmän levittänyt perätöntä tietoa. Olen vain analysoinut Pelhon tarinoita ja osoittanut niiden aukot. Sellainen on myös - ainakin toistaiseksi -Jorma Uskin isän kertomuksessa kesän -44 osalla.
Herjaamista ja perättömiä väitteitä on esittänyt Pelho, kuten jokainen palstaa seurannut voi todeta.
Pelho haastakoon minut oikeuteen, niin katsotaan sitten.

Ensin tulisi todistaa veteraani Uskin palvelleen kesällä -44 Lappeenrannassa. Sitten olisi osoitettava karkureita käsitellyn ja teloitetun Huhtiniemessä.Siihen asti voi täydellä syyllä epäillä myös veteraani Uskin kertomusta mielikuvituksen tai väärinkäsityksen tuotteeksi.Se ei ole herjaamista, vaan tosiasioiden peräämistä.

Sen enempää asiakirjat kuin Lappeenrannassa varmuudella palvelleiden veteraanien muistelut eivät todista kertomusta oikeaksi. Pelholla ei ole mitään todisteita väitteilleen. Toisto ia oma usko eivät muuta tarinoita tosiksi.Sehän on tämän Huhtiniemen jutun käsittelyssä nähty moneen kertaan.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Jussi Jalonen kirjoitti:Perussuomalaisessa puolueessa on kaiken "kansallismielisyyden" rinnalla säilynyt myös populistisille aatteille ominainen ja myötäsyntyinen herraviha ja oletetun "eliitin" halveksunta. Huhtiniemi-myytti istuu tähän täydellisesti. Sehän ei riistä arvoa tavallisilta yksittäisiltä suomalaisilta sotilailta kansansa edustajina ja isänmaansa puolustajina, vaan asettaa syypäiksi salassa toimineet valtaapitävät tahot, kuten upseerit ja päämajan.
Ajatus suomalaisesta sotilaasta karkurina tuntunee varmasti leijonaa tai kiitos!-tekstiä paidassaan pitävälle ajatukselta, joka olisi mukavampaa kiistää kuin lähteä nojautumaan siihen. Eli ajatus jakaisi joukkoja, sillä yksimielistä kannatusta se ei saa.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Nimimerkki JNSlle ja Ilmo Kekkoselle

Martti Pelho kirjoitti:Kesäkuussa 1944 Huhtiniemen ampumaradan kaksikerroksisen huoltorakennuksen viereen tuotujen konttien aikalaiskuvaus on varsin tarkka, täsmällinen ja näin uskottova.

Jos kiistämme perusteluitta ettei aikalaisten kertomia kontteja ole koskaan ollut mainitussa paikassa mainittuna aikana, sitoutamme itsemme epäuskottavaan kenraaliemme vuonna 1944 lanseeraamaan viralliseen totuuteemme.
Jos taasen hyväksymme aikalaiskertomukset tosiasiaksi, joudumme vääjäämättä vastaamaan lukuisiin epämiellyttäviin kysymyksiin.

Mielestäni tutkimuksellisesti järkevin vaihtoehto on kysyä myös muilta aikalaisilta ja Huhtiniemen esikunta-alueen tapahtumia kesällä 1944 seuranneilta kansalaisilta, onko heillä muistikuvaa tai tietoa, oliko ampumaradan huoltorakennuksen vieressä aikaisten kertomia kontteja. Ja jos oli, onko muistikuvaa siitä, milloin kontit tulivat sinne ja milloin ne vietiin pois?
Kyse ei voi olla teräksisistä kuljetuskonteista, koska sellaisia ei ollut tuolloin käytössä. Sen sijaan, kuten Ilmo Kekkonen edellä tuo esille, paikalla on voinut olla helposti siirreltäviä puisia tai vanerisia parakkeja. Sota-aikana oli pulaa raudasta ja teräksestä. Sitä tarvittiin muuhun kuin karkurien tilapäiseen säilömiseen.

Sana "kontti" on tullut käyttöön suomen kielessä vasta 1970-luvulla. Tätä ennen puhuttiin containereista, joiden käyttö maailmalla alkoi vasta 1950-luvun lopulla. Kyseessä on standardimitat täyttävä kuljetussäiliö, joka on sen vuoksi helposti siirrettävissä koneellisella nostovoimalla kuljetusvälineestä toiseen esim. laivasta junaan. Niistä ei ole mitään hyötyä elleivät volyymit ole isoja ja käytetä eri kuljetusmuotoja, jolloin voidaan säästää kuljetuskustannuksissa. USA:n armeija kehitti konttien ensimmäisen esiasteen Normandian maihinnousua varten. Mistä niitä olisi saatu Suomeen heti parin viikon kuluttua? Varsinaisesti kuljetuskonttien laajamittainen tuotanto alkoi vasta Korean sodan aikana.

Ymmärrän, että "parakki" tuntuu paljon vähemmän dramaattiselta, ja se on siksi kannattanut vaihtaa "kontiksi".

Millehän vuonna 1944 käytössä olleella kuorma-automallilla olisi voinut sijoittaa teräskontteja? Ja jos junalla tuotiin, niin miksei sitten käytetty junavaunuja? Teräskontin nostelu ihmisvoimin on varsin työlästä. Luulenpa, että ainoat kuljetuskontit, joita Suomen armeijalla oli, olivat tuohesta. Eräissä murteissa sanalla tarkoitetaan myös omia jalkoja. Tämän vastauksen varmasti myös aikalaiset antaisivat.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Historiamme salatuista kummallisuuksista

Professori Heikki Ylikangas on tuonut jatkosotatutkimuksissaan ja mielipidekirjoituksissaan julkisuuteen joitakin historiatietojemme kummallisuuksia.
Ylikankaan mukaan näihin kuuluivat mm. nimellä varustetut luettelot karkureista vuoden 1944 kesäkuun lopun ja heinäkuun alun väliseltä ajalta. Niitä on todistettavasti laadittu, mutta ne on jälkeenpäin joko tuhottu tai joutuneet hukkaan.

Ylikankaan mielestä kyseisten luetteloiden puuttuminen haittaa pahoin karkureina kadonneiden sotilaiden kohtalojen selvittämistä.

Tutkijat Jukka Kulomaa ja Jarmo Nieminen ovat todenneet asiasta ”ettei käsitellyistä tuhansista sotilaista ehditty laatia edes nimiluetteloita – tai edes luotettavia tilastoja – kuulustelupöytäkirjoista puhumattakaan”.

Ylikangas on todennut sattuvasti Kulomaan ja Niemisen väitteistä, että historiantutkijoidenkin olisi syytä pysähtyä miettimään, kuinka sitten kaikki suorat ampumiset samana aikana tulivat tarkkaan ja huolella kirjatuiksi?

Lappeenrannan kaupungin Huhtiniemen matkailualueen tuoreessa asemakaavaluonnoksessa (26.1.2011) todetaan yksi historiamme uusi kummallisuus pohdittavaksemme (sivu 24):

“Suunnittelualueen länsipuolella sijaitsee entinen Huhtiniemen ampumarata-alue, joka sijaitsee vedenhankinnan kannalta tärkeällä pohjavesialueella. Alueella on suoritettu valtion jätehuoltotyönä puhdistus,joka päättyi vuonna 2008. Puhdistusmenetelmänä käytettiin massanvaihtoa.”

Luonnoksessa ei puutteellisesti kerrota, milloin valtion jätehuoltotyönä Huhtiniemen ampumarata-alueen maa-aineksen poisto aloitettiin ja kuka suoritti puhdistuksen?

Vuonna 2008 kaavaluonnoksessa päättyneeksi kerrottu Huhtiniemen ampumarata-alueen maanvaihto kohdistettiin myös tarkasti määriteltyyn paikkaan, jossa tutkimusryhmän johtaja Lavennon mukaan useampi aikalaistodistaja oli kertonut tutkimusryhmälle olevan teloitettujen joukkohauta.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande
Andalusia
Viimeksi muokannut Martti Pelho, 13.08.11 12:42. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti:“Suunnittelualueen länsipuolella sijaitsee entinen Huhtiniemen ampumarata-alue, joka sijaitsee vedenhankinnan kannalta tärkeällä pohjavesialueella. Alueella on suoritettu valtion jätehuoltotyönä puhdistus,joka päättyi vuonna 2008. Puhdistusmenetelmänä käytettiin massanvaihtoa.”

Luonnoksessa ei puutteellisesti kerrota, milloin valtion jätehuoltotyönä Huhtiniemen ampumarata-alueen maa-aineksen poisto aloittiin ja kuka suoritti puhdistuksen?
Nykykäytännön mukaan entiset ampumarata-alueet on niiden käytön päätyttyä puhdistettava. Yleensä töiden suorittajia tai suoritusaikoja ei pidetä niin tärkeinä asioina, että ne pitäisi kertoa erikseen. Maansiirtoon osallistuneilla luulisi olevan kerrottavaa siitä, jos kerran maa-aineksessa oli niin paljon luita. Ehkä sinun kannattaisi haastatella heitä. Kyllä tieto siitä, kuka työn teki, varmasti löytyy.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Tuore aikalaiskertomus

Aikalaistodistaja kertoo tarkasti ja uskottavasti Huhtiniemen joukkohaudoista ja teloituksista:
”Jouduin 20.4.1944 Lappeenrantaan, jossa sijaitsi Jalkaväen Koulutuskeskus 3. Alokaskoulutuksen loputtua komppaniastamme otettiin neljä poikaa kouluttamaan III luokan nostomiehiä, jotka olivat yli 40-vuotiaita. Kävimme myös Huhtiniemessä ampumaharjoituksissa. Siellä oli 300 metrin taulujen takana kaivettuja hautoja, joita ihmettelimme.
Iltaisin oli vapaa-aikaa ja olimme ylikersantti Hugo Olkkosen kanssa kasarmin pihalla työntämässä kuulaa. Ohitsemme kulki armeijan kuorma-auto, jossa oli korkeat laidat. Autossa oli noin 10-15 miestä, jotka olivat ilman päähineitä ja vain villapaidat yllä.
Eräästä autosta huudettiin meille ’Hei pojat sitten! Meitä viedään!’
Auto palasi Huhtiniemen suunnasta tyhjänä takaisin. Ihmettelimme emmekä ymmärtäneet toimintaa. Vasta myöhemmin olemme osanneet yhdistää tapahtumat Kannaksen murtumiseen ja siihen liittyviin jälkiselvittelyihin.”
Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande
Andalusia

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Tuore aikalaiskertomus

Martti Pelho kirjoitti:Aikalaistodistaja kertoo tarkasti ja uskottavasti Huhtiniemen joukkohaudoista ja teloituksista:
Jotta näillä tiedoilla olisi historiantutkimuksellista arvoa tulisi tässä yhteydessä kertoa vähän tarkemmin mikä yhteys näillä haastateltavilla oli väitettyihin tapauksiin ja ainakin kertoa:
1. Haastateltavien nimet, syntymäajat ja asema
2. Kuka haastattelun teki ja koska
3. Missä haastattelut on julkaistu
Näillä anonyymeillä kertomuksilla ei muuten ole minkäälaista lähdearvoa.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti:Aikalaistodistaja kertoo tarkasti ja uskottavasti Huhtiniemen joukkohaudoista ja teloituksista:
Ei todellakaan. Kertomus ei sisällä moisia asioista.
Martti Pelho kirjoitti:”Jouduin 20.4.1944 Lappeenrantaan, jossa sijaitsi Jalkaväen Koulutuskeskus 3. Alokaskoulutuksen loputtua komppaniastamme otettiin neljä poikaa kouluttamaan III luokan nostomiehiä, jotka olivat yli 40-vuotiaita. Kävimme myös Huhtiniemessä ampumaharjoituksissa. Siellä oli 300 metrin taulujen takana kaivettuja hautoja, joita ihmettelimme.Iltaisin oli vapaa-aikaa ja olimme ylikersantti Hugo Olkkosen kanssa kasarmin pihalla työntämässä kuulaa. Ohitsemme kulki armeijan kuorma-auto, jossa oli korkeat laidat. Autossa oli noin 10-15 miestä, jotka olivat ilman päähineitä ja vain villapaidat yllä. Eräästä autosta huudettiin meille ’Hei pojat sitten! Meitä viedään!’ Auto palasi Huhtiniemen suunnasta tyhjänä takaisin. Ihmettelimme emmekä ymmärtäneet toimintaa. Vasta myöhemmin olemme osanneet yhdistää tapahtumat Kannaksen murtumiseen ja siihen liittyviin jälkiselvittelyihin.”
Tämä on kopioitu Arposen ja Meurosen kirjasta "Teloitetut".Siellä on useita saman tyyppisiä. Lainaus on Savitaipaleen veteraanien muistelukirjasta ja kertoja on Tauno Okko. Tarina on siis mitä luultavimmin tosi,joskin 18-vuotiaiden alokkaiden laitto nostomiesten kouluttajiksi on aika outo juttu.

Autossa istui kuitenkin Kannaksen varavankilan hyökkäyksen jalkoihin jääneitä ja sitten karanneita sotilasvankeja, joita koottiin Konnunsuolle palautettaviksi. He olivat kehnoissa varusteissa ja heille oli annettu varuskunnasat jotain tilalle. Huhtiniemeen heitä ei viety, vaan karkurien kokoamiskeskukseen Armilan tai Peltolan koululle, mistä oli kuljetus Konnunsuolle. Tästä on vartiomiehenä mukana olleen varusmiehen kertomus, sekä selvitys Konnunsuon vankilan historiassa. "Meitä" ei siis viety teloitettaviksi, vaan jatkamaan vankeutta. Olen saanut asiasta aineistoa tuolta silloiselta varusmieheltä.

Todettakoon tässä vielä kerran, että Lappeenrannassa ei ole osoitettu tapahtuneen ainoatakaan suomalaisen sotilaan teloitusta viime sotien aikana. Aikalaistodistajien tarinat teloitettujen joukkohaudoista ovat siis mielikuvitusta, vaikka ne toistettaisiin kuinka usein. Kuten tri Juha Pohjonen asiaa tutkittuaan totesi: "Ei ruumiita, ei teloituksia".

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Ilmo Kekkoselle

Miksi Sota-arkistossa ei ole asiakirjoja Haminan teloituksesta, jossa 17-vuotias Urho Kaleva Kekkonen antoi ampumiskäskyn suojeluskuntalaisille nuorukaisille kymmen punikkivangin teloittamiseksi?

Ketä olivat ampujat ja ketä olivat teloitetut? Satuako vaiko salattua sotahistoriaamme?

Esitit aikaisemmassa kirjoituksessasi useita väitteitä veteraani Uskista. Uski tuli aikoinaan poikansa Jorman kanssa julkisuuteen ja osoitti lokakuussa 2006 Huhtiniemestä tutkimusryhmälle tarkkaan rajattua paikkaa, jonka muutkin aikalaistodistajat olivat osoittaneet tutkimusryhmän johtajan kertoman mukaan teloitettujen joukkohaudaksi. Paikkaa ei koskaan tutkittu. Se tuhottiin vuonna 2008.

Oletko ottanut yhteyttä veteraani Uskiin ja tarkistanut häneltä itseltään Uskista nyt jälleen julkisuuteen esittämiäsi väitteitä?

Uskilla on kansalaisoikeussopimuksiimme ja perustuslakiin perustuva oikeus tulla asiassasi kuulluksi ja tarkistaa hänen sota-ajan palveluista ja toimista levittämäsi "tiedot". Julkisesta armeijan virasta eläkkeellä olevana teillä oli ja on velvollisuus kuulla asiassa veteraani Uskia itseään.

Ennnakkoasenne, jonka mukaan Uski satuilee ja Kekkonen on oikeassa, ei tunnu reilulta peliltä.

Kun Uskin osoittaman Huhtiniemen joukkohautapaikan osoittavat tutkimusryhmälle muutkin aikalaistodistajat, satuilevatko hekin?
Keitä he muuten olivat, syntymä-aika ja paikka? Miten Uskin ja muiden aikalaistodistajien kertomukset dokumentoitiin?

Lainaamassani veteraanin kertomuksessa on olennaista kesällä 1944 Huhtiniemen 300 metrin ampumaradan maalitaulujen takana olleet tuoreet joukkohaudat. Nehän tuhottiin armeijan suorittamassa "maanvaihdossa" vastaa vuonna 2008.

Milloin ensimmäiset joukkohaudat kaivettiin Huhtiniemen ampumaradan maalitaulujen taakse? Miksi ne kaivettiin vasta kesällä 1944? Keitä sinne haudattiin ja miten haudat dokumentoitiin? Niistähän ovat puhuneet yli 60 vuotta tuhannet haudat omin silmin nähneet aikalaiset?

Riittääkö historiallemme totuudeksi se, ettei sota-arkistossa säilyneiden asiakirjojen mukaan kerrottuja hautoja ole olemassa?

Helsingin Sanomien toimittaja Jaakko Pihlaja jututti Laguksen pataljoonassa autonkuljettajana ollutta Viljo Riihistä. Riihinen kertoi Pihlajalle:

"Pataljoona oli Juustilassa, ja minä hain postia Lappeenrannan Lnnoituksesta. Siellä puhuttiin vangeista, että tuossa on joukko, jota ei enää aamulla ole. Sota on sotaa. Harmittaa, että nämä asiat on painettu villaisella."

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande (Malaga)
Andalusia
Viimeksi muokannut Martti Pelho, 13.08.11 19:54. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Toveri JSNlle

jsn kirjoitti:
Martti Pelho kirjoitti:“Suunnittelualueen länsipuolella sijaitsee entinen Huhtiniemen ampumarata-alue, joka sijaitsee vedenhankinnan kannalta tärkeällä pohjavesialueella. Alueella on suoritettu valtion jätehuoltotyönä puhdistus,joka päättyi vuonna 2008. Puhdistusmenetelmänä käytettiin massanvaihtoa.”

Luonnoksessa ei puutteellisesti kerrota, milloin valtion jätehuoltotyönä Huhtiniemen ampumarata-alueen maa-aineksen poisto aloittiin ja kuka suoritti puhdistuksen?
Nykykäytännön mukaan entiset ampumarata-alueet on niiden käytön päätyttyä puhdistettava. Yleensä töiden suorittajia tai suoritusaikoja ei pidetä niin tärkeinä asioina, että ne pitäisi kertoa erikseen. Maansiirtoon osallistuneilla luulisi olevan kerrottavaa siitä, jos kerran maa-aineksessa oli niin paljon luita. Ehkä sinun kannattaisi haastatella heitä. Kyllä tieto siitä, kuka työn teki, varmasti löytyy.
Asiassa on mielinkiintoisinta maanvaihdon, "puhdistuksen", ajoitus ja motiivi. Miksi juuri 2007-2008? Lappeenrannan kaupungin ja puolustusvoimien sopimuksen perusteella aluehan siirtyi Lappeenrannan kaupungille jo 40 vuotta sitten.

Tarkkaavainen kansalainen voi johtopäätellä niinkin, ettei maanvaihdossa ollut tarkoituksena tai motiivina tuhota tarkkaan koodattua ja tutkimatonta teloitettujen joukkohautapaikkaa vaan maanvaihdon tavoitteet olivat ylevämmät: estää jatkossa joukkohautapaikan tutkiminen tuhoamalla se!

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande (Malaga)
Andalusia

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

19.12.2005 tuhottu Huhtiniemen joukkohauta

Lappeenrannan kaupungin työporukka (Jorma Ojansuu, Jukka Karlsson, Jorma Vainikka ja Veikko A. Mattera) löysi lokakuussa 1971 Huhtiniemestä joukkohaudan, jossa oli yli kymmen sikinsokin lahdattua vainajaa.

Joukkohautalöytö uutisoitiin 30.10.1971 Etelä-Saimaa-lehdessä.

Uutinen 30.10.1971 ja poliisin verbivalinnat puhukoon puolestaan:

"Teloitettujen hauta löytyi Huhtiniemestä

Rikospoliisin olettamuksen mukaan näitä hautapaikkoja alueella on useampiakin.

Rikospoliisi on ollut varautunut hautalöytöjen paljastumiseen. Nyt kun ensimmäinen paljastui, on rikospoliisi tehnyt tehtävänsä, eli kertomansa mukaan siirtänyt luurangot hautausmaan multiin.

Kaikkia luurankoja ei kuitenkaan siirretty pois löytöpaikasta, osa hautalöydöstä jätettiin koskemattomaksi, osa peitettiin uudelleen."

Joukkohaudan karttakoordinaatit olivat: 61ast, 02min, 57sek poh. lev., 28ast, 9min, 10 sek it. pit.

Joukkohauta tuhottiin Lappeenrannan kaupungin ja armeijan yhteisvoimin 19.12.2005. Helsingin yliopiston vuosien 2006 ja 2009 tutkimusryhmät eivät tutkineet tai kaivaneet vuonna 1971 löydettyä ja 2005 tuhottua joukkohautapaikkaa.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande (Malaga)
Andalusia

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Miten "viralliset" teloitukset toimeenpantiin kesalla 1944?

Professori Heikki Ylikangas on asettanut historiantutkijoillemme ja meille asianharrastajille perustellun kysymyksen virallisten sota-asiakirjojemme kesän 1944 omien sotilaiden teloitusten oudoksuttavasta ajallisuudesta pohdittavaksemme:

"Rikosoikeudessa historiallisesta aiheesta väitellyt Jukka Lindstedt on laatinut luettelon talvi- ja jatkosodassa kuolemaan tuomituista ja teloitetuista sekä rintamalla suoraan ammutuista karkureista ja kieltäytyjistä. Viimeksi mainitun ryhmän hän ilmoittaa käsittävän 63 sotilasta. Kirjassani ”Yhden miehen jatkosota” olen usein uusin, tarkkaan yksilöidyin tapauksin osoittanut, että tämä armeijan virallisiin lähteisiin perustuva luku on väärä, aivan liian alhainen. Siihen en tässä yhteydessä lähemmin puutu. Puutun toiseen asiaan.

Lindstedt ei ole asettanut tapauksia aikajanalle, siis ajalliseen järjestykseen, jolloin olisi oitis paljastunut, että teloitusten huippu osuu venäläisten suurhyökkäyksen jälkeiselle ajalle, heinäkuun kahdelle viimeiselle viikolle, ei kesäkuulle, jolloin karkuruus oli mittavinta ja merkitykseltään tuhoisinta.

Kun kysyin Kanava – lehden numerossa 1/2009, mikä on kuusikon (Teloitetun totuuden raapustajat-MP) selitys virallisten lukujen tällaiselle ajalliselle jakautumalle, en saanut asiallista vastausta (Kanava 2/2009).

Sitä asianomaiset eivät kyenneet antamaan. Sain vain kärjistetyn yleisherjoin ryyditetyn luettelon virheistäni, törkeimpänä syytöksenä niiden joukossa väite, että olisin itse sorvaillut tulkinnoilleni sopivia kirjallisia lähteitä. Tämän syytöksen oli muiden mukana allekirjoittanut myös entinen eduskunnan apulaisoikeusasiamies, rikosoikeusoppinut Jukka Lindstedt."

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande (Malaga)
Andalusia

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”