Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kolmas Tuntematon!

En nyt ollenkaan ymmärrä, miten Pelhon kirjoitukset Keskisuomalasessa liittyvät Linnaan. Vai luuleeko Pelho olevansa uudelleensyntynyt Linna?

Kuten JJ edellä mainitsi, sananvapaus ei tarkoita, että kustantajalla tai Pelhon tapauksesa lehdellä olisi velvollisuus julkaista kaikki mitä tarjotaan. Ei edes vaikka ne olisivat kuinka korkeatasoisia ja/tai populäärejä tahansa.

Jostain syystä ei ihmetellä lainkaan, että tuskin Vapaa-ajattelija julkaisi uskonnollista tekstiä tai Ydin-lehti armeijan näkemyksiä. Vain toisinpäin.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 13:16

Mitä Linnan Sotaromaanista sensurointiin ja miksi?

Jatkosotaa koskevasta Linnan “Sotaromaanista” sensurointi pyyhitti pois mm. Vilho Koskelan lomalta palaavan Kariluodon kanssa käymän keskustelun, jossa Koskela syyttää armeijan ryssävihapropagandaa ja omien sotilaitten ampumisia ja teloituksia armeijan henkisen ryhdin murtamisesta:

Ampuminen käy vain armeijoissa, joissa sellaiselle on vanhat juuret. Tälläinen umpimähkäinen hätäkieno ei muuta kuin pahentaa asiaa. Miehet tietävät hyvin, ettei syy ole heidän ja laskevat tuollaiset teot murhiksi…

Koskela oli vähän aikaa äänetön ja jatkoi sitten pingoitetun rajusti:
-Ja sitä se onkin. Ei se muuta olekaan.”


Sensurointi poisti myös Jorma Kariluodon pohdinnan:

- Elimme melkein kolme vuotta toisten tekojen varassa. Usko voittoon ja tulevaan mahtavuuteen teki meidät ylimielisiksi. Nimenomaan meidät, minun kaltaiseni. Saksan mahtavuus oli se psykologinen tausta, jonka perusteella jäimme lepäämään. Emme vaatineet itseltämme enää mitään. Hallitsimme sotamiehiäkin vain sen kautta, emme enää omien tekojemme ja uhrautumisemme avulla. Lakkasimme uskomasta, ettei tässä armeijassa siedetä herroja. Kun selkänojamme petti, kadotimme myös miehet käsistämme. Meillä ei enää ollut kestävää yhteyttä heihin.”

Sensurointi poistatti myös arvion Sarastien pataljoonasta ja vihollisesta:

Tässä pataljoonassa toistuvat samat ilmiöt kuin muuallakin. Toivottomuus tuomitsi jo etukäteen kaikki yritykset epäonnistumaan, ja epäonnistuminen lisäsi toivottomuutta. Halveksittu vihollinen osoittautui erittäin voimakkaaksi, vieläpä se yllätti kyvykkyydelläänkin. Se ei jättänyt vanhoista käsityksistä mitään jäljelle. Se ei ollut arka, ei demoralisoitunut, ei vailla aseistusta, ei huonoa itämaista sotilasainesta. Vieläpä täytyi tunnustaa, ettei se ollut tyhmä.

Kesäkuussa 1944 puna-armeijan suurhyökkäyksen seurauksena 50.000 Suomen armeijan rintamamiestä jätti luvatta asemansa Karjalan kannaksella. Kokonaisia ryhmiä, joukkueita, komppanioita ja pataljoonia pakeni pakokauhun vallassa.

Karkuruuden pysäyttämiseksi armeijan johto ammututti ja teloitutti selustassa kesäkuussa 1944 Lappeenrannan seudulla ja Saimaan saaristossa pari tuhatta rintamalta poistunutta omaa sotilastaan.

Kenraaliemme peukaloimien - ja suurelta osin myös tuhoamien - sota-arkistomme asiakirjojen ja tilastokeskuksen kuolisyytilastojen mukaan Lappeenrannassa tai Saimaan saaristossa ei ammuttu tai teloitettu kesäkuussa 1944 yhtään Suomen armeijan sotilasta.

Omien ampumat ja teloittamat rintamamiehet väärennettiin asiakirjoihin kadonneiksi ja julistettiin myöhemmin aina 1960-luvulle saakka alioikeuksien tuomioilla kuolleiksi.

Akateemikko Paavo Haavikon sanoin:

Kuullessani Lappeenrannan tapahtumista en uskonut sanaakaan, mutta käsitykseni muuttui kun näin miten huolellisesti todistusaineistoa on hävitetty. Totena pidän vain sitä, että salaamista ei suoriteta turhan takia.”

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
Andalusia

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kolmas Tuntematon!

Jos Pelhon lainaamat kohdat jotain osoittavat, niin sen että Linna tosiaan tarvitsi kustannustoimittajaa, niin kökköä tekstiä ne ovat. Sen sijaan että Linna kuvaisi tapahtumia ja antaisi lukijan tehdä johtopäätökset, hän vääntää rautalangasta, mikä on aina tylsyyden huippu. Osasyy on se, että Linna ei itse osallistunut ko. tapahtumiin.

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Kolmas Tuntematon!

Emma-Liisan korostamien kirjallisten ja taiteellisten arvojen lisäksi Timo Sedergren on perustellut järkeenkäyvästi miten aikakauden ilmapiiri vaikutti poistoihin.

"....missä määrin poistot olivat sensuuria tai itsesensuuria eivätkä normaalia kustannustoimintaan kuuluvaa muokkausta, korjaamista, poistoja ja lisäyksiä. Teesini on, että kustantajan poistotoimiin vaikuttivat muutkin kuin vain esteettiset tai toimitukselliset syyt."

http://www.ennenjanyt.net/3-02/sotaromaani.htm

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kolmas Tuntematon!

MM kirjoitti:Emma-Liisan korostamien kirjallisten ja taiteellisten arvojen lisäksi Timo Sedergren on perustellut järkeenkäyvästi miten aikakauden ilmapiiri vaikutti poistoihin.

"....missä määrin poistot olivat sensuuria tai itsesensuuria eivätkä normaalia kustannustoimintaan kuuluvaa muokkausta, korjaamista, poistoja ja lisäyksiä. Teesini on, että kustantajan poistotoimiin vaikuttivat muutkin kuin vain esteettiset tai toimitukselliset syyt."

http://www.ennenjanyt.net/3-02/sotaromaani.htm
Tästä ei ole kysymys, vaan siitä kannattaako asiasta metelöidä 2012, varsinkin kun (kuten edellä olen esittänyt) monia kirjoja jäi kokonaan julkaisematta tai kirjailijan oli kirjoitettava ne uudelleen. Ja kyse oli Linnaa tunnetummista, asemansa vakiinnuttaneista kirjailijoista.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”