Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Historypinillä aikamatkoja rakentamaan

Kuvassa Uudenkaupungin linja-autoaseman kuva vuodelta 1950-luvulla sijoitettuna Historypinin avulla Googlen katunäkymään
Historypin tarjoaa upean mahdollisuuden ladata ja jakaa vanhoja valokuvia verkkoon ja kytkeä ne aikaan, paikkaan ja tarinoihin. Historypin edustaa toisenlaista näkökulmaa siihen miten arkistojen ja museoiden kannattaisi julkaista kokoelmiaan yleisölle, kuin miten suomalaiset alan toimijat ovat julkaisemisen toteuttaneet. Kuvia lataavat Historypiniin yhteisöt ja yksityishenkilöt vapaasti katseltaviksi, ja niitä voi tarkastella paitsi hankkeen nettisivuilla myös kuvien ottopaikoilla älypuhelimilla. Hankkeen vetäjät toivovat erityisesti paikallisyhteisöjen innostuvan kuvien ja niihin liittyvien tarinoiden lataamisesta nettiin.

Idea on yksinkertainen. Historypiniin voi kuka tahansa ladata vanhoja valokuviaan ja sijoittaa ne sitten kartalle. Kuviin luodaan latauksen yhteydessä jonkin verran metatietoa: ne sijoitetaan aikaan ja paikkaan, niihin voidaan luoda myös lyhyitä tai pidempiäkin tarinoita tai äänileikkeitä ja aiheenmukaisia tägejä. Google Street Viewssä eli Googlen Katunäkymässä voi sitten vertailla nykyistä näkymää historialliseen näkymään. Erityisen hienoa Historypinissä on kuitenkin sen tarjoama mahdollisuus käyttää vielä lisäksi erillistä älypuhelimeen ladattua ohjelmaa suoraan paikassa, jossa kuva alunperin otettiin. Puhelimen GPS-sensori yhdistää tietokannoissa juuri siltä kohtaa otetut kuvat eri aikatasoilla toisiinsa. Saatavilla on tällä hetkellä sekä Android että iPhone sovellukset.

Tällä hetkellä Historypinillä on yli 100 kirjastoa, arkistoa ja museota joiden kanssa yhteistyötä tehdään ja määrä kasvaa jatkuvasti. Kuvia on tällä hetkellä noin 80 000. Hanke yllyttää erityisesti paikallisyhteisöjä tuottamaan sivuille kuvia ja tarinoita. Myös kouluissa ja yliopistoissa voitaisiin tehdä kiinnostavia projekteja Historypinin avulla. Koululaiset voisivat esimerkiksi visualisoida oman koulunsa ympäristön muuttumista eri aikoina ja samalla tuottaa tietoa kaikkien muidenkin käytettäväksi.

Kokeilin käytännössä miten sivulle voisi ladata vanhoja kuvia ja käytin Uudenkaupungin museon Facebook-sivuillaan julkaisemia kuvia ja joitakin omia kuviani. Palveluun voi kätevästi ja helposti kirjautua Google-tilin kautta, ja sinne voi heti ladata kuvia ja sijoittamaan niitä kartalle ja Katunäkymään. Sivuston käyttöliittymä toimii sutjakkaasti ja koukuttaa käyttäjänsä helposti, sillä kun vanhaa kuvaa sijoittaa liukusäätimen avulla nykypäivän katunäkymään voi ikään kuin siirtyä portaattomasti menneisyyden ja nykyisyyden välillä.

Googlen katunäkymät eivät kuitenkaan ole reaaliaikaisia, vaan kuvat on otettu jo joitakin vuosia sitten, ja koska kaupunkiympäristö muuttuu varsin nopeasti, eivät sen tarjoamat näkymät ”nykyisyydestä” ole aivan autenttisia. Ero tietysti vielä ajan kuluessa kasvaa.
Esimerkiksi tässä Googlen katunäkymän tarjoama kuva:

ja tässä 2.12.2011 otettu kuva samasta paikasta:

ja tässä Historypinillä sijoitettu kuva vuodelta 1959.



Uudenkaupungin museo on ennakkoluulottomasti julkaissut kuvakokoelmiaan Facebookissa jo melko pitkään ja saanut ihmiset paikallistasolla osallistumaan kuvien kommentointiin ja lisätietojen keräämiseen ja julkaisemiseen niistä. Tässä Uudessakaupungissa on lähdetty aivan eri linjoille kuin monissa muissa suomalaisissa verkossa tarjolla olevissa historiallisissa kuvakokoelmissa. Esimerkiksi Museoviraston kuva-arkiston kokoelmia esittelevä palvelu Kuvakokoelmat.fi. Tai vaikkapa Arjenhistoria.fi-verkkoportaali vandalisoivat vanhoja kuvia vesileimoilla ja estävät niiden jatkokäytön ja tiedon jalostumisen.


Arjenhistoria.fi sivuston vesileimattu kuva


Historypinissä voi liukusäätimellä säätää vanhan kuvan läpinäkyvyyttä uuden kuvan päällä.

Historypin tekee loistavasti näkyville sen lisäarvo, joka syntyy kun ”informaatio on vapaata" ja synnyttää uutta yhteisöllistä kulttuuria ja lisää tietojamme menneestä ja ympäristöstämme. Harmi, että on käytettävä ulkomaisia palveluja suomalaisen historiallisen ympäristön visualisoinnissa, sillä tämä on selvästi suunta johon muistiorganisaatiot ovat muualla menossa: internet on peruuttamattomasti muuttamassa myös ihmisten ja kulttuurilaitosten suhdetta. Siitä on tulossa yhä enemmän vuoropuhelua ja yhteisöllistä toimintaa, pikemminkin kuin ylhäältä alas suunnattua valistustoimintaa tai myyntityötä.

Historypin hanketta on kesäkuusta 2010 lähtien pyörittänyt yleishyödyllinen säätiö ”We Are What We Do” ja sitä rahoittavat tällä hetkellä muun muassa: The Nominet Trust, Google, Heritage Lottery Fund ja Calouste Gulbenkian Foundation.

Aiemmin Agricolassa teemaa on käsitelty seuraavissa artikkeleissa:

* Digitoidut kuvakokoelmat verkossa, kenen käytössä ja millä ehdoilla?
* Kulttuuriperintö - maksullista vai ei?

Historypin 90:ssä sekunnissa:

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”