MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Dokumentoimaton teloitusko?



Tuomari Nurmio kertoi Isiemme sota -sarjassa TV:ssä isänsä johtamasta armeijan käskyttämästä yhden rintamakarkurin teloituksesta Hämeenlinnassa v. 1944. Ohjelmassa haastateltu veteraani tosin taisi mainita monikossa, että tuomitut kaivoivat ensin omat hautansa. Ohjelman luonne on henkilökohtainen tragedia, ei yleishistoriallinen.

Ohjelman lopputekstissä sanottiin, ettei tapahtumasta ole löydetty kirjallisia todisteita. Olisiko tämä sellainen dokumentoimaton, mutta kohtalaisella varmuudella tapahtunut asia, jonkalaisesta on kaivattu edes yhtä esimerkkiä?

Enkä nyt tarkoita, että koko laaja keskustelu aloitettaisiin uudellen, mutta esim. Ilmo Kekkonen on osannut aiemmin sijoittaa esiintulleet tapahtumat selvitettyjen asioiden kastiin.

Ohjelma ei ole areenassa, mutta uusitaan lauantaina 17.12. klo 14.50.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

En ole kovin hyvin perehtynyt itse ohjelmaan, koska seurasin sitä vain osaksi.

Ohjelman tietoa Hämeenlinnassa tapahtuneesta karkurin teloituksesta en pidä uskottavana.

Ensinnäkin kertomus oli tällä kohtaa melko sekava ja perustui suunnilleen neljännen käden tietoihin.

Toiseksi kotiseudulla ei tutkimusten mukaan teloitettu rintamarkureita kesällä -44. Kolme kuolemantuomiota annettiin, mutta ne eivät olleet välittömästi toimeenpantavia. Sotaylioikeus muutti ne vankeudeksi.

Kolmanneksi totesin pikatarkistuksella Hämeenlinnassa sijainneen Kanta-Hämeen sotilaspiirin kenttäoikeuden antaneen parille-kolmelle desantille kuolemantuomion sodan alussa.Muita kuolemantuomioita se ei ilmeisesti(?) ole antanut.

Neljänneksi on huomattavaa, että suuressa varuskunnassa tuskin olisi tarvittu lomailevaa(?) rintamaupseeria teloituksen toimeenpanijaksi. Asian hoitaminen kuului komendantintoimistolle.Lisäksi kenttäoikeuden antaman kuolemantuomion salaamiseen ei olisi ollut mitään syytä.

Viidenneksi melko sekava teloitustarina ( oliko se nyt kertojan sedän kertojan isän sotakaverilta kuulema) voisi olla 5. D:ssa Aunuksessa 18.7. 44 toimeenpantu viiden karkurin samanaikainen teloitus.Jos kertojan isä oli divisioonan sotilashallinnollisessa toimistossa, niin hän on voinut joutua johtamaan teloituksen. Kertomus sinänsä on varmaan totta ja vastasi aika tarkasti teloituksesta annettuja ohjeita.

Kuudenneksi todettakoon vielä, että rintamakarkurit tuli sodan alusta voimassa olleen pysyväiskäskyn mukaan toimittaa myös kotiseudulta yhtymäänsä tuomittavaksi. Siksi teloitukset tapahtuivat rintamalla eikä kotiseudulla. Hämeenlinnassa varmaan tuomitiin varuskunnasta karanneita, mutta ei kuolemaan.

En siis pidä Hämeenlinnassa tapahtunutta karkurin teloitusta NÄILLÄ TIEDOILLA mitenkään todennäköisenä.

heehak
Viestit: 124
Liittynyt: 06.03.08 11:25

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Viidenneksi melko sekava teloitustarina ( oliko se nyt kertojan sedän kertojan isän sotakaverilta kuulema) voisi olla 5. D:ssa Aunuksessa 18.7. 44 toimeenpantu viiden karkurin samanaikainen teloitus.
Olen tutustunut tarkoin Kekkosen mainitsemaan teloitustapahtumaan. Se tapahtui kylläkin Impilahdella eli Suomen puolella. Sotilaat on haudattu vastoin määräyksiä erääseen Impilahden siviilihautausmaahan, mikä osoittaa jollain sentään olleen humaanista mieltä. Hautapaikasta on peitepiirroskin. Nykyisin hautapaikka on saattanut jo jäädä venäläisten hautojen alle. Kävin hautausmaalla viimeksi 2000-luvun alussa, jolloin venäläisten haudat jo uhkaavasti lähestyivät korkealta suomalaisten sotilaiden hautapaikkaa.

Mukanani ei ole muistiinpanojani, mutta jäin sellaiseen käsitykseen, että ainakin joku tai jotkin sotilaista ammuttiin kieltäytymisen takia. Kyseisten sotilaiden viimeiset sanatkin ovat tiedossa.

Tapahtumista saisi hyvän dokumentin näinä "sotahulluuden" päivinä, jolloin ei haluta muistella, mitä jatkosota on maksanut inhimillisinä kärsimyksinä.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

MM kirjoitti:Ohjelma ei ole areenassa, mutta uusitaan lauantaina 17.12. klo 14.50.
Kyllä se onneksi löytyy myös Areenasta, katsottavissa vielä 20.12. saakka
http://areena.yle.fi/ohjelma/1674865

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

heehak kirjoitti:Olen tutustunut tarkoin Kekkosen mainitsemaan teloitustapahtumaan. Se tapahtui kylläkin Impilahdella eli Suomen puolella. Sotilaat on haudattu vastoin määräyksiä erääseen Impilahden siviilihautausmaahan, mikä osoittaa jollain sentään olleen humaanista mieltä. Hautapaikasta on peitepiirroskin. Nykyisin hautapaikka on saattanut jo jäädä venäläisten hautojen alle. Kävin hautausmaalla viimeksi 2000-luvun alussa, jolloin venäläisten haudat jo uhkaavasti lähestyivät korkealta suomalaisten sotilaiden hautapaikkaa.Mukanani ei ole muistiinpanojani, mutta jäin sellaiseen käsitykseen, että ainakin joku tai jotkin sotilaista ammuttiin kieltäytymisen takia. Kyseisten sotilaiden viimeiset sanatkin ovat tiedossa.
Todetaan ensin tähän 5.D:n teloitustapaukseen, että teloitetut oli haudattu aivan ohjeiden mukaan.
Alkujaan oli käsky haudata teloituspaikan lähelle, mutta muistaakseni heinäkuussa -44 annettiin ohje haudata teloitetut kirkkomaalle syrjäiseen paikkaan.
Tuomioiden syynä oli kaikilla kaksinkertainen karkuruus, jolloin laki mahdollisti välittömän teloituksen,

Katsottuani - nyt huolella - ko. ohjelman, en ole ollenkaan varma, että kyse olisi juuri samasta teloituksesta. Ehkä Viljo Nurmion aseveli Väinö Malinen kertoi juuri tästä tapahtumasta, mutta siinä siis ammuttiin "pitkään hautaan" useita miehiä. Ja käsittääkseni rintamalla. Teloitusosaston johtaja olisi ollut Viljo Nurmio, mutta lopussahan Viljo Nurmio kertoi antaneensa käskyn vain yhden miehen teloituksesta. On selvä ristiriita.

Viljon nuorempi veli kertoo veljensä saaneen Hämeenlinnassa käskyn karkurien ampumisesta. Ei siis yhden.Tässä suhteessa viittaan aiempaan tekstiini.

Ohjelman tiedot ovat ristiriitaiset. Kaikista kenttäoikeuksien määräämistä teloituksista laadittiin pöytäkirjat. Ne löytyvät arkistoista.Nyt niitä kyllä tarvittaisiin.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Tarkistin vielä tuon Viljo Nurmion yksikön 16. Tykkikomppanian. Se oli taistelujen alkaessa Aunuksen Ryhmän reservinä Pisi-Saarenmäki-Sammatus asemassa ja joutui siellä taisteluun, kuten ohjelmassa kerrottiin.

Yksikkö on ilmeisesti alistettu 5. D:lle jo aiemmin, mutta viimeistään 8.7. alkaen joukkojen peräännyttyä U-asemaan. 5. D. oli lähinnä Laatokkaa, joten Impilahti sopii hyvin teloitettujen hautapaikaksi, kun "heehak" on kertonut. Ainakaan viralliset tilastot eivät kerro 5.D:n kohdalla muista kuin näistä viidestä kerralla teloitetusta.

Kun Viljo Nurmio on itse kertonut antaneensa käskyn yhden karkurin ampumisesta, niin selitys voi olla, että nämä viisi on ammuttu yksi kerrallaan ja Nurmio olisi ollut yhden ryhmän käskijä.

Pidän edelleen epäuskottavana, että 21-vuotias vänrikki olisi napattu lomalaisjunasta johtamaan karkurien teloitusta Hämeenlinnan suurvaruskunnassa. Tällaisesta ei ole tutkimustietoa. Lisäksi se olisi ollut vastoin karkurien käsittelyohjeita.

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Sekä Väinö Malisen kertomuksen alku: "... hän kertoi saapuessaan komppaniaan..",
että Viljon veljen kertomuksen selostus: " .. tämän jälkeen hän meni suoraan (Hämeenlinnasta) Aunuksen tulimyrskyyn.." viittaisivat kuitenkin Hämeenlinnan tapahtumin.
Veli oli nähnyt Viljon Kuopiossa heinäkuun alussa henkisesti rauniona. Impilahden teloitus oli vasta 18.7.

Lopputeksin mukaan Viljo kertoi veljelleen sodan jälkeen yhdestä teloituksesta. Siis vasta sodan jälkeen.

Annettiinko panssarintorjuntatykkikoulutus upseereille siihen aikaan Parolassa?

Väinö Malinen on toisena kirjoittajana Sodan pyörteissä -kirjassa, joka näkyy ohjelmassakin vihjeelliseti pöydän nurkalla. Pitänee katsoa löytyisikö siitä mitään.

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Väinö Malisen kirjassa ei ole juuri asiaan valaisua, mutta lainaan tähän ne kohdat, joissa Viljo Nurmio mainitaan:

16.tykkikomppanian ollessa Rukajärvellä v. 1944.
"Tammikuussa komppaniaamme saapui uusi nuori upseerikokelas, Viljo Nurmio. Nurmio oli innokas sotilas, löi kaikille asennon, kun tuli komentopaikalle. Varsin pian hänetkin ylennettiin vänrikiksi." Sivu 90.

Komppania on siirretty tekemään Karjalankylä-Sammatus -kapulatietä 4.6.1944. Tieto Kannaksen suurhyökkäyksestä tuli radiosta ja kuunneltiin Laatokan yli tulevaa taistelun jylinää. Eli n. 10.6.1944.
"Vänrikki Nurmio, III Joukkueen johtaja tuntui kaipaavan vaihtelua.
-Pitäisi päästä Kannakselle maksamaan pois opintovelkoja, kun minunkin koulutukseni on tullut niin kalliiksi armeijalle, hän totesi.
-Elähän hättäile, suatat sinä joutua niitä ihan muuallakkii maksamaan, porukasta vastattiin." Sivu 117.

Ryhmityttäessä Vitele-Suurimäki linjalle 28.6.1944.
"Yksi tykkiryhmä sekä toimitusjoukkue vetäytyivät kohti Rajaselän kylää, jonne tykkiryhmä jäi puolustukseen. Vänrikki Nurmion joukkue oli asemissa rantatien suunnalla." Sivu 141.

Siviiliinlähdön aikaan.
"Joskus marraskuun alkupuolella vänrikki Nurmio tuli luokseni kysymään:
- Rupeaisikohan Malinen minun lähetikseni?
En halunnut enää lähetiksi....." Sivu 176.

Kirjan Liitteenä on 16. tykkikomppanian miehistöluettelo ajalta 16.6. - 15.7.1944, jossa Viljo Nurmio on kolmesta vänrikkijoukkueenjohtajasta ainoa elossa säilynyt. Sivu 182.
Viimeksi muokannut MM, 16.12.11 19:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

"MM" esittää varsin varteenotettavia näkökulmia.
Nurmion romahduksen syynä voivat olla myös rajut sotakokemukset, esimerkiksi juuri toisten vänrikkien kaatuminen.

Voisitko "MM" etsiä Väinö Malisen ja kysellä häneltä tarkemmin noita teloitustietoja, eli oliko kyseessä Hämeenlinna vai rintama?

Pst-koulutuskeskus siirrettiin Hämeenlinnasta Jaakkiman Huuhanmäkeen 30. tammikuuta 1943. Joukkueenjohtajiksi tykkikomppanioihin määrätyt nuoret upseerit eivät välttämättä käyneet mitään kurssia, vaan opiskelivat työn käytännössä.

Vänrikki Viljo Nurmio on käynyt Erikoispanssarinlähitorjuntakurssin n:o 2 Tuusulan Päällystökoululla 29.5.- 3.6. 44. Suomeksi tämä tarkoittaa uusien panssarinkauhujen ja -nyrkkien käyttökoulutusta. Tuskin hän olisi ehtinyt käydä lomalla, jos hän jo noin 10.6. olisi ollut takaisin yksikössään?

Karkureita tuskin ehti Hämeenlinnan tasalla ainakaan ennen 15.6. Ja silloinhan oli Aunuksessakin edessä 21.6. alkaneet taistelut.

Eli milloin Viljo olisi lomaillut ja palannut H:linnan kautta? 10.-21.6. välillä?

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Martti Pelho kirjoitti:Lisäksi Kekkosen ja armeijan tulkintojen mukaan kaikki se, mitä rintamilla ja selustassa tapahtui, on tarkasti ja oikein kirjoitettu ja säilötty sota-arkistoomme. Ja toisin päin: jatko-sodassa ei ole voinut tapahtua mitään muuta kuin mitä säilyneisiin tai säilöttyihin sota-arkiston asiakirjoihin on aina oikein kirjattu.
Menee taas järjettömyyksiin nämä Pelhon tarinat. Tuollaista en ole - eikä kukaan muukaan - koskaan esittänyt. Pelho valehtelee. Sanottakoon se suoraan.

Jos autenttisten asiakirjojen tiedot ja niiden perustuvat tutkimustulokset halutaan kiistää, on se tehtävä selkein argumentein, joiden oikeellisuus ja todenmukaisuus taas puolestaan on voitava tarkistaa. Pelho ei ole tähän pystynyt.
Hän esittää poliittiseen vakaumukseen perustuvia näkemyksiään uudelleen ja uudelleen uskoen ilmeisesti toiston voimaan. Valeet,huhut, tarinat ja keksityt väitteet eivät silti muutu tosiksi.

Tiedustelen moderaattoreilta, mitä tekemistä näillä Pelhon teksteillä on tämän säikeen teeman kanssa?
Onko Pelholla jokin erityinen etuoikeus esittää jatkuvasti täysin perättömiä ja perustelemattomia väitteitä ja syytteitä nimeltä mainituista henkilöistä ja ryhmistä, puolustusvoimista, poliisista, Kansallisarkistosta jne?

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Väinö Malisen kirjasta vielä sen verran, että heinäkuun 11. päivän jälkeen kerrotaan:

"Seuraavana päivänä komppania sai vihdoin kaipaamansa täydennystä. Luutnantit Reijo Knuuttila ja Olavi Hakola ottivat johtoonsa Lemetin suunnalla olevan II Joukkueen ja Nietjärven suunnalla olevan III Joukkueen." (I joukkueen johdossa oli
luutnantti Leppänen)

Viljo Nurmio ei ollut siis enää III joukkueen johdossa. Oli vielä kesäkuun 28 päivä. Ohjelman kertoja mainitsee, että hän haavoittui lievästi kesäkuun lopussa ja joutui sotasairaalaan myös henkisesti heikossa kunnossa.

Tehtävä vaikuttaa nyt vaikealta faktojen osalta, koska karkuriongelmaa ei ollut ennen suurhyökkäystä Kannaksella, jolloin Nurmio oli Syvärillä. Hyökkäyksen ja Syvärin suunnan vetäytymisen aikaan ei varmaankaan lomia saanut. Kuitenkin Hämeenlinnan tapahtumien olisi pitänyt olla ennen Syvärin suunnan peräytymistaisteluja.

Itse karkuriongelmasta Väinö Malinen kertoo kirjassaan hieman:

"Lähtihän miehiä karkuun aliupseereita ja upseereita myöten, turhautuneina toivottamaan tilanteeseen.
Myöhemmin tuli voimaan tiukemmat otteet. Karkulaiset oli ammuttava. Kentällä kävi näinkin, vaikka useimmilla järkkyi henkinen tasapaino niin, etteivät he pystyneet olemaan tehtävissään." Sivu 137.

"Lähdimme menemään (komentopaikalle). Pian tuli vastaan tykistön majuri. Oli vahtimassa pistooli kädessä, etteivät miehet päässeet karkaamaan.
-Minnekäs olette menossa? -Tietysti töpinään lepäämään. Sattumalta minulla on ase, muuten olisitte karanneet! Majuri veti pistoolin luutnantti Leppäsen rintaa vasten.. "
Sivu 149.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

MM kirjoitti:Viljo Nurmio ei ollut siis enää III joukkueen johdossa. Oli vielä kesäkuun 28 päivä. Ohjelman kertoja mainitsee, että hän haavoittui lievästi kesäkuun lopussa ja joutui sotasairaalaan myös henkisesti heikossa kunnossa.

Tehtävä vaikuttaa nyt vaikealta faktojen osalta, koska karkuriongelmaa ei ollut ennen suurhyökkäystä Kannaksella, jolloin Nurmio oli Syvärillä. Hyökkäyksen ja Syvärin suunnan vetäytymisen aikaan ei varmaankaan lomia saanut. Kuitenkin Hämeenlinnan tapahtumien olisi pitänyt olla ennen Syvärin suunnan peräytymistaisteluja.
Nurmion vaiheet selviäisivät kantakortista ja lääkärintarkastuskortista. Ne saa sukulainen nnähdäkseen tai kopioituna ilmoittamalla koko nimen, syntymäajan ja paikan. Liekö "tuomari" Nurmiolla isänsä korttien jäljennökset hallussaan? Jostainhan oli saatu palvelustiedot, jotka ohjelmassa kerrottiin.

Seuraavaksi ns. valistunut arvailu Nurmion vaiheista:
Jos Nurmio oli kerran nähty Kuopiossa 7.8. 44, niin se voisi viitata siihen, että hän on haavoittumisensa takia ollut hoidettavana Kuopion 20. Sotasairaalassa.

Liikkuminen kaupungilla viittaa tervehtymiseen, jota olisi sitten seurannut toipumisloma kotona E-Pohjanmaalla. Tähän aikatauluun sopisi paluu divisioonaan heinäkuun puolivälissä. Siellä hän on joutunut divisioonan HTK:ssa odottamaan sijoitusta yksikköön. Silloin olisi mahdollista, että häntä olisi käytetty lisävoimana teloituksessa 18.7.

Avoimeksi jää Hämeenlinnan vaihe. Olisiko se sittenkin jokin sekaannus tai väärinkäsitys ja Väinö Malisen kertomus tarkoittaisi juuri Impilahden teloitusta? Tapahtumakuvaus ja asiakirjat tukisivat sitä mahdollisuutta.

Mutta arvailuahan tämä on. Eikä aivan aukotonta sittenkään...

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Ilmo Kekkonen kirjoitti: Tiedustelen moderaattoreilta, mitä tekemistä näillä Pelhon teksteillä on tämän säikeen teeman kanssa?
Onko Pelholla jokin erityinen etuoikeus esittää jatkuvasti täysin perättömiä ja perustelemattomia väitteitä ja syytteitä nimeltä mainituista henkilöistä ja ryhmistä, puolustusvoimista, poliisista, Kansallisarkistosta jne?
Siirsin M. Pelhon tähän ketjuun lähettämät viesti vanhaan ketjuun: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?, sillä ne eivät tarjoa mitään uutta verrattuna Pelhon vanhoihin viesteihin, vaan sotkevat tämän uuden ketjun varsinaisen aiheen, vaikka aihepiiri sinällään osuukin oikeaan suuntaan.

Pelhon tyyli ei myöskään ole avoin argumentoiva keskustelu aiheesta vaan valitettavasti näyttäisi siltä, että hän luulee tämän foorumin olevan jonkinlainen mielipidepalsta, jolle suolletaan itsepintaisesti samaa mielipidettä, eikä antauduta perustelliseen keskusteluun.

Emme myöskään julkaise Suomen viranomaisia puolustavia emmekä syyllistäviä mielipidekirjoituksia, paitsi jos viranomaisten toiminnasta keskustellaan selkeästi historiallisesta näkökulmasta. Tästä syystä olen poistanut jo lukuisia M. Pelhon kirjoituksia ja poistan vastakin mikäli ne eivät pysy asiassa.

Poistin myös säikeestä: Kauppakorkeakoulun professori ehdottaa kriisilääkkeeksi taloushistoriaa
viewtopic.php?f=10&t=4103#p21542
... pari kirjoitusta, koska keskustelu siellä alkoi mennä liikaa nykyhetken ongelmien käsittelyyn, ilman riittävää historiallista näkökulmaa.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Tapio Onnela kirjoitti:Siirsin M. Pelhon tähän ketjuun lähettämät viesti vanhaan ketjuun, sillä ne eivät tarjoa mitään uutta verrattuna Pelhon vanhoihin viesteihin
Olihan Pelholla uutena asiana Geustin tiedot arkistoista.

Avatar
ajnyga
Viestit: 36
Liittynyt: 28.06.05 12:21

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Vetehinen kirjoitti:
Tapio Onnela kirjoitti:Siirsin M. Pelhon tähän ketjuun lähettämät viesti vanhaan ketjuun, sillä ne eivät tarjoa mitään uutta verrattuna Pelhon vanhoihin viesteihin
Olihan Pelholla uutena asiana Geustin tiedot arkistoista.
Epäilemättä. Geust tai Pelho eivät kuitenkaan mainitse millään tavalla tämän ketjun varsinaista aihetta, eli Tuomari Nurmion isän tapausta.

Toivottavasti keskustelu tämän ketjun varsinaisesta aiheesta jatkuu.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”