Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Jarmo Niemiselle ja Ilmo Kekkoselle

Martti Tapio Pelho kirjoitti:Päämajan yleisesikunnan päällikön Erik Heinrichsin nimissä 20.6.1944 panikkitilanteessa annetussa karkureiden ampumiskäskyssä
Kukahan oikein muutti tuon käskyn sanamuotoa? Jos zoomaat kuvaa enemmän, niin huomaat, ettei käskypaperiin tehtyjä korjauksia ole tehtykään samalla kynällä ja musteen jälkikin on eri sävyistä allekirjoituksessa ja korjauksissa.

http://www.jarmonieminen.fi/historia/wp ... y_1200.jpg

Viipurin viimeinen poliisipäällikkö -kirjan lopussa on useat, siis mahdollisiin 1944 teloituksiin liittyvät, salaliittoteoriat käyty pikaisesti läpi alkaen Etelä-Saimaan kirjoituksista ja päätyen kesken kiivaimman Huhtiniemi-kohun keskellä "yllättäen löytyneeseen" ns. Heinrichsin tappokäskyyn.

Monet tutkijat näytti olevan pahasti myöhässä "löytöineen", sillä tässä Viipurin viimeinen poliisipäällikkö -kirjassa on JO VUONNA 1996, sivuilla 328-329, sanasta sanaan tuo samainen "sensaatiokäsky".

Vuorikoski Anneli Viipurin viimeinen poliisipäällikkö
Karisto, 1996, 367 s., 1.painos
ISBN 951-23-3599-9


Mielenkiintoinen keskustelu samasta aiheesta:

http://keskustelu.suomi24.fi/node/9066721

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 22:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Olisin kysynyt vähän näistä käsitteistä. Mitä tarkoittaa "dokumentoimaton"? Otetaan esimerkki, mapissa T 25434/62 ( 15. KEK ) sanotaan, että Vihtori Palomäki on teloitettu. Samalla listalla on muitakin nimiä joiden perässä lukee teloitettu. Nämä tapaukset ovat "virallisen sotatuomioistuimen" tuomitsemia. Palomäestä on myöskin ilmoitus Tilastokeskuksen papereissa: teloitettu.

T 25826/86:ssa sanotaan Oiva Ukkolasta "ammuttu linjakarkurina, ei sankarihautaan"

Laitman

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Jarmo Niemiselle ja Ilmo Kekkoselle

Niitä sun näitä kirjoitti:"yllättäen löytyneeseen" ns. Heinrichsin tappokäskyyn.
Niitäsunnäitä varmaan tietää kuka tuon "yllätyslöydön" teki ja miten siitä tehtiin sensaatio. Se toki ei ole sensaatio, että allekirjoittanut toi sen nettisivuille ihmeteltäväksi.

Jos noita samaisia jarmoniemissivuja kelaa, niin sieltä löytyy myös selvitys muutosten ajankohdasta. Sinänsä on säälittävää, että jotkut, en nyt tarkoita salanimen takana esiintyvää niitäsunnäitä, ja jopa tässä foorumissa esiintyvät yrittävät vääntää asiakirjan väärennetyksi.

Samainen asiakirja sellaisena kun se on vastaanotettu, löytyy lukuisien joukko-osastojen arkistoista sellaisenaan tai referoituna. Uskallan väittää, että jokainen kesän 1944 sotilaspoliisitoimintaa, sotaoikeuksia ja karkuurutta sota-arkistossa tutkineista on siihen törmännyt jo kauan ennen sensaatioita.

Olen muuten sitä mieltä, että tässäkin foorumissa olisi syytä esiintyä oikealla nimellä. Nimittäin keskustelu on epätasapainosta kasvollisten asiastaan vastaavien henkilöiden ja kasvottomien huutelijoiden kesken. Vähän sama kuin olisi säkkipäässä nyrkkeilykehässä. Suomi24:n on oikein hyvä huutelufoorumi sitä haluaville.

Jarmo Nieminen
Tietokirjailija
Helsinki

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Jarmo Niemiselle ja Ilmo Kekkoselle

Jarmo Nieminen kirjoitti:

Samainen asiakirja sellaisena kun se on vastaanotettu, löytyy lukuisien joukko-osastojen arkistoista sellaisenaan tai referoituna.

Jarmo Nieminen
Tietokirjailija
Helsinki
Kenttäpostinumerot liittyvät myöskin sukututkimukseen ja tuon asiakirjan lopussa:
"........ilmoitettava h e t i yksikköihin 1018 ja 1134/10" 1-alku viittaa Päämajaan ja

Järj.osaston Järj.2 on 1018 ja
Kom.osaston Kom.7. on 1134, mutta mikähän sen alayksikkö on tuo ..../10
Joka
tapauksessa näyttää siltä, että mahdolliset raportoinnit on käsketty lähettämään
h e t i ja suoraan Päämajaan?

Veikko Palvo

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Jarmo Niemiselle ja Ilmo Kekkoselle

Veikko Palvo kirjoitti:mutta mikähän sen alayksikkö on tuo ..../10
= 10. Kenttäpostikonttori

LÄHDE: http://www.arkisto.fi/uploads/Aineistot ... 5B1%5D.pdf

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Jarmo Niemiselle: Luehan Sissi-lehteä!

Jarmo Nieminen kirjoitti:
Martti Tapio Pelho kirjoitti:arkistomateriaalin kunnostuksen helsinkiläisten reserviläisjärjestöjen vuosien 2003-06 talkooväeltä.
Joulun riemuksi Pelho lähtee taas valheen tielle.

Jarmo Nieminen
Tietokirjailija
Helsinki
Tietokirjailijamme ei ilmeisesti tiedä tai tunne perusasioita sota-arkistosta kun esittää virheellistä,varmuudella perätöntä tietoa.

Nieminen herjaa minua kun väittää julkisesti minun esittävän sota-arkiston vuosien 2003-2006 kunnostusprojektista valhetta.

Esitin totuutta ja vain totuutta - Nieminen tarkoitushakuisesti jotakin muuta. Miksi?

Maanpuolustukseen taatusti myönteisesti suhtautuvassa Sissi-lehden 1/2008 numerossa oli mielenkiintoinen sota-arkiston asiakirjojen vuosien 2003-2006 kunnostusprojektia koskeva juttu.

Kirjoittaja, Lasse Seitavuopio, oli itse ollut mukana kunnostustyössä:

" Sota-arkiston ystävät

Sota-arkisto perustettiin vuonna 1918 vapaussodan aikaisten joukko-osastojen asiakirjojen säilyttämistä varten. 1920-luvun lopulla toiminta laajeni, kun puolustusvoimien eri joukko-osastojen säännölliset arkistoluovutukset
Sota-arkistoon alkoivat.

Talvisodan ja jatkosodan asiakirja-aineistot, yhteensä noin 15 hyllykilometriä,
siirrettiin Sota-arkistoon lyhyessä ajassa. Niiden kunnostamiseen ei Sota-arkistolla ollut resursseja tähän päivään mennessä.

Elokuussa 2002 Sota-arkisto lähestyi vapaaehtoisten reserviläisjärjestöjen
ja veteraanijärjestöjen jäsenistöä tiedustellen halukkuutta osallistua Sota-arkiston sodan aikaisten asiakirjojen kunnostustalkoisiin.

Maanpuolustuksesta ja historiasta kiinnostuneita vapaaehtoisia ilmoittautui
lyhyessä ajassa yli 50, ja tammikuussa 2003 arkistojen kunnostus voitiin aloittaa.

Projekti sai nimen Sota-arkiston ystävät. Aktiivisten ystävien lukumääräksi vakiintui varsin pian n. 20 henkilöä. Asiakirja-aineistoa on kunnostettu mm. poistamalla asiakirjoista niitit, klemmarit, kansioimalla aineisto uudelleen ja laatimalla tarvittaessa uusia sisällysluetteloita sekä syöttämällä myös tietoja uudestaan tietokantaan. Samassa yhteydessä, kun Sota-arkisto on päätetty liittää Kansallisarkistoon 1.1.2008 lukien, on myös luotu taloudelliset edellytykset saada kunnostamistyö tehdyksi palkkatyönä.

Sota-arkistossa säilytettävä järjestämätön arkistomateriaali kunnostetaan
Mikkelissä Elinkeinoelämän keskusarkistossa. Projektin päättymistä juhlittiin
Santahaminassa toukokuun lopulla 2007. Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori kenraalimajuri Pertti Salminen kiitti talkoolaisia arvokkaasta työstä ja aktiivisesta panoksesta sotahistorian tallennuksesta.

Sota-arkiston ystävät ovat saaneet tunnustusta myös puolustushallinnon ulkopuolelta: Sotilasperinteen Seura valitsi projektin vuoden 2005 sotilasperinneteoksi. Sota-arkiston ystävät ovat tehneet tästä säilytettävästä kansakunnan historiasta oman osuutensa, kun katsellaan tehtyä tilastoa. Tilastoinnin mukaan ennen kunnostusta käsittelyymme otettua arkistoa oli yhteensä 1204,89 hyllymetriä, joka kunnostamisen jälkeen toi kaivattua tyhjäähyllytilaa lähes sata hyllymetriä, kun kunnostettu aineisto oli 1106,14 hyllymetriä.

Lisäksi kymmeniätuhansia karttoja on järjestetty projektissa. Samoin projektin työntekijät ovat osallistuneet eräisiin Sota-arkiston erityistehtäviin, kuten sotaylioikeuden asiakirja-aktien uudelleen kansiointiin ja kirjastoaineiston kunnostamiseen.

Oma työtilastoni neljän ja puolen vuoden ajalta osoittaa 1800 tuntia tehtyä
työtä sodanajan papereiden parissa eli Puolustusvoimien määritelmän mukaan ”työtä, jolla on tarkoitus”. Sota-arkiston taival itsenäisenä puolustushallinnon viranomaisena päättyi 31.12.2007. Sota-arkisto järjesti päättämisjuhlan 14.12 2007, jonne myös arkiston ystävät oli kutsuttu.

Vielä meille järjestettiin kahvitilaisuus 11.1.2008, jossa kaikille projektissa mukana olleille luovutettiin Sota-arkiton standaari. Tämä tilaisuus olikin jo Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteen järjestämä. Joukossamme oli loppuun asti kaksi rintamalla palvellutta lottaa ja yksi sotilaspoikana palvelukseen astunut veteraani.

Talkoissa mukana ollut sissi Lasse Seitavuopio
"
Jouluterveisin

Martti Tapio Pelho
Fuengirola

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Palomäestä löytyy tietoa aika paljon.

7.SPol.K:n kuulutelupöytäkirja (4.7.44) stm.Ville Palomäen yksiköstöön harhautumisesta

- "Maanantaina 3.7.-44 ..."

Henkilötäydennyskeskus 4:n tutkijapöytäkirja (7.7.44).

- "... merkitään, että kertoja on halukas viipymättä palaamaan omaan yksikkönsä 2729/2. Kpk."

10. DE:n asiakirja stm Vihtori Palomäen syyteeseen panon lykkäämisestä (20.7.44)

- asiakirjan reunaan kirjoitettu " Oma vartimies ampui Palomäen 12.8.44 luullen häntä viholliseksi. Palomäki tällöin etulinjasta karkaamassa."

Kuulustelupöytäkirja stm Palomäen ampumisesta, tehty II Joukkueen komentokorsussa 12.8.44.

- kuulusteltu todistajaa, puolijoukkueen johtaja, ampujaa (vartiomiestä), ampujan parivartioparia.

- ampuja: ... huudettuaan: 'kuka siellä', kyyristyi mies sekä yritti suojautua pensaikkoon. Koska käyttäytyminen oli epäilyttävää ja koska Hannustiensaaressa oli tulitaistelu käynnissä, luuli kja miestä ryssäksi, jolloin ampui."

JR 1:n lähete stm. V. Palomäen kuolemaan liittyneistä asiakirjoista (16.8.1944)

- "... Rykmentin komentaja on katsonut, että stm M.L. Roth on täyttänyt vartiovelvollisuutensa k.o. tilaisuudessa, joten häntä ei voida pitää syyllisenä stm. Palomäen kuolemaan.

15.KEK Ilmoitus (19.8.1944) kuolemantapauksesta tai katoamisesta, mm:

-"Ammuttu karkurina Hapenesaaressa 12.8.1044."
- "Haudattu Luumäelle 14.8.44."

15.KEK Ilmoitus (24.8.1944) kuolemantapauksesta tai katoamisesta, mm:

- "Ammuttu Hapenensaaressa 12.8.1944."
- "Haudattu Luumäen kenttähautausmaahan 14.8.44."
- "Lähti linjoilta karkuun. Omat ampuivat. Uusittu karkaaminen. Tutkintapöytäkirj läh 2603:n pastorille [10.D]."

15.KEK Ilmoitus (2.10.1944) kuolemantapauksesta tai katoamisesta, mm: [/b

- "Ammuttu Hapenensaaressa 12.8.1944."
- "Haudattu Luumäen kenttähautausmaahan 14.8.44."
- "Lähti linjoilta karkuun. Omat ampuivat. Uusittu karkaaminen. Tutkintopöytäkirja läh. 2603:n pastorille.

Kolme sotilaskantakorttia.

- Yhdessä lukee: "Kuollut (ammuttu Hapenensaaressa) 12.8.44, ilm D 21.8.44.
- Toisessa mainitaan: "Yritti karata etulinjasta Hannuatiensaaresta) 12.8.44, jolloin oma vartiomes ampui luullen häntä viholliseksi. Stm. Palomäki kuoli heti."

Kuolinilmoitus (25.8.44)

- kuolemansyy: "ammuttiin vihollisena"

- VT. piirilääkärin määräämä kuolinsyy: "8960 mortui ex effectu magistratum publ."

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Jarmo Niemiselle: Luehan Sissi-lehteä!

Tasan tarkkaan tiedän, mitä Sota-arkiston ystävät teki ja taatusti paremmin, kuin Pelho.

Sota-arkiston ystävien työ oli ainutlaatuisen hienoa vapaaehtoistyötä kansallisomaisuutemme kunnostamiseksi. Työ tapahtui Sota-arkiston henkilökunnan johtamana, valvomana ja opastamana. Samat opettajat ovat olleet Mikkelissä opettamassa paikallisia reserviläisiä samaan hommaan.

Yhteisön jäseninä oli lukuisia eläkkeelle jääneitä arkistomestareita. Heidän tietojansa kaipaan edelleen. Jopa 40 vuotta arkistossa työskennelleet henkilöt tunsivat arkistonsa ja löysivät nopeasti haluamani asiakirjat mm. Viipurin kadonneista, Lappeenrannan ja Taavetin henkilötäydennyskeskuksista ja Huhtiniemestä. Toivonkin, että nykyinen henkilökunta kykenee säilyttämään tai hankkimaan saman osaamisen tason.

Seurasin hyvin läheltä vapaaehtostyöntekijöiden työskentelyä. Heidän ammattitaitonsa oli todella korkealla tasolla. Ihmettelenkin, miksi Kansallisarkiston johto lopetti työn. Toistaiseksi en ole huomannut tason nousseen Mikkelin käsittelyn jälkeen.

On muuten mukavaa huomata, että Pelhokin lukee Stadin Sissisanomia:)

PS. Olenkin ajatellut kutsua em. väen nestorit kokoon, saadakseni selvyyden tiettyihin arkistoihin, nimittäin sitä tietoa ei tule pelkkiä uusia arkistoluetteloita selaamalla.

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Ilmo Kekkoselle Ylikankaasta

Professori Heikki Ylikangas on esittänyt valtioneuvoston kanslian tilaamassa Suomen Gestapolle luovuttamia kansalaisia koskevassa selvityksessä 16.1.2004 järjestelmällisesti tuhotuista sota-ajan asiakirjoista muun muassa seuraavasti:

“Sodan jälkeen luovutettujen ja vastaanotettujen lukumääriä alettiin selvittää liittoutuneiden valvontakomission määräyksestä. Selvitystyö oli jo silloin hankalaa arkistojen järjestelmällisen tuhoamisen vuoksi. Pääesikunnan yhteysosaston vastauksessa ulkoministeriölle 2.1.1945 mainitaan saksalaisille luovutetun "hallussamme olevien luovutus- ja vastaanottoluetteloiden mukaan 31.12.1944 mennessä" kaikkiaan 2.661 vankia ja otetun saksalaisilta vastaan 2.181 sotavankia.”

"Ennen kuin paneudun näihin vaihtoehtoihin lähemmin, muutama kokoava sana yleisellä tasolla vallitsevasta lähdetilanteesta, jota tosin on jo eri yhteyksissä kosketeltu. Mahdollistaako se jatkotutkimukset? Edellähän on moneen kertaan todettu, että päälähteistö, päämajan valvontaosaston arkisto, on varsin perusteellisesti tuhottu. Tämä ei kuitenkaan muodosta ylipääsemätöntä estettä. Sanan kirja osoittaa, että valvontaosaston toimittamia kirjeitä ja niiden kopioita löytyy muista säilyneistä viranomaisarkistoista, myös päämajan toisista osastoista.
Opinnäytetyöt kertovat puolestaan, että vankileirien arkistoista saadaan runsaasti vankeja ja heidän kohtaloitaan valaisevia tietoja.

Myös yksityiskokoelmissa on asiasta tietoja, Martti Turtolan (Kouvolan Sanomat 24.12.2003) mukaan esimerkiksi kenraali Erik Heinrichsin kokoelmassa sota-arkistossa. Sotasurmaprojektin tuottama kokemus todistaa, että systemaattisella haravoinnilla kyetään jatkuvasti tavoittamaan uusia lähteitä. Modernissa monimutkaisesti organisoidussa valtiossa, jollainen Suomi toisen maailmansodan aikana epäilemättä oli, on ylipäätään vaikea hävittää lähteitä niin, ettei niiden sisältämien tietojen jäljille päästäisi jotakin kiertotietä edeten. Kopioita ja alkuperäisiäkin asiakirjoja tallentuu väkisinkin monelle taholle.

Esimerkiksi saksalaisille luovutetut turvasäilövankien ja sotavankien nimet saattavat hyvinkin löytyä jostakin saksalaisesta tai kansainvälisen Punaisen Ristin arkistosta. NKVD:n arkistossa Venäjällä on kiinni saatujen agenttien nimiä ja tietoja Neuvostoliittoon luovutettujen rangaistuksista ja muista kohtaloista.”

Romahtaako rintama? -tutkimuksessaan (2007), sivuilla 136 ja 316, Ylikangas toteaa johtopäätöksinään muun muassa seuraavaa:

“Aivan oleellinen on kuitenkin kysymys siitä, miksi ankarampia rangaistuksia tavalla tai toisella koskevat asiakirjat käskettiin polttaa. Minkä vuoksi niiden ei sallittu jäädä arkistoihin? Vastaus voi olla vain yhdenlainen. Päämajassa päätettiin jo tuolloin säilyttää harkintavalta siihen nähden, mitä annettaisiin julkisuudelle tiedoksi, mitä ei. Salailun juuret ulottuvat näin yhtä kauaksi kuin ankarien rangaistusten käyttökin”.

“Karkureita ja kieltäytyjiä ammuttiin todistettavasti muuallakin kuin Huhtiniemessä, ammuttiin yksittäin ja ryhmissä, rintamalla ja rintaman takana ilman, että kaikista ammutuista tehtiin tai ainakin jätettiin totuudenmukaista merkintää virallisiin lähteisiin. Salailu ulottui nimenomaisesti muihin kuin kenttäoikeuksien tuomioilla teloitettuihin. Suoraan ammuttujen nimiä ei pääsäännön mukaan tiedotettu päiväkäskyin joukoille saati sitten, että niistä olisi raportoitu oikeusministeriölle."

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
Andalusia

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Jarmo Niemiselle ja Ilmo Kekkoselle

Jarmo Nieminen kirjoitti:Niitäsunnäitä varmaan tietää kuka tuon "yllätyslöydön" teki ja miten siitä tehtiin sensaatio. Se toki ei ole sensaatio, että allekirjoittanut toi sen nettisivuille ihmeteltäväksi.
Itse asiassa en aivan tarkkaan tiedä tuon asian vaiheita, joten voisitko valottaa asian sitä puolta.

Tämä versio on kyllä tiedossa:

http://jokisipila.blogspot.com/2006/10/ ... sksky.html


Jos vielä laittaisit, vaikka vain parikin, niistä monista "kohukäskyn" lopussa olevan jakelulistan vastaanottopään saamista sanomista vastaavanlaisena kopiona esille. Sillä olisi jo todistusarvoa käskyn väitetyn retusoinninkin suhteen! Eipä ole sellaisia näkynyt.

Jokainen huomaa kyllä tuon saman asian minkä jo totesinkin:
Kukahan oikein muutti tuon käskyn sanamuotoa? Jos zoomaat kuvaa enemmän, niin huomaat, ettei käskypaperiin tehtyjä korjauksia ole tehtykään samalla kynällä ja musteen jälkikin on eri sävyistä allekirjoituksessa ja korjauksissa.
Mikä tuosta havainnosta tekee niin "kiivaasti" puolustettavan, että tällaisia "säkkipäässä nyrkkeilykehässä" sananmuotoja aletaan heittelemään?

Sana keskustelu saa oudon sävyn, jos pelkän havainnon esittäminen johtaa esittäjän nimen vaatimiseen julki. Tulee väistämättä mieleen "neukkumeininki", sillä sielläkin tiettävästi haluttiin aina nimet esiin... jopa huhuillekin, yleensä saatiin kanssa!

En kyllä ymmärrä kuinka juuri Sinä koet "epätasapainoa" tämän teksti -havainnon takia! Olisiko parempi niin, jos arvon herrat saisivat oikein nimeltä mainiten syytellä valehtelijaksi, kuten näyttää käyneen tämän herra Pelhon kohdalla?
Kirjoittaja Jarmo Nieminen » 24.12.11 17:00

Joulun riemuksi Pelho lähtee taas valheen tielle.


Nyt näyttää olevan muotia nimettömyyden poistaminen keskusteluista. Edistääkö tämä avointa keskustelua ja havaintojen tekoa? Sillä saralla Jarmon edustama puolue tuntuu kulkevan etujoukossa. Kaikki muistavat Lex Nokiana tunnetun lain ajamisen Sasin toimesta.
Olen muuten sitä mieltä, että tässäkin foorumissa olisi syytä esiintyä oikealla nimellä. Nimittäin keskustelu on epätasapainosta kasvollisten asiastaan vastaavien henkilöiden ja kasvottomien huutelijoiden kesken. Vähän sama kuin olisi säkkipäässä nyrkkeilykehässä. Suomi24:n on oikein hyvä huutelufoorumi sitä haluaville.

Jarmo Nieminen
Tietokirjailija
Helsinki

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Jarmo Niemiselle ja Ilmo Kekkoselle

Niitä sun näitä kirjoitti:Itse asiassa en aivan tarkkaan tiedä tuon asian vaiheita, joten voisitko valottaa asian sitä puolta.


"Tuon asiakirjan perusteella tutkija Juhani Tasihin löysi sota-arkistosta 20.6.1944 päivätyn kenraali Erik Heinrichsin allekirjoittaman päiväkäskyn, ... Asiakrija julkaistiin Seura-lehden erikoisnumerossa 27.10.2006."
Mm. http://jormauski.vuodatus.net/blog/category/Yleinen

Niitä sun näitä kirjoitti: Jos vielä laittaisit, vaikka vain parikin, niistä monista "kohukäskyn" lopussa olevan jakelulistan vastaanottopään saamista sanomista vastaavanlaisena kopiona esille. Sillä olisi jo todistusarvoa käskyn väitetyn retusoinninkin suhteen! Eipä ole sellaisia näkynyt.


Sotilaskarkurien käsittely (II AK 29.6.44)
Posted on Helmikuu 24, 2009 by Jarmo Nieminen
http://www.jarmonieminen.fi/historia/?p=728


Ohessa on II armeijakunnan esikunnan 29.6.44 laatima käsky sotilaskarkurien käsittelystä. Käskyssä siteerataan pääesikunnan päällikön, kenraali Heinrichsin 19.6. lähettämää sähkettä (käskyä) karkurien käsittelystä. Em. 19.6. sähke on julkisuudessa usein esiintynyt nimellä “Heinrichsin tappokäsky”.

II armeijakunnan alajohtoportailleen laatima käsky on vastaanotettu muun muassa Päämajan Järjestelyosasto 2:ssa 2.7.44 vastaanottonumerolla 4944. Asiakirjaa säilytetään Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteessa Päämajan Järjestelyosasto 2:n arkistossa Tulonumerossa 17856, kansiossa 12.

Seuraavassa esitetty teksti on suora lainaus. Olen merkinnyt [hakasulkein] alkuperäisen tekstin mukaiset kohdat/poikkeamat.

***************************************************

II ARMEIJAKUNNAN ESIKUNTA 29.6.44.
Hallinnollinentsto 19 HIV/KL
N:o 1713/X/8 a
Asia: sotilaskarkurien
käsittely ____________________
_______Järj.2________
Viite: 1018:n sähke n:o 25/ Saapui__2.7.1944 _____
27.6.44 N:o ___4944/____/____
1. Kpk. 3438 ____________________

Tiedoitetaan tarkoin noudatettavaksi, että yleisesikunnan päällikkö on antanut seuraavan käskyn:

“Kaikki rintamalinjojen takana kiinnisaadut sotilaskarkurit, [myöskin] ne, jotka on sotilasviranomaisten toimenpiteestä passitettu vankiloihin, on viipymättä palautettava a.o. yhtymänsä [h]Henkilötäydennyskeskukseen taikka, ellei [h]Henkilötäydennyskeskus ole selvillä, HTK 1:n yhteydessä toimivalle elimelle. Täällä on PM:n käskyn No 735/Järj.2/sal./12.8.1941 mukaisesti karkurille selitettävä, että hän on tehnyt raskaan rikoksen sekä käskettävä häntä viipymättä palaamaan yksikköönsä. Mikäli karkuri tottelee käskyä, on häneen nähden meneteltävä niinkuin mainitussa käskyssä on määrätty. Jos karkuri sitävastoin kieltäytyy käskyä noudattamasta eikä ota toistetustakaan käskystä ojentuakseen, on hänet pakkokeinoin, tarpeen tullen ankarintakin aseellista pakkokeinoa käyttäen, palautettava järjestykseen. [kappaleväli] Henkilötäydennyskeskuksesta edellä mainituin tavoin joukko-osastoon palautetuista karkureista on ilmoitettava viipymättä valvovan sk.piirin esikunnalle. Aseellista pakkokeinoa käytettäessä henkensä menettäneistä on ilmoitettava heti yksikköihin 1018 ja 1134/10. Kpk.

Yleisesikunnan päällikkö
Jalkaväenkenraali ___E._HEINRICHS.”___



Tämän käskyn lisäksi on Päämaja antanut seuraavat täydentävät määräykset:

” 1) Myöskin ne HTK:en lähetetyt, jotka eivät ole käyneet sk.piireissä, on palautettava käskyssä mainituin tavoin joukko-osastoonsa. HTK:ssa on tällöin laadittava lyhyt raporttimainen pöytäkirja, josta kappale on toimitettava karkurin joukko-osastoon ja toinen valvovan sk.piirin esikuntaan.

2) Jos karkuri tavataan niin varhain, että on vaikeata todeta onko hän karannut vai eksynyt joukostaan, hänet saadaan kuulusteluitta palauttaa joukko-osastoonsa tai tarvittaessa perustettaviin kokoamispaikkoihin.

3) Yhtymän komentaja saa siirtää PM:n kirjelmässä n:o 735/Järj.2/sal./12.8.1941 hänelle määrätyn tehtävän muulle sopivalle upseerille.

4) Er.SPol.Os., joka huolehtii karkurien kuljettamisesta sk.piireistä HTK:iin, on pidettävä tietoisina HTK:ien sijaintipaikoista.

Käskystä:

Järjestelyosaston päällikkö
Eversti ________T. HAAKI.”____________

Edelläolevan johdosta käsken:

1. Kotialueelta HTK:een passitetut sotilaskarkurit on edelleen toimitettava 5.SPol.K:an tarpeellisen tutkimuksen toimittamista ja asian edelleen käsittelyä varten.

2. AK:n ja yhtymien toimesta pidätetyt sotilaskarkurit on saatettava 5.SPol.K:an tai HTK:on, joka passittaa ne edelleen 5.SPol.K:an mainitussa tarkoituksessa.

3. Mikäli karkuri tavataan niin varhain ja sellaisissa olosuhteissa, että on vaikeata todeta onko hän karannut vaiko eksynyt joukostaan, on hänet kuulusteluitta palautettava joukko-osastoonsa.

4. Karkureille on selvitettävä, paitsi rikoksen raskas laatu, myöskin se, että heidät, mikäli he eivät annettua käskyä noudata, palautetaan järjestykseen pakkokeinoin tarpeen tullen ankarintakin aseellista pakkokeinoa käyttäen.

5. Ilmoitukset aseellista pakkokeinoa käytettäessä henkensä menettäneistä on tehtävä virkateitse.

II AK:n komentaja
Kenraalimajuri___ merk. E._MÄKINEN_____

Esikuntapäällikkö vs.
Everstiluutnantti ____[allekirjoitus]_________
(Y.A. Järvinen)

Liitteenä:

Jäljennös PM:n
kirj. n:0 ?35/
Järj.2/sal./
12.8.1941.

Jakelu:

A + E +
HTK 8:n päällikkö
5.SPol.K:n päällikkö
Rj.P 5 2kpl.
Hall.tsto/II AKE
PM:n Järj.2
PM:n Kom.7
Varalla 2 kpl.

***************************************************

Yhteenvetoa

Käsky on selkeä ohje armeijakunnan alaisille joukoille menettelytavoiksi sotilaskarkurien suhteen. Ohjeet ovat samansuuntaiset kuin Kannakselle taistelleiden IV:n ja III:n armeijakunnan antamat. Tosin II armeijakunnan käsky on selkeästi myöhemmin annettu kuin Kannaksen suunnassa annetut.

Tämäkin käsky osoittaa – kuin myös III ja IV armeijakunnan ohjeistus sekä myöhemmin julkaisemani Kotijoukkojen ja Merivoimien antamat tarkentavat käskyt – , että Heinrichsin käsky ei ollut kaikilta osin ymmärrettävä.

Tässä yhteydessä annettu II armeijakunnan käsky määritteli uutena piirteenä myös suoraan kuulusteluitta palautettavat. Tosin saman suuntainen määräys oli annettu jo viikkoa aikaisemmin IV armeijakunnan alueella Viipurin länsipuolella ainakin 20.Prikaatissa.

II armeijakunnan komentajan antama ohje alaisilleen oli yksiselitteisen selkeä voimakeinojen käytöstä ja mahdollisten ampumisten ilmoitusmenettelystä.

Lopuksi vielä toteaisin, että käsky oli täysin julkinen käsky. Ja totean, että edellä esittämäni käsky myös osoittaa, että Heinrichsin yliviivaamat kohdat käskyluonnoksesta, olivat todellakin ohjeita viestittäjälle sähkösanoman viestitystä varten. Tämä menettely ei ollut mitenkään poikkeavaa, vaan tekstiluonnoksen uudelleen muokkaamista konekirjoittajan puhtaaksikirjoittaman version jälkeen. Näin oikoluettu versio toimitettiin viestittäjälle sanomakeskukseen viestitettäväksi.

Ohessa on vielä koosteena Heinrichsin laatimat muutokset:

Korjaus 1: Ylipäällikkö on käskenyt, että Kaikki …
Korjaus 2: … HTK 1:een. … HTK 1:nyhteydessä toimivalle elimelle.
Korjaus 3:… heti yksiköön 1018/10. Kpk. … heti yksikköön 1018 ja 1134/Kpk.
Korjaus 4: Jakeluun lisättiin – PM:n Kom.7.

Niitä sun näitä kirjoitti: Nyt näyttää olevan muotia nimettömyyden poistaminen keskusteluista. Edistääkö tämä avointa keskustelua ja havaintojen tekoa? Sillä saralla Jarmon edustama puolue tuntuu kulkevan etujoukossa. Kaikki muistavat Lex Nokiana tunnetun lain ajamisen Sasin toimesta.
Sen verran monta vuotta olen seurannut Jamppa-juttuja, että minulla on näyttöä aivan riittävästi aiheesta. No on siitä jotain hyvääkin ollut, enää ei hätkäytä. Toivonkin, että tämäkin foorumi muuttuisi oikeiden ihmisten foorumiksi. Suomi24 on heikomman itsetunnon omaavien keskustelua varten. Vähintä mitä pitäisi tehdä, olisi hankkia tänekin nettihenkkarit, niin aliashemmot ainakin hieman vähenisivät.

Olen vaatinut nimellä kirjoittamista useamman vuoden ajan, eli nyt ei tarvitse siksi kenenkään peljästyä.

Mitä taas Sasiin tulee, niin sillä ei ole mitään tekemistä minun kanssa. Minä vastaan omista sanomisistani.


Jarmo Nieminen
Tietokirjailija
Helsinki

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Jarmo Niemiselle ja Ilmo Kekkoselle

Jarmo Nieminen kirjoitti:"Tuon asiakirjan perusteella tutkija Juhani Tasihin löysi sota-arkistosta 20.6.1944 päivätyn kenraali Erik Heinrichsin allekirjoittaman päiväkäskyn


Tässä kirjassa se oli jo 1996, mutta ilman valokuvaa.
Monet tutkijat näytti olevan pahasti myöhässä "löytöineen", sillä tässä Viipurin viimeinen poliisipäällikkö -kirjassa on JO VUONNA 1996, sivuilla 328-329, sanasta sanaan tuo samainen "sensaatiokäsky".

Vuorikoski Anneli Viipurin viimeinen poliisipäällikkö
Karisto, 1996, 367 s., 1.painos
ISBN 951-23-3599-9


Niitä sun näitä kirjoitti: Jos vielä laittaisit, vaikka vain parikin, niistä monista "kohukäskyn" lopussa olevan jakelulistan vastaanottopään saamista sanomista vastaavanlaisena kopiona esille. Sillä olisi jo todistusarvoa käskyn väitetyn retusoinninkin suhteen! Eipä ole sellaisia näkynyt.


Tämä on tuttu juttu, MUTTA EI OLE VALOKOPIO!
Sotilaskarkurien käsittely (II AK 29.6.44)
Posted on Helmikuu 24, 2009 by Jarmo Nieminen
http://www.jarmonieminen.fi/historia/?p=728
Meinaatko, että on väärä aihe ja VÄÄRÄT ihmiset? Mistä se keskustelu sitten käynnistyisi? Taitaakin olla vain niin, että monet jo oikeasti toivoo hiljaisuuden palaamista ikävien asioiden ylle, eli viime sotien vähemmän kunniakkaiden asioiden puimiseen. Kuitenkin aiheesta kirjoitettujen kirjojen ja juttujen myötä on monen sadan ammutun miehen ja naisenkin viimeinen kohtalo selvinnyt heidän omaisilleen niin Suomessa kuin Venäjälläkin. Ilman tuota kohua ei satojen syystä tai toisesta tapettujen ihmisten nimiä olisi ikinä listattu kirjoihin ja kansiin tuossa laajuudessa. Sekö armeijan kapiaisia suututtaa?


Suomi 24:lle se Jarmokin jo lopussaan ilmaantui!

http://keskustelu.suomi24.fi/node/6916588

http://www.jarmonieminen.fi 4.3.2009 11:19

Sensurointi ja rajoittaminen tuntuu olevan kovin lähellä tutkijan sydäntä?


Nieminen haluaa jo sensuuria
apuun! 22.2.2009 21:43

http://keskustelu.suomi24.fi/node/6881639

Poliitikko siis kaipailee sensuuria apuun?
Mitä muuta voisikaan odottaa "virallisen totuuden" mieheltä!

http://www.jarmonieminen.fi/historia/

"Julkisuuslaki kaipaa jo nyt pikaista uudistamista. Lakia uusittaessa nämä viestiketjut käyvätkin hyvin esimerkeiksi siitä, millainen viestintä ei ole tervettä, eikä kenenkään etu."

Sen verran monta vuotta olen seurannut Jamppa-juttuja, että minulla on näyttöä aivan riittävästi aiheesta. No on siitä jotain hyvääkin ollut, enää ei hätkäytä. Toivonkin, että tämäkin foorumi muuttuisi oikeiden ihmisten foorumiksi. Suomi24 on heikomman itsetunnon omaavien keskustelua varten. Vähintä mitä pitäisi tehdä, olisi hankkia tänekin nettihenkkarit, niin aliashemmot ainakin hieman vähenisivät.

Olen vaatinut nimellä kirjoittamista useamman vuoden ajan, eli nyt ei tarvitse siksi kenenkään peljästyä.

Jarmo Nieminen
Tietokirjailija
Helsinki
---

Viimeksi luin Väinö P. Karppisen omakustannekirjaa nimeltää Desanttimäki. Siinä kerrottiin Ylikiimingissä kesällä v. 1942 ammutuista kolmesta venäläisestä nimettömästä desantista. Eräästä toisesta kirjasta löysin heille nimetkin. Silleen ne asiat selviää, ajan myötä ja tutkien asioita. Pitäisiköhän soittaa Karppiselle nuo henkilötiedot? Hän on tietääkseni virkku ukko vieläkin ja saattaa ottaa uusintapainoksen kirjastaan sopivan syyn myötä! Itselläni on toki 2 eri versiota ko. kirjasesta.

Sama juttu ilman isoja karttaliitteitä ja tilannepiirroksia, löytyy muistelmateoksesta Pohjan pojista Pohjan miehiksi.

Pohjan pojista Pohjan miehiksi: sotilaspoikatoimintaa Oulun suojeluskuntapiirissä
Kirjailijat Pentti Kaukonen, Heikki Miettunen, Pentti Siurua, Oulunseudun sotilaspoikien perinnekilta
Kustantaja Oulunseudun sotilaspoikien perinnekilta, 2001
ISBN 9529139780, 9789529139781
Pituus 320 sivua

http://tammenlehva.fi.test.mediatraffic ... php?id=470

Karppinen Väinö P. Desanttimäki - Ylikiimingissä kesällä v. 1942
Omakustanne, 1997, 59 s.
Viimeksi muokannut Niitä sun näitä, 26.12.11 11:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Niitäsunnäitä haluaa näemmä siirtää Suomi24:n kunnialoukkausjutut tähän foorumiin. Selvä juttu!

Jotenkin muuten tuntuukin hänen tarinat tutuilta johdantomuotoiluja myöten.

Ja jos em. kommentaattorille ei minun tekstini kelpaa, niin suosittelen asiointia Kansallisarkiston Rauhankadun toimipisteessä.

"Sensurointi ja rajoittaminen tuntuu olevan kovin lähellä tutkijan sydäntä?"

- Minun sydäntäni lähellä ovat nimettömien ihmisten julkisuudessa tekemät puukotukset. Tässä olen puukotettujen puolella. Ja todella toivon, että kyseinen menettelytapa ei leviäsi tähän foorumiin.

Jarmo Nieminen
Tietokirjailija
Helsinki

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Veikko Palvo kirjoitti:
laitman kirjoitti:
Eli Lapin Ryhmän pika-oikeus istui illalla 15.2.1940 Rovaniemellä. Oikeus käsitteli neljän desantin tapausta ja klo 23.50 se tuomitsi kuolemaan ( SRL 67 § 2.mom ) neljä vakoilijaa. Juho Salminen, Heikki Sergejeff, Mehvo Langujeff ja Juho Vasiljeff teloitettiin 16.2.1940 klo 7.25 sorakuopassa Rovaniemellä. Täydennysprikaatin VIII pataljoonan teloitusjoukkue pani tuomiot täytäntöön.

SNSeura pystytti 1972 mm. Kärsämäellekin muistomerkin tähtineen ja kyrillisin kirjaimin
14:sta vakoilusta teloitetun muistoksi:
S.Kaatonen, I.Pyykönen, O.Sarvi, R.Vanhanen, E.Gåsström, B.Lang, U.Petterson,
M.I.Kirs, K.V.Aseev, V.V.Bogdan, I.P.Gerasimenko, V.D.Ozerov, A.T.Paramonov,
I.N.Ustinov
Teloitettiin 14.2.1942 ja haudaksi räjäytettiin kuoppa.

Veikko Palvo
J.Rislakin ym. lisäksi lähdet.: Antero Tammisto, Suomalaiset sotamuistomerkit 1998
Nimimerkille "Niitäsunnäitä":

Näyttäisiväthän nuo laskuvarjodesanttienkin teloitukset olevan dokumentoituja ja muistomerkkejäkin heille on pystytetty, ei tarvitse ottaa Desanttimäestä uusintapainoksia.
Ylikiimingin Desanttivitikon muistokivi paljastettiin 20.9.1992 ja
Ylikiimingin Desanttimäen muistokivi 20.9.1992 Mäkikankaalle. ns. Desanttimäellä oli
vakoilijoiden radiotukikohta. Kolme desanttia, joista yksi oli nainen olivat Neuvostoliittoon ennen sotaa siirtyneitä ja he saivat surmansa ilmavalvonnan hälyttämien sotilaiden kanssa käydyssä tulitaistelussa. Haudattiin Jäälin hautausmaan ulkopuolelle ja siirrettiin Oulun hautausmaalle desanttien ja maanpettureiden yhteishautaan.

Ja
jos ja kun halutaan selvitellä vakoilijoiden teloituksia, ne eivät kuulu tämän keskustelun aihepiiriin.

Tulisikohan noille vakoilijateloituksille avata oma keskustelunsa?

Veikko Palvo

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Oulun hautausmaalla olevassa muistokivessä, siellä alimpana, puhutaan täysin valheellisesti näistä "suomalaisten teloittamista" neuvostoliittolaisista, jotka siis lepää siinä nimettöminä haudassaan. Siksi laajensin omaperäisesti Ylikiimingin kiinniottovaiheessa ammuttuihin desantteihin, koska kyseessähän näyttäisi olevan "dokumentoimaton teloitus", siis aivan keskusteluketjun mukaisesti!

Netissä ei sentään aivan kaikkea kerrota. Oikeastihan nämä 3 kuolivat kiinniottovaiheen ammuskelussa, Yksi heistä kuoli omasta käsikranaatistaan, joka vei heittäjältään koko pään.

Et ehkä tunne tapausta riittävän tarkasti, mutta kuten kerroin niin heidän 2:n nimi näyttäisi selvinneen eräästä kirjasta.
Veikko Palvo kirjoitti:Nimimerkille "Niitäsunnäitä":

Näyttäisiväthän nuo laskuvarjodesanttienkin teloitukset olevan dokumentoituja ja muistomerkkejäkin heille on pystytetty, ei tarvitse ottaa Desanttimäestä uusintapainoksia.
Ylikiimingin Desanttivitikon muistokivi paljastettiin 20.9.1992 ja
Ylikiimingin Desanttimäen muistokivi 20.9.1992 Mäkikankaalle. ns. Desanttimäellä oli
vakoilijoiden radiotukikohta. Kolme desanttia, joista yksi oli nainen olivat Neuvostoliittoon ennen sotaa siirtyneitä ja he saivat surmansa ilmavalvonnan hälyttämien sotilaiden kanssa käydyssä tulitaistelussa. Haudattiin Jäälin hautausmaan ulkopuolelle ja siirrettiin Oulun hautausmaalle desanttien ja maanpettureiden yhteishautaan.

Ja
jos ja kun halutaan selvitellä vakoilijoiden teloituksia, ne eivät kuulu tämän keskustelun aihepiiriin.

Tulisikohan noille vakoilijateloituksille avata oma keskustelunsa?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”