laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 22:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Jarmo Nieminen on oikeassa siinä, että joutuu odottamaan Sörnäisistä tulevia mappeja (mm T-sarja ) seuraavaan päivään. Eli pieni taka-askel. Mutta toisaalta mm Sk-sarja, Perus-sarja ym, ovat nyt paljon paremmin järjestettyjä ja niiden sisältöä pääsee katsomaan netistä.

Nuo Kainuun tapahtumat talvisodassa ovat todella dramaattisia. Oliko siinä tapahtunut sellaista, että yksi luutnantti ( tiedän nimen ) oli ilmoittanut olevansa yhden miehen sota-oikeus ja teloittanut yhden kommunistin? Näin on kerrottu ja on myöskin mainittu että mies nimeltä Oskari Tapio teloitettiin, vaikka asiakirjoja ei ole löytynyt.

Laitman

heehak
Viestit: 124
Liittynyt: 06.03.08 11:25

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

[quote="Jarmo Nieminen" Lähde on sama. Ja minun tapoihin kuuluu antaa kunnia sille, kelle se kuuluu. Kuten en kirjoittanut, että suomalaiset olisivat löytäneet Polviselän vainajat. Toki kirjoitin pidempään versioon aluksi koko tarinan. Kirjaan tuli merkilleen tasan sen verran, mitä siihen mahtui. Teksti on siltäkin osin kohdallaan.

Arvostan venäläisten ja suomalaisten etsintäryhmien tekemää työtä suuresti, kuin myös heehakin parjaaman yhdistyksen ja sen asiamiehen työtä. Häneltä sain kayttööni kaiken heillä olevan tiedon. Em. lähteetkin. Pitääkin lähettää vielä kiitoskirje.[/quote]

Niinpä, eihän se mitään jos jättää oleellista tietoa pois.

Sotavainajayhdistys ei todellakaan ole toiminut ansiokkaasti 20 vuotta. Opetusministeriön ja Sotavainajayhdistyksen toiminta-ajan voitte tarkistaa sen julkaisusta "Sotavainajia rajan takaa".

Pekka Pitkäsen (ent. Puolustusministeriön lainsäädäntöjohtaja) kommentti Sotavainaja-asiain neuvottelukunnan kokouksessa:"Vieläkö niitä etsintöjä jatketaan, vaikka ne on jo monta kertaa päätetty lopettaa!" Toiminta on arvokasta, muttei sentään tarvitse antaa virheellistä informaatiota.

En kyllä ihmettele, ettei Jarmo Nieminen näe mitään kritisoitavaa yhdistyksen toiminnassa eikä käytä muita lähteitä tarkistaakseen tietojaan, kun yhdistyksen toiminnan pääasiallinen rahoittaja on puolustusministeriö.

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti:Jarmo Nieminen on oikeassa siinä, että joutuu odottamaan Sörnäisistä tulevia mappeja (mm T-sarja ) seuraavaan päivään. Eli pieni taka-askel. Mutta toisaalta mm Sk-sarja, Perus-sarja ym, ovat nyt paljon paremmin järjestettyjä ja niiden sisältöä pääsee katsomaan netistä.

Nuo Kainuun tapahtumat talvisodassa ovat todella dramaattisia. Oliko siinä tapahtunut sellaista, että yksi luutnantti ( tiedän nimen ) oli ilmoittanut olevansa yhden miehen sota-oikeus ja teloittanut yhden kommunistin? Näin on kerrottu ja on myöskin mainittu että mies nimeltä Oskari Tapio teloitettiin, vaikka asiakirjoja ei ole löytynyt.

Laitman
viewtopic.php?t=1152

Siinä linkki aiheesta aiemmin käytyyn keskusteluun.

Mutta lyhyesti sanottuna kyse oli siitä, että suomussalmelaisista koottu kansanarmeijan tiedustelupartio värväsi/pakotti Oskari Tapion oppaakseen Suomussalmen kirkonkylän alueelle suuntautuvalle partiomatkalle. Törmäsivät suomalaisiin joukkoihin, kävivät tulitaistelun ja Tapio jäi suomalaisten vangiksi. Kuulusteltiin paikalla ja ammuttiin "tympeän oloisena tyyppinä". Muistaakseni tuosta keskustelusäikeestä löytyy lähteet. Jos ei ja kaipaat, niin pyydä tarkempia tietoja.

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

heehak kirjoitti:
Niinpä, eihän se mitään jos jättää oleellista tietoa pois.
Jahas, heehak, mikähännytliekään kasvoton veistelijä, ei nyt kykene ymmärtämään luettua. Kerroin, että kirjoittajalla oli käytössä kyseinen lähde, niin kuin oli kymmeniä muitakin lähteitä kirjassa, jota ei viitteistetty.

Totean myös, että jos heehak alkaa arvostelemaan kolmatta osapuolta, niin on myös syytä kertoa lukijoille, että mikä on huonosti. Vai onko kyseessä vain perinteinen kevyen sarjan puskasta heehakoija.

Jarmo Nieminen
Tietokirjailija
Helsinki

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti:Mutta toisaalta mm Sk-sarja, Perus-sarja ym, ovat nyt paljon paremmin järjestettyjä ja niiden sisältöä pääsee katsomaan netistä.
En sanoisi, että ovat paremmin järjestetty, voin olla väärässä, mutta minusta ao. asiakirjat ovat paremminkin paremmin ojennettuja ja oiottuja sekä saatettu samanlaisten kansioiden sisälle. Sama kuuden sääntö pätee kaikkeen, mitä roudataan Sörnäisistä käsin. Tai sitten minulla on ollut huonoa tsäkää, kun olen tutkinut vuoden 1918-1924 sotilasasiakirjoja. Se pitää paikkansa, että nyt voi luetteloita katsoa netistä, mutta niin pystyi sen tekemään aiemminkin lähetysilmoituksista ja niistä jopa löytyi nopeammin asiat, kun nyt klikkaamalla kaikki mahdolliset kirjeistölinkit auki ja katsomalla, että oliskohan tuon ja tuon takana ehkä sitä, mistä haluaisin tietoa. Toki voi olla, että en vaan osaa toimia oikein.

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Kukaan ei torju uusia lähteitä

laitman kirjoitti:Koska teen näitä tutkimuksia omalla ajalla ja omalla kustannuksella, ne etenevät hitaasti. Mutta, päivitetään vähän näitä lukuja. Virallinen sotahistoria sanoo, että talvisodan pikaoikeustuomioita oli 18 kpl.

Todellisuudessa niitä on ollut varmuudella 24 kpl, todennäköisesti 27, luultavasti enemmän. Eli P-SR/RajaE 14 kpl ( Perus 5682/11 ) Lapin ryhmä ainakin 4 (Perus 1641/4, Perus 3976/6 ). Muut ovat sitten "Teloitettu totuus" kirjassa mainittuja, paitsi yksi todennäköinen 3:n tapaus ( T 13575/20 ).

En tiedä mitä Kari Selén on sanatarkasti sanonut Kulomaan väitöstilaisuudessa, mutta median mukaan suunnilleen näin "tässä on sitten lopullinen totuus, faktoihin ja lukuihin ei ole enää mitään lisättävää." Eli "sotilaskäskyteitse" kerrotaan, että tässä ovat lopulliset luvut, niihin ei saa koskea. Mauno Jokipii on todennut, että tämä "sotilaskäskytyyli" sopii tavattoman huonosti historiantutkimukseen, jossa ei koskaan ole lopullista totuutta eikä lopullisia lukuja. Se elää koko ajan ja muuttuu kun uusia tietoja löytyy. Tarvitaan nöyryyttä ja pitää olla avoin ja hyväksyä uusia lähteitä ja todistajia.

Ollaanko foorumissa samaa mieltä kuin minä, että kun Jatkosodan historia 6 päivitetään olisi tarpeen muuttaa näitä "lopullisia" lukuja ja sanoa vielä, että ainakin 24 tuomiota?

Laitman
Sikäli kun Selén on noin sanonut, on se tietysti hieman rohkea lausunto historioitsijalta, sillä lopullista totuuttahan ei kovin helposti ole mistään asiasta löydettävissä. Toisaalta, jos ajatellaan Kulomaan väitöskirjan aihetta, eli sotilaskarkuruutta 1941-44, niin niihin faktoihin ja lukuihin ei toistaiseksi ole tullut kovin paljon lisättävää. S. Laitmanin löytämät pikaoikeusjutut ovat Kulomaan tutkimuksen rajauksen ulkopuolella sekä aiheeltaan että ajankohdaltaan. Sen sijaan Jukka Lindstedtin väitöskirjan tutkimusteeman suhteen ne tuovat uutta tietoa.

On myös paikallaan huomata, että sen paremmin Kulomaa kuin Lindstedtkään eivät koskaan ole suhtautuneet torjuvasti uusiin lähteisiin tai todistajiin. He ja monet tällä forumilla keskusteluja käyneet ovat ainoastaan edellyttäneet asiallista näyttöä erilaisten väitteiden tueksi. Kun esimerkiksi Huhtiniemen teloituksia (RIP) perustellaan muistelukertomuksella, jossa sotilaita kuljettanut kuorma-auto palaa hetken kuluttua tyhjänä takaisin, ei tarvita tippaakaan nöyryyttä tämänkaltaisten selitysten deletoimisessa.

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Laitmanille ja dos. evp. Kari Selenille

Helsingin yliopiston asianomainen tiedekuntaneuvosto valitse vuonna 1995 dosentti Kari Selenin Jukka Kulomaan väitöstutkimuksen virkavastuiseksi vastaväittäjäksi kansainvälisen perinteen mukaisesti julkisessa, yleisölle vapaassa, väitöstilaisuudessa.

Itse olen osallistunut akateemisiin, eri yliopistoissa järjestettyihin, väitostilaisuuksiin, aikoinaan työni takia, ja muutoinkin, varsin ahkerasti. Matkan varrella on tullut nähtyä monenlaisia väitöstilaisuuksien järjestelyjä, itse tilaisuuksia ja vastaväittäjiä sekä tietysti yleisöä.

14. huhtikuuta 2000 tarkastettiin Kuopion yliopistossa julkisessa väitöstilaisuudessa erikoislääkäri Simo Siitosen väitöstutkimus ilmavoimiemme sotilaslentäjien kiihtyvyysaltistuksista. Osallistuin väitöstilaisuuteen ja sain Siitoselta muistoksi signeeratun, valtion kustantaman väitöskirjan.

Siitonen tutki mm. Ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjissä vuonna 1996 käyttöön otettuja parannettuja lentäjien G-suojausvarusteita ja sitä, miten ilman G-suojausta rentona oleva lentäjä kesti kiihtyvyysaltistukset vanhemmissa ilmavoimiemme hävittäjissä (Draken, MiG-21, Mig 21-bis ja Hawk).

Siitosen väitöstilaisuuden 14.4.2000 järjestelyihin liittyy erikoinen tapahtuma.

Armeijan puolelta oli sotilaskäskytetty Siitosen julkisen väitöstilaisuuden järjestelyä toiselle valtion viranomaislle eli Kuopion yliopistolle niin, ettei julkiseen Kuopion yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan järjestämään väitöstilaisuuteen päästettäisi yleisöä lainkaan.

Armeijan edustajan mukaan yleisön päästäminen julkiseen väitöstilaisuuteen oli sotilasteknisten seikkojen perusteella kiellettyä!

Ilmeiseisesti se, mitä kirjoitat dosentti Kari Selenin toiminnasta ja lausumista Jukka Kulomaan väitöstilaisuudessa, on totta.

Kertomasi Selenin lausuma kuvaa sitä historian tositapahtumia ja tutkimusta tuhoavaa, isänmaallisuuden kaapuun verhottua sotahistoriamme näennäistutkimusperinnettä, jonka mukaisesti Suomen tai Saksan sotahistoriaan ei voi kuulua historiantulkintaa vaan ainoastaan yksi, Suomen tai natsi-Saksan armeijan johdon, aikoinaan käskyttämä ja määrittämä "lopullinen totuus" asianosaisten vaikenisvaloineen.

Olisi hyvä, jos voisit täsmentää Selenin lausumaa vaikka sillä, miten Selenin "lopullinen totuusilmoitus" uutisoitiin esimerkiksi Hesarissa?

Kari Selenin tulisi julkisesti kertoa asiasta Agricolassa.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
Andalusia

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 22:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

En muista tarkkaan, missä lehdessä näin ne sanat. Olisiko ollut Hbl:ssa? Joka tapauksessa taisin vähän suuttua kun ne jäivät niin hyvin muistiin. Mitään lisättävää ei ollut! Selénin mielestä. Samaan tyyliin kirjoitti Risto Lindstedt SK:ssa.

Kulomaa ja Lindstedt eivät ole muutenkaan toimineet kovin tyylikkäästi. Varsinkin jos tutkii asioita yhteiskunnan rahoituksella! Kun on ilmennyt uusia todistajia, ne on torjuttu puhumalla ylimielisesti "lumimieshavainnoista"! Tällä tavalla tehdään selväksi, että mitään uusia tietoja ei kaivata.

Laitman

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 22:08

Joukkokieltäytymiset.

Täytyy heti lisätä vähän. Selailin Kulomaan kirjaa ja otsikon mukaan hän käsitteli vuosina 1941-44 ilmenneet karkuritapaukset ja antaa myöskin tilaa joukkokieltäytymisille. Onko tämä kirja tulkittava niin, että hän ei puhu ollenkaan talvisodasta, vaikka sivulla 32 tulee lyhyt selostus talvisodan karkuritapauksista.Olen nyt kerännyt tietoja talvisodan sankarivainajista ja silloin nämä asiat tulevat niin kuin kylkiäisenä mukaan kuvaan. Talvisodasta syntyy heti monimutkaisempi kuva. Näitä karkuritapauksia on ollut huomattavasti enemmän, vaikka tuomioita ei ole jaettu kovin paljon, erinäisistä syistä.

Mutta talvisodassa tapahtui myöskin näitä joukkokieltäytymisiä. Ilomantsin suunnalla tapahtui joukkokieltäytyminen vuodenvaihteessa 1939-40 ( Perus 1731/2). Perustelut olivat aika erikoiset. Eversti Ekholm suunnitteli retkeä rajan toiselle puolelle ja osa miehistä katsoi että he eivät mene rajan yli, siihen sopii paremmin suojeluskuntalaiset.

Näitä tapauksia on siis ollut jo talvisodassa.

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Joukkokieltäytymiset.

laitman kirjoitti:Onko tämä kirja tulkittava niin, että hän ei puhu ollenkaan talvisodasta, vaikka sivulla 32 tulee lyhyt selostus talvisodan karkuritapauksista.


Tulkintasi on aivan oikea: "Tarkastelu päätettiin rajata jatkosotaan". Kulomaa 1995, 19.

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti:Kulomaa ja Lindstedt eivät ole muutenkaan toimineet kovin tyylikkäästi. Varsinkin jos tutkii asioita yhteiskunnan rahoituksella! Kun on ilmennyt uusia todistajia, ne on torjuttu puhumalla ylimielisesti "lumimieshavainnoista"!
"Lumimieshavainnoista", tai itse asiassa tarkemmin "Himalajan lumimiehestä" puhui aikoinaan Kulomaa. Tämä liittyi keskusteluun Lappeenrannassa väitetysti toimineesta salaisesta kenttäoikeudessa (RIP), jonka olemassa olon tueksi esitettiin enemmän kysymyksiä (esim. missä on 7.Spol.K:n sotapäiväkirja?) kuin vakavasti otettavia todisteita. Eräät henkilöt, mm. Sune Sahlstedt, näkivät aikoinaan paljon vaivaa todistaakseen tällaisen kenttäoikeuden toimineen Lappeenrannassa. Tässä suhteessa on tietysti ymmärrettävää, että lumimiesvertaus kaivertaa vieläkin mieliä. Huhtiniemen surutyö olisi kuitenkin nyt jo saatava päätökseen. Huomio kannattaisi siirtää uusiin, tutkimattomiin teemoihin. Esimerkiksi sotilaskarkuruus ja kieltäytymiset talvisodassa olisivat mielenkiintoisia uusia tutkimuskohteita.
laitman kirjoitti:Tällä tavalla tehdään selväksi, että mitään uusia tietoja ei kaivata.
Laitman
Tämä väite ei pidä paikkaansa. On eri asia suhtautua kriittisesti erilaisten väitteiden tueksi esitettyihin perusteluihin kuin kieltäytyä ottamasta vastaan uusia tietoja.

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Joukkokieltäytymiset.

laitman kirjoitti:Selailin Kulomaan kirjaa ja otsikon mukaan hän käsitteli vuosina 1941-44 ilmenneet karkuritapaukset ja antaa myöskin tilaa joukkokieltäytymisille. Onko tämä kirja tulkittava niin, että hän ei puhu ollenkaan talvisodasta, vaikka sivulla 32 tulee lyhyt selostus talvisodan karkuritapauksista. Näitä tapauksia on siis ollut jo talvisodassa.
Vilkaisitko kirjan kantta?
http://i1056.photobucket.com/albums/t36 ... /Kpy_k.jpg

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 22:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Kulomaa ja Lindstedt puhuivat nimenomaan ja epäasiallisen ylimielisesti "lumimieshavainnoista" kun yksi 4.D:n esikunnassa toiminut autonkuljettaja halusi kertoa neljän karkurin teloituksesta Lemillä elokuussa 1944. Ei Huhtiniemen yhteydessä niin kuin ylhäällä virheellisesti väitetään. Hän oli itse kuljettamassa sotatuomarin paikalle ja kertomus vaikuttaa uskottavalta monestakin syystä. Miehen kertomukset tehtävistään autonkuljettajana tässä esikunnassa pitivät paikkaansa kun ne vertailtiin Sota-arkiston tietoihin. Autojen hallipäiväkirja juuri tältä ajalta oli kadonnut, joten itse ajoa ei voitu vahvistaa.

Laitman

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 22:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Jatketaan vähän: Kun tulee vastaan uusia tietoja ja vihjeitä pitää suhtautua nöyrästi ja avomielisesti vaikka ne eivät vastaa virallista totuutta. Näin tekee esim Mossad, eli jokainen vihje on arvokas ja johtaa aina johonkin. Kun Mossad sai vihjeen Eichmannin uudesta nimestä ja olinpaikasta Argentiinassa vihjeessä oli paljon virheellisyyksiä ja olettamuksia. Mutta kokenut agentti havaitsi heti, että itse ydinkysymyksessä vihjeen antaja on oikeassa.

Albert Ravila halusi että tehdään tutkimus talvisodan karkuruudesta ja kieltäytymisistä. Tämä olisi paikallaan. Yksi ajatus iski kun luin tästä Ilomantsin joukkokieltäytymisestä tai "joukkoesiintymisestä", eli onko kukaan tutkinut silloisen sodanjohdon suhtautumista operaatioiden suorittamiseen rajan toisella puolella. Tässä Ilomantsin tapauksessa eversti Ekholm ( Raappanan käskystä ? ) ei asettunut itse tämän rajanylityksen taakse niin kuin hyvän komentajan tulee, vaan ilmoitti että sodanjohdon ratkaisuja ei saa kyseenalaistaa.

Olisi riittänyt jos miehille olisi sanottu "Suomeen on hyökätty ja kaikissa tilanteissa on täysin Haagin maasotaohjsäännön mukaista että mekin suoritamme operaatioita vihollisen alueella!"

Niin, mitä Päämaja ajatteli asioista? Pelättiinkö kielteisiä reaktioita ulkomailla jos tehdään näyttäviä operaatioita Neuvostoliiton alueella? Jos joku lähtee tätä tutkimaan pitäisi ensimmäiseksi lukea läpi Perus-3132:n 5,6 hyllymetriä.

Toinen tutkimisen arvoinen asia olisi suhtautuminen kuolleiden vihollisten hautaamiseen. Sekä talvi- että jatkosodan alussa annettiin erilaisia, ja keskenään ristiriitaisia ohjeita joukoille, rintamalla ja kotirintamalla. Joku pastori oli sitä mieltä, että kaikki kuolleet viholliset haudataan huomaamatta joukkohautoihin ja toinen halusi kristillistä hautausta. Käskyt ja ohjeet olivat todella kirjavia eikä aina tiedetty tarkoitetaanko nyt kaatuneita laillisia taistelijoita vai laittomia desantteja. Hangon rintamalla oli vuonna 1941 lähetetty kaatuneita vihollisia KEK:iin yhdessä omien kaatuneiden kanssa.

Tämä asian yhteydessä liikkuneet käsitykset ovat harmittaneet minua, mm siitä syystä, että kun kerroin minkälaisia käskyjä KE:n Sotavankitoimisto oli antanut ilmasuojelukomppanioille, niin silloin tuli Porvoon suunnalta kovasanaista palautetta: "Tuo ei ole totta, noin ei toimita, tuo on herjausta!"

Laitman

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti: Kulomaa ja Lindstedt puhuivat nimenomaan ja epäasiallisen ylimielisesti "lumimieshavainnoista" kun yksi 4.D:n esikunnassa toiminut autonkuljettaja halusi kertoa neljän karkurin teloituksesta Lemillä elokuussa 1944. Ei Huhtiniemen yhteydessä niin kuin ylhäällä virheellisesti väitetään.
Autonkuljettajan tarina liittyy Jukka Rislakin ja Sune Sahlstedtin Helsingin Sanomissa 24.9.1995 julkaistuun artikkeliin ”Neljä surmaa soramontulla. Uudet tiedot kertovat teloituksista Lappeenrannan seudulla 1944”. On totta, että artikkelissa ei mainita Huhtiniemeä, mutta tämä ei asiaa muuksi muuta. Kyse on ilmiöstä, joka sittemmin on tullut tunnetuksi ”Huhtiniemen mysteerinä” (RIP) tms. Artikkeli käsittelee aikaisemmin tuntemattomia väitettyjä teloituksia Lappeenrannan seudulla, ja myöhemmin varsin kuuluisaksi hahmoksi noussut sotatuomari Toivo Tapanainen mainitaan myös jutussa. Artikkelissa on useita Huhtiniemi-keskusteluissa tutuksi tulleita elementtejä vaikenemiskäskyineen ja arkistosta putsattuina asiakirjoineen.

Laitmanin tieto siitä, että Kulomaa ja Lindstedt olisivat puhuneet lumimiehestä Sahlstedtin artikkelissa mainittuun autonkuljettajaan liittyen, on hihasta vetäisty. Jukka Kulomaa on käyttänyt lumimiesvertausta Haik 1/1996 julkaistussa artikkelissa ”Kesän 1944 karkuriteloitukset huhujen ja asiakirjatietojen valossa”. Kulomaa kirjoittaa:
Ymmärrän hyvin, että on henkilöitä, joita kiehtoo uskoa vaikkapa Himalajan lumimieheen tai Lochnessin hirviöön. Monienhan kerrotaan vieläpä nähneenkin ne. Sille joka haluaa uskonsa pitää, se voidaan toki suoda. Historiantutkimuksessa joudutaan kuitenkin kestämättömiin tilanteisiin, jos mahdollisena totuutena täytyy hyväksyä kaikki se, mitä lähteet eivät muuten kuin vaikenemalla voi todistaa vääräksi.
Kulomaa käsittelee teloitushuhuja yleisellä tasolla kommentoimatta mitenkään Sahlstedtin artikkelia. Lindstedt puolestaan ei lumimiehistä eikä muista taruolennoista ole ainakaan julkisesti koskaan puhunut.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”