Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Göringin neuvoja Suomelle ennen talvisotaa

Marraskuun alussa 1939 Göring selitti Berliinissä suomalaisen Armfeldtin kautta, ettei
3½ miljoonainen kansa saa vastustaa suurvaltaa ja Armfelt kertoi 5.11 H:gissä Göringin terveisistä Erkolle ja 7.11 presidentti Kalliolle.
"Pres. Kallio päätti jättää Moskovan neuvotteluvaltuuskunnan ohjeet ennalleen"
Ja
24.11 prof. Bernhard Vuolle tapasi Göringin, joka selitti etteivät Neuvostoliiton vaatimukset olleet järin suuria ja kehotti välttämään sotaa Venäjän kanssa, sillä suomalaiset häviäisivät sodan koska eivät saisi mistään apua."
Ja "Göring kertoi syksyllä 1939 kutsuneensa kaksi kertaa Mannerheimin ´metsästysmatkalle´, jotta he voisivat keskustella politiikasta, mutta Mannerheim oli asettunut täysin välinpitämättömälle kannalle."
( Ohto Manninen ja Raimo Salokangas, Eljas Erkko, wsoy 2009, s. 282 - 283. )
Ja
"Jälkeenpäin Göring ottikin venäläisten kanssa keskustellessaan kunnian siitä että oli kehottanut suomalaisia myöntymään Neuvostoliiton ehtoihin."
(lähdeviite: I.F.Tevosjan - Göring neuvottelu Berliinissä 29.3.1940 DVP=
Dokymenty vneshnej politiki 1939 god. )
-----------
Stalinilla oli valtava laivanrakennusohjelma vuodelta 1935, tarkistettu 1937-38 ja vahvistettiin 27.7.1940 toteutettavaksi vuoteen 1947 mennessä: 69 taisteluristeilijää, 2 lentotukialusta, 370 hävittäjä-alusta, 243 miinanlaskijaa ja 400 sukellusvenettä.
Siksi
laivanrakennusalan kansankomissaari Tevosjan johti Ribbentrop-sop. liittyviä kauppaneuvotteluja Berliinissä ja Göring oli Saksan 4-vuotistaloussuunnitelmien fyhrer.
Stalin näyttää kirjoittaneen käsin kaksikin listaa NL:n tarjoamista materiaaleista,
öljy ensimäisellä sijalla, elintarvikkeet rautamalmi jne.
Ja Stalinin toisessa luettelossa ovat mm. Saksan tarvitsemat teräksen lisäaineet: Mangaani, kromi, kupari, Tina, Nikkeli, Vanadiini, Molybdeeni, Volframi.

Saksa ja NL näyttäisivät olleen varsin tarkoin 1939 selvillä toistensa tarvitsemista
raaka-aineista NL:n ollessa lähinnä raaka-ainetoimittaja ja Saksasta tarvittiin mm. työstökoneita eri teollisuushaaroille, NL halusi myöskin mm. 13 miljoonan RM:n arvoisen Fischer-Tropsch synteettisen bensiinin valmistuslaitoksen.

Göringin neuvot Suomelle myöntyä NL:n vaatimuksiin näyttäisivät olleen täysin
Molotov - Ribbentrop -sopimuksen mukaisia syksyllä 1939 ?

Veikko Palvo

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Göringin neuvoja Suomelle ennen talvisotaa

Veikko Palvo kirjoitti:Göringin neuvot Suomelle myöntyä NL:n vaatimuksiin näyttäisivät olleen täysin Molotov - Ribbentrop -sopimuksen mukaisia syksyllä 1939 ?

Göring jakeli suomalaisille neuvojaan suuntaan jos toiseen, mutta luonnollisesti jätti kertomatta kuinka Saksa oli myynyt Suomen yhdessä Baltian maiden kanssa NL:lle jo elokuussa 1939.

Ohto Manninen ja Raimo Salokangas: Eljas Erkko. Vaikenematon valtiomahti. Wsoy 2009

Sivu 281:

"Lokakuun puolivälissä Göring, jolla oli suhteita Pohjoismaihin, antoi neuvon, että Suomen tulisi esiintyä tiukkana Länsi-Suomeen kohdistuviin vaatimuksiin nähden. Mutta kun hänen sukulaisensa kreivi Eric von Rosen kävi kysymässä tilannetta, hän vastasi: >>Toivottavasti Suomi ei viivyttele liian kauan sopimisesta Venäjän kanssa Hangosta.>>"

Helmikuussa 1940 hänen neuvonsa Suomelle oli rauhan tekeminen hinnalla millä hyvänsä.


http://fi.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring

Talvisodan neuvot


Tässä linkissä kerrotaan Kivimäen sota-ajalta säilyneestä kirjeestä, josta käy ilmi kuinka Göring sai Suomesta "kultaa ja mirhamia" eli valkoisen Ruusun Suurristin ketjui­neen. Talvisodan rauhantekoa koskevien neuvojensa johdostako kunniamerkki myönnettin?

http://www.tuomioja.org/index.php?mainA ... ge&id=1285


Aiheesta on täälläkin juttu:

viewtopic.php?f=10&t=4202

Kuvat alkuperäisistä sivuista liitteinä: sivu 1 , sivu 2 , sivu 3 .

http://www.tuomioja.org/images/1122619169_kirje1.jpeg
http://www.tuomioja.org/images/1122618937_kirje2.jpeg
http://www.tuomioja.org/images/1122619640_kirje3.jpeg

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Göringin neuvoja Suomelle ennen talvisotaa

Mikä kunniamerkki, ja koska, toimitettiin Göringille Wuorimaan toimesta?


Wuorimaan Lähettiläänä Hitlerin Saksassa -kirjassa kerrotaa kunniamerkkijuttu Göringistä, joka Wuorimaan kertomuksen mukaan oli saamassa Suomesta jonkun kunniamerkin Marskin äskeisen vierailun jäljiltä. Kärsimättömänä G alkoi vonkaamaan sen saapumista Suomen lähettiläältä, joka kertoi merkin jo saapuneen. Vain lupa merkin vastaanottamiseksi saksalaisten taholta kuulemma puuttui, koska se oli juuttuneet Saksan ilmailuministeriön byrokratian uumeniin. Kuultuaan kunniamerkkinsä jamasta Wuorimaalta, Hermanni pani koko puljunsa etsimään viivästyksen aiheuttajaa. Kunniamerkki ehti Wuorimaan kirjan mukaan Hermannin rintaan sopivasti ja 2. vaimonsa häissä hän sitä sitten esitteli tohkeissaan.

Wuorimaan kirjan mukaan Göring siis kantoi häissään Suomesta saamaansa uutta kunniamerkkiä vain pari päivää sen saamisen jälkeen. Kirjan mukaan kyseessä olisi ollut Suomen valkoisen Ruusun Suurristi. Mannerheim oli Saksassa Göringin vieraana ainakin syyskuussa 1935 ja Göring tiettävästi meni uudelleen naimisiin keväällä 1935. Wuorimaan Lähettiläänä Hitlerin Saksassa -kirjan mukaan Göring esitteli häissään juuri saamaansa korkeaa suomalaista kunniamerkkiä, eli ei oikein stemmaa aikataulut eikä kyllä kunniamerkitkään.

Jos häät oli 10.4.1935, niin "erikoisen nopeasti" onkin toimittu kunniamerkin myöntämisen suhteen, sillä M vieraili Saksassa vasta syyskuussa 1935. Wuorimaan kirjan mukaan tuon M:n vierailun yhteydessä päätettiin G:lle annettavasta kunniamerkistä.

Jospa kyseessä oli kuitenkin 11 päivä tammikuussa 1936 järjestetyt suuret tanssiaisjuhlat Berliinin suuressa oopperassa, jotka lienevät olleet G:n loistavimpia juhlia. Näistä Wuorimaa kertoo kirjansa sivulla 193. Silloin tuo aikataulupuoli olisi kunnossa. Mutta mikä kunniamerkki G:lle annettiin kun mm. Kivimäen kirjeen mukaan tämä suurristi annettiin vasta 1941.

Lähettiläänä Hitlerin Saksassa, Wuorimaa Aarne, 1967. Sivut 192-193

Kirjan mukaan Wuorimaa oli lähettiläänä Saksassa 1.8.1933-1.4.1940 välisen ajan. Siirryttyään uuteen asemapaikkaansa Unkariin ja sieltä sodan loppumelskeissä Suomeen, Wuorimaalle sattui paha vahinko. Sodan lopussa hän jätti omat arkistonsa Ruotsin lähetystön haltuun toimitettavaksi Tukholmaan kuriiripostissa, mutta ne kaikki tuhoutuivat lähetystön mukana pommituksissa. Muistelmansa hän on kirjoittanut pitkälti kotimaahan lähettämiensä raporttien pohjalta. Paljon herkullisia yksityiskohtia on jäänyt pois, sillä muistelmat on kirjoitettu paljon tapahtumien jälkeen.

Hieman taustoja:

Mannerheim ja Göring oli vanhoja tuttuja jo ennen sotaa:

http://www.mannerheim.fi/09_pneuv/s_gorng.htm

"Ollessaan puolustusneuvoston puheenjohtaja Mannerheim vieraili Göringin kutsusta tutustumassa Saksan lentokoneteollisuuteen syyskuussa 1935."

Koska ne G:n 2. häät pidettiinkään?

"Göring tutustui Weimarissa käydessään Kansallisteatterin näyttelijättäreen (hänen virallinen tittelinsä oli valtakunnannäyttelijätär) Emmy Sonnemanniin, jonka kanssa hänet vihittiin avioliittoon 10. huhtikuuta 1935 uuden Saksan suurimmissa häissä Berliinin tuomiokirkossa."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring

Suurristejä on jaettu vuodesta 1918- lähes 400 kpl.

http://www.vastaustenmaailma.net/suomit ... niamerkit/

Presidentit ovat jakaneet korkeinta kunniamerkkiä lähinnä ulkolaisille
valtionpäämiehille ja kuninkaallisille yli 100 kpl; poikkeuksia ovat olleet
esim. valtakunnanmarsalkka Göring, ulkoministeri von Ribbentrop ja
pääsihteeri Brezhnev.

Ei liene ollut ihme jos Göring niin ihastui saamaansa kunniamerkkiin, sillä olihan ketjun koristeet hyvinkin tuttuja:

Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen

http://www.mannerheim.fi/13_erity/kuvat/12.gif

Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen myönnetty 115 ulkomaalaiselle vaikuttajalle (29.11.2002)

http://www2.hs.fi/extrat/vanhat/suurristi2002.asp

1941 Göring, Hermann, Saksan valtakunnanmarsalkka
1942 von Ribbentrop, Joachim, Saksan ulkoasiainministeri, Romanian kuningas Mihai I.
1942 Japanin keisari Hirohito

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”