VPK
Viestit: 6
Liittynyt: 22.03.12 10:12

Miksi suuri Pohjan sota unohdettu?


On kulunut 300-vuotta suuresta Pohjan sodasta. Muissa maissa on ilmestynyt ja ilmestyy uusia kirjoja ja tutkimuksia aiheesta. Miksi kyseinen sota on Suomessa unohdettu? Vai keskitytäänkö taas vain isonvihan aikaan eli 1713-1721?

Suomesta puuttuu suomenkielinen yleisteos sodasta, joka tapahtui valtaosaltaan muualla kuin Suomessa. Toivottavasti en ole ainut asiasta kiinostunut, joten suomenkielisiä julkaisuja odotellessa...

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Miksi suuri Pohjan sota unohdettu?

VPK kirjoitti:Miksi kyseinen sota on Suomessa unohdettu? Vai keskitytäänkö taas vain isonvihan aikaan eli 1713-1721?
Ruotsalaisen populaarin historiankirjoituksen kirkkain tähti Peter Englund kirjoitti jättiläisteoksensa Voittamaton (Den oövervinnerlige (2000, suom. 2001) johdannossa Ruotsin käymien suurvaltasotien historiankirjoituksesta mm.:
On ilmiselvää, että nyt käsittelemämme aihepiiri on itse asiassa hiipumassa pois tietoisuudesta: 1650-luvun suurpoliittisia mullistuksia ei enää varsinaisesti tutkita.
Aihepiiri alkaa siis ilmeisesti olla lähes loppuun ammennettu, eikä uutta, todella merkittävää tutkimustietoa enää liene kovinkaan suuressa mitassa odotettavissa. Toisaalta jokainen uusi sukupolvi tietenkin tarvitsee omat johdatuksensa historiaan, ja nimenomaan Ruotsissa kiinnostus ns. suurvalta-ajan sota- ym. historiaan onkin ollut valtaisaa aina siitä lähtien, kun Englundin läpimurtoteos Poltava/Pultava 1980-luvun lopulla ilmestyi lopettaen lähes yhdellä iskulla hokeman ruotsalaisen yleisön "historiattomuudesta" (ja historiantutkimuksen alalla weibullilaisen "kuivan kauden").

Aivan osattomiksi eivät suomalaisetkaan lukijat eivät tästä suurvalta-ajan sotakirjojen tulvasta ole jääneet. Ruotsissa ilmestyi vuonna 2000 lundilaisen historioitsijan ja opettajan Bengt Liljegrenin kirja Karl XII. En biografi. Tämä elämäkerta (ja samalla likimain identtisesti suuren Pohjan sodan historia) julkaistiin myös suomeksi muutamaa vuotta myöhemmin. Suomenkielisen laitoksen bibliografiset tiedot ovat seuraavat: Bengt Liljegren, Kaarle XII. Soturikuninkaan elämä.. Suom. Matti Kettunen. 375 sivua. Klassikkokustannus Oy/Helsinki [ilman painovuotta].

Mainitsemani kirjan suomennoksen tarkkuudessa on kyllä paikoin toivomisen varaa. Otan esimerkin ihan kirjan alusta. Kyse on Kaarle XII:n kruunajaisista joulukuussa 1697:
Som en flock svarta korpar stod de där, herrarna, och huttrade i morgonkylan på Kungshusets borggård.
Suomentaja on kääntänyt vastaavan kohdan näin:
Herrat seisoivat ja värjöttelivät kylmänä pakkasaamuna kuin lauma mustia korppeja kuninkaanlinnan pihalla.
Tosiasiassa mitään "kuninkaanlinnaa" ei tuolloin ollut olemassa. Keskiajalta peräisin oleva Tre Kronor oli palanut toukokuussa 1697 ja kuningasperhe muuttanut Riddarholmenille ns. Wrangelska palatsetiin, joka nyt oli Liljegrenin mainitsema "Kungshuset". Tällaiseen puuttuminen voi tuntua pedantilta näpelöinniltä, mutta itse olen tottunut historiakirjallisuudessa arvostamaan "professorintarkkaa" täsmällisyyttä.

Sitten on tietysti vielä mainittava Antti Kujalan tutkimuksellisesti antoisa mutta lukukokemuksena paikoin raskas Miekka ei laske leikkiä. Suomi suuressa pohjan sodassa 1700 - 1714. HTutk. 211. SKS 2001. Ilmeisesti kysyjä kuitenkin tarkoitti pelkästään mannermaalla käytyä sotaa.

Tästä voi sitten joku aihepiiriin todella perehtynyt jatkaa asiantuntevampien neuvojen antamista.

VPK
Viestit: 6
Liittynyt: 22.03.12 10:12

Re: Miksi suuri Pohjan sota unohdettu?

Kiitos nopeasta vastauksesta.
Olen hankkinut käytännössä kaiken suomeksi ilmestyneen kirjallisuuden suuresta Pohjan sodasta (Lindeqvististä Matti J. Kankaanpäähän).
Onkohan 300-vuotisjuhlan kunniaksi tulossa uusia tutkimuksia esim. Kostianvirran ja Napuen taisteluista? Kankaanpään kirjassa oli varsin hyvin tietoja Baltian tapahtumista.
Olen myös huonolla kouluruotsillani lukenut ruotsalaisten kirjoja, mutta olisi helpompi lukea niitä omalla äidinkielellä, kuin sanakirja toisessa kädessä.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Miksi suuri Pohjan sota unohdettu?


Kuva: Tapio Onnela
Suuri Pohjan sota päättyi Uudenkaupungin rauhaan 1721, jonka kunniaksi Uuteenkaupunkiin pystytettiin myös muistomerkki. Väitetään, että rauhan allekirjoitus tapahtui kaupungin keskustassa erikseen sitä varten Lokalahdelta siirretyssä talossa, sillä kaupungista ei löytynyt yhtään riittävän isoa rakennusta tätä varten. Venäläiset allekirjoittajat saapuivat sisään talon toisesta päädystä ja ruotsalaiset toisesta.

Kiinnostavaa tuossa muistomerkissä on se, että muistomerkin tekstit on laadittu vain suomeksi. Muistomerkin toisessa päädyssä on Venäjän kaksipäinen kotka ja toisessa päädyssä kolme kruunua. Keskelle muistomerkkiä, näkyvimmälle paikalle on sijoitettu Suomen vaakuna. Luulisi venäläisillä ja ruotsalaisilla turisteilla olevan ihmettelemistä muistomerkin suomenkielisessä tekstissä:

Kuva: Tapio Onnela

Kuva: Tapio Onnela

Muistomerkin on suunnitellut taiteilija Reino Harsti ja sen lahjoitti Uudenkaupungin kaupungille kauppaneuvos Knut Wallin vuonna 1961.

Uudenkaupungin kaupungin sivuilla kerrotaan muistomerkistä muun muassa seuraavaa:
Uudenkaupungin rauha solmittiin 30.8.1721. Se päätti Suuren Pohjan sodan ja isonvihan ajan. Kun rauhasta oli kulunut 240 vuotta, pystytettiin muistomerkki rauhan solmimispaikalle. Se muistuttaa kivistä ruumisarkkua. Kanteen on kuvattu Uudenkaupungin vaakuna ja asemakaava v. 1721.

Taiteilija Harsti halusi patsaan karuudella korostaa ison vihan synkän aikakauden uhrien muistoa. Uudenkaupungin olosuhteet isonvihan aikana olivat heikot: yhteiskunnan ylin kerros oli paennut Ruotsiin, kaupankäynti oli pysähdyksissä ja kaupunki oli yhtä suurta sotilasleiriä. Venäläissotilaita oli pakko huoltaa jatkuvasti ja sekä sotilaat että kaupunkilaiset kärsivät nälkää. Kaupungin kannalta oli melkoinen rasitus, että isonvihan aikana jo pahasti rappeutumaan päässyt kaupunki joutui vielä tarjoamaan puitteet ylhäisille rauhanneuvottelijoille. Kaupunkilaiset joutuivat tekemään lukemattomia työtunteja.
http://uusikaupunki.fi/template_1.asp?i ... tdepth=210

Eero Santaoja
Viestit: 1
Liittynyt: 16.04.12 09:09

Re: Miksi suuri Pohjan sota unohdettu?

Eiköhän tuohon unohdukseen ole vaikuttanut olennaisesti akateeminen sotien jälkeinen "Suomen historian" korostus, jolla pyrittiin luomaan pesäeroa etenkin suurvalta-ajan Ruotsin valtiolliseen historiaan. Isovihan koettelemusten käsitteleminen ei varmastikaan ollut YYA-Suomen poliittisessa ilmapiirissä suositeltavaa. Suuri pohjan sota oli myös pitkittynyt ja sekasotkuinen eurooppalainen konflikti, ja suurin osa sen ratkaisevista sotatoimista, kuten Pultavan taistelu käytiin kaukana Suomen alueen ulkopuolella. Suomalaiset joukko-osastothan taistelivat enimmäkseen Ruotsin Baltian-provinssien väheksytyillä sotarintamilla erillään kuninkaan johtamasta pääarmeijasta.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”