ekyto
Viestit: 596
Liittynyt: 27.03.07 15:33

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

Eiköhän nimimerkin "niitä sun näitä" tavoitteena ole lähinnä mollata ruotsinkielisiä ja ruotsalaisia. Totuuspohja on sivuseikka. En muista ainoatakaan viestiketjua sota-ajasta, missä hän ei olisi vetänyt mukaan ruotsinkielisiä tai ruotsalaisia vapaaehtoisia negatiivisessa valossa.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

ekyto kirjoitti:Eiköhän nimimerkin "niitä sun näitä" tavoitteena ole lähinnä mollata ruotsinkielisiä ja ruotsalaisia. Totuuspohja on sivuseikka. En muista ainoatakaan viestiketjua sota-ajasta, missä hän ei olisi vetänyt mukaan ruotsinkielisiä tai ruotsalaisia vapaaehtoisia negatiivisessa valossa.
Totuuspohja on sivuseikka.
Osoita syytöksiesi tueksi edes YKSIKIN valhe!

Kaikissa mainitsemissani asioissa on lähteet mainittuna ja esim. Kulomaan Käpykaartiin? -kirja on oikein väitöskirja.

Sinua nähtävästi hermostuttaa sellainen asia, ettei näistä sotatapahtumista ole aikaisemmin juurikaan kerrottu sitä "toista puolta", tai sitä mitä jätetään usein kertomatta, jopa aivan tarkoitushakuisestikin.

Tässä on hyvä esimerkki: Tienhaaran suurtaistelu ja miten se OIKEASTI MENIKÄÄN?

Oikeasti jotkut pataljoonat kärsivät Ihantalassa jopa päivässä lähes samat tappiot kuin kokonainen RYKMENTTI Tienhaarassa puolentoista kuukauden aikana!

Kuten JR 61:n "valtavista tappiostakin" näkee, kyseessä oli Suomen ruotsalaisittain SUURTAISTELU... Vai oliko sittenkään? Miksi siitä oltiin kohtuullisen hiljaa seuraavat 50-60 vuotta ja sitten tehtiin muutama kirja ja pari elokuvaa, joilla vedettiin esiin "unohtunut suurtaistelu". Asiaa mitenkään väheksymättä kerrotaanpas muutama fakta vaikkapa taistelun tappioista:

Matti Koskimaa: Torjuntavoitto Viipurinlahdella kesällä 1944

Tappioista kerrotaan näin s. 43:

JR 61 menetti 24-25.6.1944 kaatuneina 5 ja haavottuneina 97 miestä. Vielä 26.-27.6 JR 61 kärsi huomattavia tappioita vihollisen tykistön ja heittimistön tulessa. Se menetti kaatuneina 4 ja haavoittuneina 103 miestä. Tienhaaran niemen kiivaimman taisteluvaiheen 22.-27.6. aikana JR 61 menetti kaatuneina 46 ja haavoittuneina 350 miestä. Tämän jälkeen taistelut Tiehaaran niemellä laantuivat. JR 61 vaihdettiin taakse elokuun alussa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Koskimaa

Matti Koskimaa: Torjuntavoitto Viipurinlahdella kesällä 1944 (1996)

Koskimaan kirjassa, Torjuntavoitto Viipurinlahdella kesällä 1944, kerrotaan sivuilla 43-49 KTR 8:n 3. Patterin päällikön, silloisen luutnantin, everstiluutnantti Matti Jokisen ITSENSÄ kertomana Tienhaaran taisteluista silminnäkijäkuvaus.

Kyseisen kirjan lopussa on sivulla 170, kohdassa III, Kirjalliset kertomukset ja haastattelut, mainittu lähteenä 60. Jokinen, M everstiluutnantti.

Sivulla 49 hän itse, Jokisen siis, kertoo eversti Marttisen visiitistä II Pataljoonan komentopaikalle näin:
"Hetken kuluttua Marttinen jo työntyykin hirsien välistä "kotaamme". Tervehditään, onnitellaan. Marttinen pitää lyhyen ja ytimekkään puheen II Pataljoonalle sekä sen komentajalle ja päälliköille hyvin suoritetusta taistelusta, jonka seurauksena hänestä on tullut Suomen armeijan nuorin eversti. Puheensa päätteeksi hän kääntyy minun, ainoan paikalla olevan tykkimiehen, puoleen ja sanoo: "TOTUUDEN NIMESSÄ MINUN ON KUITENKIN SANOTTAVA, ETTÄ TÄMÄN TAISTELUN VOITTI TYKISTÖ". Komentajamme toivotti meille hyvää jatkoa ja työntyi ulos sateeseen kiertääkseen yksin yön aikana jokaisen vartiomiehen luona tätä kiittämässä. Aamuun mennessä hän oli kiertänyt kaikki komento- ja vartiopaikat."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tienhaaran_taistelu

"Tienhaaran taistelu oli Viipurin luoteispuolella, Tienhaarassa, jatkosodan loppuvaiheessa käyty taistelu. 22.-25.6.1944 käydyssä taistelussa Neuvostoliitto yritti murtaa Suomen puolustuksen ja avata tien Helsinkiin siinä kuitenkaan onnistumatta. Everstiluutnantti Alpo Marttisen johtama JR 61 saavutti keskitetyn tykistön tulituen avulla torjuntavoiton ylivoimaisista neuvostojoukoista."

Pitääkö Koskimaan kirjan lukemat oikeasti paikkaansa? Tarkistapas Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneet -tietokannasta

http://kronos.narc.fi/menehtyneet/

Joukko-osasto on merkittävä näin: */JR 61



JR 61:n kaatuneet Tienhaarassa:

*/JR 61

http://kronos.narc.fi/menehtyneet/index ... raportti=1

22.6.1944 6

http://kronos.narc.fi/menehtyneet/index ... raportti=1

23.6.1944 33

http://kronos.narc.fi/menehtyneet/index ... raportti=1

24.6.1944 4


http://kronos.narc.fi/menehtyneet/index ... raportti=1

25.6.1944 8

http://kronos.narc.fi/menehtyneet/index ... raportti=1

26.6.1944 4
27.6.1944 2
28.6.1944 2


1.7.-5.7.1944 6
20.7-30.7.1944 6
1.8.-6.8.1944 12
6.8-6.9.1944 2

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

laitman kirjoitti:Onko ketjussa esitetty väite maksetuista korvauksista ihan totta? Metsäkaartilaisia armahdettiin jälkeenpäin kun he ilmoittivat tuntevansa myötätuntoa liittoutuneita kohtaan, mutta että olisi korvauksia maksettu tästä väitteestä on kyllä uusi tieto!

Kirjoissa näkee mainintoja kuinka kertomalla toimineensa Liittoutuneiden hyväksi, sotilaskarkurit välttyivät rangaistuksilta. Luultavasti he saivat päivärahat siinä missä muutkin vankiloissa istuneet. Ainakin heille näytetään maksetun rintamalisää vaikka se rintama olisikin ollut ns. Uumajan lohkolla!


Tässä on eräs kirja siitä, mitä päätettiin ja ketkä päätti sodan jälkeen veteraanien asioissa. Kirjassa on runsaasti liitteenä kopioita eri päätöksistä koskien juuri sotaveteraanien asioita.

Eduskunnan napinpainajat eli MUSTA MUISTIVIHKO osa I 1982

Lohjan Sanomalehti- ja Kirjapaino Oy
Lahti-Saloranta
ISBN 951-9272-78-X Alea-Kirja

Sivulla 29: Puheenvuoro K.S 11.3.81 (Kotkan Sanomat?)

1.7.1981 lähtien aletaan maksaa rintamalisää kaikille seuraavan lausuman mukaisesti:

“Eduskunta edellyttää, että selvitetään myös vuoden 1939-1945 sotien aikana vakaumuksensa vuoksi keskitysleireihin ja vankiloihin suljettujen saattaminen korvausten piiriin” Suomeksi sanottuna tämä merkitsee sitä, että kaikille silloisten vihollistemme kanssa yhteistoiminnassa olleille kuten vakoojille, sabötööreille, RINTAMAKARKUREILLE ja muille maanpettureille, ryhdytään maksamaan samansuuruista “rintamalisää” kuin niille suomalaisille, jotka henkensä uhalla ja terveytensä menettäen täyttivät velvollisuutensa maataan kohtaan.”

” Mikäli nyt oikein muistan, on jo aikanaan turvasäilössä ja vankiloissa olleille suoritettukin korvaukset menetyksistään ja henkisistä sekä fyysisistä kärsimyksistään.”

s. 28 Ja että kaikki tulisi täysin todistetuksi, seuraa ohessa vielä ote Eduskunnan pöytäkirjasta vuodelta 1945 (kopio sivulla), jolloin ensimmäiset miljoonat jaettiin jo noille linnassa istujille ja KÄPYKAARTILAISILLE. Toden totta KÄPYKAARTI on saanut monin kerroin enemmän kuin Suomen kaarti!

RINTAMAKARKURIT tovereineen taisivat saada rahaa ja summa lienee ollut 92 miljoonaa!

Kokonaissumma oli siis tuo 92 miljoonaa ja se muodostui aluksi maksetusta 17 miljoonasta ja myöhemmin maksetusta 75 miljoonasta sen aikaisesta markasta, vuodelta 1945.

Eräs sanomalehtikatsaus vuodelta 1945:

http://agricola.utu.fi/cgi-bin/lehtikat ... txt=194503

6.3. Poliittisille vangeille korvauksia 75 milj. mk.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

[quote="Niitä sun näitä Eduskunnan napinpainajat eli MUSTA MUISTIVIHKO osa I 1982

Lohjan Sanomalehti- ja Kirjapaino Oy
Lahti-Saloranta
ISBN 951-9272-78-X Alea-Kirja

Sivulla 29: Puheenvuoro K.S 11.3.81 (Kotkan Sanomat?)

1.7.1981 lähtien aletaan maksaa rintamalisää kaikille seuraavan lausuman mukaisesti:

“Eduskunta edellyttää, että selvitetään myös vuoden 1939-1945 sotien aikana vakaumuksensa vuoksi keskitysleireihin ja vankiloihin suljettujen saattaminen korvausten piiriin” Suomeksi sanottuna tämä merkitsee sitä, että kaikille silloisten vihollistemme kanssa yhteistoiminnassa olleille kuten vakoojille, sabötööreille, RINTAMAKARKUREILLE ja muille maanpettureille, ryhdytään maksamaan samansuuruista “rintamalisää” kuin niille suomalaisille, jotka henkensä uhalla ja terveytensä menettäen täyttivät velvollisuutensa maataan kohtaan.” [/quote]

Eivätkös vakoojat ja sabotöörit usein saaneet kuolemantuomion? Ja tuskin läheskään kaikki muutkaan olivat "yhteistoiminnassa vihollisen kanssa".Rintamakarkurit taas olivat saattaneet olla vuosia rintamalla enen karkuruutta. Ja henki ja tervys vaarantui kyllä vankilassa ja leirissäkin.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

Emma-Liisa kirjoitti:Eivätkös vakoojat ja sabotöörit usein saaneet kuolemantuomion? Ja tuskin läheskään kaikki muutkaan olivat "yhteistoiminnassa vihollisen kanssa".Rintamakarkurit taas olivat saattaneet olla vuosia rintamalla enen karkuruutta. Ja henki ja tervys vaarantui kyllä vankilassa ja leirissäkin.
Älä sinä Emma-Liisa hosu, vaan käytä esikatselua... jälki on huomattavasti siistimpää. :lol:

Ei se kuolema kaikkia sabötöörejäkään korjannut. Tuossa alla mainitussa Selinin (netti) kirjassa (linkki) ja on paljonkin näitä "vapaamatkustajia", joista osa taisi olla oikein turvasäilössäkin.
Jospa se olikin vaan niin helppoa, että nämä karkuri yms. "souturit" ilmoitti toimineensa Liittoutuneiden hyväksi palatessaan ihmisten ilmoille. Tavallaan he niin tekivätkin, kun olivat poissa rintamalta.
Valvontakomissio tai siis käytännössä lähinnä NL taisi vaatia ensitöikseen tätä armahdusta näille rintamakarkureille ja luusereille. Olikohan korvausvaatimuksetkin samaa perua?

Selin, Sakari: Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko – Nuoret sodassa Hitleriä vastaan. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, 2011. ISBN 978-952-99991-6-3.

Sama "nettikirjana" kaikkien luettavissa:

http://www.kansanarkisto.fi/SakariSelin_koko_kirja.pdf


Tässä on osittain samaa juttua aiempana nettiversiona:

http://www.ksl.fi/files/muisti/sisallys.htm

Ruokkoamaton
Viestit: 45
Liittynyt: 29.10.09 08:47

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

Olisi huomattavasti kivempi kun ei jatkuvasti spammattaisi samoja juttuja ja samoja linkkejä. Lisäksi olisi nastaa jos maltettaisiin edes hetkeksi pysähtyä tarkastelemaan omia lähteitään ja miettimään mistä oikeastaan niissä esitetyissä asioissa on kyse.

Korvaukset poliittisista syistä vangituille, turvasäilöön vankilaan tai leirille joutuneille ovat eri asia kuin kuvitellut korvaukset sotilaskarkureille.

Yleisönosastokirjoitusta lähteenään pitävän pamfletin kertoma eli kuviteltu "rintamalisä" on eri asia kuin eduskunnan siihen oikeutetuille sotaveteraaneille myöntämä rintamalisä (eläkkeeseen).

Ruotsinkielisen Pojanmaan kuntien karkuruusilmiöstä tai Tienhaaran taistelusta voisi toki keskustellakin, mutta tässä yhteydessä ja nykyisessä seurassa se ei oikein hotsita.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

Ruokkoamaton kirjoitti:Yleisönosastokirjoitusta lähteenään pitävän pamfletin kertoma eli kuviteltu "rintamalisä" on eri asia kuin eduskunnan siihen oikeutetuille sotaveteraaneille myöntämä rintamalisä (eläkkeeseen).
Pitipä käydä hakemassa kirja hyllystä ja vilkaista sisältöä hieman lisää.

Eduskunnan napinpainajat eli MUSTA MUISTIVIHKO osa I 1982

Kirjassahan käydään läpi mm. rintamasotilaseläkelain käsittelyä ja kirjan lopussa on liitteenä eduskunnan äänestystulokset sivuilla 183-192. Lisäksi siinä on monien kansanedustajien eduskuntapuheet eläkeasiaa koskien julkaistu sellaisinaan.

Kirjan sivuilla mukana olevat lukuisat kopiot lehtileikkeistä antavat todella selkeän kuvan kuinka sotaveteraaneihin suhtauduttiin vaalipiireittäin1970- luvulla ja 1980 -luvun alussa. Aika kamalaa luettavaa.

Sivulla 28 on kopio esityksestä eduskunnalle 1945 vuodelta, siitä hieman mainintoja:

Korvaus poliittisista syistä tuomituille, syytteessä olleille tai turvasäilössä pidetyille.

"On pidettävä kohtuullisena, että viime sodan aikana poliittisista syistä tuomituille, syytteessä olleille tai turvasäilössä pidetyille henkilöille, jotka on vapautettu välirauhansopimuksen 20 artiklan perusteella tai ennen välirauhan solmimista, korvataan heidän menetetyt ansiotulonsa ja oikeudenkäyntikulunsa..."

Sivulla 29 on lehtileike mitä luultavimmin Kotkan Sanomat -lehdestä, koskapa kirjoittaja, rintamasotilas Olli Kakko, on Kotkasta

Puheenvuoro K.S 11.3.81
Rintamalisää maanpettureille

Hyväksyessään rintamasotilaseläkelain muutoksen niin, että kaikille, joilla on rintamasotilastunnus aletaan 1.7.1981 lähtien aletaan maksaa rintamalisää siten, ettei sen saamista estä mikään muu eläkejärjestelmä. Eduskunta samalla hyväksyi seuraavan lausuman:

“Eduskunta edellyttää, että selvitetään myös vuoden 1939-1945 sotien aikana vakaumuksensa vuoksi keskitysleireihin ja vankiloihin suljettujen saattaminen korvausten piiriin” Suomeksi sanottuna tämä merkitsee sitä, että kaikille silloisten vihollistemme kanssa yhteistoiminnassa olleille kuten vakoojille, sabötööreille, RINTAMAKARKUREILLE ja muille maanpettureille, ryhdytään maksamaan samansuuruista “rintamalisää” kuin niille suomalaisille, jotka henkensä uhalla ja terveytensä menettäen täyttivät velvollisuutensa maataan kohtaan.”...
http://heninen.net/sopimus/1944_f.htm
20. Suomi sitoutuu viipymättä kansalaisuudesta ja kansallisuudesta riippumatta vapauttamaan kaikki ne henkilöt, joita pidetään vangittuina Yhdistyneiden Kansakuntien hyväksi suorittamansa toiminnan tai Yhdistyneiden Kansakuntien asialle osoittamansa myötätunnon taikka heidän rodullisen syntyperänsä takia, sekä myös kumoamaan kaikki diskriminatooriset lainsäädännöt ja niistä johtuvat rajoitukset.
Mitäpä sanoikaan Kekkonen Suomi- Neuvostoliitto-Seuran juhlassa Messuhallissa 31.5.1945

VÄLIRAUHASOPIMUKSEN TÄYTTÄMINEN JA LUOTTAMUKSEN RAKENTAMINEN SUOMEN JA NEUVOSTOLIITON VÄLILLE

https://www.doria.fi/bitstream/handle/1 ... sequence=1

https://www.doria.fi/handle/10024/10363?show=full
"Välirauhasopimuksen 20. artiklassa Suomi sitoutui viipymättä vapauttamaan ne henkilöt, joita pidettiin vangittuina heidän Yhdistyneitten Kansakuntien hyväksi suorittamansa toiminnan tai Yhdistyneiden Kansakuntien asialle osoittamansa myötätunnon takia. Artiklan toteuttaminen oli vielä viime vuoden marraskuun loppupuolella alkuasteellaan ja erityisen suurena epäkohtana oli ns. metsäkaartilaisten kohtalo. Sodan kestäessä oli aina enenevässä määrässä esiintynyt miehiä, jotka eivät halunneet taistella Yhdistyneitä Kansakuntia vastaan. Välirauhasopimuksen perusteella heidän tuli vapautua rangaistuksesta, mutta vasta joulukuun alussa 1944 annetulla oikeusministeriön päätöksellä määrättiin, että tällaisia henkilöitä ei saatu asettaa syytteeseen. Asia oli tällä päätöksellä saatettu loppuun, vaikka viranomaisten taholla onkin vielä sen jälkeen esiintynyt epätietoisuutta päätöksen soveltamisesta. Vaikeampi on ollut niiden sotilaskarkuruudesta, kapinasta, palveluksesta poisjäämisestä ym. tuomioistuimissa tuomituksi tulleiden asia, jotka ovat tehneet tekonsa Yhdistyneille Kansakunnille osoittamansa myötätunnon vuoksi, koska ne on jokainen tapaus erikseen ollut lain mukaan ratkaistava oikeusministeriössä. Ministeriö on käsitellyt tällaisia asioita tuhatmäärin, ja kaikissa tapauksissa, joissa teon vaikutin on selvästi osoitettu, on välirauhasopimuksen 20. artiklan määräys toteutettu. Kun sodan aikana nimenomaan karkaamisesta tuomittujen henkilöiden rangaistusten täytäntöönpanoa on siirretty, on yhä jäljellä ehkä lukuisastikin rangaistuksia, joista täytyy tehdä perusteltu esitys tai anomus oikeusministeriölle, ennen kuin vapautus voidaan saada."
Olisi huomattavasti kivempi kun ei jatkuvasti spammattaisi samoja juttuja ja samoja linkkejä.
Suotta sinä lehtileikkeitä moitit, niissähän ne monet asiat on kerrottu, nämäkin:

Eräs sanomalehtikatsaus vuodelta 1945:

http://agricola.utu.fi/cgi-bin/lehtikat ... txt=194503

6.3. Poliittisille vangeille korvauksia 75 milj. mk.
7.3. 4000-5000 suomalaista saa kehotuksen palata Ruotsista kotimaahansa. Niihin kuuluvat sotilaskarkurit, metsätyöläiset ja rouvat.
17.3. Eduskuntavaalit alkavat. 16000-17000 äänioikeutettua suomalaista Ruotsissa. Ääntenlaskentaa ei Ruotsissa toimitettu.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

Ei minusta kuulu oikein tälle palstalle puhe rintamakarkureista "luusereina" tai "maanpettureina". Syyt nyt lienevät moninaiset miksi kukin tuli ottaneeksi jalat alleen. Useimmat karkureista lienee pelänneet vuosia poteroissa rintamalla kun taas tämän palstan keskustelijat eivät liene sotaa muualla kuin telkkarissa nähneet, joten hieman kohtuutta ja asiallisuutta keskusteluun, kiitos.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

skrjabin kirjoitti:Ei minusta kuulu oikein tälle palstalle puhe rintamakarkureista "luusereina" tai "maanpettureina". Syyt nyt lienevät moninaiset miksi kukin tuli ottaneeksi jalat alleen. Useimmat karkureista lienee pelänneet vuosia poteroissa rintamalla kun taas tämän palstan keskustelijat eivät liene sotaa muualla kuin telkkarissa nähneet, joten hieman kohtuutta ja asiallisuutta keskusteluun, kiitos.
Täysin samaa mieltä.

Tosin osoittaahan tuo yleisönosastokirjoitus, että kovaa oli kielenkäyttö jo ennen nettiaikaa ja muitakin parjattiin kuin sotaveteraaneja...

Tuon rinnalla voi vain kiittää humaania sanoittajaa: "Kun Summa murtui, he juoksivat pois,/ kuka tuomita vois".

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

Emma-Liisa kirjoitti:
Mielestäni sodasta on kulunut jo niin kauan, että ihmisten erilaisia ratkaisuja pitäisi voida ymmärtää. Varsinkin kun maailmalle olisi ollut hyväksi, jos vaikka saksalaisissa olisi ollut enemmän sellaisia jotka eivät olisi vain totelleet.
Väärin. Maanpetos sodan aikana on teko, jota en koskaan tule ymmärtämään ja vielä vähemmän hyväksymään. Juuri tuosta syystä kunnioitan esimerkiksi Venäjää, joka ei hymistele pettureiden kanssa. Sotilasvala velvoittaa. Sitä mieltä oli mm. Dwight Eisenhower, joka totesi, ettei tule sietämään alaistensa niskoittelua tai esimesten käskyjen kyseenalaistamista tippaakaan.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

Trilisser kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti: Mielestäni sodasta on kulunut jo niin kauan, että ihmisten erilaisia ratkaisuja pitäisi voida ymmärtää. Varsinkin kun maailmalle olisi ollut hyväksi, jos vaikka saksalaisissa olisi ollut enemmän sellaisia jotka eivät olisi vain totelleet.
Väärin. Maanpetos sodan aikana on teko, jota en koskaan tule ymmärtämään ja vielä vähemmän hyväksymään. Juuri tuosta syystä kunnioitan esimerkiksi Venäjää, joka ei hymistele pettureiden kanssa. Sotilasvala velvoittaa.
Historiantutkijaa velvoittaa pyrkimys totuuteen eikä sitä saavuteta, jos ei ihmiisä ja heidän olosuhteitaan ei edes yritetä ymmärtää. Ymmärtäminen ei ole sama kuin hyväksyminen.
Trilisser kirjoitti: Sotilasvala velvoittaa.
Kannattaa muistaa, että pakkotilanteessa vannottua valaa (kuten se diktaattoreille aina on) ei ole pidetty sitovana. Samoin vala on käsitetty kaksipuoleiseseksi: jos hallitsija ei pitänyt omaa valaansa, alamaisella oli oikeus kapinaan.

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Joko metsäkaartilaisista saa kertoa?

Emma-Liisa kirjoitti:
Historiantutkijaa velvoittaa pyrkimys totuuteen eikä sitä saavuteta, jos ei ihmiisä ja heidän olosuhteitaan ei edes yritetä ymmärtää. Ymmärtäminen ei ole sama kuin hyväksyminen.



Kannattaa muistaa, että pakkotilanteessa vannottua valaa (kuten se diktaattoreille aina on) ei ole pidetty sitovana. Samoin vala on käsitetty kaksipuoleiseseksi: jos hallitsija ei pitänyt omaa valaansa, alamaisella oli oikeus kapinaan.
Historiantutkijan osalta en vastusta motiivien analysointia historialliseen totuuteen pyrkimiseksi.

Ensiksi, ainakin sota-aikana sotilasvala on "demokratiassakin" pakollinen. Toiseksi, kyseinen verukehan sallisi valasta lipeämisen aina, kunhan vain älyää parkaista "Pakkotilanne!". Kolmanneksi, miksi amerikkalaiset eivät yhtenä rintamana nousseet kapinaan Rooseveltia vastaan, koska heidän sotilasvalansa velvoittaa puolustamaan perustuslakia, ja Rooseveltin politiikka oli yhtenäistä perustuslain rikkomista? ja minkä valan esim. Hitler rikkoi alamaisiaan kohtaan? Minkä Stalin?

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”