Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Laajarinne historian tulkinnasta

Kirjailija Jukka Laajarinne on blogissaan Privaattidosetti kommentoinut Hännikäisen ja Melenderin Liberalismin petoksen viimeistä lukua, joka varoittelee anakronistisen historiatulkinnan vaaroista. Laajarinne kirjoittaa:
Jos sen sijaan haluamme oppia historiasta jotakin, tarvitsemme rinnalle myös ja nimenomaan anakronistisen lukutavan – jälkiviisauden perspektiivin. Voimme tajuta, että jos Ylppö ja von Wrightkin olivat alttiita aikansa hengelle, me olemme sitä itse nyt. Meistä useimmat olisivat 30-luvun Saksassa olleet natseja, minä todennäköisesti muiden mukana.
Kirjoitus on tavoittanut Melenderin, joka on sitä käynyt kommentoimassa.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Laajarinne historian tulkinnasta

Jukka Laajarinne kirjoitti:Jos sen sijaan haluamme oppia historiasta jotakin, tarvitsemme rinnalle myös ja nimenomaan anakronistisen lukutavan
Katsoisin kyllä että anakronismia tai jälkiviisautta tulee historian tarkasteluissa siinä määrin paljon, ettei sitä välttämättä enää tarvitse erikseen harjoitella. Tietoinen anakronismi voi tietenkin jossain tapauksissa toimia tutkijalle hyvänä metodisena työkaluna. Ilmeisesti tällaista Laajarinne juuri tarkoittaa. Hedelmälliseksi tarkastelukulmaksi kaikenkattavasta anakronistisuudesta ei kuitenkaan taida olla, vaikka samankaltaisuuden tunnistaminen voi olla oivaltavaakin, jos havaintoa ensin hieman problematisoidaan. Samankaltaisuus voi auttaa tunnistamaan olennaisia eroja.

Anakronismi seuraa kuitenkin aina mukana kaikissa tutkijan ja tarkastelijan tekemissä valinnoissa. Ne asiat ,joita tänä päivänä tutkitaan, heijastelevat tavalla tai toisella nykyajan tarpeita. Nykyisyyden lamppua ei voi sammuttaa, koska silloin ei voi lukea. Tällöin tulee pyytämättä se moralistinenkin näkökulma.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”