Onkkaala
Viestit: 4
Liittynyt: 31.08.12 23:21

Re: Novgorod - Venäjä

Täytyi minunkin nyt kuitenkin työntää lusikkani tähän soppaan kun olen viestejänne lukenut. Ylläpitäjille myös sen verran palautetta että onpa todella huono rekisteröitymismekanismi. Tuo bottien tunnistamiseen tarkoitettu kirjain+numero-vahvistus on aivan kelvoton ja todella lähinnä estää uusien käyttäjien rekisteröitymisen. Suosittelen sen vaihtamista johonkin toimivaan järjestelmään.

Sitten itse asiaan. Useammassa viestissä on mainittu Kiovan Rus'. Tämä on täysin historiantutkimuksen luoma termi, sitä ei ole kukaan ikinä missään aikalaistekstissä käyttänyt. Se on myöhempien aikojen akateemista tuotantoa. Mitään Kiovan Rus'-valtiota ei siis ole ollut olemassakaan. Termi jota ihmiset oikeasti käyttivät oli yksinkertaisesti Russkaya Zemlya, eli Rusinmaa suomeksi. Alue käsitti vain ja ainoastaan Kiovan ympäriston maakunnat eikä mitään muuta.

Muinaisvenäläiset (ongelmallinen termi itsessään) tekstit tekevät myös selvän pesäeron "normaalien kansalaisten" ja rusien välillä. Russkaya pravda-teksti (l. Rusin laki) lienee tästä paras esimerkki.

Nuo Rurik tarinat taitavat olla tarinoita, juuri niinkuin nimerkki Vetehinen on esittänyt. Todellinen ja verifioitavissa oleva henkilö joka lopullisesti yhdisti pohjoisen maat (Novgorod) ja etelän Kiovan seudun (eli Rusinmaa) oli Vladimir Pyhä. Hänestä käytetään (myös "aikalaislähteissä") lisänimeä Punainen Aurinko l. Vladimir Punainen Aurinko.

Vladimir oli nimenomaan kyvykäs Novgorodin ruhtinas joka keikautti veljensä pois Kiovan valtaistuimelta ja yhdisti Novgorodin ja Rusinmaan. Molemmat veljekset toki olivat Rusilaista kansaa.

Täälläkin esitellyt Rurik-geenit todennäköisesti viittaavat Vladimir Punaiseen Aurinkoon, sillä hän nimenomaan on vanhojen Venäjän Rusi-sukujen yhteinen esi-isä. Niiltä muilta mahdollisilta esi-isiltä nimittäin tippui päät.

Rusin alkupesä kuitenkin lienee tuolla Laatokanrannalla. Tulivatko sinne sitten Vladimirin y-kromosomin esi-isät Ruotsista, Suomesta vai olivat siellä valmiiksi paikallaan vepsäläisinä onkin toinen juttu.

Skandinaavi vaikutus alueella on nimittäin ihan fakta, sieltä on jopa löydetty puupalikoita joissa on skandinaavisia nuorempia Futhark-riimuja. Tosin äkkijyrkimmät normannisti-tulkinnat lienevät täysin pielessä. Skandinaavi-haudoiksi kun on tulkittu jokainen hauta josta on löytynyt pohjoismaalaistyyppinen miekka. Nykyään kuitenkin tiedetään että tälläiset miekat ovat esimerkiksi Suomessa enemmistönä muinaiskalulöydöissä.

Aleksanteri Saksan ja Pirjo Uinon mukaan Laatokan länsi- ja pohjoisrannan materiaalinen perintö onkkin etupäässä johdettavissa Länsi-Suomen proto-tyypeistä ja puhutaan jopa "hämäläishaudoista".

Toki tuo Rusinpesä, Vanha Laatokka l. Laatokanlinna onkin Laatokan kaakonkulmalla. Nykyinen venäläisten käsitys alueen asujaimistosta näkyy olevan monikulttuurinen sekametelisoppa. Siellä on mukana vepsäläiset, suomalaiset uudistulokkaat, slaavit kuin skandinaavitkin. Näistä aineista sitten rakentui se Kanta-Rusi joka ulotti Vladimir Punaisen Auringon kaudella voimansa lopullisesti Kiovaan ja yhdisti alueet.

Pian tämä jälkeen Novgorodilaisten mitta tuli sitten täyteen ja he erkaantuivat tuosta kokonaisuudesta (jälleen) omaksi valtiotyyppiseksi ryppääkseen. Tästä satakuntavuotta eteenpäin tulivatkin sitten mongoolit ja jyräsivät koko Kiovan Russkaya Zemlyan maantasalle. Tuhkasta sitten aikaan nousi merjalaisten maille rakentunut Moskova. Se on kuitenkin ihan eri tarina se.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Novgorod - Venäjä

Onkkaala kirjoitti:Muinaisvenäläiset (ongelmallinen termi itsessään) tekstit tekevät myös selvän pesäeron "normaalien kansalaisten" ja rusien välillä. Russkaya pravda-teksti (l. Rusin laki) lienee tästä paras esimerkki.

Tervetuloa palstalle. Esitit uutta tietoa. En tiennyt, että Kievan Rus oli historioitsijoiden keksimä nimitys.

Lainasin tekstiäsi pätkän. Käsittääkseni ne olivat varjageja ja kolbjageja, joilla oli pesäero normaaleihin kansalaisiin nähden eivätkä ruseja.

Onkkaala
Viestit: 4
Liittynyt: 31.08.12 23:21

Re: Novgorod - Venäjä

Vetehinen kirjoitti: Tervetuloa palstalle. Esitit uutta tietoa. En tiennyt, että Kievan Rus oli historioitsijoiden keksimä nimitys.
Kiitoksia vaan, kyllä se on ihan ehtaa akatemiaa tuo Kievan Rusi. Ei sellaista ole oikeasti ollut olemassakaan.

Lainasin tekstiäsi pätkän. Käsittääkseni ne olivat varjageja ja kolbjageja, joilla oli pesäero normaaleihin kansalaisiin nähden eivätkä ruseja.
Kaikista kolmesta ryhmästä määrätään erikseen. Varjaagit oli niitä yleis-eurooppalaisia hulttioita jotka käskettiin linnaleiriin kaupungin ulkopuolelle. Sitä porukkaa ei kukaan nykyäänkään haluaisi omaan kaupunkiinsa.

Novgorodin vinkkelistä katsottuna suurin osa lieni ohikulkijoita jotka jatkoivat matkaansa etsimään onneaan Bysantista. Bysant-termi on muuten myös jälkisyntyinen eikä kukaan tuohon aikaa puhunut Bysantista vaan kyllä ne Kreikkaan menivät ja toiset taas "Rooman valtakuntaan".

Rusien kaltoinkohtelemisesta määrätään erilliset rahalliset ja ruumilliset tuomiot riippuen mihin yhteiskuntaluokkaan tekijä kuuluu. Kolbyagit myös esitellään tällaisena erityisryhmänä jonka vahingoittamisesta koituu tuplasti harmia tekijälle. Kolbyagit kuitenkin rinnastetaan varjaageihin (eli palkkasoturi kutaleisiin) eikä Ruseihin l. verellisesti päteviin.

Kolbyagit lienivät siis kauppiaita tai "virallisia oppaita" jotka kulkivat varjaagien l. onnensoturien matkassa.

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Novgorod - Venäjä

Erittäin asiantuntevaa tekstiä Onkkaalalta.
Onkkaala kirjoitti:Täälläkin esitellyt Rurik-geenit todennäköisesti viittaavat Vladimir Punaiseen Aurinkoon, sillä hän nimenomaan on vanhojen Venäjän Rusi-sukujen yhteinen esi-isä. Niiltä muilta mahdollisilta esi-isiltä nimittäin tippui päät.
On hyvin mahdollista, että "geneettinen Rurik" eli rurikidien kantaisä on juuri Vladimir Pyhä, jos muista varhaisista sukuhaaroista ei ole säilynyt mieslinjaisia jälkeläisiä. Eli Vladimir toimisi rurikidien geenilinjan pullonkaulana.

Vetehinen kirjoitti:Häkkisen ehdottama puhevika sopii tuohon kuin naula päähän.
Mitäs me puhuimmekaan siitä vajaaälyisesti käyttäytymisestä?
Ja mitäs jos edes yrittäisit pysyä totuudessa, vaikka se sinun kohdallasi vaikealta näyttääkin.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Novgorod - Venäjä

Jaakko Häkkinen kirjoitti:Erittäin asiantuntevaa tekstiä Onkkaalalta.
Onkkaala kirjoitti:Täälläkin esitellyt Rurik-geenit todennäköisesti viittaavat Vladimir Punaiseen Aurinkoon, sillä hän nimenomaan on vanhojen Venäjän Rusi-sukujen yhteinen esi-isä. Niiltä muilta mahdollisilta esi-isiltä nimittäin tippui päät.
On hyvin mahdollista, että "geneettinen Rurik" eli rurikidien kantaisä on juuri Vladimir Pyhä, jos muista varhaisista sukuhaaroista ei ole säilynyt mieslinjaisia jälkeläisiä. Eli Vladimir toimisi rurikidien geenilinjan pullonkaulana.
Juuri noin. Muut varhaiset sukuhaarat kuten Vladimirin serkut, pikkuserkut ja pikkupikkuserkut tapettiin tms. Siksi rurikid geenit osoittavat Vladimiriin.

Hankikanto
Viestit: 101
Liittynyt: 05.08.12 12:46

Re: Novgorod - Venäjä

Kuva Venäjän alueen tapahtumista alkaa täsmentyä, eli keskustelu menestyy.
Uudempi ruotsalainen, jopa englanninkielinenkin historiointi on jo irtaantunut simplistisestä sankarikerronnasta, jossa pari rivakkaa vikinkiä alistaa 3 milj.km2 alueen ohimennen.
Kun mongolit/tataarit oikeasti tekivät sen, he operoivat ehkä jopa 100 000 miehen armeijalla ja 500 000 hevosella, paikan päältä. Armeija koostui lähialueen väestä, turkkilaiskansoista. Myös Volgan kansoista kuten mordvalaisista tuli kai alusta lähtien suurehko elementti armeijaan.
Ruotsista käsin operaatioon olisi tarvittu USA:n tai Venäjän armeijan nykyinen helikopterikalusto, ja Ruotsi olisi pitänyt jättää miehittämättömäksi .
Yhteistyöllä, kannattavalla kaupalla ja saaliinjaolla kaikki oli mahdollista.

Ongelmia metsästäjäväestön verottamisessa on kuvattu Palvon pätevän tuntuisessa linkissä

http://ia600301.us.archive.org/31/items ... chrich.pdf

Siinä Novgorodin ja sittemmin Moskovan verotus kohtaa suuria ongelmia Vienajoen takaisilla Petshoran ym. seudulla, vaikka sikäläinen väestö oli pieni. Verottajat nujerrettiin, ja myös isommat hyvin varustetut rangaistusosastot tuhottiin. Siellä menestys tuli vasta Stefan Permiläisen käännytystyön myötä 1300-luvun lopulla.
Arvattavasti myös Volgan väestöllä oli hyvät metsästysaseet. Siellähän metallitekniikka oli vanhaa, ja komposiittijousi oli opittu turkkilaiskansoilta. Frankkilaisia ja vastaavia miekkoja hankittiin turkistuloilla.
Paikallisten suojelijoiden ja vartijoiden tarvetta kuvaa myös kertomus kasaarien lähettiläistä, jotka eivät uskaltaneet matkustaa jokireittejä pohjoiseen. He kiersivät mieluummin Konstantinopolin ja frankkivaltakunnan kautta, jossa heitä arveltiin ehkä ruotsalaisiksi.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Novgorod - Venäjä

wejoja kirjoitti: Ikuisuuskysymys "sulautumisesta" on kiinnostava myös suhteessa ajoituksiin. Esim. Staraja Ladokassa vanhin dendrokronologinen ajoitus osoittaa tasan 753AD ja pääosa skandinaavisesta esineistöstä on samoin ajoitettu pre-viikinkiajalle tai viikinkiajalle, joten varhaiset siirtokunnat olisivat ehtineet hyvin sulautua suomalaiseen ja slaavilaiseen porukkaan noin kolmen sukupolven aikana...
Jos Vanhan Laatokan skandinaaviset esineet edes osoittavat niiden kuuluneen skandinaavisia kieliä puhuneille ihmisille.

Skandinaviassa asui suomalaisia, Saxo Grammaticus kertoo heistä viikinkiajan jälkeen, saagat kertovat heistä jne. Esineet kuuluivat kylfingeille eli kolgjageille.

Suomesta on löydetty 3-kertainen määrä sellaisia miekkoja, joita Venäjällä pidetään skandinaavisina.

Ylä-Volgalla on sanottu olleen alue, jonka asukkaat tulivat Ahvenanmaalta, mutta Ahvenanmaa oli silloin suomenkielinen.

Onkkaala
Viestit: 4
Liittynyt: 31.08.12 23:21

Re: Novgorod - Venäjä

Vetehinen kirjoitti: Jos Vanhan Laatokan skandinaaviset esineet edes osoittavat niiden kuuluneen skandinaavisia kieliä puhuneille ihmisille.
On se aika todennäköistä sillä (muistaakseni) sieltä on löydetty mm. puinen lelumiekka jossa oli skandinaavista riimuilua, eli eiköhän se ole siellä paikanpäällä tehty, isältä pojalle.

Kaikki löydetyt riimuillut esineet eivät kuitenkaan mielestäni ole välttämättä skandinaavisia vaan pikemminkin suomalaisen perinteen mukaisia.

Esimerkki Novgorodin kaivauksista (esimmäinen esine l. riimuiltu lehmänluu):
http://www.arild-hauge.com/ru-e-rusland.htm

Kovasti sitä on pyritty selvittämään futhark-riimuston perusteella mutta mielestäni tuo esimerkiksi on ns. riimusauva jota on käytetty kalenterina. Näitä tunnetaan Suomen alueelta vaikka kuinka monta ja olivat käytössä vielä ei niin kovin kauan sitten.
Ylä-Volgalla on sanottu olleen alue, jonka asukkaat tulivat Ahvenanmaalta, mutta Ahvenanmaa oli silloin suomenkielinen.
Olisiko sinulla tästä jotakin lisätietoa. En ole kuullutkaan tuollaisesta.

Hankikanto
Viestit: 101
Liittynyt: 05.08.12 12:46

Re: Novgorod - Venäjä

Hieman eri muodossa jossain oli viitattu erityisen vaaleisiin ihmisiin, jotka puhuivat erityistä pohjoisvenäläistä omaa murretta. Oletin silloin vepsäläisiksi.
Olisi hyvä tietää, mitä keskiruotsalaisella esineistöllä tarkoitetaan. Varhainen raudan tuotanto lienee ollut järvi- ja suomalmia , ja jo 800-luvulla oli kai käytössä kuparikaivoksia Falunin ja Siljan-järven suunnalla. Metalliesineet lienee valmistettu metallituotannon lähellä . Silti niiden tuojia ainakin Novgorodiin lienevät olleet lähinnä gotlantilaiset, jotka taas olivat pääosin saksalaisia.

Novgorodin kronikassa tsuudit näyttävät olevan Tarton suunnan eestiläisiä. Heitä vastaan on käyty sotia, mutta myös vatjalaisia vastaan. Nestorin kronikan tsuudi tarkoittanee niitä Peipsin suunnan asukkaita, jotka liittyvät Novgorodiin. He olivat sittemmin vod, eli vatjalaisia. Tarton eli Jurjevin suunnan asukit olivat edelleen tsuudeja. Tsudskoje ozero oli näiden kahden tsuudiryhmän välissä. Tarton tsuudit hyökkäilivät saksalaisten kanssa. Jos vodit osallistuivat, heitä kohdeltiin pettureina.

Novgorodin kronikka kuvailee ruotsalaisten hyökkäystä Nevalle v. 1240 niin, että Sveit olivat saaneet liitolaisikseen Murmanit, Sumit ja Jemit. Ketä Murmanit mahtoivat olla ? Jäämeren suunnalla tavattua väkeä ?
Usein manitaan Myös Izhora-väki Nevalla Korela-väen yhteydessä. Heidän ja Vodien lisäksi mainitaan Vesi- ja Ladoga-väki.
Norjalaiset ovat tavanneet pohjoisessa pakanoita, mm. " Kirials, Kvens, Finns with antlers, all of them Biarmons ".

http://helyla.onego.ru/koreladocs_eng.html
Viimeksi muokannut Hankikanto, 02.09.12 11:58. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Novgorod - Venäjä

Onkkaala kirjoitti:
Ylä-Volgalla on sanottu olleen alue, jonka asukkaat tulivat Ahvenanmaalta, mutta Ahvenanmaa oli silloin suomenkielinen.
Olisiko sinulla tästä jotakin lisätietoa. En ole kuullutkaan tuollaisesta.
Sami Raninen kirjoitti, että Volgan suunnan asutusta on tulkittu ahvenanmaalaiseksi.

viewtopic.php?f=10&t=4443&start=225

Onkkaala
Viestit: 4
Liittynyt: 31.08.12 23:21

Re: Novgorod - Venäjä

Sami Raniselta kaipaisin kyllä hieman tarkennusta tähän:

"Ylä-Volgan skandinaavisen asutuksen on katsottu olleen suurelta osin ahvenanmaalaista alkuperää."

Miten niin ? Mihin tämä perustuu ? Mielenkiinnolla odotan vastausta.

Käsittääkseni ainakin Rapolan linnavuoresta kaakkoon sijaitsevalta kalmistoalueelta on löydetty esineitä jotka on tulkittu "volgalaisiksi". Olisi mielenkiintoista tietää miksi merjalaisalueiden ahvenanmaalaislähtöiset esineet ovat juuri ahvenanmaalaisia eivätkä esimerkiksi rapolalaisia.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Novgorod - Venäjä

Yksi skandinaavisena pidetty esine tuntuu olevan ovaalin muotoinen naisten rintaneula.

Lehtosalo-Hilanderin mukaan ovaali muoto ei koskaan ollut muodissa Suomessa. Muoto oli pyöreä.

Tuntuu etteivät ovaalin ja pyöreän muodon esiintymiset ole aivan noin selväpiirteiset. Ruotsista ja Gotlannista on löydetty pyöreitä rintaneuloja ja Suomesta ovaaleja.

Itse asiassa Gotlannissa ovaali rintaneula on poikkeus. Kuitenkin Gotlannissa on törkeän suuri osa arabikaupasta saatua hopearahaa.

Alla olevassa linkissä on kartta, jossa on esillä levikit sekä skandinaavisena pidetylle ovaalille että suomalaisena pidetylle pyöreälle rintaneulalle.

http://www.medievalarchaeology.bravehos ... /dress.pdf

Ehkä mielenkiintoisinta kartassa meidän keskustelun kannalta taitaa olla, että suomalaisia pyöreitä rintaneuloja on löydetty erityisen paljon Upplannin/Roslagenin alueelta.

Näkyy myös piirrokset gotlantilaisesta, ruotsalaisesta ja suomalaisesta naisesta ja suomalaisella on rinnalla esine, jota ehkä arabialainen mies voisi kutsua koteloksi, kuen Ibn Fadlan kutsui nähdessään ruseja.

Suomalaisen naisen puku muistuttaa kreikkalaista peplosta, jonka luulisi viittaavaan kultuuriyhteyksiin kreikkalaisiin siirtokuntiin Mustalla merellä tai kauemmaksikin.

Kartan mukaan Novgorod-Kiev reitillä on 6 ovaalia skandinaavistyyppistä rintaneulaa. Laatokan ympärillä on 4. Volgan reitillä on 10-kunta.

Suomessa on 6 eli sama määrä kuin Novgorod-Kiev reitillä.

Suomalaistyyppisiä rintaneuloja on Upplannin/Roslagenin alueella 10-kunta. Sama määrä kuin Volgalla skandinaavistyyppisiä.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Novgorod - Venäjä

Vetehinen kirjoitti:
Itse asiassa Gotlannissa ovaali rintaneula on poikkeus. Kuitenkin Gotlannissa on törkeän suuri osa arabikaupasta saatua hopearahaa.
Olisivatkohan hopeadirhamit olleet "painonsa arvoisia", kuten myöhemmän ajan kuparitaalerit olivat usein ´vaskiselta´ metalliarvoltaan raha-arvoaan korkeammalle
noteerattuja?
Dirhameita näyttää löytyneen Saarenmaan viikinkienkin jäljiltä, http://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_vikings jotka ehkäpä Suomenlahden pohjoisrannikon asukkaiden kanssa polttivat Sigtunankin 1187.
Ja
kanonisoitu munkki/ piispa Ansgar tanskanmaalta tulleena lienee käännyttänyt birkkalaiset roomalaiskatolisuuteen 800-luv. alussa, Ansgarin sanotaan ainakin perustaneen Birkan ensimmäisen kirkon 831 ja Uppsala Öd´iin on 1164 perustettu arkkipiispan ´valtaistuin´.
Gotlannista on löydetty arkeologisissa kaivauksissa mm. talonperustuksia ja Eddan kertoman mytologian mukaan tunnistettuja kuvakiviäkin.
Gotlannin
ja Visbyn kirjoitetaan käyneen idänkauppaa Novgorodin kanssa ja samaa sanotaan Revalistakin.
Ja
Gotlanti ja Saarenmaakin siirtyivät vasta Torstensonin sodan päättäneessä Brömsebron rauhassa 1645 Tanskalta Ruotsin kuninkaan hallintaan.
Joten
olisikohan suurehko osa viikinkien idänkaupasta käyty Novgorodin ja Tanskan kesken?

Veikko Palvo

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Novgorod - Venäjä

Vetehinen kirjoitti:Ruotsin suurin kauppapaikka 800-luvulla oli Birka. Ainakin se on kuuluisin.

Rurik ja Birkan aikakausihan osuvat samaan aikaan 800-900 luvuille.

Halusin selvittää miten paljon Birkassa on arabialaisia kolikkoja. Gotlannistahan on kai löydetty noin 85000 arabialaista rahaa. Suomesta noin 2000 kpl.

Birkan luku on 360 kpl!

Luku on aivan mitättömän pieni Gotlantiin verrattuna. Vielä kun ajattelee, että Birka on merkittävä kauppapaikka ja jos vielä ajattelee, että juuri nimenomaan Birkan suunnalta Mälaren alueelta olisi menty Novgorodiin 800-luvulla.

Jos sveat olisivat 800-luvulla käyneet idänretkillä ja saaneet arabialaisia rahoja palkaksi, niin rahalöytöjen määrän luulisi olevan monikymmenkertainen. Ja Birka on varmaan kaivettu viimeistä kiveä myöten läpi, joten maan uumenissa ei enää juuri voi olla.
Adam Bremeniläinen kirjotti Birkasta noin 1070 tienoilla, että Birka oli goottien kaupunki. Niitä Jordaneksen gootteja hän tuskin tarkoitti. Usein Ruotsissa sanat tulkitaan gööttejä tarkoittavaksi, mutta oikea taitaa olla gotlantilaiset eli gutit.

Birka oli gotlantilaisten kauppapaikka.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Novgorod - Venäjä

Gutasaga on tarina Gotlannin perustamisesta. Se on kirjoitettu noin 1350.

Saagassa Gotlanti jaettiin kolmeen osaan kolmen veljeksen kesken.

Sama teema koskee Rurikia ja hänen veljiään Truvoria ja Sineusta.

Tuo on liittymäkohta Nestorin kronikkaan.


Saagassa kuvataan miten Gotlanti ei riittänyt elättämään kaikkia, joten kolmanneksen ihmisistä piti lähteä pois.

Ja he menivät Kreikkaan!

then they draw lots, and every third person was picked to leave, and they could keep everything they owned and take it with them, except for their land. ... they went up the river Dvina, up through Russia. They went so far that they came to the land of the Greeks. ... they settled there, and live there still, and still have something of our language.

Wikiartikkeli ja taitaa moni muukin käsittää tuon tarinan niin, että kyse olisi goottien vaelluksesta. Toki jotkut tajuavat, että tarinan olisi pitänyt kulkea suusta suuhun tuhannen vuoden ajan. Ei se näytä kuitenkaan häiritsevän.

Veikkaampa että gotlantilasten matka Väinäjokea pitkin Venäjän halki Kreikkaan on paljon myöhäisempi tapahtuma kuin mitä goottien vaellus oli.

Oikeasti saaga taitaa kertoa viikinkiajasta ja sen jälkeisestä ajasta. Gotlannillahan oli kauppa-asema Novgorodissa. Asema vuokrattiin 1402 hansalle. Se on siis ollut olemassa kun saagaa kirjoitettiin.

Kyse on vanhojen tekstien tavallisesta ja tyypillisestä anakronismista. Kirjoitushetken tapahtumia on siirretty menneisyyteen.

Saagan mukaan Gotlanti oli jatkuvasti sodassa, mutta se liittyi vapaaehtoisesti Ruotsin kuninkaan alaisuuteen. Gotlantilaiset ehdottivat maksavansa 60 markkaa hopeana joka vuosi Ruotsin kuninkaalle. Ilmeisesti tuo raha riitti ja kuningas suostui.

Gotlantilaisten ehtona oli, että he saavat mennä minne tahansa Ruotsin kuninkaan hallitsemalla alueella maksamatta tulleja ja veroja. Heillähän oli ilmeisesti Birkan kauppakeskus hallinnassaan 800-900 -luvuilla. Ehkä sen ja saagan kirjoittamisen välillä oli tullut vaikeuksia ruotsalaisten kanssa.

Gotlantilaiset siis ostivat ruotsalaisilta verottoman kaupan oikeudet

Saagan mukaan gotlantilaiset olivat tuollon pakanoita. En tiedä voiko tarina olla viikinkiajalta. 1288 Ruotsin kuningas kukisti talonpoikien kapinan saksalaisia kauppiaita vastaan. Ainakin tuon on pitänyt olla saagan kirjoittajan tiedossa.

Vapaaehtoinen veron maksu Ruotsiin voi olla jotain 1200-luvun juttua.

1300-luvulla Tanska valtasi Gotlannin. Sitten vitaaliveljet nimiset merirosvot, jotka teutoniritarit ajoivat pois Gotlannista ja teutoni myivät sitten Gotlannin Tanskalle. Vitaaliveljet pakenivat Kyrönmaalle Pohjanmaalle turvaan.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”