Jaakko Anttila
Viestit: 66
Liittynyt: 19.09.12 18:09

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Mikä kuollut ja maahanlyöty liike oli se, joka vastaanotti 3 miljoonaan markkaa Neuvostoliitolta yli puoli vuotta kestäneen telakkalakon ja lähes vuoden kestäneen satamalakon lakkokassoihin? Mikä kuollut ja maahanlyöty liike oli se, joka harjoitti työmaaterroria, joka kohdistui porvareihin ja "sosialifasisteihin?

Mikä kuollut ja maahanlyöty liike oli se, joka julkaisi kapinaoppaan "Voiton tie" vuonna 1928? Tuure Lehénin kirjoittama kapinaopas Voiton tie julkaistiin myös saksaksi käännettynä nimellä "Der Weg zum Sieg", salanimellä Alfred Langer.

Tuure Lehén: "Tavallinenkin sota on poliittista taistelua sikäli, että se on aina politiikan jatkoa, määrätyn politiikan toteuttamista 'toisilla keinoilla'. Mutta silloin kun tällaisessa sodassa tämän politiikan välikappaleiden, armeijoiden tehtävä voidaan ratkaista yksinomaan puhtaasti sotilaallisten näkökohtien mukaan, niin sodan erikoiselle muodolle, aseelliselle kapinalle on luonteenomaista, että aseellisen taistelun täytyy joka askelella käydä käsi kädessä poliittisen taistelun kanssa joukkojen voittamisessa."

Kapinan keinoina terrori ja panttivankien otto olivat Lehénille yhtä luonnollisia asioita kuin ne olivat olleet myös bolshevikeille vuonna 1918. Vallankumoustaistelujen kokemusten suuri opetus oli se, ettei työväenluokan viholliseen voitu humaanisuudella vaikuttaa eikä sitä sillä voittaa:

"Sen vuoksi on virheellistä osoittaa humaanisuutta ilmeiselle viholliselle. Humaanisuus on paikallaan vain vallankumouksen ystäviä kohtaan ja sellaisia aineksia kohtaan, jotka todennäköisesti ovat voitettavissa vallankumouksen puolelle. Vallankumouksen ilmeisen vastustajan suhteen on välttämätöntä ankaran vallankumouksellisen järjestyksen, siis myös terrorin sovelluttaminen. Missä määrin terroria on sovellutettava, on puhdas tarkoituksenmukaisuuskysymys. Sama koskee kysymystä panttivangeista. Kaikkien vallankumouksellisten taisteluiden ja sotien historia on osoittanut, että panttivankien ottaminen oikealla hetkellä voi olla erittäin tehokas taistelukeino porvariston julmuutta ja raakuutta vastaan."

"Tämän taistelun eräs tärkeimpiä edellytyksiä on väsymätön itsepintainen, mistään terrorista säikkymätön järjestelmällinen työ porvariston aseellisten voimien keskuudessa, sotamiesjoukkojen säännöllinen vallankumouksellinen kasvatus. Tämä työ on aina mahdollista, myös vaikeimmissa olosuhteissa. Mutta parhaimmassakin tapauksessa se jää vain vaarattomaksi näpertelyksi, ellei se nojaudu kiinteihin organisatorisiin tukikohtiin, aktiivisesti työskenteleviin soluihin itse joukko-osastojen keskuudessa. Solun on ymmärrettävä kasvattaa sotamiesjoukkoja vallankumouksellisesti, ryhmittää vallankumoukselliset ainekset ja myötätuntoiset myös organisatorisesti ympärilleen ja asettua sotamiesten kaikkien joukkovaatimusten ja joukkotoimintojen etunenään. On ilman muuta selvää, että sellaisella solulla on ratkaiseva merkitys välittömälle taistelulle sotaväestä."

"Sotilaitten keskuudessa harjoitettava propaganda on niin johdettava, että näiden yleinen mielipide halveksien kääntyy armeijan upseeriston ja suojeluskuntajohdon lahtariaineksia sekä porvariston erikoisjoukkoja, ylioppilaskaarteja, oleellisia rikkurijärjestöjä ym. vastaan. Näin toimien edistetään porvarien väkivaltakeinojen rappeutumista ja kohotetaan työväestössä rohkeutta ja taisteluhalua. Ja sitten kun vallankumouksellisen tilanteen tullen porvaristo aikoo käyttää sotaväkeä vallankumouksellista työväkeä vastaan, on niin toimittava, että mahdollisimman monet sotaväen osastot, porvarillisia johtajiaan vastaan nousten menisivät työtätekevän kansan puolelle ja auttaisivat sitä lyömään lahtarit ja kukistamaan kapitalistisen rosvojärjestelmän."

Edellä mainitusta syystä Suomen valtio jätti 100 000 vasemmistolaista asevelvollista vaille sotilaallista koulutusta 1920-luvulla ja 1930-luvulla.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Älä muuta sano. Eiköhän jätetä tällaisten aihealueen muka-spesialistien, kaiken maailman professorien (Juha Siltala, Tauno Saarela) ja tohtorien (esim. Matti Lackman, Tuomas Tepora) selittelyt omaan arvoonsa. "AgiProppia" tuuppaavat kansalle!

Parasta luottaa vain siihen, mitä mieltä todelliset "isänmaalliset" asiantuntijat V Palvo ja nimimerkki "Jaakko Anttila" (aka nimim. "historian harrastaja") suvaitsevat asiasta olla.

jhsiltala
Viestit: 1
Liittynyt: 25.09.12 09:25

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Molemmat osapuolet tuovat esiin oikeita näkökohtia. SKP peitejärjestöineen pyrki väkivaltaiseen vallanottoon jo leninistisen ohjelmansa mukaisesti. Se oli kuitenkin Lapuan liikkeen alkaessa huonossa kunnossa EK:n suurten pidätysten revittyä hajalle sen maanalaisen organisaation vuonna 1928. Tämä tieto väitöskirjassani Lapuan liike ja kyyditykset 1930 vuodelta 1985 oli peräisin lähinnä Ilkka Hakalehdon väitöskirjasta mutta myös SKP:n omista itsearvioinneista (1930-1931), jotka koskivat huonoa valmistautumista "fasismiin" (Kansanarkistossa).

Länsimaiden kommunistipuolueet määrättiin kuitenkin järjestämään omasta tilastaan ja tilannearvioistaan riippumatta mielenosoituksia ja yhteenottoja viranmaisten kanssa. Neuvostoliitto keskittyi teollistamiseen pakkokollektivoinnin avulla, ja Stalin pelkäsi paranoidiseen tapaansa länsimaiden iskua heikolla hetkellä. "Vallankumouksellista tilannetta" oli siis kärjistettävä harhautuksen vuoksi, vaikka maailmanvallankumouksesta oli siirrytty sosialismiin yhdessä maassa (ja vasta teollisuuden vahvistuttua kenties taas vallankumouksen vientiin). Stalin oli aina valmis uhraamaan ulkomaiset puolueet Neuvostoliiton edulle.

Lapuan liikkeen alkaessa SKP ei siis ollut vahvimmillaan verrattuna 1920-luvun huippuvuosiinsa. Sen sijaan porvarillisen puolen sisäinen hajaannus oli suurimmillaan ja hallitukset lyhytikäisiä, mikä yhdessä näkyvän kommunismin kanssa sai itsenäisyys- ja suojeluskunta-aktivistit kriisitunnelmaan. Kriisitunnelmaa varmasti lisäsi alkava lama, joka oli jo ilmennyt maataloustuotteiden hinnan laskuna ja viennin heikentymisenä, ei tosin vielä pakkohuutokauppoina.

Juha Siltala

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Jaakko Anttila kirjoitti:Edellä mainitusta syystä Suomen valtio jätti 100 000 vasemmistolaista asevelvollista vaille sotilaallista koulutusta 1920-luvulla ja 1930-luvulla.
Ei pidä paikkaansa. Kouluttamatta jäi kyllä noin 93 000 asevelvollista, mutta heidät vapautettiin säästö- ja terveyssyistä.Asevelvollisuuslaki ei mahdollistanut poliittisista syistä vapauttamista.
Asiaan voi tutustua esimerkiksi lääkintäkenraalimajuri Väinö F. Lindenin muistelmista "Spalernajasta Talvisotaan". Kutsuntaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa saapuneiden aliravitsemus ja heikko terveydentila todistetaan suorastaan järkyttäväksi.Esimerkiki murrosikä oli monilla 19-vuotiailla jäänyt saavuttamatta aliravitsemuksesta johtuen.

Väitteen poliittisin perustein vapauttamisista on esittänyt kovin kevein perustein emeritusprofesori Heikki Ylikangas. Sen ovat kumonneet esimerkiksi professori Jussi T. Lappalainen ja maisteri Tapio Nurminen ( Teloitettu totuus - kesä 1944).

Voi tietysti olla, että näistä pääasiassa syrjäseutujen pojista huomattava osa oli poliittisesti vasemmalle kallistuvia. Ainkaan erityisemmin se ei tosin näkynyt, kun heistä terveydellisesti kelpaavat ( noin puolet) kutsuttiin palvelukseen 1940.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Jaakko Anttila kirjoitti: Edellä mainitusta syystä Suomen valtio jätti 100 000 vasemmistolaista asevelvollista vaille sotilaallista koulutusta 1920-luvulla ja 1930-luvulla.

Ei jättänyt.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Jaakko Anttila kirjoitti:Mikä kuollut ja maahanlyöty liike oli se, joka vastaanotti 3 miljoonaan markkaa Neuvostoliitolta

Entäs tämä lähes "kuollut ja maahanlyöty liike" joka otti taannoin 10 miljoonaa samalta taholta ... ;=)

viewtopic.php?f=10&t=4340#p22762

Maalaisliitto on jo aikoja sitten nimenä kuopattu kuten NL:kin ja kohta taitaa soida KePullekin ehtookellot... hehee

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Jussi Jalonen kirjoitti:
Jaakko Anttila kirjoitti: Edellä mainitusta syystä Suomen valtio jätti 100 000 vasemmistolaista asevelvollista vaille sotilaallista koulutusta 1920-luvulla ja 1930-luvulla.

Ei jättänyt.
No, ei sitä noin kategorisesti voi sanoa. Esim. Osmo Apunen, Corinne Folff, Pettureita ja patriootteja -kirjassa sivulla 16. kerrotaan syksyllä 1939 Eero A.Wuoren, joka itsekin oli ollut vankileirillä, puuhanneen v.1918 vankileirituomion takia kutsuntojen ulkopuolelle jätettyjen entisten punasotilaiden kanssa sisäministeri Urho Kekkosen avustuksella "punaista pataljoonaa" armeijaan.

Muistaakseni samassa kirjassa (paikkaa en osaa sanoa) mainittiin säikeen alkupuolella käsitellystä IKL:n lakkautushankkeesta, että sisäministeriön päätöksen peruminen oikeuden kaavussa oli hallituksen kömpelö ja läpinäkyvä perääntymisyritys saksalaishenkisen mielipiteen edessä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

MM kirjoitti:
Jussi Jalonen kirjoitti:
Jaakko Anttila kirjoitti: Edellä mainitusta syystä Suomen valtio jätti 100 000 vasemmistolaista asevelvollista vaille sotilaallista koulutusta 1920-luvulla ja 1930-luvulla.
Ei jättänyt.
No, ei sitä noin kategorisesti voi sanoa. Esim. Osmo Apunen, Corinne Folff, Pettureita ja patriootteja -kirjassa sivulla 16. kerrotaan syksyllä 1939 Eero A.Wuoren, joka itsekin oli ollut vankileirillä, puuhanneen v.1918 vankileirituomion takia kutsuntojen ulkopuolelle jätettyjen entisten punasotilaiden kanssa sisäministeri Urho Kekkosen avustuksella "punaista pataljoonaa" armeijaan.
Tämä on aivan eri juttu. Punaisella puolella 1918 taisteelleet oli tuomittu oikeudessa ja siten he olivat menettäneet kansalaisluottamuksensa muutamaksi vuodeksi - eli nuoremmat juuri siksi aikaa, kun olisivat olleet asevelvollisia.

Ylikankaan väite koski sitä, että ihan normaaleja asevelvollisia olisi raakattu poliittisin perustein.

V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

nylander kirjoitti: Eiköhän jätetä tällaisten aihealueen muka-spesialistien, kaiken maailman professorien (Juha Siltala, Tauno Saarela) ja tohtorien (esim. Matti Lackman, Tuomas Tepora) selittelyt omaan arvoonsa. "AgiProppia" tuuppaavat kansalle!
Millainen puolue 1930 kommunistilakien perusteella lakkautettiin, tämän http://fi.wikipedia.org/wiki/Sosialisti ... lijarjesto mukainen 1920 - 1923 toimineen Kominternin SKP:n Moskovasta johtama SSTP:n jatkaja STPV = Sosialistisen Työväen ja Pienviljelijöiden Vaaliliitto.
Miten ja millä tavoin tuo Vaaliliitto toimi 1923 - 1930?
Kirjallisuuslähteinä
tuossa wikissä esitetään Ilkka Hakalehto ja Tauno Saarela.

( KASNTn
NKVDn vuosina 1937 - 1938 rankaisemien Suomen Eduskunnan entisten jäsenten http://www.gov.karelia.ru/gov/Power/Off ... rep_f.html luettelo = ilmeisesti entisiä Vaalijärjestöläisiä, Wikissä on 43 nimeä ja kansanedustajia 1929 sanotaan olleen 23 )

Useimmat
STPV:n edustajista siirtyivät Neuvostoliittoon ja mm. Eino Pekkala jäi Suomeen liittyen sodan jälkeen SKP-SKDL:ään ja oli veljensä Mauno Pekkalan hallituksen 26.3.1946 ----- 29.7.1948 oikeusministerinäkin.
Ja eikö SKDL:n Mauno Pekkalan hallitus ollutkin 1943 lakkautetun Kominternin päätöksen 1933 mukainen kansanrintamahallitus?

Oikeastaan SSTP ja STPV näyttäisivät olleen Kominternin virallista ja kompromissitonta vallankumouslinjaa vastaan "tottelemattomina" toimineita?
Kominternhan
päätti uudesta kansanrintama- strategiastaan vasta 1933 kesällä ja Ranskassa ja Espanjassa muodostettiinkin kansanrintama- hallitukset. Siihen saakka sosiaalidemokraatit olivat olleet sosiaalifasisteja, mutta 1933 kesällä Kominternin SKP käski mm. Profinterniin kuuluvan Punaisen ammattijärjestön vähäisiä jäseniä liittymään sosiaalidemokraattien SAK:hon, kommunistijohtoinen SAJ oli lakkautettu 1930.

Isänmaallisuus, luokkatietoisuus ja kansakunta lienevät selkeitä käsitteitä. Ja eivätkö nuo käsitteet esiintyneet jo 1928 Stalinin esitellessä ensimmäistä viisivuotissuunnitelmaansa, pakkokollektivisointia ja raskaan teollisuuden rakentamista. ( NL:n teollisuustuotanto lienee saavuttanut WW1 edeltäneen tason Venäjällä 1930-luvun alussa? )
Ja
eivätkö jokseenkin samat käsitteet kuin NL:ssa mm. nationalismista esiintyneet yleisesti äärioikeistolaiseksi sanotun Hitlerin Saksan kansallissosialismissa ja sen
nelivuotissuunnitelmissakin voisi kenties nähdä yhtäläisyyksiä Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmiin?
Olisikohan äärivasemmistolainen Pohjois- Koreakin nykyisin samanaikaisesti äärinationalistinen?

Veikko Palvo

Juha Jarvela
Viestit: 11
Liittynyt: 04.09.06 19:13
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti: Kotisivu

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Ilmo Kekkonen kirjoitti:
Jaakko Anttila kirjoitti:Edellä mainitusta syystä Suomen valtio jätti 100 000 vasemmistolaista asevelvollista vaille sotilaallista koulutusta 1920-luvulla ja 1930-luvulla.
Ei pidä paikkaansa. Kouluttamatta jäi kyllä noin 93 000 asevelvollista, mutta heidät vapautettiin säästö- ja terveyssyistä.Asevelvollisuuslaki ei mahdollistanut poliittisista syistä vapauttamista.
Asiaan voi tutustua esimerkiksi lääkintäkenraalimajuri Väinö F. Lindenin muistelmista "Spalernajasta Talvisotaan". Kutsuntaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa saapuneiden aliravitsemus ja heikko terveydentila todistetaan suorastaan järkyttäväksi.Esimerkiki murrosikä oli monilla 19-vuotiailla jäänyt saavuttamatta aliravitsemuksesta johtuen.

Väitteen poliittisin perustein vapauttamisista on esittänyt kovin kevein perustein emeritusprofesori Heikki Ylikangas. Sen ovat kumonneet esimerkiksi professori Jussi T. Lappalainen ja maisteri Tapio Nurminen ( Teloitettu totuus - kesä 1944).

Voi tietysti olla, että näistä pääasiassa syrjäseutujen pojista huomattava osa oli poliittisesti vasemmalle kallistuvia. Ainkaan erityisemmin se ei tosin näkynyt, kun heistä terveydellisesti kelpaavat ( noin puolet) kutsuttiin palvelukseen 1940.
Ilkka Nummela on analysoinut alueellisten elinolojen, kutsunnoissa hyväksyttyjen ja vasemmiston kannatusta aikakaudella artikkelissa 'Ruunun raakit - totta vai näytelmää' (teoksessa Toivon historia, Jyväskylän yliopisto 2003). Nummelan mukaan tilastollisesti lyhytkasvuisuudella ja kommunistien kannatuksella on yhteyttä, samoin lyhytkasvuisuudella ja palveluksesta vapauttamisella. Eli köyhillä alueilla, joissa ravitsemustilanne oli heikko, miesten ruumiillinen kunto oli huono, joka näkyi siinä, että he eivät olleet saavuttaneet normaalipituutta kutsuntoihin mennessä. Köyhyys näyttää näin ollen johtaneen sekä palveluksesta vapauttamiseen, että kommunistien kannattamiseen.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

V Palvo kirjoitti: Isänmaallisuus, luokkatietoisuus ja kansakunta lienevät selkeitä käsitteitä.
Kaikkea muuta kuin selkeitä.

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

"Voi tietysti olla, että näistä pääasiassa syrjäseutujen pojista huomattava osa oli poliittisesti vasemmalle kallistuvia. Ainkaan erityisemmin se ei tosin näkynyt, kun heistä terveydellisesti kelpaavat ( noin puolet) kutsuttiin palvelukseen 1940."

Miten tämä "ihmeparantuminen" klassisesti selitetään? Siis fyysinen, ei poliittinen.
Ei ole kirjat nyt käytettävissäni.

V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

Emma-Liisa kirjoitti:
V Palvo kirjoitti: Isänmaallisuus, luokkatietoisuus ja kansakunta lienevät selkeitä käsitteitä.
Kaikkea muuta kuin selkeitä.
Nojaa, eikö rauhanomainen luokkatietoisuus- käsitettä yleensä käytetty Neuvostoliiton ideologiassa? Tosin siihen näyttäisi liittyneen myöskin nationalistinen neuvostoisänmaa-käsitekin.
Kylmän sodan aikaisessa ideologiaviennissä NL:ssa puhuttiin useinkin rauhanomaisesta ideologiaviennistä, tosin USAn sadoilla miljoonilla dollareilla vastustamana.
Satoja miljoonia taisi kyllä NL:kin käyttää?
Ja
mm. Afrikassa Nasser taisi ottaa miljoonia NL:lta ja kääntyä lopulta NL:a vastaan.
Tansanian Julius Nyererellä
oli Ujamaa-oppinsa, jonkinlainen sekoitus sosialismia ja nationalismia. J. Nyerere haki 1970-luvulla apua myöskin Maon Kiinalta ja näkyvimpänä kiinalaiset rakensivat
Tanzam- rautatien.
J. Nyerere sanoi Ujamaa-ideologian epäonnistuneen, pyysi kansaltaan anteeksi ja erosi.
Mutta epäonnistuikohan Nyerere lopultakaan, Pohjoismaat ja Suomi antavat edelleen kehitysapua, samoin Kiina yhteisyrityksillään ja taloudellista tulosta on tultava tai muuten Kiinan ´kehitysapu´ lankeaa maksettavaksi.
Ja kauemmaksi näkyvänä apuna Kiina rakensi muutama vuosi sitten kustannuksellaan stadionin Tansanian pääkaupunkiin.
Kiinan
ja Tansanian suhteissa luokkatietoisuus, isänmaallisuus ja kansallismielisyys näyttäisivät olleen ja olevan toissijaisia käsitteitä?

Mutta
onkohan pohjoisempana, Euroopassa ideologia ollut merkittävämmässä asemassa.
Suomestakin loikkailtiin ( neuvostotermi ) NL:oon uskoen ideologian lupauksiin paremmasta elintasosta ja tulevaisuudesta ja
vaikkei sieltä idästä näitä loikkareita sodan jälkeen enää Suomeen palaaviksi löytynytkään, usko ideologiaan, rauhaan ja tasa-arvoisuuteen näyttäisi joillakin meillä Suomessa säilyneen?

Tosin Hrushtshsev taisi määritellä kansojen rauhanomaisen rinnakkaisolon naapureiksi, jotka asuvat vierekkäin, mutta eivät kutsu toisiaan kylään.
Ne
viralliset ystävyysvierailut olivat - vain - virallista ystävyyttä.

Luokkatietoisuus-käsite ainakin näyttäisi olleen itäistä ideologiaa?
Ja
Venäjälläkin näytetään nykyisin oltavan vain kansallisen isänmaallisia?

Veikko Palvo

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

V Palvo kirjoitti: Luokkatietoisuus-käsite ainakin näyttäisi olleen itäistä ideologiaa?
Riippunee missä mahdat sijaita. Suomesta käsin tarkasteltuna Saksa lienee eteläisessä ilmansuunnassa.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: "Kommunismin uhka" ja äärioikeiston nousu 1929 - 30

MM kirjoitti:"Voi tietysti olla, että näistä pääasiassa syrjäseutujen pojista huomattava osa oli poliittisesti vasemmalle kallistuvia. Ainkaan erityisemmin se ei tosin näkynyt, kun heistä terveydellisesti kelpaavat ( noin puolet) kutsuttiin palvelukseen 1940."

Miten tämä "ihmeparantuminen" klassisesti selitetään? Siis fyysinen, ei poliittinen.
Ei ole kirjat nyt käytettävissäni.
Ei minullakaan, mutta muistelen, ettei kyse ollut niinkään sairauksista kuin fyysisen kehityksen viivästymisestä. Siis siitä että pituus ja paino olivat alle normaalin, jolloin ei olisi kerta kaikkiaan jaksanut sotilaselämää. Tästä "parani" siten, että pituuskasvu jatkui ja paino nousi.

Ilmeisesti myös kriteerejä laskettiin, koska kerran armeijaan otettiin myös sellaisia kuin Linnan Riitaoja.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”