Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Suuri asiakirjavarkaus Tanskan valtionarkistossa


Kuva: Rigsarkivet, (Ernst Tobisch)


Tanskan Valtionarkistosta ja aiemmin itsenäisenä toimineesta Själlandin maakunta-arkistosta on varastettu suuri määrä, ainakin kaksi hyllymetriä, asiakirjoja noin 10 vuoden kuluessa. Kysymyksessä on Tanskan historian suurin asiakirjavarkaus. Berlingske Tidende -lehden mukaan asiakirjavarkaat ovat vieneet myös painotuotteita ja mitaleita.

Asiakirjavarkauden havaitsi eräs Valtionarkiston virkamies. Valtionarkisto vei jutun poliisiviranomaisten tutkittavaksi 3.10.2012. Valtionarkisto ja poliisi tutkivat juttua julkisuudelta salassa, kunnes päätekijät oli saatu selville.

Poliisi on nyt pidättänyt 53-vuotiaan miehen ja 46-vuotian miehen, joita epäillään asiakirjavarkaudesta. Molemmilla kerrotaan olevan yhteyksiä tanskalaisiin uusnatseihin. Molempien asunnosta löytyi suuri määrä Valtionarkistosta varastettuja asiakirjoja, yhteensä noin kaksi hyllymetriä. Nuorempi miehistä on ns. "poliisin tuttu" aiempien huumausainerikosten vuoksi. Hänellä kerrotaan olleen 1980-luvulla yhteyksiä maahanmuuttovastaiseen liikkeeseen ("vihreätakit") ja Hells Angels-järjestöön. 46-vuotiaasta miehestä löytyy verkosta video, jossa hän esiintyy natsiunivormussa. Hän on vuonna 2007 toiminut myös avustajana tanskalaisessa toiseen maailmansotaan sijoitetussa elokuvassa toimittamalla filmiryhmälle natsiaiheista rekvisiittaa.

Poliisin mukaan 53-vuotiaalla miehellä ei ole ainakaan merkittävää rikostaustaa. Tanskan TV2-toimituksen uutisen mukaan 53-vuotias mies oli saanuttoiseen maailmansotaan kohdistuvan erityisen tutkimusmielenkiinnon vuoksi erivapauden, jonka avulla hän sai käsiinsä Valtionarkiston asiakirjoja, jotka eivät olleet yleisesti saatavilla. Erään lehtitiedon mukaan hänen kotinsa on tätä nykyä Thaimaassa.

Varastettujen asiakirjojen joukossa on ollut mm. toisen maailmansodan aikaisia poliisin tutkintapöytäkirjoja ja sodan jälkeen alioikeuksissa käsiteltyjen juttujen asiakirjoja. Berlingske Tidende-lehden uutisen mukaan varastetut asiakirjat ovat liittyneet ennen kaikkea natsisympatioita tunteneisiin tanskalaisiin, joista useat taistelivat toisessa maailmansodassa saksalaisten rinnalla itärintamalla. Osa varastetuista asiakirjoista on liittynyt Waffen-SS-joukoissa palvelleeseen Kaj Buchardtiin, jonka molemmat pidätetyt tunsivat ja joka kuoli vuonna 2009.

Tanskan valtionarkistonhoitaja Asbjörn Hellumin mukaan asiakirjat on täytynyt varastaa pienissä erissä hyvin pitkän ajan kuluessa Valtionarkiston tutkijasalitiloista.

"Det må have et professionelt udford stykke arbejde.De må vaere tålmodige folk, der står bag tyveriet", on Hellum todennut haastattelussaan. Hellumin mukaan varkailla on täytynyt olla tarkkoja tietoja siitä, kuinka Valtionarkistossa työskennellään.

Poliisin mukaan useimmat varastetuista asiakirjoista on myyty keräilijöille. Toisen maailmansodan aikaisille natsiaineistoille ja -esineille on syntynyt huomattava kysyntä keräilijöiden keskuudessa. Erään sotamateriaaliin keskittyneiden tanskalaisten keräilijöiden verkkosivuston ylläpitäjän mukaan noin 500 tanskalaista kerää natsiaiheista aineistoa ja esineistöä. Hän arvelee, että varastetut asiakirjat on myyty eteenpäin privaatisti tanskalaisille keräilijöille hyvään hintaan. Ulkomaisten keräilijöiden kiinnostus niihin on ollut ilmeisen vähäinen.

Poliisi arvelee, että asiakirjavarkauden todennäköisenä motiivina on ollut henkilökohtainen kiinnostus sodanaikaisiin asiakirjoihin, mutta taustalla on voinut olla myös taloudellisen hyödyn tavoittelua. Poliisin mukaan toinen pidätetyistä on kertonut toimistaan ja auttanut näin poliisia varkauden selvittämisessä. Toinen pidätetyistä on vaiennut poliisikuulusteluissa. Poliisi tutkii tapahtunutta varkautena, josta voidaan tuomita enintään kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Berlingske Tidenden uutisen mukaan pidätetyillä on hyvin todennäköisesti ollut avustajia, joita poliisi yrittää nyt selvittää. Poliisin tavoitteena on ensi vaiheessa selvittää myös, miten laajasta rikosjutusta on kysymys. Poliisin tavoitteena on saada mahdollisimman moni varastettu asiakirja takaisin Valtionarkiston kokoelmiin. Kaikkia varastettuja asiakirjoja tuskin koskaan voidaan palauttaa Valtionarkistoon.

Tanskan valtionarkistonhoitaja Asbjörn Hellumin mukaan Tanskan arkistolaitoksen tehtävänä on ollut tarjota Tanskan ja tanskalaisten historiasta kertovia asiakirjalähteitä, kulttuuriperintöä, tutkijoille ja kansalaisille. Hellumin mukaan valtionarkisto on kiinnittänyt turvallisuusasioihin huomiota, muttei selvästikään riittävästi. Samalla Valtionarkisto on pitänyt tärkeänä, että historialliset asiakirjat ovat kansalaisten ulottuvilla. Hellum pitää mahdollisena, että Valtionarkisto tarkistaa asiakirjaturvallisuuteen liittyviä menettelyjä.

Kulttuuriministeri Uffe Elbaeck on pyytänyt valtionarkistolta asiasta selvityksen, jota on määrä sen jälkeen käsitellä kulttuuriministeriön turvallisuustoimikunnassa. Tanskan Venstre-puolueen edustaja Michael Aastrup Jensen on todennut haastattelussa, että hän odottaa Valtionarkiston tarkastavan kaikki kokoelmansa sen selvittämiseksi, mitä kaikkea on varastettu. Valtionarkistonhoitaja Asbjorn Hellumin mukaan kaikkien asiakirjojen (noin kolme miljoonaa säilytysyksikköä eli noin 300 hyllykilometriä) tarkastaminen on mahdoton tehtävä. Hellum on todennut, että Valtionarkiston henkilöstö käy läpi kaikki ne säilytysyksiköt, joihin pidätetyillä on ollut pääsy.

Tietolähteinä mm. seuraavat:

* Rigsarkivet (Danmark), lehdistötiedote, "Omfattande tyveri på Statens Arkivers laesesal", 25.10.2012.

* Hufvudstadsbladet, "Jättestöld av danska nazistdokument", 26.10.2012.

* Svenska Dagbladet, "Nazistdokument stulna från arkiv", 26.10.2012.

* Berlingske Tidende, "Politiet jagter medgerningsmaend til Rigsarkiv-tyveri", 25. 10.2012.
* Berlingske Tidende, "Stort tyveri fra Rigsarkivet", 25.10.2012.

* Tanskan TV 2, verkkosivut, "Han er sigtet for kaempe nazi-tyveri", 26.10.2012.

* Tanskan TV 2, verkkosivut, "Kendt filminstruktor: Kender ikke arkivtyv", 25.10. 2012.

* Tanskan TV 2, verkkosivut, "Anklager; Vi vil begraensa kulturskader", 25.10. 2012.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”