Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Kaukopartioisku Petrovski Jamiin 1942

Trilisser kirjoitti: Oletko lukenut mainitsemani Figesin teoksen? Siinä(kin) on paljon enemmän esimerkkejä sellaisesta sadismista, jota ei yhdelläkään läntisen Euroopan taistelukentällä nähty 1900-luvulla.

Espanjan sisällissota. Vaikka nyt tietysti saamme kuulla, että se oli neuvostoliittolaisten sotilasneuvonantajien syytä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kaukopartioisku Petrovski Jamiin 1942

Trilisser kirjoitti: Oletko lukenut mainitsemani Figesin teoksen? Siinä(kin) on paljon enemmän esimerkkejä sellaisesta sadismista, jota ei yhdelläkään läntisen Euroopan taistelukentällä nähty 1900-luvulla.
Ovela ilmaisu tuo "läntisen Euroopan taistelukenttä". Näin voidaan poistaa esim. saksalaisten raakuus itäisen Euroopan taistelukentällä.Puhumattakaan eurooppalaisten toimista siirtomaissa.
Jussi Jalonen kirjoitti: Espanjan sisällissota.
Tuosta tulee mieleen se, mitä Norman Daviesin kirjoitti: käsitteesstä "Länsi-Eurooppa" on kätevästi siivottu pois kaikki valtiot ja kansat, jotka esim. uskonnoltaan ja/tai poliittiselta järjestelmältään poikkeavat "normista". Siis esim. Irlanti tai Espanja.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Johtuuko sodan julmuus kansanluonteesta?

Kansanluonteita jo geneettisellä perustalla epäilemättä on, mutta kuinka selkeitä? Luonnollisesti yleisen tai keskimääräisen geeniperimän vaihtelut etnisestä ryhmästä toiseen vaikuttavat myös käyttäytymistä jossakin määrin erilaistavasti. Niinpä suomalaisilla voi tosiaan olla erikoinen "humalaluonto". Mutta esimerkiksi sodankäynnin luonteeseen vaikuttavat myös monet muut seikat, joita ei kannata tässä ryhtyä luettelemaan ja luokittamaan.

Ratkaisevaa lienee kuitenkin se, miten upseeristo haluaa ja pystyy valvomaan varsinaisten sodankävijämassojen toimia. Suomalaisissa sotamuisteloissakin tulee usein esille se, miten venäläiset upseerit estivät vankien pahoinpitelyä ja jopa surmaamista, johin alemmat sotilaat näyttävät tunteneen halukkuutta. Eri asia on, missä määrin tämä johtui upseerien suuremmasta humaanisuudesta ja missä määrin järkiperäisestä, lähinnä kuulustelumahdollisuuksien ajattelemisesta.

Puhis
Viestit: 48
Liittynyt: 19.10.10 10:56
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Johtuuko sodan julmuus kansanluonteesta?

Kansanluoteesta puhuminen on tässä kohtaa aika erikoista. Tai sitten kansanluonne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Esimerkkinä Japani.

Toisessa maailmansodassa ja Kiinan sodassa Japanilaiset sotilaat syyllistyivät julmuuksiin ja sotarikoksiin käytännössä kaikkialla, aina Tyynen meren saarilta Burmaan saakka.

Kuitekin samalla vuosisadalla Japani oli jo osallistunut kahteen aiempaan sotaan. Venäjän-Japanin sodassa 1904-1905 Japanilaiset ottivat sotavangiksi yli 70000 venäläissotilasta. Heitä kohdeltiin erittäin hyvin, itse asiassa sodan jälkeen osa työleireillä olleista sai jopa rahallista korvaus. Voisi sanoa, että tässä sodassa Japanille oli kunnia-asia esiintyä länsimaihin verrattavana sivistysmaana; Euroopassahan Japania pidettiin vielä takapajuisena Aasian maana.

Japani osallistui myös ensimmäiseen maailmansotaan Saksaa vastaan. Toki Japani oli sodassa pikkutekijä, valloittaen Saksalta vain joitakin Tyynen meren saaria sekä Tsingtaon sataman Kiinassa. Saksalaisia sotavankeja kohdeltiin sen verran hyvin, että sodan jälkeen jotkut saksalaiset päättivät jopa jäädä Japaniin.

Japanilaisten julmuus toisessa maailmansodassa oli paitsi tarkoituksellista, myös seurausta Japanilaisten sotilaiden koulutuksesta, sotapropagandasta sekä aivopesusta nationalismilla vääristettyyn samuraiden bushido-käyttäytymiskoodiin.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”