Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Lehdessä oli sensaatiouutinen venäläisvangeille tuhoisasta sotavankimakkarasta. Mitähän se oikeasti oli, kukahan tietäisi kertoa? Vangeista sitä makkaraa tuskin tehtiin. Olikohan sitä tarjolla oikein "voimaksi asti"?

Karmiva paljastus suomalaisten sotavangeille syöttämästä makkarasta

Julkaistu: 1.9.2012 6:30

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 49696.html
Venäläiset sotavangit rakensivat talvella 1941–42 päärataverkon junaosuutta Orivesi-Jämsä. Työtä tehtiin ns. sotavankimakkaran ja -juuston voimalla.
Valtion Rautateiden juhlavuotta varjostaa "VR:n Kwai-joen silta".
(Fakta-laatikossa lisäksi Kotijoukkojen esikunnan sotavankimakkaran teko-ohje)


Onko kirjan myynti nykyisin vain tällaisten "sensaatiopaljastusten" varassa?
"Sotavankimakkaran luujauho repi suolistoja, ja aivo-osat altistivat Creutzfeld-Jakobin taudille"
Mahtoikohan tuohon aikaan Creutzfeld-Jakobin tautia edes olla? Ainakaan sitä ei tunnettu ja paljonkohan olisi ollut sen mahdollinen itämis- / vaikutusaika? Luujauho varmaan kyllä tunnettiin tuolloinkin.

Ihmettelen suuresti toimittajan yleistietojen perusteellista heikkoutta! Samoin kirjan tekijän tiedot ihmetyttää, jos nuo kohdat on sieltä suoraan lainattu! Olisiko suuren sotavankikuolleisuuden päälimäisin syy ollut yksinkertaisesti huono ravintotilanne yhdistettynä vankien usein jo valmiiksi huonoon terveydentilaan ja talvivarustukseen. Samoin ankarat olosuhteet Suomen talvessa lienee ollut monille se "viimeinen niitti".

"Työtä tehtiin ns. sotavankijuuston ja sotavankimakkaran voimalla. Juuston valmisti Valio sulattamalla emmentalin kuoria."

Samalla tavalla tänäkin päivänä syödään suolojen avulla "liotettuja" kuivaneita juustoja "SULATEJUUSTOINA"...

http://kemppinen.blogspot.fi/2012/09/juusto.html
"Internet paljasti minulle, mitä on sulatejuusto. Ehkä oli kuvitellut, että juusto on jotenkin sulatettu, esimerkiksi pannulla. Ei. Sulattamiseen käytetään suoloja. Eikä keksintö ole kovin vanhakaan, ei sataa vuotta."
Lähes kaikissa nykyisissä "jauhomakkaroissa" on konepuristettua (kone-eroteltua) lihaa, joka sisältää melkoisen määrän luujauhoa. Katsokaahan tuoteselostetta ja kauhistelkaa sitten ihan rauhassa, jos nyt siltä tuntuu. Toki samaa puristemassaa lienee muissakin elintarvikkeissa. Muutama vuosi sitten keskustelin erään teurastajan kanssa, joka sanoi tehneensä reilut 11 vuotta töitä teurastamossa ja viimeiset vuodet pelkästään teurastajana. Hän sanoi ettei syö enää lihaa missään muodossa, eikä etenkään makkaroita. Joskus hämmästyttää tuo ihmisen kekseliäisyys kun lukee kuinka tarkkaan teuraseläimet hyödynnetään, sillä hukkaprosentti teuraseläinten pehmytkudoten osalta on kuulemma todella pieni.

Mitä tämä luujauho oikein tarkoittaa? Lyhyesti selostettuna se menee suunnilleen näin, eli kaikki sellaiset (pienet) ruhonkappaleet ja lihan paloittelusta syntyvät jätepalat, joissa on vielä paloittelun jälkeen lihaa luunpalasissa kiinni, pannaan koneprässiin, joka "turskauttaa" pehmeät osat ulos. Osa luusta jauhautuu sekaan ja se on sitä "luujauhoa". Se tuskin repii kenenkään suolia, sillä kaikki jauhetaan niin hienoksi. Tämänhän tietävänevät jo entuudestaan kaikki valistuneet ns. "jauhomakkaran" yms. grillimakkaroiden syöjät...

Varsinainen luujäte, jota syntyy teurastamossa jopa tonneittain päivässä, jauhetaan hienommaksi massaksi, joka sitten kompostoidaan ja muuttuu aikanaan ravinteikkaaksi mullaksi.

Jossain kirjoituksissa on väitetty, kuinka "keskitysleirikokeilujen todellisessa kehitysmaassa" eli Brittien sittemmin hallitsemassa Etelä-Afrikassa, olisi 2. Buurisodan aikaan Britit lisänneet ruuaksi sanottuun "valmisteeseen" jopa lasijauhoa nopeuttaakseen leirien "vaihtuvuutta". JOS sitä ruokaa nyt aina edes olikaan.

Tuolloinhan (1899–1902) aina niin humaaneina tunnetut Britit ylsivät vangitsemiensa Buurinaisten ja -lasten suhteen liki samanlaisiin kuolleisuuslukemiin kuin Suomessa yllettiin venäläisten sotavankien osalta Jatkosodan ensimäisen ja toisen vuoden aikana. Toki vertailukelpoisia lukemia ovat myöskin Neuvostoliitossa olleiden suomalaisten sotavankien kuolleisuusluvut, jotka oli aivan samaa suuruusluokkaa, ellei suuremmatkin. NL:n ilmoittamat vangeiksi saatujen suomalaisten sotavankien luvut ovat vaan niin epätäsmällisiä, siis liian pieniä, että sillä tavoin kuolleisuuslukemia saadaan pienennettyä. Monet sotavangeiksi jääneet suomalaissotilaathan ammuttiin haavoittuneina heti paikalla ja monet kuolivat jo alun kuulusteluissa. Heitä ei edes kirjattu sotavangeiki, vaikka myöhemmin tiedetään vankeudesta palanneiden sotavankitovereiden kertomuksista, että monet näistä kadonneiksi sittemmin kirjatuista suomalaissotilaista jäivät vangeiksi yhdessä heidän kanssaan. Onneksi aihetta on tutkittu ja monien vankien kohtalot on selvitetty.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Toinen_buurisota

http://www.klubi.fi/sotavangit/

Vielä erikseen pitää mainita teurastamoissa tapahtuva ihmeellinen metamorfoosi, jossa teuraaksi laitetut vanhat ja mahot lehmätkin muuttuvat lihatiskien äärellä häriksi. Monikohan meistä ostaisi vanhan tai mahon lehmän lihaa härän lihan sijasta?

Härkäkin saattaa nykyisin olla harvinaisempi juttu, sillä härkähän on oikeasti (säyseäksi) kuohittu sonni. Toki joistakin muista urospuolisista eläimistä, kuten porosta, käytetään härkä -nimitystä, tietenkin samalla kuohintamenetelmällä käsiteltynä. Näinhän tehtiin etenkin vetojuhtina käytettäville sonneille (poroille), että niistä tuli(si) säyseämpiä käsitellä.

V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Niitä sun näitä kirjoitti:
Karmiva paljastus suomalaisten sotavangeille syöttämästä makkarasta

Julkaistu: 1.9.2012 6:30

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 49696.html
Venäläiset sotavangit rakensivat talvella 1941–42 päärataverkon junaosuutta Orivesi-Jämsä. Työtä tehtiin ns. sotavankimakkaran ja -juuston voimalla.
Valtion Rautateiden juhlavuotta varjostaa "VR:n Kwai-joen silta".
Onko kirjan myynti nykyisin vain tällaisten "sensaatiopaljastusten" varassa?
Onko kirjan tai lehden myynti "sensaatiopaljastuksen" varassa?
Venäjälläkin?
Tuokin ylläoleva "uutinen" sopisi myöskin Venäjällä vaikuttavan historiaa vääristelevän "i n f o r m a a t i o s o d a n ---- r i n t a m a m i e h e n " ja hänen edustamaansa historiakäsitykseen.
Sama
"informaatiosodan rintamamies" kävi 19.11.2011 -- 26.11.2011 venäläisen tarkkailijavaltuuskunnan jäsenenä Syyriassa ja ´halusi antaa informaatiota omasta näkökulmastaan."

Tosin informaatiosotilaaksi julistautunut esitti näkemyksensä Suomen virallisina kannanottoina.
Onkohan tämä suomalaisesta näkökulmasta historiaakin vääristelevä inforintamamies
yksin ja omasta aloitteestaan ja omilla varoillaan julistanut ja käy tuota informaatiosotaansa Suomea vastaan?
Vai olisikohan hän vain "sensaatiopaljastuksia" Venäjän median käyttöön myynninedistämiseksi etsivä venäläinen?

Veikko Palvo

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Niitä sun näitä kirjoitti:Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Lehdessä oli sensaatiouutinen venäläisvangeille tuhoisasta sotavankimakkarasta. Mitähän se oikeasti oli, kukahan tietäisi kertoa? Vangeista sitä makkaraa tuskin tehtiin. Olikohan sitä tarjolla oikein "voimaksi asti"?

Karmiva paljastus suomalaisten sotavangeille syöttämästä makkarasta

Julkaistu: 1.9.2012 6:30

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 49696.html
Venäläiset sotavangit rakensivat talvella 1941–42 päärataverkon junaosuutta Orivesi-Jämsä. Työtä tehtiin ns. sotavankimakkaran ja -juuston voimalla.
Valtion Rautateiden juhlavuotta varjostaa "VR:n Kwai-joen silta".
(Fakta-laatikossa lisäksi Kotijoukkojen esikunnan sotavankimakkaran teko-ohje)

Onko kirjan myynti nykyisin vain tällaisten "sensaatiopaljastusten" varassa?
Historiantutkimuksen tehtävä on kertoa asioista niin kuin ne ovat, olivat ne miellyttäviä tai eivät.

Eikä kyseessä ole mikään "paljastus", sillä Lars Westerlund kertoi sen jo kirjasssan Sotavankien ja siviili-internoitujen sodanaikainen kuolleisuus. Teoksesta löytyy ko. makkaran tuotesisältö ja valmistus.

Mirkka Lappalaisen uutuudesta Jumalan vihan ruoska taas huomasin, että osa perinteellistä "hätäleivistä" oli samalla tavalla suorastaan vahingollista. Sekä että nälkään kuoleminen kestää suht' kauan, mutta epähygienisissä oloissa taudit leviävät.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Emma-Liisa kirjoitti:Historiantutkimuksen tehtävä on kertoa asioista niin kuin ne ovat, olivat ne miellyttäviä tai eivät.

Eikä kyseessä ole mikään "paljastus", sillä Lars Westerlund kertoi sen jo kirjasssan Sotavankien ja siviili-internoitujen sodanaikainen kuolleisuus. Teoksesta löytyy ko. makkaran tuotesisältö ja valmistus.

Mirkka Lappalaisen uutuudesta Jumalan vihan ruoska taas huomasin, että osa perinteellistä "hätäleivistä" oli samalla tavalla suorastaan vahingollista. Sekä että nälkään kuoleminen kestää suht' kauan, mutta epähygienisissä oloissa taudit leviävät.
Täällähän olikin jo jonkinlainen "ohje":

Fakta

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 49696.html
Kotijoukkojen esikunnan sotavankimakkaran teko-ohje

Teurastuksessa hylätyt osat, kuten veri, maksa, perna, pötsi, kivekset.
Lisäohje 1942 kielsi:
- Perna, kohtu, juoksutusmaha, sukupuolielimet, luujauho.
Sallittiin yhä:
- Päälihat, sorkkalihat, pötsit, keuhkot, utareet, satakerrat, suolenpätkät, punaiset verisolut.
Käytännössä myös:
- Luurouhe, keskoset, emättimet, mädäntynyt liha, likaiset suolet, silakanpäät, multaiset lantunkuoret, pilaantuneet kaalinlehdet, perunankuoret.
Eikös monet noista aineksista ole nykyajan herkkuja? Tai ainakin extremeherkkuja.

Verilettuja, -palttua ja jopa -rössyäkin tarjoillaan ihan ravintoloissakin. Oulun perinneruoka on rössypotut.

Samoin maksaa syödään monissa eri muodoissa.

Entäpä kivekset? No ainakin "kuli-narsistiravintoloissa" niitä varmaankin saanee ja TV:n amerikkalaisissa reality-sarjoissa niitä popsitaan alvariinsa ja vieläpä silmät varmaankin "nautinnosta kiini".

Espanjassa käydessäni kaverini otti "mahalaukkua", olisiko ollut peräti pötsiä? No sillä miehellä se jäi syömättä. Hänellä ei siis ollut mikään kummoinen "reality pelkokerroin".

Eihän tuo lista niin erikoinen ole, etteikö meistä useimmat ole "nauttineet" niistä erilaisssa jauhomakkaroissa... samaisen teurastajan kertoman mukaan siis.

Nuo keskoset onkin erikoisen metka juttu, sillä suurinta ravintolaherkkua tuntuu jossain päin maailmaa olevan "juottovasikan liha" tai peräti syntymättömän karitsan tai vasikan, eli siis keskosen liha! Ja kriminturkkikin tehdään juuri tuollaisten syntymättömien karitsojen turkista...

Toivottavasti Emma ei ala tämän jälkeen vegaaniksi... ;=)

Pettuleipä ei olekaan yhtään hassumpaa ja nykyisin sitä markkinoidaan oikein terveysruokana. Jo aikoinaan kirjoitettiin kuinka "Saarijärven Paavo pani puolet petäjäistä..." Puolet on kuulemma liikaa, mutta neljännes eli vartti on kuulemma sopiva suhde ja leipä pysyy kasassa eikä leviä kuten ne kuuluisat "Jokisen eväät".
Olen toki pettua maistanutkin Kemin lumilinnan vieressä olevassa puodissa.

Entäs ne aivot:

Meillä kun teurastettiin antisaikaan sika, niin aladobia syödessään sai suustaan sylkeä haulikon lyijyhauleja kuin pippureita konsaan. Kansakoulumme talonmies kun oli niin tyhmä, että ampui meidän navetassa sikaamme haulikolla niskaan ja vieläpä pään suuntaisesti. Tulipa siis ne sian päälihatkin popsittua aladobina, miten lie ollut aivojen laita? Sitä en muista. Lehmät hyppi ammuttaessa parsissaan kuin viimeistä päivää, mutta eipä se maito piimäksi muuttunut, vaikka niin joskus on väitettykin...
Mirkka Lappalaisen uutuudesta Jumalan vihan ruoska taas huomasin, että osa perinteellistä "hätäleivistä" oli samalla tavalla suorastaan vahingollista. Sekä että nälkään kuoleminen kestää suht' kauan
Minä luin sellaisen jutun erään suomalaisen sotilaan muistelemana, että minuakin jo hieman ällötti. Hän oli kuljettamassa joukkoa NL:n sotilaita vankileirille päivän töiden päätyttyä ja oli muistaakseni kevät. Vangeilla oli kova nälkä ja ruoka-annokset olivat pieniä ja työt taisi olla jo jotain peltotöitä, olisiko ollut ojankaivuuta tms. Pellot olivat jo siis sulia ja kyseiset vangit olivat inkeriläisiä sotavankeja. He pyysivät vartijalta lupaa poiketa kynnöspellolle ja tämä luuli heidän menevän tarpeilleen. Kotvan kuluttua miehet palasivat suut multaisina ja vartijan ihmetellessä siivotonta ulkomuotoa, inkerikot sanoivat, ettei heillä kuolla ihan vähällä nälkään, koska pahimman hädän hetkellä heillä syödään aina suoraan pelloilta kastematoja! Niitä kuulemma löytyi suurimman osan aikaa vuodesta.

Sitä paitsi ei kait ihmiset ole tuolloinkaan unohtaneet metsästystä ja kalastusta, joka lienee ollut suurin särpimen antaja leivän puuttuessa tai sen lisukkeena. Suurin osa ihmisistähän asui tuolloin maaseudulla, joten nuo taidot varmasti osattiin.

Huvittavinta oli radio-ohjelman maininta tuolloisten ruuan säilöntämenetelmien puuttumisesta suolan puutteen takia. Ruotsissahan suolasta olikin kova uupelo "eräästä sattuneesta syystä". Tuollainen säilöntämenetelmien puute -väittämä osoittaa kirjoittajan täydellistä tietämättömyyttä siitäkin asiasta. Tuon suolattoman ajan muistona Ruotsissa syödäänkin tänäkin päivänä suurena herkkuna HAPANSILAKKAA.
Sitä saa monenlaisena "vahvuutena" ja kesyintäkään lajia ei parane avata sisätiloissa, ellei halua oman vatsansa sisältöä suuhunsa. Hyi hyi.

Kyseistä "inhokkia" on maistanut vain kerran ja säälin ruotsalaisia, jotka joutuvat vuodesta toiseen muistelemaan suolasaartoaan satojen vuosien takaa! Ilman viinaa siitäkään hommasta tuskin tulisi mitään ja luulenkin sen olevan vain "haiseva tekosyy" snapsien jatkuvaan ottoon. Ja aamulla katku on taatusti sanoin kuvaamaton.

Toki lihaa ja kaaliakin säilöttiin/säilötään hapattamalla. Venäläisten suosikkiruoka, hapankaali, on jopa ihan hyvääkin.

Ja onhan se kuivatuskin olemassa. Kaikki tuntevat Norskien turskat ja lappalaisten kuivalihat...

Sitäpaitsi Pohjois-Koreassa syödään kuulemma ruohoakin...

Entäpä maininnat naurissadosta? Ne on jääneet minulta kuulematta. Eikös sitä naurista syöty tuohon aikaan kun pottukin oli vielä tuntematon suuruus näillä leveysasteilla...

Mirkka Lappalaisen kirjan kertomuksia ja arvioita radiosta kuultuani, olen ankarasti miettinyt lähdettä tuohon kyseiseen matojuttuun. Luulen sen olevan Salon seudun sotaveteraanien muistelmista, jotka löytyvät netistäkin. En vain ole viitsinyt kahlata niitä kaikkia uudestaan läpi, sillä lukaisin ne jo joskus muinoin.

http://www.salonseudunsotaveteraanit.fi/muistelmat.htm

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Niitä sun näitä kirjoitti:Eikös monet noista aineksista ole nykyajan herkkuja? Tai ainakin extremeherkkuja.
Paljon lihaa sisältäviä makkaroita pidetään parhaimpina. Kestomakkarassa lihaa on vähintään 95 % (usein yli 100%), leikkelemakkarassa 50 % ja ruokamakkarassa 45 %.

Kun noin puolet makkarasta on lihaa, niin liha on näitä:
lihalla tarkoitetaan nisäkkäiden ja lintujen luurankolihaksistoon kuuluvia ruhonosia, kieltä, sydäntä, päänlihaa, kaulalihaa, luulihaa, pallealihaa, kamaraa, jänteitä, silavaa ja muuta rasvakudosta, ei kuitenkaan suolirasvaa;

Lähteenä on Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös makkaran koostumuksesta ja pakkausmerkinnöistä vuodelta 1996

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Vetehinen kirjoitti:Paljon lihaa sisältäviä makkaroita pidetään parhaimpina. Kestomakkarassa lihaa on vähintään 95 % (usein yli 100%), leikkelemakkarassa 50 % ja ruokamakkarassa 45 %.
Arvoisa Vetehinen hiffasi heti mistä oli kyse ;=)

Mikäli oikein muistan, niin takavuosina TV-mainoksissa pantiin tomaattejakin "kilon purkkiin yli kilo"... "ajattele, yli kilo"

Oikeasti makkaran tekijät ei tuotoksiaan syö, ei sota-aikana, eikä rauhan aikanakaan. Eipä tämä paljon sotavankimakkaran reseptistä poikkea:

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1996/19960139
Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

1) makkaralla suoleen tai muuhun päällykseen tai muottiin tehtyä elintarviketta, jonka oleellisena valmistusaineena on liha ja jossa lihan ja elinten yhteismäärä on 4 §:n määräysten mukainen;

2) lihalla nisäkkäiden ja lintujen luurankolihaksistoon kuuluvia ruhonosia, kieltä, sydäntä, päänlihaa, kaulalihaa, luulihaa, pallealihaa, kamaraa, jänteitä, silavaa ja muuta rasvakudosta, ei kuitenkaan suolirasvaa; näistä tarkoitetaan

a) kamaralla sian nahkaa, josta karvat on poistettu;

b) päänlihalla naudan ja hevosen päästä irrotettua lihaa;

c) kaulalihalla vatsapuolella olevia kaulan lihaksia koko kaulan pituudelta suuria verisuonia myöten, ei kuitenkaan sian kaulalihaa;

d) pallealihalla pallean lihasosaa;

e) luulihalla lihaa, joka saadaan erottamalla luista mekaanisesti niihin lihaksiston irtileikkaamisen jälkeen jäljelle jäänyt liha;

f) silavalla sian nahanalaista rasvakudosta, joka on erotettu lihasta ja josta nahka on poistettu;

3) elimillä maksaa, munuaista, keuhkoja, aivoja ja kateenkorvaa; ja

4) teurastuksen sivutuotteilla muita lihahygienialain (511/94) tai sen nojalla annettujen säännösten mukaisesti elintarvikkeeksi hyväksyttyjä eläimen osia.
---

Tämä kohta olisi kiinnostavaa tietää, että oliko tämä oikein virallisesti annettua ohjeistusta, vai jonkun "tutkijan" mielikuvituksen tuotetta. Ihmettelen miksi lantun kuoret on multaisia, mutta perunan kuorien mullasta ei sanota mitään...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 49696.html
Käytännössä myös:

- Luurouhe, keskoset, emättimet, mädäntynyt liha, likaiset suolet, silakanpäät, multaiset lantunkuoret, pilaantuneet kaalinlehdet, perunankuoret.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Täällä Timo Malmin sivuilla on eräs "naapurin menu" esillä ja laitetaanpas linkkiä kehiin:

Nälkätauti tappoi miehiä

http://welaatta.wippiespace.com/sruoka.html

Sotavankien muonitussääntöjen 18.10.1944 ja 19.5.1945 vertailua.

Komissaari Sirkkunen oli vertaillut Suomen ja Neuvostoliiton sotavankien kohtelua ja selittänyt syksyllä 1941, että Suomessa pidetään neuvostovankeja nälässä. Hän tiesi, että venäläisille vangeille oli heitetty kuollut hevonen syötäväksi. Siihen suomalaiset: kokonainen hevonenko? Kun me saisimme edes koiran.
Suomalainen sotavanki muistelee keittiöarkea:

²Keittiöväen vaatteet olivat mustia, likaisia. He eivät saaneet pesettää saunalla vaatteitaan niinkuin sairaanhoitajat. Kaverini kanssa ehdotin, että saammeko pestä keittiöväen vaatteet. Onnistuttiin ja saatiin lisäruokaa. 40 hengen puuroannos kahteen mieheen. Yksi puuroannos oli lusikallinen."

Suomalaissotavangit Neuvostoliitossa herättävät yhä laajaa keskustelua ja voimakkaita tunnetiloja.

http://welaatta.wippiespace.com/index.html

http://welaatta.wippiespace.com/sota.html

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Niitä sun näitä kirjoitti: Tämä kohta olisi kiinnostavaa tietää, että oliko tämä oikein virallisesti annettua ohjeistusta, vai jonkun "tutkijan" mielikuvituksen tuotetta.
Lue Westerlundin kirja, niin asia selviää.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Pimiä oli Helsingin kirjamessuilla ja häneltä kysyttiin myös "sotavankimakkarasta". Siinä oli yhtenä ainesosana luujauhoa, josta piti saada kalsiumia. Se oli kuitenkin liian karkeaa ja aiheutti suolistorepeytymiä. Siis tappoi,

Asiaa selvitettiin sodan jälkeen Lahden käräjäoikeudessa, koska eräs tehtaan työntekijä teki ilmiannon.

Mirkka Lappalainen totesi ihan vastaavaa ns. hätäleivistä: pettuleipä johon sekoitettiin puolet jauhoja, oli vielä ok, mutta sitten kun alettiin syödä pelkkää pettua, myrkyllistä vehkaa, nahkaa, olkea, niintä jne,. niin vatsa ei sitä kestänyt.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Emma-Liisa kirjoitti:Mirkka Lappalainen totesi ihan vastaavaa ns. hätäleivistä: pettuleipä johon sekoitettiin puolet jauhoja, oli vielä ok, mutta sitten kun alettiin syödä pelkkää pettua, myrkyllistä vehkaa, nahkaa, olkea, niintä jne,. niin vatsa ei sitä kestänyt.
Eikö maininnut kastematoja?

Ihanko tosissaan joku uskoo tuollaiseen ruokavalioon?

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Niitä sun näitä kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti:Mirkka Lappalainen totesi ihan vastaavaa ns. hätäleivistä: pettuleipä johon sekoitettiin puolet jauhoja, oli vielä ok, mutta sitten kun alettiin syödä pelkkää pettua, myrkyllistä vehkaa, nahkaa, olkea, niintä jne,. niin vatsa ei sitä kestänyt.
Eikö maininnut kastematoja?

Ihanko tosissaan joku uskoo tuollaiseen ruokavalioon?
Kai sitä nälissään syö mitä vain, jolla saa vatsan täyteen.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Emma-Liisa kirjoitti:Kai sitä nälissään syö mitä vain, jolla saa vatsan täyteen.
Täällä on oikea sotavankimakkaraspecial: -sitä ei syönyt edes karhutkaan


Kurileiri 24 Osa 2/2

"Mitä on vangin makkara?"

http://www.youtube.com/watch?v=eIXNabheq8Q

Miksihän se piti tehdä (aina?) pilaantuneista teurasjätteistä? Jos kerran 11 teurastamoa / tehdasta alkoi valmistaa sitä ja sitä ei sitten syönyt edes "karhutkaan"... niin eikös tullutkin hirmuinen hukkaprosentti, vai eikö? Minnehän sellainen makkaramäärä sitten mahtoikaan päätyä?

Kamalaa evästä kuuluu olleen, mutta kovastipa sitä tehtiin... kyllä juttu taitaa haista propagandalta ainakin jossain määrin.

viewtopic.php?f=10&t=4839

---

Tuleepa mieleen Galina Sankon kuvaamat "nälkäiset lapset" leiriaidan takana. Lapset vaan ei näytä nälkäisiltä. Kuva lienee muutenkin lavastettu. Sen syntytarina kerrottiin aikoinaan Suomen Kuvalehdessäkin ja kuvaajan nimi jäi siitä jutusta mieleeni.

images/kuvitus/lapset.jpg

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:K ... koissa.jpg

Nälkäisistä lapsista tuli mieleeni, että jos tänne laittaisi kuvia Suojärveläislapsista vatsat pöhöttyneinä, nahat jaloisssa roikkuen ja katse apaattisena, niin olisi vertailukohtaa kärsitylle nälälle! Hyrsylän mutkasta vangiksi jääneet suomalaiset olivat Talvisodan alusta lähtien leirillä. Sodan jo loputtua 13.3.1940 he joutuivat olemaan vielä kesäkuulle 1940 saakka "neuvostokuurilla" ja jälki onkin tosi karmeaa.

Kuva(t) on mm. alastomista lapsista, joten jätänpä laittamatta. Katsoa sopii Martikaisen kirjasta sivulta 144 ja 145 tai Reino Hiltusen kirjasta Muistatko, jossa se on aluksi julkaistu.

Martikainen Tyyne Talvisodan evakot ja siviilisotavangit - Äidit ja lapset sodan kurimuksessa. Fenix, 2000, 167 s., 1. painos

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Niitä sun näitä kirjoitti: Nälkäisistä lapsista tuli mieleeni, että jos tänne laittaisi kuvia Suojärveläislapsista vatsat pöhöttyneinä, nahat jaloisssa roikkuen ja katse apaattisena, niin olisi vertailukohtaa kärsitylle nälälle! Hyrsylän mutkasta vangiksi jääneet suomalaiset olivat Talvisodan alusta lähtien leirillä. Sodan jo loputtua 13.3.1940 he joutuivat olemaan vielä kesäkuulle 1940 saakka "neuvostokuurilla" ja jälki onkin tosi karmeaa.
Kuten yllä on todettu, suojärveläiset eivät olleet millään varsinaisella leirillä vaan metsätöissä. Työkykyiset saivat palkkaa, työkyvyttömiä huolsi Kuusisen hallitus.

Suojärveläisiä kuoli siellä 62 (3,2 prosenttia), kotimartkalla 6 ja 17 Suomessa karanteenileiirillä tai saraalassa. Lisäksi 19 oli kuollut Suojärvellä.

Ottaen huomioon ikäjakautuman (20-40-vuotiaat miehet puuttuivat) ja pienten lasten korkean kuolleisuuden normaalioloissakin, kuolleisuus on kaikkiaan ollut normaalia korkeampi mutta ei mitenkään verrattavissa Itä-Karjalan siviilien leirtien kuolleisuteen (joissa oltiin toki pitempään).

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Emma-Liisa kirjoitti:Eikä kyseessä ole mikään "paljastus", sillä Lars Westerlund kertoi sen jo kirjasssan Sotavankien ja siviili-internoitujen sodanaikainen kuolleisuus. Teoksesta löytyy ko. makkaran tuotesisältö ja valmistus.
Nyt pari päivää kyseistä kirjaa lueskeltuani ei kyseinen ohje ole silmiini osunut. Hakemistokaan ei "makkaroita" käsittele vaikka sotavankimuonituksesta on paljonkin kirjoitettu aina NL:a ja Saksaa myöten.

Laitappa siis sivunumeroa kehiin kun tunnut kerran tietävän.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Sotavankimakkaran vaikutus, koostumus ja juuston kuoret.

Emma-Liisa kirjoitti:Lue Westerlundin kirja, niin asia selviää.
Laitetaanpa "makkararesepti tännekin näkösälle.

Sotavankimakkaran valmistus löytyy sivuilta 265-294

http://www.arkisto.fi/uploads/Palvelut/ ... Naytto.pdf

Sulatejuustot tehdään nykyäänkin samalla tavoin kuivuneista juustotahkojen kuorista (ja jätejuustoista) suolojen avulla sulattaen.

Sotavankijuusto
Jatkosodan sotavankimakkaralla oli myös lähisukulaisensa meijerialan tuottamassa
”sotavankijuustossa”. Samaan tapaan kuin sotavankimakkara valmistettiin
teurastamoiden jätteistä, sotavankijuustokin tehtiin meijereiden ylijääneistä raakaaineista.
Päämajan intendenttiosaston ohjeiden mukaan sotavankijuusto tuli
valmistaa ”sulattamalla emmental-juuston kuoria”.12

12 Muonitus- ja rehutusohjeet 1942, 23

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”