Olli Puhakka
Viestit: 5
Liittynyt: 21.04.08 14:45

Saigonin War Remnants Museum muistuttaa Vietnamin sotaisasta lähihistoriastaYksi Saigonin mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on Vietnamin sotaan keskittyvä War Remnants Museum, joka tunnettiin aiemmin myös nimellä USA:n ja Kiinan soterikosten museo.

Kaupungin keskustassa sijaitseva museo esittelee pääasiassa sotaa, jota Vietnamissa kutsutaan ”amerikkalaiseksi sodaksi”, ja joka päättyi lopullisesti vuonna 1975. Tapa, jolla museo kuvaa sotaa ja sen taustoja on jossain määrin propagandistinen, mutta vähemmän kuin luulisi, varsinkin kun ottaa huomioon, että Vietnam on edelleen talouselämän vapautumisesta huolimatta on yksipuoluediktatuuri. Maan suhteet Yhdysvaltoihin ovat tänään kuitenkin hyvät, ja Vietnamissa näkeekin paljon amerikkalaisia turisteja.

Museo kuvaa varsin perusteellisesti sodan eskaloitumista 1950-luvulta lähtien ja USA:n yhä aktiisempaa sekaantumista siihen useiden presidenttikausien aikana. Niin ikään 1960-luvulta alkanutta ja kansainväliseksi kasvanutta sodanvastaista protestiliikehdintää kuvataan perusteellisesti. Myös suomalaisia Vietnam-julisteita on esillä. Nostalgista tunnetta nuo ajat kokeneena ei voi välttää.


Myös varsin runsas kokoelma amerikkalaisten jättämästa sotamateriaalista lentokoneineen, helikoptereineen, tankkeineen, tykkeineen ja käsiaseineen herättää mielenkiintoa. Esimerkiksi lentokonekokoelmasta ilmenee selvästi amerikkalaisten keskittyminen sodankäyntiin ilmasta maahan, mikä oli erityisen tuhoisaa
siviiliväestölle.

Ylipäätään amerikkalaisten aikoinaan jättämä sotaromumäärä on niin valtava, että vastaavanlaisia pienempiä museoita on eri puolilla Vietnamia. Voi vain arvailla sotavuosina eläneiden amerikkalaisturistien ajatuksia, kun he näkevät mihin valtion verovaroja aikoinaan syydettiin.Kuvat: Olli Puhakka

War Remnants Museum (Wikipedia)

Yhdysvaltojen hallituksen arkisto: Tilastotietoja Vietnamin sodasta

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”