Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

nylander kirjoitti: Kun ohjelman nimi on Suomi on venäläinen, oletin sen perusteella ilman muuta, että käsittelytapa noudattaisi samaa linjaa kuin toissavuotisessa Suomi on ruotsalainen -sarjassa. Siinähän keskityttiin kaikessa olennaisessa siihen, millaisia vaikutteita maamme on saanut lännestä yhteiskunnallisten instituutioiden, kulttuurin muotojen, tapojen yms. tasolla. Nyt nähdyssä ensijaksossa näkökulma olikin käännetty vastakkaiseksi: epäluulojen ja vihanpidon juurien kaiveluun, konfrontaatioon.
Eiköhän alkuosan aihe johtunut ihan siitä, että yleisön kiinnostus sarjaa kohtaan heräisi. Jos olisi käsitelty esim. sitä, miten kristillisten sanojen venäläinen alkuperä osoittaa, että ensimmäiset vaikutteet kristinuskosta tulivat idästä, niin suuri(n) osa yleisöä olisi luultavasti haukotellut ja lopettanut sarjan katsomisen siihen.

Ryssänviha-teemaa käsiteltiin mielestäni lähinnä niin, että sitä tuskin oikein olikaan, mikä mielestäni oli melkoista valkopesua. Mutta näin eri tavalla asiaa voi nähdä.

Mitä kansantarinoiden hirmutekoihin tulee, niin tunnetusti "ryssä" tarkoitti usein ortodoksia karjalaista ja "ruotsi" katolista/luterilaista "suomalaista". Uskonto merkitsi enemmän kuin kansallisuus.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

nelimjaa kirjoitti:Tieteen, historiankin popularisoinnilla ON oikeasti merkitystä. Sen avulla voidaan herättää aitoa kiinnostusta asiaan ja saattaa ihmisiä sen äärelle, tutkimaan ja lukemaan.

Mikään ei tunnetusti ole taidokkaampaa popularisointia kuin vihjaista ohjelman verkkosivuilla, että kännissä kadulle virtsaaminen on itse asiassa venäläinen erityispiirre.

Eilen tulin vetäneeksi pitkät päivätorkut, joten pakko ilmeisesti kiduttaa nyt itseään katsomalla tämä pläjäys Areenasta, jotta voin haukkua sitä yksityiskohtaisemmin ja oikein perustein.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

Emma-Liisa kirjoitti:
historioija kirjoitti: Asioiden yksinkertaistaminen merkitsee informaation häviämistä. Itse arvostan enemmän asioiden havainnollistamista graafisesti (kartoin, kaavioin ja tilastokuvioin yms.), vaikka sekään ei ole aina riittävä menetelmä. Mutta monesti siten saadaan monimutkaiset asiat esitetyksi aidossa monimutkaisuudessaan.
Epäilemättä sienestyksen levinneisyyden voi esittää kartalla, mutta kerropa, miten Järnefeltien kirjailijakoulu esitetään graafisesti ja ennen kaikkea miten se lisäisi ymmärrystämme asiasta (kaksi esimerkkiä venäläisvaikutteista).
En nyt vaivaudu ko. työhön, mutta epäilemättä kaikki voidaan pukea havainnolliseen graafiseen muotoon, tosin se ei aina ole yhtä luontevaa. Esitänkin jo edellä varauksen, joten en ole mikään grafiikkafanaatikko.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

Jussi Jalonen kirjoitti: Mikään ei tunnetusti ole taidokkaampaa popularisointia kuin vihjaista ohjelman verkkosivuilla, että kännissä kadulle virtsaaminen on itse asiassa venäläinen erityispiirre.
Joo, tuo oli epäilemättä pohjanoteeraus. Miksi ei esim. vieraanvaraisuus?

Ruotsi-ohjelmassa mollattiin niin paljon muinaista Venäjää, että on kiinnstavaa nähdä, osoitetaanko edes jokin väitteistä vääräksi. Esim. se ettei 1100-1300-luvulla voinut tietää, mihin suuntaan Ruotsi tai Venäjä kehittyisi ja että kehitysolisi voinut mennä toisinkin.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

Emma-Liisa kirjoitti:Ruotsi-ohjelmassa mollattiin niin paljon muinaista Venäjää, että on kiinnstavaa nähdä, osoitetaanko edes jokin väitteistä vääräksi
Saanee eppäillä. Kummallakin sarjalla on ymmärtääkseni sama käsikirjoittaja, Marjo Vilkko. Olisi joutunut tekemään paroni Münchhausenin urotyön.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

nylander kirjoitti: Nyt kaiveltiin ns. ryssävihan juuria siten, että "kaikkien alojen asiantuntija" Keskisarjalle jätettiin jaksossa painavimmalta tuntuva puheenvuoro: hänen mukaansa (ja aivan toisin kuin esim. asiaa aikanaan tutkineet Klinge ja Karemaa) venäläisvihan alkulähteet ovat isonvihan ajan hirmuteoissa.
Minäkin kiinnitin huomiota siihen, että Outi Karemaa joka on nimeneomaan aiheen tutkija, puuttui. Keskisarja tietysti on kirjoittanut Viipurin etnisestä puhdistuksesta 1918, mutta kyse on lähinnä tapahtumahistoriasta, ei taustatekijöistä, eikä hänen selityksen ollut kovin vakuuttava.

Keskisarjan olisi pitänyt reilusti sanoa: en ole tutkinut, en tiedä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

nylander kirjoitti: Tietenkin voidaan sanoa, että edustavathan negatiivisetkin asiat aina kansalliseen vihaan asti vissinlaisia "kulttuuri-ilmiöitä", joiden juuria on pyrittävä selvittämään.
Mielestäni villaisella painaminen ei ole oikea tapa. Ohjelmassa sivuutettiin ryssänvihan propagointi.

On liioiteltua sanoa, että sodan jälkeen olisi ollut toisin. Esim. Mika Waltarin jatkosodan aikana käsikirjoittama mutta vasta 1950 tehdyssä elokuvassa Tanssi yli hautojen on ihan perinteisiä negatiivisia venäläistyyppejä (lapsenomainen ilo, mateleva alamaisuus, ei-vapaus). Vain keisari on poikkeus.

Teemalla taannoin nähty mainio sarja venäläisen musiikin vaikutuksesta suomalaiseen Yhteinen sävel ei kaihtanut näyttämästä esim. sota-ajan propagandaa, samalla kun osoitettiin, että Äänisen aallot tarkoituksella sävellettiin slaavilaiseksi romanssiksi. Myöhemmin nähtiin esim. elokuvasta Votkaa, komissario Palmu otteita, joista oli vaikea sanoa, olivatko ne "suomettuneita" vai sen ironiaa. Joka tapauksessa nykyisin ne olivat ihan camp.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

Emma-Liisa kirjoitti: Myöhemmin nähtiin esim. elokuvasta Votkaa, komissario Palmu otteita, joista oli vaikea sanoa, olivatko ne "suomettuneita" vai sen ironiaa. Joka tapauksessa nykyisin ne olivat ihan camp.
Komisario Palmussa esiintyvä neuvostoliittolainen naisvakooja on tietysti itsestään selvästi Kassilan peiteltyä irvailua suomettuneisuudelle. Lilga Kovanko polttamassa savuketta ja silmäilemässä Ylen illanviettoa Kalastajatorpan parvekkeella samalla, kun etusynkronoituna lauluna raikaa "Isoveli näkee sen"; vihje on aika selvä.

Muutenhan kyse on 1900-luvun tutusta länsimaisesta stereotypiasta, jossa ajatus Neuvostoliitossa vallinneesta teoreettisesta sukupuolten välisestä tasa-arvosta kääntyi populaarikulttuurin kliseeksi venäläisistä action-naishahmoista. Suomessa sama temppu oli tehty jo aiemmin Ryhmy-kirjojen komissaari Natalia Vengrovskan kohdalla, joka niin ikään oli aikaansaapa ja vauhdikas naishahmo, joskin tietysti ajan hengen mukaisesti demoninen antisankaritar.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

Eilen (25.1.2015) nähdyssä sarjan toisessa osassa rupateltiin saunan ja banjan yhtäläisyyksistä ja eroista, kirkkaan viinan juomisesta yksin ja seurassa, "kansanluonteesta" yms., joten kuuntelin vain toisella korvalla jos aina silläkään. Yhden merkilliseltä tuntuvan ilmaisun sentään rekisteröin: juontaja Juhani Seppänen puhui alkuminuuteilla Suomen ja Venäjän kansojen "yhteisestä suomalais-ugrilaisesta geeniperimästä".

Omat tietoni näistä asioista ovat tosi hatarat, ja siksi mieleeni nousi seuraavanlaisia kysymyksiä: Mitä ylipäänsä tarkoittaa "suomalais-ugrilainen geeniperimä". Olen kuvitellut, että suomalais-ugrilainen on pelkästään kielitieteellinen termi, jolla ei ole tekemistä genetiikan kanssa ja että "ugrilaisuuden" ja "verisiteiden"(siis nykyytermein geeniperimän) samastaminen olisi jäänyt jonnekin kaukaisiin viime sotien takaisiin aikoihin. Tietenkin idänkin suunnalta on aikojen saatossa nyk. Suomen alueelle tullut geenivirtaa, mutta mieleeni on 1990-luvulla esim. sillloisessa Tiede 2000 -lehdessä tiheästi esitellyt Cavalli-Sforzan ryhmän tulokset, joiden mukaan suomalaisten lähimpiä eurooppalaisia sukulaisia ovat flaamit, saksalaiset, itävaltalaiset ja ruotsalaiset. Voi olla, että näkemykset ovat parissakymmenessä vuodessa tästäkin muuttuneet, ja kaikkiaan suomalaisten "geneettinen sukulaisuus" muihin kansoihin lienee edelleenkin melkoisen komplisoitunut kysymys. Siksi jäi mieleen epäily, antoikohan tämä Seppäsen maininta (joka tietenkin pohjautuu käsikirjoittajan tekstiin) "yhteisestä suomalais-ugrilaisesta geeniperimästä" asiasta lainkaan oikean kuvan. Asia on sikäli tärkeä, että juuri populaariohjelmassa esitetyt tiedot leviävät ja iskostuvat laajojen kansalaispiirien tietoisuuteen.

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 15:40

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

Ehkäpä tässä viitattiin siihen, että Venäjän ydinalueet ovat olleet suomalais-ugrilaisten heimojen/kansojen asuttamia. Esimerkiksi Moskova on perustettu "suomalais-ugrilaiselle maalle". Väestöt ovat sekoittuneet jo kauan sitten. Tai sitten vain siihen, että rajan yli on aina tapahtunut muuttoliikettä.

Käsitystä venäläisten jossakin määrin suomalais-ugrilaisesta alkuperästä viljellään joskus ilmeisesti venäläisessäkin keskustelussa. Muistan kuunnelleeni jotakin haastattelua jossa suhteellisen kivas venäläinen nationalisti ylpeili sillä, että venäläiset ovat perineet sotilaallisen kyvykkyytensä alistamiltaan suomalais-ugrilaisilta kansoilta :lol:
Viimeksi muokannut JariL, 26.01.15 13:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 15:40

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

"geneettinen sukulaisuus" muihin kansoihin lienee edelleenkin melkoisen komplisoitunut kysymys.
Ja ennen kaikkea aika tyhjänpäiväinen jos siitä yritetään rakentaa jonkinlaista rotuoppia ja sitä kautta geneettistä yhteenkuuluvuutta johonkin suuntaan. Lääketieteessä perimän jäljittämisestä voi olla konkreettista hyötyä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

nylander kirjoitti:Eilen (25.1.2015) nähdyssä sarjan toisessa osassa rupateltiin saunan ja banjan yhtäläisyyksistä ja eroista, kirkkaan viinan juomisesta yksin ja seurassa, "kansanluonteesta" yms., joten kuuntelin vain toisella korvalla jos aina silläkään. Yhden merkilliseltä tuntuvan ilmaisun sentään rekisteröin: juontaja Juhani Seppänen puhui alkuminuuteilla Suomen ja Venäjän kansojen "yhteisestä suomalais-ugrilaisesta geeniperimästä".

Omat tietoni näistä asioista ovat tosi hatarat, ja siksi mieleeni nousi seuraavanlaisia kysymyksiä: Mitä ylipäänsä tarkoittaa "suomalais-ugrilainen geeniperimä". Olen kuvitellut, että suomalais-ugrilainen on pelkästään kielitieteellinen termi, jolla ei ole tekemistä genetiikan kanssa ja että "ugrilaisuuden" ja "verisiteiden"(siis nykyytermein geeniperimän) samastaminen olisi jäänyt jonnekin kaukaisiin viime sotien takaisiin aikoihin. Tietenkin idänkin suunnalta on aikojen saatossa nyk. Suomen alueelle tullut geenivirtaa, mutta mieleeni on 1990-luvulla esim. sillloisessa Tiede 2000 -lehdessä tiheästi esitellyt Cavalli-Sforzan ryhmän tulokset, joiden mukaan suomalaisten lähimpiä eurooppalaisia sukulaisia ovat flaamit, saksalaiset, itävaltalaiset ja ruotsalaiset.
Minun muistini mukaan suomalaisten geeniperimä on peräisin sekä lännestä että idästä.

Ja tietenkään mitään "suomalais-ugrilaista geeniperimää" ei ole.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

Alueellisen läheisyyden ja historiallisten siteiden ja kulttuurivaikutusten perusteella sarjakokonaisuudelle voi ennustaa suotuisaa jatkoa. "Suomi on virolainen", "Suomi on norjalainen", "Suomi on saksalainen", "Suomi on amerikkalainen" jne. Jossakin vaiheessa on muistettava tehdä myös "Suomi on suomalainen".

Tapio Onnela
Viestit: 4902
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

historioija kirjoitti:Alueellisen läheisyyden ja historiallisten siteiden ja kulttuurivaikutusten perusteella sarjakokonaisuudelle voi ennustaa suotuisaa jatkoa. "Suomi on virolainen", "Suomi on norjalainen", "Suomi on saksalainen", "Suomi on amerikkalainen" jne. Jossakin vaiheessa on muistettava tehdä myös "Suomi on suomalainen".
Näinhän se juuri onkin, näitä jäämme odottelemaan. Yllättävän monille vain tuntuu olevan kovin vaikeaa hyväksyä sitä, että kuten kaikki muutkin, myös me suomalaiset olemme tulosta jatkuvasta kulttuurivaikutusten virrasta. Erityisen vaikeaa tämä vaikuttaa olevan niille nationalististen, sinivalkoisten lasien läpi maailmaa katsoville, joille tätä "monikulttuurisuutta" on vaikeaa hyväksyä.

nelimjaa
Viestit: 75
Liittynyt: 31.08.12 10:31

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

Just niin!
Ja kovin moni tuntuu jämähtäneen 1200-luvun alkuun odottelemaan novgorodilaisia vapauttajia... ;-)

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”