lentava kirvesmies
Viestit: 360
Liittynyt: 07.12.07 09:20

Re: Ukraina

Kansainvälisen tyytyväisyystutkimuksen mukaan Ukraina on sijalla 123. Vertailun vuoksi Georgia sijalla 126.
Sehän tietenkin kertoo vain miten ihmiset tuntevat olonsa.
Mikä sitten aiheuttaa Ukrainalaisten tyytymättömyyden. Lähinnä talous ja toisella sijalla vapauksien puute.
Esimerkkivaltiona Ukrainalaisilla on Valkovenäjä, joka ei ole suistunut kaaokseen ja jossa vallitsee rauha ja täystyöllisyys.
83,6% Ukrainalaisista pitää suhdetta Valkovenäjään kaikkein parhaimpana ja kaikista maailman valtiojohtajista Lukasenkoa arvostetaan eniten 43%.

Miten on Ukrainalaisten keskipalkka kehittynyt. 1990 alun romahduksen jälkeen se oli jo noussut vuonna 2014 tammikuussa 388 us dollariin, eli lähes Neuvostoliiton ajan tasolle, joka oli 1990 noin 400 usd. vuonna 2009 se oli 211 usd ja nyt vuoden 2016 tammikuussa 171 usd.

Niin Ukrainalaisilla, kuin muuallakin entisen Neuvostoliiton valtioissa, on tapana vertailla omaa kehitystä neuvostoaikaaan ja tietysti toisien valtioiden kehitykseen. Juuri Ukrainassa tämä kehitys on kulkenut ei toivottuun suuntaan.
Tämän vertailun pelossa Ukrainan hallinto on pyrkinyt estämään liikkumista Ukrainan ja paremmin kehittyneiden valtioiden välillä, sekä hävittämällä ihmisten muistista Neuvostoajan, vaihtamalla katujen nimistöä, kieltämällä kirjallisuutta ja elokuviakin, joista voi mainita vaikkapa joka uudenvuoden kulttielokuvan "kevyet löylyt". Elokuva kertoo miehestä joka poikaporukassa vietetyn saunaillan jälkeen erehdyksessä matkustaa Moskovasta Leningradiin ja kuinka ollakaan eksyy täsmälleen samalla kaavalla rakennetun samanlaisen kerrostalon asuntoon, johon vielä avaimensakin sattuu sopimaan. Vaarallinen teema, joten Ukrainan hallinnon huolen ymmärtää ja sen asettaman sensuurin!


Ukrainan nykyisen hallinnon itsetuhoinen politiikka on hämmästyttävää. Koska heitä ei kuitenkaan voi pitää heikkolahjaisina, niin herää kysymys; ovatko he velkaa valtaan pääsystään jollekin taholle?

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:SA:ssa taas oli ennen natsien valtaannousua yksityisarmeijan piirteitä, vaikkakin se oli pääasiassa aseeton.
Luulen Ukrainassa SA:ta vastaavien joukkojen olevan raskaasti aseistautuneita.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Petter Tikka kirjoitti:Jo pitkään ovat talouden asiantuntijat painottaneet, ettei IMF:n lainapaketteja käytetä juuri sijoituksiin, vaan vanhojen lainojen rästimaksuihin.
Luulen Ukrainan saaneen IMF:ltä muutamia miljardeja ja EU:lta myös. En tiedä minne rahat ovat menneet ja luulen, ettei ainakaan EU:ssa niiden perään huudella.

Ukrainalla on IMF: lupaus 17 miljardin dollarin lainaerästä, mutta Ukraina ei kai ole täyttänyt ehtoja, joten IMF ei ole antanut lainaa vielä. Yksi esteenä oleva asia on ollut Ukrainan maksukyvyttömyys. IMF ei voinut lainoittaa maata, joka on maksukyvytön eli ei kykene maksamaan velkojilleen. Se oli IMF:n säännöissä oleva määräys.

Silloin kun Janukovits kilpailutti Venäjää ja EU:ta toisiaan vastaan Venäjän tarjosi Ukrainalle 3 miljardin dollarin lainan osaksi pakettia. Se oli yksi syy miksi Venäjän paketti voitti EU:n paketin ja Janukovits torjui EU:n assosiaatiosopimukseen.

Ukrainan uusi vallankaappauksen jälkeinen hallitus on kieltäytynyt maksamasta Venäjän lainaa takaisin. Ukrainan selitykset lainan hoitamattomuudelle ovat olleet mm se, ettei Venäjän antama laina ole ns sovereign debt eli itsenäisen valtion myöntämä. IMF on julisti viime joulukuussa Venäjän lainan ns sovereign debtiksi, minkä jälkeen Ukraina yrittää selviytyä lainan takaisinmaksusta väittämällä lainaa lahjukseksi. Lainasta käydään oikeutta Lontoossa. Yleensä velallinen ehdottaa velkojalle lainan uudelleen järjestelyä, mutta Ukraina ei viitsinyt tehdä sitäkään. Se vain jätti maksamatta.

Amerikkalainen Franklin Templeton niminen rahasto oli Ukrainan suurinpia lainoittajia. Sen kanssa Ukraina pääsi sopimukseen viime syksynä. Tietääkseni Templetonin lainoja leikataan 20 % (Ukraina vaati aluksi 40 %:n leikkausta) 18 miljardin dollarin lainapääomasta, mutta samalla Ukrainan amerikkalainen valtiovarainministeri Natalie Jaresko sopi Templetonin (sopimuksessa on muitakin velkojia) kanssa, että vuosien 2021 ja 2040 välisenä aikana Ukraina maksaa velkojille 40 % Ukrainan bkt:n kasvun 4 %:ia ylittävästä osasta. Toisin sanoen Ukrainan talouden kasvun 4 % ylittävästä osasta menee 40 % Templetonille Kaliforniaan ja muille rahoittajille 19 vuoden ajan. Luulen että velkojille tuo lainasopimuksen kohta voi osoittautua kultamunaksi. Vastaavasti ukrainalaisten kannalta heidät lypsetään, jos talous joskus kasvaa.

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:
Agreement on the Settlement of Crisis in Ukraine - full text
http://www.theguardian.com/world/2014/f ... -full-text
Tuossa sopimuksessa 21.2.2014 yritettiin saada aikaiseksi rauha presidentti Janukovitshin ja opposition välillä, tarkka-ampujat olivat tappaneet Kiovassa mielenosoittajia yli 70.
Mutta 22.2.2014 Janukovitsh pakeni Kiovasta ja hänen havaittiin myöhemmin päätyneen Venäjälle.
Ja Putin tunnusti, BBC 9.3.2015, http://www.bbc.com/news/world-europe-31796226, ensimmäisen kerran päättäneensä Krimin miehityksestä yöllisen kokouksen 22. - 23.2.2014 päätteeksi.
Novorossija julistettiin toukokuussa 2014 ja Venäjä on muistaakseni myöntänyt sotaan Itä-Ukrainassa osallistuneen venäläisiä `vapaaehtoisia´.
Pari päivää sitten YLEssä oli venäläinen filmi Yhdeksäs komppania ja siinä Afganistanin sotaan lähtijät olivat kaikki `vapaaehtoisia´, joten olisivatkohan
Donetskin ja Luhanskin itäosiin lähteneetkin venäläissotilaat olleet samanlaisia `vapaaehtoisia´?

Ukrainan taloustilanteen analysointi on tietystikin mielenkiintoista, mutta millaisetkohan ovat taloustilanne ja elinolot Donetskin ja Luhanskin itäosissa tällä hetkellä? Ukraina taisi lopettaa kaikenlaiset tulonsiirrotkin tuolle alueelleen?

Veikko Palvo

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Veikko I Palvo kirjoitti:
Lemmi kirjoitti:
Agreement on the Settlement of Crisis in Ukraine - full text
http://www.theguardian.com/world/2014/f ... -full-text
Tuossa sopimuksessa 21.2.2014 yritettiin saada aikaiseksi rauha presidentti Janukovitshin ja opposition välillä
Luulen, että saatat olla oikeassa, mutta voi olla, ettei EU:n ja opposition edustajilla ollut tarkoitus kunnioittaa sopimusta, koska sitä ei noudatettu.

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:
Veikko I Palvo kirjoitti:
Lemmi kirjoitti:
Agreement on the Settlement of Crisis in Ukraine - full text
http://www.theguardian.com/world/2014/f ... -full-text
Tuossa sopimuksessa 21.2.2014 yritettiin saada aikaiseksi rauha presidentti Janukovitshin ja opposition välillä
Luulen, että saatat olla oikeassa, mutta voi olla, ettei EU:n ja opposition edustajilla ollut tarkoitus kunnioittaa sopimusta, koska sitä ei noudatettu.
Sala-ampujien toiminta ainakin päättyi ja sopimusta seuraavana päivänä Janukovitsh pakeni Kiovasta ja olot Ukrainassa rauhoittuivat - tai olisivat rauhoittuneet, ellei sopimusta seuraavan päivän yöllä Moskovassa olisi päätetty Krimin operaatiosta jne.

Economist kirj. 1.2016 Ukrainan taloudesta: Lviv ei ole Donetsk http://www.economist.com/blogs/freeexch ... ot-donetsk Ukrainan bkt:n laskeneen 7% vuonna 2014 ja 12% vuonna 2015 Donetsk ja Luhansk mukaanluettuina.
Mutta Donetskin ja Luhanskin osuus Ukrainan bkt:stä oli/on noin 16%:a ja 2014 Ukrainan teollinen tuotanto laski 10%:a, Donetskissa laski 32% ja Luhanskissa 42%, joten Ukrainan teollisuustuotanto separatistialue poisluettuna väheni 4,6%:a.
Luvut Luhanskin ja Donetskin osalta ovat ainakin osin arvioita, mutta ero Donetsk-Luhanskin ja Länsi-Ukrainan välillä näyttää olevan selvä, talous ja teollinen tuotanto ovat laskeneet eniten siellä missä on taisteltu.
Lemmi, miten sinä kuvailisit Donetskin ja Luhanskin taloustilannetta ja elinoloja, teollisuuden tulisi Economistin mukaan pyöriä vähintään puolella teholla?

Veikko Palvo

kpj
Viestit: 255
Liittynyt: 18.10.13 21:13

Re: Ukraina

jsn kirjoitti: Fasistisen hallinnon yhteisinä piirteinä nähdään yleensä:

-Keskitetty valtio ja voimakas hallitus, joka pyrkii käyttämään valtaa kaikilla yhteiskunnan elämänalueilla. Yksilöiden tulee alistua kokonaisuuden hyväksi, jota edustaa valtio yksinään.

-Yksi johtaja, joka tekee kaikki tärkeät päätökset. Korostetaan johtajan karismaa ja henkilökohtaisia ominaisuuksia, joilla pyritään saamaan kansan tuki.

-Korporatismi: valtio kontrolloi ammattiyhdistysliikettä sekä työnantajapuolta. Liitot, lakot jne. ovat laittomia. Talouselämä on valtion valvonnassa, vaikka se on yksityisessä omistuksessa. Ylipäätään mitään riippumatonta yhdistystoimintaa ei ole.

-Äärimmäinen nationalismi: kansallinen kunnia ja ulkoiset uhkakuvat, joilla luodaan yhteiskuntaan yhteinen tahtotila. Kansallisia myyttejä korostetaan voimakkaasti tämän luomisessa ja pääpaino on nopeassa toiminnassa.

-Oman kansan ylivertaisuus muihin nähden. Sitä korostetaan ja pyritään rajoittamaan ja jopa vainoamaan vähemmistöryhmiä.

-Militarismi ja imperialismi: kansakunnan suuruus mitataan vain niiden kyvyllä valloittaa ja hallita heikompia kansakuntia. Ylivertainen sotilaallinen kyky on fasistisen valtion elinehto. Niinpä on luontevaa, että asevoimaa esitellään runsaasti.
Nimimerkin (itse "yleiseksi" väittämä) fasismimääritelmä on jokseenkin staattinen, vaikka poliittiset hankkeet hyvin usein ovat dynaamisia. Staattinen määritelmä saattaa joskus olla pinnallinen, jolloin taustalla pitkään vaikuttavat dynaamiset prosessit jäävät näkymättömiin. Esim. Mussolini, Hitler ja Franco toimivat reippaasti, käärien rutkasti rahakkaiden rahaa, ennen kuin asettuivat johtoon ja perustivat "uudet" valtionsa.

Mielestäni Robert O. Paxton - Columbia Universityn professori, ja kaikkien nykyään tunnustama Vichyhallituksen historian auktoriteetti - definioi fasismin parhaiten:
A form of political behavior marked by obsessive preoccupation with community decline, humiliation or victimhood and by compensatory cults of unity, energy and purity, in which a mass-based party of committed nationalist militants, working in uneasy but effective collaboration with traditional elites, abandons democratic liberties and pursues with redemptive violence and without ethical or legal restraints goals of internal cleansing and external expansion.


Huomio kiinnittyy uhrius-päähänpinttymään ja sen seurannaisilmiöihin: puhdistus ja yhtenäisyys. Paxton sanoo fasismien olevan ristiriitaisessa ("uneasy") mutta faktisessa ("effective") liitossa perinteisten eliittien kanssa.

On kenties ennenaikaista määritellä Ukrainan valtio fasistiseksi, mutta likeisyys äärioikeistoon ja totaalinen fyysinen riippuvuus (esim. Donbasin "puhdistamisessa") natsijoukkioista puhuvat varoittavaa kieltään.

Tässä keskustelussa Tapio Onnela viittasi 19.5.2015 Helsingin Sanomien Petteri Tuohisen kirjoituksiin, jotka koskivat vasta säädettyä lakia:
Kiisteltyjen kansallissankareiden nostaminen jalustalle on omiaan jakamaan Ukrainaa entisestään. Itä- ja länsiukrainalaisten välille kaivattaisiin kipeästi liennytystä, eikä kansaa keskeltä jakavaa nationalismia pitäisi ruokkia.
Uusi laki ei herätä myönteisiä mielikuvia länsimaissa, joista Ukrainan uusi johto on hakenut henkistä yhteenkuuluvuutta. Länsimaissa ei ole ollut tapana kieltää hirmutekoihin syyllistyneiden arvostelemista. Kielto rikkoo myös räikeästi yhtä demokratian perustaa, sananvapautta.
Parlamentin hyväksymässä laissa tunnustetaan lukuisia ukrainalaisia poliittisia ja sotilaallisia järjestöjä, jotka "taistelivat Ukrainan itsenäisyyden puolesta 1900-luvulla". Laki kieltää järjestöjen ja niiden jäsenten arvostelemisen, vaikka ei säädäkään arvostelusta rangaistusta.
Kunnioitettavien järjestöjen joukossa on muun muassa Ukrainan nationalistijärjestö OUN sekä Ukrainan kapinallisarmeija UPA. Järjestöt auttoivat natseja juutalaistuhoissa ja tappoivat 70 000–100 000 puolalaissiviiliä.
OUN perustettiin vuonna 1929 vallankumoukselliseksi järjestöksi, jonka tavoitteena oli vapauttaa Ukraina Neuvostoliiton vallasta ja tehdä maasta itsenäinen. OUN:n johtajia koulutettiin natsi-Saksassa, ja järjestö sai vaikutteita natsien rasistisista teorioista. OUN tappoi vainoissa kymmeniätuhansia juutalaisia Länsi-Ukrainassa.
Ukrainan parlamentissa ukrainalaisjoukkojen osallistuminen siviilien murhaamiseen on sivuutettu. Tärkeämmäksi on nähty esimerkiksi se, että esimerkiksi UPA kävi partisaanisotaa neuvostojoukkoja vastaan vielä pitkään toisen maailmansodan loppumisen jälkeenkin.
Huomattakoon, että vaihteeksi on puhe oikeasta laista ja oikeasta historiasta - eikä usein luetuista, siteeratuista "mutu"-jutuista.

Lisään, että Ukrainan valtion piti (Minsk-II-sopimuksen mukaan) säätää uusi perustuslaki ennen vuoden 2015 loppua. Tällaista ei ole kuulunut.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

kpj kirjoitti:Nimimerkin (itse "yleiseksi" väittämä) fasismimääritelmä on jokseenkin staattinen, vaikka poliittiset hankkeet hyvin usein ovat dynaamisia. Staattinen määritelmä saattaa joskus olla pinnallinen, jolloin taustalla pitkään vaikuttavat dynaamiset prosessit jäävät näkymättömiin. Esim. Mussolini, Hitler ja Franco toimivat reippaasti, käärien rutkasti rahakkaiden rahaa, ennen kuin asettuivat johtoon ja perustivat "uudet" valtionsa.
HUOM. Tarkoitukseni ei ollut esittää fasismin tai fasistisen liikkeen määritelmää, vaan fasistisen valtion. Nämä eivät ole synonyymejä paitsi että fasistista valtiota voi hallita fasistinen liike. Sellainen liike voidaan kyllä perustaa jälkikäteenkin kun valta on jo diktaattorin hallussa. Täällä on ilmeisen tahallaan haluttu kuitenkin puhua fasismista yleensä ja yrittää sillä perustella kumota esittämääni. Fasistisilla valtioilla on tietenkin taloudelliset tukivoimansa, mutta olennaista on, että nämä voimat eivät pitele niitä otteessaan. Saksalainen suurpääoma ei vienyt Hitleriä vaan Hitler vei sitä. Vuorovaikutussuhde meni pääoman kannalta koko ajan epäedullisempaan suuntaan.

On turhaa väittää vastaan sellaista mitä toinen ei ole tarkoittanut. Kukaan ei ole pystynyt kumoamaan esittämääni: nykyinen Ukraina ei ole fasistinen valtio, jossa on fasistinen, totalitaarinen tai autoritaarinen hallitus.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

jsn kirjoitti: Kukaan ei ole pystynyt kumoamaan esittämääni: nykyinen Ukraina ei ole fasistinen valtio, jossa on fasistinen, totalitaarinen tai autoritaarinen hallitus.
Onko Ukraina yhtään fasistinen?

Luulen, että fasismin ominaispiirteiden luetteloa joku voi käyttää siten, että jos 90 % ominaispiirteistä täyttyy jostain maasta niin maa ei ole fasistinen, koska 10 % ominaispiirteistä ei täyty. Toisin sanoen fasismin määritelmä olisi mustavalkoinen, kaikki tai ei mitään ja nolla tai ykkönen. Ei koskaan mitään harmaata, vähän tai desimaaliluku.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:Kirjoittaja Lemmi » 20.03.16 20:30
jsn kirjoitti: Kukaan ei ole pystynyt kumoamaan esittämääni: nykyinen Ukraina ei ole fasistinen valtio, jossa on fasistinen, totalitaarinen tai autoritaarinen hallitus.Onko Ukraina yhtään fasistinen?Luulen, että fasismin ominaispiirteiden luetteloa joku voi käyttää siten, että jos 90 % ominaispiirteistä täyttyy jostain maasta niin maa ei ole fasistinen, koska 10 % ominaispiirteistä ei täyty. Toisin sanoen fasismin määritelmä olisi mustavalkoinen, kaikki tai ei mitään ja nolla tai ykkönen. Ei koskaan mitään harmaata, vähän tai desimaaliluku.
Et näköjään pysty sinäkään.

lentava kirvesmies
Viestit: 360
Liittynyt: 07.12.07 09:20

Re: Ukraina

Sisäministeriö on organisaatio joka huolehtii kansalaisten turvallisuudesta. Ukrainassakin on sisäministeriö. Ukrainan sisäministeriöön kuuluu avoimesti Fasistinen AZOV- pataljoona. Tässä AZOV hakkaa mieltään osoittavia eläkeläismummoja ja ukkoja.

www.youtube.com/watch?v=JaT_pxgFX_s

Niinpä, eihän Ukraina ole 100% fasistinen. Sehän on tuomittavaa. Mutta jos edes hitusen alittaa tuon maagisen rajan...

lentava kirvesmies
Viestit: 360
Liittynyt: 07.12.07 09:20

Re: Ukraina

lentävä kirvesmies kirjoitti:Sisäministeriö on organisaatio joka huolehtii kansalaisten turvallisuudesta. Ukrainassakin on sisäministeriö. Ukrainan sisäministeriöön kuuluu avoimesti Fasistinen AZOV- pataljoona. Tässä AZOV hakkaa mieltään osoittavia eläkeläismummoja ja ukkoja.

http://www.youtube.com/watch?v=JaT_pxgFX_s

Niinpä, eihän Ukraina ole 100% fasistinen. Sehän on tuomittavaa. Mutta jos edes hitusen alittaa tuon maagisen rajan...

hupsista! tässä naputteluvirheestä korjattuna linkki.

www.youtube.com/watch?v=JaT_pxrFX_s

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:
Lemmi kirjoitti:Kirjoittaja Lemmi » 20.03.16 20:30
jsn kirjoitti: Kukaan ei ole pystynyt kumoamaan esittämääni: nykyinen Ukraina ei ole fasistinen valtio, jossa on fasistinen, totalitaarinen tai autoritaarinen hallitus.Onko Ukraina yhtään fasistinen?Luulen, että fasismin ominaispiirteiden luetteloa joku voi käyttää siten, että jos 90 % ominaispiirteistä täyttyy jostain maasta niin maa ei ole fasistinen, koska 10 % ominaispiirteistä ei täyty. Toisin sanoen fasismin määritelmä olisi mustavalkoinen, kaikki tai ei mitään ja nolla tai ykkönen. Ei koskaan mitään harmaata, vähän tai desimaaliluku.
Et näköjään pysty sinäkään.
Uskon tuon ja luulen sinun tietävän jos käsityksesi muuttuvat.

Kommunismin vastustaminen ei kuulu fasismin ominaisuuksiin sinun luettelosi mukaan. Muilla fasismin määrittelijöillä kommunismin vastustus on fasismin keskeinen ominaisuus. Näin olen ymmärtänyt.

Miksi sinun fasismissasi ei vastusteta kommunismia?

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:Kommunismin vastustaminen ei kuulu fasismin ominaisuuksiin sinun luettelosi mukaan. Muilla fasismin määrittelijöillä kommunismin vastustus on fasismin keskeinen ominaisuus. Näin olen ymmärtänyt.

Miksi sinun fasismissasi ei vastusteta kommunismia?
1920-40-luvun kontekstissa kommunismin vastaisuus ja kommunismin uhkan korostaminen todella olivat keskeisiä fasismin ominaisuuksia. Mutta eivät ainoita. Kaikki kommunismin vastustajat eivät olleet fasisteja, vaikka kommunistit näin mielellään asian esittivät ja ovat esittäneet.

Mutta kuinka relevantteja kommunismin vastustaminen ja kommunismin uhka sinusta ovat nykypäivän Ukrainassa? Entä onko Venäjä-vastaisuus aina automaattisesti myös kommunismin vastaisuutta? Eikö kommunistin olisi luontevampaa inhota nyky-Venäjän kansallismielisiä ja fasistisia piirteitä?

Sitäpaitsi en tarkoittanut yleistä fasismin määritelmää, vaan pyrin määrittelemään fasistisen hallitusvallan piirteitä.

Ja onnistuihan fasistien ja kommunistien tarvittaessa myös 1930-luvulla sopia keskenään.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:Mutta kuinka relevantteja kommunismin vastustaminen ja kommunismin uhka sinusta ovat nykypäivän Ukrainassa?
Luulin sinun tietävän esiinnyttyäsi foorumilla fasismin asiantuntijana.

Käsitykseni on, että Ukrainassa kommunistinen puolue on kielletty. Laki tuli viime vuonna voimaan. Näin muistelen.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”