Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti: Arvostan pyrkimystä totuuteen ja uskon saman arvostuksen koskevan tieteilijöitä ja journalisteja.
Kun kerran arvostat niin paljon totuutta, odotamme edelleenkin vastausta tähän väitteeseen:
Lemmi kirjoitti:Uskon sinun kuvailevan osuvasti EU:n virallisen politiikan Ukrainan suhteen. Tärkeintä on estää Venäjän vaikutusvalta Ukrainassa.
Olisi kiinnostavaa tietää mihin EU:n asiakirjaan tai muuhun todennettavaan lähteeseen perustat tämän väitteesi? Onko tuo väitteesi totta?

kpj
Viestit: 255
Liittynyt: 18.10.13 21:13

Re: Ukraina

Seuraavassa pyrin laventamaan keskustelun perspektiiviä myös historian suuntaan.

Agricola-sivuston Ukrainaa käsittelevä mielipiteiden vaihto on musertavaa ja painostavaa luettavaa, jos sen ottaa vakavasti.
Agricolan oma ylläpito on ollut useasti ensimmäisena tuomitsemassa pienimpiäkin poikkeamia Kiovan kaappaushallituksen (ja Suomen valtion) hyväksymästä ”totuudesta”.
Jokainen vähänkin epäkorrekti huomautus – esim. Ukrainan huolestuttavasta ihmisoikeustilanteesta – on leimattu heti ”venäläiseksi propagandaksi”. Palstan lukija on näin joutunut kummastuneena toteamaan, että esim. professori Mearsheimeria ja Washington Post-lehteä on saatettu väittää venäläisten puolestapuhujiksi.

Itse olen, 1900-luvun lapsena, immunisoitunut kaikelle propagandalle. En siis ota Agricolassa olevaa julistusta todesta.

Vaikka en sentään ollut tapahtumia konkreettisesti todistamassa, muistuu historiafriikin mieleeni kaksi tapausta (Euroopasta) jotka koettiin Absoluuttisen Hyvän puolustautumisena Absoluuttista Pahaa vastaan:
- Suomen talvisotaan (1939-1940) riensi Ruotsista monituhatpäinen joukko vapaaehtoisia, joiden mielestä Suomi edusti Hyvää puolustautuessaan radikaalia Pahaa vastaan.
- Tätä ennen kenraali Francon hyökkäys (1936) Espanjan tasavaltaa vastaan herätti kymmenet tuhannet miehet (kansallisuuteen, ikään ja sotilaallisiin valmiuksiin katsomatta) puolustamaan radikaalia Hyvää radikaalia Pahaa vastaan.

Ajat ovat muuttuneet. Taaskin puheenvuoroista loistaa vihantäyteinen käsitys Hyvästä ja Pahasta. Mutta nykyisin Internetissä vaahtoaminen korvaa todelliset teot.
Mitä itse tekisin, jos tulkintani mukaan absoluuttinen Hyvyys (Kiovan kaappaushallitus) puolustautuisi absoluuttista Pahaa vastaan? (Varsinkin kun annetaan ymmärtää, että Paha uhkaa Suomeakin.)
En vuodattaisi suuttumustani netissa, vaan olisin rintamalla, pahimman sattuessa verta vuodattaen.

On kysyttävä, miksi absoluuttisen totuuden julistajat eivät tänään vedä absoluuttisia johtopäätöksiä. Onko kyse ”postmodernista” ihmislaadusta vaiko siitä, että joku häpeäntunteen häive sentään vielä pidättelee?

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

kpj kirjoitti:En vuodattaisi suuttumustani netissa, vaan olisin rintamalla, pahimman sattuessa verta vuodattaen.
No, mikset ole Donetskissa? Vai oletko jo?

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:
kpj kirjoitti:En vuodattaisi suuttumustani netissa, vaan olisin rintamalla, pahimman sattuessa verta vuodattaen.
No, mikset ole Donetskissa? Vai oletko jo?
Luulen hänen tarkoittaneen, ettei ole absoluuttisen Pahan ja Hyvän akselilla.

lentava kirvesmies
Viestit: 360
Liittynyt: 07.12.07 09:20

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:
kpj kirjoitti:En vuodattaisi suuttumustani netissa, vaan olisin rintamalla, pahimman sattuessa verta vuodattaen.
No, mikset ole Donetskissa? Vai oletko jo?
Jotkut eivät tyydy pelkkiin puheisiin. Tämä henkilö oli konkreettisesti toimissa. Tässä hän kertoo kansainvälisille tarkkailijoille, miten oli lähetettynä Luganskiin tekemään tihutöitä, joihin oli saanut kertomuksensa mukaan koulutuksen Kiovan lähellä, Kontsa Zaspa. Se on eliitin asuinaluetta jossa muunmuassa sijaitsee Porosenkon palatsi. Kertomuksensa mukaan kouluttajina toimivat myös ulkomaalaiset, kuten eräs Saksalainen joka antoi psykologisen sodankäynnin opetusta ja Amerikkalainen joka opetti iskuja elintärkeisiin kohteisiin.
https://www.youtube.com/watch?v=NSzm62wSQvo

lentava kirvesmies
Viestit: 360
Liittynyt: 07.12.07 09:20

Re: Ukraina

Tapio Onnela kirjoitti:
Lemmi kirjoitti:Amerikkalaisessa Washington Postissa on voimakkaasti Ukrainan nykyhallintoa kritisoiva kirjoitus.
Tässä ja monissa vastaavissa kirjoituksissa, joita nämä Venäjän Ukraina -politiikka tukevat säännöllisesti lähettelevät keskusteluketjuun tuodaan kärkkäästi esille Ukrainan monia ongelmia ja sen politiikka, joka on mm. Venäjän propagandan mukaan on "fasistien käsissä". Myös maan korruptioon viitataan usein. Venäjän ja heidän progandansa levittäjien tarkoitus on näin legitimoida Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Krimin anneksointi, sekä siirtää huomio pois siitä mikä tässä konfliktissa on olennaista, eli Venäjän tarkoitus oli estää Ukrainan modernisaatio ja sen muuttumien osaksi länttä ja unionia. Venäjä haluaa takasin etupiirirajat ja se haluaa määrätä naapuriensa talous ja turvallisuupolitiikasta.

Minusta Venäjän hyökkäystä ei tulisi hyväksyä, vaikka Ukrainassa paljon ongelmia länsimaisesta näkökulmasta onkin. Ukrainan EU suuntaus olisi pidemmällä aikavälillä mahdollistanut maan muuttumisen demokraattiseksi länsimaiseksi oikeusvaltioksi, ja sen joutuminen Venäjän vaikutuspiiriin puolestaan olisi johtanut päinvastaiseen kehitykseen, jonka seurauksia näemme lähes päivittäin Venäjällä. Tämän kyllä enemmistö ukrainalaisisita ymmärsi, ja siksi Maidan sai alkunsa ja siksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aloitti sodan.

Kirjoitat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Olisi kiinnostavaa tietää mihin asiakirjoihin ja luotettaviin todisteisiin perustat väitteesi. Ainakin Ukrainan oikeuslaitos on kanssasi eri mieltä, antaessaan 2 vuoden oikeusprosessin jälkeen lausuntonsa, jonka mukaan Venäjän taholta ei ole tapahtunut Ukrainaa vastaan sotilaallista agressiota. http://www.ukraina.ru/news/20160512/1016343271.html

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

lentävä kirvesmies kirjoitti: Kirjoitat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Olisi kiinnostavaa tietää mihin asiakirjoihin ja luotettaviin todisteisiin perustat väitteesi.
Remy Venäjän osallisuudesta
Johannes Remy: Ukrainan historia (Gaudeamus 2015) sivut 268-272.:
Venäjän hyökkäyksen seuraukset yltävät kauas Ukrainan ja Euroopan ulkopuolelle. Venäjä rikkoi hyökkäyksellään Budapestin sopimuksen, jossa se sitoutui takaamaan Ukrainan itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden. Ei olekaan mikään ihme, että Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat vastanneet Venäjän hyökkäykseen talouspakotteilla.
Remy kertaa Krimin tapahtumat ja mitä sitten seurasi Itä-Ukrainassa kun Venäjä alkoi soluttaa joukkojaan Itä-Ukrainaan ja Ukraina toimi toisin kuin se toimi Krimillä – ryhtyi vastarintaan, eikä antanut enää lisää alueitaan Venäjälle. Ns. kansantasavallat, joiden viralliseksi edustajaksi Suomesta on julistautunut Johan Bäckman.
Venäjään liittämisen jälkeen Krimillä on saatettu voimaan Venäjän lait ja käytännöt, joiden myötä niemimaan ihmisoikeustilanne on heikentynyt huomattavasti. Krimillä vallitsee nyt autoritaarinen poliittinen järjestelmä. Ukrainaan kuulumisen kannattajat boikotoivat syyskuussa 2014 järjestettyjä Krimin parlamentin vaaleja, joiden viralliseksi voittajaksi nousi Venäjän hallitseva puolue Yhtenäinen Venäjä runsaan 70 prosentin äänisaaliilla. Krimiläisten kansalaisuutta muokattiin siten, että asukasta pidetään Venäjän kansalaisena, jollei hän tietyn määräajan kuluessa ilmoittanut halustaan pysyä Ukrainan kansalaisena. Ukrainan kansalaisia kohdellaan ulkomaalaisina, ja heidän on haettava oleskelulupaa, jota ei myönnetä automaattisesti. Tunnetuimmat Krimiltä venäläismiehityksen vastustamisen vuoksi karkotetut Ukrainan kansalaiset ovat Krimin tataarien johtajat Mustafa Cemilev ja Refatcbarov.

Venäläismiehityksen yhteydessä perustetut puolisotilaalliset itsepuolustusjoukot pidättävät laittomasti ja pieksevät Venäjän politiikkaa arvostelevia, ja muutama pidätetyistä on myöhemmin löydetty kuolleina. Kun Krimin tataarien edustuselin Meclisi tuomitsi miehityksen, sen toimisto suljettiin ja omaisuus takavarikoitiin syyskuussa. Myös tiedotusvälineiden tilanne on vaikea: niiden on Venäjällä vallitsevan käytännön mukaan rekisteröidyttävä viimeistään tammikuussa 2015, jolloin viranomaiset voivat evätä niiden toimintaoikeudet etenkin, jos ne levittävät "äärimmäisyysajattelua" (ven. ekstremizm). Krimin nykyiset vallanpitäjät tulkitsevat esimerkiksi venäläismiehityksen vastustamisen äärimmäisyysajatteluksi.

Krimin valtauksen aikaan Itä- Ukrainassa ja Mustanmeren rannikkoalueella Donetskista Odessaan järjestettiin laajoja ja osittain väkivaltaisia mielenosoituksia, joissa vaadittiin joko Ukrainan muuttamista liittovaltioksi tai kyseisten alueiden liittymistä Venäjään. Mielenosoittajat ottivat usein haltuunsa paikallisia hallintorakennuksia, joista ukrainalaiset viranomaiset kuitenkin vielä maaliskuussa onnistuivat ajamaan heidät pois. Mellakoiden toinen tunnuspiirre oli Ukrainan vallankumouksen kannattajien kimppuun käyminen ja heidän mielenosoitustensa väkivaltainen estäminen. Venäjä oli selvästi mukana järjestämässä venäläismielisten mielenosoituksia, joiden osallistujista osa oli vieläpä Venäjältä saapuneita. Mielenosoittajien joukossa oli kuitenkin paljon myös paikallisia Ukrainan kansalaisia. Samalla Venäjä keskitti joukkojaan Ukrainan vastaiselle raja-alueelle niin, että täysimittainen sotilaallinen hyökkäys vaikutti mahdolliselta. Venäjän halli- tuksen ja sen kontrolloimien tiedotusvälineiden kannanotoissa koko Ukrainan vallankumous leimattiin "banderistien" eli OUN :n kaltaisten autoritaarisen nationalismin kannattajien masinoimaksi.

On syytä korostaa, että Ukrainan sisäiset poliittiset väkivaltaisuudet loppuivat heti Maidanin vallankumouksen jälkeen. Krimin miehitystä lukuun ottamatta maassa ei tullut ainuttakaan uutta kuolonuhria ennen huhtikuussa tapahtunutta Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen perustamista. Näin ollen väite banderalaisten hyökkäyksestä venäjänkielisiä vastaan oli aiheeton.
On myös muistettava, että Venäjä oli mobilisoinut Ukrainan rajalla valtavan sotakoneiston.
Joukkojen keskittämisestä huolimatta Venäjä ei hyökännyt laajamittaisesti. Sen sijaan huhtikuun alkupuolella Itä-Ukrainan hallintorakennuksia alkoivat aiempien aseettomien mielenosoittajien sijasta vallata aseistetut joukot. Osa niistä oli Venäjältä tulleita, osa Itä-Ukrainan omia asukkaita. Venäläismielisten aseellinen toiminta oli voimakkainta Donetskin ja Luhanskin lääneissä, missä ne onnistuivat osittain lamaannuttamaan Ukrainan oman hallintokoneiston.
Tilanne on selvääkin selvempi. Venäjä hyökkäsi Itä-Ukrainaan, ei kuitenkaan tavanomaisen sodankäynnin keinoilla vaan paljon ovelammin. Käyttäen alueen väestön tyytymättömyyttä Ukrainan hallintoon. Ja ketkä tämän operaation suorittivat. Tietenkin Venäjän turvallisuuspalvelu, joka on myös miehittänyt Venäjän hallinnon Putinista lähtien.
Uusien kansantasavaltojen johto ja Venäjän hallitus väittävät kansantasavaltoja paikallisiksi liikkeiksi, jotka ilmaisevat paikallisen väestön tahtoa. Tätä tulkintaa vastaan voidaan esittää seuraavat tosiasiat: Ensiksikin vielä helmikuussa 2014 Donetskin ja Luhanskin lääneissä ei ollut Ukrainasta irtautumista vaatineita joukkoliikkeitä. Ne ilmaantuivat hyvin nopeasti ja yllättävästi saman vuoden aikana. Toiseksi useimmat kansantasavaltojenjohtotehtävissä työskennelleet ovat joko Venäjän kansalaisia tai melko tuntemattomia Itä-Ukrainan omia asukkaita. Uusien valtioiden johdossa on vain yksi tärkeä paikallinen poliitikko, vuosina 2007-2012 Ukrainan parlamentissa toiminut kansanedustaja Oleg Tsarjov. Donetskin kansantasavallanpääministerinä oli vuoden 2014 elokuuhun saakka Venäjän kansalainen Aleksandr Borodai. Tasavallan sotilasjohtajana toimi pitkään Venäjänkansalainen Igor Girkin, joka tunnetaan myös nimellä Igor Strelkov. Girkinon väittänyt aloittaneensa koko sodan Venäjän puolelta huhtikuun alussa tulleiden 50 miehen voimin. Girkin on työskennellyt Venäjän turvallisuuspalvelussa. Kolmanneksi kapinallisten aseistus on peräisin enimmäkseen Venäjältä, joskin sitä on täydennetty Ukrainan armeijalta sotasaaliiksi saaduilla aseilla. Näiden tosiseikkojen valossa on selvää, että kansantasavaltoja johdetaan Venäjältä. Nykyinen sota on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, mutta Itä-Ukrainan väestön tyytymättömyys Maidanin vallankumoukseen ja sen kansallismielisyyteen on paikallista. Venäjän hallitus pyrkiikin käyttämään alueen todellisia kansallisia jännitteitä hyväkseen joko liittääkseen alueen Venäjään tai painostaakseen ja horjuttaakseen Ukrainan hallitusta. Tämä ei mitätöi sitä tosiasiaa, että osa Donetskin ja Luhanskin läänienasukkaista kannattaa kansantasavaltoja. Eri mieltä olevat paikalliset asukkaat vaiennetaan. Venäjän hallitus ei kuitenkaan ole liittänyt virallisesti Donetskinja Luhanskin läänejä omaan valtioonsa.

Toisin kuin Krimillä, Ukrainan hallitus ryhtyi Itä-Ukrainassa aseelliseen vastarintaan. Osa alueen virkakunnasta totteli Ukrainan valtiota, osa uusia julistettuja valtioita. Ukrainan valtio on osoittautunut jonkin verranvahvemmaksi kuin Putin kenties oletti, koska osa aiemmista Janukovytsin kannattajista tukee avoimesti Donetskin ja Luhanskin läänien pysymistä Ukrainan yhteydessä. Venäläismieliset onnistuivat kuitenkin estämään Ukrainan presidentinvaalien toteuttamisen 25. toukokuuta suurimmassa osassa Donetskin ja Luhanskin läänejä. Ukrainan hallitus ilmoitti olevansa valmis siirtämään valtaa maan keskusjohdolta alueille mutta kieltäytyi muuttamasta Ukrainaa liittovaltioksi, kuten kapinalliset vaativat. Kapinalliset puolestaan katsoivat jo kokonaan eronneensa Ukrainasta. Koska osapuoltennäkemykset olivat niin kaukana toisistaan ja koska uudet kansantasavallat olivat selvästi Venäjän hallituksen perustamia, erimielisyyksiä ei ratkaistu neuvotteluin, vaan Ukraina ajautui sotaan.
Lainaukset teoksesta:
Johannes Remy: Ukrainan historia (Gaudeamus 2015) sivut 268-272.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

kpj kirjoitti:Seuraavassa pyrin laventamaan keskustelun perspektiiviä myös historian suuntaan.
Olisi vielä parempi, jos puheenvuorosi käsittelisi myös otsikon alla mainittua Ukrainaa ja sen historiaa. Ja jos vielä perustelisit selkeäsi kantasi.
kpj kirjoitti:Agricola-sivuston Ukrainaa käsittelevä mielipiteiden vaihto on musertavaa ja painostavaa luettavaa, jos sen ottaa vakavasti.
Agricolan oma ylläpito on ollut useasti ensimmäisena tuomitsemassa pienimpiäkin poikkeamia Kiovan kaappaushallituksen (ja Suomen valtion) hyväksymästä ”totuudesta”. Jokainen vähänkin epäkorrekti huomautus – esim. Ukrainan huolestuttavasta ihmisoikeustilanteesta – on leimattu heti ”venäläiseksi propagandaksi”.


Tämä ei pidä paikkaansa. Argumentoiva keskustelu, joka pohjautuu todennettaviin lähteisiin ei ole ”tuomitsemista”. Nimimerkki kpj puolestaan ei juuri koskaan tuo mielipiteidensä tueksi mitään todennettavaa, vaikka sitä häneltä erikseen pyydetään. Ukraina teeman alla on käyty keskustelua jo vuodesta 2014 ja Venäjän politiikan puolustajat ovat osallistuneet siihen erittäin aktiivisesti. Toisaalta sitten esimerkiksi Venäjän näkökantoja puolustava kirjoittaja Peter Tikka olisi halunnut ”hiljentää” esim. minun puheenvuoroni keskustelussa, jonka lisäksi jotakuinkin jokainen hänen esittämänsä puheenvuoro Ukraina-ketjussa sisälsi henkilökohtaisuuksiin meneviä piikkejä, nimien vääntelyä jne. Keskustelusta ei ole muistaakseni poistettu puheenvuoroja, paitsi yksi etnistä ryhmää halventavaksi tulkittu puheenvuoro.

Minusta tässä keskustelussa viittaukset venäläiseen propagandaan ovat olleet perusteltuja. Jos näin ei mielestäsi ole. Ole hyvä ja osoita sellainen viesti ja perustele kantasi. On mahdotonta keskustella asiasta abstraktilla tasolla, joten konkretisoi väitteesi.
kpj kirjoitti:Palstan lukija on näin joutunut kummastuneena toteamaan, että esim. professori Mearsheimeria ja Washington Post-lehteä on saatettu väittää venäläisten puolestapuhujiksi.
Voitko osoittaa missä kohtaa näin on tehty? Minusta hänen esittämistään puheenvuoroista on käyty varsin asiallista ja kiinnostavaa keskustelua.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Tapio Onnela kirjoitti:Johannes Remy: Ukrainan historia (Gaudeamus 2015) sivut 268-272.:
On syytä korostaa, että Ukrainan sisäiset poliittiset väkivaltaisuudet loppuivat heti Maidanin vallankumouksen jälkeen. Krimin miehitystä lukuun ottamatta maassa ei tullut ainuttakaan uutta kuolonuhria ennen huhtikuussa tapahtunutta Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen perustamista. Näin ollen väite banderalaisten hyökkäyksestä venäjänkielisiä vastaan oli aiheeton.
Luulen ettei puolalaisen Johannes Remyn väite pidä paikkaansa.

Ukrainalainen oppositiopoliitikko Oleg Kalashnikov on ammuttu Kiovassa. Niin kertoo BBC.

Ukraine ally of ex-President Yanukovych found dead
http://www.bbc.com/news/world-europe-32329512

Amerikkalainen The Nation kirjoittaa ainakin kymmenen opposition edustajan kuolleen Ukrainassa vuoden 2015 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

At Least 10 Opposition Figures Have Died in Ukraine Just This Year
http://www.thenation.com/article/least- ... just-year/

Amerikkalainen uutistoimisto CNN kysyi vuosi sitten kuka tappaa entisen presidentin Janukovitsin liittolaisia.
Who's killing allies of former Ukrainian President Viktor Yanukovych?
http://edition.cnn.com/2015/04/17/europ ... -killings/

Venäläisiä sotilaita avustanut asianajaja tapettu.
Ukraine crisis: 'Russian soldier's' lawyer found dead
http://www.bbc.com/news/world-europe-35899487

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:
Tapio Onnela kirjoitti:Johannes Remy: Ukrainan historia (Gaudeamus 2015) sivut 268-272.:
On syytä korostaa, että Ukrainan sisäiset poliittiset väkivaltaisuudet loppuivat heti Maidanin vallankumouksen jälkeen. Krimin miehitystä lukuun ottamatta maassa ei tullut ainuttakaan uutta kuolonuhria ennen huhtikuussa tapahtunutta Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen perustamista. Näin ollen väite banderalaisten hyökkäyksestä venäjänkielisiä vastaan oli aiheeton.
Luulen ettei puolalaisen Johannes Remyn väite pidä paikkaansa.
Mitkä mainitsemistasi tapauksista olivat tapahtuneet ennen huhtikuuta? Tämä ei ole edes kovin olennaista, sillä nämäkin ihmiset olisivat todennäköisesti hengissä, jos Venäjä ja sen tukemat kapinalliset eivät olisi aloittaneet sotaa Ukrainassa. Miksi muuten erikseen halusit mainita Johannes Remyn kansallisuuden?

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Jotkut ovat saattaneet huomata uutisista, että ukrainalainen hakkeriryhmä on julkaissut netissä luettelon Itä-Ukrainan sodasta raportoineista toimittajista.

Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Niemeläinen kirjoittaa:
MONET ukrainalaiset ja länsimaiset toimittajat arvostelivat keskiviikkona kovin sanoin ukrainalaisia hakkereita, jotka julkaisivat tuhansien Itä-Ukrainan kapinallisalueille akkreditoitujen toimittajien tietoja.
Ukrainalaishakkerit julkaisivat Itä-Ukrainan kapinallisalueilla olleiden toimittajien tietoja – mukana myös suomalaisia
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462942818940

HS kirjoittaa, että Ukrainan informaatiopolitiikan ministeriön varajohtaja Tetjana Popovan mukaan viranomaiset ovat pyytäneet hakkereita sulkemaan sivunsa jo kahden päivän ajan.

Julkaistussa luettelossa on 4,508:n ympäri maailman sotaa raportoimaan tulleen toimittajan yhteystiedot. Luettelossa on myös suomalaisten toimittajien yhteystietoja. HS:n Niemeläisen mukaan Ukrainan suurlähettiläs pitää suomalaistoimittajia ammattilaisina.

Amerikkalainen Daily Beast kirjoittaa samasta asiasta, mutta sen kirjoitus antaa Helsingin Sanomien kirjoitukseen verrattuna aika lailla erilaisen kuvan tapahtumista. Kirjoituksen otsikon mukaan Ukraina yrittää peloitella sotaa seuraavia toimittajia.

Ukraine Tries to Terrify Journalists Who Cover the War
http://www.thedailybeast.com/articles/2 ... e-war.html

Daily Beastin mukaan toimittajien nimet, sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot julkaissut hakkerien nettisivusto on yhteydessä Ukrainan turvallisuupalvelun SBU:n kanssa.
A website affiliated with the Ukraine Security Service (SBU) has published the names, email addresses and phone numbers of all the journalists and media workers who had received press accreditations from the breakaway Donetsk People’s Republic in eastern Ukraine.
Nimien julkaisemisen jälkeen kymmenet toimittajat ovat saaneet uhkauksia. Ensimmäisiä trollien kohteita ovat olleet ukrainalaiset toimittajat.

Myrotvorets, joka on nimilistan vuotaneitten hakkereitten nettisivu, syyttää toimittajia yhteistoiminnasta terroristien kanssa. Ukraina kutsuu Venäjän tukemia Itä-Ukrainan kapinallisia terroristeiksi.

Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n virkailija Yuriy Tandit on Daily Beastin mukaan julistanut, että SBU "tarkistaa" jotkut toimittajat, mutta ei rankaise niitä toimittajia, jotka kertovat totuuden. Ukrainan viranomaisten mukaan vuoto ei ole vakava.

ETYJ ja Committee to Protect Journalists (CPJ) ovat tuominneet luettelon vuotamisen ja luettolon vuotaneitten hakkereitten saaman tuen Ukrainan viranomaisilta.

Committee to Protect Journalists -järjestön kirjoituksen mukaan vuoto jäi havaitsematta kunnes Ukrainan eduskunnan Radan jäsen Anton Geraschenko, joka on Ukrainan sisäministeriön neuvontantaja, ylisti vuotoa Facebookissa. Geraschenkon mukaan Ukrainan on ryhdyttävä erikoistoimiin vastatakseen Venäjän propagandaan, kontrolloivat radio- ja tv-lähetyksiä, kaapelilähetyksiä ja estää sellaisen tiedon jakelu, joka voi epävakauttaa Ukrainaa.

Hackers, lawmaker put reporters at risk in Ukraine
https://www.cpj.org/2016/05/hackers-law ... kraine.php

Toimittajien allekirjoittama vetoomus, venäjäksi tai ukrainaksi, on sivulla:
http://www.hromadske.tv/society/zayava- ... a-bazi-ko/

Allekijroittajina on toimittajia mm seuraavista medioista Hromadske.tv, The New York Times, The Daily Beast, Foreign Policy, Politico, France 24, Deutsche Welle, The Economist, Moscow Times.

Yksikään suomalaistoimittaja ei ole allekirjoittanut. En löydä Helsingin Sanomia allekirjoitusten joukosta.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Turun Sanomista löytyi tänään kiinnostava Seppo Ylösen kirjoittama artikkeli, jossa paljastetaan kiinnostava yhteys räyhäpopulisti Donald Trumpin ja Venäjän tukeman Ukrainan syrjäytetyn presidentin välillä. Paul Manafort on toiminut kummankin poliitikon taustavaikuttajana.
Mitä yhteistä on Gerald Fordilla , Ferdinand Marcosilla , Viktor Janukovitshilla ja Donald Trumpilla?

Vastaus: Kaikkien takana on mies nimeltä Paul Manafort , amerikkalainen superlobbari.

Näyttöjä tehokkaasta toiminnasta on Manafortilla kosolti. Otetaan esimerkiksi Ukrainan kaksi vuotta sitten syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitsh.



Vuosi 2004 näytti päätepisteeltä Janukovitshin poliittiselle uralle. Hän voitti ensin presidentinvaalit, jossa päävastustaja Viktor Jushtshenko myrkytettiin dioksiinilla ja tuloksia väärenneltiin antaumuksella.





Seurauksena oli katuprotestien aalto – niin sanottu oranssi vallankumous – joka huipentui vaalituloksen mitätöintiin ja uusiin vaaleihin. Nyt Jushtshenko saatiin voittajaksi.



Ukrainan rikkain mies, Janukovitshin tavoin Donetskista kotoisin oleva Rinat Ahmetov oli sitä mieltä, ettei Janukovitshin peli ole pelattu. Hän palkkasi Manafortin pr-toimiston laittamaan Janukovitshin imagon uusiksi.



Lähes seitsemän vuoden ajan Manafort sukkuloi Ukrainan ja Yhdysvaltain väliä, kertoo amerikkalainen politiikan nettilehti Slate.





Amerikkalaiskonsultin opastuksella jäykästä itäeurooppalaisesta kuoriutui uudenlainen mies – ei mikään suurten massojen lemmikki mutta poliitikko johon saattoi luottaa.



Janukovytshin vaatekaappi ja kampaus pantiin remonttiin. Janukovytsh opetteli vilkuttamaan yleisölle, kuuntelemaan empatiaa osoittaen äänestäjien murheita ja valmistelemaan aina ennakkoon puheensa.


Tämä on kiinnostava kohta artikkelissa:
Manafort puuttui myös politiikan sisältöön. Slatenmukaan Manafort maanitteli Janukovitshia lyömään rumpua Ukrainan venäjänkielisten asemasta, vaikka näiden kaltoin kohtelusta oli hyvin vähän todisteita.





Janukovitshin nahanluonti onnistui. Hän voitti vuoden 2010 presidentinvaalit, niukasti mutta tällä kertaa kutakuinkin rehellisesti.

(Seppo Ylönen: Sama mies Janukovitshin ja Trumpin takana Turun Sanomat, 13.5.2016)

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Tässä kiinnostava uutinen, jossa kerrotaan dosentti Bäckmanin jakanee taas uusia kunniamerkkejä:
- Donetskin kansantasavallan kansanneuvoston puhemies ja Minskin neuvotteluryhmän pysyvä jäsen Denis Pushilin on palkittu Donbassin suomalaisten puolustajien I ja II luokan kunniamerkeillä hänen osoittamastaan urhoollisuudesta rintamalla sekä taistelustaan oikeuden ja totuuden puolesta.

- Mannerheim-ristin heraldiikkaa mukailevassa kunniamerkissä idän ja lännen miekka kuvastavat USA:n ja Uus-Venäjän (Novorossija) välistä taistelua Donbassissa, seppele kuvastaa sotilaskunniaa, heraldinen ruusu keskiössä kaatuneita tovereita, sulkakynä taistelua sananvapauden puolesta. Kaiken yllä on Novorossijan suojelupyhimys Pyhä Ylienkeli Mikael. Donbassin kansantasavallat ovat voittajatasavaltoja ja niiden kansat ovat voittajakansoja. USA ei voi muuta kuin hävitä likaista sotaansa Donbassissa.
Kunniamerkkien uudesta saajasta uutisoi Hämeen Kaiku (12.5.2016):
Kohudosentti jakaa "suomalaisia" kunniamerkkejä: "Mukailee Mannerheim-ristin heraldiikkaa"

Koskahan Lemmi ja kpj saavat omansa?

Kuva

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

lentävä kirvesmies kirjoitti:Kirjoitat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Olisi kiinnostavaa tietää mihin asiakirjoihin ja luotettaviin todisteisiin perustat väitteesi. Ainakin Ukrainan oikeuslaitos on kanssasi eri mieltä, antaessaan 2 vuoden oikeusprosessin jälkeen lausuntonsa, jonka mukaan Venäjän taholta ei ole tapahtunut Ukrainaa vastaan sotilaallista agressiota. http://www.ukraina.ru/news/20160512/1016343271.html
Kiitos kiinnostavasta linkistä. Ukrainan oikeuslaitos tosiaankin tuntuu olevan jossain määrin sekaisin. Valitettavaa, että Venäjä onnistui estämään Ukrainan länsisuuntautuneisuuden ja sitä kautta länsimaisen oikeusvaltion vahvistumisen Ukrainassa.
Venäjähän uhkasi jo ennen Maidanin tapahtumia Ukrainaa mitä seuraa, jos Ukraina yrittää päästä EU:n jäseneksi. Ukrainan oikeuslaitoshan antoi myös hiljaittain tällaisenkin päätöksen:
On 29th of March 2016 Yarmolinetsky rayon court of Chmelnitska oblast considered the application of the widow of major Yaroslav Kostyshyn, passed away in October 2014 in Avdeevka (Donetsk oblast). The first time in the history of Ukrainian justice the juridical fact of the death of the soldier due to the Russian armed aggression.
En kuitenkaan oikein usko, että sota loppuu oikeusistuntojen päätöksillä – ainakaan Ukrainana. Vain Venäjä voi lopettaa sotimisen vetämällä joukkonsa miehitetyitlä alueilta. Toinen, ja ehkä realistisempi vaihtoehto on, että Ukraina luovuttaa Venäjälle sen nyt miehittämät alueet ja vakiinnuttaa rajansa.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Tapio Onnela kirjoitti:Turun Sanomista löytyi tänään kiinnostava Seppo Ylösen kirjoittama artikkeli, jossa paljastetaan kiinnostava yhteys räyhäpopulisti Donald Trumpin ja Venäjän tukeman Ukrainan syrjäytetyn presidentin välillä. Paul Manafort on toiminut kummankin poliitikon taustavaikuttajana.
Mitä yhteistä on Gerald Fordilla , Ferdinand Marcosilla , Viktor Janukovitshilla ja Donald Trumpilla?
Luulen että lobbaus on USA:ssa presidentinvaalien alla aika kuumaa. USA:n mediassa on jonkin verran lobbauksista kirjoituksia. Washingtonissa on lobbausteollisuus, jonka koti on K Street.
Lobbying in the United States
https://en.wikipedia.org/wiki/Lobbying_ ... ted_States

Paul Manafort on kai yksi kuuluisimmista lobbareista, mutta ei ainoa. Seppo Ylönen ei vissiin paljasta kirjoituksessaan, ei ainakaan ole Tapio lainaamissa teksteissä, että Manafort on lobannut presidentinvaaleissa republikaanisia ehdokkaita:
Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Robert Dole, George W. Bush, John McCain ja nyt sitten Donald Trumpia.

Kokemusta hänellä on.

Manafort on myös neuvonut diktaattoreita. Slate, jonka pitkästä artikkelista Ylönen on ilmeisesti poiminut joitakin kohtia. kirjoittaa, että Manfortilla oli erikoislahja muuttaa se miten diktaattorit näkyivät amerikkalaisten silmissä.
Manafort had a special gift for changing how dictators are beheld by American eyes.
Manafortin asiakkaita ovat olleet mm monet Afrikan maiden johtajat, joita hän on konsultoinut USA:n avustusten saamiseksi. Angolan entisen maoistin Savimbin Manafort maalasi vapaustaistelijaksi amerikkalaisille ja sai antikommunisti Kirkpatrickin tukemaan Savimbia. Svaimbi sai USA:lta satoja miljoonia dollareita salaista apua.

Slaten mukaan Manafort osaa manipuloida äärioikeistolaisia. Ehkä siksi hänen asiakasluettonsa sisältää republikaaneja.

Libanonilainen asekauppias maksoi Manafortille ranskalaisen Eduoard Balladurin presidentinvaalikampanjan avustamisesta. Hän sai miljoonia järjestettyään Ranskalle sukellusvenekaupan Pakistaniin. Osa rahoista meni Balladurin kampanjaan. Ranskassa tapaus tunnetaan Karachi Affairina.

Janukovitsia Manafort opetti Slaten mukaan tällä tavalla:
Manafort set about giving Yanukovych a new look: well-tailored suits, shirts and ties that matched, a haircut that tamed his raging bouffant. Manafort taught the pol a few simple lessons that helped sand down his edges. He showed him how to wave to a crowd, rather than keep his arms locked to his sides. He instructed him to refrain from speaking off the cuff. He taught him how to display a modicum of empathy when listening to the stories of voters.
En viitsi kääntää tuota. Kiinnostuneet voivat arvioida sopivatko neuvot suomalaispoliitikoihin.

Manafort teki kannatuskyselyjä Ukrainassa. Hän havaitsi, että kansa oli tyytymätön Oranssiin vallankumoukseen. Manafort kehoitti Janukovitsia käyttämään tyytymättömyyttä hyväkseen. Samalla hän kehoitti Janukovitsia puhumaan Natoa vastaan Naton pitäessä yhteisiä sotaharjoituksia Krimillä. USA:n Kiovan suurlähettiläs William Taylor pyysi Manafortia puhumaan Janukovitsille, ettei hän puhuisi Natoa vastaan, mutta Manafort ei siitä piitannut. Manfort ei ollut ainoa Janukovitsia lobannut amerikkalainen. Oli muitakin.

Montenegron itsenäistyminen liittyy Manafortin lobbaukseen ja John MacCainiin, amerikkalaiseen republikaaniin, ns neokonservatiiviin ja venäläiseen oligarkkiin nimeltä Deripaska.

Malafortilla oli liiketoimia ukrainalaisen oligarkin Firtashin kanssa myös. Firtash tuki Janukovitsia ja vastusti Julia Timoshenkoa, jolla oli saman tapaiset kaasuun perustuvat liiketoimet kuin Firtashilla.

The Quiet American
http://www.slate.com/articles/news_and_ ... rants.html

Slaten artikkelissa on linkki vanhaan kirjoitukseen nimeltä The Torturer´s Lobby. Se kertoo kuinka ihmisoikeuksia loukkaavat maat ovat edustettuina Washingtonissa.

http://cloudfront-files-1.publicintegri ... SLOBBY.pdf

Sieltä löytyy minullekin tuttuja firmoja: Hill & Knowlton, Sawyer Miller Group,White & Case, International Advisers, Edward Aycoth & Co. ja Manafortin entinen firma Black, Manafort, Stone and Kelly.

Luulen, että osa noista yrityksistä neuvoo suomalaisia puolueita nykyään.

Minusta on hyvä idea Tapiolta ottaa lobbbaus esille. Onhan se yksi, luultavasti tehokas keino, hankkia varoja haluttuihin kohteisiin ja myös vaaleissa tapahtuvan poliittisen markkinointiin.

Yksi USA:n voimakkaimpina pidetyistä lobbauksista lienee Israelin puolesta tapahtuva lobbaus. Sellaisen käsityksen olen saanut amerikkalaisista medioista, jotka kritisoivat lobbausta. Toki monilla muillakin mailla on omat lobbarinsa. Saudi Arabia on kai kasvattunut lobbaustaan palkkaamalla uusia lobbausfirmoja.

Se mitä näet uutisissa voikin tulla lobbarilta. Lemmi uskoon niin.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”