Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Jukka Tarkan kolumni Historian taju ja propagandan valhe:

http://jukkatarkka.blogspot.fi/

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Tässä ketjussa on esitetty näkemyksiä Ulkopolittisen instituutin äskettäisestä raportista. Tässä yksi näkemys korkealta kotimaiselta poliittiselta taholta (HS 8.9.2016):

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a14732 ... oitukset-2

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

nylander kirjoitti:Tässä ketjussa on esitetty näkemyksiä Ulkopolittisen instituutin äskettäisestä raportista. Tässä yksi näkemys korkealta kotimaiselta poliittiselta taholta (HS 8.9.2016):
Jukka Tarkka vastaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen HS:n mielipidekirjoitukseen otsikolla: Ylilyönti ja alisuoritus:

"Rinnettä ahdistaa kun raportti antaa pelkoa herättävän kuvan Venäjästä." "Sellaista opetettiin paheksumaan jo Suomi - Neuvostoliitto - Seuran uneliaissa rauhanseminaareissa.

Nykyisin näköpiirissä olevista asioista puhutaan asioina, vaikka ne ovat kauheita."

"Onneksi kaikki eivät sentään vaikene, vaikka vähän pelottaisikin."

Antti Rinne ei ota Ulkopoliittisen Instituutin selvityksessä esitetyistä asioista esille yhtäkään, sanoo ainoastaan: "Puheet siitä, että Venäjä kyseenalaistaisi Suomen itsenäisyyden ovat eriskummallisia ottaen huomioon, että Suomen itsenäisyys vahvistettiin Talvi- ja jatkosodassa."

Aleksandr Dugin mm. hiljattain Suomessa esiintyessään kyseenalaisti Suomen itsenäisyyden, todeten Suomi-Karjalaa hallittavan `suomettuneisuudella´.

Veikko Palvo

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

nylander kirjoitti:Tässä ketjussa on esitetty näkemyksiä Ulkopolittisen instituutin äskettäisestä raportista. Tässä yksi näkemys korkealta kotimaiselta poliittiselta taholta (HS 8.9.2016): http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a14732 ... oitukset-2
Kiinnostava kirjoitus. Olen joissakin kohdissa Rinteen kanssa samaa mieltä. Mitä tulee asiantuntijoiden käyttöön Rinne ihmetteli kolumnissaan:
Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-selvitys julkaistiin viime viikolla. Huomio kiinnittyy siihen, keiden näkemyksiä raporttia koottaessa on kuultu. Selvitystä varten haastateltujen joukosta näyttävät puuttuvan kokonaan esimerkiksi Aleksanteri-instituutin asiantuntijat.
Minusta on hienoa, että meillä on Suomessa useita Venäjää vähän eri näkökulmista tarkastelevia asiantuntijoita. Tässä esimerkiksi Aleksanteri instituutin johtajan Markku Kangaspuron arvio Ukrainan tilanteesta Iltalehdessä 4.3. 2014

Asiantuntija Putinin puheesta: "Venäjä ei aio liittää Krimiä Venäjään" (IL 4.3.2014))
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro arvioi, että Putin halusi puheellaan rauhoitella äärimmilleen kiristynyttä ilmapiiriä.
Kangaspuron mukaan puheessa merkittävintä oli presidentti Putinin ilmoitus, että Venäjällä ei ole tarvetta eikä aikomusta käyttää sotilaallista voimaa Ukrainassa.
- Koko pointti on se, että Venäjä etsii nyt poliittista ulospääsyä ja ratkaisua kriisiin. Lehdistötilaisuuden ydin oli se, että sotilaalliset toimet suljettiin pois, Kangaspuro sanoo.
Putin otti puheessaan kantaa Krimin asemaan.
- Putin sanoi ihan suorasanaisesti, että Venäjä ei aio liittää Krimiä Venäjään.
Vielä eilen maanantaina uutisoitiin, että Venäjä olisi antanut ukrainalaisille kello viiteen asti aikaa antautua. Kangaspuron mukaan uutinen osoittautuu sittemmin huhuista liikkeelle lähteneeksi ankaksi.
Putinin puhe sinetöi myös Ukrainan ex-presidentti Viktor Janukovitshin kohtalon. Kangaspuron mukaan mies on nyt poliittinen ruumis.
- Putin irtisanoutui Janukovitshista ja sanoi jopa ymmärtävänsä ukrainalaisten protestointia.
Tässä kuvaus siitä mitä juuri tuolloin tapahtui:
28. helmikuuta (2014)Venäjän armeija marssi Simferopolin lentokentälle ja Putinia tukeva moottoripyöräkerho Yön sudet aukaisi tiet sinne.

Tunnuksettomat aseistautuneet sotilaat – joiden presidentti Vladimir Putin myöhemmin myönsi olleen venäläissotilaita[46] – tukenaan panssaroituja ajoneuvoja ottivat Simferopolin ja Sevastopolin Belbekin lentoaseman haltuunsa 28. helmikuuta.
Samana päivänä Ukrainan yli johto sai viestin Venäjältä, jonka mukaan Ukrainan on annettava Krimin niemimaa Venäjälle ilman vastarintaa, jotta verenvuodatukselta ja koko Ukrainan valtaukselta vältyttäisiin.
***
Venäjän presidentti Vladimir Putin pyysi maansa parlamentin, liittokokouksen ylähuoneelta eli federaationeuvostolta luvan aseelliseen voimankäyttöön Krimillä.
***
21. maaliskuuta Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi yksimielisesti Krimin liittämisen Venäjään
https://fi.wikipedia.org/wiki/Krimin_kriisi_2014

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Tapio Onnela kirjoitti:Tässä esimerkiksi Aleksanteri instituutin johtajan Markku Kangaspuron arvio Ukrainan tilanteesta Iltalehdessä 4.3. 2014

Asiantuntija Putinin puheesta: "Venäjä ei aio liittää Krimiä Venäjään" (IL 4.3.2014))
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro arvioi, että Putin halusi puheellaan
Luulen, että Kangaspuro arvioi Putinin puhetta eikä Ukrainan tilannetta, mutta voin olla väärässäkin ja Tapio oikeassa, että viestintuoja on ammuttava.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Minusta on kuitenkin hyvä, että näin suuressa ja vakavassa asiassa tuodaan ei ainoastaan poliittisen päätöksenteon vaan myös suuren yleisön tietoisuuteen erilaisia näkökohtia eikä lukkiuduta jonkin tietyn ajatussuunnan näkemykseen. Eikö juuri se ole kansalaisyhteiskunnan olennainen piirre? Esim. Jukka Tarkalla on omat, voimakkaatkin sidonnaisuutensa päätellen hänen urastaan ja siitä, missä sävyssä hänen Suomen Venäjän-suhdetta käsittelevät kirjansa on kirjoitettu, enkä menisi muodostamaan kantaani hänen "SNS-seuran uneliaita rauhanseminaareja" koskevien pilkkapuheiden perusteella, vaikka ne eräitä suuresti näyttävätkin huvittavan.

Mitä Aleksanteri-instituuttiin tulee, niin Kangaspuro todella näyttää Krimin-kysymyksessä 2014 erehtyneen. Toinen asia on, kuinka pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitäkään voidaan vetää tulevaisuutta ja kokonaistilannetta silmällä pitäen. Jonkinlaisena (olkoon sitten ontuvanakin) paralleelina voisi muistella Paasikiven ja Tannerin kirjeenvaihtoa kesällä 1939. Jälkimmäinen ei uskonut sotaan, koska (muistinvaraisesti) "niin hulluksi maailma ei sentään voi mennä". Toisaalta olen kuullut Markku Jokisipilän kuvaavan Tanneria kesän tai ainakin syksyn 1941 tilanteessa Suomen "realistisimpana" johtomiehenä. Tämä siis vain, mitä yksittäisiin "erehdyksiin" tulee. Testis unus, testis nullus, on joskus sanottu.

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

nylander kirjoitti:Minusta on kuitenkin hyvä, että näin suuressa ja vakavassa asiassa tuodaan ei ainoastaan poliittisen päätöksenteon vaan myös suuren yleisön tietoisuuteen erilaisia näkökohtia eikä lukkiuduta jonkin tietyn ajatussuunnan näkemykseen.
enkä menisi muodostamaan kantaani hänen "SNS-seuran uneliaita rauhanseminaareja" koskevien pilkkapuheiden perusteella, vaikka ne eräitä suuresti näyttävätkin huvittavan.

.
Ulkopoliittisen Instituutin selvityksessä kohta 3.3. Sistema ja informaatotilan hallinta: "Venäjän hallintojärjestelmän keskeinen piirre on jo vuosia ollut informaatiotilan kontrolli. Mielenosoitustalvi 2011 - 2012 sekä Putinin kolmannen kauden alku v. 2012 näyttäytyivät eräänlaisena vedenjakajana.
"Yksi suuri itsesensuuria
lisäävä ongelma on se, että venäläisissä tiedotusvälineissä työskentelevien on vaikea tietää, mikä on sallittua ja mikä ei. Journalistit ovat varpaillaan ja rajojen koettelimen on vaarallista.
Graafit 6. ja 7.: Venäläisten suhtautuminen USA:han ja EU:hun on Levada.ru ( nyt lännen agentti ) mukaan muuttunut jyrkän kielteiseksi kesästä 2014 alkaen - sisteman infovaikuttaminen näyttää purevan venäläisiin.

5.2. Piirre 4.: Poliittisen kontrollin vahvistuminen ja maan sisäinen mobilisointi ja toimenpidesuositukset Suomelle:

"Suomen kannattaa aktiivisesti viestiä, että pakotteista huolimatta Venäjää ja venäläisiä ei pyritä eristämään, vaan taloudellista, tieteellistä ja kulttuurista yhteistötä pitää laajentaa ja kehittää alueilla, jotka eivät kuulu pakotteiden piiriin."

"Yksilöiden kohtaamiset ja keskustelut hälventävät ennakkoluuloja puolin ja toisin ja estävät vihollisretoriikan juurtumista kansalaisten ( venäläisten, sillä lännessä tietoa saadaan vapaasti ) keskuuteen.
Samalla tulee kuitenkin tuoda esiin, että Venäjän valitsemat keinot ulkopoliittisten tavoitteidensa edistämiseksi vaarantavat kansainvälisen turvallisuuden ja Venäjän itse ratifioimia kansainvälisoikeudellisia sopimuksia."

Yhteydenpidon tulisi olla EU:n kautta, YYA-ajan kahdenkeskiset salaisetkin suhteet poliitikkojen henkilökohtaisellakin tasolla ovat mennyttä aikaa.

Ja erilaisia ja eriäviä näkökohtia ja ennakkoluuloja ei SNS:stä Suomi - Venäjä- Seuraksi nimensä vaihtaneen seuran kautta voikaan hälventää ja yhteyttä pitää menneen kylmän sodan ajan tapaan kuin erittäin rajoitetusti. Venäjän taholla seuraa pidettäneen SNS:n tapaan lähinnä vaikutuskanavana Suomeen ja Suomessa?
Mutta miten Venäjällä vallitsevan informaatiotilan alati tiukkenevassa kontrollissa Venäjälle voisi viestiä täältä Venäjän "vaaralliseksi ja sitä piirittäväksi julistamasta" Lännestä ja Suomesta?
Ja miten venäläiset edes uskaltautuisivat ottamaan minkäänlaisia viestejä Lännestä vastaankaan, tilannehan alkaa lähentyä tuolta osin soviet-aikaa?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Vaikka sitäkin jo jonkin aikaa pelättiin, kolmatta maailmansotaa ei Ukrainasta syntynyt. Tuskinpa vaan Suomestakaan. Tässä tutkimuksessa sellaista skenaariota ei taidettu edes esittää eli ehkä kannattaisi laittaa jäitä hattuun. Siinä vain tuodaan esiin erilaisia vaihtoehtoja. Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa ja erityisen vaikeaa on tulevaisuuden ennustaminen.

Itse en usko vallankumouksen ja itsenäisyyden juhlavuoden aiheuttavan mitään erityisempiä kampanjoita. Putinin Venäjällä lokakuun vallankumousta ei ole juhlittu enää aikoihin. Putin itse on useaan otteeseen moittinut vallankumousta ja pitänyt yllä myös tsaariperheen muistoa, vaikka on välillä kehunutkin vallankumouksen saavutuksia. Mielenkiintoista on myös, ettei maaliskuun vallankumousta halua muistaa kukaan, vaikka juuri se johti monarkian kukistumiseen ja aloitti Venäjällä ensimmäisen demokratian kauden.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

nylander kirjoitti:Minusta on kuitenkin hyvä, että näin suuressa ja vakavassa asiassa tuodaan ei ainoastaan poliittisen päätöksenteon vaan myös suuren yleisön tietoisuuteen erilaisia näkökohtia eikä lukkiuduta jonkin tietyn ajatussuunnan näkemykseen.
Olen samaa mieltä. Mitä monipuolisempaa tutkimusta sen parempi.
nylander kirjoitti:Mitä Aleksanteri-instituuttiin tulee, niin Kangaspuro todella näyttää Krimin-kysymyksessä 2014 erehtyneen. Toinen asia on, kuinka pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitäkään voidaan vetää tulevaisuutta ja kokonaistilannetta silmällä pitäen.
Totta, olisi kohtuutonta tämän erehdyksen perusteella päätellä koko tutkimulaitoksen tutkimuksesta kovinkaan paljoa. Jälkiviisaus on aina niin helppoa. Tosin nyt kun demaripoliitikot ovat halunneet politisoida UPI:n tuottaman tutkimuksen voisi olla hyvä miettiä onko sitten myös sen toisen laitoksen, jonka tutkimusta Rinne ja Heinäluoma kaipasivat, nähtävissä poliittisia tarkoituksia. Nyt on kuulemma tulossa Aleksanteri instituutin tukimus Venäjän hybridisodasta.

Ulkoasiainministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikön johtaja Antti Kaski totesi UPI aiheesta Demarissa mm näin:
Tällä hetkellä käynnissä on muun muassa Aleksanteri-instituutin tutkimushanke Venäjän hybridisodan ytimessä: määritelmiä, toimia, käytäntöjä ja uhkiin varautumista.
– Tutkijoilla on vapaus tehdä oma analyysi, muuten toiminnasta ei olisi mitään hyötyä. Minusta on hyvä, että tutkimukseen pohjaavaa tietoa käytetään politiikan suunnittelussa ja tutkijoilla on oma etiikka, jota en epäile. Emme tietenkään sormeile heidän päätelmiään, mutta raportin jälkeen seuraava askel on miten tietoa käytetään ja politiikkaa muotoillaan sen pohjalta.

Venäjä-vastaisuutta Ulkopoliittisen instituutin raportissa ei Antti Kasken mielestä ole.
– Siinä oli tutkijoiden analyysiä ja sitä voi tulkita eri tavoin. Mielestäni se ei ollut poliittinen raportti. Se vastasi tutkimuskysymyksiin, joita oli esitetty.
Kohuttu Venäjä-raportti viedään UPIn neuvottelukunnan käsittelyyn (Demari 9.9.2016)
https://demokraatti.fi/kohuttu-venaja-r ... sittelyyn/

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

jsn kirjoitti:Itse en usko vallankumouksen ja itsenäisyyden juhlavuoden aiheuttavan mitään erityisempiä kampanjoita. Putinin Venäjällä lokakuun vallankumousta ei ole juhlittu enää aikoihin. Putin itse on useaan otteeseen moittinut vallankumousta ja pitänyt yllä myös tsaariperheen muistoa, vaikka on välillä kehunutkin vallankumouksen saavutuksia. Mielenkiintoista on myös, ettei maaliskuun vallankumousta halua muistaa kukaan, vaikka juuri se johti monarkian kukistumiseen ja aloitti Venäjällä ensimmäisen demokratian kauden.
Tämä on varmaan todennäköistä. Asia on kiusallinen venäläisille. Varsinkin kun vielä otetaan huomioon ortodoksikirkon erittäin voimakas asema Venäjällä nykyään, vallankumouksessa kirkolle kävi aika köpelösti. Ehkä juhlinta tuleekin olemaan enemmän surujuhlaa, jossa menetettyä imperiumia haikaillaan takaisin, tehdään tsaarista ja muusta asemansa menettänestä yläluokasta marttyyreja jne...

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Tapio Onnela kirjoitti:Ehkä juhlinta tuleekin olemaan enemmän surujuhlaa, jossa menetettyä imperiumia haikaillaan takaisin, tehdään tsaarista ja muusta asemansa menettänestä yläluokasta marttyyreja jne...
Tämäkin on hivenen epätodennäköistä, koska niin moni venäläinen on sisäistänyt vallankumouksen merkittävänä historiallisena tapahtumana, varsinkin iäkkäämmät. Lokakuun vallankumoukselle löytyy Venäjältä varmasti enemmän kannattajia kuin tsaareille. Putinin kannalta varmempaa on pitää suhde epämääräisellä pohjalla. Tarkka erittely nostaisi vain ristiriidat esiin.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Tapio Onnela kirjoitti:Totta, olisi kohtuutonta tämän erehdyksen perusteella päätellä koko tutkimulaitoksen tutkimuksesta kovinkaan paljoa. Jälkiviisaus on aina niin helppoa. Tosin nyt kun demaripoliitikot ovat halunneet politisoida UPI:n tuottaman tutkimuksen voisi olla hyvä miettiä onko sitten myös sen toisen laitoksen, jonka tutkimusta Rinne ja Heinäluoma kaipasivat, nähtävissä poliittisia tarkoituksia. Nyt on kuulemma tulossa Aleksanteri instituutin tukimus Venäjän hybridisodasta.
Tunnen itse henkilökohtaisesti tutkijoita sekä UPI:sta että Aleksanteri-instituutista, enkä näe mitään syytä epäillä kummankaan laitoksen tutkijoiden integriteettiä. Se, että poliitikot omasta näkökulmastaan epämieluisien tutkimusten suhteen haluavat heitellä erilaisia leimakirveitä, se on, niin, politiikkaa. Soisin mieluusti että tuonkaltaiseen loanheittoon ei täällä lähdettäisi, vaikka sitäkin valitettavan usein täällä näkee. Tutkimusta on monenlaista, ja monenlaisista lähtökohdista ja näkökulmista tehtyä, ja kuten edellä todettiinkin, on se lähinnä rikkaus ja monipuolinen ja riippumaton tutkimus hyödyttää parhaiten myös poliittista päätöksentekoa. Jos tutkimuksia halutaan arvostella, sen kun vaan, siihen on täysi vapaus, mutta tehtäköön se sitten tutkimusten sisällön arvoinnin perusteella eikä millään "kaivonmyrkytyksellä".

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Muistaakseni UPI kutsui itse omaa julkaisuaan selvitykseksi, eikä tutkimukseksi ja ymmärrän UPI:n kannan, koska selvitys sisälsi tulevaisuuden tapahtumien ennustuksia ja povauksia. Ajattelen tuolla tavalla siksi, että tutkimus on minusta todellisten tapahtumien tutkimista. Tulevaisuutta ei voi tutkia, koska siitä ei ole tietoa. Mielipiteitä voi toki olla. Vahvojakin.

UPI:N selvitys ei ole tutkimus myöskään siitä syystä, että se sisältää poliittisia suosituksia. Selvitys suosittelee kuinka Suomen hallituksen olisi toimittava.

Noiden seikkojen johdosta UPI:n julkaisu on poliittinen selvitys.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

skrjabin kirjoitti:
Tapio Onnela kirjoitti:Totta, olisi kohtuutonta tämän erehdyksen perusteella päätellä koko tutkimulaitoksen tutkimuksesta kovinkaan paljoa. Jälkiviisaus on aina niin helppoa. Tosin nyt kun demaripoliitikot ovat halunneet politisoida UPI:n tuottaman tutkimuksen voisi olla hyvä miettiä onko sitten myös sen toisen laitoksen, jonka tutkimusta Rinne ja Heinäluoma kaipasivat, nähtävissä poliittisia tarkoituksia. Nyt on kuulemma tulossa Aleksanteri instituutin tukimus Venäjän hybridisodasta.
Tunnen itse henkilökohtaisesti tutkijoita sekä UPI:sta että Aleksanteri-inituutista, enkä näe mitään syytä epäillä kummankaan laitoksen tutkijoiden integriteettiä. Se, että poliitikot omasta näkökulmastaan epämieluisien tutkimusten suhteen haluavat heitellä erilaisia leimakirveitä, se on, niin, politiikkaa. Soisin mieluusti että tuonkaltaiseen loanheittoon ei täällä lähdettäisi, vaikka sitäkin valitettavan usein täällä näkee. Tutkimusta on monenlaista, ja monenlaisista lähtökohdista ja näkökulmista tehtyä, ja kuten edellä todettiinkin, on se lähinnä rikkaus ja monipuolinen ja riippumaton tutkimus hyödyttää parhaiten myös poliittista päätöksentekoa. Jos tutkimuksia halutaan arvostella, sen kun vaan, siihen on täysi vapaus, mutta tehtäköön se sitten tutkimusten sisällön arvoinnin perusteella eikä millään "kaivonmyrkytyksellä".
Samaa mieltä. Kunhan pystytään erottamaan yhteiskunnallinen keskustelu siitä, että pyritään ohjaamaan poliittisesti jonkun tutkimuslaitoksen tutkimuksia. Onko sitten tässä tapauksessa merkkejä siitä, että jokin UPI:n neuvottelukunta olisi puuttumassa instituutin tutkimusten sisältöön tai edes tutkimusaiheisiin. Toivottavasti ei. Tutkimulaitosten tehtävähän tietysti on tuottaa pohdittua ja analysoitua tietoa yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) vie instituutin paljon keskustelua herättäneen Venäjä-raportin neuvottelukunnan kokouksen käsittelyyn. (Demokraatti 9.9.2016)

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyys 100-vuotta

Ainakin maaliskuun 1917 vallankumouksen jälkeen tuntui olevan yhteistä juhlintaa Helsingissä.
Kuva
Kuva
Kuvat Kimmo Rentolan pitämästä esitelmästä 1917 in Finnish and Russian Historiography, Historians without borders konferenssissa toukokuussa 2016.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”