Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Veikko I Palvo kirjoitti:
24.09.19 13:24

"Suurimpana kehitysmaana Kiina `nauttii myöskin oikeudesta saada varoja´."

"Kiina ei sitoudu mihinkään........vahvistaa ilmastonmuutokseen sopeutumista."
"Kiina on maailman ilmastoprosessin aktiivinen osallistuja ja puolustaja." Teollisuusmailla on historiallinen maksuvelvollisuus CO2-päästöistä."


YK:n peruskirjan mukaisia tuollaiset Suezin 1956 kaltaiset rauhanturvaoperaatiot olivat, mutta onkohan YK:n toiminnan painopiste nykyisin
siirtynyt kestävän kehityksen ( SDG:n ) 17 tavoitteeseen ja niistä erityisesti ilmastonmuutokseen?

Veikko Palvo
YK ilmastokokous New Yorkissa oli syyskuussa 2019, mutta mikä oli ilmastokokouksen anti ja saavutus?

Mediavyörytys, ympäristöjärjestöjen mielenilmaukset ja toimet, YK:n WMO:n perustaman IPCC:n uusin raportti yms. oli ja on keskitetty tämän
kokouksen tiimoille. Kiina ja Intia kehitysmaiden edustajina esiintyen antoivat lausuntonsa ennen YK:n ilmastokokousta: " maksakaa, teollisuusmailla on historiallinen vastuu."

Ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati turhaan maiden edustajilta ilmastosuunnitelmia ( teollisuus-)maiden talouksien ja yhteiskuntien perinpohjaiseksi muuttamiseksi.
Greta piti hänelle kirjoitetun ja annetun samansisältöisen puheensa YK:n kokouksessa: How dare you´ta toistaen, Kuinka te ( teollisuusmaat )
kehtaatte?
Suomessakin lapset potivat jo ennen kokoustakin nyt yhä suuremmaksi yllytettyä i l m a s t o a h d i s t u s t a ja hallituksen tiettyjen puolueiden ministerit näyttävät asettaneen kriisiryhmänsä pohtimaan asiaa, Säätytalolla on 1.11.2019 klo 12-15 ( IL 27.9.-14 klo 9:04 ); läsnä ilmastoaktivistikoululaisia, koulutusalan edustajia, ja ympäristöjärjestöjen edustajia:
Kouluissa on kuulemma "kaikki mahdollisuudet vaihtaa ilmastoahdistus ilmastoinnostukseen".

Ilmastonmuutosaktivistit ovat jo ehtineet koota osallistujalistan 20, - 27.9.2019 mielenosoitusviikon Gretan innoittamista mielenosoituksista:
https://en.wikipedia.org/wiki/September ... te_strikes
ja
tuota koululasten hurmosliikettä voisi verrata vaikkapa vuoden 1212 Lasten ristiretkeen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Popular_crusades


New Yorkin 9.2019 ilmastohuippukokous tai YK päätti sentään seuraavasta ilmastokokouksesta joulukuussa 2020 Glasgowssa Iso-Britannian ja Italian isännöimänä, COP 26:sta:
https://www.holyrood.com/articles/news/ ... ummit-2020

Maailman eri puolilta Glasgow´n 12.2020 ilmastokoukseen sanotaan osallistuvan 200 hallitustensa ja maittensa päämiestä,
sekä 30 000 muuta osallistujaa ja edustajaa. Glasgown kaup.valtuuston puh.johtaja Susan Aitken sanoo "Glasgow´lle olevan suuri kunnia isännöidä globaalisti näin merkittävää tapahtumaa."

Mutta onko YK:n toiminnan painopiste siirtynyt peruskirjansa mukaisesta rauhanturvaamisesta ilmastonmuutokseen?

Ja onko EU ainoa aktiivinen toimija ilmastoasiassa, vaikka se on globaalin osansa jo tehnyt ja EU-Suomi - tai ainakin jotkut EU-Suomessa - vielä sanovat haluavansa olla "pathfindereita" koko maailmalle ja sanovat " esimerkillisen ilmastotalkoon Suomessa vaativan vielä merkittäviä lisätoimia" - millaisiakohan?

Veikko Palvo


Gretalle on annettu sanottavaksi ilmastoaktivistien hokema "tiede sanoo niin - uskokaa tiedettä", lopullinen ja muuttumaton tieteellinen totuus on löydetty!
Maapallon ilmastojärjestelmää YK:n WMO:n IPCC ennustelee supertietokoneille kirjoitetuilla ilmastojärjestelmän matemaattisilla malleilla ja
tietokoneohjelmia kirjoitettaessa on varmaankin pyritty ottamaan mukaan ja huomioimaan mahdollisimman monet tekijät ja suuret osat
ilmastojärjestelmän ilmiöistä. Tai sitten tietoja kerätessään WMO:n IPCC:n täytyy olla kykenevä ja miehitykseltään riittävän suuri valvomaan sitä, miten tiedot kerätään ja tuotetaan. ( tietoväärennöksiähän on ollut julkisuudessakin )

Melkoinen osa ilmastoennusteista lienee tietokoneohjelmien kirjoittamisen, ei niinkään mittausten mukaista?
Ja tiedemiehet eivät näytä olevan yksimielisiä, normaaliin tieteen tekemiseen ei taida kuuluakaan käsite "lopullinen ja ehdoton totuus"?
Kun
Petteri Taalas 2019 valittiin uudelle 1.1.2020 alkavalle 4-vuotiskaudelleen WMO:n johtajana, Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi WMO:n ( ja
ilmeisesti myös WMO:n alaisen IPCC:n ) tekevän yhteistyötä 185 jäsenmaansa kansallisten 200 000 kansallisen tason toimijoiden kanssa ja olettaisi
suuren tietomäärän
keräämisen ja yhteydenpidon ja * y h t e e n v e t o j e n * , IPCC-raporttien laatimisen vaativan suurehkon työntekijälukumäärän ja suuren budjetin?


YK:n alaisen Maailman Meteorologisen Organisaation WMOn 200 jäsenen sihteeristön sanotaan laativan 4 vuoden välein noudatettavan politiikan?

IPCC: tarkkailijajärjestöistä löytyy lista pvm:llä 15.8.2019,
https://ipcc.ch/site/assets/uploads/201 ... ATIONS.pdf mm. Greenpeace, World Bank,
African Union Commission AUC, Third World Network jne. ja lukuisat YK:n alajärjestöt.


NASAlla ja YK:n WMO:n IPCC:llä lienee jotain yhteistä ainakin siinä määrin kuin NASAn mittaukset ovat yleistä tietoa ja saatavilla?
Ja
NASAn Clarreo-ohjelma satelliittimittauksin, avaruusasemilta jne. käynnistyi vasta 2000-luvulla ja tulisi olla valmis 30 vuodessa v. 2039, ja
http://clarreo.larc.nasa.gov
Clarreon tiedot ovat ainakin mitattua tietoa. NASA-clarreo ei näytä myöskään julistavan tuottavansa "ainoaa oikeaa tietoa", vaan sanoo satoja miljoonia $:ta maksavien tutkimustensa täydentävän muita * m i t a t t u j a * tietoja.

Esim. Suomalainen ja kanadalainen puunlustotutkimustieto 7000 vuoden ajalta on sekin tuollaista faktatietoa?
Kuvat jääkarhusta jäälautalla sanomassa "how dare you" tai mereen lohkeavavista jäätikönreunoista ovat ilmeisestikin lähinnä mielipidevaikuttamista?

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Suomi on ilmastonmuutostoimissa tehnyt oman osansa.
Ulkoministeriö.
22.3.2018 : Maailmanpankin yksityissektorin osa, Kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC ja Suomi perustivat 10.2017 yhteisen ilmastorahaston, joka tukee uusiutuvan ja puhtaan energian ratkaisuja sekä ilmastohankkeita * k e h i t y s m a i s s a.

Rahaston kesto 25 vuotta ja kokonaisuudessaan noin 500 miljoonan €uron hankesalkku.

"Sijoituksella Suomi lunastaa Pariisin ilmastokouksessa tekemänsä lupauksen käyttää merkittävä osa kehityspoliittisista finanssisijoituksistaan
i l m a s t o t o i m i i n. "
https://kauppapolitiikka.fi/yritysten-r ... tamisessa/




Mutta ympäristöjärjestöille ja heidän tutkijoilleen Suomessa `Suomen ilmastoteot eivät ole riittäviä` ja "Ilmastotoimet ovat vaatimattomia;
Otettiin haparoivia askelia. kun pitäisi mennä jämerillä loikilla eteenpäin."
https://yle.fi/uutiset/3-10815481
" Hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2035 mennessä ei ole toimi," ja toimettomuutta puolestaan osoittaa Tilastokeskuksen ennustama suomalaisten hiilijalanjälkien lukumäärän kääntyminen laskuun vuonna 2031.

Tavoite ei ole toimi EU-maillakaan,
EU-Saksa on asettanut hiilitavoitteensa vuoteen 2048 ja Ruotsi vuoteen 2045 "joidenkin halutessa Suomen olevan kokoaan suurempi."

EU-Ruotsikin on siis 10 vuotta Suomea jäljessä, miten lienee EU-Puolan, -Unkarin, -Tsekin, -Bulgarian osalla?
Mutta
suomalaisia vaaditaan mm. omaksumaan ideologinen ruokavalio, fossiiliset polttoaineet olisi ilmeisesti tyystin kiellettävä ja hiilinieluja eli Suomen metsiä ei saisi hyötykäyttää globaalisista syistä johtuen, eikä missään tapauksessa lisätä metsien taloudellista käyttöä ja olisivatkohan
nuo niitä "jämeriä loikkia"

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Tulivuorenpurkauksilla on vaikutuksensa maapallon keskilämpötilaa alentavina pölyn, tuhkan estäessä auringonsäteilyä maanpinnalle lyhyemmän aikaa ja rikkdioksidi, vesihöyry-kasvihuonekaasun kanssa rikkihappo on tehokas pitkäaikainen ilmaston viilentäjä.
Jäähdytysvaikutus voi olla kuukausia tai jopa kolme vuotta:

https://scied.ucar.edu/shortcontent/how ... ce-climate

Suuri Pinatubon purkaus 12.6.1991 Filippiineillä viilensi vuosina 1992 ja 1993 pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilaa 0,6 asteella C ja
ucar sanoo maapallon ilmaston 1900-luvulla lämmenneen * ihmisen vaikutuksesta * keskimäärin 0,6 ast.C ( 1,1 ast.F ) ja useiden tietokonemallien mukaan ilmasto lämpenee 2000-luvulla 1,8 - 4,0 ast.C.

Ihmisen vaikutus ilmastoon lienee paljon puhuttua teollistumista pohjoisella pallonpuoliskolla ja etenkin eteläisen pallonpuoliskon väestöräjähdyksessä metsät on raivattu viljelymaaksi?

Pinatubon purkauksen sanotaan olleen voimaltaan 70 megatonnia ja suurimman ydinpommin, Tsar-Bomban räjäytys 30.10.1961 Novaja Zemljan yläpuolella oli 50 megatonnia. Noottikriisin Tsar-Bomb aloitti, mutta ilmastovaikutuksia ei näytetä arvioidun.


Ilmastonmuokkauksesta:
https://ilmasto-opas.fi/ilmastonmuutos/ ... kkaus.html
sanotaan
"Vaarojen vaanivan, mutta auringon valoa avaruuteen heijastamalla viilennetty ilmasto olisi luultavasti lähempänä esiteollisen ajan ilmastoa verrattuna tilanteeseen, jossa mitään ei tehtäisi."

Ja: ....maapallon heijastuskyvyn lisäämiseen perustuvien ilmastonmuokkaustekniikoiden suurien kustannusten suhteellinen edullisuus verrattuna suuriin päästövähennyksiin muodostavat
riskin,
että jokin yksittäinen valtio tai valtioryhmä käynnistää ilmastonmuokkauksen operaation yksipuolisesti vastoin muiden tahtoa."

Pariisi 2015-ilmastosopimus oli "yksimielinen", muutama teollisuusmaa maksaa kehitysmaiden suurelle enemmistölle ja mm. suurin saastuttaja Kiina halusi ilmeisestikin olla kehitysmaiden joukossa. Ei ihme, että "yksimielisyyttä" esiintyi 2015 Pariisissa?
Ja
ilmastonmuokkauksen "suurista riskeistä" ollaan huolestuneita, vaikka suuressa tulivuorenpurkauksessa, jollainen jäähdyttää hetkessä jopa vuosiksi saman verran kuin lämpötila on noussut 1900-luvulla, vuosisadassa, ei nähdä samaa riskiä ja lähes saman teholuokan ydinräjähdyksellä ilmakehässä ei sanota olleen ilmastoa lämmittävää tai viilentävää vaikutusta?

Veikko Palvo


lisäys:


Ilmatieteen laitos: "Ilmastomallissa ilmastojärjestelmä esitetään matemaattisten yhtälöiden avulla....siis fysiikan lakien pohjalle, joita toki joudutaan tietokoneohjelmaa laadittaessa yksinkertaistamaan."

Ovatkohan IPCC:n tietokoneajot suoritetut suuressa Paris-Saclay-yliopistossa?
https://wg1.ipcc.ch/organization/organization.html

mm. IPCC-erityisraporttia ( tietokoneajon tuloksia ) 1,5 ast.C:n lämmönnousun ensimmäisestä luonnoksesta sanotaan 489 asiantuntijan 61 maasta tarkistaneen ja 12895 tarkistuskommenttia. Kuinka monta asiantuntijaa on ollut laatimassa tuota tietoneohjelmaa 1,5 ast.C maapallon lämpötilan noususta?

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Veikko I Palvo kirjoitti:
08.10.19 13:11




Ilmatieteen laitos: "Ilmastomallissa ilmastojärjestelmä esitetään matemaattisten yhtälöiden avulla....siis fysiikan lakien pohjalle, joita toki joudutaan tietokoneohjelmaa laadittaessa yksinkertaistamaan."

Ovatkohan IPCC:n tietokoneajot suoritetut suuressa Paris-Saclay-yliopistossa?
https://wg1.ipcc.ch/organization/organization.html

mm. IPCC-erityisraporttia ( tietokoneajon tuloksia ) 1,5 ast.C:n lämmönnousun ensimmäisestä luonnoksesta sanotaan 489 asiantuntijan 61 maasta tarkistaneen ja 12895 tarkistuskommenttia. Kuinka monta asiantuntijaa on ollut laatimassa tuota tietoneohjelmaa 1,5 ast.C maapallon lämpötilan noususta?

VP

IPCC . CH- sivulla esitetään Institut Pierre Simon Laplace ( IPSL ) ja ilmastomallien teossa https://cmc.ipsl.fr olevan instituutin 80 asiantuntijaa ja insinööriä.

https://www.ipsl.fr/en/content/view/full/886 Ja tietokoneajojen tuloksia tutkii Ranskassa 200 asiantuntijaa ja kansainvälisesti jopa laajemminkin,
yllä puhutaan v. 2017 Malmö-seminaarin 61 maan 489 asiantuntijan 12895 tietokonetuloksen / lähinnä siitä tehdyn r a p o r t i n tarkistuskommentista.
IPCC työryhmät 1.,2.,3. runsaat 30 hlö ja puheenjohtajat Ranskan Valérie Masson-Delmotte ja Kiinan Panmao Zai. SR15= 1,5 ast.C maapallon lämpeneminen.

Ovatkohan Climate Changen "tuhannet tiedemiehet" mediassa useinkin esitettynä varsin pieni Institut Pierre Simon Laplacen ( IPSL:n ) 80 asiantuntijan ja -insinöörin ryhmä tietokoneohjelmia laatimassa?

Veikko Palvo




Maailman ilmastontutkimusohjelma Cordex`ssa maailma näytetään jaetun 14 vyöhykkeeseen: mm. Euro-Cordex on nro 5. ja noin puolet maailman päästöistä tuottavat Intia ja Kiina ovat Itä-Aasiaa, nro 7.

IPCC Co-Chair Manner-Kiinan Panmao Zhai sanoo Pekingissä 14.-18.10.2019 järjestetyssä ilmastokonferenssissa
http://icrc-cordex2019.cordex.org/2019/ ... questions/ sen edistävän IPCC:n toimintaa ja tukevan IPCC:n AR6-raporttia.
Ja
samanaikaisesti manner-Kiina on Pariisi 2015-ilmastosopimuksen mukaan kehitysmaa ja Kiina odottaa tulevansa saajana huomioonotetuksi ja perää teollisuusmaiden "historiallista vastuuta".



YLE 24.9.2019 YK:n ilmastokokouksen tilinpäätös: mm. Intialaisyhtiö Dalmia esitti suunnitelmansa ympäristöystävällisestä `v i h r e ä s t ä sementistä´, joka ei saastuttaisi nykyiseen tapaan.

Suomessa valmisbetoniasemilla on jo vuosikymmenet käytetty betonin lisäaineena lentotuhkaa sementtiä korvaamassa ja/tai osin hienoa kiviainesta korvaamassa, sekä masuunikuonaa sementtiä korvaamassa jopa 50 %:iin asti. Nykyisin noin 350 000 tonnia vuodessa.
Ja
purettua ja murskattua betonia kierrätetään Suomessa noin 1 000 000 tonnia vuodessa, noin 80 %.
Eli
meillä tuo "vihreä sementti" ja betoni on kehitetty jo vuosikymmeniä sitten taloudellisista syistä ja kalliimpia puukerrostaloja yms. ei näytä olevan aiheellista ainakaan ilmastonmuutossyistä rakentaa?

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos saa aikaiseksi monenlaisia ilmiöitä, Aalto-yliopiston professorin esitys m y y n t i l u p a j ä r j e s t e l m ä s t ä polttoaineille lienee uusin.
https://iltalehti.fi/autouutiset/a/e4a4 ... b388a76ee1
Kyse on Suomen sisäisestä CO2-e:n päästökauppajärjestelmästä, jolla puolitetaan hiilidioksidipäästöt. Esitys on tehty yhteistyössä Liikenne- ja viestintäministeriön kanssa.
Autoilla ajavat ja liikennöitsijät saisivat * v a p a a s t i * päättää, ajavatko kalleilla polttoaineilla, biopolttoaineella vai ostavatko täyssähköauton.



Kun huomioi monet muutkin esitetyt vaatimukset " vihreän talouden " toteuttamiseksi. olisi paikallaan nostaa esille vuosien 1939 - 1954 korttiaika ja perustaa Kansanhuoltoministeriökin uudelleen?

Enimmillään korttiaikana oli samanaikaisesti käytössä 51 erilaista elintarvikkeiden yms. ostokorttia. Vielä 1946 Kansanhuoltoministeriöllä oli palveluksessaan 800 henkilöä plus piiri- ja paikallistasoilla 7 - 8000 työntekijää. Vilkkaimmillaan kulki vuosittain noin 160 miljoonaa lomaketta ja kaavaketta.
https://doria.fi/handle/10024/85123

Musta pörssi toimi sekin suunnittelu- ja säännöstelytalouden piirissä ja tulevaksi esitetyssä uudessa kortti- ja myyntilupajärjestelmässä tämäkin tulisi ottaa huomioon.
Ideologisen ruokavalion voisi senkin toteuttaa samalla ja pakolla. Lihansyönnin estämisessä tulisi ottaa huomioon mm. Schweinemord Saksassa keväällä 2015.
Suunnitelma- ja sotatalouden professorit ( Professorenschlachtung ) olivat laskeskelleet kannattavan tappaa puolet Saksan sioista ja syöttää niiden syömät ruoat ihmisille.

Saksalaisilla sioilla ei nimittäin WW1 sytyttyä ollut enää mahdollista syödä tuontirehua, mutta sianlihan hinta oli korkealla ja niin sioille syötettiin perunoitakin.
Mutta loppujen lopuksi kävikin niin, että niitä perunoitakin oli sitten ihmisten saatavilla vähemmän ja talvi 1916 / 1917 olikin Steckrybenwinter eli
lanttutalvi ja oli myös monenmoista nauriskeittoa ja -pihviä nälkiintyneille. Ja vuoden 1918 alussa Saksassa oli 11000 Graupnaueria, korviketuotetta.
Mellakoita Saksassa oli jo 1915 alkaen ja aliravitsemuksen seurauksena kuoli n. 700 000 ihmistä ja vertauksena WW2:n Saksan kaupunkien pommituksissa kuoli vain 600 000 ihmistä.

Ludendorff, Sotamuistelmani 1914 - 1918 , kirjoitettu Ruotsissa Hessleholmin kartanossa 11.1918 - 2.1919, WSOY 1919
Ludendorff mm. sivuilla 286 - 295 kirjoittaa ´Muonituskysymyksestä, Saksan pelastuksena vaikeimpana aikana oli Romania ja Balkan,
"Turkin elintarvikejärjestelmä oli kauttaaltaan mätä."

Schweinemordin kaltaisia professoritalouden ylilyöntejä on uudessa esitetyssä ilmastonmuutoksen kortti- ja suunnitelmataloudessa yritettävä välttää.

Veikko Palvo





Puolan Klimada-ilmastotutkimushankkeessa ei näytetä liiemmin murehdittavan koko maapallon asioista, kun Puolalla on hyvin vähän jos ollenkaan vaikutusvaltaa esim. Kiinan ja Intian lisääntyviinkin co2-päästöihin.


Klimada keskittyy Puolan sopeutumiseen ilmastonmuutoksessa vuoteen 2100 ulottuvine sopeutumissektoreineen:
http://klimada.mos.gov.pl/en/adaptation-sectores


-biodiversiteetti Puolassa
-rakentaminen, esim. puukerrostaloista ei näytetä kirjoitettavan
-energia; EU:n energiasta joka tapauksessa noin 70 % tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla vuonna 2020
-kaivostoiminta
-metsä t a l o u s , nimenomaan talous, eikä ainoastaan globaali tai EU:n "hiilinielu"
-cities; ehkä lähinnä kaupungit vs. maaseutu, sillä maaseudullakin asuuu melkoinen osa väestöstä
-vesihuolto
-maatalous; eiköhän EU:n Välimeren rantamillakin ole "sopeuduttu" maatalouteen lämpimämmissä olosuhteissa
-rannikkoalue; tarkoittanee Itämeren pinnan nousua
-turismi ja ilmaston lämpeneminen
-terveys; Costa del Solillakaan ja Rivieralla ei ole kovin epäterveellistä

-liikenne ja kuljetukset; Klimadassa ei Puolan kohdalla suunnitella liikenteen ja kuljetusten rajoittamista, hinnannousua, lämmitys- ja polttoaineiden myyntilupajärjestelmää, eikä ylipäätään säännöstely-, suunnittelu- ja korttitaloutta.

Lämpötilannousuun Puolassa on sopeuduttava ja siihen tilanteeseen on laadittava suunnitelmia, Kiinan, Intian ja Venäjän jne. lämpötilannousut on käsiteltävä muissa yhteyksissä kuin kansallisella tasolla?




EU ei kykene yksin ratkaisemaan maailman ilmastokriisiä, EU:n kasvihuonekaasupäästöt ovat vain 9 % maailman CO2-päästöistä ja
http://edgar.jrc.ec.europa.eu/overview. ... ooklet2018
EU-Suomi 46 845.59 kt
EU28 3548 345,00 kt
Suomen osuus EU:n Co2-päästöistä on 1,3 %. Globaalit ilmastoaktivistit EU:ssa käyttävät kuitenkin mieluimmin CO2 per hiilijalanjälkipariarvoa saadakseen "eeuulaiset" hiilijalanjäljet painavammiksi globaalissa vertailussa EU28 vs. muut maat.

EU28:n tai ainoastaan EU-Suomen esimerkki ei näyttäisi paljoa merkitsevän prosentuaalisestikaan maailmanlaajuisesti?

Kirjoitusten mukaan tieto ilmastonmuutoksesta on kyllä levinnyt globaalisti maailman maissa tehtyjen gallup-kyselyidenkin mukaan.

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Veikko I Palvo kirjoitti:
22.10.19 11:44

EU ei kykene yksin ratkaisemaan maailman ilmastokriisiä, EU:n kasvihuonekaasupäästöt ovat vain 9 % maailman CO2-päästöistä ja
http://edgar.jrc.ec.europa.eu/overview. ... ooklet2018
EU-Suomi 46 845.59 kt
EU28 3548 345,00 kt
Suomen osuus EU:n Co2-päästöistä on 1,3 %.

VP
EU julisti 11.9.2019 New Yorkin YK-ilmastokokouksen alla olevansa suurin ( EU28-maat yhteensä ) ( lahjamuotoisen? ) kehitysavun antaja ja lahjoittavansa ( donate )
40%:a maailman ilmastorahoituksesta, yli 20 miljardia € vuodessa. Hiilineutraalisuustavoitetta 2050 mennessä julistetaan. EU-Puola, Tsekki, Unkari, Viro muun muassa haluavat tavoitteeseen pääsemiseksi EU-rahoituksen.


Tuon ylläolevan EU-linkin mukaan EU28-maat ovat yhteensä, kokonaisuutena vähentäneet hiilidioksipäästöjään, mutta samanaikaisesti se muu maailma. joka päästelee 91 %:a maailman päästöistä, on lisännyt CO2-päästöjään samana ajanjaksona vuosina 2005 - 2017.
ja
http://ec.europa.eu/clima/news/european ... -chance_en
EU 11.9.2019 Maros Sefcovic, Micuel Arias Canete

"EU jatkaa johtavana taistelijana maailmassa ilmastonmuutosta vastaan", mutta muu maailma päästelee enemmän, eikä näytä EU:n esimerkistä piittaavan?

"Suurin osa eeuulaisista kuulemma näkee, että energiantuonnin vähentämisellä on myönteinen vaikutus talouteen ja energiavarmuuteen.
EUn hiilidioksidipäästöjen sanotaan vähentyneen vuosina 1990 - 2017 23 % ja EU-talouden kasvaneen 58%". Eurobarometer 490, April 2019,
92 - 93%, mm. Suomessa face-to-face -gallup 1006 interviews


EUn Canete: EU:n bkt kasvanut 1990-2017 58-61% ja jotkut meillä Suomessa sanovat, ettei talouskasvua tarvita.
Prof. Sakari Heikkinen 2017:
http://blogs.helsinki.fi/talouttajahist ... osenteista
esittää vuosien 2007 - 2017 reaalisen BKT:n käyrät: Ruotsi, USA, Saksa, EA19 ovat ylimpinä ja Suomen reaalinen BKT alimpana 97,3%:a vuoden 2007 tasosta. ( vuonna 6.2017 )
Ja vuosina 1990 - 1995:kin Suomen BKT-käyrässä oli "kuoppa" lama-aikana.
Ja sitten alettiin velkaelvyttää.
Ja eikö tälläiset BKT:n vaihtelut tulisi ottaa huomioon EU:n CO2-laskelmissa?
Lama 1990-1995 oli kylläkin ennen Suomen EU-aikaa.


EU-Saksa mm. ilmeisesti lisää fossiilisten tuontia Venäjältä sulkiessaan loputkin ydinvoimalansa, Pohjanmeren kaasuvarannotkin alkavat kuulemma ehtyä ja öljynviejämaa Tanskakin joutuu ilmeisesti käyttämään lähes yksinomaan tuulimyllyjään?
Mutta
EU-Suomen metsätkin näytetään haluttavan suojella hiilivarastoina, joita saisi hakata vuodessa talouskäyttöön n. 65 miljoonaa kuutiota, eikä suinkaan 80 milj.kuutiota, vaikka hiilinielu kasvaa ja suurenee jatkuvasti. Hiililaskelmien vertailuvuosina Suomessa oli kylläkin lamakausi, eikä hakattu ja 2008 alkoi toinenkin taantuma, ja Suomen "hiilivarasto" säästyi "pahan päivän varalle."
Mutta nyt `hiilivaraston´ pitäisikin säilyä samansuuruisena ehkä vuoteen 2050 saakka tai kauemmaksikin tulevaisuuteen.

Energiapajuista puhuttiin ja kirjoitettiin jo 1970-luvulla, eikö pajuja voisi istuttaa hiilinieluiksi ja hiilivarastoiksi noita EUn hiilidioksidilaskelmia varten?
Silloin 1970-luvulla raakapuuta tuotiin Neuvostoliitosta, eikä samanlainen hakkuiden ulkoistaminen EUn rajojen ulkopuolelle liene enää mahdollista?
Metsien hiilivaraston käytön laskeminen lamavuosien tasolle olisi sekin Suomen kansantaloudelle tuhoisaa?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Veikko I Palvo kirjoitti:
27.09.19 13:28

Ilmastonmuutosaktivistit ovat jo ehtineet koota osallistujalistan 20, - 27.9.2019 mielenosoitusviikon Gretan innoittamista mielenosoituksista:
https://en.wikipedia.org/wiki/September ... te_strikes

Tuo 20.-27.9.-19 mielenosoitusviikko oli ajoitettu YK:n New Yorkin ilmastokokouksen ajalle ja Chilen peruuntuneen COP25 -ilmastokokouksen 2.-13.11.2019 ajalle oli ajoitettu
11000 allekirjoituksen julistus 153 maasta; "yksiselitteisesti maapalloa on kohtaamassa ilmastohätätila" BioScience-julkaisussa, ja
http://theaustralian.com.au/science/sci ... 3b8dd1caee Herald Sun / Andrew Bolt ( hätätilalistasta on myöhemmin poistettu nimiä )
fake signatories´seissa näyttää olevan Mickey Mousekin.

Ja "Reettakin" on matkalla Chilestä Madridiin siirrettyyn 2.-13.2019 ilmastokokoukseen, joten * m e d i a k a m p a n j a n * ajoitukset eivät tällä kertaa näytä täysin onnistuneen?


9.8.2019 "Professorit Pertti Sarkomaa ja Seppo Ruottu kumoavat tutkimusraportissaan ipcc:n raportin, mutta
http://maaseutumedia.fi/suomalaisprofes ... -raportin/
"professorit eivät silti kiistä ilmastonmuutosta, ilmasto on heidän mukaansa muuttunut koko ajan, ja on aina muuttunut."
"Hiilidioksidilla ei ole ilmaston muuttumiseen vaikutusta", sanovat professorit.

Ilmastonmuutoksesta ilmeisestikin saavutettiin 2015 Pariisissa kaikkien vajaan 200 maailman maan kesken yksimielisyys ainoastaan siksi, että
tuo ilmastosopimus ei koske kuin kuin ehkä noin vajaata 30 maata päästövähentäjinä, jotka nekään eivät kaikki ole EU-maita?
Mutta 9 % maailman co2-päästöistä päästelevä EU julistaa maksavansa 40 % maailman ilmastokehitysavusta ja lisäksi olevansa - EU28 -
maailman suurin kehitysavun antaja.

Veikko Palvo

Okivi
Viestit: 59
Liittynyt: 08.11.19 20:45

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Tapio Onnela kirjoitti:
20.05.19 14:26
I Palvo kirjoitti:
13.05.19 00:18
Maapallon väestöräjähdyksen poistamiseksi poliitikot esittävät koulutusta ja köyhyyden poistamista, mikä lienee mahdotonta väestön jatkuvasti kasvaessa?

Vuoden 2100 10,1 - 11,2 miljardin ihmisen rajan saavuttamisen jälkeen YK ennustaa maapallon väkiluvun kääntyvän laskuun, mihin sitten perustunee? Vai olisiko Thomas Malthus´n ennuste vuodelta 1798 paikkansa pitävä: "Väestö lisääntyy toimeentulon rajoille ja pysyy siinä nälän, sodan ja sairauksien seurauksena"- kuolleisuuden kasvaessa?

Arno Forsius kirj. http://www.saunalahti.fi/arnoldus/malthus.html Malthusin väestöteorian tulleen meidän aikanamme maailmanlaajuisesti ajankohtaiseksi kehitysmaiden väestönlisäyksen, elintarvikkeiden riittämättömyyden ja luonnonvarojen ehtymisen seurauksena.

Jos haluttaisiin pysäyttää ilmastonmuutos tällä vuosisadalla, maapallon väestön kasvun olisi ilmeisestikin hidastuttava?
Parhaita puheenvuoroaja väestönkasvusta ja sen yhteydestä äärimmäiseen köyhyyteen on kyllä tämä Hans Roslingin esittämä: DON'T PANIC — Hans Rosling showing the facts about population

Arno Forsius näyttää olevan erittäin tuottelias kirjoittaja historian alalta. Toivottavasti voidaan jonkin verran jatkaa keskustelua tästä tärkeästä asiasta, vaikka se johtaakin nykyaikaan. Tämä näyttää olevan poikkeuksellisen asiallinen foorumi, jolla pysytään asiassa eikä ryhdytä heti sättimään keskustelijoita, jotka ovat toista mieltä.

Malthuksen teoriat ovat ilmeisen selvästi tulleet ajankohtaisiksi vasta viime vuosina. Hän ei arvannut, että tekninen kehitys voisi lykätä sitä näin pitkään. Hans Rosling oli valitettavan optimistinen eikä osannut ennakoida, mitä on tulossa. Hänen tilastotietonsa ja ajatuksensa ovat tietenkin päteviä, mutta hän on valikoinut lähteensä sopivasti. Hän uskoi tiedon lisääntymiseen ja tekniseen kehitykseen, mutta ei ottanut huomioon ympäristökehityksen suuntaa. Uusiutumattomien luonnonvarojen pitkäaikainen ylikäyttö on saanut aikaan velan, joka on tulossa maksuun jo lähivuosina.

Nälkää näkevien määrä on kääntynyt kasvuun maailmanlaajuisesti eikä näkyvissä ole enää mahdollisuuksia suunnan kääntämiselle. Liian paljon aikaa on hukattu ilman tarvittavia toimenpiteitä. Kuvan aliravitsemiskäyrät poimin saksankielisestä Wikipediasta. Aivan viime vuosien kehitys tosin puuttuu. Linkki:
https://de.wikipedia.org/wiki/Weltern%C ... e_weltweit

Kuva

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Okivi kirjoitti:
17.11.19 00:41


Malthuksen teoriat ovat ilmeisen selvästi tulleet ajankohtaisiksi vasta viime vuosina. Hän ei arvannut, että tekninen kehitys voisi lykätä sitä näin pitkään.
Shuri Thakur kirjoittaa 2016 "Intian maatalouden olevan edelleen suurelta osin perinteistä ja
http://projectguru.in/publications/cate ... riculture/
Thakur tarkastelee nykyaikaisen ja perinteisen maatalouden etuja ja haittoja. Perinteisen ilman keinolannotteita ja maatalouskoneita tuotettujen elintarvikkeiden Thakur sanoo olevan korkealaatuisia, mutta satojen pieniä. Perinteinen maatalous "on säiden armoilla", tulvien ja kuivuuden ja kasvitautien.

"Kiinan vuosittainen sato ´moderneilla´ maataloustekniikoilla on 415 miljoonaa tonnia vuodessa ja Intia tuottaa pienemmällä peltoalalla
218 miljoonaa tonnia vuosittain." Intian kirjoitetaan saavuttavan lähivuosina Kiinan väestömäärän, joten tuo ero 415-218 miljoonaa tonnia vuosittaisessa elintarvikemäärässä vaikuttaa hieman oudolta?
Kykeneeköhän Intia ostamaan tuon erotuksen verran ja mistä?

Ja maailman väkiluku nousee YK:n ennusteiden mukaan edelleen, vuoteen 2100 mennessä kolme miljardia ihmistä lisää.



David Jonstad pohtii kirjassaan Sivilisaation loppu, Like-kustannus ruoan merkitystä romahtaneita sivilisaatioita koossa pitäneenäkin tekijänä.
Kirjan alussa Jonstad kirjoittaa maailmanlopuistakin ja sanoo "kertomusten maailmanlopusta olevan ihmiskunnan vanhimpia myyttejä."
Mutta romahdus toistuu kirjassa.
Viimeisimpänä Jonstad kirj. ( s. 136-142 ) "Neuvostoliiton kohdalla romahduksen olleen sekä odottamattoman että nopean. .....Keittiöpuutarhoja hoidettiin hellästi myös ennen talouden luhistumista. Kun romahdus oli tosiasia ja ruokakaupat olivat tyhjät, nämä keittiöpuutarhat toimivat elämänlankana." Datshaviljelmät, jollaisten jälkiä näkee yhä Virossakin ja myöskin joissakin uudelleen itsenäistymisen jälkeen rakennetuissa omakotitaloissakin on kasvihuone ilmeisestikin `kotipuutarhana´.

"Ei kestänyt kauaa ennen kuin kauppalaivat ja öljytankkerit lakkasivat purjehtimasta Kuuban ja Pohjois-Korean satamiin. Ilman energiaa, keinolannoitteita ja kasvinsuojeluaineita; ilman uusia maatalouskoneita ja varaosia ei kestänyt kauaakaan ennen kuin teollinen maatalous kommunistisissa satelliittivaltioissa Karibialla ja Itä-Aasiassa rapautui."

Pohjois -Koreassa nälänhädässä kuoli hallinnon mukaan miljoonia 1990-luvulla.
"Kuubassa elintarvikepula oli niin suuri, että keskimääräinen kaloriensaanti laski puoleen 1980-luvusta vuoteen 1993. Nälkäkatastrofin välttämiseksi otettiin käyttöön ruoan säännöstely.
Hallitus järjesti koulutushankkeen, jossa asiantuntijat opettivat kuubalaisille ekologista maataloutta," kirjoittaa David Jonstad.

Nykyisten sivilisaatioiden romahdusaikaa Jonstad ei tarkemmin määrittele, mutta kirjansa loppusanoissa ( s. 243 alk. ) David kertoo "monin tavoin hyväksyneensä ajatuksen, että nykyinen yhteiskuntamme tulee kokemaan r o m a h d u k s e n."
Ja
Jonstad kertoo vuonna 2009 sitoutuneensa "selviytymisprojektiin", 15 hengen yhteisö osti Sörmlandista 20 ha maatilan, `ekoyksikön´.
"Se on yhteisö, joka yhdistää ruoan- ja energiantuotannon pitkälle vietyyn kierrätysajatteluun sekä ekologisten periaatteiden mukaiseen asumiseen."
"Kasvihuone on rakennettu talokokonaisuuden sisään ja kasvihuoneessa viljellään tietysti hedelmiä ja vihanneksia.
Sadevesi kerätään katoilta ja käytetään kasteluun ja ja katolla on aurinkopaneeleja tuottamassa hiukan energiaa.
Lämmitys tapahtuu puilla.
"Yksikkömme on kaukana 1970-luvun Yhdessä-kommuuneista, mutta projekti edellyttää joka tapauksessa läheistä yhteistyötä. Ylipäätään ekoyksikkö toimii inhimillisellä tasolla."

Ekoyksikön Jonstad sanoo tarvitsevan rajoitetusti resursseja ja tarjoavan myös radikaalia elinkustannusten alenemista ja "muista perinteisistä ekokylistä Jonstad sanoo ekoyksikön eroavan siinä, että asumista keskeisempää on ruuantuotanto."

Mutta sopisikohan Sörmlandin ekoyksikön kaltainen esimerkki toteutettavaksi esim. Intiaan ja hyväksyisivätkö intialaiset tuollaisen ´perinteellisen maatalouden" ekosysteemin ja riittäisikö se Intian elintarviketarpeeseen?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

SSAB-Raahe, entinen Rautaruukki, aiheuttaa Suomen suurimmat päästöt, 4 miljoonaa tonnia CO2-e ja Nesteen Sköldvikin jalostamo on toiseksi suurin 2,7 miljoonalla CO2-e -tonnilla. Jalostamon vuosikapasiteetti on yli 2 miljoonaa tonnia ja puolet tuotannosta viedään ulkomaille. ( tieto: 11.9.2015 Neste Oy:n täyttäessä 50 vuotta ) Vertailuna h-autoliikenteen päästöt 5,9 milj. CO2 tonnia vuonna 2018.

SSAB on esittänyt suunnitelmiaan valmistaa terästä lähes `hiilivapaasti´ tekemällä vetyä sähköllä ja sähköä tarvitaan 10 kertaa nykyistä enemmän, 1/6 osa koko Suomen sähköntuotannosta, jonka tulee olla hiilidioksidivapaasti tuotettua.
Pellettien, raaka-aineenkin tuotannon olisi oltava hiilivapaata ja siihenkin olisi kehitettävä teknologia. Sähkön hinnan tulisi olla alhainen.
http://yle.fi/uutiset/3-10942131

"Oppikirjaesimerkki siitä, mitä ihmiskunnan pitäisi tehdä ilmaston lämpenemisen estämiseksi", arvioidaan SSAB:n suunnitelmia.

Mutta tuolla uudella SSAB-menetelmällä raakarauta olisi 20 - 30 %:a kalliimpaa kuin nykyisin.

Ja siksi "edellytyksenä olisi, että myös Kiina ja muut terästä valmistavat maat mullistaisivat koko sähköntuotantonsa ja sähköverkkonsa."

---------


Ja Kiina lisäsi kivihiilienergian kapasiteettiaan 18 kk:ssa 42,9 GW muun maailman vähentäessä samassa ajassa 8 GW ja ero Kiina vs muu maailma on kasvussa.

Kiina vielä rahoittaa 1/4 uusista hiilivoimaloista ja Kiina kotimaiset hiili-investoinnit mukaan lukien Kiina tukee yli puolta maailman hiilivoimakapasiteetista, kirjoittaa The Guardian:
http://theguardian.com/world/2019/nov/2 ... e-capacity


CNN kirjoittaa 22.11.2019: "Kiina ei tule uhraamaan pariin sukupolveen talouskasvuaan, saattaa tulla hiilineutraaliksi rikkaaksi teollisuusmaaksi 2050 yhä kasvattaen talouttaan." Tai ehkä v. 2100, nähtävästikin Kiina rakentaa kivihiilivoimalakapasiteettiaan koko ajan lisää.

CNN viittaa Rocky Mountain Instituutin raporttiin:
http://rmi.org/insight/reinventing-fire-china/ "Kiina tuottaa hiilipäästöjä eniten maailmassa ja käyttää siihen lähes puolet maailman kivihiilivaroista."

Raportti 114 sivua kokonaisuudessaan:
http://energy-transitions.org/sites/def ... CONOMY.pdf
Kiina-tiedot raportissa ovat osittain ehkä yksipuoluemaan edustajien antamia, heitä näyttää olevan raportin laatijoissa.

------

Intia on kehittyvässä taloudessaan Kiinan kanssa samoilla kivihihiilienergian linjoilla: " Coal here to stay despite India´s ambitious goals for renewable energy."
http://economictimes.indiatimes.com/ind ... s?from=mdr "Vuonna 2017 primäärienergiasta 56 % kivihiilellä tuotettua ja vuoden 2040 ennusteessa miltei puolet kivihiilellä tuotettua.
Vuosina 1995 - 2017 + 5,2 % lisää hiilienergiaa per vuosi ja vuosina 2017 - 2040 vuosittain plus 3,4 % lisää kiviihienergiaa, kasvuvauhti hieman hidastuu ennusteen mukaan."
------------------------------------------

SSAB-menetelmällä valmistettu "vihreä rauta" ei 20 - 30 %:a kalliimpana ole kilpailukykyinen Kiinan terästuotannon kanssa ja ei näyttäisi olevan luultavaa, että Kiina SSAB-menetelmää käyttöön ottakaan, ainakaan ennen vuotta 2050 ?
Ja
vuoteen 2050 saakka rakennettu nykyisenlainen energiateollisuus olisi ilmeisestikin käytössä Kiinassa vielä 2050 jälkeenkin?

Kiina kyllä valmistaa sähköautoja ja aurinkopaneeleja lähinnnä ehkä vientiin ja kotimaassa energia tuotetaan kivihiilellä yhä enemmän muuhun maailmaan verrattuna. "Muu maailma" näyttäisi täten lisäävän "Pariisi 2015-ilmastosopimuksen kehitysmaa-Kiinan" talouskasvua karsiessaaan omaa kilpailukykyään mm. teräksen tuotannossa?

Veikko Palvo

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Okivi kirjoitti:
17.11.19 00:41
Malthuksen teoriat ovat ilmeisen selvästi tulleet ajankohtaisiksi vasta viime vuosina. Hän ei arvannut, että tekninen kehitys voisi lykätä sitä näin pitkään. Hans Rosling oli valitettavan optimistinen eikä osannut ennakoida, mitä on tulossa. Hänen tilastotietonsa ja ajatuksensa ovat tietenkin päteviä, mutta hän on valikoinut lähteensä sopivasti. Hän uskoi tiedon lisääntymiseen ja tekniseen kehitykseen, mutta ei ottanut huomioon ympäristökehityksen suuntaa. Uusiutumattomien luonnonvarojen pitkäaikainen ylikäyttö on saanut aikaan velan, joka on tulossa maksuun jo lähivuosina.

Nälkää näkevien määrä on kääntynyt kasvuun maailmanlaajuisesti eikä näkyvissä ole enää mahdollisuuksia suunnan kääntämiselle. Liian paljon aikaa on hukattu ilman tarvittavia toimenpiteitä. Kuvan aliravitsemiskäyrät poimin saksankielisestä Wikipediasta. Aivan viime vuosien kehitys tosin puuttuu. Linkki:
https://de.wikipedia.org/wiki/Weltern%C ... e_weltweit

Kuva
Hans Roslingin esityksen aikajänne on varsin pitkä. Hän aloittaa esityksensä väestön määrästä planeetallamme 10 000 eaa. ja keskittyy erityisesti 1800 jälkeiseen aikaan. Rosling kuvaa havainnollisesti vaikkapa Bangladeshin syntyvyyden laskua nopeaa laskua (vuonna 1971 syntyi 7 lasta/nainen ja eliniän odote oli vähemmän kuin 50 vuotta, 40-vuodessa lapsia syntyi keskimäärin 2,2/nainen ja eliniänodote oli noussut 70-vuoteen. Sama pitkän aikavälin tarkastelu tulee esille monessa muussakin Roslingin esityksessä.

Tuossa sinun esittämässäsi kaaviossa on kuvattu vain vuoden aikana tapahtunut muutos. En oikein vielä tuolla datalla olisi valmis tekemään kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Esim. nälkäisten määrä on suoraan sidoksissa sotiin ja konflikteihin, joiden määrä vaihtelee paljon vuosittain.

Okivi
Viestit: 59
Liittynyt: 08.11.19 20:45

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Tapio Onnela kirjoitti:
29.11.19 13:53
Tuossa sinun esittämässäsi kaaviossa on kuvattu vain vuoden aikana tapahtunut muutos. En oikein vielä tuolla datalla olisi valmis tekemään kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Esim. nälkäisten määrä on suoraan sidoksissa sotiin ja konflikteihin, joiden määrä vaihtelee paljon vuosittain.
Totta, vain tuo viimeinen yhden vuoden nousu ei ole kovin vakuuttava. Olen kuitenkin tänäkin vuonna nähnyt kirjoitettavan, että nousu olisi jatkunut. Mutta havainnollisia käyriä on vaikeata löytää - tuotakin hain hyvän aikaa.

Mutta käyrän lasku on selvästi hidastunut vuosi vuodelta, joten ei se nousu täysin yllätys ole. Levottomuuksien tuhojen lisäksi sadot ovat pienenemään päin ainakin pohjaveden liikapumppauksen seurauksena ja ruokamultamenetysten vuoksi. Myös merien tuottokyky on tiettävästi kääntynyt laskuun.


Kuva

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Tapio Onnela kirjoitti:
29.11.19 13:53
Okivi kirjoitti:
17.11.19 00:41
Malthuksen teoriat ovat ilmeisen selvästi tulleet ajankohtaisiksi vasta viime vuosina. Hän ei arvannut, että tekninen kehitys voisi lykätä sitä näin pitkään. Hans Rosling oli valitettavan optimistinen

======
Tapio Onnela:

Hans Roslingin esityksen aikajänne on varsin pitkä. Hän aloittaa esityksensä väestön määrästä planeetallamme 10 000 eaa. ja keskittyy erityisesti 1800 jälkeiseen aikaan. Rosling kuvaa havainnollisesti vaikkapa Bangladeshin syntyvyyden laskua nopeaa laskua (vuonna 1971 syntyi 7 lasta/nainen ja eliniän odote oli vähemmän kuin 50 vuotta, 40-vuodessa lapsia syntyi keskimäärin 2,2/nainen ja eliniänodote oli noussut 70-vuoteen. Sama pitkän aikavälin tarkastelu tulee esille monessa muussakin Roslingin esityksessä.

Hans Roslingin esittämä Itä-Pakistanin ( Bangladesh ) syntyvyyden nopea lasku 1971 jälkeen Länsi-Pakistaniin ( Pakistan ) verrattuna näyttäisi olevan todellisuutta. Pakistanissa ei ole väestöohjelmia ja sen väkiluvun sanotaan kasvavan paljon suuremmaksi kuin Bangladeshin.


Ja monissa kirjoituksissa Malthusin teorian toteutuminen kiistetään, mm. tässä: "Meidän ei tarvitse kaksinkertaistaa maailman ruoan tuotantoa
väkiluvun noustessa 9,7 miljardiin vuoden 2015 7,3 miljardista":
http://theconversation.com/we-dont-need ... -why-74211
( YK:n viimeisimmän ennusteen mukaan väkiluku v. 2100 on 11 miljardia, josta vuodesta väkiluvun kasvun sanotaan a/ hidastuvan, b/ pysyvän ennallaan ja c/ jopa kääntyvän laskuun. Keski-iät nousevat kaikkialla. )

Maailman ruoantuotanto on kasvanut tyydyttämään väestöräjähdyksen mukaisen väkiluvun nousun ja elintasot kehitysmaissakin ovat nousseet. Kcal-määrät / ihminen / päivä ovat nousseet kaikkialla.
Globaali keskiarvo näyttäisi v. 2015 olevan noin 2700 kcal per person per day.

Pelkoja ruoan riittämättömyydestä näyttäisi esiintyvän lähinnä teollistuneissa länsimaissa; ehkä ajatellaan globaalisti kaikkialle maailmassa soveltuvaa ruokavaliota vaadittaessa vegaaniutta ja sitä ` valtiojohtoisella sääntelyllä ´ teollisuusmaissa?
Ja
sanotaan Euroopassa tuotannon muuttuessa kasvisruokapainotteiseksi, että taloustukien painopiste olisi linjattava viljataloutta suosivaksi ja viljaa voitaisiin sitten viedä kehitysmaihin.
Osan EU:n maa-alasta voisi sitten metsittää globaaliksi hiilinieluksi hillitsemään ilmastonmuutosta ja kompensoimaan mm. Kiinan jatkuvaa päästöjen lisääntymistä.

The Conversation: "Maailman viljantuotanto hyppäsi 24%:a vuosina 2005 - 2014 ja lähtötasoksi otetaan vuosi 2014":

" 9,7 miljardin ihmisen ruokkimiseksi tarvitaan vain 25 - 70 % enemmän maataloustuotantoa ja siihen sisältyy karjan ruokintaan käytettävä soija ja vilja."
"E-tarviketuotannon kasvu 25 - 70 % kuormittaa maa-alaa vähemmän, vettä käytetään vähemmän kuin kaksinkertaistetussa tuotannossa ja tarvitaan vähemmän torjunta-aineita ja keinolannotteita."

" M a a i l m a n l a a j u i s e s t i maatalouden ympäristöjalanjälkiä on pienennettävä". Ei ainoastaan Euroopassa `muun maailman puolesta´ ja EU ( päästöt globaaleista päästöistä 9% ) ei kykene ratkaisemaan yksin maailman ympäristön ongelmia, polunnäyttäjäesimerkkikään ei näyttäisi kummemmin tehoavan, eikä mm. Kiinan ja Venäjän ja Intian edes Pariisi 2015- sopimuksen mukaan tarvitsekaan "tehdä mitään".

" Väestöräjähtäneen " maapallon väestön ruoan tuotanto tulevaisuudessakin näyttäisi sekin olevan mahdollista ja puheet "maailmanlopusta ja nälkäkatastrofista " näyttävät monien mukaan olevan jonkinlaista panikoimista?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Ilmasto- ja väestönkasvupolitiikan on sanottu alkaneen 1700-luvun lopulla Malthusin teoriasta, Svante Arrheniuksen hiilihappoteoriasta 1800-luvun lopussa ja Rooman klubin `kasvun rajoista´ 1972.

Angela Merkel sai Saksassa lehdistössä ilmastokansleri-nimen 2007 vaadittuaan YK:n ilmastokokouksessa jatkosopimusta Kioton pöytäkirjalle ja YK:n kokouksessa hyväksyttiin lopulta IPCC:n raporttikin tieteelliseksi perustaksi.
http://dw.com/en/merkel-speaks-of-globa ... /a-2796191
Angela Merkel sanoi harrastaneensa ilmastoasioita jo kymmenen vuotta ja lupasi YK-kokouksessa EU:n vähentävän vuoteen 2020 mennessä päästöjään 30 %.
https://cleanenergywire.org/factsheets/ ... ela-merkel

EU:kin otti 2005 käyttöön maailman suurimman hiilikauppajärjestelmän.

Angela Merkel oli 18 vuotta Saksan CDU-puolueen johdossa ja on nyt ollut ilmastokanslerina n. 13 vuotta.
CDU kärsi vaalitappioita Baijerin sisarpuolueensa CSUn tavoin, samoin SPD-sosiaalidemokraatit äänien siirryttyä runsaastikin Vihreille ja AfD:lle.
Ja
pitkäaikainen CDU:lainen, entinen Merkelin hallituksen puolustusministeri, Ursula von der Leyen antoi Euroopan komission puheenjohtajana Madridin ilmastokokouksen aikaan "European Green Deal-julistuksensa" sanoen kyseessä olevan "European Man on the moon- momentin".
http://vox.com/energy-and-environment/2 ... ange-cop25

A.Merkel sanoi 2007 YK:ssa jatkuvan talouskasvun ja päästövähennyspolitiikan olevan mahdollista samanaikaisesti, mutta komissaari Timmerman
on laskenut EU:n 2030-tavoitteelle hinnaksi 260 miljardia € vuodessa, 10 v = 2600 miljardia.
EU-komission U. von der Leyen lupasi 100 miljardia Puolalle, Unkarille ja Tsekin tasavallalle siitä että nämä siirtyisivät kannattamaan 2030-ja 2050 -tavoitteita ja tuo raha ei taida Puolalle riittää 2050-tavoitteen hyväksymiseksi?


Leyenin EU:n Green Dealissä kaavaillaan EU:lle uusia ilmastolakeja ja Leyen on puhunut muulle maailmalle ja mm. Kiinalle asetettavaksi
päästötulleja saastuttavasti tehdyille tuotteille.

Olisiko tuokin kauppasodan julistus mm. Kiinalle? Kiina, komm.puolue/ virallinen: Green deal boosts EU´s carbon war, China Daily 13.12. ja
http://global.chinadaily.com.cn/a/20191 ... 7e2fd.html

Kiina on USAn jälkeen EU:n suurin kauppakumppani ja EU-maiden vienti Kiinaan on kasvanut viime vuosina merkittävästi ja Kiinalle EU-maat ovat suurin kauppakumppani.
U. von der Leyenin Green deal- julistus uhkaa Kiinan tuontia EU:hun ja EU uhkaa myöskin USAta CO2-/ hiilitulleillaan,
http://politico.com/news/2019/12/13/eur ... nge-084892
EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoo:

"Toiset EU:n ulkopuoliset maat voivat tehdä saman "Green Dealin" ja hiilitulleja EUn ulkorajoille ei silloin tule. EU:n on suojeltava omaa teollisuuttaan, jos muu maailma ei diiliä hyväksy."

"Muun maailman", mm. Kiinan ja USAn teollisuusyritykset eivät maksa CO2-päästömaksuja missään muodossa ja saattaa kenties olla mahdollisuus, että EU jää Green dealeineen yksin eristyksiin "muusta maailmasta" ja sen teollisuustuotteista vai onko oletettavaa `muun maailman´suostuminen ja alistuminen Ursula von der Leyenin painostukseen?

Teräs on "saastuttavimpia" perusmateriaaleja, terästonnin valmistuksessa tuotetaan 1,8 tonnia hiilidioksidia ja teräs lienee täten ensimmäisiä
tuontituotteita EU:hun, jolle asetettaisiin hiilitulli.
EU:ssa tuotettiin v. 2018 74%:a EU:n terästarpeesta, mutta globaaleja maailmanmarkkinoita dominoi Kiina.
EU:n terästeollisuus vaatii suojatulleja ja myöskin ilmaisten päästövapauksiensa säilymistä.

EU:n vihreästi tuotettu teräs olisi 20 - 30 % nykyistä kalliimpaa, mm. SSAB:n Raahessa tuottama. EU:n suojatullin tulisi siis olla samanverran korkeampi; eeuulaiset maksaisivat enemmän omista ´vihreistä terästuotteistaan´ tai sitten saman verran enemmän tuontituotteista.
EU:ssa tehdyt autot mm. eivät ilmeisestikään enää olisi kilpailukykyisiä EU:n vientituotteita, eivät täyssähköautotkaan, eivätkä laivatkaan ja
kiinalaiset tuulimyllyt ja aurinkokennot olisivat `saastuttavasti valmistettuja´?

Euroopan IvestointiPankkikin kielsi 27.11.2019 kaasulainan, jota EU-Saksa tarvitsee lopettaessaan ydinvoiman ja kivihiilen käytön ja korvatessaan ne maakaasulla. U. von der Leyen ylisti EIP:n päätöstä sanoen " i l m a s t o p a n k k i " -roolin vahvistuvan.
Saksa omistaa EIP:stä 16 %:a.


U. von der Leyen väittää EU:n Green Dealin, "ei-lopullisen toimintasuunnitelman", antavan enemmän kuin mitä se maksaa.
"Valtavia taloudellisia etuja", EU:ssa kun kuulemma kuolee ennenaikaisesti vuosittain 400 000 ihmistä ilmansaasteisiin.
Mutta 2050-tavoite maksaisi oletettavasti enemmän kuin 2030-tavoitteen 260 miljardia € vuodessa?
Mistähän EU:n komissio talouden suhdannealamäessä nuo miljardit löytäisikään EU28/27:ssä?

Ja mikä lienee EU:n globaali kilpailukyky EU:n Green Dealissä muun maailman ollessa " vihreän protektionismin " ulkopuolella siihen osallistumatta, paitsi kenties vastatoimin?

`Vihreän protektionismin´ sanotaan EU:ssa useinkin olevan ´ ilmastotoimena ´ ikäänkuin hyväksyttävää kauppapolitiikkaa ja EU:n täten pakottavan muuta maailmaa ilmastotoimiin, maailman suurimmat päästelijät ja maailman voimakkaat talousmahdit Kiinan ja USAnkin ja EU-komissio sanoo green dealin protektionismin olevan maailman kauppajärjestön sääntöjen mukaisen oman tulkintansa mukaan.
Mutta jääkö EU `edelläkävijyydessään´ maailmassa yksin rajaveroin ja -tullein suljetuksi kaupan alueeksi?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Kuinka Venäjä yrittää vaikuttaa EU:n ilmastotoimiin,
https://energypost.eu/how-will-russia-r ... te-action/
kirjoitetaan EnergyPostissa :

"EU uhkaa Putinin hallintoa fossiilisten käytön rajoittamisella ja lopettamisella ja hiilidioksiditavoitteillaan.
"Venäjä on maailman toiseksi suurin maakaasun tuottaja ja kolmanneksi suurin öljyn pumppaaja ja niiden osuus Venäjän federaation tuloista on
noin 40%:a , yksinomaan Gazprom on yli 5% Venäjän bkt:stä.

Vaikka öljyn ja kaasun vienti Aasiaan ja Kiinaan kasvaa, Eurooppa on Venäjän fossiilisten päämarkkina-alue.

Kremlin johdon pyrkimyksenä sanotaan olevan rajanaapureihinsa vaikuttamisen ja mm. Puola, Unkari, Tsekin tasavalta, Bulgaria eivät ole hyväksyneet EU:n 2050 nollapäästötavoitetta, jonka Saksan kansleri Angela Merkel asetti kesällä 2019.
Itä-EU:n maiden taloudet lienevät kylläkin siirtymätalouksia neuvostoajan jäljiltä ja toisaalta EU:n suuri "vihreä talouskasvu" 1991 jälkeen saattaa olla suurelta osin itä-EU:n maiden nopeaa talouskasvua Länsi-Eurooppaa matalammalta lähtötasolta?

Itäiset EU-maat eivät ole hyväksyneet EU:n 2050-hiilineutraalisuustavoitetta ja Saksallakin saattaa olla vaikeuksia sovittaa taloudellinen kilpailukykynsä ja työpaikkojen säilyminen yhteen vuoden 2050 CO2-tavoitteeseen pyrittäessä. EU:n "ilmastojohtajuus" saavutettaneen ja pidettäneen tavoitejulistuksella, mutta miten välttyä vihreän diilin lisäkustannuksilta?


Henkilöautoliikenteen jatkuvasti pienentyneet päästöt ovat aina korostetusti esillä meilläkin, mutta pelkästään SSAB:n Raahen terästehtaan tuotannon vaatiminen vihreän hiilivapaaksi merkitsisi samaa kuin Suomen henkilöautokannan päästöjen puolittuminen, mikä on tavoitteena 2030 mennessä. SSAB Raahe 3,8 milj. co2-päästöt vuodessa ja henkilöautoliikenne 7,1 miljoonaa co2 tonnia vuosittain. Suomessa on 2,7 miljoonaa henkilöautoa liikenteessä ( rekisteröityjä 3,4 miljoonaa ) ja saman verran äänestäjiä, joiden myönteistä ilmastonmuutosvastaisuutta verotukselliset pakkokeinot tuskin lisäävät?
Vuonna 2017 Suomeen ostettiin 29400 käytettyä henkilöautoa, v. 2018 39700 ja v. 2019 n. 46000+ 5000 käyt. pakettiautoa. ( Traficom )
Täyssähköautoja Suomessa on n. 4000

Ja 2030 Suomessa on oltava 600 000 täyssähköautoa http://is.fi/autot/art-2000005972771.html ja "on laadittava aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä vuoteen 2030 mennessä."

Liikenne- ja Viestintäministeriön kansliapäällikkö sanoo 11.1.2020 Ylen haastattelussa: "En päätä, mitä ehdotuksia valmistellaan ja mitä siitä seuraa", https://areena.yle.fi/1-50331185 mutta tämä m i l j a r d e j a maksava uudistus on joka tapauksessa tehtävä `pakettiratkaisuna´
yhdellä rysäyksellä. "Suuri taakka ja rasitus liikenteelle, olisiko suunnattava maatalouteen ja lehmiä vähennettäisiin..........

EU:n ylikapasiteetillisen autoteollisuuden käyttöaste v. 2009 oli 65%:a valtiontuin ja globaalisti valmistettiin 28% autoista ( henkilöautot 30 % ), EU:n teollisuustuotannon arvonlisästä 8% ja autoteollisuus työllisti 5,5% EU:n työvoimasta.
Ja täyssähköautojen valmistukseen ja käyttöön siirtymistä "ajetaan kuin käärmettä pyssyyn"........julkisuusmerkityksensä johdostako?

Saksassa arvioidaan vuoteen 2030 mennessä 410 000 työpaikkaa katoavan autoteollisuudesta ( Kauppalehti 13.1.2020 ), tosin Merkelin hallituksen pääsy 2030 tavoitteeseensa, miinus 55 %:n päästövähennykseen on kyseenalaista ja samoin 7 - 10 miljoonaa täyssähköautoa vuonna 2030.

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”