laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 23:08

Kun valot sammuivat 1914.

Haluaisin kysyä foorumin jäseniltä: Onko teillä tiedossa toista tapausta, jossa yhden diplomaatin argumentit ovat muuttaneet historian kulkua yhtä paljon kuin Ranskan Lontoon suurlähettilään käynti Britannian ulkoministerin, Sir Edward Greyn luona aamulla 1.8.1914?
Kysyn tämän siksi, että luin elokuussa Christopher Clarkin kirjan "The Sleepwalkers, How Europe went to war in 1914". Ja vähän aikaa sen jälkeen kävin parturissa ja minua palveli mies Turkista ja hän kertoi miten paljon käy ihmisiä Australiasta ja Uudesta Seelannista kunnioittamassa näiden maiden kaatuneita Gallipolin taistelukentällä.
Kun aamu valkeni elokuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1914 Lontoossa, niin Ranskan suurlähettiläs Paul Cambon kävi Greyn luona tilanteessa, jossa näytti todennäköiseltä, että Britannia pysyy tulevan sodan alkupuolella. Cambon esitti niin vahvoja argumentteja, että Grey tuli toisiin ajatuksiin ja hän meni käännyttämään muita ministereitä sillä seurauksella, että Grey saattoi illalla elokuun 3 vuonna 1914 lausua "Valot sammuvat Euroopassa ja me emme enää tule näkemään kun ne syttyvät uudelleen!"
Jos katsotaan Uutta Seelantia, niin Cambonin ja Greyn keskustelu johti sarjaan väärinkäsityksiä, joiden seurauksena Uudesta Seelannista vietiin yli 100.000 miestä maapallon toiselle puolelle taistelemaan mm turkkilaisia vastaan. Melkein 17.000 kaatui ja on syytä kysyä miten näin saattoi tapahtua? Tuskinpa Gallipolissa kaatuneilla maorinuorukaisilla ollut mitään turkkilaisia vastaan, mutta näin historiassa tapahtuu.
Mutta takaisin kysymykseen: Löytyykö toista tapausta, jossa diplomaatin sanat ovat muuttaneet historian kulkua yhtä paljon kuin Cambonin keskustelu Sir Edward Greyn kanssa?

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”