Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Mannerheim & Linder

Linderin humaani ja koskettava puheenvuoro Hufvudstadsbladetissa 28.5.1918 sotii vahvasti hänestä mudostunutta fatalistista ja pinnallista kuvaa vastaan.

Oliko kyseessä itseasiassa Mannerheimin ja Linderin yhteistuumin laatima julistus, joka lanseerattiin yksin Linderin nimissä, ylipäällikön suojelemiseksi? Punavankien kohtelu oli siviilihallinnon kontolla, eikä Mannerheim voinut siihen, poliittisten syitten tähden, suoraan puuttua. Linder kantoi kaikki seuraukset kirjoituksen aiheuttamasta vihan ja raivon aallosta valkoisten riveissä.

Mannerheimin neuvosta hän realisoi omaisuutensa Suomessa, muutti Ruotsiin ja sieltä edelleen Algeriaan velkojat kintereillään Marseillesiin, jossa päätti paivänsä 2.6.1921
.
Uskon, että hänen kohtalonsa painoi Mannerheimin mieltä suunnattomasti. Kenties, aiheellisestikin, hän syytti tapahtuneesta itseään. Missä oli ja mitä teki Mannerheim hädänhetkellä?

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Djenat Ali Rais

Siverton (sic! p.o. Svartön) paroni Hjalmar Linder näytti valinneen viimeisen kotinsa oikein, säätynsä ja suuntautumisensa suhteen, hankkiessaan Djenat Ali Raisin varakreivi Vercelli di Ranzylta v. 1920. Epäilemättä paronin parhaalla ystävällä Mannerheimilla oli ollut sanansa sanottavana pakopaikan suhteen. Kenraali Mannerheim kenties petasi siirtymistään pysyvämminkin Pohjois-Afrikkaan jossa hänen suuri idolinsa Hubert Lyautey, Ranskan residenttikenraali , piti päämajaansa Casablancassa. Mannerheim-tutkimuksessa on täysin sivuutettu se fakta, että tuleva Suomen marsalkka imitoi esikuvaansa toiminnassaan uransa varrella ja sekin, että kenraali Mannerheim pyrki aktiivisti liittymään Lyauteyn esikuntaan 1930-luvulla. Jopa hänen viimeinen tittelinsä on “muunnelma” Lyauteyn Ranskan marsalkasta.

Viite: Marion Vidal-Blue: Villas et Palais d' Alger


Ei liene sattumaa, että Mannerheim tavataan Algeriassa v. 1923.

Jätettyään matkaseurueensa hotelliin, kenraali ohjasi omakätisesti avoautoaan kaupungin ulkopuolelle. Tuntemattomasta syysta hän menetti ajokkinsa hallinnan ja törmäsi maavalliin. Mannerheim sinkoutui avoautosta rotkoon ja sai vyöryvän Benzin peräänsä. Kenraalin jalat jäivät puristuksiin auton alle. Kykenemättä vapauttamaan itseään hän virui neljän tunnin ajan ansassa, kunnes pelastajat ehtivät paikalle. Mikä aiheutti ulosajon?

Mitä Mannerheim mietti kuolemaa, tai pelastusta odotellessaan? Oliko han ollut matkalla Djenat Ali Raisiin? Pysyvänä muistona Algerista Mannerheimin toinen jalka jäi kaksi senttiä pariaan lyhyemmäksi. Lievää ontumista imitoi sittemmin koko Suomen kenraalikunta “mannereheimswingin” muodossa.

Kuva

Kuva teoksesta: Marion Vidal-Blue Villas et Palais d' Alger (Djenat Ali Rais)

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

“På grund av Eder bådas oerhörda fräckhet har jag i dag strukit Eder från mitt testamente. Som man bäddar får man ligga!"

Näin kuului Hjalmar Linderin "viimeinen tervehdys" Kitty Linderille, kaikille julkisen postikortin muodossa. Hjalmar oli sulkeutunut hotellihuoneeseensa Marseillesissa ja viiltanyt valtimonsa auki kylpyammeessa, kuin muinaiset Rooman senaattorit.

Kitty Linderin elämä sai spiraalinomaIsen syöksykierteen. Hän vietti elämänsä ehtoota mm.
matkustajkodeissa. Mannerheim ei tiettävästi koskaan palannut Algeriaan kohtalokkaan matkansa
jälkeen. Djenat Ali Rais vaihtoi käsiä tiuhaan, kunnes päätyi Japanin Algerian suurlähettilään kesäresidenssiksi.

Kuva
Kuva teoksesta: Marion Vidal-Blue Villas et Palais d' Alger (Djenat Ali Rais)


Kuva
Kuva teoksesta: Marion Vidal-Blue Villas et Palais d' Alger (Djenat Ali Rais, interiööri)

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Mielestäni Linderin viimeinen viesti on avain Mannerheim-Linder-suhteen analyysiin.
Sen lähetystapa ja siinä käytetty kieli, kertovat kaiken tarvittavan Hjalmarin mielentilasta itsemurhan hetkellä ja kolmiodraamasta sen takana. Saiko Mannerheim vastaavan? ​ Jos sai, se todennäköisimmin
on hävittetty heti tuoreeltaan. Mannerheimille jäi toki alati läsnä oleva fyysinen muisto Linderiin ja Djenat Ali Raisiin liittyen toiseen kenkään kätketyn piilopohjan muodossa. Ja kenraali ratsasti edelleen!

Marsalkka pysyi loppun asti herrasmiehenä ja dandyna, kuten Val Montissa otettu liitekuva
Mannerheimin viimeisiltä vuosilta todistaa.


Kuva


Kuva


Potretti on otettu Geneve-järven rantamaisemassa Val Montessa (Valmonte, Valmont). Mannerheim on pukeutunut pikkutakkiin ja n.s. golf-housuihin, oikeassa kädessään kävelykeppi. Huomio kiinnittyy marsalkan kenkiin etualalla. Ne on solmittu
"englantilaisittain", solmukkeet sisäänpäin. Tämän tavan Mannerheim oli oppinut vierailtuaan
englantilaisessa sisäoppilaitoksessa (todennäköisimmin Eton) ja noudatti tunnollisesti oppimaansa
elämänsä loppuun.

Lisäkommenttina Linderin kuolemaan: häntä jäivät lähinnä kaipaamaan Marseillesissa kamaripalvelija ja kaksi lemmikkikoiraa, ne vilpittömimmät surijat!

Kielikukkanen: nuoruuteni Marseilles kirjoitetaan nykyisin Marseille. Siis Marseillessa, ei Marseillesissä.
Satunnainen scandien puute johtuu näppäimmistöstäni täällä Riadissa. Jokainen ä ja ö vaatii nelinumeroisen koodin. Joskus innostuksessa unohtuu!

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Hjalmar Linderin avio Mannerheimin Sophie-sisaren kanssa v. 1896 herätti hämmästystä
molempien sukupiireissä ja laajemmaltikin, sillä Linderin seksuaalinen suuntautuminen
oli jo tuolloin yleisesti tiedossa.

Onko peräti niin, että avion avulla Hjalmar koki sitovansa myös vaimonsa veljen lähemmäksi itseään? Langosten ylin ystävyys oli "luonnollista" ja kätevä "fasaadi" tarpeen tullen. Djenat Ali Raisin hankinta Linderin viimeisenä "kodinrakennuksena", palveli sekin samaa tarkoitusta (s.o. Mannerheimin lähelläpitoa potentiaalin yhteisen "pakopaikan" muodossa).

Sophie Mannerheim tyytyi mitä ilmeisimmin platoniseen avioliittoon, sellaisia kun Venäjän keisarihovissa ja keisarihovia lähellä olevissa piireissä esiintyi solkenaan (s.o. ajan dekadentti tapa).

Vasta klassinen "makuuhuone-episodi", jota en tässä käy kuvaamaan, avasi Sophien silmät selkosen selälleen ja avioero jajestettiin pikaisesti.

Hjalmar Linder oli Mannerheimia lähes viisi vuotta vanhempi. Hän ei siten ollut ikätoveri, kanssakadetti, tai -upseeri. Hänet voisi jopa ikänsä puolesta laskea "setämiehiin", joihin Mannerheim oli osoittanut kiinnostusta Jo Haminan-aikoinaan, kohtalokkain seurauksin (s.o. kadettikoulusta eroittaminen).

Mannerheim oli Linderin aikuisajan merkitävin ihmissuhde. Kitty Linderille lähetetty jäähyväiskortti
kertoo sen (suhteen ja elämän) traagisen päätöksen.

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Kuva


Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Lopuksi lisäkommentti Mannerheimin Lyautey-fiksaatioon.

Kohtalokkaasti Algeriassa keskeytyneen matkan määränpää oli Casablanca, jossa Ranskan residenttikenraali piti päämajaansa. Tapaaminen ei koskaan toteutunut, mutta vielä v. 1925, Oslossa pidetyssä Punaisen Ristin kokouksessa, Mannerheim lähestyi ranskalaista diplomaattia, tunnustellakseen mahdollisuutta liittyä Lyauteyn esikuntaan Marokossa. Ranskan pääesikunta torjui
tunnustelun hienovaraisesti, vedoten Mannerheimin korkeaan ikään (lähes 60 tuolloin), kuin myös korkeaan asemaan (ratsuväenkenraali, ex-valtionhoitaja).

Mikä Lyauteyssa veti Mannerheimia puoleensa? Miksi hän ylensi kenraali-marsalkan imitaation arvoiseksi?

“Uin täällä kuin kala vedessä, sillä tapahtumien ja ihmisten manipulointi, on se jota rakastan”. Näin kirjoitti Lyautey Indokiinasta v. 1894.

Kuinka tuttua, näinhän myös Mannerheim olisi voinut rehellisyydenpuuskassaan todeta! Hän nautti tapahtumien/ihmisten manipuloinnista niin sotatantereella, politiikassa, kuin yksityiselämässäänkin.

Lyautey olisi tahtonut olla “kansakunnan pelastaja” , mutta joutui vain sivuroooliin Ranskan poliittisessa elämässä. Oppilas (Mannerheim) pisti opettajaansa paremmaksi!

https://en.wikipedia.org/wiki/Hubert_Lyautey

Edith Wharton on matkakirjassaan “In Morocco” (1920) Luyauteyn vieraana. Toinen aikalainen, André Gide, antaa hätkähdyttävän kuvan Algeriasta suomeksikin käännetyissä muistelmissaan “Ellei vehnänjyvä kuole”.

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Ranskan pääministeri Georges Clemenceaun sanotaan kuvanneen Lyauteya karkeaan tyyliinsä seuraavasti:

"Tässä meillä on ihailtava ja rohkea mies, jonka pallit olivat aina kohdallaan. Harmillisesti vain, ne eivät aina olleet hänen omansa. " Letkautus viittaa Lyauteyn tunnettuun homoseksualisuuten ja hänen esikuntaansa Marokossa.

Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Huonoon käännökseen parempi englanninkielinen:

"Here is an admirable and courageous man who always had balls up to his ass. It's just a shame that they are not always his."

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Mannerheim & Linder

Saksalaiset järjestivät voitonparaatinsa Helsingissä huhtikuussa 1918 ja kenraali Rudiger von der Goltz pystytti esikuntansa hotelli Kämpiin ja lähti Suomesta vasta joulukuussa 1918, muutamaa päivää aiemmin kuin C.G.Mannerheim palasi Suomen Turkuun 22.12.1918 ryhtyäkseen valtionhoitajaksi.
Toukokuussa 1918 J.K.Paasikiven I hallitus hyväksyi 31.5.1918 Mannerheimin eron ja Carl Gustaf lähti 1.6.1918 Ruotsiin.

Veljensä Johan Mannerheimin Grensholmin kartanossa Carl Gustaf lienee sairastanut espanjantaudin ja lähti sitten Hjalmar Linderin metsästysretkelle Norjaan, mukana oli myös Catharine "Kitty" Linder.
Rakastunut 51-v. Mannerheim
http://interactive.sanoma.fi/arkku/file ... erheim.pdf järjesti avioeronsa ja kirjoitteli myöhemminkin 31-v Kittylle Oslosta ollessaan lähdössä merimatkalle Aberdeeniin, Skotlantiin.
Britanniasta Mannerheim pyydettiin valtionhoitajaksi P.E.Svinhufvudin tilalle, mutta Carl Gustaf hävisi kesällä 1919 presidentinvaalit ja jäi jälleen työttömäksi.
Suomen punaisen ristin johtajana Mannerheim oli sivussa politiikasta ja puolustusvoimain toiminnasta 1920-luvun ajan.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Mannerheim & Linder

Abd el-Krimin hakkapeliitoista kirjoittaa Jussi Jalonen:
http://jojalonen.wordpress.com/2012/11/ ... apeliitat/ "Suomalaiset seurasivat 1920-luvulla mielenkiinnolla Abd el-Krimin berberitasavallan vapaustaistelua.
Erityisen kiinteästi Pohjois-Afrikan taisteluja seurasi suojeluskuntain pää-äänenkannattaja Hakkapeliitta.

"27.3.1926 Hakkapeliitta veti selkeimmät yhtäläisyysmerkit Rifin tasavallan ja Suomen välillä, Abd el-Krimin berberien taistelu nähtiin rohkaisevana esikuvana suomalaisille maanpuolustusaktivisteille. Vuoden toisessa numerossa oli Hakkapeliitta esitellyt myös suomalaisen ja pohjoisafrikkalaisen kulttuurikohtaamisen julkaistessaan jääkärimajuri Heikki Kekonin - entisen valtionhoitaja C.G.Mannerheimin adjutantin - kirjoituksen vierailustaan Algeriaan:
Meille suomalaisille antaa riffien sodankäynti ja järkkymätön voitontahto muistiinpantavaa oppia."

Taisteluita Pohjois-Afrikassa oli ollut jo aiemminkin ja kolmas rif-sota käytiin 1920 - 1926 ( taisteluita oli vielä 1927:kin ).
Espanjan muukalaislegioona perustettiin 1920 ja Ranskan muukalaislegioonan 160 000 legioonalaista siirrettiin Marokkoon 1925.
Kapteeni Francisco Franco kohosi rif-sodassa prikaatinkenraaliksi ja kenraali Primo Riverallakin oli `tulevaisuutta´ manner-Espanjassakin,
rif-sodassa espanjalaiset kärsivät kylläkin suuria tappioita.

Vuosina 1899 - 1902 käydyn buurisodan Magersfonteinin taistelun 25-vuotisjuhlaa vietettiin Helsingin Katajanokan upseerikasinolla joulukuun 11 pv:nä 1924, suomalaiset kunnioittivat buurien voittoisaa taistelua brittien maailmanvaltaa vastaan
viewtopic.php?f=10&t=2685#p13206 yhtälailla kuin berberien menestyksekästä sissisodankäyntiä suurta vastustajaa vastaan rif-sodassa.

Veikko Palvo

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Prinssi Aagen liittyminen muukalaislegionaan v. 1922 on ajoitukseltaan mielenkiintoinen.
Mannerheim oli syksyllä 1918 tiedustellut prinssiltä henkilökohtaisesti tämän halukkuudesta
ottaa vastaan Suomen kruunu. Aage oli vastaannut myöntävästi. Kun koko kuningashanke sittemmin
meni myttyyn, prinssi etsi seikkailua Afrikasta. Hänet palkattiin legioonaan aluksi kapteenin vakanssille,
josta hän myöhemmin yleni everstiluutnantiksi. Agen pitkä palvelus Afrikassa päättyi hänen kuolemaansa Tazassa, Marokossa 19.2.1940, vain 52-vuotiaana, Hänet haudattiin alunperin Sidi Bel Abbesiin, mutta siirrettiin sittemmin Puyloubieriin, Ranskan vetäydyttyä siirtomaistaan Pohjois-Afrikassa.

Aage ja Mannerheim kuuluivat eri sukupolviin, mutta heillä näkyy olleen paljon yhteisiä intressejä.
Minkä maininon kuninkaan Suomi Aagessa menettikään!

Kitty Linderin suhde Mannerheimiin eteni, ainakin Hjalmarin mielestä, liian pitkälle. Kitty itse kuittasi
kenraalin "vanhana ukkona" sukulaisilleen. Kommentti olisi loukannut Mannerheimiä suuresti, sillä hän näki itsensä mestarimanipuloitsijana. Mannerheim suorastaan palvoi kreivittäriä, ruhtinattaria ja prinsessoja läpi elämänsä, "koukuttaen" samanaikaisesti näiden lähipiirejä. Hän taktikoi ja teki siirtoja, kuin taistelukentillä konsanaan!

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

"Hän oli henkilö, jolla ei ollut isänmaata, uskontoa eikä perhettä. Hänen jumalansa oli vain hän itse. (Mannerheim) oli niin täynnä itseään jopa siinä määrin, että jokaisen oli uhrattava itsensä hänen vuokseen. Hän uskoi olevansa kuningas. Hän oli kostonhimoinen ja maksoi aina takaisin, jos joku toinen oli toista mieltä kuin hän.”

Tunnustuksen takana on Marskin “oikea käsi” ja läheisenä pidetty ystävä, jalkaväenkenraali Erik Heinrichs, joka hyvillä juomilla höystetyn lounaan jälkeen, halusi shokeerata sanomalehtikeisari/ex-ulkoministeri Eljas Erkkoa . Heinrichs vaikeroi lisäksi, kuinka vaikeaa oli kirjoittaa jumalasta”, jolle koko ajan piti olla tahdikas. Hän sen tiesi, kirjoitettuaan marsalkan kaksiosaiseen elämänkerran kieli keskella suuta, vahvasti itsesensuroiden. “Jumala” oli toki jo taivaissa, mutta hänen seuraajansa edelleen maanpäällä. Heinrich oli kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari ja ainut sen ensimmäisessä luokassa Marskin itsensä ohella. Mannerheimin korkeaksi korottama, ohi toisten.

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Olen malttamattomana odottanut kenraaliluutnantti Carl Olof Lindemanin (1911-1990) näkemystä esimiehestään. Hän toimi Marskin viimeisenä adujutanttina Sveitsissä ja osallistui myös marsalkan muistelmien toimitukseen yhdessä Aladar Paasosen kanssa. Nämä kaksi tunsivat Mannerheimin siten ehkä paremmin kuin kukaan muu, lähisuvun lisäksi.

Lindemanin kohdalla mielenkiintoa lisää se, että hänen Ruotsinpyhtäältä juurtuva sukunsa on prominentisti esillä marsalkan kriittissä elämänvaiheissa muutenkin. August Bernhard Lindeman toimi todistajana Mannerheimin avioero-oikeudenkäynnissä Hangossa (kts. Kanava, kesä 2003), Johannes Lindeman taas kuului niihin "setämiehiin", joiden kanssa juhlinta "puntiksella", sai aikaan Mannerheimin erottamisen/eron Haminan kadettikoulusta.

C. O. Lindeman oli ehdottomasti Mannerheimin läheisin luottohenkilö hänen viimeisinä vuosinaan. Lindeman kävi mm. salaisia neuvotteluja Yhdysvaltain viranomaisten kanssa Marskin mahdollisesta siirtymisestä turvaan Atlannin toiselle puolen, potentiaalin venäläisuhan alta. Nämä dokumentit ovat vasta hiljattain declassifioitu USA:ssa. Marsalkan ahdistunut olo on ilmiselvä lentomatkalla Sveitsiin otetussa yhteiskuvassa.

Kenraaliluutnantti Lindeman tiettävästi valmisteli muistelmiaan eläkkeelle siirryttyään.
Ehkä aika ei vain ole ollut kypsä niiden julkaisulle, toistaiseksi?

Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Muistutukseksi ja vertailukohdaksi:

kuva Mannerheimin uran alusta. Todennäköisesti Haminan-ajalta.
Kuva

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”