ekyto
Viestit: 596
Liittynyt: 27.03.07 15:33

Suomen sanan "horna" alkuperä?

Mistä on peräisin helvettiä tarkoittava suomen sana "horna"? Finnesburhin fragmentissa esiintyvä sana "hornas" on käännetty räystäiksi (gables).

http://www.heorot.dk/finnsburh-en.html
...{hor}nas byrnað?' '... ...gables burning?'
{Hn}æf hléoþrode ðá hea{þ}ogeong cyning: ( Then proclaimed Hnaef, the battle-young king:)
'Né ðis ne dagað éast{a}n né hér draca ne fléogeð ( 'This is not the eastern dawn nor is a dragon flying here )né hér ðisse healle hornas ne byrnað. (nor here does this hall's gables burn.)
Eli fragmentti puhuisi palavista räystäistä. Jos talon räystäät alkavat palaa, voi siinä ehkä talossa olijoille tulla hetken päästä helvetilliset oltavat.

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Horna-sanalle ei ole esitetty oikeastaan yhtään kovin uskottavaa selitystä. Sitä on haluttu rinnastaa horros-sanueeseen, venäjän murteiden 'ahjoa' merkitsevään sanaan, skandinaaviseen 'vuorta' merkitsevään sanaan ja germaaniseen 'sarvea' merkitsevään sanaan. Oikeastaan nämä kaikki ovat yhtä kaukaa haettuja kuin räystäs-ehdotuskin... Merkityksen osalta 'ahjo' sentään jotenkin liittyy kuumuuteen, joka ainakin minusta liittyy olennaisesti hornaan ("hornanpätsi" tms.).

ekyto
Viestit: 596
Liittynyt: 27.03.07 15:33

Saagoissa on kertomuksia, kuinka joku sota- tai muu ihmisjoukko poltettiin näiden nukkuessa jossain talossa.

Jos talot olivat kuten tämä anglosaksisen talon rekonstruktio olkikattoineen ja pitkine matalalle ulottuvine räystäineen, ne lienee ollut helpointa tuikata tuleen räystäästä:

Kuva

Juha Pekka Honkanen
Viestit: 9
Liittynyt: 08.03.22 18:14

Re: Suomen sanan "horna" alkuperä?

Huornas ja Vuorna nimiä esiintyy varsinkin Ruotsin ja Norjan saamelaisalueilla. Ruotsinpuolella tehdyssä saamelaisten paikannimikirjassa sanotaan, että Huornas ja Vuornas nimet tarkoittavat samaa, samoin Fuornas. Heinolassa on Juornatjoki-niminen paikka. Pornaisissa (Porna=Borna=Buorna) on Juornaa-alkuinen nimi (J lausutaa englanninkielessä TS joten se voi olla Tuorna ja Suornakin). Suomen Horna ja Vorna merkitsevät samaa. Eli muinaiskielellä edelliset ovat Ylähaaraniemiä. Tämä on helppo tarkistaa paikannimikartoista, sillä samaa tekniikkaa käyttivät jo muinaiset metsästäjä jo ainakin 10 000 vuotta sitten. Tosin luonnollisesti maastoa tarkkaillen sillä silmällä, miten se soveltuu metsästykseen. Miksi nimien alku on niin vaihtelevaa. Siihen on yksinkertaiset syyt: Tuhansien vuosien aika ja vaihtuvat kulttuurit. Kuitenkin ainut mahdollisuus paikannimien säilymiseen on ollut jatkuva ihmisten oleskelu alueella, jotta paikannimi on säilynyt "muistissa" tuhansia vuosia!

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Suomen sanan "horna" alkuperä?

Juha Pekka Honkanen kirjoitti:
09.03.22 09:10
Huornas ja Vuorna nimiä esiintyy varsinkin Ruotsin ja Norjan saamelaisalueilla. Ruotsinpuolella tehdyssä saamelaisten paikannimikirjassa sanotaan, että Huornas ja Vuornas nimet tarkoittavat samaa, samoin Fuornas. Heinolassa on Juornatjoki-niminen paikka. Pornaisissa (Porna=Borna=Buorna) on Juornaa-alkuinen nimi (J lausutaa englanninkielessä TS joten se voi olla Tuorna ja Suornakin).
Ei englannin kielen ääntämisellä ole mitään tekemistä Suomen paikannimien kanssa.
Juha Pekka Honkanen kirjoitti: Suomen Horna ja Vorna merkitsevät samaa. Eli muinaiskielellä edelliset ovat Ylähaaraniemiä. Tämä on helppo tarkistaa paikannimikartoista, sillä samaa tekniikkaa käyttivät jo muinaiset metsästäjä jo ainakin 10 000 vuotta sitten. Tosin luonnollisesti maastoa tarkkaillen sillä silmällä, miten se soveltuu metsästykseen. Miksi nimien alku on niin vaihtelevaa. Siihen on yksinkertaiset syyt: Tuhansien vuosien aika ja vaihtuvat kulttuurit. Kuitenkin ainut mahdollisuus paikannimien säilymiseen on ollut jatkuva ihmisten oleskelu alueella, jotta paikannimi on säilynyt "muistissa" tuhansia vuosia!
Et voi keksiä päästäsi olematonta kieltä ja selittää sillä paikannimiä.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”