Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Tapio Onnela kirjoitti:
01.07.22 10:55
Foorumilla käytiin kiivasta Ukrainaan liittyvää keskustelua Krimin miehityksen jälkeen. Venäjä esitti sotapropagandassaan jo tuolloin mm. perusteettomia väitteitä Ukrainasta "fasistisena" valtiona.

Onkohan venäläinen kadunmies ottanut todesta tuonkin "Ukraina on fasistinen" propagandaväitteen ja onkohan tavallinen venäläinen ylipäätään oppinut ajattelemaan, että hänen kannanotoillaan olisi merkitystä. Johtaja ja johtajat ovat aina ajatelleet venäläisten puolesta ja ehkäpä venäläinen kadunmies on tottunut siihen, minkäänlaisesta demokratiasta NL/Venäjällä ei ole koskaan ollut tietokaan.

Länsimaissa on NL-ajan jälkeen käynyt vain harvalukuinen osa hyväosaisia venäläisiä ja kielimuurin takana ei internet-aikakaudellakaan ole paljoakaan tietoja läntisestä maailmasta ja "venäläisen arvomaailma" lienee yleisesti NL/Venäjän ajan koulupohjalla?

Levada-keskuksen mielipidemittauksetkin ovat ilmeisesti osana Neuvostoliiton ajan jälkeistä Kremlin hallinnon propagandakampanjaa venäläisille?
Mutta muitakaan `mielipidetietoja´ ei näytä löytyvän ja
6.6.2022 http://atlanticcouncil.org/blogs/ukrain ... raine-war/
Levada-keskuksen 5.2022 gallupin mukaan 77% venäläisistä kannattaa hyökkäystä ja sotaa Ukrainassa. ( huhtikuussa 74% kannatti )
Yli 55-vuotiaista 83% kannatti ja puolet vastaajista olettaa sodan Ukrainassa kestävän yli 6 kk.

Sisäistä Ukrainan sodan vastaista vastareaktiota ei venäläisten keskuudessa ole esiintynyt. Muutamasta pienestä nopeasti voimatoimin tukahdetusta mielenosoituksesta sodan alussa on Lännessä uutisoitu näyttävästi ja ehkäpä se on antanut väärän käsityksen tavallisten venäläisten mielialoista?
Ehkäpä venäläisen kadunmiehen oletetaan ajattelevan samoin kuin läntisissä demokratioissakin eli esiintyisi maailmanmenosta useita eriäviä mielipiteitäkin?
Ja ehkäpä nimenomaan Lännessä tiedotusvälineet ovat esittäneet, etteivät `tavalliset venäläiset´ ole sodan kannalla, mutta entisen "rauha-iskulauseen" maassa ei ole esitetty edes johdon taholta rauhanpyrkimyksiä, ainoastaan antautumisvaatimuksia.

Venäjän presidentinhallinto on ylpeillyt uusilla ydinkärkien kuljettamiseen kehitetyillä laitteilla, viimeksi tsunamitorpedolla varustetusta Belgorod-sukellusveneestä ja aiemminkin esittänyt propagandassaan, miten yksi monikärkinen ydinohjus tuhoaa Ranskan tai Texasin kokoisen maa-alueen.
Ehkäpä venäläinen kadunmies uskoo suuriin ja mahtaviin ja voittamattomiin ydinaseisiinkin, ja jo Kylmän sodan ajan MAD-opista ja mahdollisesta ` ydintalvesta ´ ei tiedetä mitään?

USAn vuoden 1956 ydinaseiden maalikartassa
http://futureoflife.org/backround/us-nuclear-targets/ esitetään ydinasemaalit Neuvostoliitossa ja oletuksena 29.4.2016 näytetään ydinaseiden räjähdysten ja radioaktiivisten laskeumien vaikutuksia Venäjällä.

Venäjän johto on esitellyt propagandassaan sellaisen "pienen taktisen ydinaseen käyttämistä" Ukrainassa ( ja mm. Virossa jo aiemmin ) ja
esitetään, ettei Länsi vastaisi Venäjän ydinaseen ensikäyttöön lainkaan pelätessään ydintalvea ja MAD-opinkin toteutumista eli yritetään ilmeisestikin nostaa oman ydinasepelotteen merkitystä näinkin kehitettyjen uusien ydinaseiden ohella.

Mutta muuttuuko molemminpuolisen varman tuhon oppi lainkaan ja taloudellisesti köyhänä maana Venäjä kuluttaa runsaasti öljy- ja kaasutuloja ydinaseisiin ja venäläisten paremman infrastruktuurin ja terveydenhuollon ja elintason kohentaminen siirtyy kauemmaksi jonnekin tulevaisuuteen?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Venäläinen ei "politikoi", sillä perinteisesti NL / Venäjällä "toisinajattelijat" joutuvat vankileireille, muistaakseni Dostojevskikin opetteli tapoja Siperiassa.
Tavallinen venäläinen ei ole liiemmin kiinnostunut hallintotavasta, ellei se väkivalloin sekaannu hänen elämäänsä, vaikka orjuus on Venäjällä ollut vallalla ensimmäisen moskoviitti-tsaari Iivana Julman ajoista 240-vuotisesta mongolivallasta vapautumisen jälkeenkin.

Moskovan valtion yliopiston Alexander Auzen kirjoittaa vuonna 2017 Iivana Julman ja ensimmäisen Romanovin ajoista alkaneesta "polkuriippuvuudesta" Venäjällä ja näyttää uskovan Venäjän pystyvän joskus tulevaisuudessa pystyvän poikkeamaan tuolta `historian polultaan.´
http://sciencedirect.com/science/articl ... 3917300570

"Voimme laskea 1900-luvulla Venäjällä tapahtuneen viisi vallankumousta, v. 1905, kaksi vallankumousta v. 1917, 1991 ja 1993."
"Venäjän nykyinen poliittinen ja taloudellinen järjestys on polkuriippuvainen, alkaen ensimmäisen tsaarin, Iivana Julman ajoista ja
maaorjuudesta."
"Modernisoinnin tarve eli kehityspolun muutos koettiin ulkoisena uhkana."

Pietari I Suuri haki Lännestä Venäjälle tietotaitoa, mutta eliitin ja väestön uskollisuus varmistettiin sortotoimin ja orjuus ja autokratia säilytettiin.
Aleksanteri II lakkautti 1860-luvulla maaorjuuden Krimin sodan tappion seurauksena, mutta maareformia ei Venäjällä ole toimeenpantu, vapautuneet maaorjat asuivat mir-kyläyhteisöissään.

Japanin sodan tappio 1905 rajoitti jonkin verran hallitsijan valtaa, mutta perustettu parlamentti ei ollut vaikutusvaltainen elin, eikä se kyennyt saamaan toimeenpanovaltaa, se oli "parlamentti ilman parlamenttarismia", kirj. A.Auzan 2017.
Ja
voisi sanoa samanlaisen `parlamentin ilman parlamenttarismia´ esiintyvän Venäjällä jälleen.

Suomessa mm. Venäjän tappio Japanin sodassa merkitsi parlamentarismin alkua ja perustettiin yksikamarinen eduskunta ja kaikilla oli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.

"Autokratia kumottiin Venäjällä helmikuun 1917 vallankumouksessa ja lokakuun 1917 vallankumous palautti itsevaltaisuuden,
ensin bolshevikkipuolueen ja sitten yhden miehen diktatuurina. Orjuus palautettiin kolhoosijärjestelmänä."

Neuvostoliitto romahti 1991 ja Venäjällä alkoi smuta, `sekasorron aika´, jonka voisi katsoa esiintyvän yhä 2022 kiihtyneessä Ukrainan sodassa?
Boris Jeltsin ja Jegor Gaidar "yksityistivät" ja julistivat markkinatalouden syntyneeksi, mutta ainoastaan oligarkit ilmestyivät entisen neuvostoajan nomenklatuuran korvaajiksi.
Putin nousi presidentiksi v. 2000 ja lujitti nousseen öljyn maailmanmarkkinahinnankin avulla valtansa autoritaariseksi yksinvallaksi.

Putinin aikana Stalin on nostettu kunniaan Venäjällä, "palautti Venäjän vanhat rajat" , ja Putin näyttäisi yrittävän samaa Ukrainassa 2014 alkaen. Putin pelkää myöskin värivallankumouksia ja venäläistenkin kurissa pitämiseksi on perustettu uusi sisäisen turvallisuuden Kansalliskaarti.
Itä-Ukrainan sodan ja Krimin kaappauksen 2014 johdosta Länsi asetti Venäjälle pakotteita ja vastapakotteena pres. Putin julisti kiellon teknologian ja elintarvikkeiden tuonnille Venäjälle, jonka julistettiin olevan ja ainakin tulevan omavaraiseksi ( Neuvostoliiton lailla ).

"Venäjää ei voi järjellä ymmärtää", esitti diplomaattirunoilija Fjodor Tjuttshev 1800-luvulla: ortodoksisuus uskonnossa ja poliittisessa uskonnossa, itsevaltius ja yltiöisänmaallinen kansallismielisyys on jälleen Venäjällä nostettu vahvasti esille.
"Pois tieltä muu maailma", me olemme suurvalta ja meistä ei tarvitse pitää, riittää kunhan pelätään, esittää propaganda venäläisille.
Mutta
Venäjän suuren ydinasevoiman vastapainona USA:lla on onneksi yhtä suuri ydinasevoima. "Alueellisena suurvaltana" Venäjä on tietysti vaarallinen rajanaapureilleen, Ukrainaakin murennetaan tavanomaisilla aseilla palasiksi.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

"Venäläiset samaistavat itsensä yhä enemmän Neuvostoliiton aikakaudelle ja tämä trendi alkoi kasvaa vuonna 2014 Kremlin liitettyä Ukrainan Krimin Venäjään." Kirjoittajat ovat Oxfordin yliopistosta.
http://theconversation.com/putins-russi ... ans-181129

"Venäläisistä puolet ( 50% ) tunnistautui 2021 neuvostolaisiksi Venäjän federaation sijaan."

"Kulttuurinen konservatismi ja markkinatalouden vastaisuus ovat merkittävimpiä syitä venäläisen samaistumiselle Neuvostoliiton ajalle."

Kommunismia ei kaivata takaisin, mutta neuvostoaika oli oletettavasti tavallisten venäläisten mielestä vakaata verrattuna Jeltsinin ajan sekasortoon ja pula-aikaan ja "markkinatalouskin" lienee jäänyt lähinnä oligarkki-luokan syntymiseen "luokattomaan yhteiskuntaan?"

Neuvostoajan propaganda ja mielipiteenmuokkaus oli ankaran vahvaa ja jokapäiväistä ja Putinin hallintokin on propagoinut kaiken aikaa
"vanhoista hyvistä suuruuden ajoista."
Pioneerijärjestökin lapsien ja nuorten poliittiseen kasvatukseen on perustettu uudelleen.

Ukrainassa on neuvostoaikana ollut sama mielipiteenmuokkaus "Siperia opettaa tyyliin" ja ehkäpä siitä oli merkkejä näkyvissä 2014, jolloin
miehittäjille antauduttiin Krimillä laukaustakaan ampumatta.

Ukrainalaisilla on kuitenkin ollut vaihtoehdon mahdollisuus, toisin kuin nostalgisuuteen yllytetyillä venäläisillä Venäjän federaatiossa.

Mutta 2022 kiihtyneessä sodassa ukrainalaiset ovat osoittaneet lujaa maanpuolustustahtoa, Ukrainan kaksoiskansalaisuuden venäläisten toimista on hyvin vähän merkkejä olemassa, Venäjän miehittämillä alueilla on uutisoitu muutamista quislingeista.

Veikko Palvo


==========================================================================================================






Tatiana Stanovaya on usein läntisissä julkaisuissa lainattu kertomuksillaan Venäjästä.
Tatiana Stanovaya sanoo perehtyneensä 20 vuoden ajan Vladimir Putinin ja tämän hallinnon ajatteluun ja toimien perusteisiin.
Opiskelut Lomonosov yliopistossa,
Carnegie Moscow´ssa http://garnegiemoscow.org/experts/1103, ranskalais-venäläisessä kauppakamarissa, R Politik Moscow perustaja ja johtaja , Institut Montaigne - think tank?

Tatianan kirjoitukset Putinin tavoitteista Ukrainassakin lienevät varsin lähellä Putinin julkilausuttujakin tavoitteita?

http://english.aawsat.com/home/article/ ... elieve?amp

Tatiana Stanovaya kirjoittaa The New York Timesissa: "Presidentti Putinin linjalla kaikki menee nyt suunnitelmien mukaan Ukrainassa."
Tatianan mukaan Putinilla ei näyttäisi sodan alussa 2014 ja hyökkäyksessä 2.2022 ollut sotasuunnitelmaa, viittaus "operaatioon", joka sodan alussa epäonnistui Kiovan suunnallakin?

"Toukokuun 2022 lopulla Kreml päätteli voittavansa Ukrainan sodan pitkällä aikavälillä" ja Tatiana esittää Putinilla olevan kolme sotasuunnitelmaa:
1. Nykyinen tavoite on minimissään Donetskin ja Luhanskin alueiden ja Krimille johtavan rannikkoalueen hallinta.
Kreml olettaa, ettei Länsi auta Ukrainaa siinä määrin, että se johtaisi Venäjän sotilaalliseen tappioon, Venäjän ydinaseetkin tuodaan esille.

2. Kreml haluaa tavoitteenaan Ukrainan antautuvan yhden tai kahden vuoden kuluttua ja Ukraina menettäisi itsenäisyytensä ja se venäläistettäisiin, kirj. Tatiana.



( Venäjän pommituksia ja siviiliväestönkin tappamisia tai rauhan solmimista tai "uudelleen jäätynyttä tilannetta" Tatiana ei mainitse, vain tuon ukrainalaisten venäläistämisen. )

"Today for all the protestations to the contrary, the conventional wisdom in the west is that Ukraine will not be able to win back to areas occupied by russian troops.
The Kremlin appears to believe that sooner or later the west will abandon that idea completely.
Ukraine´s east would effectively be under russian control."

( Tatiana Stanovaya´n mukaan "Putinin uhkaukset ydinaseiden käytöstä ovat vaikuttaneet: Länsi ei puutu sotaan Ukrainassa suoraan ja venäläisten miehittämät alueet Ukrainassa ( kirj. 20.7.2022 ) jäisivät siten Venäjän miehitykseen. )



3. "Putinin kolmas strateginen päämäärä on uusi maailmanjärjestys. Euroopassakin."

"Ennemmin tai myöhemmin Putin kohtaa todellisuuden ja hän on silloin vaarallisimmillaan."
"Jos Länsi haluaa välttää katastrofaalisen yhteentörmäyksen, sen on todella oivallettava, mistä on kysymys Putinin Venäjän kanssa, kirjoittaa Tatiana Venäjän ydinaseisiinkin viitaten."

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Ukraina eteni Dneprille kolmisen kuukautta sitten ja sen jälkeen näyttäisi vallinneen asemasotavaihe ja sodan kumpikaan osapuoli ei näytä etenevän ja tempaavan aloitetta.
Ukraina on pyytänyt jatkuvasti USAlta ja Länneltä yhä lisää aseita ja erityisesti raskaita aseita, huippumoderneja panssarivaunuja ja sellaisia hävittäjälentokoneita, joita Erdoganin Turkkikin haluaisi saada.

Uutisartikkelit kertovat siitä, miten Lännen aseet purevat ja toimivat Ukrainan sodassa, mutta ukrainalaiset eivät etene Hersonin ja Krimin suuntaan ja/tai Donetskin ja Luhanskin suuntaankaan.

Voisihan olettaa, että Lännen suuren jo Ukrainaan toimitetun aseavun tulisi näkyä Ukrainan armeijan menestyksenäkin, vapautettuina alueina 2023 keväälläkin?

Ukrainan voittona voisi nähdä jo taistelutahtoisen Ukrainan vapauden ja itsenäisyyden voiton ja Venäjä ei ole kyennyt pakottamaan Ukrainaa osaksi " Russkij Miriä, venäläistä maailmaa" ja suhteiden jälleenrakentaminen Venäjään ja venäläisiin tulee olemaan pitkä.

Mutta voidaanko Venäjä pakottaa maksamaan sotakorvauksia Ukrainalle jälleenrakentamisessa? USA on antanut leijonanosan sotilaallisesta ja muusta tuesta, mutta EU:lla ja EU:n Nato-mailla olisi arvattavasti suurin rooli Ukrainan jälleenrakentamisessa?

Mutta niin kauan kuin Moskovalla on tahtoa ja kykyä jatkaa agressiotaan Ukrainassa, rauha ei näyttäisi olevan näköpiirissä ja Ukraina ei näytä kykenevän vapauttamaan miehitettyjä alueitaan.

Venäjän voitto sodassa Ukrainassa olisi mahdollinen vain jos Länsi lopettaisi kokonaan tukensa Ukrainalle.
Mutta Venäjän pitäessä miehittämänsä Ukrainan alueet vallassaan , Krimin, Luhanskin ja Donetskin , ja jos Ukraina ei kykene asein vapauttamaan noita alueitaan niin tuskinpa se niitä misään rauhanneuvottelun pöydässäkään takaisin saisi.

Venäjän voitto johtaisi laajempiin Venäjän väitteisiin ja vaatimuksiin Euroopan turvallisuusjärjestyksen uudelleen kirjoittamiseksi Moskovan toiveiden mukaisesti. Itä-EU:n ja Venäjän rajanaapurimaat jäisivät Kremlin armoille " etupiirinä ", Moskovahan vaati joulukuussa 2021 USAlta ja NATOlta vetäytymistä ennen vuotta 1997 vallinneeseen asemaan eli NATOn antautumista.

Moskovan hallinto voi vaihtua vain " palatsivallankumouksessa ", venäläiset eivät ole tähänkään mennessä mitenkään laajemmin olleet eri mieltä johtajansa politiikasta ja Ukraina-sodasta. Venäjän talouden näivettyminen ei sekään liene venäläisille mitään uutta, propagandan kertomaan "voittoon natseista" näytetään uskottavan kuin Suuren isänmaallisen sodan voittoonkin vuosina 1939 - 1945.
( Tai olisikohan Venäjän toinen maailmansota alkanut vasta vuonna 1941. )

Ukrainan talous on kärsinyt paljon Venäjää enemmän ja pitkittyneessä konfliktissa Lännen on ylläpidettävä myös Ukrainan taloutta.
NL / Venäjä soti kymmenkunta vuotta Afganistanissakin tappaen ja ajaen siviilejä pakoon Pakistaniin ja Iraniin ja samahan on pitkälti jo toteutunut Ukrainan sodassakin.

Venäjän vastaiset Lännen pakotteet näyttäisivät purevan Venäjän talouteen enemmän vasta pitemmällä tähtäimellä ja Kremlin hallinto eristänee Venäjän yhä enemmän Lännestä ja Venäjän Kiina-riippuvuus kasvaisi ja Venäjästä tulisi Pekingin heikompi liittolaisosapuoli.
Pekingin olisi ajateltava myöskin omaa Länsi-riippuvuuttaan kaupan käynnissään ja viennissään.

Ukrainan sodassa ei näyttäisi olevan odotettavissa nopeaa käännettä ja Ukrainan alueiden v. 2014 alkanut miehityskin jatkunee pitkään, kuten sotakin Ukrainassa?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Randin http://rand.org kirjoituksessa esitetään viisi kohtaa, oikeastaan enemmänkin alaotsikoita: 1. venäjän mahdollinen ydinaseiden käyttö , 2. sodan mahdollinen laajeneminen Ukrainan alueen ulkopuolelle, 3. alueellinen / Ukrainan alueiden valvonta,
4. sodan kesto, 5. sodan lopettamisen muodot ja tavat historiallisin esimerkein.
http://rand.org/pubs/perspectives/PEA2510-1.html

1. Ydinaseiden käyttö olisi itsetuhoista
2. Sotaa käydään Ukrainan vuoden 2013 rajojen sisällä liittynee ydinaseuhkaankin, molemminpuolisen tuhon MAD-oppiin
3. Venäjän miehittämänä oli 12.2022 noin 20 % Ukrainan pinta-alasta
4. pitkittynyt sota Ukrainassa sitoisi venäläisiä joukkoja, eikä Moskova voisi uhata muita maita tai alueita

"Kestää joka tapauksessa vuosia, ehkä vuosikymmeniäkin, ennen kuin Venäjän armeija ja talous toipuvat tappioistaan" ja Venäjä tulee joka tapauksessa olemaan enemmän riippuvainen Kiinasta sodan kestosta riippumatta. Rand-kir. sanotaan Washingtonin intresseissä kuitenkin olevan, ettei Moskova joudu täysin Peking-alisteiseksi, pitkä sota voisi tarjota Kiinalle etuja sen kilpailussa USAn kanssa."

5. Sodan lopettamisen muodot: 5a: ehdoton voitto - olisi sellainen, jonka liittoutuneet saavuttivat Japanista ja Saksasta v. 1945 ja oletetaan
" sodan todennäköisesti päättyvän jonkinlaiseen neuvottelutulokseen."
5b: Korean sota päättyi 1953 aseleposopimukseen, joka on ollut voimassa 40 vuotta. Jännitteet ja osapuolten taloudelliset ja diplomaattiset suhteet ovat pysytelleet minimitasolla. Aseleposopimus jäädyttäisi etulinjat Ukrainassa ja eriävät näkemykset rajalinjoista Ukrainassa jäisivät ennalleen ja vaikuttamaan."

5c: Poliittinen ratkaisu: "WW2 jälkeen aseleposopimukset ovat olleet yleisempiä kuin rauhansopimukset."
"Venäjälle Ukrainan liittoutumattomuuden vahvistaminen olisi todennäköisesti keskeistä ja Ukraina taas haluaisi Lännen sitoutuvan turvallisuuteensa, koska se ei luota Venäjän noudattavan sopimuksia."

"Molempien osapuolten optimismi sodan kulusta: Ukraina on optimistinen sen suhteen, että Lännen tuki jatkaa kasvuaan ja Venäjä näyttäisi uskovan, että USA ja sen liittolaiset horjuvat lopulta Ukrainan tuessaan sodan pitkittyessä.
Molemmat siis uskovat kykynsä voittaa sota paranevan ajan myötä."

"WW1:ssä molemminpuolisen optimismin lisäksi uskottavuusongelmat saivat Britannian arvioimaan, että Saksasta täytyy saada ehdoton voitto."
WW2:ssa F.D.Roosevelt julisti, että Saksasta on saatava ehdoton voitto.


Aiemmin Ukraina ilmoitti voivansa hyväksyä puolueettomuuden osana ratkaisua ( 15.3.2022 Rand viite 52. )
mm. http://usip.org/publications/2022/03/uk ... in-respond 31.3.2022

Pres. Volodymyr Zelenski laajensi 27.3.2022 ehdotustaan puolueettomuudesta, Zelensky vaati tulitaukoa 27.3.2022 ja Venäjän joukkojen vetämistä ennen 24.2.2022 Venäjän miehittämiin Ukrainan osiin.
Venäjän "salamahyökkäys" oli ehdotusajankohtana kuukauden jälkeen jo torjuttu ja pysäytetty, mutta Kreml ei halunnut neuvotella muusta kuin Ukrainan ehdottomasta antautumisesta neuvotteluissa, joissa Venäjää edusti entinen kulttuuriministeri Medinski.

Rand: "USA on jatkanut retoristakin tukeaan Kiovalle ja sen NATO-jäsenyyspyrkimyksiin ja kieltäytynyt neuvotteluista, jotka millään tavalla heikentäisivät NATOn avointen ovien politiikkaa." Ja EU myönsi 23.6.2022 Ukrainalle EU-ehdokkaan statuksen.

Madridissa NATO-kokouksessakin todettiin: "Tuemme täysin Ukrainan luontaista.....oikeutta....valita....omat...turvallisuusjärjestelynsä."

Tosin " NATOn avointen ovien politiikka " horjuu Turkin ja Unkarin suunnalla, NATOn jäsenmaiden, joilla on tiiviit yhteydet ja talousyhteydet Putinin Venäjään?

Veikko Palvo




NATOn jäsen Turkki ei osallistu Venäjän vastaisiin pakotteisiin sen Ukrainassa käymän hyökkäyssodan johdosta.
Ja
"Venäjän tullitietojen mukaan Venäjälle vietiin Turkista vuoden 2022 7 kuukauden aikana 11.2022 mennessä 2,6 miljardin $:n arvosta elektronisia komponentteja."
YK:n kansainvälisen kaupan comtrade-tiedoston http://comtradeplus.un.org mukaan Turkin vienti Venäjälle v. 2022 oli 9,34 miljardia € ja vienti Venäjälle oli lisääntynyt 87% edellisestä vuodesta.

"Ankara väittää ettei Venäjä-vastaisia pakotteita kuitenkaan kierretä Turkin kautta ja kehottaa Länttä toimittamaan todisteita,"
kirj. Reuters 4.2.2023

http://reuters.com/world/us-warned-turk ... 023-02-04/
US warned turkey exports seen boost russias war effort official says

"Syyskuussa 2022 5 turkkilaista pankkia keskeytti MIR-maksujärjestelmän käytön USAn valtionvarainministeriön varoitusten jälkeen.
USA saattaa asettaa pakotteita turkkilaisille yrityksille ja pankeille, jotka rikkovat sopimuksia. ( 4.2.2023 )
Ja Turkki voi menettää pääsyn G-7 markkinoille."

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Venäjän hyökkäys ja sota Ukrainassa liittyy myöskin Suomen ja Ruotsin hyväksymiseen NATOn jäseneksi, 28 NATO-maata hyväksyi välittömästi NATOn perustamissopimuksen "avointen ovien" artikla 10.:n mukaisesti, mutta taloudessaankin Venäjä-myönteiset Unkari ja Turkki ovat Ruotsia ja Suomea vastaan ja rikkovat 10. art. kohtaa: " millään kolmannella maalla ei ole sananvaltaa tällaisissa liittymisneuvotteluissa "

( Venäjällä ei saa olla sananvaltaa NATOn jäsenmaassa )
http://nato.int/docu/comm/1999/9904-wsh ... 04open.pdf

rikkoa sopimusta / violate NATOs basic agreement

ei toimi sopimuksen mukaan / The Turkiye and Hungary does not working according to contract because Russia


Pääministeri Viktor Orbán puhui 24.2.2023 Kossuth-Rádiossa: "Tarvitsemme tulitauon ja rauhanneuvottelut mahdollisimman pian"-otsikolla:

http://abouthungary.hu/speeches-and-remarks

"Ruotsin ja Suomen NATOon liittymisestä pääministeri Orbán puhui * ensin * Turkista. Meidän on kuultava ( ensin ) heidän kantansa, koska heillä on vakavia vastalauseita, erityisesti mitä tulee Ruotsiin."mutta
"Orbán kertoi pyytäneensä Fidesz-KDNP-ryhmäänsä tukemaan Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyttä, jotta hallitus voisi antaa eduskunnalle esityksen kansanedustajien äänestettäväksi.
mutta Turkin kantaa siis odotetaan?

Orbán 24.2.2023 : "Venäjän ja Ukrainan tapauksessa ei ole selvää kummankaan osapuolen taholta, mitkä ovat sodan tavoitteet."

"Aloittaako Ukraina sotilasiskuja Venäjän alueelle, ja kuinka pitkälle he haluavat työntää Venäjän joukkoja takaisin?"

"Onko Krim piiritetty vai ei", kysyi V.Orbán 24.2.2023

http://abouthungary.hu/blog

Unkarissa Ukrainan 2023 rajat ja Venäjä niiden ulkopuolella eivät näyttäisi merkitsevän Unkarin Fidesz-puolueelle mitään ja pääministeri Orbán näyttäisi vähättelevän vaikutusvaltaansa Unkarissa?
Orbán sanoo maansa kärsineen Ukrainan pakolaisista ja " myös Euroopan pakotejärjestelmän auheuttaneen heti vakavia seurauksia Unkarille.-----Hallitus on tehnyt 20 toimenpidettä Unkarin inflaation taltuttamiseksi," sanoi Orbán 24.2.2023 Kossuth Rádiossa.

Ja tammikuussa 2023 inflaatio Unkarissa oli yli 25% ja talousvaikeudet näyttäisivät yhdistävän Orbania ja Erdogania?

Reuters 17.6.2020 : "Turkki estää edelleen Puolan ja Baltian puolustustussuunnittelua, on hyväksynyt Eagle Defenderin, mutta ei salli sen sotilaallista suunnittelua. Ankara vaatii Pohjois-Syyrian kurdialueen PYD/PKK julistamista terroristijärjestöiksi, myös PYD."

Reuters uutisoi 2.7.2020 : "NATO käynnisti Eagle Defenderin."

"Putin julkaisi kesäkuussa 2020 artikkelin, jossa Vladimir jälleen kerran syytti Puolaa toisen maailmansodan aloittamisesta 6.1939."
Stalin ja Hitler olivat Puolan 1939 - 1941 jakajina ja miehityksessäkin liittolaisia lähes kahden vuoden ajan ja NL:n ja Venäjän historian kirjoituksessa toinen maailmansota alkaa kesäkuussa 1941 ( suuri isänmaallinen sota ).
Stalinin NL:n raaka-ainetoimitukset mahdollistivat Hitlerin sodankäynnin, mutta Saksan Ranskan valloituksesta 1940 Stalin yllättyi, hänen "suuri suunnitelmansa" romahti.

Kremlin pääkohteita on lyödä kiilaa Länsi-Eurooppaan ja EU:hun.

NATO-Turkki näyttäisi olevan Putinin troijan hevonen Naton sisäpuolella ja Unkari on sitä myöskin Euroopan Unionin sisäpuolella?

Veikko Palvo





Ev.ltn Glen Grant´n "Seven years of deadlock, 6.2021 kirjoitusta on lainailtu Venäjän viimeisimmän Ukraina-hyökkäyksen jälkeenkin ja tässä
http://atlanticcouncil.org/blogs/ukrain ... -invasion/
37 vuotta brittiarmeijassa palvelleen Glen Grantin kirjoitusta arvostellaan 23.12.2021 - ennen Venäjän uusinta hyökkäystä Ukrainassa.

Glen Grant kirj., että vuonna 2014 Venäjän tunkeutumista Itä-Ukrainaan ja Krimille vastaan olisi voitu lähettää 50 000 ukrainalaissotilasta, joista tosin vain 6000 oli taisteluvalmiina, mutta poliittinen johto ei antanut koskaan taistelukäskyä.
"Ukrainan riveissä oli Venäjä-Ukraina kaksoiskansalaisiakin."

"Presidentti ei erottanut epäonnistuneita upseereita ja uudistusten sijaan upseerit katsoivat menneisyyteen ryhtyen luomaan peilikuvaa
"pienestä neuvostoarmeijasta."

"Ukrainan armeija poliittisesta johdosta rivisotilaisiin toimii eräänä kommunistisen ja neuvostojärjestelmän viimeisistä jäännöksistä. Se ei edusta Ukrainan yhteiskuntaa, vaan se pitäisi pikemminkin nähdä historiallisena poikkeamana maassa, joka on hitaasti modernisoitumassa", kirjoittaa Glen Grant 6.2021.

"Oligarkkien ja korruption vaikutus Ukrainan armeijaan on huomattavasti pienempi kuin muilla Ukrainan yhteiskunnan alueilla."
Neuvostotyyli ja kuri:
"Kukaan ei toimi ilman käskyä rangaistuksen pelossa ja käskyn on useinkin tultava hyvin korkealta ( "kenraalit ovat superkersantteja" ), nöyryyttäminen, välinpitämättömyys, röyhkeys ja ylimielisyys ovat yleisiä."

"Ukrainan tykistöyksiköillä on suuri ammuspula ( 6.2021 ), eikä omaa ammustuotantoa ole saatu perustetuksi."

"USAn Gold Standard-apu on ollut 2 miljardia $:a ( 6.2021 ) ja läntiset kouluttajat kouluttavat noin 10 000 sotilasta vuodessa."

"Ukrainan etulinjan joukot ovat parantuneet valtavasti ja osa tästä johtuu sodasta."

"Rahan käyttäminen F-16 hävittäjälentokoneisiin ja Patriot-ohjuspattereihin ei ottaisi huomioon Ukrainan puolustusjärjestelmän kykyä ja taitoa niiden ja USAn tulisi käyttää apuaan Ukrainan olemassa olevien taistelujärjestelmien tukemiseen ja parantamiseen", kirjoittaa Glen Grant kesäkuussa 2021.

Toisen Minskin sopimuksen vuonna 2015 jälkeen sota vakiintui juoksuhautasodaksi Itä-Ukrainassa ja nyt 2023 jonkinlainen asemasotavaihe näyttäisi jälleen vallitsevan. Yhdestä kaupungista käydään kiivaita taisteluja uutisoituna, vaikkei tuosta kaupungista taida olla jäljellä muuta kuin nimi kartalla?
Yksi kolmasosa Ukrainan väestöstä lienee joko pakolaisina maansa ulkopuolella tai maan sisäisinä evakkoina, noin 7 + 7 miljoonaa?

VP


VP 20.11.2023

Venäläisiksi osoittautuneet " pienet vihreät miehet " miehittivät Ukrainan Krimin helmi- maaliskuussa 2014 :
http://rferl.org/a/russia-ukraine-crimea/29790037.html

rferl kirjoittaa 17.4.2023 "Aseistautuneen siirtolaisuuden" olevan uhkakuvana Suomessakin, joka siksi rakentaa itärajalleen
400 km aitaa.

"Aita vähentää myöskin Suomen rajavartioinnin riippuvuutta Venäjän rajavalvonnan tehokkuudesta".

KGB neuvostoaikana ja FSB nyt valvoo Venäjän raja-aluetta, joka alkaa jo Viipurista.

FSB työntää marraskuu 2023 alkaen keräämiään suomalaisesta näkökulmasta * laittomia siirtolaisia * tunkemaan polkupyörillä ja potkulaudoilla Suomeen.

Kyse voisi olla " pienistä vihreistä miehistäkin " eli Wagner-porukan kaltaisista, joille olisi salakuljetettu aseita venäläisten rakennuttamiin kiinteistöihin Suomessa.
Ja Suomessa joku entinen 1980-luvun SKP:n keskuskomitean jäsen katsoo Venäjän valtion "elinten" kokoaman lauman tulon estelyn olevan kansainvälisen oikeuden vastaista...............

"Pienet vihreät miehet" 2014 Krimillä eivät tosin tainneet sitten myöhemminkään kysellä turvapaikkaa, mutta heidän huoltonsa oli kaikilta osin Venäjän federaation varassa, Ukrainan ei katsottu "kansainvälisen lain" mukaan olevan vastuussa tulijoiden elintarvikehuollosta, majoittamisesta jne.
----------------------------

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Veikko I Palvo kirjoitti:
26.02.23 14:09




"Aita vähentää myöskin Suomen rajavartioinnin riippuvuutta Venäjän rajavalvonnan tehokkuudesta".

KGB neuvostoaikana ja FSB nyt valvoo Venäjän raja-aluetta, joka alkaa jo Viipurista.

FSB työntää marraskuu 2023 alkaen keräämiään suomalaisesta näkökulmasta * laittomia siirtolaisia * tunkemaan polkupyörillä ja potkulaudoilla Suomeen.

RFERL:ssä on 19.6.2020 kirjoitus otsikolla: "Maahanmuuttajat, tervetuloa Venäjälle", Venäjän väestöongelmasta, väestön lukumäärä vähene syntyvyysluvun ollessa 1,57 venäläisten tilastojen mukaan.
Venäjälle muuttajia houkutellaan erityisesti venäjänkielisistä naapurimaista, v. 2019 60% Ven. kansalaisuuden saaneista oli ukrainalaisia.

Presidentti Putin allekirjoitti huhtikuussa ja heinäkuussa 2019 asetukset helpottamaan Venäjän kansalaisuuden saamista Ukrainan
Donetskin ja Luhanskin alueilla.
Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti huhtikuussa 2020 myöskin lain kaksoiskansalaisuudesta, joka arvioiden mukaan houkuttelee 10 miljoonaa uutta kansalaista.
http://rferl.org/a/migrants-welcome-is- ... 77952.html


"Afrikkalaiset siirtolaiset Venäjällä ( lähinnä Moskovassa? ) kuvailevat Venäjää "helvetiksi maan päällä". Jotkut afrikkalaiset ovat kotoutuneetkin ja he eivät halua olla tekemisissä maanmiestensä kanssa, kirj. Los Angeles Times 2.11.2014
http://latimes.com/world/africa/la-fg-r ... story.html

"Venäläiset käyttävät afrikkalaisista nimitystä obezjana="apina".
"Afrikkalaiset Moskovassa ovat Neuvostoliiton ajan opiskelijoita, turvapaikanhakijoita, pakolaisia, taloudellisia siirtolaisia ja jotkut eivät ole rekisteröityneet Venäjällä, kirj. LA Times 2014.
"Venäjällä on arviolta 100 000 afrikkalaista, joista kolmasosa ei ole rekisteröitynyt".


Itä-Suomen yliopiston tutkijat arvioivat vuonna 2021 Venäjällä olevan 40 000 afrikkalaista siirtolaista:
http://researchgate.net/publication/349 ... _in_Russia

Olen lukenut venäläisten kaipaavan `vanhoja hyviä aikoja takaisin´ esim. Moskovan irtolaislapsien suhteen: " Aiemmin heidät kerättiin yksinkertaisesti pois leireille".
Olisikohan soviet-aikana osa afrikkalaisistakin Moskovassa kenties keskitetty leireille?

Veikko Palvo




Valko-Venäjän ja EU:n rajakriisissä 2021 Liettuaan tuli " siirtolaisten aseellisessa käytössä " lähes 4000 siirtolaista ja EU:n ulkoasiain päällikkö Josep Borrel tuomitsi tuon "siirtolaisten käytön aseena" EU:n ulkoministerien kokouksessa Sloveniassa.
Borrell sanoi, että
"aivan kuten Espanjan raja Marokon kanssa on Euroopan ulkoraja, niin myös Liettuan ja Puolan ulkorajat ovat myös EU:n rajoja".
EU:n Frontex lähetti Liettuaan 100 poliisia.
Puolan ja Valko-Venäjän rajalla oli noin 15 000 puolalaista sotilasta ja poliiseja ja rajavartijoitakin torjumassa tuhansia maahanpyrkiviä.

Siirtolaisia aseelliseen käyttöön EU:n ulkorajalle oli kerätty mm. Turkish Airlinesin ja Belavian lennoilla NATO-Turkin Istanbulin ollessa keskeisin keskityspaikka,
https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... al_map.png
ja
ehkä vuoden 2015 siirtolaistulvan jälkeen Turkille maksettujen miljardien €urojen maksusta Turkissa pysyteltyjä on ollut Istanbulista Minskiin lähteneinä Liettuaan ja Puolaan ryntäämässä?

Entäpä jos Venäjä perustaa nyt 11.2023 samankaltaiset ilmasillat Afrikastakin asti?

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Veikko I Palvo kirjoitti:
21.11.23 11:33



"Afrikkalaiset Moskovassa ovat Neuvostoliiton ajan opiskelijoita, turvapaikanhakijoita, pakolaisia, taloudellisia siirtolaisia ja jotkut eivät ole rekisteröityneet Venäjällä, kirj. LA Times 2014.
"Venäjällä on arviolta 100 000 afrikkalaista, joista kolmasosa ei ole rekisteröitynyt".


Itä-Suomen yliopiston tutkijat arvioivat vuonna 2021 Venäjällä olevan 40 000 afrikkalaista siirtolaista:
http://researchgate.net/publication/349 ... _in_Russia


VP
Venäjä aloitti hybridisodan Ukrainassa v. 2014 miehittäen "pienillä vihreillä miehillä" Itä-Ukrainan ja Krimin ja helmikuussa Venäjä käynnisti hyökkäyksen Valko-Venäjältä Kiovan valtaamiseksi ja samaa aikaan hyökkäyksen Itä-Ukrainassa.
Venäjä ei oman propagandansa mukaan käy Ukrainassa sotaa, mutta toisaalta Kreml sanoo käyvänsä sotaa Länsimaita vastaan.

Hallitus päätti v. 1973 ottaa 100 chileläistä vastaan Suomessa, mutta * läntisen 1950 ja 1951 pakolaissopimuksen ja ihmisoikeussopimuksen
länsimaisen* tulkintaan siirtymisen * Suomen voisi katsoa aloittaneen valtioneuvoston tehdessä 1985 päätöksen kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja vuoden 1986 pakolaiskiintiö oli 100 henkilöä.

Mutta kiintiöpakolaisuuden määrän yli ajoivat lukumääräisesti jo 1990 Neuvostoliitosta Suomeen tulleet. Siad Barren Somalia oli lähettänyt
opiskelijoiksi Moskovaan "tuhansittain". NL:n tukema Siad Barre aloitti 1977 Ogadenin sodan Etiopiaa vastaan ja Neuvostoliitto havaitessaan tukevansa kahta keskenään taistelevaa maata, katsoi parhaimmaksi lopettaa tukensa Somalialle. Siad Barre oli v. 1990 vielä vallassa.
http://is.fi/ulkomaat/art-2000008454941.html
Sisäasianministeriön tuolloisten muistioiden 25 vuoden salaamisaika päättyi vuonna 2021.
Muistio Nro 51 ja muistio 29.11.1990:
"Tiedossa ei ole,
että kolmansien maiden kansalaisia, joiden Neuvostoliitto on sallinut tulla alueelleen, olisi siellä vainottu tai sieltä palautettu maahan tai alueelle, jolla he saattaisivat joutua vainon kohteeksi."
"Neuvostoliittoa voidaan pitää kolmansien maiden kansalaisille turvallisena valtiona.
Se
on siten kansainvälisen käytännön mukaan ensimmäisenä vastaanottavana maana vastuussa pakolaisista salliessaan heidän maahantulonsa".
Päätösehdotus v. 1990:
"Ulkomaalaislain nojalla valtioneuvostolla on sodan aikana tai sodan vaaran uhatessa, taikka muulloinkin, milloin valtion turvallisuuden tai poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi harkitaan tarpeelliseksi,
valta antaa ulkomaalaisten maahantulosta, maassa oleskelusta, työnteosta ja maasta lähdöstä ulkomaalaislain tai sen nojalla annetuista säädöksistä ja määräyksistä poikkeavia määräyksiä".

EU:n ja NATOn 2017 Helsingissä perustaman hybridikeskuksen ( Hybrid CoE ) verkostojohtaja Jukka Savolainen kirjoittikin IL:ssä 23.11.2023 otsikolla: "On aika kyseenalaistaa Suomen turvapaikkakäytännöt".
http://hybridcoe.fi/experts/jukka-savolainen/

"Itärajalla koettu osoittaa jo sen, että meillä ei ole enää varaa turvapaikkatulkintaan, joka maksimoi kenen tahansa maapallolla syntyneen oikeutta hakea turvapaikkaa valitsemastaan maasta".

Kansainväliset lait eivät edellytä tuollaisia pikkutarkkoja turvapaikkatulkintoja Venäjältä tuleville ja varsinkin siksi, että se käy sotaa Ukrainassa oman propagandansa mukaan kaikkia länsimaita vastaan ja on uhkaillut Suomeakin mm. ilmatilan loukkauksilla, "lapsiasioilla" ja jo 2015/2016 talvena lähetetyillä turvapaikanhakijoilla Suomen itärajalla.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Suomen itärajan marraskuussa 2023 alkanut Venäjän järjestämä siirtolaiskriisi on rajalle työnnettyjen lukumäärän perusteella varsin vähäinen. tätä kirjoitettaessa vuosivauhti on noin 15 000 tulijaa. Tulijoille Migri alkoi tyhjentää Oulussa perustettavasta ( nimenmuutos ) järjestelykeskuksesta ukrainalaisia todellisia pakolaisia Kemijärvelle ja Migri etsiskellee nyt ukrainalaisille evakoille asuntoja Oulusta.

"Turvapaikkahakemuksia EU-maissa, Norjassa ja Sveitsissä jätettiin vuonna 2022 966 000 kpl,
http://euronews.com/my-europe/2023/03/1 ... ed-to-know
ja joka vuosi
noin 500 000 ulkomaalaista määrätään poistumaan EU:sta, koska he ovat tulleet ja oleskelevat laittomasti, mutta vain noin 150 000 palaa kotimaahansa tai lähtömaahansa". Saanevat matkarahat ja matka-avustuksetkin?

Vuonna 2015 EU:hun tuli 1,3 miljoonaa `Välimeren siirtolaista´, Suomeen käveli lukuisten EU-maiden kautta 32476 hakemaan turvapaikkaa.
Saksaan tuli siirtolaisia 550 000 ja A.Merkel julisti "wir schaffen das = me selviämme tästä" ja Saksa alkoi esittää siirtolaisten "solidaarista jakamistakin" EU-maihin.
Neuvottelut Turkin Erdoganin kanssa aloitettiin vuonna 2015 ja sopimus 3,5 miljoonan siirtolaisen pitämisestä 6 miljardin €:n korvauksesta Turkissa tuli voimaan 20.3.2016,
mutta 2020 Turkki halusi lisää rahaa ja Recep T.Erdogan, EU-komission Ursula von der Leyen ja Euroopan Neuvoston Charles Michel tapasivat ja http://dw.com/en/eu-remains-committed-t ... a-52698050
vuoden 2016 sopimus 4 miljoonan siirtolaisen pitämisestä Turkissa pysyi voimassa.

European Council / Euroopan Neuvosto on vuonna 2023:kin ehdotellut EU-maille säädettäväksi " pakollista solidaarisuutta ", jos ei ota siirtosiirtolaisia vastaan joutuisi maksamaan 20 000 € per hlö. ( U.von der Leyenkin on ENeuvoston jäsen )

Ja mm. Puola on ollut ehdotusta vastaan sanoen majoittaneensa jo miljoona Ukrainan evakkoa. Puolaa ja Baltian maita on Council of the European Union / U.von der Leyen taholtakin kritisoitu Putinin Valko-Venäjän kautta työntämien siirtolaisten pääsyn estämisestä EU-alueelle.
Kritisointiin asia näyttäisi jääneenkin?

Venäjän vastaista rajaa on vain viidellä EU-maalla, Suomella 1309 km, Liettualla,Latvialla, Virolla ja Puolalla rajakilometrejä on hieman vähemmä plus tietysti Venäjän sotaliittolaisenkin Valko-Venäjän vastainen raja.
Ja 22 muulle EU-maalle Venäjä-rajasta ei ole suoranaista uhkaa kansallisena rajana ja pikemminkin halutaan "pakollista solidaarisuutta" 20000 €:n rangaistuksen uhalla per ei-vastaanotettu.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Ukrainan evakot / pakolaiset

Krimin liittäminen Venäjään- keskustelu
viewtopic.php?p=40419&hilit=pakolaiset#p40419 oli siirretty Ukraina-keskusteluketjusta omaksi
Mutta Putin trollit,
mm. nimim. Lemmi ja Lentävä kirvesmies ynnä muut Ukrainan sodan 2014 alettua saivat aikaiseksi koko Agricola-sivuston keskustelun loppumisen.
Venäjän "Pienten vihreiden miesten" miehittämältä Krimiltä oli 100 000 pakolaista.

UNHCR
5.2023 Ukrainassa on 5,1 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ( evakkoa )
Heinäkuussa 2023 yli 6,2 miljoonaa pakolaista Ukrainasta oli rekisteröity maailmanlaajuisesti
Ukrainassa noin 17,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua vuonna 2023.
http://unrefugees.org/emergencies/ukraine/
Ja
Suomessa hallituksen perustamia järjestelykeskuksia oltiin mm. Oulussa tyhjentämässä ukrainalaisista evakoista, jotta saataisiin tilaa Venäjän Suomeen työntämille hybridivaikuttamisen tulijoille "turvalliselta Venäjältä", joka on sallinut heidän maahantulonsa.

Ranska ja Saksa ovat Euronewsin mukaan siirtolaisten suosikkimaita - ehkäpä noissa maissa on suuria samanheimoisten yhteisöjä - ja Suomellakin lienee laitonta siirtolaisuutta houkuttelevia etuja tarjottavanaan. Lähtömaita näyttää olevan hyvin laaja lukumäärä ja ovatkohan esim. Afganistan, Marokko, Jemen, Pakistan, Iran ja Somalia todella täysin turvattomia lähtömaita - niissähän asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä noillekin maille tavanomaisen turvallisissa ja normaaleissa oloissa.


Veikko Palvo



lisäys 24.2.2024 sodan Ukrainassa kestettyä kaksi vuotta:
_____________________________________________________________

Ukrainan voi sanoa taistelleen sankarillisen menestyksellisesti jo kaksi vuotta ja ukrainalaiset ovat aiheuttaneet Venäjän armeijalle valtavia tappioita puolittaen Venäjän sotaa edeltäneen ajan asevoimien vahvuuden:
Venäjä on menettänyt 8300 panssariajoneuvoa, joista 2600 panssarivaunuja, 5100 panssaroituja miehistönkuljetuspanssareita ja 600 telatykkiä. Tuon panssarimäärän ja koulutetun miehistön korvaaminen vie Venäjältä melkoisesti aikaa, vaikka Venäjän talouden sanotaankin taas olevan sotatalouden tilassa, siinä samassa, jossa Neuvostoliitto oli ennen romahdustaan.

Venäjän Krimin kaappauksessa Ukrainan
laivasto jäi Venäjän sotasaaliiksi, mutta Ukraina on upottanut puolet Venäjän Mustanmeren laivaston aluksista.
Venäjä on menettänyt noin 400 000 sotilasta etelärajoiltaan ja syrjäalueilta kaatuneina ja haavoittuneina ja uusi suuri mobilisaatio nähtävästi kohdistuisi jo Venäjän venäläisten ydinalueille Pietariin ja Moskovaan.

Ukraina on ollut läntisen aseavun varassa, erityisesti USAn ja EUkin on antanut aseellista apua ja 1.2.2024 EU:ssa sovittiin 50 miljardin €uron
ei-aseellisen avun paketista vuoteen 2027 ulottuvana.

24.2.2024 EU:n Ursula von der Leyen oli Antonovin lentokentällä Zelenskyn jakaessa kunniamerkkejä sodan alussa venäläiset laskuvarjojääkärit torjuneille ukrainalaissotilaille.
Tuon Kiovan valtaamiseen tähdänneen venäläisten kaappaushyökkäysyrityksen jälkeen seurasi 3-4 viikon Hostomelin taistelu, jossa venäläisjoukot tuhottiin 50 km:n matkalla Raatteen tien ja Laatokan pohjoispuolisen rantatien tyyliin, nyt venäläisjoukkoja ei kuitenkaan jäänyt lukuisiin motteihin tuhottaviksi, kuten 1939-40 Sortavalan itäpuolelle jäi.

Ranskan presidentti E.Macron järjestää ensi maanantaina 26.2.2024 EU-johtajille kokouksen Ukrainan avustamisesta tulevaisuudessa ja
http://pravda.com.ua/eng/news/2024/02/23/7443258
Macron haluaa tehdä Kremlille selväksi sen, * ettei EU:ssa ole sotaväsymystä * Ukrainan avustamisen suhteen, vaikka USAn avun jatkumisesta onkin hieman huolta. Ranskalaista myötätuntoa lienee ainakin odotettavissa?

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukrainan evakot / pakolaiset

Veikko I Palvo kirjoitti:
26.11.23 16:20
Krimin liittäminen Venäjään- keskustelu
viewtopic.php?p=40419&hilit=pakolaiset#p40419 oli siirretty Ukraina-keskusteluketjusta omaksi
Mutta Putin trollit,
mm. nimim. Lemmi ja Lentävä kirvesmies ynnä muut Ukrainan sodan 2014 alettua saivat aikaiseksi koko Agricola-sivuston keskustelun loppumisen.



Ranskan presidentti E.Macron järjestää ensi maanantaina 26.2.2024 EU-johtajille kokouksen Ukrainan avustamisesta tulevaisuudessa ja
http://pravda.com.ua/eng/news/2024/02/23/7443258
Macron haluaa tehdä Kremlille selväksi sen, * ettei EU:ssa ole sotaväsymystä * Ukrainan avustamisen suhteen, vaikka USAn avun jatkumisesta onkin hieman huolta. Ranskalaista myötätuntoa lienee ainakin odotettavissa?

VP

Keskustelun Agricola-sivustolla soisi tosiaan elpyvän noista 2014 alkaneista Putin-trollien häiriköinneistä sivustolla.
__________________________________________________________________________________________________________________________



France 24 kertoo 26.2.2024 Pariisin konferenssin tarjoavan osallistujille mahdollisuuden `vahvistaa yhtenäisyyttään ja päättäväisyyttään ´ voitossa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

"Osoittaa myöskin pres. Macronin halun esitellä itsensä mestariksi Ukrainan avun asiassa, kun pelätään USAn tuen hiipuvan tulevaisuudessa."
http://france24.com/en/europe/20240226- ... or-ukraine

24.2.2024 pres Macron nviestitti X:ssä: "Pahoinpidelty ja murskattu, mutta silti pystyssä. Ukraina taistelee itsensä puolesta, ihanteidensa puolesta, Euroopan puolesta. Sitoutumisemme Ukrainan puolelle ei horju".

France 24: " Macron voi konferenssilla osoittaa Euroopan Unionin autonomiaa, jota Ranskan presidentti vaati jo ennen 24.2.2022 hyökkäystä".

( Macron kävi Moskovassa Putinin luona ennen Venäjän hyökkäystä ja ainakin lehtimiehille Macron puhui Ukrainan suomettamisesta ratkaisuna. Scholz sanoi Putinille juuri ennen sotaa Moskovassa, " ettei NATO meidän elinaikanamme laajene itään." Saksa on sittemmin varovaisen alun jälkeen tukenut Ukrainaa paljonkin. Suomi on tukenut aseellisella avullakin Ukrainaa kaksi kertaa enemmän kuin Ranska. )

Ukrainan presidentti V.Zelenskyn videopuhe avaa Pariisin konferenssin ja Pariisissa ovat liittokansleri Olaf Scholz ja Puolan presidentti A.Duda ja noi 20 Euroopan hallitusten ja valtion päämiestä. Britanniaa edustaa ulkoministeri David Cameron ja myös USA ja Kanada ovat edustettuina.

Veikko Palvo


Pres. Macron sanoi kokouksen jälkeen: " Tässä vaiheessa ei ole yksimielisyyttä......joukkojen lähettämisestä Ukrainaan ja lisäsi: " Mitään ei pidä sulkea pois ".
http://voanews.com/a/ukraine-allies-gat ... 03483.html "Teemme kaikkemme, ettei Venäjä voita -
läsnä olevat voisivat tehdä enemmän sotilaallisen ja taloudellisen tuen suhteen".

VP

29.2.2024 lisätty:
Liittokansleri Olaf Scholz näyttää puhuneen pres. Macronin Ranskan "strategisesta monitulkinnaisuudesta" ja sellaista pres. Macron näyttäisi osoittaneen myöskin 3.12.2022 ranskalaisen tv-kanava TF1:n haastattelussa sanomalla:
"Lännen pitäisi pohtia ja vastata Venäjän turvallisuustakeiden tarpeeseen, JOS Putin suostuu neuvottelemaan Ukrainan sodan lopettamisesta".
http://euractiv.com/section/europe-s-ea ... -backlash/
Macrons idea of security guarantees to russia fases backlash

Euractiv kirj. mm. ex.pääministeri Alexander Stubbin sanoneen olevansa eri mieltä Macronin kanssa lisäten:
"Venäjän on ensin uskottavasti varmistettava, ettei se hyökkää muita vastaan. Vasta sen jälkeen voimme aloittaa keskustelut
Euroopan turvallisuudesta".

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Ukrainan 2 sotavuotta

Veikko I Palvo kirjoitti:
26.11.23 16:20


Venäjä on menettänyt noin 400 000 sotilasta etelärajoiltaan ja syrjäalueilta kaatuneina ja haavoittuneina ja uusi suuri mobilisaatio nähtävästi kohdistuisi jo Venäjän venäläisten ydinalueille Pietariin ja Moskovaan.


VP
Venäjän kalustotappioluvut näyttävät olevan suht. samoja / samoista lähteistä eri kirjoituksissa, mutta henkilötappioluvut vaihtelevat suuresti, arviot:
USAlainen The Christian Science Monitor kirj. 29.2.2024 " Venäjän lainanneen tulevaisuudeltaan sitouduttuaan sodan Ukrainan rahoittamiseen ja
sotilasmenojensa nostamiseen vuoden 2023 noin 3,9 %:sta vuoden 2024 6,0 %:iin BKT:stä, joka osoittaa mm. IMF:n mukaan kasvua ja jos EU nostaisi samalla tavoin sotilasmenojaan, EU:n bkt kasvu olisi huomattavan suuri.
http://csmonitor.com/World/Europe/2024/ ... and-Russia
Mutta
23.2.2024 kuolonuhrien yhteismäärän CSM kirj. olevan yli 60000 plus 10000 siviiliä Ukrainassa ja sen miehitetyillä alueilla.
lähdetieto: Kiel-instituutti, YK, Sotatutk.Instituutti, Oryx, Reuters, Mediazona ( noin 70000 kuolluttako ja 100 - 150000 haavoittunutta? )

Putinin Venäjä on sitoutunut sodan rahoittamiseen ja neuvostoaikaisen sotilasteollisuutensa elvyttämiseen ja lisäämiseen ja olikohan neuvostoaikaista teollisuutta edes liiemmin yritettykään muuntaa rauhanomaisia tarvikkeita ja hyödykkeitä tuottaviksi, oliko ainoastaan toteutumattomia yleissuunnitelmia siitä. Oligarkitkin ovat keskittyneet raaka-ainetuotantoihin ja huviristeilijöidensä rakentelemiseen.
Putinin Venäjä lainaa tulevaisuudeltaan ja joutunee siksi alentamaan väestönsä elintasoa.

Venäjällä köyhyysrajan 5,50 $/pv ja 3,30 $/pv alle elävien hyvin köyhien venäläisten lukumäärä vaihtelee lähteistä riippuen 9,8 - 13,0 %:ssa venäjänmaalaisista, noin 15 miljoonasta hyvin köyhästä. Köyhyysrajan Venäjä on asettanut itse ja tietolähteinä esitetään Venäjän RosStatia, Venäjän valtionpankkia, IMF:ää, ja pres. V.Putinkin on tainnut puheissaan puolittaa köyhyyttä jo useamman kerran.
http://worldbank.org/en/news/feature/20 ... of-poverty
Ukrainan sodan ja sotateollisuuden niellessä yhä enemmän voimavaroja äärimmäisen köyhyyden alentaminen Venäjällä näyttäisi vähittäinkin haasteelliselta?

Venäjällä väestökin vähenee ja jo Stalin määräsi 1940-luvulla lapsettomuusveron; 6%:n tulovero 25-50 v miehille ja 20-45 vuotiaille naimisissa oleville naisille. https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_on_childlessness
Lapsettomuusveroa ehdotettiin 2006 palautettavaksi ja pres. Putin määräsi kuukausieläkkeet nostettaviksi ja 9200 $:n palkkion toisen lapsen saajille, mikä on suuri summa keskimääräisen kk-palkan ollessa 330 $ v. 2006. Toteutuksesta ei näytä löytyvän tietoja ja jo Neuvostoliiton
aikaan lapsettomuusveroa kuulemma kierrettiin ja löytyyhän Venäjällä aina tarvittaessa kaikenlaisia propushkoja ja todistuksiakin.
Venäjän virallisen tilaston mukaan 8 avioliittoa 10:stä päättyy avioeroon ja lapsista kolmasosa syntyy avioliiton ulkopuolella ja aborttien määräkin on kuulemma suuri.

Vuoteen 2025 mennessä jokaista työikäistä venäläistä kohden on neljä huollettavaa ja miesten elinajan odote v. 2006 oli alle 60 vuotta.
Neuvostoliiton ja Venäjän synkässä tulevaisuudenkuvassa maa ei enää pysty rekrytoimaan armeijaan tarpeeksi miehiä rajoja puolustamaan, puhumattakaan Ukrainan kaltaisista hyökkäyssodista.

Veikko Palvo






J.K.Paasikivi "ryhtyi marraskuussa 1941 sanelemaan pikakirjoittajalle muistelmiaan: ` Talvisota - meidän politiikkamme 1939 - 1940 ´
oli todennäköisesti muistelmateoksen työnimi": Osmo Apunen: Paasikiven pitkä linja - Talvisodan aika, SKS 2023 , sivu 524.
Ja samoihin aikoihin Paasikivi kirjoitti:

"Neuvosto-Venäjä on luonut valtavan armeijan ja laajan sotilaallisen koneiston, joka on vaatinut suhteettoman suuren osan kansan työstä ja maan varoista, mitkä kipeästi olisi tarvittu kansan alhaisen elintason kohottamiseen".
__________________________________________________________________________________________
"Valloitus, ulkonainen laajentuminen, uusien alueiden valtaaminen on ollut vallitseva johtolanka Venäjän historiassa. Kolmestakymmenestä kolmesta sodasta, jotka Venäjä oli ennen ensimmäistä maailmansotaa käynyt, oli 22 hyökkäyssotaa ja 72 rauhan vuosia".
( J.K.P. laski Venäjän sodat ja rauhan vuodet Pietari suuresta alkaen, 1700- ja 1800-luvut )
______________________________________________________________________________________________
22 hyökkäyssotaan ennen WW1:stä on lisättävä hyökkäyssodat 1939 Puolaan ja Baltian maihin ja Suomeen / Talvisota
ja voi lisätä NL:n Afganistanin 10 vuotisen hyökkäyssodan ja Ukrainan sota on kiistattomasti Venäjän hyökkäyssota, eikä Tsetsenian sotakaan ollut puolustussota.
22 hyökkäyssotaa plus 8 hyökkäyssotaa = 40 hyökkäyssotaa tähän vuoteen 2024 mennessä, mutta miten mm. "Berliinin kriisit ja Kuuban ohjuskriisin" voisi laskea, eivät ne ainakaan puolustuksellisia toimia olleet, kuten ei siirtolaisten työntäminen Venäjän valtion toimesta Suomeenkaan?
Venäjä perusti Bild-lehden mukaan 12.2023 Turkkiin Southwind-lentoyhtiön siirtolaisten kuljetuksiin Istanbulista Minskiin( 195€ ) ja siirtolaiset kuljetetaan viranomaistoimin edelleen Puolan ja Suomenkin rajoille: http://yle.fi/a/74-20066524 Puolan rajalla siirtolaiset eivät näyttäisi käyttävän polkupyöriä rajan ylitykseen ja Suomeenkin siirtolaiset saattavat tulla lumien sulamisen jälkeen metsien kautta.

J.K.Paasikiven Talvisodan jälkeinen luonnehdinta Venäjän armeijaan käytetyistä ja kulutetuista kansallisista voimavaroista ja venäjänmaalaisten kansojen työstä aseteollisuudessa, jotka olisi "kipeästi tarvittu kansan alhaisen elintason kohottamiseen" näyttäisi olevan hyvin paikkansa pitävää yhä?

VP

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”