Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheimin hautajaiset 4.2.1951

Anastasie & Sophy Mannerheim
Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Aivan ketjun ensimmäiseen viestiin vie ajallisesti Tukholman-huutokaupassa käsiä vaihtanut Suomen kansanhallituksen julkaisema ja levittämä propagandajuliste/lentolehtinen, jossa Mannerheimia suomitaan ankarasti Suomen kansan "pyövelinä".
Kuva

Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Käthy

Mannerheim kuvattuna Käthy-ratsunsa selässä juottopaikalla. Lähtiessään viimeiseksi jääneelle muuttomatkalleen Sveitsiin, Mannerheim esitti toivomuksen, että hänen hevosensa saisi elää "luonnollisen elämänsä loppuun" Ypäjällä sijaitsevassa hevosopistossa. Viimeisen palveluksen Käthy suoritti isännälleen kulkien suruloimella varustettuna tovin marskin hautajaissaattueen mukana, siitäkin huolimatta, että tamma oli viimeisillään kantava ja synnytti varsan vain kahden viikon kuluttua hautajaisista.

Marsalkan nimenomaisen tahdon vastaisesti, Mannerheimin (s.o. perikunnan) yksityisomaisuuteen kuulunut Käthy lopetettin 24.2.1953 puolustusvoimain ylieläinlääkärin käskystä. Määräyksen toimeenpano aiheutti Ypäjällä vastustusta ja suorainaista esimiehen käskystä kieltäytymistä, sillä hevonen oli ikäisekseen kohtuullisessa kunnossa ja Ypäjän ylpeys. Onkin sanottu, että lopetuksen taustalla olivat "poliittiset syyt ", lääketieteellisen syyn asemesta. Käthyn hautapaikalle on pystytetty reliefillä varustettu muistokivi.
Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Käthy Mannerheimin hautajaisissa.
Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Karolinski & Calle

“A la Comtesse Arco-Valley avec mes hommages.
Karolinski.”

Tämän omistuskirjoituksen marsalkka Mannerheim on kirjoittanut kolupoikamaisen säntillisellä kaunokirjoituksellaan v. 1940 julkaistun englanninkielisen ”Across Asia from West to East”-matkakuvauksensa ensilehdelle v. 1946.

”Karolinski” ja ”Calle” he olivat toisilleen. Viimeisillään ponnisteleva vanha marsalkka ja viisikymmentäyksivuotias ruotsalaissyntyinen, Wallenbergien pankkiirisukuun kuuluva dominoiva sosialiitti/seurapiirinainen. Mannerheim etsi nuoruutensa ”joutsenia” ja Calle sitä näkyvyyttä, jonka sotasankarin käsipuolessa liikkuminen eurooppalaisissa seurapiireissä hänelle soi. Milanon La Scalan valikoiva yleisö soi heille aplodit, seisten, parin saapuessa aitioonsa. Sellaista Calle ei ollut aiemmin kokenut, ei sukulaistensa, eikä edes Arco-Valley kreivien matkassa. Hänen silmissään Mannerheim oli lajinsa viimeinen karoliini!

He täydensivät ja imartelivat toisiaan; pukeutumisen eleganssissa ja moitteettomuudessa kilpaillen. Mannerheimin väitetään värjänneen hiuksiaan ja brittiministeri Brendan Bracken ”vannoi” Mannerheimin ehostaneen huuliaankin. Jälkimmäinen väite saattaa tosin olla kateudesta kummunnutta panettelua. Niin, tai näin, hänen joutsenlaulunsa muistuttaa Thomas Mannin ”Kuolema Venetsiassa”-romaanin päähenkilöä Gustav von Aschenbachia ja toisaalta Pietarin juhlituinta antisankaria Felix Jusupoffia, joka legendaarisesti vastusti ikääntymistä kosmetiikalla. Kaikki kolme kieltäytyivät hyväksymästä armottoman iän tuomia rajoituksia ja raihnaisuutta. Vielä vajaa kolme viikkoa ennen kuolemaansa, marsalkka kirjoitti sisarelleen asusteittensa puutteellisuudesta ( frakkipuvun takkeja oli kaksi ja yksi smokkipuvun-, mutta ei ainuttakaan paria mustia housuja).

Karolinskin ”viimeinen rakkaus” kohdistui nuoruusmuistojen henkiin herättämiseen ja Callen mm. huomioon ja rahaan. Sanotaan, että marsalkan kuoleman jälkeen Suomen valtio sai Mannerheimin viimeiseltä naisystävältä asiaan liittyvää postia. Palkittiinko kreivitär?


Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Korjaus edelliseen viestiin: asut olivat puutteelliset, eivät asusteet!

J.J. Pesu
Viestit: 4
Liittynyt: 24.02.20 14:25

Re: Mannerheim & Linder

Nuoriherra Hjalmar Linder, Nyblin, Daniel, kuvaaja1878, Museovirasto
Kuva

J.J. Pesu
Viestit: 4
Liittynyt: 24.02.20 14:25

Hjalmar Linderin kuolemankierteen kronologia:

-28/5/1918 Hufvudstadsbladet julkaisee Hjalmar Linderin ja mahdollisesti kenraali Mannerheimin yhteistyönä syntyneen mielipidekirjoituksen "Jo riittää verilöyly". Kts. ketjun ensimmäinen viesti.

-11/6/1918 taidelahjoitus (2 miljoonaa markkaa) Suomen Taideyhdistykselle.

-syyskuu 1918 Norjan metsästysretki Konstantin ja Kitty Linderin, sekä kenraali Mannerheimin kanssa. Retken aikana on mitä ilmeisimmin luonnosteltu Linderin imperiumin alasajo Suomessa.

-lokakuu 1918 Linderin omaisuuden myynti Suomen Finanssiosakeyhtiölle bisneksen hajottamiseksi ja edelleen myymiseksi osina. Kokonaissumma 33 miljoonaa Suomen markkaa, josta Linder määräsi 3 miljoonaa markkaa työntekijöittensä eläkesäätiölle. Jäljelläoleva 30 miljoonaa jaettiin kolmeen valuuttaan; markkoihin, Ruotsin kruunuihin ja Englannin puntiin, kolmannes kuhunkin valuuttakoriin
\
-tammikuu 1919 neljän suuriruhtinaan (Paul Alexandrovich, Dimitri Konstantinovich, Nicholas Mikhailovich, George Mikhailovich) vapaaksiostoyritys bolshevikeilta Pietarissa. Linder oli varannut lahjuksiin neljä miljoonaa kruunua, mutta suuriruhtinaat oli ehditty teloittaa Pietari-Paavalin linnoituksessa jo 28/1/1919. Suuriruhtinas Paulin morganaattinen puoliso, ruhtinatar Olga Paley o.s. Karnovich, Erik Pistohlkorsin entinen puoliso, onnistuttiin kuljettamaan tyttärineen Terijoelle Suomeen 8/2/1919.

-26/8/1919 Hjalmar hankkii Ruotsista Hjularöd-nimisen kiinteistön 2, 5 miljoonalla kruunulla. Linna maksoi siis huomattavasti vähemmän, kuin lahjuksiin Venäjällä oli varattu. Linder luopui omistuksistaan 'Ruotsissa jo runsaan vuoden kuluttua, mutta joutui siellä verottajan silmätikuksi ja erinäisiin verovelvoitteisiin, jotka selvisivät vasta hänen kuolemansa jälkeen.

-10/7/1920 Lontoon hovissa, sisarensa kuningattaren luona asuva, leskikeisarinna Maria myönsi Hjalmarille audienssin, jossa tämä tarjosi osaa omaisuutensa realisoinnista syntyneistä varoista keisarinnalle. Oliko näillä varoilla tarkoitus rahoittaa vastavallankumousta Venäjällä kenraali Mannerheimin avulla, ei ole selvää, eikä sekään vastaanottiko keisarinna lopulta Hjalmarin rahoja. Keisarinnan tiedetään päiväkirjojensa mukaan pitäneen Hjalmarin tarjousta hyvin ystävällisenä, mutta tarjous asetti majesteetin myös hankalaan välikäteen poliittisesti.Saman matkan yhteydessä Linder hankki haltuunsa Venäjän vallankumouksen pyörteisiin joutuneen turbiinijahti Poryvzin, jonka hän uudelleen nimesi Finlandiaksi. Oliko tällä jahdilla tarkoitus kuljettaa leskikeisarinna takaisin kotiin, vastavallankumouksen onnistuessa? Hjalmarin mielikuvitus ja tuhalailuvimma kävivät ylikierroksilla. Linderin tehtyä itsemurhan, jahti joutui ranskalaisen kilpapurjehtija Virginie Heriotin haltuun, joka Suomessa tunnetaan kenraali Mannerheimin seuralaisena hänen Hangon-vuosinaan 1920-luvulla! Merkillinen yhteensattuma?

-22/12/1920 Hjalmar hankkii Djenat Ali Rais-nimisen merirosvolinnan Algerin kaupungin liepeiltä. Samanaikaisesti hän lähestyy kirjeellä maaherra/kreivi Robert de la Gardieta ruotsalaisen verosotkun selvittämiseksi. Positiivinen tulos tulee postuumisti.

-31/5/21921 Hjalmar lähtee viimeiselle matkalleen Djenat Ali Raisista, päivitettyään sitä ennen testamenttinsa lopullisen version. Sen edunsaajia ovat palvelijat ja osa sukua Suomesta (lähinnä sisar). Sisarpuoli Kitty ( ja Mannerheim) ovat poissuljetut, kuten ketjussa aiemmin on jo todettu.

-2/6/1921 Hjalmar joutuu ranskalaisten viranomaisten kynsiin Marseillessa. Hänen "suuret matkatavaransa" (autot jne) takavarikoidaan. Linder lähettää kamaripalvelijansa (Johansson) Pariisiin yhdessä lemmikkikoiriensa (Miss & Pitt) kanssa.

-3/6/1921 hän sulkeutuu kylpyhuoneeseensa, asettuu lämpimään kylpyyn ja avaa valtimonsa. Hufvudstadsbladetin mielipidekirjoituksesta on kulunut kolme vuotta viisi päivää.

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Ketjuun ja jouluaikaan loyhästi liittyen, oheistan kuvan Alexander von Pistohlkorsin sisarpuoleltaan, suuriruhtinatar Maria Pavlovnalta (nuorempi) lahjaksi saamasta biriulki-pelistä, joka on säilynyt näihin päiviin. Pelin tarkoituksena on siirtää "ongilla" mahdollisimman monta, eri puulajeista taidokkaasti veistettyä esinettä omaan leiriin. Peliä vaikeutettiin vielä sillä, että ennen saaliin hallintaa, onkijan tuli tunnistaa myos sen nimi. Näin Venäjän yläluokan lapsille opetettiin rahvaan käyttämien esineitten kansankielinen nimitys ja käyttotarkoitus, Tätä peliä ovat viimeisen keisarin lapset pelanneet nuorten serkkujensa kanssa (mm. suuriruhtinas Paul Alexandrovichin lapset). Lahjan eteenpäin lahjoittajaja, suuriruhtinatar Maria Pavlovna (Jr), avioitui myohemmin Ruotsin prinssi Vilhelmin kanssa. Hänen äitipuolensa oli Hjalmar Linderin pelastama ruhtinatar Olga Paley, jonka pakoa Pietarista sivuttiin edellisessä viestissä.
Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Linder & Westermarck Kairossa.
Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Louis Sparre
Kamariherra Hjalmar Linderin muotokuva, 1919
Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen
Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Mannerheim & Linder

Hjalmar Linderin turbiini jahti Finlandia, myöhemmin Vanadis.
Kuva

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”