Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

YYA-ajan elokuvia

Katselin eilen 20.1.2023 YLE tv2:stä vuoden 1958 elokuvaa Kulkurin masurkka/
Vagabondens mazurka.
Näyttelijät olivat suomalaisia, mutta olikohan elokuva tehty Neuvostoliiton Mosfilmin studioissa?

Netissä ensimmäiseksi Mosfilmiksi sanotaan Sampo-elokuvaa vuodelta 1959, Sovcolor ja tuo Kulkurin masurkkakin oli värifilmi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sampo_(elokuva)
Missäköhän Masurkkaa ja venäjänkielistä Sampoa lienee esitetty, tuskinpa tuollaisille on katsojia riittänyt ainakaan elokuvateattereissa?

Luottamus-elokuva v. 1979 näyttää edustavan NL:n historiapoliittista näkemystä ja sen sanotaan olleen kallein suomalainen elokuva,
vaikka elokuva-aloite olikin tullut NL:sta, samoin käsikirjoitus, joka sanottiin tarkastetun marxismi-leninismin instituutissa Moskovassa ja kuvauksessakin Mosfilm on ollut ehkä mukana.
Luottamus lienee tarkoitettu tarkoitettu opetuselokuvaksi Suomen kouluihin, mutta kuinkahan paljon sitä lienee esitetty?

Sodan ja rauhan miehet 1978 sanotaan olleen yya-aikana suomalainen historiapoliittinen esitys, musiikki on ollut neuvostoliittolainen.

Matti Kassilan 1979 ohjaamassa Natalia-elokuvassa neuvostoliittolainen lehmä loikkaa Suomeen ja se palautetaan tietysti takaisin kuten muutkin neuvostoloikkarit tuohon aikaan.
Tulitikkuja lainaamassa vuodelta 1980 sanotaan myöskin olleen Mosfilmin ja muistelen nähneeni sen tv:ssä ja mieleen on jäänyt, etteivät suomalaisnäyttelijät juuri mitään puhu. Kulkurin masurkassakin suomalaisnäyttelijöiden esiintyminen vaikutti mielestäni väkinäiseltä.

Kuinkahan monta noita "Mosfilmejä" yya-aikana tehtiin ja mistä aloite niihin on tullut, ehkä SNS-seuralta?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: YYA-ajan elokuvia

Neuvostoliitto otti Gustaf Molinin saksalaisen kanssa avioituneen lesken elokuvateatterit Coronan, Capitolin, Glorian, Filmikeskuksen, Bio Arenan
ja Kosmos-filmin, jota ryhtyi käyttämään neuvostoelokuvien levittämiseen Suomessa, SNSeura levitti enemmän propagandistisia elokuvia tämän
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosmos-Filmi mukaan.
Neuvostoelokuvat eivät näyttäisi saaneen kovinkaan suuria katsojamääriä Suomessa.

NL:ssa tehtyä Sampo-elokuvaa http://koulukino.fi/oppimateriaalit/sampo-2/ näytetään yhä käytettävän kouluopetuksessakin.

Vuonna 1973 marxismi leninistisenä perustettu Kulttuurivihkot kirjoittaa Neuvostoliitossa tehdyn Luottamus elokuvan kertovan Suomesta 1917 ja 1970-luvulla http://kulttuurivihkot.fi/lehti/jutut/a ... 70-luvulla.
Elokuva alkaa Leningradin Smolnan seinälle ripustetuista laatoista ja päättyy Helsingin ETY Kokouksen kuvaamiseen ja Brezhnevin ja Kekkosen kättelemässä toisiaan.
Neuvostolaisten ei sanota hyväksyneen rahoittamansa Suomen rauhanpuolustajien puheenjohtaja Paavo Rintalan kirjoittamaa käsikirjoitusluonnosta. Lopullinen Mihail Shatrovin ja Vladden Loginovin käsikirjoitus on hyväksytetty Marxismi-Leninismin Instituutissa Moskovassa ja suomenkielisiä vuorosanoja on muokannut Väinö Linna ja historian asiantuntijana on ollut Juhani Suomi.
Ohjaajana NL:ssa Viktor Tregubovitsh ja Edvin Laine Suomesta lienee ollut lähinnä sivusta seuraajana?

V. 1976 elokuvan näki Suomessa 88207 ja koululaisnäytöksissä 1977-1978 116305 Kulttuurivihkon mukaan ja ensimmäisessä tv-esityksessä
1979 1095000 katsojaa. Tarkkaan näytetään katsojalukuja lasketun jollain taholla.

Sodan ja rauhan miehet näytettäisiin tehdyn Suomessa yya-hengessä ja sen välittämä historiakuva ei vastaa enää nykyistä historiannäkemystä Suomessa.
Suomen johtomiehet esitetään Talvisotaa koskevissa neuvotteluissa tyhminä ja jääräpäisinä torjumassa Stalinin ja Molotovin legitiimejä turvallisuusintressejä. Paasikivi Kekkosen 1950 luoman Paasikiven-Kekkosen linjan mukaisesti on ajanut YYA-linjaa jo tuolloin, kuten Kekkonenkin puheissaan Jartsev-ehdotuksien yya-laisuudesta julisti.
Risto Rytihän oli Talvisodan ajan pääministeri ja rauhanehdot kuulemassa 1940 Moskovassa, Paasikivi oli Ruotsin lähettiläspaikastaan pommien putoillessa Helsinkiin otettu `salkuttomaksi ministeriksi´ Rytin hallitukseen Vallilan työväentalolla.
Tai missä vaiheessa Paasikivi otettiin Rytin hallitukseen?
Ryti oli Talvisodan ajan pääministeri, jonka keskeinen rooli korostui pres. Kallion sairastellessa. Hallituksen ministerit oli hajasijoitettu eri puolille Helsinkiä ja eduskunta Kauhajoelle.
YYA-aikana Paasikivi esitettiin välirauhan ajan Moskovan lähettiläänäkin myöntyväisenä Molotovin vaatimuksiin ja kiukkusena Suomen hallitukselle, joka ei myöntynyt vaatimuksiin.
Keväällä 1944 Moskovassa käytyään Paasikiven väitettiin vaatineen Stalinin ja Molotovin vaatimusten hyväksymistä, vaikka ei hänellä tuolloinkaan virallista asemaa edes ollut.
Pres. Koiviston aikaan julkaistuissa päiväkirjoissaan Paasikivi on kirjoittanut sodan jälkeen: "Kaikki puhuvat vain viime sodasta, mutta oli myös Talvisota.
Sodan ja rauhan miehet-elokuvan välittämä historiankuva vastaa yya-ajan historiapoliittista näkemystä 1970-luvulla.

Veikko Palvo


TV:ssä esitettiin tapaninpäivänä 26.12.2023 Tulipää-elokuva Algot Untolasta alias Maiju Lassila. ja elokuvassa Irmari Rantamala:
http://seura.fi/tv/poiminnat/elokuva-ar ... en-elamys/
"Visuaalinen ja mentaalinen elämys,"
Elokuvaa on kuulemma tehty 1970-luvun alusta alkaen ja ensiesitys on ollut 1980 kalleimpana suomalaisena elokuvana, mutta onkohan se tehty lähinnä Neuvostoliitossa esitettäväksi vai kuvaako se ainoastaan suomettunutta YYA-aikaa suomalaisille elokuvankatsojille vai propagandistisena esityksenä Työmies-lehden toimittajan kohtaloa?
Tulipään loppupuoliskolla rämmitään jatkuvasti vetisessä kurassa ja savessa, vaikka ei sada, mikä kuvannee "visuaalista ja mentaalista" puolta rääsyisine ihmisineen?

"aika on kääntynyt Tulipään eduksi", mitä sitten tarkoittaneekaan tuossa Seuran artikkelissa vuodelta 2023.
Maiju Lassila-kirjailijanimeä ja Tulitikkuja lainaamassa- teosta ei Tulipäässä taidettu mainitakaan, mutta siitäkin on v. 1980 tehty Neuvostoliiton kansantaiteilija Leonid Gaidain versio Risto Orkonkin ollessa mukana viimeisessä elokuvassaan.

VP

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”