Tapio Onnela kirjoitti: ↑05.03.14 10:28
HS:n toimittaja Heikki Aittokoski lainasi eilisessä blogikirjoituksessaan uutista jossa kerrottiin Krimin liittämisestä Ukrainaan vuonna 1954:
Heikki Aittokoski: Näin HS uutisoi Krimin siirron vuonna 1954 (HS, 4.3.2014)
”MOSKOVA. 27.2 (STT–AFP-Reuter) Aikaisemmin varsinaiseen Venäjään kuulunut Krimin niemimaa on liitetty Ukrainan tasavaltaan, ilmoittaa virallinen uutistoimisto Tass. Rajojen muuttamista koskeva päätös tehtiin helmikuun 19 pnä kokouksessa, jossa puhetta johti Neuvostoliiton presidentti, marsalkka Voroshilov. Rajojen siirtoa perustellaan sillä, että Krimillä on monia taloudellisia ja sivistyksellisiä yhdyssiteitä Ukrainaan. Pitämässään puheessa Voroshilov sanoi tapahtuman olevan ainutlaatuisen historiassa ja ettei mitään vastaavaa olisi koskaan voinut tapahtua kapitalistisen järjestelmän vallitessa, sillä tämä [kapitalistinen järjestelmä] tekee hallitukset taipuvammiksi valloittamiseen kuin luopumiseen vapaaehtoisesti jostakin alueesta.”
Kremlin Putinin julistuksesta Ukrainan Krimin liittämisestä Venäjän Federaation imperiumiin tämä keskustelu Agricolassa alkoi.
Minsk 1.-tulitauon 5.9.2014 jälkeen Venäjä lähetti sotilaita tunnuksineenkin Itä-Ukrainaan ja Saksan ja Ranskan johtajien välityksellä ja ehdotuksilla alkoivat neuvottelut Minsk 2.-tulitaukosopimuksesta 12.2.2015. Venäjän puolesta sopimuksen allekirjoitti Venäjän Ukrainan suurlähettiläs. Neuvotteluihin osallistunut Vladimir Putin lienee halunnut painottaa, ettei hän oikeastaan tue tulitaukoa, ei ainakaan allekirjoittamalla Minsk 2.-tulitaukosopimus.
Vuonna 1920 perustettu ajatushautomo Chatham nimesi ( päivitti 2020 ) Minsk 2.-tulitaukosopimuksen conundrumiksi, arvoitukseksi:
http://chathamhouse.org/2020/05/minsk-c ... -agreement
"Minskin sopimukset perustuvat kahteen keskenään vastakkaiseen tulkintaan Ukrainan suvereeniteetistä: Onko Ukraina suvereeni valtio, kuten ukrainalaiset vaativat
vai pitäisikö suvereenitettiä rajoittaa, kuten Venäjä vaatii."
Sanaa `suvereeniteetti´ ei esiinny Minsk 2.-tulitaukosopimuksessa, ei myöskään Ukrainan mahdollista EU- eikä NATO-integraatiota tulevaisuudessa.
Minsk 2.:n mukaan Venäjän miehittämät DonetskNR ja LuhanskNR liitetään takaisin Ukrainaan erillisinä poliittisina, taloudellisina ja oikeudellisina Venäjään sidottuina alueina
sillä edellytyksellä, että Ukrainassa on säädetty uusi perustuslaki ja noilla Venäjän miehittämillä alueilla on järjestetty paikallisvaalit
( vertaa Venäjän järjestämät Krimin vaalit ) ja
noilla edellytyksillä "Ukrainan rajan hallinta palautetaan Ukrainan hallitukselle". Minkä rajalinjan palauttaminen, Ukrainan itäraja v. 2013 vaiko Venäjän miehittämien alueiden länsiraja Minsk 2.:n allekirjoitusaikaan helmikuussa 2015 ?
Chatmanin arvelun mukaan v. 2015 tuo DNR- ja LNR-kohta saattaisi johtaa Ukrainan "balkanisointiin", pirstoutumiseen.
ETYJ kirjaili sopimusrikkomuksia, pääsihteeri Thomas Greminger´n Reutersin haastattelussa Munchenin turvallisuuskokouksessa kertoman mukaan: "Sopimusta rikotaan 1000 kertaa vuorokaudessa."
Venäjä tunnusti miehittämänsä DPR:n ja LPR:n alueet 21.2.2022 ja 22.02.2022 Putin julisti: "Ei ole enää minkäänlaisia Minsk-sopimuksia."
Ja 24.2.2022 alkoi Venäjän armeijan hyökkäys Ukrainaan ja Kiova oli määrä vallata "parissa viikossa", mutta toisin kävi,
https://simple.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kyiv_(2022) venäläisjoukot lyötiin Kiovan liepeiltä pakosalle viidessä viikossa 24.2. - 2.4.2022.
Ja
24.2.2022 Venäjän armeijan yllätyshyökkäys Harkovaan, jonka asukkaat jäivät ilman lämmitystä, sähköä ja vettä, internet ja pankkiautomaatit eivät toimineet ja Venäjän ilmavoimat pommitti Harkovaa summittaisesti.
https://historica.fandom.com/Battle_of_Kharkiv_(2022) 24.2. - 14.5.2022 venäläiset lyötiin pois Harkovasta.
Chatham on esittänyt nyt julkisuuteen tulleet Ukrainan sodan tulevaisuuden vaihtoehdoiksi:
1. Ukrainan voitto / 2. Venäjän voitto , 3. pitkä sota ja 4. jäätynyt konflikti
Pohjois- ja Etelä-Korean välillä on Korean sodan päättämiseksi solmittu tulitaukosopimus, "jäätynyt konflikti" ja rauhaa ei ole solmittu.
Minsk 2.-sopimus ei näyttäisi olleen Koreoiden kaltainen "jäätyneen konfliktin sopimus."
Chatham 4. Pitkä sota näyttäisi mahdolliselta tai ehkäpä Minsk 2.:n kaltainen "conundrum"?
Liittokansleri Angela Merkelin 2014 ja 2015 Minsk-ehdotusten sijaan vuoden 2025 alussa uusia ehdotuksia esittänee presidentti Donald Trump.
Veikko Palvo
___________________________________________________________________________
Donald Trump näyttää nimittäneen kenr.ltn Keith Kellogg´n neuvonantajakseen erityisesti Ukraina-Venäjä sodan suhteen.
Ajatushautomo America First- Institute sivuilla Keith Kellog kirjoittaa 11.4.2024:
http://americafirstpolicy.com/issues/am ... ia-ukraine -raportti Ukrainan sodasta:
Kenraali K.Kellogg kirjoittaa presidentti D.Trumpin lähettäneen Ukrainalle aseapua vuodesta 2018 alkaen,
mutta
presidentti Bidenin hallinto tammikuusta 2021 alkaen pääosin lopetti aseavun antamisen Ukrainalle ja Kelloggin mukaan näin mahdollisti Putinin hyökkäyksen 24.2.2022. Lehdistötilaisuudessa 19.1.2022 pres. Biden puhui "minor incursion" ja "invasion" vaihtoehdoista Venäjän mahdollisessa tulevassa hyökkäyksessä; "pieni hyökkäys" ja "hyökkäys" erot.
Venäjän hyökkäyksen alettua Bidenin hallinto tarjosi pres. Zelenskylle `evakuointia´ ja Zelensky hylkäsi tarjouksen ja vastasi: "Taistelu on täällä; tarvitsen ammuksia, en kyytiä", kirj. CNN 26.2.-22.
( Kenties muistissa oli venäläisten hyökkäys Afganistaniin joulukuussa 1979; presidentti Hafizullah Amin surmattiin ja uusi päämies oli puna-armeijan kuormastossa, Babrak Karmal. Kiovassakin kirjoitetaan heti Venäjän hyökkäyksen alussa olleen `spetznaseja´, joiden tarkoituksena oli eliminoida Ukrainan johtohenkilöitä. )
IV: Ukrainan väkiluku on noin 36,7 miljoonaa, 8,3 miljoonaa vähemmän kuin 2013 ja * Vapaan Ukrainan * väkiluku saattaa olla vain 20 miljoonaa.
VI: Pres. Zelensky allekirjoitti 2.2024 lain, jolla asevelvollisuuden minimi-ikää laskettiin 27:stä 25 vuoteen.
ElPais kirj. 30.3.2024
http://english.elpais.com/international ... diers.html Ukrainan armeijan värväystavoista ja sotilaiden palkkauksesta.
Presidentti Bidenin hallinto painostaa 27.11.2024 Ukrainaa laskemaan asevelvollisuuden alaikärajaa 25:stä 18:sta vuoteen, että Ukrainalla olisi riittävästi joukkoja taistelemaan Venäjää vastaan.
http://latimes.com/world-nation/story/2 ... tle-russia
Venäjän hyökkäyksen alettua USAn Bidenin aseapu oli vähäistä ja aina liian myöhään ja se ei mahdollistanut Ukrainan voittoa vuonna 2022.
Ja
Venäjän Ukrainassa vetäytynyt armeija saattoi järjestäytyä uudelleen ja uuteen hyökkäykseen ja Ukrainalla ei enää ollut aloitteen mahdollisuutta ja
aseapua annettiin erinä vastauksena Venäjän uusiin sotatoimiin Kiovan valtauksen epäonnistumisen jälkeen ja aina liian myöhään.
VP