Juhani Pesu

Aqar Qufin ziggurat, juhannus 1982

Kuva
Kuva: The Oriental Institute Unic. Of Chicago

Aqar Qufin ziggurat, juhannus 1982

Juhannusaattona 1982 pieni ryhmä suomalaisia hedonisteja kokoontui juhlanviettoon Aqar Qufin (Dur Kurigalzu) zigguratin laelle Baghdadin liepeillä, eväinään korillinen shamppanjaa ja muita herkkuja Baghdadin Mansourian länsimaisiin asiakkaisiin erikoistuneista pikkuputiikeista.


Porrastemppelin olivat rakentaneet kassiitit, joista juuri mitään ei tiedetä, paitsi se, että assyyrialaiset pitivät heitä villeinä barbaareina.

Baghdadin sietämättömän kuumat kesät ja hyiset talvet ovat syöneet temppelin alkuperäisen muodon ja jäljelle on jäänyt vain sen sisin sydän, joka kohoaa kymmenien metrien korkeuteen omituisena, profiililtaan lähes Sfinksiä muistuttavana tiilikekona.

Itse zigguratin laelta aukeaa huikea näköla yli Baghdadin. Eufrat
virtaa sen juurella, näkötuntumassa Tigris. Horisontissa siintää Babylon, toisaalla tuleva “Kalifaatin pääkaupunki” Ramadi ja sitä lähempänä Fallujja, kapinakaupunkina nykyisin niin usein uutisissa mainittu..

Aivan temppelin katveessa sijaitsee saddamin- ja sittemmin amerikkalaisajan kidutuskeskus Abu Ghraib.

Silloinkin oli sota. Baghdadin tasakatoilta saimme useinkin seurata mahtavaa kaksintaistelua Iranin ilmavoimien pommikoneiden ja
paikallisen ilmatorjunnan välillä. Sireenien epätoivoinen, kuolemaa kuuluttava ulvonta ja ammusten huumaavaa pauhu sävelsivät sotasinfonian, joka sen kuulleilta ei koskaan unohdu.

Suurta vahinkoa aiheuttivat usein oman ilmatorjunnan laaka-ammukset, jotka viholliskoneitten asemesta iskivät itse kaupunkiin. Ystävämme suurlähettiläs, joka juuri oli noussut vuoteestaan ja kiivennyt katolleen spektaakkelia seuraamaan, oli eräs onnekkaimmista. Hetkeä myöhemmin ilmatorjunta-ammus räjähti hänen makuuhuoneeseensa ikkunanpieleen, käytännössä tuhoten sisustuksen täysin.

Hiukan ennen juhannusta, Iranin armeijan esikuntapäällikkö Shirazi oli luvannut, etteivät joukot lepäisi, ennenkuin Saddam Hussein olisi syösty vallasta ja shiasotilaat voisivat rukoilla pyhissä kaupungeissaan (Karbala ja Najaf ) . Ajatollah Ruhollah Khomeini, Iranin kaikkivaltias, torjui ajatuksenkin aselevosta; “ainoa ehto on se, että Baghdadin hallinnon on kukistuttava ja Irakista on tultava islamilainen tasavalta”.

Iranilaiset eivät kukistaneet Saddamia, eikä Irak vieläkään ole
Imaamin muotin mukainen. Onko kyseessä vain "aikalisä"?

Sitäpaitsi; yli kolmetuhatta vuotta on kulunut temppelinpystyttäjien valtarakennelmien romahtamisesta. Mitä on jäljellä ajastamme vuonna 5000?

Lusikallinen parasta Kaspian kaviaaria ja shamppanjalasillinen ajatuksistasi, Arja?!

Juhani Pesu
Villa Abdul Salam

***
Iraq Heritage program:
http://www.globalheritagefund.org/where/aqar_quf.html

Lisää kuvia
The Oriental Institute Unic. Of Chicago
http://oi.uchicago.edu/gallery/asp_meso ... hp/?page=1

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”