Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Arkistonhoitaja varasti ja myi satoja asiakirjoja

@RCHIVUM 13-2008: ARKISTONHOITAJA VARASTI JA MYI SATOJA ASIAKIRJOJA JA PAINATTEITA

New York State Libraryn koulutusosaston kokoelmista on varastettu vuosina 2002-2007 useita satoja historiallisesti arvokkaita asiakirjoja ja painatteita. Varas sieppasi jo yksin vuoden 2007 aikana noin 300-400 kohdetta. Varas työskenteli koulutusosaston kulttuurikasvatuksen toimistossa ja käytti hyväkseen henkilökunnalle kuuluvaa asemaa ja kulkulupia. Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattilainen Daniel D. Lorello ehti toimia laitoksessa vuodesta 1979 ja tutustua laajasti laitoksensa kokoelmiin. Hän tiesi, mitä kannatti varastaa ja minkä saisi hyvin kaupaksi.

Jäätyään kiinni Lorello on perustellut tekojaan perheen taloudellisilla ongelmilla. Varkaalle tuli erityinen kiire, kun hän kuuli, että kirjasto tulee hankkimaan valvontakameroita tiloihinsa. Varas ehti tienata varastettujen asiakirjojen ja painatteiden myynnillä ilmeisesti kymmeniä tuhansia dollareita.

Daniel D. Lorello on pidätyksensä jälkeen kertonut avoimesti rikollisesta toiminnastaan. Sen tuloksena kirjasto on saanut tai on saamassa osan varastetuista kohteista takaisin. Huutokauppafirma eBay on luvannut ostaa takaisin firman välittämät asiakirjat ja painatteet sekä palauttaa ne kirjastolle. Lorellon muulla tavoin myymistä kokoelmista voi osa jäädä tavoittamatta.

Lorello on kertonut keskittäneensä varastelun vain tiettyihin kokoelmatyyppeihin. Häntä kiinnostivat myyntimielessä erityisesti vallankumoukseen, sisällissotaan, Meksikon-sotaan, toiseen maailmansotaan sekä Rooseveltiin, juutalaisiin ja afroamerikkalaisiin liittyvät esineet. Esineiden myyntihinnat kohosivat harvemmin yli 1 000 dollarin, mutta joistakin nettihuutokaupattavista kohteista hän tienasi useita tuhansia dollareita kappale. Varastettujen kohteiden joukossa olivat mm. Davy Crockettin almanakat vuosilta 1835 ja 1837 (3 200 ja 2 000 USD).

Lorellon toimet paljastuivat, kun eräs toinen käsikirjoitusten asiantuntija, Fred Bassett (Cultural Education Center), huomasi myyntiartikkeliksi tarjotun käsikirjoituksen muistuttavan kirjettä, jonka tulisi kuulua Lorellon työnantajan kokoelmiin. Tarkistukset paljastivat myös muiden asiakirjojen tulleen varastetuiksi.

New Yorkin osavaltion yleisen syyttäjän Andrew Cuomon mukaan Lorello on käyttänyt väärin hänelle virkamiehenä osoitettua luottamusta. Lorelloa vastaan on nostettu syytteet varkaudesta, varastetun tavaran hallussa pidosta ja petoksesta.

Huutokauppayritys eBay arvelee saavansa takaisin välittämänsä kohteet noin 68 000 dollarilla. eBay maksaa itse kulut. Näin osavaltion veronmaksajat eivät joutuisi korvaamaan käsikirjoitusten ja painatteiden takaisinostoista aiheutuvia kustannuksia. eBayn edustaja on vakuuttanut, että sen kautta käsikirjoituksia ostaneet henkilöt ovat toimineet hyvässä uskossa eikä heitä vastaan ole odotettavissa syytteitä.

Jossain määrin kuvaavaa amerikkalaisille antikvaarisille markkinoille on yleisen syyttäjän Andrew Cuomon toteamus, että satoja muitakin historiallisesti arvokkaita varastettuja käsikirjoituksia on voitu myydä huutokaupoissa ja vastaavissa myyntitapahtumissa.



Tietolähteenä:
Hundreds of Documents Allegedly Stolen from New York State Library”, Maine Antique Digest (Jessica Best & Betty Flood)

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”