Avatar
Annastiina Mäkilä
Viestit: 390
Liittynyt: 25.01.07 20:42
Paikkakunta: Turku

Ranskalaisen valokuvaajan otoksia vuoden 1939 Suomesta

Kuva

Valokuvia vuoden 1939 Suomesta ranskattaren näkökulmasta

Ranskalaisen valokuvaajan Denise Bellonin (1902-1999) vuonna 1939 Suomessa ottamat kuvat on koottu kirjaksi, joka julkaistaan samaan aikaan sekä suomeksi että ranskaksi. Bellon vieraili Suomessa Match-lehden lähettämänä tarkoituksenaan laatia kuvareportaasi sotaan valmistautuvasta maasta. Vain osa sadoista kuvista päätyi lehden sivuille ja suuri osa niistä unohtui yli puoleksi vuosisadaksi. Kuvat löydettiin jälleen seitsemisen vuotta sitten.

Valokuvakirjan julkaisee Finn Lectura -kustantamo. Teos ilmestyy samaan aikaan kahdella kielellä: ranskaksi Finlande, été 1939 ja suomeksi Onnen maa. Valokuvat on otettu vuoden 1939 elokuussa ja niistä paljastuu elämän kirjo arjesta juhlaan. Bellon seurasi kamerallaan mm. metsätöitä, saunomista, Helsingin arkea sekä kuuluisuuksia kuten politiikan ja kulttuurin eliittiä.

Bellon syntyi Pariisissa ja aloitti valokuvaajan opinnot 32-vuotiaana. Sitä ennen hän oli opiskellut psykologiaa Sorbonnen yliopistossa. Alkuun hänen valokuviensa kohteet olivat aikakaudelle tyypillisiä, kuten teollisuuden kehitys, materian olemus, alastomat naisvartalot ja kulttuurihenkilöt. Bellon oli mukana perustamassa Alliance Photo -kuvatoimistoa vuonna 1934. Hän teki monia kuvareportaaseja eri maista, erityisesti Espanjasta, Marokosta ja luonnollisesti Ranskasta. Bellon seurasi mielenkiinnolla ja myös valokuvasi surrealistista liikettä.

Valokuvat ovat olleet Suomessa nähtävillä vuonna 2004 Helsingissä Jugend-salissa ja vuonna 2005 Suomen Ranskan instituutissa pidetyssä näyttelyssä. Suomessa on esitetty myös dokumenttia, joka kertoo sekä Denise Bellonin että hänen tyttärensä, elokuvaohjaaja Yannick Bellonin urasta. Dokumentissa seurataan myös reportaasimatkaa Suomeen vuonna 1939 sekä matkalla otettujen kuvien myöhempiä vaiheita. Dokumentin Kaksi naista ja kamera on viimeksi voinut nähdä YLE Teemalla (21.3.2008).

Katso myös YLE:n uutisjuttu aiheesta, jossa mm. otteita teoksen valokuvista: Ranskassa julkaistiin valokuvateos sodan uhkaamasta Suomesta (kesto 00:02:32)

Lähteitä:
YLE, Ranskassa julkaistiin valokuvateos sodan uhkaamasta Suomesta, 28.3.2008
YLE Teema, Yannick Bellon YLE Teemalla

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Amerikkalaisen kuvia noin vuodelta 1941

USA:n kongressin kirjaston kokoelmista ( http://memory.loc.gov/ammem/index.html ) löytyy hakusanoilla "Miscellaneous lot of photographs by Barbara Wright. Finland" tukku valokuvia, joista valitettavasti puuttuvat kuvailutiedot. Ajoitettu noin vuoteen 1941. Yksi esimerkki:

Kuva

Terveisin,
Kaisa Kyläkoski

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Amerikkalaisen kuvia noin vuodelta 1941

Kiitos kiinnostavasta vinkistä! Hieno kokoelma! Pitänee ottaa selvää vähän tarkemmin kuka tuo kuvaaja oli ja miten ja missä yhteydessä kuvat ovat syntyneet.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”