Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Olof Lagercrantzin päiväkirjat savuna ilmaan

Olof Lagercrantzin päiväkirjat savuna ilmaan

Ruotsin 1900-luvun keskeisen kulttuurivaikuttajan henkilökohtainen elämänkuvaus on mennyttä. Kirjailija, kriitikko ja päätoimittaja Olof Lagercrantzin päiväkirjat ja kirjeenvaihtoa tuhoutui 25.5.2008 tulipalossa, joka tuhosi suvun huvilan Brommassa. "Det är en fruktansvärd kulturhistorisk förlust", huokaa Stina Otterberg, joka valmistelee väitöskirjaa Olof Lagercrantzista. Päiväkirjat oli oli suurella vaivalla skannattu. Eräs tutkija oli saanut digitaalisista tiedostoista kopion. Tämä pelasti aineiston täydelliseltä tuholta.


Olof Lagercrantzin poika Richard Lagercrantz oli suunnitellut luovuttavansa isänsä asiakirjoja Ruotsin Kuninkaalliseen kirjastoon, jossa on jo osa isän lähettämistä kirjeistä. Asiakirjojen luovutus oli lykkääntynyt siksi, että pojan oli määrä läpikäydä aineisto ennen luovutusta. Nyt ei ole enää juuri mitään luovutettavaa alkuperäisaineistoa.

Olof Lagercrantzin päiväkirjan digitoidut jäljennökset oli toimitettu ennen tulipaloa hänen elämänkertaansa kirjoittavalle Stefan Johanssonille. Tämä on silti kuvannut tapahtunutta traagiseksi ja suureksi menetykseksi Ruotsin kirjallisuuden ja lehdistöhistorian tutkimukselle.

Olof Lagercrantz kirjoitti päiväkirjaansa ahkerasti, lähes päivittäin ja joinakin vuosina useita satoja sivuja.

Lagercrantzin elämäntyöstä väitöskirjaa kirjoittava Stina Otterberg on kuvannut kohdettaan aikansa avainhenkilöksi eikä ainoastaan siksi, että hänellä oli huomattavaa vaikutusvaltaa ruotsalaisessa kulttuurielämässä. Hänellä oli Dagens Nyheterin päätoimittajana (1960-1975), kirjallisuuden tutkijana ja kriitikkona laajat suhteet kulttuuripiireissä ja yhteiskunnassa. Otterbergin mukaan Lagercrantzin arkisto on merkittävä ei vain tämän elämäntyön arvioimiselle vaan myös laajemmin Ruotsin 1900-luvun kirjallisuuden tutkimukselle.

Olof Lagercrantz syntyi vuonna 1911 Tukholmassa pankkiirin ja kreivittären perheeseen ja avioitui vuonna 1939 suomalaissyntyisen Martina Ruinin kanssa. Em. taustatekijöiden perusteella ei ehkä ole yllättävää, että hän Talvisodan sytyttyä kirjoitti yhdessä Karl-Gustaf Hildebrandin kanssa teoksen "Finlands sak är vår", jota painettiin 900 000 kappaletta. Sodan jälkeen hän toimi Dagens Nyheterin päätoimittajana. Hän kuoli vuonna 2002 91-vuotiaana.

Lagercrantzin päiväkirjojen kohtalo on hyvä esimerkki ainutkertaisen asiakirjallisen aineiston kohtalosta. Ellei aineistoa millään tavalla jäljennetä ja jäljennöksiä säilytetä muualla, on otettu tietoinen riski, että kaikki tieto menetetään kerralla, jos ja kun tuli pääsee irti esim. viallisista sähköjohdoista tai salamaniskun seurauksena.

Lagercrantzin päiväkirjojen kohdalla oli onni onnettomuudessa, että hänen poikansa oli luovuttanut digitaaliset kopiot päiväkirjoista tutkijalle. Richard Lagercrantzin oma tietokone, jossa säilytettiin päiväkirjojen digikopiot, paloi muun irtaimiston mukana Bromman huvilassa.

Tietolähteinä:
* Lagercrantz dagböcker förstörda, Svenska Dagbladet (Lina Kalmteg) 27.5.2008
* Lagercrantz verk förstörda, Dagens Nyheter, 28.5.2008
* Olof Lagercrantz (Wikipedia)

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”