nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Kekkosen murhayritys

06.10.14 10:43

Jaettu ylläpidon toimesta ketjusta:
Jouni Tilli: "Suomen pyhä sota"

*******

Ylen verkkosivuilta voidaan lukea vuonna kesällä 1957 sattuneesta episodista, joka ainakin meille "suureen yleisöön" kuuluville on aiemmin jäänyt tuntemattomaksi.

Mieleen muistuu varhempiakin lukemiani tuokiokuvia samasta aihepiiristä: Klinge on vuodesta 1999 jatkuneen päiväkirjasarjansa eräässä niteessä kertonut tapauksen elo-syyskuun taitteesta 1960. Neuvostoliiton puoluejohtaja Nikita Hrushtshev oli tulossa vierailulle Kekkosen 60-vuotispäiväksi (3.9.1960). Silloisen valtionarkiston kahvilassa (?) Klingen mainitsema nuori maisteri (myöhempi historian professori) oli käynyt kuumana ja vaatinut, että "nimismiehen pitäisi olla Vainikkalassa aseen kera" neuvostovierasta vastassa.

Keijo Korhonen on viimeksi ilmestyneessä kirjassaan Mahtimiehistä maan matosiin (2013) kertonut aivan ilmeisesti samasta tapauksesta. Sekin tapahtui valtionarkistossa syyskuun 1960 alussa. Hänen mukaansa "kuumapäämaisteri" (jonka Korhonen toisin kuin Klinge diskreetisti jättää nimeämättä) olisi vaatinut, että "toivottavasti suomalainen poliisi käsiaseellaan lopettaa sen saatanan [Kekkosen], jos se yrittää myydä Suomen ryssille".

(Huom. Kaikki sitaatit edellisessä muistinvaraisia mutta asiallisesti täysin tarkkoja.)

Nyt päivänvaloon tullut tapaus ja Tiitisen sekä T. Soikkasen lausunnot uutisen yhteydessä tuntuvat kovasti vahvistavan käsitystä, että Klingen muistelmissaan antama kuva 50-luvun poliittisista voimista on kaikkea muuta kuin "mustavalkoinen", vaikka sellaista on väitetty.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Kekkosen murhayritys

06.10.14 11:56

nylander kirjoitti:"kuumapäämaisteri" (jonka Korhonen toisin kuin Klinge diskreetisti jättää nimeämättä) olisi vaatinut, että "toivottavasti suomalainen poliisi käsiaseellaan lopettaa sen saatanan [Kekkosen], jos se yrittää myydä Suomen ryssille".
Kai sinä nyt sentään tohdit nimetä, kun vastuu lausuman oikeellisuudesta jää kuitenkin Klingelle?

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 09:32

nylander kirjoitti:Nyt päivänvaloon tullut tapaus ja Tiitisen sekä T. Soikkasen lausunnot uutisen yhteydessä tuntuvat kovasti vahvistavan käsitystä, että Klingen muistelmissaan antama kuva 50-luvun poliittisista voimista on kaikkea muuta kuin "mustavalkoinen", vaikka sellaista on väitetty.
Minusta siteeraamasi tapaus pikemminkin voimistaa kuvaa 1950-luvusta jyrkän kahtiajaon aikana (jonka osapuolia olisivat tiukan pro- ja antikekkoslaiset), eikä juuri, toisin kuin esität, todista moniäänisyydestä. "Mustavalkoisuudella" kaiketi tarkoitetaan sitä, että asioilla on vain kaksi puolta?

Toisaalta murhayritykset tai väkivaltaiset puheet eivät kai sentään olleet 50-luvullakaan poliittista valtavirtaa, vaikka aika olikin huomattavasti kiihkeämpää kuin nykyinen. Eduskunnassa ei jaeltu tappouhkauksia ja ministerienkin turvatoimet olivat nykymittapuulla perin vaatimattomia. Poliittisen väkivallan uhka oli ehkä olemassa, mutta sittenkin varsin pieni.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 10:17

jsn kirjoitti:Minusta siteeraamasi tapaus pikemminkin voimistaa kuvaa 1950-luvusta jyrkän kahtiajaon aikana (jonka osapuolia olisivat tiukan pro- ja antikekkoslaiset), eikä juuri, toisin kuin esität, todista moniäänisyydestä.
Yritätkö tahallasi sotkea asiaa? Vain vähän aikaa sitten väitit toisessa ketjussa (jonka puheenvuoroja ei ketjua jaettaessa otettu tähän ketjuun mukaan), että professori Klingen kuvaus 50-luvun oikeistovoimista on aivan liian "mustavalkoinen" (tästä löytyy tarvittaessa sitaatteja). Minusta asia nykyisten tietojen valossa näyttää olleen juuri niin kuin Klinge esittää.
jsn kirjoitti:Toisaalta murhayritykset tai väkivaltaiset puheet eivät kai sentään olleet 50-luvullakaan poliittista valtavirtaa
Missä sellaista sitten on väitetty?

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 10:49

nylander kirjoitti:Yritätkö tahallasi sotkea asiaa? Vain vähän aikaa sitten väitit toisessa ketjussa (jonka puheenvuoroja ei otettu tähän ketjuun mukaan), että professori Klingen kuvaus 50-luvun oikeistovoimista on aivan liian "mustavalkoinen" (tästä löytyy tarvittaessa sitaatteja). Minusta asia nykyisten tietojen valossa näyttää olleen juuri niin kuin Klinge esittää.
En toki. Sanomasi
nylander kirjoitti: Klingen muistelmissaan antama kuva 50-luvun poliittisista voimista on kaikkea muuta kuin "mustavalkoinen"
antoi nimittäin ymmärtää että tarkoitit, että 1950-luvun politiikka ei ollut mustavalkoinen. Kaikkea muuta=ei ole.

Kysymys siis olikin vain oikeistovoimista eikä koko 1950-luvun poliittisista voimista? Eli vain 1950-luvun oikeistovoimat olivat "mustavalkoisia" ja halusivat murhata Kekkosen. Näin painavaan lausuntoon todisteesi (Klinge etc.) eivät kyllä mitenkään riitä.- Ehkä pitäisi perehtyä Suojelupoliisin aineistoihin, puolueiden ja järjestöjen pöytäkirjoihin, puoluelehdistöön sekä ennen kaikkea avainhenkilöiden kirjeenvaihtoon ennen kuin mitään näin tällaista voi esittää. Uhkasiko Suomea todella poliittinen kaappaus oikeiston taholta?

Et edes määrittele oikeistoa (kuuluivatko siihen kaikki ns. porvaripuolueet), vaikka annat rivien välissä ymmärtää, että kyse oli kukaties joistakin hämäristä äärioikeistolaisista. Voi kyllä perustellusti kysyä, kuinka edustavia he todella olivat suomalaisista oikeistovoimista, jotka 1950-luvun eduskuntavaalitulosten perusteella kuitenkin olivat aina poliittisen kentän enemmistönä (kokoomus, RKP, KP, Maalaisliitto).

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 15:40

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 11:29

Ilta-Sanomissa käsitellään tänään Kekkoseen 1954 kohdistunutta murha-aietta johon tässäkin keskustelussa viitataan. Lehden artikkelin mukaan ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä siitä, että Alho yritti tosissaan murhata Kekkosen mutta hän kulki kyllä aseen kanssa eri puolilla kaupunkia mm. Kekkosen kotitalossa ja valtioneuvoston linnassa. Kun poliisi yritti pidättää Alhon tämän kotona, tämä surmasi yhden poliisin ampumalla ja haavoitti toista. Alho yritti sitten itsemurhaa hyppäämällä kolmannen kerroksen ikkunasta mutta onnistui vain murtamaan jalkansa. Alho todettiin henkisesti häiriintyneeksi eli hän tuskin edusti ajan poliittiista henkeä.

Samassa artikkelissa Juhani Suomi pitää erittäin epätodennäköisenä, että Kekkonen olisi yritetty murhata Kultarannassa. Hänen mukaansa laukaus oli varoitus jolla Kekkoselle kerrottiin, että kovempiinkin keinoihin voidaan turvautua. Vastaamatta jää tietysti kysymys siitä, kuka viestin lähetti ja minkä vuoksi? Kekkosen käyttäytyminen viittaa siihen, että hän luultavasti tiesi kuka ja miksi mutta ei jakanut tätä tietoa eteenpän.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 11:40

jsn kirjoitti:Eli vain 1950-luvun oikeistovoimat olivat "mustavalkoisia"
Ei, vaan sinun mielestäsi Klingen näkemys 1950-luvun oikeistovoimista on "mustavalkoinen". Näinhän asian esitit ketjussa "Suomen pyhä sota". Kirjoitit juuri tästä nimenomaisesta asiasta - ensin tutulla tempulla minuun projisoiden
jsn kirjoitti:Ehkä ideologisen mustavalkoisuuden korostaminen johtaa nylanderin tarkastelua hieman harhaan.
...ja sitten, kun oli se ei enää riittänyt
jsn kirjoitti:Liitossa keskeisesti vaikuttanut Numminen näyttäisi lempeästi kritisoivan ja ainakin ihmettelevän Klingen tekemää AKS-kytköstä ja muistelmissaan omaksumaa mustavalkoista asetelmaa.
Et siis tuntunut taaskaan kestäneen henkisesti, että erinäisistä poliittisista voimista tuotiin esille myös kriittisiä näkökohtia...

Klingen näkemysten "kaatamiseksi" kaivoit esille vuosina 1952 - 56 VAL:n puheenjohtajana toimineen Jaakko Nummisen arvostelun Klingen muistelmista. Siis Nummisen, joka silloisesta näköalapaikastaan ja laaja-alaisesta tietämyksestään huolimatta tässä kohden puhui täysin omassa asiassaan. Yleensä jo erinäisillä "metodi ykkösillä" ja vast. korostetaan, että sellaiselle todistelulle ei oikein jo ihan muodollisista periaatesyistä voi juuri panna painoa.
jsn kirjoitti: Eli vain 1950-luvun oikeistovoimat olivat "mustavalkoisia" ja halusivat murhata Kekkosen.
Virkkeen jälkiosa (tai koko virkekin) on taas sitä jo niin monesti tuttua ajatuksenrientoa, että parasta jättää johtopäätösten teon mahdollisille lukijoille

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 11:50

JariL kirjoitti:Alho todettiin henkisesti häiriintyneeksi eli hän tuskin edusti ajan poliittiista henkeä.
Mm. Vesikansan Salainen sisällissota -teoksessa on aiheesta pitkähkö selostus. Tuohan ei siis ole mikään "uutinen" sen enempää kuin tuo 1957 tapauskaan. Alhon toimia ei tietysti voi pitää kekkosvastaisen rintaman henkeä yleisemmin kuvaavana, ainakaan sikäli että useimmat eivät pyssyjen kanssa heiluneet, vaikka muutoin poliittisesti samanhenkisiä olisikin ollut. Henkisesti häiriintyneeksi Alho todella todettiin, vaikka nykyään ehkä puhuttaisiin jonkinlaisesta burnoutista tekojen laukaisevana tekijänä, sikäli kun Vesikansan selostusta oikein muistan.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 11:55

jsn kirjoitti: Et edes määrittele oikeistoa (kuuluivatko siihen kaikki ns. porvaripuolueet), vaikka annat rivien välissä ymmärtää, että kyse oli kukaties joistakin hämäristä äärioikeistolaisista.
Tarvitseeko äärioikeistoon lukeutuakseen olla jotenkin "hämärä"? 1950- ja 1960-luvullakin muuten joissain yhteyksissä näkee kokoomusnuortenkin kutsuvan itseään äärioikeistolaisiksi. Jos ajatellaan käsitettä relativistisena, niin siellä kai he silloisella poliittisella kartalla olivatkin: äärimmäisellä oikealla.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 12:40

JariL kirjoitti:Alho todettiin henkisesti häiriintyneeksi eli hän tuskin edusti ajan poliittiista henkeä.
Toistan tässä sen, minkä juuri vastikään kirjoitin asiasta ketjussa "Suomen pyhä sota" kootessani virttyneitä muistikuviani noin vuosikymmen sitten lukemastani Jarkko Vesikansan väitöskirjansa pohjalta muokkaamasta "kansanpainoksesta":

Fil. tri Keijo Alho kuului 50-luvun alkupuolella mm. Rytin ja Tannerin poliittisiin keskustelukumppaneihin.

Mm. Väinö Tanner jatkoi yhteydenpitoa Alhoon myös tämän "asyyliaikana".

Muistaakseni Alho todettiin tekoonsa nähden melko pian (ajan suhteen voin erehtyäkin) terveeksi ja laskettiin vapaaksi. Sen jälkeen Alho jatkoi yrityshistorioiden kirjoittamista. Toimeksiantoja ilmeisesti riitti.

PS
Pakko lisätä erästä henkilöä ajatellen, koska asia muuten vuorenvarmasti kopsahtaa bumerangina niskaan: En ole väittänyt Väinö Tannerin juonitelleen Kekkosen ampumista. :lol:

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 15:40

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 14:41

Fil. tri Keijo Alho kuului 50-luvun alkupuolella mm. Rytin ja Tannerin poliittisiin keskustelukumppaneihin.
Ja tämä todistaa mitä? Että Ryti ja Tanner olivat ajastaan jäljessä? Ryti ei ollut enää aktiivisesti mukana politiikassa joten hänen osaltaan keskusteluilla ei muutoinkaan ollut käytännön merkitystä. Tanner pääsi myöhemmin vielä hetkeksi politiikan keskikentälle mutta mikä merkitys Alholla siinä prosessissa oli jää ainakin minulle hämäräksi.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 14:53

nylander kirjoitti:Et siis tuntunut taaskaan kestäneen henkisesti, että erinäisistä poliittisista voimista tuotiin esille myös kriittisiä näkökohtia...
Taidat antaa tähän sopivan kommentin ihan itse:
nylander kirjoitti:Virkkeen jälkiosa (tai koko virkekin) on taas sitä jo niin monesti tuttua ajatuksenrientoa, että parasta jättää johtopäätösten teon mahdollisille lukijoille
Kyllä oikeistovoimia, niin maltillista kuin äärimmäistäkin, pitää ja saa ehdottomasti kritisoida. Kumpiakin on löytynyt maastamme ja löytyy edelleen. Samoin häiriintyneitä yksilöitä on maassamme ollut aina. Kekkonen oli tuolloin sangen kiistelty poliitikko, josta oli monenlaisia mielipiteitä, joista osa äärimmäisiä. Minusta tästä nyt vain ei kerta kaikkiaan voi vetää mitään yleisiä johtopäätöksiä koko poliittisesta kentästä. Tunnut ilmiselvästi olevan kerta toisensa jälkeen samojen salaliittoteorioiden äärellä.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 15:10

JariL kirjoitti:Tanner pääsi myöhemmin vielä hetkeksi politiikan keskikentälle mutta mikä merkitys Alholla siinä prosessissa oli jää ainakin minulle hämäräksi.
Alho oli aika keskeisesti mukana muun muassa organisoimassa Tannerinkin uutta tulemista Kerho 56:n puitteissa, jossa puuhattiin rintamaa Kekkosta vastaan, samoin kuin Alho oli mukana Tanneria nostaneen VAL:n toiminnassa. Alho loi niitä verkostoja, joiden ympärille Kekkos-vastaiset ja antikommunistiset voimat ryhmittäytyivät.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 15:45

skrjabin kirjoitti:
JariL kirjoitti:Tanner pääsi myöhemmin vielä hetkeksi politiikan keskikentälle mutta mikä merkitys Alholla siinä prosessissa oli jää ainakin minulle hämäräksi.
Alho oli aika keskeisesti mukana muun muassa organisoimassa Tannerinkin uutta tulemista Kerho 56:n puitteissa, jossa puuhattiin rintamaa Kekkosta vastaan, samoin kuin Alho oli mukana Tanneria nostaneen VAL:n toiminnassa. Alho loi niitä verkostoja, joiden ympärille Kekkos-vastaiset ja antikommunistiset voimat ryhmittäytyivät.
Heitän tässä kirjaston koneella kovassa kiireessä:

Jään odottamaan kiinnostuneena, minkälaisella vastineella JariL "kumoaa" skrjabinin esittämät faktat. Hänhän, siis JariL, on samanhenkisen jsn:n tavoin tunnetusti etevä parilla virkkeellä "nonchaleeraamaan" ikäviltä tuntuvat tosiasiat kädenkäänteessä.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Kekkosen murhayritys

07.10.14 16:30

nylander kirjoitti:Hänhän, siis JariL, on samanhenkisen jsn:n tavoin tunnetusti etevä parilla virkkeellä "nonchaleeraamaan" ikäviltä tuntuvat tosiasiat kädenkäänteessä.
Vähän on edelleen epäselvää, mikä se "ikävältä tuntuva tosiasia" tässä tapauksessa lopulta oikein on. Onko se laajamittainen salaliitto Kekkosta vastaan? Ei nylander eikä skrjabin ole kyennyt tuomaan esille muuta konkreettista kuin epämääräisiä vihjailuja ja nuoren opiskelijan myöhemmin julkaisemia päiväkirjoja (joissa ei taideta puhua murhan suunnittelemisesta mitään). Se taas ei ole suurikaan löydös, että Kekkosella oli tuolloin paljon vastustajia. Suunniteltu murha on kuitenkin eri asia kuin oppositio. Olivatko kaikki Kekkosen vastustajat todella syyllisiä tällaisiin suunnitelmiin? Tämän kiistämiseksi sitten aletaan vaatia asiaa epäileviltä todisteiden esittämistä kun heidän pitäisi itsensä kyetä esittämään ne.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”