Veikko I Palvo
Viestit: 1137
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Häivähdys punaista

07.10.14 12:04

A Delicate Shade of Pink suomennettiin nimellä Häivähdys punaista, Hella Wuolijoki ja hänen sisarensa Salme Pekkala vallankumouksen palveluksessa, Tammi 2006. Ja nythän teos on käännetty venäjäksikin.
Erkki Tuomioja kirj. s. 138 Tehtävä Lontoossa: "Sisällissodan jälkeen Salme Pekkala äkkiä ilmaantuu poliittiseksi aktivistiksi Suomen työväenliikkeen vasemmalle laidalle."
Salmen inspiroijana on ollut salaisesti Suomeen toukokuussa 1919 saapunut Kominternin Otto Wille Kuusinen. Hella Wuolijoen ( koodinimi Poet, runoilija ) salongissakin Salme lienee tavannut äärivasemmistolaisia.
Salme Pekkala, "Maud" on Englannissa toiminut yhdessä agentti Frederiquen,
Erkki Veltheimin kanssa. Britannian sosialistinen puolue ( BSP ) mm. perustettiin 1920 kesällä. Venäläinen Theodore Rothstein on kursailemattoman panslavistisesti raportoinut puna-armeijan etenemisestä kohti Varsovaa ( Tarton neuvottelut olivat tuolloin keskeytyneenä ) ja kertonut Pekkalalle ja Veltheimille ilouutisen, että neuvostovalta oli nyt päättänyt valloittaa takaisin muutkin reunavaltiot ja sanoi:
"Teidän Suomenne katoaa samalla kertaa."

Salme Pekkala ei ole kuitenkaan pitänyt Britannian sosialistista puoluetta "lupaavana mahdollisuutena" ja on rakentanut Britannian kommunistipuoluetta muille pohjille. https://helda.helsinki.fi/bitstream/han ... sequence=1 Erkki Veltheim on yrittänyt perustaa Britannian puna-armeijaa, vallankumouksellista sotilasjärjestö ROC:tä, sekä mm. Kominternin organisaatiota: Keskuskomitea, piirikomiteat ja aluekomiteat. E.Veltheim on pidätetty 26.10.1920 ja 6 kk:n vankeuden jälkeen karkotettu Britanniasta. Neuvosto-Venäjällä Veltheim on
ollut ulkomaankaupan virkailijana. ( Muistokirj. 26.10.1935 Punainen Karjala. )

Hella Wuolijoen Aunuksen Puuliike Oy Suojärvellä hankki 1920-luvulla tukkeja E.Gyllingin Neuvosto-Karjalasta ja olisikohan Erkki Veltheimkin ollut vaikuttajana noissa raakapuun hankinnoissa? Sisko Salme Pekkalakin on kenties osaltaan auttanut NL:n kauppayhteyksien luomisessa Britanniaan ja kiusallisten huhujenkin vaimentamisessa? Gyllingin tasavallassa huhuttiin metsätöitä teetettävän pakkotyövoimalla ja Britanniasta kävi parlamenttivaltuuskuntakin tutustumassa työoloihin tavaten vain "onnellisia työläisiä" - ehkä se ei muuta halunnutkaan nähdä.
Mutta
Hella Wuolijoen Aunuksen Puuliike Oy 1939 rajalla Suojärvellä, sisko Salme Pekkala Englannissa ja kenties Erkki Veltheimkin liittyivät kenties toisiinsa NL:n tarvitessa vientituloja?

Rautatie Suvilahteen valmistui 1923 ja samoihin aikoihin Hella Wuolijoki perusti Carelia Timber Co:n yhdessä Britannian entisen Pietarin laivastoasiamies Harold Grenfellin kanssa, jäkimmäinen lienee hankkinut myyntimarkkinoita Britanniasta.
Brittirahoituksella Hella osti 1927-28 Aunuksen Puuliikkeenkin.
Mutta pulakausi ja NL:n ensimmäisen 5-suunnitelman mukainen 1929 alkanut puutavaran polkumyynti aiheuttivat Aunuksen Puuliikkeelle 1930 58 miljoonan jättitappion, rahoittajapankkikin joutui Helsingin Osake-Pankin omistukseen.
Ja pankki vaati Hellan eron 1931 ja osti vanhat osakkaat 1936 ulos ja myi 1937 Aunuksen Puuliikkeen Enso-Gutzeitille.
Tukkeja Gyllingin neuvostotasavallasta uitettiin Suojärvelle mm. 1930 73000 tukkia ja 1931 110 000 tukkia.
Hella Wuolijoelle jäi sentään Iitistä 1920 ostettu Marlebäckin kartano.

Mutta olisivatko kesällä 1930 Gyllingin neuvostotasavallassa vierailleet olleet
brittiparlamentaarikko Nancy Astor ( Lady Astor ) ja kirjailija George Bernard Shaw?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1137
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Häivähdys punaista

09.10.14 12:35

"Sisällissodan jälkeen Salme Pekkala äkkiä ilmaantuu poliittiseksi aktivistiksi Suomen työväenliikkeen vasemmalle laidalle". Salme Murrik-Pekkalan poliittinen toiminta Suomessa näyttäisi kuitenkin rajoittuneen sisaren Hella Wuolijoen poliittiseen salonkiin ja Suomeen salaisesti toukokuussa 1919 palanneen Otto Ville Kuusisen piilottelemiseen?

Maailmanvallankumouspuolue Komintern oli perustettu maaliskuussa 1919 Moskovassa ja Moskovassa perustettu Suomen kommunistipuolue oli sen jäsenjärjestö.
Otto Ville Kuusinen oli tullut Suomeen järjestämään salaisia aseellisia Kominternin ja Skp:n soluja ja ja Otto Ville yritti vallata Sdp:n vasemmiston avulla Sdp:n Kominternin järjestöksi. Aikeen epäonnistuttua Otto Ville perusti 1920 alussa Suomen Sosialistisen TyöväenPuolueen ( SSTP ) ja kirjoitti sen puolueohjelman. Viranomaiset lakkauttivat SSTP:n 1924 alussa - Neuvostoliittokin oli juuri tuolloin perustettu - ja toiminta jatkui
STPV:nä, Suomen Työväen ja Pienviljelijöiden Vaalijärjestönä vuoden 1930 kommunistilakeihin asti.

Salme Pekkalan lähettäminen Lontooseen 3.1920 näyttää olleen Kominternin O.V.Kuusisen ajatus, Salmella oli jonkun, ehkä britin kirjoittama suosituskirje mm. George Bernard Shaw´lle. Salme Murrik-Pekkala meni 8.1924 naimisiin Rajani Palme Duttin kanssa. Hella Wuolijokikin näyttää anoneen 1.1920 viisumia Englantiin.
Tuskinpa Kominternin O.V.Kuusinen Britannian kommunistipuoluetta kuitenkaan tuli perustaneeksi?
Maksim Litvinovkin oli ollut Leninin neuvoston edustajana ja poliittisena agenttina Lontoossa jo marraskuusta 1917 ja pidätettiin ja karkotettiin syyskuussa 1919.
Litvinovin toimintaa jatkoi Theodore Rothstein. N-Venäjän kaupallinen edustusto Lontooseen perust. 5.1920 päällikkönään Lev Kamenev.

Uskollinen stalinisti Rajani Palme Dutt oli, hyväksyi Stalin-Hitler -sopimuksen tullen Britannian komm. puolueen pääsihteeriksi Molotov-Ribbentrop -sopimuksen voimassaoloajaksi kesäkuuhun 1941 saakka Harry Pollitt´n siksi ajaksi syrjäyttäen.

Uskollinen stalinisti näyttää olleen 1931 Neuvostoliitossa matkaillut Nobel-kirjailija
George Bernard Shawkin kannattaessaan Stalinin 1939 hyökkäystä Suomeen, Talvisotaa. Bernard Shaw näyttää "tunnustaneen" O.V.Kuusisen nukkehallituksenkin Suomen lailliseksi hallitukseksi.?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”