Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Sukellusvenehavainnot Ruotsissa

23.10.14 13:42

Jaettu Ukraina-ketjusta 24.10.
*****
Odotinkin Ruotsin typerän suve-jahdin nousevan täällä esiin.
Veikko I Palvo kirjoitti:Tukholman edustallakin venäläisten sanotaan nyt uusivan Kylmän sodan aikaisten vedenalaisten kuuntelulaitteidensa pattereita, miksiköhän tuokin on Ukrainan kriisiin liittyvänä jälleen noussut Venäjän "turvallisuusintressiksi"?
Taitaa olla vuorineuvos Matomäen arvailua. Se on kyllä lajinsa tyhmimpiä. Miksi Venäjä harjoittaisi vedenalaista kuuntelua Tukholman saaristossa?

Jos haluaa tietoa Tukholman tai vaikkapa Helsingin saaristosta rauhan aikana, niin yksinkertaisinta on ostaa kirjakaupasta merikortit ja kartat sekä ajella huviveneellä katselemassa maisemia.

On rajua vähättelyä kuvitella. että venäläiset olisivat niin typeriä, etteivät tätä tietäisi. Sukellusvene on huonoin mahdollinen väline saariston tiedusteluun rauhan aikana ja kehno sodassakin.

Olen jonkin verran ihmetellyt varsinkin iltapäivälehtien uutisointia tässä suve-jahdissa. Tämän päivän (23.10.) Iltalehti lyö jo pohjia. Tosin linja ei juuri ole Ukrainan kriisin käsittelystä muuttunut.

Jos Venäjän tiedotus on yksipuolista, niin pitääkö meidän mennä samoille linjoille? Tai toisaalta, jos ruotsalaiset ovat hurahtaneet suve-jahdissaan, niin pitääkö meidänkin pohjoismaisen solidaarisuuden vuoksi syyllistyä samaan?

Sinä päivänä, kun Tukholman saaristosta löytyy vieraan vallan suve tiedusteluhommissa ripottelen tuhkaa päälleni ja pyydän medialta ja Ruotsilta nöyrimmin anteeksi.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Ukraina

23.10.14 14:33

Ilmo Kekkonen kirjoitti:Taitaa olla vuorineuvos Matomäen arvailua. Se on kyllä lajinsa tyhmimpiä. Miksi Venäjä harjoittaisi vedenalaista kuuntelua Tukholman saaristossa?
Jos koko touhun tarkoitus yhdessä jatkuvien ilmatilaloukkausten kanssa on yksinomaan poliittinen, se usein toistettu "Venäjä haluaa että se huomioidaan" niin pitemmän tähtäimen strategista hyötyä tälle on kyllä äärimmäisen vaikea nähdä. Tavoitteena on siis pakko olla vain lyhyen aikavälin neuvotteluhyöty, eli vastapuolen (EU+Ukraina) kompromissivalmiuden lisääminen pelottelemalla, jotta Ukrainassa saataisiin läpi lisää myönnytyksiä. Tätä tuskin saavutetaan, vaikka pelottelussa mentäisiin vieläkin pitemmälle ja alettaisiin ampua.

Jos taas pelottelulla halutaan pehmittää Suomen ja Ruotsin vastahakoiset kansalaiset NATO-myönteisiksi, niin se varmaan pitemmän päälle onnistuu. Miten tällainen lopputulos voisi olla Venäjän strateginen etu? Neuvostoliittokin keskittyi aina tämän vaihtoehdon torjumiseen. Jos taas suunnitellaan sotaa, senkään kannalta uhittelussa ei ole paljon järkeä. Jos venäläinen sotilaslentokone ammutaan alas ollessaan luvattomasti toisen valtion alueella, ampujaa tuskin voi syyttää kansainväliselle yhteisölle aggressiivisesta hyökkäyksestä.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Ukraina

23.10.14 14:45

Kommentoin Ilmo Kekkosen viestiä:

Uskottavaa järkipuhetta, varsinkin kun sen sanoo sotilasasiantuntija.

Itse olen maallikkona ihmetellyt, mikä on tämän esim. valtakunnan päälehdehdessä HS:ssa päivästä toiseen täydellä höyryllä jatkuvan kohkaamisen tarkoitus. Vaikka mitäpä tuota ihmettelemään. Viimeksi tänään lehti lähestyi päätoimittajan nimissä kirjeellä, jossa vakuutetaan halua "kertoa ajankohtaisista asioista luotettavasti, monipuolisesti ja havainnollisesti".

Tapio Onnela
Viestit: 4862
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

23.10.14 15:08

Pahoittelen, että nyt tämä Ukraina keskustelu riistäytyy Ruotsi ja sukellusveneaiheeseen, pitänee jakaa ehkä ketjua?
Ilmo Kekkonen kirjoitti: Taitaa olla vuorineuvos Matomäen arvailua. Se on kyllä lajinsa tyhmimpiä. Miksi Venäjä harjoittaisi vedenalaista kuuntelua Tukholman saaristossa?
nylander kirjoitti:Kommentoin Ilmo Kekkosen viestiä:
Uskottavaa järkipuhetta, varsinkin kun sen sanoo sotilasasiantuntija.
Jos Ilmo Kekkosen ja Nylanderin epäilykset osoittautuisivat oikeiksi, eli ettei sukellusvenettä ole tuolla Ruotsin aluevesillä ollut niin sitten varmaan kyseessä on ns. ”budgetubåt” joka ilmestyy sopivaan aikaan kun mietitään puolustusmäärärahoja.

Jos taas oikeasti havaittiin vedenalaista toimintaa, niin kai nyt itsenäisen valtion tulee selvittää keitä sen aluevesillä liikkuu?

Onhan tässä lisäksi vähän arvoituksellista se, miksi venäläinen tankkeri ja tutkimusalus pyörivät juuri sopivissa kohdissa etsintäalueen tuntumassa.

Ja (kompaten jsn:ää) jos tosiaan on kyse venäläisistä, niin sekä nämä ilmatilaloukkaukset, trolliarmeijat ja käsittämätön propagandamylly esim Suomea kohtaan (kts. esim. Venäjän hallituksen Rossijskaja Gazetan uutinen: "Suomalainen nationalisti murhasi venäläisnaisen Krimin Venäjälle palauttamisen vuoksi". "Artikkelia varten RG on haastatellut kohudosentti Johan Bäckmania, jota tituleerataan jutussa ihmisoikeusaktivistiksi." (IS, 21.10.2014)

... niin tämän kaiken seurauksena Nato alkaa vaikuttaa yhä järkevämmältä ajatukselta.

Veikko I Palvo
Viestit: 1137
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Ukraina

23.10.14 16:33

Ilmo Kekkonen kirjoitti:

Olen jonkin verran ihmetellyt varsinkin iltapäivälehtien uutisointia tässä suve-jahdissa. Tämän päivän (23.10.) Iltalehti lyö jo pohjia. Tosin linja ei juuri ole Ukrainan kriisin käsittelystä muuttunut.

Jos Venäjän tiedotus on yksipuolista, niin pitääkö meidän mennä samoille linjoille? Tai toisaalta, jos ruotsalaiset ovat hurahtaneet suve-jahdissaan, niin pitääkö meidänkin pohjoismaisen solidaarisuuden vuoksi syyllistyä samaan?
Muistan kolmisenkymmentä vuotta sitten uutisoidun ruotsalaisten sukellusvenejahtia täysin toisin, meillä asialle vain naureskeltiin. Jonkin lehden "uutiskuvanakin" oli kuulemma Tukholman vesiltä löydetty styrox-levy, johon oli kiinnitettu periskooppia muistuttava käyräpäinen putkikin.
"Kuulin Whisky-luokan sukellusveneen joutumisesta karille Karlskronan ( sotasataman ) edustalla lokakuun lopulla 1981 pääministeri Thorbjörn Fälldiniltä. Tapahtuma minua ensiksi nauratti, mutta myöhemmin ei lainkaan," kirjoittaa pres. Mauno Koivisto,
Historian tekijät, Kirjayhtymä 1995.
Olof Palmen 10.1982 virkaan astunut hallitus sai perinnökseen väitetyt lukuisat ja jatkuvat sukellusveneloukkaukset ja joutui ottamaan niihin kantaa."
Pres. M.Koivisto kävi kesäkuussa 1983 ensimmäisellä virallisella valtiovierailulla NL:ssa Juri Andropovia tapaamassa, YYA-sopimusta jatkettiin 20 vuodella ja Koivisto otti
Kremlissä esille sukellusvenevälikohtaukset Itämerellä.
"Andropov sanoi NLn olevan vastuussa vain yhdestä tapauksesta." "Andropov pyysi minua välittämään ruotsalaisille viestin, että he upottaisivat säälittä kaikki sukellusveneet, jotka he aluevesiltään löytäisivät."
Pres.M.Koivisto kirj.:
"Minun kannaltani oli kysymys vakavammasta asiasta.
Jos minulla olisi ollut perusteltua aihetta olettaa, että Ruotsin viranomaisten väittämiä sukellusvenevälikohtauksia olisi enemmänkin tapahtunut, asia olisi meille varsin hankala.
Silloin ei olisi ollut kysymys joistakin välikohtauksista, vaan koko idänpolitiikkamme perusteista
ja suhteistamme Neuvostoliittoon." "Jos olisin uskonut NL:n tietoisesti ja jatkuvasti loukkaavan Ruotsin aluevesiä,
se olisi vienyt minulta pohjan pois olettaa ja väittää, että NL oli aidosti ja rehellisesti hakemassa
yhteisymmärrystä aseidenriisunnan alalla ja että NL oli luotettava sopimuskumppani."

Whisky karilla Karlskronassa 10.1981 oli päätelty yksittäistapaukseksi, vaikka Ruotsin sukellusvenekomissiot näyttävät raporteissaan julkaisseen tietoja lukuisista havainnoista, M.Koivistokin kirj. "40:stä sukellusvenehavainnosta."
Andropoville Koivisto sanoi 6.1983 "pitävänsä ilmeisenä, että kyseessä oli provokaatio ja että välikohtauksia käytettiin hyväksi Ruotsin politiikan suunnan muuttamiseksi."
Ja
Ruotsin lehdistön pres. M.Koivisto kirj. "pyrkineen komentelemaan meitä kannanottoihin, joitten sisällön Ruotsin julkinen sana halusi määrätä."
Nyt
2014 idänpolitiikan virallinen linja ei ainakaan näyttäisi enää ohjailevan lehtikirjoituksiakaan etsinnöistä Tukholman edustalla? Muskön meritukikohtakin on Haningen kunnassa ja Whisky ajoi karille Karlskronan meritukikohdan lähettyvillä, olisiko siinä jotain yhdistävää tekijää?

Veikko Palvo

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Re: Ukraina

23.10.14 16:39

Pysyn nyt vain tässä suve-asiassa.
Tapio Onnela kirjoitti:Jos taas oikeasti havaittiin vedenalaista toimintaa, niin kai nyt itsenäisen valtion tulee selvittää keitä sen aluevesillä liikkuu? Onhan tässä lisäksi vähän arvoituksellista se, miksi venäläinen tankkeri ja tutkimusalus pyörivät juuri sopivissa kohdissa etsintäalueen tuntumassa.
Jos "oikeasti" havaittiin, niin miksei siitä kerrota? Se yksi julkaistu kuva ei ainakaan minun silmissäni ole sukellusvene, vaan vesi vaahtoaa jostain syystä jonkun aluksen tai väylämerkin alustan ympärillä. Nopean aluksen peräaallot? Tai syvällä kyntävä vene? Ajaisiko suve keskellä kirkasta päivää täydellä vauhdilla Tukholman sisäsaaristossa julkisella väylällä? Miksi?

Tankkeri on pyörinyt. Se on totta. Minun käsitykseni mukaan suuri tankkeri on kaikkein sopimattomin tukialus alueloukkausta harjoittavalle sukellusveneelle.
Tutkimusalus kyllä sopii, mutta se on kaiketi tehty ihan muuhun tarkoitukseen.
Sukellusveneen tukialus on liikkuva alushuoltoasema.

Haluaisin edes yhden havainnon,joka kestäisi todisteena suomalaisessa käräjäoikeudessa
Tapio Onnela kirjoitti:... niin tämän kaiken seurauksena Nato alkaa vaikuttaa yhä järkevämmältä ajatukselta.
Ja Venäjä siis toimillaan ehdoin tahdoin tunkisi tätä ajatusta meidän ja ruotsalaisten koviin kalloihin? Niinkö?
Tunnen joitakin venäläisiä ja arvostan heitä. Pidän Venäjän poliittista ja sotilaallista johto ammattitaitoisena ja vastuuntuntoisena. Miksi he syyllistyisivät näin umpityhmään toimintaan? Varmaan he ovat Ukrainan kriisissä tehneet virheitä. Niin on käsittääkseni länsikin. Meillä on tietenkin oikeus muodostaa asioista omat mielipiteemme. Minusta ne voisivat olla järkeviä. Tämän hetken päivittäisen mediavyörytyksen seuraajana voin vain ihmetellä, miten ihmiset pystyvät säilyttämään järkevän harkinnan, kun "asiantuntijat", poliitikot, toimittajat ja jopa jotkut upseerit ( ei sentään suomalaiset aktiiviupseerit) puhuvat läpiä päähänsä.

Jaaha. En tainnut pysyä suve-asiassa. Sorry.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Ukraina

24.10.14 06:22

Ilmo Kekkonen kirjoitti:Pidän Venäjän poliittista ja sotilaallista johto ammattitaitoisena ja vastuuntuntoisena. Miksi he syyllistyisivät näin umpityhmään toimintaan?
Onko ammattitaitoista ja vastuuntuntoista toimintaa levittää valtiollisessa mediassa uutista, jonka mukaan venäläistaustaisen naisen surmasi Laajasalossa suomalainen kiihkonationalisti sen takia, että hän oli niin katkera siitä kun Venäjä sai Krimin? Olivatko tätä myös muutama vuosi sitten esitetyt väitteet pakkohuostaanotettujen venäläislasten keskitysleireistä Suomessa? Tai vielä aiemmin kun sama media esitti, että Suomi ja Unkari pyrkivät rakentamaan fennougrilaisen suurvallan Venäjän alueelle?

Minusta eivät ole, oikeastaan millään mittarilla arvioituna. Kun nämä seikat otetaan huomioon niin sukellusvenetörttöilyt kuten tahalliset ilmatilaloukkauksetkin ovat aivan loogisesti täysin samaa sarjaa: typeryyttä ja hulluutta. Olisin siis aivan yhtä huolissani kuin Veikko Palvon siteeraama Koivisto kertoo olleensa.

Ainoa logiikka mitä niille voidaan esittää on todella luoda kuva arvaamattomasta ja aggressiivisesta pelurista, jonka seuraavaa siirtoa ei voi kukaan ennustaa. Mutta miksi ammattitaitoinen ja vastuuntuntoinen johto haluaisi näin?

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Re: Ukraina

24.10.14 10:07

Kuten Pekka Visuri eilisiltaisessa ( 23.10.) A-studiossa totesi, on asiat kyettävä erottamaan toisistaan. Jsn ei tunnu sitä käsittävän.
jsn kirjoitti:Onko ammattitaitoista ja vastuuntuntoista toimintaa levittää valtiollisessa mediassa uutista, jonka mukaan venäläistaustaisen naisen surmasi Laajasalossa suomalainen kiihkonationalisti sen takia, että hän oli niin katkera siitä kun Venäjä sai Krimin? Olivatko tätä myös muutama vuosi sitten esitetyt väitteet pakkohuostaanotettujen venäläislasten keskitysleireistä Suomessa? Tai vielä aiemmin kun sama media esitti, että Suomi ja Unkari pyrkivät rakentamaan fennougrilaisen suurvallan Venäjän alueelle?
Venäjän johto toimii ammattitaitoisesti ja vastuuntuntoisesti Venäjän asioita ajaessaan. Media julkistaa Venäjälläkin, mitä julkistaa. Ei siinä ole valtionjohdon käskyjä takana.
Sotilastoimet ystävällisen valtion alueella taas eivät ole mahdollisia ilman valtionjohdon lupaa. Siihen en usko ammattitaitoisen johdon ryhtyvän.
jsn kirjoitti:Kun nämä seikat otetaan huomioon niin sukellusvenetörttöilyt kuten tahalliset ilmatilaloukkauksetkin ovat aivan loogisesti täysin samaa sarjaa: typeryyttä ja hulluutta. Olisin siis aivan yhtä huolissani kuin Veikko Palvon siteeraama Koivisto kertoo olleensa.
Mitään suve-törttöilyähän ei ole tapahtunut kuin ihmisten mielikuvituksessa pois lukien karilleajo syksyllä 1981. Ruotsi on lopettanut tutkimuksensa mitään löytämättä.
Ilmatilaloukkaukset ovat taas täysin eri asia. Kyse on yleensä ollut hyvin vähäisistä tapauksista, joita on vaikea uskoa valtionjohdon käskemiksi. Ne ovat monesti rutiininomaista tiedustelutoimintaa ja ainakin joskus lentäjien virheitä. Koneita seurataan tarkasti usein monen valtion toimin ja tarvittaessa puututaan.
jsn kirjoitti:Ainoa logiikka mitä niille voidaan esittää on todella luoda kuva arvaamattomasta ja aggressiivisesta pelurista, jonka seuraavaa siirtoa ei voi kukaan ennustaa. Mutta miksi ammattitaitoinen ja vastuuntuntoinen johto haluaisi näin?
Varsin jyrkkä arvio. Venäjä nappasi taitavasti Krimin lännen katsellessa voimattomana. Tiettävästi lännelle tehtiin asia selväksi jo 2008. Kenet se yllätti?
Toisaalta taitavinkin johto tekee virheitä.
Korostan vielä, että Venäjän johto ajaa Venäjän etua. Siltä kannalta sen toimia on tarkasteltava. Siinä lienee venäläisten silmissä onnistuttu, kun Putinin kannatus on 87 %.

Totean vielä, että en kannata Putinin toimia Ukrainan kriisissä. Kehumista ei ole lännenkään tekemisissä.

Tähän suve-keskusteluun olen halunnut tuoda järjen ääntä mukaan. Synnytetty kohu on malliesimerkki sen unohtamisesta.

Jsn:lle huomautan vielä kohteliaimmin, että en ole mitenkään vastuussa sen enempää Venäjän kuin minkään muunkaan valtionjohdon toimista. Uskon niiden useimpien yleensä toimivan ammattitaitoisesti ja vastuuntuntoisesti. Silti harva valtionjohto välttyy virheiltä. Syy lienee se, että niin monta johtoa toimii samoissa asioissa ja lisäksi esimerkiksi markkinat toimivat valtionjohtoja juuri kuuntelematta.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Ukraina

24.10.14 10:19

Veikko I Palvo kirjoitti: Whisky karilla Karlskronassa 10.1981 oli päätelty yksittäistapaukseksi, vaikka Ruotsin sukellusvenekomissiot näyttävät raporteissaan julkaisseen tietoja lukuisista havainnoista, M.Koivistokin kirj. "40:stä sukellusvenehavainnosta."
Andropoville Koivisto sanoi 6.1983 "pitävänsä ilmeisenä, että kyseessä oli provokaatio ja että välikohtauksia käytettiin hyväksi Ruotsin politiikan suunnan muuttamiseksi."
Nykytiedon valossa Koivisto osui oikeaan: USA:n ja brittien sukellusveneet pyörivät alueella jatkuvasti, ilmeisenä tarkoituksena paitsi testata Ruotsin kykyä vastata, myös vaikuttaa poliittisesti. Ruotsin puolustusvoimat toimivat hallituksen selän takana ainakin jossain määrin yhteistyössä heidän kanssaan, päästäen amerikkalaisveneet alueelta pois vaivihkaa ja väittäen niitä neuvostoliittolaisiksi. Vuoden 1983 komissio on myöhemmän viranomaistutkimuksen mukaan joko tahallisesti vääristellyt tai suorastaan väärentänyt todisteita viittaamaan neuvostoliittolaisiin tekijöihin, vaikka tästä todellisuudessa ei ollut mitään näyttöä.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Ukraina

24.10.14 11:01

Kyllä minä käsitän.
Ilmo Kekkonen kirjoitti:Media julkistaa Venäjälläkin, mitä julkistaa. Ei siinä ole valtionjohdon käskyjä takana.
Lienee yleisesti tiedossa, että Venäjällä media ei ole samaan tapaan vapaa kuin meillä tai muualla. Valtion suosimien tiedotusvälineiden toimittajat ovat valtion suojeluksessa ja antavat silloin ulos sellaista viestiä kuin valtio heiltä haluaa. Niinpä on varsin perusteltua olettaa, että osa uutisista on hallituksen "syöttämiä" kun vieläpä niissä on saatettu haastatella hallitukseen läheisissä sidoksissa tai korkeassa virka-asemassa olevia henkilöitä.

Voi tietysti olla että osa sensaatiojutuista on puhtaasti journalistien omaa aktiivisuutta ja myötäjuoksemisen halua, kuten jo 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun nationalistilehdistössä. Sillähän oli Venäjällä tietty etuoikeus kirjoittaa provosoivasti ulkomaiden asioista jos vastineeksi tukivat hallitusta kotimaassa.
Ilmo Kekkonen kirjoitti:Mitään suve-törttöilyähän ei ole tapahtunut kuin ihmisten mielikuvituksessa pois lukien karilleajo syksyllä 1981. Ruotsi on lopettanut tutkimuksensa mitään löytämättä.
Ruotsissa julkistettiin kuvia merenpohjassa näkyvistä oudoista jäljistä. Totta on, että jahdin saalis jäi laihaksi.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 55021.html
Ilmo Kekkonen kirjoitti:Ilmatilaloukkaukset ovat taas täysin eri asia. Kyse on yleensä ollut hyvin vähäisistä tapauksista, joita on vaikea uskoa valtionjohdon käskemiksi. Ne ovat monesti rutiininomaista tiedustelutoimintaa ja ainakin joskus lentäjien virheitä.
Niitä on kuitenkin ollut siinä määrin paljon ja siinä määrin laajalla alueella, että voiko vahinkojen määrä kasvaa tuollaista tahtia? Samalla niille on ollut tyypillistä se, ettei selvityspyyntöihin reagoida millään tavalla. Vaikken juuri tunne ilmavoimien tekniikkaa, kuvittelisin että eri valtioiden ilmatilat tms. ovat jo kauan olleet määriteltyjä navigointilaitteisiin. Toisaalta jos vahingot johtuvat siitä, että lentämistä on yksinkertaisesti aiempaa enemmän, niin miksi kun kerran sotilaallista uhkaa ei ole?
Ilmo Kekkonen kirjoitti:Sotilastoimet ystävällisen valtion alueella taas eivät ole mahdollisia ilman valtionjohdon lupaa. Siihen en usko ammattitaitoisen johdon ryhtyvän.
Minusta sotilaskoneella lentäminen toisen alueella ilman lupaa on sotilastoimi ja silloin ammattitaitoinen johto on antanut siihen luvan tai ei ainakaan kieltänyt sitä, jolloin voidaan päätellä ettei ammattitaitoinen valtiojohto pidä tärkeänä rajojen kunnioittamista. Jos kalliilla koneilla lennetään enemmän ja kulutetaan kallista polttoainetta, niin se tapahtuu johdon käskystä eikä lentäjien omasta aloitteesta ja vieläpä mitä kautta heitä sattuu huvittamaan. Sotilaslentäjä ei kai voi olla mikään lattioita kuuraava varusmies vaan korkeasti koulutettu ammattilainen.

En toki syytä Ilmo Kekkosta Venäjän myötäilystä ja trollauksesta, vaan nämä ovat ennen kaikkea kysymyksiä joita hänen argumenttinsa herättävät.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Sukellusvenehavainnot Ruotsissa

24.10.14 12:14

Ilmo Kekkonen kirjoitti:Media julkistaa Venäjälläkin, mitä julkistaa. Ei siinä ole valtionjohdon käskyjä takana.
Lisäyksenä aiempaan tuore ja siihen liittyvä viimekesäinen uutinen.

Joukko venäläisiä intellektuelleja on juuri lähettänyt avoimen kirjeen maan valtiolliselle 1-kanavalle, että sen pitäisi tunnustaa julkistaneensa tietoisesti väärennettyjä uutisia ja väärennettyjä haastattelulausuntoja 3-vuotiaan lapsen ristiinnaulitsemisesta Slovjanskin Lenin-aukiolla. Kun venäläisen Novaja Gazetan toimittaja kävi tuolloin haastattelemassa ihmisiä paikan päällä, kukaan paikallisista ei ollut kuullutkaan tapauksesta eikä kaupungissa myöskään edes ole Lenin-aukiota. Kirjeessä todetaan, että kanava on suoraan vastuussa niiden Ukrainaan lähteneiden nuorten kuolemista, jotka lähtivät sinne vapaaehtoistaistelijoiksi näiden tietojen perusteella.

Tunnettu vaikuttaja Alexander Dugin taas kertoi omassa jo poistetussa Facebookissaan että uhri oli 6-vuotias.

http://www.themoscowtimes.com/news/arti ... 10005.html

http://www.themoscowtimes.com/news/arti ... 03397.html

Lisäksi mainitaan että tv-uutisissa esitettiin filmimateriaalia joka ei ollut ensinkään Ukrainasta eikä edes tältä vuodelta. Valtiollisen Rossia-kanavan mukaan näin kävi vahingossa.

Hauska sukellusveneyksityiskohta 7 vuoden takaa:

Kuka muistaa sitä suomalaispoikaa, joka vuonna 2007 tunnisti venäläisviranomaisten julkistamien kuvien vedenalaisista sukeltajista minisukellusveneellä pohjoisnavalla olleen todellisuudessa Hollywood-filmistä Titanic. Tiedot välitti valtiollinen Rossija-kanava, jolla suhteet viranomaisiin olivat kunnossa.

http://www.theguardian.com/world/2007/a ... television

Veikko I Palvo
Viestit: 1137
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Ukraina

24.10.14 12:32

skrjabin kirjoitti:
Vuoden 1983 komissio on myöhemmän viranomaistutkimuksen mukaan joko tahallisesti vääristellyt tai suorastaan väärentänyt todisteita viittaamaan neuvostoliittolaisiin tekijöihin, vaikka tästä todellisuudessa ei ollut mitään näyttöä.
Noissa sukellusvenehavainnoissa 1983 mennessä ei liene Whiskyä lukuunottamatta ollut näyttöä veneiden kansallisuudesta. Ei Hårsfjärdenin tapauksessakaan lokakuussa 1982, jolloin tuntemattomia suk.ven. sanotaan korjatun pinnan alla 12 tuntia. H.:n sukellusvenettä/ -veneitä näytetään nykyisin myöskin väitettävän läntisiksi, vaikkei tuollekaan väitteelle näytä olevan vahvistusta.

Mutta mitä tuo Whisky http://www.blekingemuseum.se/bmcd/u137/ ... lleri.html U-137 oli tekemässä Karlskronan sotasataman väylällä ajaessaan yöllä rantakiville?
Ydinaseista uutisoitiin, pääministeri T.Fälldin taisi sanoa todennäköisistä ja senkin kun neuvostovene oli jo kiskottu karilta pois ja autettu avomerelle.
Harjoitteliko U-137 vaikkapa Gynther Prienin U-47:n kaltaista iskua Scapa Flown sotasatamaan lokakuussa 1939, n. 30 000 tonnin taistelulaiva Royal Oak upotettiin.
Usein sanotaan suk.veneiden nykyisin vain tiedustelevan ja makaavan merenpohjassa kuuntelemassa, Suomenlahdellakin kulkenee 2000 laivaa kuukaudessa.
Tai etsitäänkö toisen maan saaristosta harjoituksenakin "suojaisia laukaisupaikkoja" ohjuksille?

Veikko Palvo

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Re: Sukellusvenehavainnot Ruotsissa

24.10.14 12:35

En ryhdy enempää opettamaan jsn:lle merenkulun tai ilmailun tekniikkaa.

Ilmatilan loukkaukset ovat monisyinen asia, jossa läheskään aina ei ole takana tahallisuus.
Nämä suve-kohut ovat taas lähinnä mediailmiö, joka kasvaa uutisten tarpeesta.

Venäläisen median kirjoittelusta olen suunnilleen samaa mieltä jsn:n kansa. Suomalaisen median ei pitäisi sortua samaan.

"
jsn kirjoitti:En toki syytä Ilmo Kekkosta Venäjän myötäilystä ja trollauksesta, vaan nämä ovat ennen kaikkea kysymyksiä joita hänen argumenttinsa herättävät.
"

Sehän on hyvä. Perättömät syytökset nimimerkin takaa ovat aina ikäviä.

Olen vain pyrkinyt tuomaan esiin faktoja mediakohun takaa. Täysin erillisiä tapahtumia ja ilmiöitä ei tule yhtäläistää eikä täysijärkisten ihmisten pidä uskoa kaikkea median tarjoamaa hölynpölyä

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Sukellusvenehavainnot Ruotsissa

24.10.14 12:43

Ilmo Kekkonen kirjoitti:Nämä suve-kohut ovat taas lähinnä mediailmiö, joka kasvaa uutisten tarpeesta.
Ihmettelen vain, miksi tällaisia uutisia tarvitaan juuri nyt ja ketä tällaisten uutisten tuottaminen/aikaansaaminen juuri nyt todellisuudessa palvelee? Tuskin ainakaan Suomea ja Ruotsia tai NATOa. Minusta kyse voisi enemmänkin olla ns. klassisesta harhautuksesta.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Re: Sukellusvenehavainnot Ruotsissa

24.10.14 13:14

jsn kirjoitti:Ihmettelen vain, miksi tällaisia uutisia tarvitaan juuri nyt ja ketä tällaisten uutisten tuottaminen/aikaansaaminen juuri nyt todellisuudessa palvelee? Tuskin ainakaan Suomea ja Ruotsia tai NATOa. Minusta kyse voisi enemmänkin olla ns. klassisesta harhautuksesta.
Ihan turhaa ihmetellä. Uutisten tarve on loputon ja sensaatiouutisten eritoten. Mitään perää ei tarvitse olla, koska toimittajat eivät niistä joudu vastuuseen.

Tämän hetken maailmantilanteessa Venäjän suora tai epäsuora syyllistäminen on mielenkiintoista ja mikä tahansa väite monille uskottava. Varsinkin kun "asiantuntijat" niitä parantelevat.
Järjen ääni hukkuu.

Ketäkö palvelee?
Mediaa itseään ja uutisia janoavia ihmisiä. Myös ennakkoluulot saavat ravintoa.

Ruotsin merivoimien viime tieto kertoo, että etsinnät lopetettiin, koska ne aiheuttanut kohde on poistunut alueelta. Se oli vedenalainen, mutta ei sukellusvene. Ehkä on parempi, ettei tarkempaa kuvailua yritetty? Maine tuli pelastetuksi, vai tuliko?

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”