Tapio Onnela
Viestit: 4862
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

SKS:n muistitietokeruu: Muistoja ja kokemuksia mielisairaalasta

05.11.14 18:31


Kuva: SKS/J.M. Eriksson, Keski-Suomen museo
Mielisairaalat ovat tavalla tai toisella kuuluneet monen suomalaisen elämään. Tuhannet ovat olleet niissä hoidettavina. Moni on niissä työskennellyt, ja monet ovat vierailleet niissä ystävää tai omaista tapaamassa. Mielisairaaloiden potilaat ja henkilökunta ovat myös saattaneet liittyä monella lailla paikkakuntalaisten elämään.

Keräämme nyt mielisairaaloihin liittyviä muistoja. Ensimmäinen kosketus mielisairaalaan on usein vahva kokemus. Potilaille ja hoitohenkilökunnalle mielisairaala voi kuitenkin olla arkinen elinympäristö, josta myös toivomme kuvauksia. Lisäksi meitä kiinnostavat sairaalapaikkakuntien asukkaiden muistot ja kokemukset mielisairaaloista ja niiden toiminnasta.

Kirjoita kokemuksistasi! Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä:
Oletko ollut hoidettavana mielisairaalassa? Millaisia muistoja sinulla on tästä ajasta, hoidoista, henkilökunnasta, toisista potilaista tai paikkakunnasta, jolla mielisairaala sijaitsi? Kerro muistoistasi.

Millaisena koit osaston jolla olit? Millaista hoitoa sait? Millaista kuntouttavaa toimintaa oli? Tulitko kuulluksi? Mikä oli merkittävin kohtaamisesi sairaalassa?

Millaista arki sairaalassa oli? Entä juhla? Millaista yhteydenpito perheeseen, ystäviin tai sukulaisiin oli? Kävikö sinulla vieraita? Miltä tuntui vastaanottaa heitä?

Oletko kuulunut mielisairaalan henkilökuntaan tai työskennellyt mielisairaalassa? Kerro kokemuksistasi.

Onko perheenjäsenesi (esim. puolisosi, vanhempasi, lapsesi tai sisaruksesi), sukulaisesi, tyttö- tai poikaystäväsi, ystäväsi tai tuttavasi ollut hoidettavana mielisairaalassa tai työskennellyt mielisairaalassa? Kirjoita muistoistasi.

Millaista oli asua mielisairaalassa tai sen lähistöllä? Kuinka mielisairaala on vaikuttanut omaan elämääsi tai ympäristön ja paikkakunnan elämään?

Miten henkilökohtaiset kokemuksesi mielisairaaloista ovat muuttaneet aiempia mielikuviasi mielisairaaloista ja niiden toiminnasta?

Oletko havainnut muutoksia mielisairaalan toiminnassa pitkällä aikavälillä? Millaisina olet nämä muutokset kokenut? Kerro havainnoistasi ja kokemuksistasi.

Voit myös kuvailla mielisairaalaa fyysisenä ympäristönä. Millainen rakennus sairaala oli? Miltä sisällä näytti? Millainen ympäristö oli? Miltä tuntui matkustaa sairaalaan tai käydä siellä? Miltä tuntui lähteä sairaalasta?

Mitä mielisairaala on sinulle merkinnyt? Juuri sinun kokemuksesi on tärkeä.
Keruun järjestävät tutkija Saara Jäntti ja Kulttuurisen mielenterveys-tutkimuksen verkosto Jyväskylän yliopistosta sekä SKS.

Kirjoitukset tallennetaan tutkijoiden käyttöön SKS:n arkistoon. Voit lähettää myös mielisairaaloihin tai mielisairaalan elämään liittyviä valokuvia ja äänitteitä tai käyttää niitä muistin virkistämiseksi kirjoittaessasi.

Muistitiedon keruu 10.10.2014–31.5.2015

Lisätietoja:
* SKS:n kansanrunousarkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi Saara Jäntti, saara.jantti@jyu.fi
* Keruulomake ja lisätietoja

Tapio Onnela
Viestit: 4862
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: SKS:n muistitietokeruu: Muistoja ja kokemuksia mielisairaalasta

16.06.15 12:22

SKS:n muistitietokeruuta: Muistoja ja kokemuksia mielisairaalasta on jatkettu 30.9. 2015 saakka.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”