Eero Haapanen
Viestit: 1
Liittynyt: 11.09.15 14:22

Tietoja Virossa 1942-44 toimineesta suomalaisesta 44. iv. komppaniasta ?

11.09.15 14:43

1942-1944 Virossa toimi "44" eli suomalaisten 44. ilmavalvonta ja radiotiedustelukomppania. Sillä oli yksiköitä mm. Naissaaressa, Pranglissa, Jumindassa, Kurkolassa ja pienessä Vaindlo/Stenskärissä (nyky-Viron pohjoisin saari). Luin sen aika niukkasanaisen sotapäiväkirjan, mikä on Kansallisarkiston digitaaliarkistossa.
Virossa ei varsinaisesti tapahtunut mitään, ei ollut yhtäkään taistelua, haavoittumista tai kuolemaa. Mutta suomalaiset elivät erikoisissa oloissa, virolaisten keskellä, saksalaisten muonitus- ym. tuella mutta suomalaisen sodanjohdon alaisina.
Löytyykö tästä toiminnasta Virossa mitään seikkaperäisempiä tutkimuksia, muistelmia, tekstejä ?
Olisin kiitollinen vinkeistä.
Suomalaiset sotilaat kuten myös samaan aikaan inkeriläissiirtoja Virossa hoitanut siviiliväki (Vilho Helanen) ilmeisesti auttoivat virolaisia pakenemaan Suomeen monin tavoin, ja virolaiset parveilivat pakohalujensa vuoksi suomalaisten ympärillä.Valpon arkistoissa on näiden virolaisten kuulusteluja, en ole vielä lukenut.
Saksalaiset välillä pidättivät suomalaisia Virossa näiden puuhien vuoksi.
Naissaaressa palvellut radisti alikersantti Herbert Liljeberg kirjoitti julkaisemattomat muistelmansa, jossa kertoo kaksi kertaa tuoneen saksalaisilta salaa omalla kalastajaveneellään 30 virolaista pakolaista Sipoon saaristoon loppuvuodesta 1943 (Svenska Litteratursällskapet, Folkultursarkivet).
Suomalainen pieni sotilasyksikkö oli myös todella erikoisella Stenskärin/Vaindlon majakkasaarella (22.6.44 suomalaisia 5, saksalaisia 19), jonne yhteydet olivat pitkiä aikoja täysin poikki ja miehet kärsivät mm. pahoista ihosairauksista. Onko saaresta mitään sotahistoriakuvauksia ?

Fennicus
Viestit: 7
Liittynyt: 05.12.05 16:51
Paikkakunta: Porvoo

Re: Tietoja Virossa 1942-44 toimineesta suomalaisesta 44. iv. komppaniasta ?

11.09.15 21:27

Tämä on mielenkiintoinen aihe eikä suinkaan rajoitu 44. IvK:n tarinaan. Olen pitkään kerännyt tietoja näistä ilmiöistä ja julkaissut niistä suppean artikkelin:

Anaja, Markus, "Päämajan yhteysupseeri Tallinnassa" jatkosodan aikana. Teoksessa
Alenius, Kari, Honkala, Anita & Wunsch, Sinikka (toim.), Itämeren itälaidalla II. Rajat ja integraatio Fenno-Baltian historiassa. (Studia Historica Septentrionalia 58). Pohjois-Suomen Historiallinen Yhdistys, Rovaniemi 2009, 233–244.

Tarkoitus on vielä julkaista laajempi katsaus Suomenlahden eteläpuolella jatkosodan aikana olleista suomalaisista sotilaista.

Voit myös ottaa minuun suoraan yhteyttä: info@perinne.fi

Markus Anaja

Eki

Re: Tietoja Virossa 1942-44 toimineesta suomalaisesta 44. iv. komppaniasta ?

26.09.15 08:48

SA-kuvia näyttää löytyvän jonkun verran. Vaikka ei ilmeisesti ihan kysytystä asiasta.

Kapteeni Pauli Wiro on kuvannut Naissaaren pohjoiskärjessä ollutta rannikkotykistön tulenjohtoasemaa ja Pietarhovissa ollutta tähystysasemaa.

Haulla "Pajanen" tulee 23 kuvaa, jotka kaikki ovat Pietarhovista, vaikka osaan on virheellisesti merkitty paikaksi Petroskoi.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”