I Palvo
Viestit: 259
Liittynyt: 29.09.16 17:45

Re: Venäjä ja Syyria

21.12.16 03:00

Eversti Mikhail Khodarenok epäilee 9.9.2016 Gazeta ru-artikkelissaan, https://citeam.org/here-s-why-assad-s-a ... -in-syria/ ettei Bashar al-Assadin armeija kykene voittamaan sisällissotaa Syyriassa.
Syyrian arabikevään koittaessa Basharin armeijalla oli määrällinen etu kaikessa, sotilaskoneet, panssarit, tykistö, sotilaat ja turvallisuusjoukot ja tuolloin nopeaa voittoa alkavassa sisällissodassa saattoi toivoa, mutta nyt Basharin armeija on eversti Kohodarenokin mukaan surkeassa ja sen moraali on laskenut.
Basharilla ei näytä olevan minkäänlaisia operaatiosuunnitelmia ja Basharilta puuttuvat tulolähteet armeijansa kalustotilanteen korjaamiseksi ja sotilaita ei pysty rekrytoimaan lisää, mahdolliset rekryytit ovat sisäisessä tai ulkoisessa maanpaossa tai vastustajan riveissä. Puolet Basharin sotilaista on 2000:ssa tarkastuspisteessä.
Basharin ilmavoimien eversti Khodarenok sanoo Syyrian arabikevään 2011 alusta lukien menettäneen noin 200 taistelukonetta ja 150 lentäjää ja syyrialaislentäjiä ei enää kouluteta lisää Venäjälläkään. ( Osa Basharin konemenetyksistä lienee huonon ja puutteellisen konehuollon syytä )

Venäjällä ei näyttäisi uutistietojen mukaan olevan Syyriassa lähellekään 200:aa taistelukonetta ja -helikopteria, joten Basharin ilmavoimien kärsimiä tappioita Venäjän koneet eivät lukumääräisesti korvaa. Venäläissotilaita Syyriassa sanotaan olevan noin 6000 ja maavoimien venäläissotilaat suojannevat lähinnä Venäjän laivasto- ja ilmatukikohtia.

Olisikohan Syyria alueellisesti jakautumassa sisällissodan sotatilanteen mukaisesti ja Basharin alawiittien hallussa olevasta alueesta olisi muodostumassa Alawitestan, sellainenhan oli olemassa 1920 - 1936 ottomaanihallinnon romahdettua. Alawiitti Saleh al-Ali on yrittänyt kapinoida 1919 ottomaaneja vastaan http://en.wikipedia.org/wiki/Saleh_al-Ali päämääränään Välimeren rannikon Alawitestan. Toistuukohan Balkanin kaltainen tilanne Syyriassakin?

Veikko Palvo

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjä ja Syyria

11.01.17 23:45

Mihail Zygar kertoo teoksessaan Putinin sisäpiiri. Nyky-Venäjän lyhyt historia kiinnostavalla ja mielestäni hyvin uskottavalla tavalla miten Putin ja Venäjä ajautuivat tukemaan Syyrian diktaattoria al Assadia. Zygar on mm. haastatellut aikoinaan Kommersantin toimittajan ominasuudessa al-Assadia.
Vladimir Putin muistelee mielellään lausetta, joka pannaan Amerikan presidentin Franklin D. Rooseveltin suuhun ikään kuin Nicaraguan diktaattorista Anastasio Somozasta sanottuna: »Vaikka heittiö, mutta meidän heittiömme.» Putin esittää tämän repliikin aina havainnollisena todistuksena amerikkalaisten kaksinaismoraalista. Kun ottaa huomioon, että Vladimir Putin käsittää koko ulkopolitiikan ainoastaan itsensä kautta – ja harjoituksena amerikkalaisten suunnitelmiin hänen poistamisekseen vallasta – Bashar al-Assadista tuli hänelle »oma heittiö».

Putinin läheinen neuvonantaja kuvaa presidentin ajatuskulkuja Syyrian tapahtumien suhteen seuraavasti. Bashar al-Assad on tavallinen arabihallitsija, ei muita pahempi tai parempi. Osapuilleen samanlainen kuin Saudi-Arabian, Marokon tai Jordanian kuninkaat, Yhdistyneiden Arabiemiraattien tai Sudanin tai Algerian presidentit. Miksi ei lännessä ole edellisiä vastaan mitään valituksia, jälkimmäisiä kohtaan taas he ovat ankaria ja saivartelevia? Miksi Saudi-Arabia saa julkisesti hirttää ja katkaista kauloja, eikä kukaan syytä sitä ihmisoikeuksien rikkomisesta, Syyriaa taas ruoskitaan paljon vähäisemmästä ankaruudesta? On vain yksi selitys, mietti Putin. Koko juttu on siinä, että Syyria on Venäjän liittolainen. Se on ainoa maa, jossa yhä on Venäjän sotilastukikohta, se on hallinto, joka ostaa Venäjältä aseita ja pyytää apua Venäjältä.

Sen tosiseikan, että al-Assad on käyttänyt aseita omaa siviiliväestöä vastaan, Putin tulkitsi omalla tavallaan: al-Assad oli ensimmäinen, joka pystyi vastustamaan »arabikevättä». Putin muisti, että myös kymmenen vuotta sitten, vuosina 2004 ja 2005, oli entisen Neuvostoliiton alueella alkanut värivallankumousten aalto. Silloin Uzbekistanin presidentistä Islam Karimovista tuli ensimmäinen, joka riskeerasi ampumalla satoja kapinoivia. Putin tuki häntä välittömästi ja lupasi seuraavalla kerralla auttaa sotajoukoilla – tärkeintä oli, että tämä pysäytti ketjureaktion.

Syyrian sisällissodan alkamisen jälkeen 2011 Putin sai vaikutelman déjà-vusta. Hän oli taas iskun kohteena, ja jälleen piti kiittää itämaisen diktaattorin itsepäisyyttä. Tällä kertaa Bashar al-Assadin, joka pysäytti arabikevään. Putinille arabikevät oli harjoitus vallankumoukselle Venäjällä ja Bashar al-Assad tosiasiassa suojasi Venäjää amerikkalaiselta salaliitolta.
Mihail Zygar: Putinin sisäpiiri. Nyky-Venäjän lyhyt historia. (Otava, 2016) s.352

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 23:57

Re: Venäjä ja Syyria

14.01.17 20:24

Kirjoitin 19.10.16 tässä ketjussa, että Mosulin taisteluissa jätettäisiin ISIS-taistelijoille pakotie Syyriaan vapaaksi. ISIS taistelisi Syyriassa Assadia vastaan. Näin on ilmeisesti käynytkin ainakin osittain.

Sen jälkeen ISIS valtasi takaisin Syyrialaisen Palmyran kaupungin. CNN raportoi valtauksesta joulukuussa 2016:
Reports: ISIS retakes ancient Syrian city of Palmyra
http://edition.cnn.com/2016/12/12/middl ... is-russia/

Nyt ISIS hyökkää saartamaansa Deir Ezzorin kaupunkia vastaan Syyriassa. Amerikkalainen ABC kirjoittaa observatiorion (se kangaskauppiaan observatorio Britanniassa) sanoneen, että ISIS on saanut äskettäin vahvistuksia kuten suuren joukon ammuksia ja polttoainetta taistelua varten.
The Observatory said the group has recently brought in reinforcements, including large amounts of ammunition and fuel, in preparation for the battle.
IS Launches New Assault on Besieged Eastern City in Syria
http://abcnews.go.com/International/wir ... a-44775841

Syyrian armeijan sotilaita on kuollut taistelussa 12 ja ISIS:n taistelijoita 20 uutisen mukaan.

Islamic State attacks Syria's Deir al-Zor city, dozens dead: monitor
http://www.reuters.com/article/us-midea ... SKBN14Y0D2

Syyskuussa 2016 USA teki useita ilmaiskuja Syyrian armeijaa vastaan Deir ez-Zorissa surmaten 62 Syyrian armeijan sotilasta, jotka puolustivat kaupunkia ISIS:iä vastaan. USA:n ja, kuten päiviä myöhemmin ilmoitettiin myös Tanskan, Australian ja Iso-Britannian koneiden tekemät ilmaiskut tuhosivat vähän iskuja aiemmin solmitun tulitaukosopimuksen. Tapahtumien jälkeen Tanska on kai irtautunut koalitiosta.

Reutersin mukaan kaupungissa, jota ISIS on piirittänyt vuodesta 2014 asti, asuu 200000 ihmistä, joilta puutuu elintarvikkeita ja lääkkeitä. Asukkaat ovat riippuvaisia ilmasta pudotettavista tarvikkeista, koska käsittääkseni USA:n johtaman koalition ilmaiskujen seurauksena Deir Ezzorin lentokenttä joutui ISIS:n tulitukselle alttiiksi.

Tuskin saarretut saavat empatiaa lännestä. Kirkonkellot eivät tule soimaan.

ISIS on hämmästyttävän vahva vaikka sen kokonaismiesvahvuudeksi sanotaan noin 25000 miestä. Se pitää hallussa suuria alueita ja isoja kaupunkeja kuten Mosul, jossa kai asuu noin 2 miljoonaa ihmistä. MInusta se on omituisen vahva sotavoima vaikka koko on aika pieni.

USA:n johtaman koalitien ilmaiskuja ISIS:stä vastaan oli tehty noin 25000 iskua muistaakseni noin vuosi sitten. Se on keskimäärin yksi ilmaisku per yksi ISIS-taistelija. En ole sotilasasiantuntija, olen maallikko, mutta minusta iskujen määrä suhteessa taistelijoiden määrään on oudon suuri eikä iskuilla kuitenkaan ole ollut paljoa vaikutusta. Onko iskettu todellisuudessa hiukan ohi tahallaan? Sellainen tulee mieleen, että esitetään suurta ISIS:n vastaista taistelua, mutta todellisuudessa ollaan haluttomia tuhoamaan ISIS.

Patrick Cockburn kirjoitti lokakuussa brittiläisessä The Independent lehdessä Hillary Clintonin vuodetuista sähköposteista otsikolla “Tiedämme lopulta minkä Hillary Clinton tiesi koko ajan - USA:n liittolaiset Saudi Arabia ja Qatar rahoittavat ISIS:ä”

We finally know what Hillary Clinton knew all along – US allies Saudi Arabia and Qatar are funding Isis
http://www.independent.co.uk/voices/hil ... 62071.html

Hillary Clinton kirjoitti syykuussa 2014 USA:n ulkoministeriön muistiolta näyttävässä viestissä länsimaisiin tiedustelutietoihin viitaten, että Qatarin ja Saudi Arabian hallitukset tukevat salaa taloudellisesti ISIS:ä ja muita äärimmäisyysryhmiä alueella.
governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to Isis and other radical groups in the region
Hillary Clinton ja USA:n ulkopoliittinen johto on tiennyt pitkään Saudi Arabian tukevan ääri-islamisteja. Vuonna 2009 Clinton kirjoitti “Saudi Arabian olevan kriittinen rahoittaja al-Qaidalle, Talebanille ja LeT:lle”.
Saudi Arabia remains a critical financial support base for al-Qaeda, the Taliban, LeT [Lashkar-e-Taiba in Pakistan].
Vuonna 2016 The Atlantic kirjoitti pitkän haastattelun Barack Obamasta. Haastattelun tekijä Jeffrey Goldberg kuvaili Obaman kyseenalaistaneen, usein tylysti Amerikan sunni-liittolaisten roolia, jota ne pelaavat lietsoessaan amerikkalaisvastaista terrorismia. Hän [Obama] oli selvästi ärynyt, että ulkopoliittinen ortodoksisuus pakottaa hänet kohtelemaan Saudi Arabiaa littolaisena.”
“questioned, often harshly, the role that America’s Sunni Arab allies play in fomenting anti-American terrorism. He is clearly irritated that foreign policy orthodoxy compels him to treat Saudi Arabia as an ally”
Näyttää, ettei edes USA:n presidentti, ei ainakaan Obama, pysty ohjaamaan USA:n ulkopolitiikkaa haluamaansa suuntaan.

Ulkopoliittisen vaikutusvallan voi kai ostaa. Monet Washingtonin ulkopoliittiset ajatuspajat tekevät arabirahaoittajien ja israelmielisten rahoittajiensa puolesta ehdotuksia.

Lokakuussa 2014 varapresidentti Joe Biden puhui Harvardin opiskelijoille kertoen, että Turkki ja Emiraatit ovat niin päättäväisiä kaatamaan Assadin hallinnon ja olennaisesti heillä on edustajasota sunnien ja shiiojen välilä. Mitä ne tekivät? Ne kaatoivat satoja miljoonia dollareita ja tuhansia tonneja aseita jokaiselle joka pystyi taistelemaan Assadia vastaan. Mutta ihmiset, joita tuettiin olivat al-Nusra ja al-Qaida ja jihadistien äärimmäisyysosat jotka tulevat kaikkialta maailmasta.
“were so determined to take down Assad and essentially have a proxy Sunni-Shia war. What did they do? They poured hundreds of millions of dollars and thousands of tons of weapons into anyone who would fight against Assad. Except that the people who were being supplied were al-Nusra and al-Qaeda and the extremist elements of jihadis coming from other parts of the world”
Cockburnin mukaan USA on kieltäytynyt epätavallisen pitkään kaksoistornien iskujen jälkeen olla kohtaamatta vastakkain perinteisiä sunni-liittolaisiaan ja on siten varmistanut Terrorismin vastaisen sodan epäonnistumisen. Muistaakseni torni-iskuun osallisista lähes jokainen oli saudi arabialainen, mutta kostoksi USA iski Irakiin ja Afganistaniin. Aika erikoista vai mitä? Saudeilla on pakko olla joku keino, jolla he puristelevat USA:n presidenttien, ei vain Bushin vaan myös Obaman, herkkiä genitaalialueita saadakseen USA:n mukautumaan tahtoonsa, mikä ärsytti ainakin Obamaa. Oma vaatimaton veikkaukseni on, että Saudien puristelevina välimiehinä toimii amerikkalainen sotateollisuus, jolle Saudi Arabia on iso asiakas.

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjä ja Syyria

08.02.17 10:24

Näin toimii Venäjän tukema Syyrian hallitus:
Syyrian hallitus hirtti jopa 13 000 vankia Damaskoksen lähellä sijaitsevassa vankilassa viidessä vuodessa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Järjestö kertoo asiasta tiistaina julkaisemassaan raportissa, joka perustuu 84 silminnäkijän haastatteluihin. Järjestö haastatteli sekä vankeja, vartijoita että tuomareita.
Raportin mukaan vuosina 2011-2015 Saydnayan vankilassa hirtettiin vähintään kerran viikossa jopa 50 ihmistä. Vangit vietiin ennen hirttämistä mielivaltaisiin oikeudenkäynteihin ja heitä myös pahoinpideltiin, järjestö kertoo. Hirttämiset suoritettiin salassa yöllä.
Amnesty syyttää Syyrian hallintoa "tuhontapolitiikan" harjoittamisesta.
Amnesty: Syyrian hallitus hirtti jopa 13 000 vankia viidessä vuodessa yhdessä vankilassa (MTV, 7.2.2017)
“The cold blooded killing of thousands of defenceless prisoners, along with the carefully crafted and systematic programmes of psychological and physical torture that are in place inside Saydnaya Prison cannot be allowed to continue. Those responsible for these heinous crimes must be brought to justice.”
Syria: Secret campaign of mass hangings and extermination at Saydnaya Prison (Amnesty International, 7.2.2017)

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjä ja Syyria

26.02.17 21:27

Venäjä testaa aseitaan Syyriassa. Siviilit kärisivät:
Russian Defense Minister Says His Military Has Tested 162 Weapons In Syria (NPR, February 23, 2017)
Russian Defense Minister Sergei Shoigu made his way to the Duma, the lower house of parliament, on the eve of Defender of the Fatherland Day. The Feb. 23 national holiday was once known as Soviet Army and Navy Day, and Shoigu, dressed in the uniform of a general, came to boast about the Russian military's latest achievements.
"We tested 162 types of contemporary and modernized weapons in Syria, which showed a high level of effectiveness," Shoigu said. Only 10 weapons systems performed below expectations, he added.
The Kremlin has never made a secret that its intervention on behalf of the Syrian government has been an excellent opportunity to show off its new military prowess.
***
Of course, testing weapons was not the primary reason for Russia's war in Syria.
"There were two main goals: to force the West to talk with Russia and break the isolation from the Ukrainian crisis, and secondly, to support Syrian President Bashar Assad," said Aleksandr Golts, a fellow at the Kennan Institute in Washington. Trying out new arms was just a bonus.
As cynical as it may sound, Golts said, combat is the best way for any military to test the condition of its weaponry.
There were also domestic political reasons for the Syrian operation.
Many Russians felt humiliated after the Soviet Union fell apart in 1991 and lost its superpower status. Russia stood on the sidelines as the United States led military interventions in Iraq and the former Yugoslavia. For Putin, one of his most important priorities has been modernizing the military to show that Russia is a player on the world stage again.
Russia's performance in the Syrian war has sent a signal that the country is capable of putting together an expeditionary force far from Russia's borders, said Dmitry Gorenburg, a defense analyst with the CNA think tank in Arlington, Virginia.
"By American standards, it was a small operation. But it was more than the experts thought they were capable of," Gorenburg said.
For example, by launching the cruise missiles, Russia showed that it could reach potential targets deep within Europe.
Yet as much as Russia is celebrating the recent air campaign, human rights groups say it has come at a terrible cost for civilians on the ground.

tsadilainen
Viestit: 119
Liittynyt: 19.06.07 14:37

Re: Venäjä ja Syyria

20.10.17 10:46

Kiinnostava artikkeli ulkovaltojen roolista Syyrian sodassa:
https://tcf.org/content/report/assads-e ... pposition/

kahannin
Viestit: 105
Liittynyt: 10.01.20 13:36

Re: Venäjä ja Syyria

19.01.20 16:22

jsn kirjoitti:
30.09.15 22:22
Venäjä on aloittanut ilmaiskut Syyriassa sanojensa mukaan ISISiä vastaan, mutta tosiasiassa hyökännyt lähinnä muiden kuin sen hallussapitämille alueille.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305989310059?ref=hs-prio-A3

HS:n tuoreesta jutussa kerrotaan myös al-Assadin tukeneen vuodesta 2011 lähtien Isisin syntyä vastustajiensa selustaan. Itseäni onkin aina ihmetyttänyt, mistä kummasta koko ISIS yhtäkkiä putkahti. Näin nopea nousu ei olisi ollut mitenkään mahdollista ilman vahvoja tukijoita.
ISISIllä on ollut vahvoja tukijoita: Se syntyi USA:n vankileiriltä Irakissa (https://www.cbsnews.com/video/birth-of- ... ry-prison/).

Irakissa ISIS sai aseita valtaamalla Irakin armeijan varastoja. Irakista ISIS levittäytyi myös Syyriaan. Sen jälkeen USA mahdollisti myös ISISin aseiden saannin (https://www.newsweek.com/how-isis-got-w ... ria-748468) tukiessaan al Assadia vastustavien voimien taistelua Syyriassa.
Vuonna 2012 USA ja länsimaat mm. kouluttivat Assadin hallitusta vastustavia sotilaita Jordaniassa (https://www.theguardian.com/world/2013/ ... els-jordan). Kun Assadin vastainen oppositio Syyriassa radikalisoitui, näistä sotilaista (ja heidän aseistaan) tuli merkittävä osa ISIS-joukkoja. ISIS rahoitti toimintaansa myymällä öljyä. USA:n vastainen koalitio aloitti ISISin vastaiset pommitukset 2014. He eivät kuitenkaan kohdistaneet iskujaan ISISin öljykuljetuksiin Syyriasta Turkkiin. Tultuaan Syyriaan, venäläiset pommittivat näitä kuljetuksia. Seurauksena oli ISISin rahavarantojen hupeneminen. Palkkojen vähentyessä mm. sotilaiden värvääminen länsimaista ja aseiden ostaminen tuli silloin tietenkin hankalammaksi.
Venäläisten toiminta pakotti myös USA:n johtaman koalition siirtymään tehokkaampaan toimintaan ISISin kukistamiseksi. Se kannattikin, koska nyt USA hallitsee myös Syyrian öljyvarantoja.
ISISin kukistaminen on vielä kesken. Se toimii edelleen Idlibissä Syyriassa (https://www.voanews.com/extremism-watch ... -stability).

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”