LasseA
Viestit: 34
Liittynyt: 27.08.19 10:06

Re: Muinaisen Egyptin korkea teknologia

24.11.19 17:27

Aika paljon on moderaattorin viesteissä trollaukselle tunnusomaisia piirteitä, puheenaiheen muuttamista kaikkeen muuhun paitsi todisteisiin, koitetaan mitätöidä muita keskustelijoita puhumalla heidän taustoistaan, mustamaalataan tutkijoita perusteettomasti.

Tiedoksi vain.
Viimeksi muokannut LasseA, 24.11.19 18:09. Yhteensä muokattu 8 kertaa.

Okivi
Viestit: 14
Liittynyt: 08.11.19 21:45

Re: Muinaisen Egyptin korkea teknologia

24.11.19 17:28

Klaus Lindgren kirjoitti:
23.11.19 22:45
Tiesivätkö muinaiset Egyptiläiset jotak ... lä vai ei?

Ehkä tiesivät, ehkä eivät. Muuta ei voi sanoa, jos haluaa pystellä luotettavan tiedon rajoissa. Ja tällä palstalla pysytään, se on jopa kirjoitettu tämän palstan sääntöihin. Enkä näe mitään syytä ottaa kantaa muinaisen Egyptin tutkijoiden keskinäisiin kiistoihin. Kadonneen teknologian olemassaolo on nimen omaan niin kiistanalainen teoria, että ei kannata lähteä täältä kaukaa sitä sen kummemmin miettimään.
Minäkin olen sitä mieltä, että pitää pysytellä luotettavan tiedon rajoissa. Ja luotettavuuden lisäksi tiedon pitää olla niin selvää, että siinä ei ole mahdollisuutta vaihtoehtoisille tulkinnoille. Ja noiden putkiporausreikien ja -sydänten ulkonäkö ei tarjoa mahdollisuutta egyptologian valtavirran tarjoamille vaihtoehtoisille tulkinnoille, joita ovat kupariputkella poraaminen ja hiekan käyttäminen hionta-aineena ja poran pyörittäminen edestakaisin jousi-naru-yhdistelmällä.

Poraustehoa ei perustellusti voida verrata nykytekniikkaan, koska näiden merkillisten reikien porauksesta ei tiedetä poran kierrosnopeutta. Joka tapauksessa poran syöttö kierrosta kohti on ollut käsittämättömän suuri verrattuna nykytekniikkaan, mutta nykyisten porien kierrosnopeus on myös suuri.

Kun edellä kirjoittamastani lähdetään hypoteesitasolle, niin kadonneen tekniikan olemassaolo on juuri oikea hypoteesi. Reikien teossa on nimittäin täydellä varmuudella käytetty edistynyttä tekniikkaa, ja koska sitä tekniikkaa ei tunneta eikä laitteita ole löytynyt, niin kyseessä on kadonnut tekniikka.
Klaus Lindgren kirjoitti:
23.11.19 22:45
Tutkikoot ne, jotka voivat ja osaavat, meidän maallikoiden on parempi vain seurata asian tutkijoiden keskustelua. Ja silloin avoimin mielin kuunneltava kiistojen kaikkia osapuolia.
Tuosta olen täysin samaa mieltä. Mutta lisäksi on otettava huomioon, että kiistojen vallitessa on ainakin kaksi mahdollisuutta: on kysymys mielipiteistä ja politiikasta, jotka tarjoavat rajattomat tulkintamahdollisuudet, tai sitten on kysymys yksikäsitteisistä asioista, joista vain toinen osapuoli voi olla oikeassa ja toinen on väärässä. Yksikäsitteisissä asioissa ratkaisee asiantuntemus eivätkä maallikkojen mielipiteet.

Klaus Lindgren
Viestit: 1116
Liittynyt: 30.11.05 13:31

Re: Muinaisen Egyptin korkea teknologia

25.11.19 12:33

Kieltämättä on kyseessä kadonnut kivenporaustekniikka, jos ei tiedetä, miten sitä kiveä on porattu. Sen perusteella, mitä olen asiasta ja sen tutkimuksesta tietoa löytänyt, sen enempää ei voikaan sanoa.

On tässä yksi kohta kuitenkin, josta on syytä muistuttaa: muinaisen Egyptin elämästä on säilynyt erittäin paljon rakennuksia, esineitä, kuvia ja tekstejä ja ne on pystytty myös ajoittamaan varsin luotettavasti. Kaikkea sitä, mitä niissä jäänteissä on, ei voi sivuuttaa päätymättä vakaviin tiedollisiin ristiriitoihin. Joten noita sahaus- ja poraustekniikoitakin kannattaa etsiä seellaisesta suunnasta, joka ei päädy ristiriitaan jo olemassaolevan tiedon kanssa.

Raimo Karmanen
Viestit: 10
Liittynyt: 18.11.19 13:42

Re: Muinaisen Egyptin korkea teknologia

25.11.19 14:51

Toki ensisijaisesti näin, mutta on kuitenkin muistettava, että todellisuus määrää, ei keinotekoinen ja mahdollisesti osittain väärässäoleva ja täydentymätön lähestymistapamalli.

Klaus Lindgren
Viestit: 1116
Liittynyt: 30.11.05 13:31

Re: Muinaisen Egyptin korkea teknologia

25.11.19 16:58

Todellisuus ennen kaikkea. Historian ja arkeologian tapauksessa etsitään mennyttä todellisuutta ja ainoa keino sen selville saamiseksi ovat menneen todellisuuden jäänteet tässä meidän aikamme todellisuudessa. Niin kuin rakennukset, esineet, piirrokset, kirjoitukset ja kaikki sellainen. Kun pohditaan muinaisia poraus- ja sahausjälkiä, on ne asetettava kaikkien niiden muiden jäänteiden joukkoon ja mietittävä, että mikähän niiden oikea paikka siinä menneessä todellisuudessa oli? Jos on vaikea päätellä, on parempi pysyä niiden jäänteiden muodostamassa ympäristössä, mutta jos se ei onnistu, on etsittävä lisää, toistaiseksi unohtuneita jäänteitä. Kuten jos vaikka joku haluaa todistaa muinaisen, unohtuneen koneen olemassaolon, on hänen esitettävä siitä jotain selviä ja sitovia jäänteitä, niin kuin vaikkapa kirjoituksia tai piirroksia tai ruuveja tai muttereita tai muita koneen osia tai mieluiten näitä kaikkia. Sitä ennen se korkeampi teknologia on yksi mahdollisuus erikoisten poraus- ja sahausjälkien syntytavaksi, ei sen enempää.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”