Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Kuolema Baghdadissa

Helsingin Sanomat on eilen julkaissut varakonsuli Eino Artin kuolemaan Baghdadissa v. 1982
liittyvää aineistoa, joka pohjautuu Irakin tiedustelupalvelun veteraanien muistelmista koottuun TV-sarjaan "Irakin tiedustelutarinoita" . Sen 19 . jaksossa kerrotaan Irakissa tuolloin toimineitten suomalaisyritysten joutumisesta kansainvälisen vakoilun kohteeksi, lähinnä sensitiivisten projektiensa tähden/myötä.

Paikan päällä tuolloin olleena, voin vahvistaa, että yrityksissä oltiin täysin tietoisia "silmälläpidosta".
Paikallisesti palkatun henkilökunnan joukossa oli aina vähintään yksi, suoraan tiedustelupalvelulle
raportoiva henkilö, jonka nimi ja tehtävä kylla tiedettiin yleisesti. Firmojen kirjoituskoneet (!) oli rajoitettu yhteen ja senkin käyttö oli erityisseurannan alainen. Pelon ilmapiiri hallitsi! On muistettava, etta Iranin ja Irakin välinen sota oli tuolloin "päällä" ja sen luoma lisästressi kiristi ilmapiiriä edelleen.

Baghdadin suomalaisten kyseenalainen "aamuhuvi" oli kiivetä tasakattoisten villojensa laelle seuraamaan lähes joka-aamuisia pommituksia ja ilmatorjunnan ohjusten vastalausekonserttia. Niin
toimi myös artikkelissa mainittu suurlähettiläs Håkan Krogius, joka siirtyi eräänä aamuna vuoteestaan
kattotasanteelle vain hetkeä ennen räjähdystä. Ilmatorjunnan "huti" laakatuliammus oli räjähtänyt Krogiuksen makuuhuoneen ikkunanpuitteeseen, tuhoten sisustuksen täysin. Lähettilään residenssissä / suurlähetystössä viikottain kokoontuva suomalaisyritysten "turvatoimikunta" (jonka jäsen olin) sai tutustua tuoreeltaan hävitykseen, Krogiuksen opastamana. Sota konkretisoitui aivan uudella tavalla!

On hyvinkin mahdollista, että Arti joutui kuvatunlaisesti tiedustelupalvelun ansaan. Sen sijaan "Kiustin"
koodinimellä kulkeneen suomalaisen projektijohtajan vakoilurooliin suhtaudun skpetisesti.
Kyseessä on voinut olla pelkkä kosto. Todistin henkilökohtaisesti useammankin kerran suhteiden kiristymistä suomalaishenkilökunnan ja palkkalistoilla roikkuneitten "agenttien" välillä.
Jos kuulusteluissa saatiin"tunnustus", se on todennäköisimmin kaivettu väkisin Saddamin tunnetuin keinoin ja välinein. Siihen viittaa myös "Kiustin" poikkeuksellinen vapauttaminen ja maastakarkoitus.

Olen vuosia sitten sivunnut tätä teemaa (Baghdad 1980-luvulla) agricolaketjussa:

https://agricolaverkko.fi/keskustelu/vi ... Aqar#p4631

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Kuolema Baghdadissa

Todennäköisimmin "Kiusti" on täysin fiktiivinen kompositiohenkilö, jolla Irakin tiedustelupalvelu on
maustanut keitostaan. Tähän viittaa tieto, jonka mukaan suomalaisjohtaja oli aviossa irakilaisen naisen kanssa, joka puolestaan vakoili puolisoaan tiedustelupalvelun piikkiin! Kuulostaa suorastaan Ian Fleming-
sepitelmältä!

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Kuolema Baghdadissa

Suurlähettilään residenssi sijaitsi 14th July –sillan tuntumassa, Tigrisin varrella. Silta oli saanut nimensä vuoden 1958 heinäkuun 14. päivästä, jonka varhaisena aamuna, eversti Abdulkarim Qasimin (Karim Kassem) Jordaniaan komennetut joukot, käskynvastaisesti, suuntasivatkin Baghdadiin. Yöpukeissaan ollut nuori kuningas ja koko hänen lähiperheensä marssitettiin Rihab-palatsin keittiöpuutarhaan ja teloitettiin automaattiaseella, ilman armoa. Kello ei ollut kahdeksaakaan aamulla.

23-vuotiaan kuninkaan ruumis säästyi siltä makaaberilta häpäisyltä, jonka uhreiksi joutuivat kuninkaan eno & kruununprinssi Abdul Ilah, sekä pääministeri Nuri al-Said, joka vangittiin seuraavana päivänä naiseksi pukeutuneena pakomatkallaan. Heidän ruumiitaan raahattiin Baghdadin kaduilla,
verenhimosta sekaisin menneen väkijoukon tanssiessa jäännöksillä. Se, mitä jäi jäljelle ripustettiin katulamppuihin ja kuvina seuraavan päivän bulevardilehtien etusivuille ympäri Eurooppaa. Olin silloin juuri lukemaan oppinut seitsenvuotias, joka näin järkyttävällä tavalla sai ensikosketuksensa tulevaan elinympäristöönsä. En unohtanut nuorta Faizalia ja hänen kohtaloaan koskaan. Vuoden 1982 tienoilla löysin hämmästyksekseni eräästä Saadoun Streetin antiikkikaupasta kuninkaaseen liityvää memorabiliaa, hänen potretillaan koristetun seinälautasen muodossa. Se oli kätketty liikkeen perälle, vallankumousrekvisiitan alle ja kuuluu tänäkin päivänä kokoelmiini.

Myös Saddam Hussein tunsi selittämätöntä sympatiaa Faizal II kohtaan. Hän antoi siirrättää poikakuninkaan tomumajan merkitsemättömästä haudastaan vartavasten restauroituun Kuninkaallisen mausoleumiin, isänsä Ghazin ja isoisänsä Faizalin viereen marmorisarkofagiin. Saddamin vieraillessa paikalla (useita kertoja, sanotaan) , sarkofagin kansi avattiin ja Saddam Hussein tarkasteli hiljaisuudessa sitä linkkiä Irakin historiassa, joka mahdollisti hänenkin hallituskautensa. Kenties hän silloin audiovisioi myös oman kohtalonsa: pyövelin, hirttonuoran, mustan hupun ja pudotusluukun humahduksen, ennen päiviensä päättymistä.


Kuva

Giosling
Viestit: 91
Liittynyt: 17.02.09 09:34

Re: Kuolema Baghdadissa

Kuva

Kuva

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”