Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Hrushtshovin ydinasediplomatiaa ja euro-ohjuksia

Sputnik I:n ( 4.10.1957 ) merkitys kasvoi Hrushtshovin lausunnoissa valtaviin todellista suurempiin mittoihin Neuvostoliiton pelotteeksi ja Lännen harhauttaminen onnistui ilmeisen hyvin ja USA alkoi panostaa ydinaseiden kehittelyyn voimakkaasti.

Stalinin Berliinin kriisissä 1948-1949 ydinaseita lienee ollut muutamia USAirforcen pommikoneissa selustavarmistuksena, mutta
Hrushtshovin Berliinin kriisissä 1958 - 1961 "Sputnik-ydinohjukset" olivat merkittävämmässä peloteasemassa.

Todellisuudessa vuoteen 1961 saakka Neuvostoliitolla oli vain neljä mannertenvälistä Semyorka-ohjusta suojaamattomana Arkangelin eteläpuolisella pellolla.
Mutta kesäkuussa 1959 Hrushtshov selitti W. Averell Harrimanille Euroopan tuhoamiseen tarvittavan vain muutamia neuvosto-ohjuksia:
"yksi pommi olisi tarpeeksi Bonnille ja kolme tai viisi pyyhkäisisi pois Ranskan, Englannin, Espanjan ja Italian.
Neuvostoliiton ohjusetumatka "ohjuskuilu" ( missile gap ) oli täytettävä mahdollisimman nopeasti.

Keskimatkan nestepolttoaineisia ydinohjuksia sijoitettiin 30 Englantiin, 30 Italiaan ja 15 Turkkiin.
NATO-Norja ja -Tanska ilmoittivat, etteivät ne ota atomiaseita rauhan aikana alueelleen, mutta Naton ydinasepolitiikan suunnitteluun osallistuttaisiin ja ydinaseita kuljettavat sukellusveneet voisivat vierailla Norjan ja Tanskan satamissa.
Bulganin
lähetti kirjeen Norjalle ja Tanskalle 1.1958 ja kirjeessä ilmaistiin Neuvostoliiton tyytyväisyys noiden Nato-maiden kantaan ja ehdotettiin
Pohjolan ydinaseettoman vyöhykkeen luomista ja perustamista.

Tammikuussa 1960 Hrushtshov julisti NL:n uuden ydinasepainotteisen doktriinin todeten tulevaisuuden sodan olevan ydinsota.
YK:ssa Hrushtshov julisti syyskuussa 1960 Neuvostoliiton tuottavan ydinaseita kuin "makkaroita automaattikoneesta".

NL alkoi 1961 sijoittaa Länsi-Eurooppaan yltäviä 4000 km:n kantaman ydinohjuksia laukaisualustoilleen ( SS-4, SS-5, SS-6 v. 1960,
SS-7 v. 1961, SS-8 v. 1962 ).
Euro-ohjuskriisi alkoi.
Berliinin muurin rakentaminen alkoi elokuussa 1961.
Lokakuussa 1961 Novaja Zemljan yläpuolella laukaistiin 50 Mt:n vetypommi, Tsar-Bomba, lähinnä ilmeisesti pelotetarkoituksessa.
Suomelle lähetettiin nootti, mutta kirje ei liittynyt Hrushtshovin ydinasediplomatiaan.

Ja sitten Hrushtshov käynnisti Kuuban ohjuskriisin aikoen sijoittaa "keskimatkan euro-ohjuksia" myöskin Kuubaan ja marraskuussa 1962 neuvostoliittolaiset ydinohjuksia Kuubaan, 150 km Floridasta, kuljettavat rahtilaivat kääntyivät takaisin.
USA suostui vetämään nestepolttoaineiset ydinohjuksensa Turkista pois, mutta kiinteäpolttoaineiset Minuteman ja sukellusveneistä laukaistava Polaris olivat jo käyttövalmiina.
Tsekkoslovakian miehitys 1968 oli käännekohta Euroopan etupiireissä ja Brezhnevin oppi julistettiin sekin 1968.
Mutta euro-ohjusrintamalla 1970-luku taisi olla hiljaiseloa, vaikka 1976 Neuvostoliitto sijoitti Länsi-Eurooppaa uhkaamaan kiinteäpolttoaineisia, nopeasti laukaistavia SS-20 -ohjuksia 350 kpl ja Backfire-ydinpommikoneita, jollaisia nytkin on lennellyt Itämerellä ja Valko-Venäjälläkin.

Ohjukset olivat idässä, mutta rauhanpuolustajat lännessä, etenkin Lännen vastasiirron jälkeen:
NATO ja USA sijoittivat 15 vuoden tauon jälkeen 1980-luvun alussa Eurooppaan 572 keskimatkan Pershing II ja risteilyohjusta ja Suomessakin vakuuteltiin miltei kaikki risteilyohjukset voitavan ampua alas Suomen ilmatilassa, Suomen yli NL:n kohteisiin laukaistut ja matalalla lentävät.

Ohjusten lentoaika Moskovaan oli 6 - 7 min. Itä-Euroopan ollessa NL:n hallussa.

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen on ollut taas jonkin aikaa hiljaiseloa euro-ohjusrintamalla, Länsi on sijoittanut ohjusten torjuntaohjuksia Puolaan ja Romaniaan ja noita "puolustusohjuksia" voidaan ampua laivoistakin.
Venäjä on v. 2014 käynnistämänsä Ukrainan kriisin aikana sijoittanut ydinohjuksia mm. Kaliningradiin, "euro-ohjuksia."

Venäjä vaatii myöskin, ettei Nato sijoita `voimakkaita aseita´, ilmeisesti ydinaseita Venäjän Nato-rajanaapurimaihin ja on koonnut Ukrainaan hyökkäysvalmiiksi 100 000 sotilasta maaperälleen ja on ilmoittanut kokoavansa sotaharjoitukseen Valko-Venäjälle 50 000 sotilasta, Ukrainan rajan taakse nekin.
YK:n turvallisuusneuvostokin kokoontui tässä uusimmassa Ukrainan kriisissä 31.1.2022:
http://news.un.org/en/story/2022/01/1110912
"Ei vaihtoehtoa diplomatialle" ja luetellaan ETYJ-kokous Wienissä 13.1.2022, USAn ulkoministeri A.Blinkenin ja Venäjän S.Lavrovin tapaaminen Genevessä 21.1.2022, Normandia-ryhmän kokous Pariisissa 26.1.-22; Ranska, Saksa, Venäjä, Ukraina.

Mutta Venäjä ei ole keskeyttänyt joukkojensa keskittämistä ja paljonkohan diplomatialla on onnistumisen mahdollisuuksia jatkuvan uhan ilmapiirissä?
Ja "Venäjän toimet eivät uhkaa ainoastaan Ukrainaa, vaan koko Eurooppaa ja kansainvälistä järjestystä."

Mutta yrittääköhän Putin painostaa Länttä Hrushtshovin lailla todellisuutta suuremmilla pelotteilla julkisuudessa?
"Diplomaattisissa neuvotteluissa" Kreml näyttäisi ainoastaan odottavan Lännen antavan periksi "hyvän neuvotteluilmapiirin luomiseksi" Moskovan käsityksenä?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Hrushtshovin ydinasediplomatiaa ja euro-ohjuksia

Stalinin kuoleman jälkeisessä valtataistelussa Hrushtshov lienee saanut asemansa varmistetuksi suunnilleen Sputnik I:n laukaisuaikoihin
4.10.1957.
Neuvostoliitto ehdotti 1954 alussa liittymistään NATOON ja ehdotuksen mukaan USA olisi poistettu Natosta ja lopullisessa Molotovin laatimassa ehdotuksessa USA olisi saanut jäädä Natoon tarkkailija-asemaan. Nato hylkäsi Venäjän ehdotuksen saada USA pois Euroopasta.

Venäjä liittyi NATOn rauhankumppaniksi 1994 ja 2014 rauhankumppanimaa Venäjä liitti toisen rauhankumppanimaan, Ukrainan Krimin itseensä.

Puolan ulkoministeri A. Rapacki esitti 10.1957 YK:ssa Keski-Euroopan demilitarisoidun ja ydinaseettoman vyöhykkeen luomista ja perustamista Itämereltä Välimerelle ulottuvana. Puolassa oli juuri äskettäin mellakoitu ja Unkarin kansannousu oli kukistettu vajaa vuosi aikaisemmin.
Rapackin ehdotus oli Moskova-lähtöinen, kuten oli Bulganinin ehdotus 1.1958 Nato-Norjalle ja Nato-Tanskalle Pohjolan ydinaseettoman vyöhykkeen perustamisesta.
http://wilsoncenter.org/blog-post/polis ... ral-europe

Pääsihteeri Hrushshsov ehdotti marraskuussa 1958 USA:lle, Britannialle ja Ranskalle rauhan solmimista Itä-Saksan ja Länsi-Saksan kanssa ja
Nikita antoi uhkavaatimukselleen kuuden kuukauden määräajan ( jota sittemmin jatkoikin ).
Hrushtshov asetti sodanuhkan Länttä vastaan.
Britannian pääministeri Harold MacMillan kävi Moskovassa neuvottelemassakin, sotaa ei haluttu, mutta Neuvostoliiton uhkavaatimus hylättiin.

Toukokuussa 1959 Hrushtshov peruutti uhkavaatimuksensa määräajan ja neljän maan ulkoministeritkit istuivat neuvottelupöytään saamatta kylläkään aikaiseksi juuri muuta kuin kasan papereita. Kreml ja Hrushtshov pääsi täten kuitenkin ulos ja pois asettamastaan vaatimuksesta.

Syyskuussa 1959 Hrushtshov vieraili USA:ssa ja CampDavisissa Nikita sanoi presidentti Eisenhowerille,
"ettei hän ymmärrä kuinka USA voi pitää rauhansopimusta uhkana rauhalle."

Hrushtshovin "ydinasediplomatiasta" näytetään käytettävän myös nimitystä "Hrushtshovin rauhanoffensiivi" ja Nikita jatkoi vielä yrittämällä 1962 sijoittaa keskimatkan ydinohjuksia Kuubaan.
Nyky-Venäjän propagandakoneisto on esittänyt rauhan säilyneen Kuuban ohjuskriisissä siksi, että yksi ( 1 ) upseeri sukellusveneessä oli ydinsodan aloittamista vastaan - Venäjän ydinaseuhkaa halutaan ilmeisesti korostaa näinkin, historiapolitiikallakin?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Hrushtshovin ydinasediplomatiaa ja euro-ohjuksia

Neuvostoliitolla oli Stalinin kuoleman jälkeen 1953 parin vuoden ajan ns. kollektiivinen johto, jossa mm. Hrushtshov oli enemmän johtaja kuin muut: Malenkov, Bulganin, Molotov, Kaganovitsh, Voroshilov, A.Mikojan. Kommunismin ideologian vienti oli kuitenkin kaikille yhteistä ja
lähi-itään oli yhteyksiä viritelty heti toisen maailmansodan jälkeen.

Egyptin operaatiosuunta lienee ollut Hrushtshovinkin mielessä paljonkin ja sopimuksella syyskuussa 1955 Neuvostoliitto vei aseita Tsekkoslovakian kautta Nasserin Egyptille runsaasti lisää talousavun lisäksi.
Nasser kansallisti Suezin kanavan 26.7.1956.
Syntyneessä sodassa Israel eteni Suezin kanavalle, jonka egyptiläiset olivat sulkeneet upottamalla siihen lukuisia laivoja. Brittiläis-ranskalaiset joukot nousivat maihin Port Saidissa.
Öljynkuljetukset Länsi-Eurooppaan olivat katkenneet.

Bulganin ja Hrushtshev uhkasivat Neuvostoliiton lähettävän Suezin kanavalle sotavoimia ja käyttävänsä atomipommeja ja Hrushtshev lienee tuolloin tullut vakuuttuneeksi ydinasekiristyksen hyödyllisyydestä NL:n etujen puolesta.

Atomipommein varustetut ohjukset olivat lyhyen kantaman ohjuksia Suezin kriisin aikaan ja atomipommeja olisi kuljetettu pienillä pommikoneilla NL:lla mm. IL-28; USAlla suuret strategiset B-52 -pommikoneet olivat vasta kehitystyönsä ja -rakentamisensa alkuvaiheessa ja Neuvostoliiton
Tupolev Tu-95 potkuriturbiinipommikoneet olivat samoin vasta rakentamisensa alussa. B-52:a ja Tu-95:a on jäljellä modernisoituina kummallakin noin 60 kpl.
Tu-95-ydinpommikoneet ovat vuodesta 2014 alkaen lennelleet Itämerelläkin osoittamassa Venäjän ydinasevoimaa ja uudemmat
Tu-22 ( ensilento 1969 , käytössä yhä noin 100 kpl ) kääntyväsiipiset yliäänipommittajat ja
Tupolev-160 yliäänipommikoneet ( ensilento 1987, rakennettu 16 kpl ) ovat tehneet simuloituja pommituksia Ruotsin ja Puolan alueille.

Pres. Eisenhower julisti: "Emme voi antaa Euroopan talouden kaatua öljyn puutteeseen" ja hän sovitteli tulitauon ja rauhan puolesta.
YK päätti sitten perustaa rauhanturvajoukot ja YK:hon juuri päässyt Suomi lähetti komppanian UNEF 1 -rauhanturvaajia Suezille.

Hrushtshovilla oli Suezin kriisin lisäksi kiusanaan mellakat Puolassa ja Unkarissa ja marraskuun alussa 1956 Unkarin kansannousua kukistamaan lähetettiin neuvostopanssarit ja tässä
http://cvce.eu/object-content/-/object/ ... 99fba968c4 karikatyyrissä Nikitan hymyilevä kasvonaamio heiluu neuvostopanssarin tykinputkessa.

Meillä Suomessa Hrushtshevista luotiin mielikuva leppoisana papparaisena, joka kesällä 1957 saunoi Urho Kekkosen kanssa Tamminiemessä, Bulganinin murjottaessa majapaikassaan.
Heti Moskovaan palattuaan Hrushtshovia odottikin palatsivallankaappausyritys, joka jäi yritykseksi, Nikitan asema vahvistui, Bulganinistakin päästiin eroon vähän myöhemmin.

Mutta Tammikuun alussa 1958 Bulganin lähetti kirjeet USAlle ja 17 muulle valtiolle ehdottaen järjestettäväksi Atlantin liiton ja Varsovan liiton joukkojen konferenssin ja Hrushtshevilla ei näyttäisi olleen mitään tuollaista konferenssiajatusta vastaan.

http://presidency.ucsb.edu/documents/le ... t-proposal 6.3.1956
II: "Bulganin väittää sodan vaaran kasvavan, koska USA ja muut maailman valtiot hakevat turvallisuutta kollektiivisesti ja sotilaallisen valmiuden perusteella." ( = NATOsta )

Eisenhower: " On luonnollista, että jokainen joka haluaa levittää järjestelmäänsä maailmalle, pitää parempana, että järjestelmän ulkopuolella olevat olisivat heikkoja ja jakautuneita, mutta tätä ekspansiopolitiikkaa ei voida pyhittää rauhanprotestoinnilla."

IVa: Eisenhower esittää ydinaseisiin rajoituksia ja " Ehdotan, että hyväksymme ulkoavaruuden käyttämisen ainoastaan rauhanomaisiin tarkoituksiin." Olisi ajankohtaista 2022:kin, mm. USAlla, Venäjällä, Kiinalla on omat `avaruusjoukkonsa´ mm. satelliittien alasampumiseksi ja ehkäpä kehitellään ohjustentorjuntajärjestelmiäkin avaruuteen sijoitettuina.

Mutta enää Venäjällä ei ole tuota "ideologista asetta", Venäjälläkin hylättyä ideologiaa ei levittää, ei voi harjoittaa ekspansiopolitiikkaa, mutta edelleenkin Venäjällä yritetään Bulganinin 1956 opein kieltää ja rajoittaa Natoa ja yritetään harjoittaa "hajoita ja hallitse" -politiikkaa kirjein Euroopassakin.

Pres. Eisenhower hylkäsi ehdotuksen sanoen, että pohja suurvaltojen konferenssille olisi luotava alemman tason kokouksissa ja muiden kirjeiden saajavaltioiden vastaukset myötäilivät USAn kantaa. Saksan liittokansleri Adenauer kylläkin leimasi Bulganinin kirjeen häirintäyritykseksi.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Hrushtshovin ydinasediplomatiaa ja euro-ohjuksia

Veikko I Palvo kirjoitti:
05.02.22 18:31
Euro-ohjuskriisi näyttäisi alkaneen jo 1950- luvulla aluksi Neuvostoliiton lyhyen kantaman ydinohjuksilla, USAlla ja Neuvostoliitolla ei ollut toistensa alueelle yltäviä ohjuksia.
Sputnik-kantoraketti Semjorka http://fi.wikipedia.org/wiki/R-7 on lokakuussa 1957 muuttanut tilanteen, mutta Plesetskissä, Arkangelin lähellä ei liene ollut USAan ydinpommilastissa laukaisuvalmiita. Wikissa sanotaan Semjorkan kehitystyön nielleen 5%:a NL:n sotilasbuljetista ja kalliita ovat varmaan Putininkin ydinkäyttöisten ydinohjusten, drone-sukellusveneiden, hyvin nopeiden risteilyohjusten ja tsunami-torpedojen kehitystyöt, mikäli Venäjä aikoo edetä ydinaseuhitteluista todelliseen ydinasepelotteen vahvistumiseen.

Putin "vaalipuheessaan" 2018 toi esille noita Venäjän uusia ydinasemalleja ja
http://vox.com/world/2018/3/1/17066598/ ... r-election

sanoi: "Kukaan ei halunnut kuunnella meitä, mutta nyt Venäjää kuunnellaan."

Länsi on vihollinen ja Venäjä on jälleen mahtava Putinin 20 vuotisen johtajuuden ansiosta, taidetaan tuossa vaalipuheessa venäläisille uskotella?
SIPRIn mukaan Venäjän sotilasmenot v. 2016 olivat maailman kolmanneksi suurimmat USAn ja Kiinan jälkeen.

Tuossa v. 2018 puheessaan Putin lupasi puolittaa köyhyyden Venäjällä; "se on kestämätöntä."
Venäjän federaation tilastopalvelu ( ROSSAT ) mukaan Venäjän köyhyysaste 1.-3. 2018 13,9 % 20,4 miljoonaa venäläistä, vähimmäistulorajaksi oli asetettu 10 038 ruplaa = 158 $ ja 2019 köyhien määrä oli Rossatin mukaan noussut 14,3 %:iin ja 20,9 miljoonaan venäjänmaalaiseen ja vähimmäistuloraja 10753 ruplaan = 169 $ / kuukaudessa. ( Moscow Times 30.7.2019 21m russians live in poverty official data says a66618 )

Missähän määrin venäläisten ja venäjänmaalaisten elintaso on muuttunut Hrushshovin ajasta tai yleensä soviet-ajoista?
IL 25.10.2019 :
"ROSSTAT : 49,4 %:lla venäläisistä rahat riittävät vain täysin välttämättömään eli ruokaan ja vaatteisiin."

Venäläinen voi kylläkin ihailla Venäjän aseita ja ydinaseita ja kaipa Putinin "Russia is great again nucleare weaponsia", neuvostoaikana oli tv-kanava Krasnaja svezda yksinomaan näyttämässä venäjänmaalaisille aseita, nykyinen nimi on Zvezda.



Mutta 1950-luvulla mannertenvälisiä New Yorkiin tai Moskovaan yltäviä ohjuksia kummallakaan osapuolella ei ollut ja 1962 Hrushshovin käynnistettyä Kuuban ohjuskriisin, Wikin mukaan Neuvostoliitolla olisi ollut 20 Semjorka "Sputnik-ohjusta", mutta muiden sukellusveneestä laukaistavissa ollut 5 kt ydinohjusten kantomatkat lienevät olleet tämän kartan
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _range.jpg pienimmän 630 merimailin = 1000 km:a yltäviä
Isoin ympyrä osoittaa tulevaisuutta, jos Hrushtshov olisi saanut sijoitettua Kuubaan ydinohjuksia ja atomipommeja kantavia IL-28 kevyitä pommikoneita, Kuubaan sijoitettavaksi aiotut R-12 Dvina nestepolttoaineohjukset olisivat yltäneet Washingtoniin ja New Yorkiin asti - ohjuksia Kuubaan kuljettavat rahtialukset kääntyivät Atlantilla takaisin.
Maalta laukaistavat R-12 / SS-4 ohjukset olivat nekin nähtävästi "euro-ohjuksia", ne eivät yltäneet Varsovan liiton maista USAan saakka.

Puolustusliitto NATO perustettiin Länsi-Euroopan puolustamiseen ja Hrushtshov olisi halunnut `viedä sodanuhkan vihollisen maalle´ läheltä Kuubasta ammuttuine atomipommeineen.
Nyky-Venäjän uutisointi ydinsodan uhkasta 1962 näyttää olleen NL:n B-59 sukellusveneestä laukaistavissa ollut 5 kt:n ydintorpedo RDS-9, joka oli tarkoitettu vihollisen sukellusveneiden tuhoamiseen. USAlla oli Mark 45 sukellusveen tuhoamistorpedo.
Putinilla on "tsunami-ohjus", Poseidon - ehkä kehitysasteella tai todellisuutta ja sekin Venäjältä "vuotaneiden tietojen" mukaan laukaistaisiin Poseidonia varten suunnitellusta ja rakennetusta sukellusveneestä.

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”