tietokonemies
Viestit: 6
Liittynyt: 19.03.22 13:45

Open Library - tuleva maailman kansalliskirjasto?

Internet Archiven pyörittämä Open Library https://openlibrary.org/ joka toimii kontrolloidun digitaalisen lainaamisen periaatteella aikoo kerätä kokoelmiinsa ja digitoida jokaisen maailmassa julkaistun kirjan.
Open Librarystä on jo nyt lainattavissa sähköisesti muutama miljoona pääosin englanninkielistä kirjaa, joukossa myös muutamia suomenkielisiä kirjoja.
Itse uskon että Open Librarystä on tulossa joidenkin vuosien kuluttua "maailman kansalliskirjasto", vähän samaan tapaan kuin IMDB:stä tuli "maailman elokuvatietokanta". Jo nyt monet kirjatietokannat ottavat tietoja suoraan Open Libraryn kirjatietokannasta.

Open Library kerää kokoelmiinsa kirjoja lahjoitusten kautta, jotkut amerikkalaiset yliopistot ovat lahjoittaneet kirjakokoelmiaan Internet Archivelle. Itse näkisin tässä mahdollisuuden myös suomalaisille organisaatiolle (arkistot, kirjastot, yliopistot, amk): olisihan se hienoa jos Open Libraryyn saataisiin kunnolla myös suomenkielisiä kirjoja. Suomessa kun ei tiukan tekijänoikeuslain takia voi oikeastaan mikään arkisto alkaa edes digitoimaan hallussaan olevia kirjoja niin postittaminen jenkkeihin Open Librarylle olisi keino mahdollistaa kirjallisuuden saavutettavuus ja samalla tulisi myös varmuuskopioitua teokset Yhdysvaltoihin, esimerkiksi Internet Archive on Ukrainan sodan takia pyrkinyt keräämään viime aikoina etenkin ukrainalaisia kirjoja talteen: https://blog.archive.org/2022/03/29/ukr ... ontribute/
Suomessa toki Kansalliskirjasto digitoi suomalaista kirjallisuutta tyypillisellä julkisen sektorin etanan vauhdilla, mutta kirjat ovat silloinkin vain vapaakappaleasemilla luettavissa.

Palaa sivulle “Digitaalinen historia: aineistoja ja välineitä”