Sivu 1/1

Taiwanin salmen kriisit 1953-1960

Lähetetty: 06.08.22 11:59
Kirjoittaja Veikko I Palvo
Japani otti Kiinalta Taiwanin 1895 ja Formosa-nimi lienee tuolta ajalta?
Chiang Kai-shek pakeni joukkoineen Taiwanille Kiinan kommunistisen kansantasavallan perustamisaikaan 1949 ja 1950-luvun alussa Chiangin joukot aloittivat pienimuotoisia hyökkäyksiä manner-Kiinan rannikolle Jinmen ja Mazu-saarilta. ( Quemoy ja Matsui )
http://history.state.gov/milestones/195 ... ait-crises

"USA oli valmis 1949 lopulla ja 1950 alussa päästämään Manner-Kiinan joukot Taiwanin salmen yli kukistamaan Chiangin, mutta Korean konfliktin alkaminen kesällä 1950 muutti tilanteen, konfliktin ei haluttu leviävän etelään ja Manner-Kiinakin siirsi Taiwanille hyökkäämään valmiina olleet joukkonsa Korean rintamalle."

Neuvostoliiton ja Kiinan välirikko näyttäisi tapahtuneen Mao Zedongin ja Nikita Hrushtshovin valtakaudella 1950-luvulla, lopullinen julkinen välirikko oli Maon ja Brezhnevin valtakaudella Ussuri-joen Zhenbao-/Damanski-saaren tulitaistelun ollessa viimeisin rajavälikohtaus.
USA loi suhteet Maon Kiinaan ja Kiinan "länsimaisen kauppasuuntauksen" perusta luotiin Vietnamin sodan aikaan?

Esim. noin 60 vuotta sitten Hrushtshov saapui Pekingiin 2.10.1959 suoraan USAsta Camp Davidin huippukokouksesta presidentti Dwight Eisenhowerin kanssa ja Nikita oli kierrellyt USAssa Disneylandissa ja Hollywoodissa ja oli tavannut Marilyn Monroenkin.
Mao oli jo aiemminkin paheksunut Moskovan "isoveli sanelee"-asennetta ja
Mao lienee ajatellut Nikitan USA-kiertueen olleen kommunistisen ideologian periaatteiden hylkäämistä, maailman vallankumousopin hylkäämistä?

http://nsarchives2.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB49/ "Peking vaati Moskovaa tunnustamaan 1800-luvun rajasopimusten olleen "epätasa-arvoisia" sopimuksia."

( Sotilasorkesterinjohtaja Ilja Aleksejevitsh Shatrov sävelsi "Mantsurian kukkuloilla"-sävelmänkin Venäjälle tappiollisen Mukdenin
,nyky-Kiinassa nimi Shenyang, taistelun muistoksi v. 1906. Venäjä oli joutunut perääntymään Keltaisen meren rannan Port Arthurista aiemmin, mutta sävelmä elää nyky-Venäjälläkin https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Hills_of_Manchuria
Tarina hyökkäyksestä soittokunnan ja lipun johdolla Mukdenin motista ulos lienee vain tarina.

Puna-armeija miehitti Port Arthurin 1945 ja vetäytyi pois syksyllä 1955, samaan aikaan Neuvostoliitto palautti Suomelle Porkkalan sotilastukikohdankin. )


Hrushtshovin 1950-luvun Pekingin vierailujen jälkeen Gorbatshov lienee ollut seuraava neuvostojohtaja Pekingissä, Gorba oli 1987 tehnyt aloitteen Neuvostoliitto-Kiina rajasopimuksesta ja sellainen solmittiinkin 16.5.1991. Taiwanin tasavalta ei ole hyväksynyt komm.Kiinan tekemiä rajasopimuksia.

Venäjän ja Kiinan 2738 mailia pitkä raja on perintöä Pekingin sopimuksesta v. 1860 ja muista "epätasa-arvoisista sopimuksista" laajentuvan Venäjän ja heikentyneen Kiinan välillä.
http://nytimes.com/roomfordebate/2014/0 ... im-siberia 3.7.2014 kirj. arvellaan Kiinan rajan siirtyvän ennen pitkää Uralille.

Siperiassa asuu vain 38 miljoonaa venäjänmaalaista ja Venäjä-Kiina rajan eteläpuolella 1,35 miljardia ihmistä. Siperiassa on jo kiinalaisia tehtaita osoituksena Kiinan taloudellisesta toimeliaisuudesta Siperiassakin ( Venäjällä ei taloudellista toimeliaisuutta juuri esiinny mielenkiinnon ollessa "suuremmissa päämäärissä" mm. Ukrainan suunnalla. )

Ehkäpä Kiina valloittaa aluksi Siperian taloudellisesti? Onhan Kiinallakin jo 350 ydinasetta ja lukumäärän arvioidaan nousevan 1000 ydinkärkeen vuoteen 2030 mennessä.
Venäjällä on 6257 ydinkärkeä, mutta pystyykö niillä estämään Siperian taloudellisen valloituksen Kiinan suunnalta?

Venäjän turvallisuuden uhkakuva näyttäisi joka tapauksessa olevan Kiinan suunnalla, ehkäpä Kiina jonain päivänä haluaa palauttaa
"Kiinan vanhat rajat?"

Veikko Palvo

Re: Taiwanin salmen kriisit 1953-1960

Lähetetty: 17.08.22 00:05
Kirjoittaja Veikko I Palvo
Veikko I Palvo kirjoitti:
06.08.22 11:59

"USA oli valmis 1949 lopulla ja 1950 alussa päästämään Manner-Kiinan joukot Taiwanin salmen yli kukistamaan Chiangin, mutta Korean konfliktin alkaminen kesällä 1950 muutti tilanteen, konfliktin ei haluttu leviävän etelään ja Manner-Kiinakin siirsi Taiwanille hyökkäämään valmiina olleet joukkonsa Korean rintamalle."


Venäjän turvallisuuden uhkakuva näyttäisi joka tapauksessa olevan Kiinan suunnalla, ehkäpä Kiina jonain päivänä haluaa palauttaa
"Kiinan vanhat rajat?"

Veikko Palvo

"Vuonna 1949 Kiinan kommunistit odottivat saavansa Ulko-Mongolian takaisin,"
http://endofempire.asia/0814-2-sino-sov ... ongolia-4/ mutta Moskovassa 1950 Stalin kieltäytyi keskustelemasta Ulko-Mongoliasta Maon kanssa ja se pysyi Neuvostoliiton nukkevaltiona Kylmän sodan loppuun asti."
Uusi Mongolian perustuslaki laadittiin 1992 ja "Mongolian kansantasavalta" katosi.

Ensimmäinen Itä-Turkestanin sunni-islamistien tasavalta oli vuosina 1933 - 1934 Xinjiangissa, seitsemän kertaa Britanniaa suuremmalla alueella.
Stalinin Neuvostoliitto avusti myöskin toista Itä-Turkestanin tasavaltaa 1944 - 1949 Xinjiangissa.
Beria oli 12.1944 perustanut erikoisosaston johtamaan Xinjiangin muslimien vapautusliikettä kansallisen Kiinan armeijaa vastaan ja uiguurienkin kapinahengen tukahduttaminen näyttäisi olevan Xi Jinpingin ja Pekingin hallinnon asialistalla: uiguurien kommunistinen uudelleenkasvatus?
http://wilsoncenter.org/blog-post/sovie ... -1944-1949 ja
Neuvostoliiton välityksellä Itä-Turkestan teki kaksi sopimusta Chiang Kai-sekin Kiinan kanssa, ensimmäisen 6.6.1946 ja 10.9.1947.
Mutta
`politiikka on mahdollisuuksien taidetta´, sanoi jo Otto von Bismarck ja Stalin saattoi tehdä "mahdottomuudestakin mahdollisen tai päinvastoin" Kiinassakin ryhtyen tukemaan Mao Zedongia, tietystikin tiukassa Moskovan ohjauksessa ja valvonnassa Stalinin aloittamassa viimeisessä sodassakin Koreassa. "Lopetetaan Korean sota, kirjoittaa Hrushtshov muistelmissaan sanoneensa Stalinin kuoleman jälkeen, "mehän sen aloitimmekin."


Stalinin kuoleman jälkeen epäsuosioon joutunut NKVD:n, KGB:n Juri Vladimirovitsh Andropov 5.2.1958 Xinjiangin paikallisesta "uiguuri-nationalismista" komm.Kiinassa, autonominen Xinjiangin uiguurialue haluaisi jopa `Uiguurien tasavalta´ nimeäkin.
http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/175896
Ja "autonomisen alueen sisä-Mongolia-nimen säilyttäminen on ongelmallista viitatessaan Ulko-Mongolian olemassaoloon ja se on nyt 1958 kansantasavalta. ( NL:n )

Tiibetiläisillekin näytetään 1958 päätetyn antaa mahdollisuus perustaa autonominen alueensa Dalai-laman ja itsenäisyyden tilalle joukkomurhienkin avulla. Eversti Mannerheim tapasi kesällä 1908 13. Dalai-Lama Thupten Gyatson Nepalissa maanpaossa venäläisiä, brittejä ja kiinalaisia. http://dalailama.com
Deng Xiaoping, "puolikasmao" jatkoi tiibettiläisten uudelleenkasvatusta ja nykyisin Xinjiangin uiguurien uudelleenkasvatus
"suljetuissa sisäoppilaitoksissa" on usein Lännessä uutisoitua. YLE http://yle.fi/uutiset/3-11867852



Stalin ei ilmeisestikään luottanut Maon kommunistien taistelukykyyn, tukien 8 vuotta Chiang Kai-sekin Kuomintangia massiivisilla asetoimituksilla. Xinjiangissa oli mm. "maatalouslaitetehdas nro 600., jossa koottiin I-16 hävittäjälentokoneita ja NL rakensi 3000 km:n huoltotienkin asetoimituksille Chiang Kai sekille Xinjiangin kautta.
http://europeantimes.news/2021/12/the-p ... ns-policy/
NL:n Komintern tuki jo huhtikuussa 1931 kapinaa Itä-Xinjiangissa Kiinan valtaa vastaan .

Stalinin Kiinan politiikan seurauksena Japani juuttui sotaan Chiang Kai-sekin Kuomintangin kanssa ja Japanin joukot hävisivät Mantshuriassa
Khalkin Golin taistelunkin.
Kominternin Japani-vakoilija Richard Sorgen tietoja ei ole tarvittu kertomaan, ettei Japani hyökkäisi Siperiaan ja Stalin saattaisi siirtää puna-armeijan joukkoja länsirintamalle saksalaisia vastaan.
Japani teki Moskovassa jo 13.4.1941 puolueettomuussopimuksen Stalinin Neuvostoliiton kanssa.

Puna-armeija valtasi Mantsurian 1945 ja Stalin ei elinaikanaan luovuttanut Port Arthurin laivastotukikohtaakaan takaisin Kiinalle, sen teki
vasta hänen jälkeensä johtopaikasta kamppaileva johto vuonna 1955, Porkkalakin palautettiin Suomelle sitä vastaan, että YYA-sopimusta jatkettaisiin muuttamattomana 20 vuodella. Hrushtshov varmisti johtajuutensa vasta 1958 "Tamminiemen saunayön" jälkeen.

Mongolian Mao Zedong näyttää halunneen takaisin manner-Kiinalle vuonna 1950, Formosalle / Taiwanille on myöskin haluttu hyökätä 1949, mutta Korean sota on siirtänyt tuon aikeen tulevaisuuteen.

Veikko Palvo

Re: Taiwanin salmen kriisit 1953-1960

Lähetetty: 25.08.22 15:41
Kirjoittaja Veikko I Palvo
"Stalin lähetti joulukuussa 1940 kenraali Vasili Tshuikovin uutena sotilasneuvonantajana Chongqingiin Chiang Kai-shekille. Tshuikov kysyi, miksi hänet lähetettiin Chiangin eikä Kiinan puna-armeijan luo. Stalin vastasi: `Sinun tehtävänäsi on sitoa lujasti japanilaisten hyökkääjien kädet Kiinassa´."
Stalin lähetti kansallisille aseita: panssarivaunuja, hävittäjä- ja pommituslentokoneita, tykistöä, kuorma-autoja ym.
ja
"Maolle oli 25.11.1940 lähtenyt Stalinin käsky: "Pelaa aikaa, taktikoi ja neuvottele joukkojesi poistamisesta Keski-Kiinasta...Olennaista on, että et aloita sotilastoimia Chiangia vastaan."
Mao keskittyi lujittamaan omaa asemaansa, rekrytoimaan ja kasvattamaan kaadereitaan ja viljelemään oopiumiakin:
"Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon 6.1941 sai Maon etsiskelemään vaihtoehtoista rahoitusta siltä varalta, ettei Moskova pystyisi jatkamaan rahallista tukeaan ja vastaus oli oopiumi.
Vuonna 1943 venäläiset arvioivat Maon myymän oopiumin määräksi 44 760 kg, arviolta 60 miljoonaa $ tuolloisen vaihtosuhteen mukaan."

Jung Chang, Jon Halliday MAO, 2006
http://taiwandocuments.org/cairo.htm "Chiangin johtama Kiina kyväksyttiin yhdeksi "neljästä suuresta" yhdessä Yhdysvaltain, Neuvostoliiton ja Ison-Britannian kanssa. Kiinan pysyvä jäsenyys ja veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa, jotka lopulta periytyivät Maolle, saavutettiin Chiangin ansiosta, jota tuohon aikaan pidettiin yleisesti modernin Kiinan kansakunnan muodostajana.
Joka oli yhdistänyt Kiinan ja johtanut Japania vastaan käytyä sotaa."

Chang, Halliday Mao sivu 679 alkaen Nixon, kommunistien vainooja tarttuu syöttiin: "Sen jälkeen kun Stalin v. 1953 kuoli, Mao alkoi pyrkiä suhteisiin Yhdysvaltojen kanssa päästäkseen käsiksi länsimaiseen teknologiaan. Kutsu saapui Valkoiseen taloon 11.1.1971 ja Kissinger teki ensimmäisen salaisen vierailunsa Pekingiin heinäkuussa 1971 ja pres. Nixon vieraili Kiinassa 21.2.1972.
Hätkähdyttävin tarjous koski Taiwania, johon USA:ta sitoi keskinäinen puolustussopimus, Nixon tarjoutui hylkäämään tämän Washingtonin vanhan liittolaisen ja lupasi myöntää Pekingille täyden diplomaattisen tunnustuksen tammikuuhun 1975 mennessä."

sivu 687.: "Nixonin ansioksi on usein luettu ovien avaaminen Kiinaan. Mutta hän ei avannut Kiinan ovea - ja vielä vähemmän sieltä ulos johtavaa ovea.
Mao väitti elävänsä Neuvostoliiton hyökkäyksen pelossa ja sanoi Kissingerille: `Meidän tulisi vetää vaakasuora viiva [ eli liitto ] - USA, Japani, Kiina, Pakistan, Iran, Turkki ja Eurooppa.
Mao ja Zhou sanoivat, että Kiina haluaisi Yhdysvaltojen johtavan liittoa. Kissinger kirjoitti muistiin, että Zhou `kehotti meitä ottamaan johdon Neuvostoliiton vastaisen liittokunnan perustamisessa´."
"Kesäkuussa 1973 Brezhnev varoitti Nixonia ja Kissingeriä, että "Jos Yhdysvaltain ja Kiinan kansantasavallan kesken tehtäisiin sotilaallisia järjestelyjä, asialla olisi mitä vakavimmat seuraukset."
"Sotilaallista tietotaitoa Kiina sai:
4.1972 Zhou oli varoittanut albanialaisia olemaan yrittämättä lentää Kiinassa valmistetuilla Mig-19 koneillaan ja länsimaiseen teknologiaan käsiksi pääseminen aiheutti vallankumouksen Kiinan lentokoneteollisuudessa."
"Maon Kiinaa ei pyydetty lopettamaan Vietnamin avustamista."
Nykyinen johtaja Xi Jinping oli tuohon aikaan 1968 - 1975 karkotettuna luola-asumukseen maalle, 15 - 22-ikävuotensa.

Maon johtama Kiinan kommunistipuolue sai aseet Mantshuriaan hyökänneeltä puna-armeijalta 1945, myös sotasaalisaseita japanilaisilta ja
saksalaisilta ja puna-armeija koulutti kom.kiinalaisia käyttämään noita aseita.

Formosa / Taiwan ei Kiinan sisällissodan aikana, eikä sitä ennenkään, kiinnostanut kumpaakaan taistelevaa osapuolta. Formosa ei ollut koskaan manner-Kiinan kiinteä osa, jollainen se oli vuodesta 1895 se oli Japanin osana.

Manner-kiinalaiset näkemykset näyttäisivät muovanneen kansainvälistä yleistä mielipidettä Taiwanin modernista historiasta ja todellisuudesta, joita mielipide ei kuitenkaan muuta?
http://taiwannews.com.tw/en/news/4061127 Taiwanilaisista 70% on sitä mieltä, ettei Taiwan ole koskaan ollut osa Kiinaa.
Viimeiset 126 vuotta Taiwan on ollut erssa Kiinasta ja suvereenikin n. 70 vuoden ajan?

Onkohan Kiinan nykyisen johdon päämääränä Taiwan-kysymyksellä suunnata huomio pois Tiibetin ja Xinjiangin uiguurien uudelleenkoulutuksesta leireillä? http://verkkouutiset.fi/a/kiinan-pakott ... /#194bc822

Veikko Palvo