Alkuperämaamaa tuntematon

Kirjassa Alkuperämaa tuntematon valotetaan kansainvälistä kauppaa yhden tuotteen, kengän, valmistus- ja myyntiketjua tarkastelemalla. Kirja ei sisällä rallitakaa-ajoja, sankarillisia pelastumisia tai hyviä ja pahoja jätkiä. Skandaalien metsästyksen sijaan kirjan tekijät ovat pyrkineet tutustumaan kansainvälisen kaupan toimijoiden arkeen. Kirjan aihepiiri, länsimaisten kuluttajien ja aasialaisten tuottajien välinen elintasokuilu, olisi mahdollistanut hyvinkin mustavalkoisen asenteen.

Grundström, Elina ja Tuunanen, Yrjö: Alkuperämaa tuntematon. Kertomus Kiinan keisarista ja kenkätehtaan tytöistä. Tammi, 2002. 103 sivua. ISBN 951-31-2529-7.

Kirjassa Alkuperämaa tuntematon valotetaan kansainvälistä kauppaa yhden tuotteen, kengän, valmistus- ja myyntiketjua tarkastelemalla.

Kirja ei sisällä rallitakaa-ajoja, sankarillisia pelastumisia tai hyviä ja pahoja jätkiä. Skandaalien metsästyksen sijaan kirjan tekijät ovat pyrkineet tutustumaan kansainvälisen kaupan toimijoiden arkeen. Kirjan aihepiiri, länsimaisten kuluttajien ja aasialaisten tuottajien välinen elintasokuilu, olisi mahdollistanut hyvinkin mustavalkoisen asenteen. Syyttelyn asemesta tekijät antoivat äänen toimijoille itselleen: Kiinan keisariksi itseään nimittävä taiwanilainen yrittäjä, suomalaisen kauppaketjun sisäänostaja ja tehtaassa työskentelevät naiset saivat vuorollaan itse kertoa elämästään. Heitä ei edes yritetä jakaa uhreihin tai hyväksikäyttäjiin.

Jälkisanoja lukuunottamatta tekijät eivät avoimesti ota kantaa näkemäänsä. Silti Grundströmin ja Tuunasen hiukka kyyninen asenne näkyy. He valitsevat kuvailtavaksi tapahtumia, joiden mukaan henkilöita voidaan arvottaa tietyllä tavalla. Joissain kohdissa tämä johti itseäni häiritsevään "tekopuolueettomuuteen".

Silti ei voi väittää, ettenkö olisi pitänyt kirjasta kovastikin, ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille kansaivälisestä kaupasta kiinnostuneille. Joidenkin painotuotteiden lukemisen jälkeen jää mieleen pyörimään kysymys "miksi tämä on tehty?". Grunströmin ja Tuunasen kirjan kohdalla tätä ongelmaa ei ollut. Kirja onnistui puolustamaan olemassaoloaan.

Alkuperämaa tuntematon -kirjan ulkonäkö on ihan kompakti. Se on käteensopiva, pehmeäkantinen ja ohut, vähän yli satasivuinen. Sisäkansia peittää kuva kartasta. Karttaan on merkitty merireitti, jota pitkin Kaakkois-Aasiasta tuotetut hyödykkeet matkaavat Pohjoismaihin. Kuva oli mielestäni fiksu veto, koska siinä todella alleviivataan kansainvälisen kaupan omituisuuksia. Eikö herranjestas kenkiä nyt lähempää löydy? Lisäksi se pisti ajattelemaan: Jos kenkäpari tulee noin kaukaa ja sen OVH meillä on alle 20 rahaa, niin eivät sen valmistajat ole voineet kovin kummoisia palkkoja saada.

Kirjan rakenne on kiehtova. Kirjassa sukkuloidaan yleisen ja yksityisen välillä. Aluksi esitellään yksi suomalainen kauppaketju ja sen asema kansainvälisessä kaupassa. Yleinen liitetään yksityiseen esittelemällä seuraavaksi yksi kauppaketjun kansainvälisistä sisäänostajista kotia ja harrastuksia myöten. Sen jälkeen siirrytään taas yleiselle tasolle kertomalla kansainvälisestä kenkien kaupasta. Tämän yleisesittelyn jälkeen seuraa siirtymä yksittäiseen taiwanilaisen kenkien valmistajaan. Kenkien parissa luodun uran lisäksi esitellään miehen vaimo, tytär ja koti.

Lopussa sidotaan eri tasot toisiinsa mielestäni tyylikkäästi: Tyelämää koskevaa lainsäädäntöä koskevia kansainvälisiä sopimuksia käsittelevän osion lopussa palautetaan asia yksityiselle tasolle. Sopimuksien yhtenä seurauksena pitäisi olla, että tehtaan kenkien puhdistusosaston tolueeniämpärin päälle asetettaisiin pellinpalanen, joka estäisi puhdistusainetta haihtumasta hengitysilmaan. Joskus työelämän epäkohtien korjaaminen on pienestä kiinni.

Kyse on kai makuasiasta, mutta yksi asia minua kirjassa närästi. Se oli yksityiskohtien runsaus. Tavoitteessaan kuvailla toimijoiden arkea läheltä kirjan tekijät tekivät joitain ylilyöntejä. Esimerkiksi oliko lukijan aivan välttämätöntä saada tietää, että "[eräs haastateltava] poikkeaa silti kauneudessaan kaikista muista. Kuin joutsen sorsaparvesta." Jotkin yksityiskohdat palvelivat kirjan rakennetta. Esimerkiksi kuvailemalla tehdastyöläisten ulkoasua yksityiskohtaisesti saadaan tekstiin siroteltua taas yksi näppärä leikkaus yksityisestä yleiseen: tehtaan työläiset pukeutuvat halpakenkiin, koska tehtaan koko tuotanto menee myyntiin ulkomaille.

Sivujen laidoissa on asiasta kertovia faktaruutuja. Niissä käsitellään kansaiväliseen kauppaan liittyviä yleistietoja. Faktaruutujen aiheina ovat mm. Suomen ulkomaantuonti, Kiinan liittyminen WTO:hon, lapsityövoima, TEU-kontit (ja mikä vaikutus laivauskonttien "keksimisellä" oli maailman kaupalle), Vietnamin dongin ostovoima. Faktaruudut tukivat itse tekstiä hienosti.

Kaikenkaikkiaan kirjasta ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Näin joulun alla sitä voi suositella lahjaksi ainakin sellaiselle, "jolla on jo kaikkea".

Kirjan hinta kirjakaupoissa on noin 20 °.

Lisäksi Yrjö Tuunasen valokuvanäyttely Kenkiä Vietnamista on esillä 9. 2. Asti Kulttuurien museossa Helsingin Tennispalatsissa. Avoinna ti-pe 11-20, la-su 11-18.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *