Kauko Röyhkä esikuvansa äärellä

Mahtava toteemi on Like kustannuksen uusi kirjasarja, jossa suomalaiset rock-muusikot kertovat esikuvistaan ja niiden vaikutuksesta omaan tuotantoonsa. Sarjan ensimmäisen osan on kirjoittanut kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä (Jukka-Pekka Välimaa) amerikkalaisesta 1960-70-luvuilla vaikuttaneesta taiderockin pioneerista The Velvet Undergroundista ja yhtyeen laulajasta, myöhemmin sooloartistina tunnetusta Lou Reedistä. Kirjan esipuheessa Kauko Röyhkä lainaa Brian Enoa, joka on todennut The Velvet Undergroundista seuraavaa: ”bändi myi omana aikanaan erittäin vähän levyjä, mutta lähes jokainen levyn ostaja perusti bändin”. Röyhkä vakuuttaa olevansa yksi heistä.

Röyhkä, Kauko: The Velvet Underground ja Lou Reed. LIKE, 2007. 155 sivua. ISBN 978-952-471-820-2.

Mahtava toteemi on Like kustannuksen uusi kirjasarja, jossa suomalaiset rock-muusikot kertovat esikuvistaan ja niiden vaikutuksesta omaan tuotantoonsa. Sarjan ensimmäisen osan on kirjoittanut kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä (Jukka-Pekka Välimaa) amerikkalaisesta 1960-70-luvuilla vaikuttaneesta taiderockin pioneerista The Velvet Undergroundista ja yhtyeen laulajasta, myöhemmin sooloartistina tunnetusta Lou Reedistä.

Kirjan esipuheessa Kauko Röyhkä lainaa Brian Enoa, joka on todennut The Velvet Undergroundista seuraavaa: ”bändi myi omana aikanaan erittäin vähän levyjä, mutta lähes jokainen levyn ostaja perusti bändin”. Röyhkä vakuuttaa olevansa yksi heistä. The Velvet Undergroundia voidaankin hyvällä syyllä pitää yhtenä kokeellisen avantgarderockin tärkeimmistä yhtyeistä, ja sen merkitys on ollut suuri esimerkiksi punk rockille ja monille uuden aallon yhtyeille.

The Velvet Undergroundin tarina nivoutuu myös osaksi poptaiteilija Andy Warholin uraa. The Velvet Underground harjoitteli alkuaikoina Warholin ullakkoateljeessa Factoryssa, ja taiteilija toimi myös hetken aikaa yhtyeen managerina. Tätä taustaa vasten Röyhkän kirja on merkittävä teos ensimmäisenä suomenkielisenä yleisesityksenä The Velvet Undergroundin ja laulaja Lou Reedin myöhemmistä vaiheista.

Teos etenee kronologisesti The Velvet Undergroundin ja Lou Reedin levytyksiä seuraten 1960-luvulta nykypäivään saakka. Röyhkän levytysprosesseihin ja yhtyeen jäsenten vaiheisiin liittyvä historiallinen kerronta on pinnallista ja värittynyttä, osin humorististakin. Röyhkä kuvaa mielellään esimerkiksi Lou Reedin ilkikuristen ja huumehuuruisten tempausten värikkäitä yksityiskohtia. Kuva Reedistä muodostuu minäkeskeiseksi despootiksi. Varsinaisena tietoteoksena kirjaa ei voida pitää, eikä se liene ollut edes kirjailijan tavoite.

Röyhkä on sen sijaan parhaimmillaan analysoidessaan Lou Reedin monimerkityksisiä sanoituksia. Hän onnistuu tuomaan kokeneellekin yhtyeen kuuntelijalle uusia ulottuvuuksia sanoitusten tarkasteluun. Reedin lyriikat perustuvat yksinkertaisiin lapsenomaisiin riimeihin, joiden näkökulma on ulkopuolinen ja kyyninen. Lou Reedin vaikutus Kauko Röyhkän omaan tuotantoon on ollut suuri, minkä kirjailija myöntää avoimesti. Kauko Röyhkän teos onkin paitsi kertomus The Velvet Undergroundista, myös omaelämäkerrallinen kertomus Kauko Röyhkän uran vaiheista Suomirockin marginaalissa eräänlaisena kotimaan Lou Reedinä. Mielenkiintoista on, että Röyhkä on kuvannut omia elämänvaiheitaan myös parissa aiemmassa kirjassaan ikään kuin sivujuonteena.

The Velvet Underground ja Lou Reed -teos on viihteellisyydestään huolimatta tärkeä avaus Suomessa melko tuntemattoman yhtyeen vaiheisiin, ja samalla se on kuvaus Kauko Röyhkän musiikillisesta kehityksestä. Röyhkä on myös oivaltava kirjoittaja, vaikka hänen räikeä ja anarkistinen tyylinsä saattaa olla monille liikaa.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *